CD: School is Cool - Entropology

Sinds School is Cool in 2010 Humo's Rock Rally won, ging het hard met deze Belgische band. Na de enorme hit 'New Kids in Town' en meer dan zestig optredens, zijn onze Zuiderburen klaar voor de grote doorbraak met het album Entropology. Dat ze het groots en goed aanpakken, blijkt wel uit de enorme media-aandacht en optredens op onder andere Eurosonic. Is School of Cool deze aandacht waard of is het een hype?

School is cool1

Meteen vanaf het eerste moment is het raak. Entropology opent met het aanstekelijke 'The World Is Gonna End Tonight'. Een heerlijke indiesound, prominente strijkers en drijvende beats. Dit is indiepop zoals het hoort te zijn: catchy. Dat dit pas het begin is, blijkt op de volgende twee nummers. Met name 'In Want Of Something' is een echte knaller en zou zonder problemen een grote hit kunnen worden. Hoe depressief je ook bent, hiervan word je vrolijk. Je wil dansen en keihard meeblèren. De drums en de percussie zijn stuwend en de melodieën meeslepend. Dit is een klapper die iedereen zou moeten horen en die het geweldig kan doen op de zomerfestivals.

In 'O! Delusions' horen we een andere kant van de Belgische band. Het nummer begint folky door met name de ontspannen gitaar. Het refrein bouwt deze sound verder uit. Hoewel in eerdere persberichten en recensies de vergelijkingen ongekend zijn, valt de ongenoemde sound van Mumford and Sons en Fleet Foxes in dit nummer niet te onderdrukken.'The Road To Home' bevestigt deze vergelijking. Dit is louter een compliment! School is Cool weet zich probleemloos te onderscheiden. Zeker door direct weer over te stappen op de fantastische en dansbare indiepop. Net als 'In Want Of Something' is 'Dawn, And A Newly Hatched Damselfly' een geweldige song waarbij de hegemonie tussen melodie en percussie je door het nummer sleuren. En dat in minder dan anderhalve minuut! Maar het nummer staat niet op zichzelf. In 'On The Beach of Hanalei' wordt de lijn doorgetrokken en afgemaakt. Geweldig!

School is cool2

Wat is Entropology een fantastische plaat. Korte, melodieuze indiepopnummers afgewisseld met sfeervolle folknummers. Voortdurend is de sound herkenbaar, maar in elk nummer kiest de band een ander touch. Entropology is geen moment saai en blijft spannend en prikkelend. De grote festivals en het grote publiek lonkt voor deze jonge honden uit België. Terecht! Laten we hopen dat School is Cool geen hype is en dat we nog veel meer van ze mogen horen. Entropology smaakt daar in ieder geval zeker naar!