DVD: De Grote...Collectie

Wat hebben Charles Darwin, Charles Dickens, Thomas A. Edison en Vincent van Gogh met elkaar gemeen? Het zijn allemaal genieën. Genieën die hun discipline of zelfs de wereld veranderd hebben. History Channel besloot dertien genieën uit vier verschillende disciplines, schilderkunst, wetenschap, ontdekkingsreizen en de literatuur, te portretteren en vond nog een tweede gelijkenis: allen waren genieën in hun werk, maar kwamen tekort in het dagelijkse, familiaire of maatschappelijke leven. Grote publieke ontdekkingen en prestaties gingen gepaard met private teleurstellingen.

history channel

Die tweestrijd, tussen het publieke en het private leven, van dertien genieën is de insteek van de dvd-box De Grote...Collectie. Zoals altijd heeft History Channel ook ditmaal gekozen voor haar vaste docu-forum. Zet een middeleeuws harpenmuziekje op, zet enkele wetenschappers (vaak auteurs van biografieën) in een saaie ruimte en wissel deze beelden af met in -en uitzoomende beelden van schilderijen of foto's en je hebt een echte History Channel documentaire. Het kan een geslaagd format zijn, maar voor dertien afleveringen van drie kwartier is het te veel van hetzelfde. Want hoewel het een mooie box is met prachtige verhalen van geweldige genieën is het geheel overwegend saai. Geen moment dwingen de makers je naar de box te blijven kijken. Er wordt teveel geteerd op de kracht van de genieën zelf. Overigens komt het woord genieën niet terug in de gehele box, maar in slechts één categorie. De titel van De Grote...Collectie is misschien niet helemaal goed gekozen, wat hoe je het ook wendt of keert, niet alleen Newton, Einstein en Edison waren genieën. Ook voor de overige tien personen misstaat dit predikaat zeker niet!

grote collectie

Naast een gebrek aan visueel afwisselend spektakel, leunen de documentaires op overwegend bekende informatie. History Channel geeft geen eigen visie, maar gebruikt de visies van de auteurs van overbekende biografieën en stopt deze vervolgens in een visueel jasje. Voor diegenen die al eerder in de biografieën van enkele van de genieën zijn gedoken zal er weinig nieuws uit de docu's gehaald kunnen worden. Sterker nog, het lezen van een biografie is in dit geval een aanrader. Je kunt zelf de hoofdstukken selecteren en scannen naar interessante informatie. De dvd-box daarentegen probeert je drie kwartier lang aan de buis gekluisterd te houden en stopt je vol met een enorme hoeveelheid feitjes. Overigens is de herkomst van die feiten niet altijd duidelijk. Waar bij Charles Dickens, Isaac Newton, Thomas A. Edison vooral wordt geciteerd uit eigen dagboeken of duidelijke bronnen, is de bronvermelding bij Columbus en Marco Polo niet altijd even duidelijk. De wetenschappers vertellen over de genieën alsof het hun grootste maatjes waren, waardoor het veel weg heeft van een kroegbaas die zijn stamgasten vertelt over zijn vele partijtjes en gesprekken met grote voetballers die eens zijn jeugdvrienden waren.

De grote vraag is nu: is de box slecht of is deze toch wel de moeite waard. Wil je een introductie in een aantal, er missen natuurlijk ook een groot aantal, van de grootste genieën die de wereld gekend heeft en geef je niet al te veel om een spannend weergegeven documentaire dan biedt De Grote...Collectie zeker uitkomst. Ben je echter op zoek naar een originele documentaire met nieuwe visies of extra informatie of videomateriaal dan ben je bij deze degelijke dvd-box aan het verkeerde adres. Vel zelf je oordeel!

Inhoud per box
Grote Genieën
 - Albert Einstein
 - Thomas A. Edison
 - Isaac Newton
Grote Schrijvers
 - H.G. Wells
 - James Joyce
 - Edgar Allen Poe
 - Charles Dickens
Grote Schilders
 - Dali
 - Rembrandt
 - Van Gogh
Grote Ontdekkingsreizigers
 - Marco Polo
 - Christoffel Columbus
 - Charles Darwin