Microsoft Surface 3

Microsoft timmert de laatste jaren behoorlijk aan de weg om consumenten, die ze met name verloren door de opkomst van de tablet, terug te winnen. In 2013 verschenen voor het eerst de Surface Tablets en hoewel de verkoop enigszins tegenviel, besloot Microsoft toch door te zetten. Nu, een aantal jaar en Surface-versies verder, is er de Surface 3 aan de oppervlakte verschenen. Is dit dan eindelijk de tablet waar Microsoft de consument mee weet terug te winnen?

Surface 3

De Surface 3 is de spirituele opvolger van de Surface Pro 2 en heeft op het eerste gezicht – ondanks het kleinere formaat - veel weg van de eerder verschenen Surface Pro 3. Het meest opvallende tussen deze twee is de grootte van het scherm. De Surface 3 heeft een 10,8 inch beeldscherm ten opzichte van een 12-inch ips-scherm in de Surface Pro 3. Daarnaast heeft de Pro 3 heeft een hogere resolutie (2160 x 1440 versus 1920 x 1280 pixels), maar dat neemt niet weg dat de resolutie van de Surface 3 ruim voldoende is om te kunnen concurreren met de meeste tablets en ultrabooks. Doordat het scherm kleiner is, zijn de overige afmetingen vanzelfsprekend ook kleiner. Hierdoor weegt de Surface 3 slechts 622 gram. De Surface Pro 3 weegt daarentegen 790 gram. Ter vergelijking: een iPad Air 2 weegt 437 Gram.

Microsoft heeft de Surface 3 uitgerust met een quad-core 1,6 GHz Intel Atom en 2 GB of 4 GB RAM. Ook biedt de Surface 3 64GB of 128GB SSD, wat de Surface 3 snel genoeg maakt voor de meeste taken. Daarnaast heeft de Surface 3 een volwaardige USB 3.0-poort, Mini DisplayPort (hierdoor kun je een extra scherm aansluiten), microSD-kaartlezer, 8 Megapixel rear- en 3,5 Megapixel front-camera. De Surface 3 krijgt later dit jaar ook een versie met 3G en 4G ondersteuning, wat een groot voordeel is ten opzichte van de Pro 3, die geen van beide ondersteunt.

Surface 3

De vorige non-proversies van de Surface-tablets werden voorzien van Windows 8 RT, maar deze keer heeft Microsoft er verstandig aan gedaan om de Surface 3 te voorzien van een volwaardige versie van Windows 8.1, die later dit jaar zelfs gratis te upgraden is naar Windows 10. Dit maakt het mogelijk om alle programma’s zoals Office 2013 en Photoshop Elements die je op een pc of laptop hebt staan, ook op de tablet te installeren. Wat vanzelfsprekend een groot voordeel is ten opzichte van de concurrentie. Hiermee is tevens wederom bevestigd dat Microsoft definitief afscheid heeft genomen van Windows RT en daar zal niemand echt rouwig om zijn.

In de praktijk draait de Surface 3 tijdens onder andere websurfen, e-mail en streaming HD-video van Netflix - vooral als je alleen gebruikmaakt van de Windows-geoptimaliseerde programma's als Internet Explorer 11 of apps uit de Microsoft Store - soepel. Maar, zoals bij de meeste Atom-aangedreven pc's, zijn er ook momenten waarbij de Surface het even moeilijk krijgt en er vertragingen te bespeuren zijn. Dit merk je vooral als je meerdere programma's tegelijk gebruikt en als je een groot aantal tabbladen open hebt in een andere webbrowser, zoals Chrome.

Qua grafische mogelijkheden hoef je echter niet veel te verwachten van de Surface 3. Simple spelletjes die niet veel van een GPU vragen draaien prima, maar verwacht niet dat je games zoals The Witcher 3 of BattleField Hardline onderweg kunt spelen. Hier is de Surface 3 ook simpelweg niet voor gemaakt. Wil je dit toch, dan kun je beter investeren in de Surface Pro 3 of een echte volwaardige gamelaptop.

Het is mogelijk om een TouchPen te gebruiken. Hiermee kun je letterlijk schrijven en tekenen op het scherm van de Surface 3. Het vereist wat gewenning, maar doordat het scherm herkent dat je je pols op het scherm neerlegt, blijft de focus bij de pen en gaat het scherm niet raar doen over waar je het scherm nog meer aanraakt. Zodoende kun je de Surface 3 gewoon neerleggen en echt als notitieblok gebruiken. Dit werkte ideaal in combinatie met programma’s als OneNote en Photoshop. Ook is er een Type Cover beschikbaar. Deze cover beschermt niet alleen je scherm, maar dient ook als volwaardig toetsenbord.

De Microsoft Surface 3 is zeker een stap in de goede richting en een prima vervanger voor een alledaagse laptop. Doordat er deze keer is gekozen voor een goedkopere processor en geheugen, weet Microsoft de Surface 3 goedkoper in de markt te zetten. De prestaties zijn hierdoor echter helaas niet altijd zoals je van een apparaat van zeshonderd euro mag verwachten en dat is jammer.