CD: Keane - Strangeland

Voor het eerst sinds jaren lijkt de Engelse band Keane weer op de band die in 2004 doorbrak met het succesvolle album Hopes and Fears. Hits als 'This Is The Last Time', 'Somewhere Only We Know', 'Bedshaped' en Everybody's Changing' bestormden de Europese hitlijsten. Zanger Tom Chaplin is afgevallen en afgekickt en oogt fris en fruitig en songschrijver en pianist Tim Rice-Oxley heeft het experimenteren de rug toegekeerd.  Met het nieuwe album Strangeland grijpt de band terug op de melancholische sound van het eerste album én evenaart de band het record van Robbie Williams door met vijf albums op rij op nummer 1 in de hitlijsten te belanden. Dat belooft wat!

Keane2

De plaat begint ijzersterk met het nummer 'You Are Young'. Chaplin zet meteen op de eerste tel in en de pianopartij is een pianopartij die zo van het debuutalbum geplukt zou kunnen zijn zonder gedateerd aan te doen. Dit is Keane zoals we Keane willen horen. Een centrale rol voor de piano, simpele begeleidende percussie en de zang van Tom Chaplin die jaren niet zo fris heeft geklonken als nu. Hoewel single 'Silenced By The Night' een typische Keane-song is, ademt deze ook een andere sfeer uit. Het liedje is luchtiger, heeft een wat hoger tempo en sloeg goed aan op de radio. 'Disconnected' is wederom typisch Keane, maar niet erg bijzonder. Dat valt niet te zeggen van de ballade 'Watch How You Go'. Het is een prachtige, slome, emotionele song waarbij je heerlijk kunt knuffelen.

Keane1

Maar Keane is meer dan gevoelig, knuffelig en vrouwelijk. Zo bewijst het aanstekelijke 'Sovereign Light Cafe'. Het nummer doet denken aan Amy MacDonald en haar stem zou hier niet hebben misstaan. Waar dit nummer een spannende, langere opbouw heeft die de hitpotentie van het nummer doet dalen, kan 'On The Road' de perfecte opvolger van 'Silenced By The Night' worden. Het nummer is zelfs dansbaar en vrolijk. Super! Na dit vrolijke uitstapje is het weer tijd voor een langzame zwijmelsong. 'The Starting Line' en 'Black Rain' vervullen hun taak prima. 'Black rain' doet wat betreft sound en begeleiding zelfs denken aan de Nederlandse band Moss en dat is een compliment voor beiden. Na acht succesvolle songs is het nog steeds niet op. Het hitgevoelige 'Neon River' en de ballade 'Sea Fog' behoren zeker tot de sterkste nummers. Met name 'Sea Fog' is een adembenemende ballade. Een simpele pianopartij, meerstemmige zang en Chaplin in vorm. Je krijgt bijna zin in kerstmis als je dit hoort!

Met Strangeland is Keane na een aantal saaie, experimentele en zwakke albums terug met een sterke plaat. De band blaakt van energie en zelfvertrouwen en is klaar de Europese festivalweiden te gaan vermaken met een grote dosis hits én enkele waardige nieuwe potentiële hits.