CD: Dotan - Dream Parade

'This town'. Wie kent het niet? Nadat het nummer werd uitgeroepen tot 3FM megahit ging het snel en werd het nummer een grote hit. Het was de eerste kennismaking met de Nederlandse singer-songwriter Dotan. De grote vraag is nu: is Dotan Harpenau een eendagsvlieg of gaan we nog meer van deze Amsterdammer horen.

dotan1

3FM zag in ieder geval genoeg in Dotan om hem te bombarderen tot serious talent en het album Dream Parade uit te roepen tot cd van de week. De cd opent sfeervol met de intro 'Feel'. Gedragen door meerstemmige zang en piano is het nummer een mooi opwarmertje. Op de vraag of Dotan naast 'This Town' nog meer hitpotentie heeft, geeft het tweede nummer meteen antwoord. 'Where We Belong' blijft na één luisterbeurt meteen in je hoofd hangen. De opbouw van het nummer is voorspelbaar, maar pakt zeer goed uit en de verschillende instrumenten zijn in perfecte harmonie met elkaar. Na het welbekende 'This Town' is het tijd voor 'Secret Faces'. Het nummer begint een beetje saai, je krijgt nog niet echt hoogte van de echte melodie. Tot het refrein. Want ook voor dit nummer geldt: zet het een keer op en je zingt het de volgende keer van voor tot achter mee. Dotan is een staat om elk woord van zijn teksten helder over te brengen. Neuriën om te maskeren dat je de tekst niet kent, is dus niet nodig.

dotan2

Op 'All That I Can Be' laat Dotan zich van zijn gevoelige kant horen. Het nummer vertelt een mooi verhaaltje en enkel begeleid door piano blijkt nogmaals de vocale gave van de Amsterdammer. Hoewel de ballade prachtig is, gaat Dotan direct weer op zoek naar een lekkere melodieuze meezinger. Die wordt gevonden met 'Shine On'. Vanaf de eerste noot voel je de drijvende krachten in het nummer die je begeleiden naar de refreinen. Het nummer zou zo op de laatste cd van The Script hebben kunnen staan en dat is zeker geen slecht teken. Het is overigens een van de weinige nummers waarbij een link met een andere band eenvoudig valt te maken. Dotan doet niks nieuws. Alles lijkt al eens eerder gedaan te zijn. Toch heeft de zanger een heel eigen geluid en zijn directe invloeden niet altijd gemakkelijk aan te wijzen. Alsof Dream Parade nog niet genoeg meezingers bevat, is 'Day Dreamer' de ideale plaat voor een lekkere barbecue op een warme avond in het park. Dat de finale van de plaat nadert, blijkt wel op 'Tell A Lie'. Hoewel het nummer naadloos in het rijtje van poppy meezingers past, onderscheidt het zich van de rest van de songs. Het is een heerlijk nummer dat zeker bij de beste nummers van de plaat hoort. Na opnieuw enkele meezingers, besluit Dotan met 'Hopes and Dreams'.

Dream Parade is een plaat geworden vol met vrolijk klinkende popsongs. Ondanks het succes van deze songs, misstaan de drie rustigere nummers zeker niet op dit sterke debuutalbum. Met Dream Parade heeft Dotan een erg goed album gemaakt, waarmee hij aantoond dat we deze Amsterdammer zeker mogen toevoegen aan het lijstje van Nederlandse singer-songwriters. Hier gaan we zeker nog meer van horen!