Poker Night 2

Pokeren was een aantal jaar geleden zeer hot in Nederland. Urenlange uitzendingen op RTL met b-artiesten en bekende buitenlandse pokeraars werden uitgezonden op de Nederlandse televisie. Gelukkig is de hype nu over en zit heel Nederland aan de Furby, maar Telltale Games vindt dat wij van FOK!games er nog een keer aan moeten geloven. Daarom duiken wij nog eens in de diepe louche onderwereld van het online pokeren met oude bekenden.

Pi-pa-pokerface!

Oude bekenden
Poker Night 2 is een vervolg op Poker Night at the Inventory waar de b-sterren uit de gamewereld bij elkaar kwamen voor een potje kaarten. Nu is het de beurt aan andere b-sterren, zoals Claptrap uit Borderlands, Brock Samson uit The Venture Bros., Ash Williams uit The Evil Dead en Sam van Sam & Max. Maar wie echt de show steelt is de passief-agressieve GlaDos van Portal als pokerdealer. De opmerkingen van GlaDos zijn geweldig en beperken zich niet altijd naar de speler toe, maar ook naar de tegenstander. Sowieso kletsen ze met elkaar behoorlijk veel over onderwerpen die hen aangaan. Ash heeft het bijvoorbeeld continu over zijn vrouw en heksen en Claptrap probeert de speler over te halen om missies aan te nemen om Skagzilla te verslaan. Qua slap gelul voldoet het aan de verwachting die je hebt als je pokert met vrienden; gewoon gezellig kletsen over koetjes en kalfjes. Gelukkig heeft TellTale er genoeg conversaties en opmerkingen in gestopt om het voor een aantal uur leuk te houden. Helaas valt dit, net zoals bij veel games, in herhaling en dan wordt het snel een stuk minder leuk.

Groepsfoto!

Bluffen
Een belangrijk onderdeel van het pokeren is het uitlezen van de lichaamshouding van andere spelers om erachter te komen welke kaarten ze hebben. Deze zijn volledig in karakter van de tegenspelers. Claptrap verraad veel omdat hij continu de drang heeft om te praten, Sam gaat steeds meer onderuit zitten en zijn gezichtsmimiek verraad zijn kaarten en Brock wordt vrolijk van goede kaarten. Gelukkig houdt de AI het spannend door hen soms wat te laten bluffen, maar na een paar uur won ik hand na hand zonder naar mijn kaarten te kijken en alleen naar mijn medespelers.

Prijzen
Bij het pokeren hoort behalve whisky en sigaren natuurlijk ook een prijzenpot. Met Poker Night 2 zijn echte prijzen te winnen, zoals skins voor Team Fortress 2 en achtergronden voor de Xbox 360. Daarvoor moet je wel bepaalde opdrachten uitvoeren, zoals een pot stelen of minimaal als vierde eindigen. Daarna gooien de medespelers hun waardevolste bezit op tafel en als je deze ronde wint, dan krijg je deze als prijs. Naast de prijzen kun je ook muntjes winnen waarmee je drankjes voor de tegenstanders kunt kopen zodat ze wat loslippiger worden. Je kunt ze ook besteden aan andere decks, fiches en matten. Er is dus genoeg vrij te spelen voor spelers die alles op 100 procent willen uitspelen.

Xbox unlocks

Steam Unlocks

Niet voor die-hards
De game is niet bedoelt voor die-hard pokeraars. De buy-in is bij elk toernooitje 20.000 dollar en opening blinds zijn 400 en 800 dollar, die na een paar handen verhoogd worden. De enige speelvarianten van pokeren die erin zitten zijn Hold 'Em en Omaha, dus veel variatie is niet aanwezig... Ook zit er geen multiplayer in, je speelt dus continu in je eentje. Dat is jammer, want pokeren tegen vrienden zou de levensduur van de game verlengen.

Conclusie
Poker Nights 2 is pokeren zoals pokeren ooit bedoeld was. Bluffen, slap lullen en elkaar afsnauwen om fiches is nog nooit zo leuk geweest. Dat je nu ook echte prijzen kunt winnen is een leuke bijkomstigheid. Telltale Games heeft zijn best gedaan om alle spelers veel originele teksten mee te geven, maar het houdt een keer op. Echte pokeraars kunnen beter deze game vermijden, die gaan hun heil niet in de game vinden. 

Two Pair King High

Gespeeld op Xbox 360, ook verkrijgbaar voor Windows. Binnenkort vekrijgbaar op PlayStation 3 en iOS.