FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 7 juni 2012

Staking dreigt Griekse verkiezingen te verstoren

De cruciale Griekse verkiezingen op 17 juni dreigen ernstig te worden verstoord als een donderdag aangekondigde staking van Griekse gemeentewerkers doorgang vindt. De uitkomst van de verkiezingen bepaalt waarschijnlijk of Griekenland wel of niet de euro als betaalmiddel houdt.

De vakbond POE-OTA, die duizenden mensen vertegenwoordigt die voor steden, dorpen en gemeenten werken, zeggen dat hun leden veel minder betaald krijgen voor verkiezingsgerelateerd werk dan andere overheidsmedewerkers. Gemeentewerkers spelen een belangrijke rol tijdens de verkiezingen; zij richten de stemlokalen in en maken ze schoon, ze leveren de lege stembiljetten af en halen de ingevulde exemplaren weer op.

Themis Balassopoulos, voorzitter van POE-OTA, zei donderdag dat de vakbond op 16 en 17 juni een tweedaagse staking houdt. Ook zullen gemeentewerkers tot de verkiezingen weigeren verkiezingsgerelateerd werk te verrichten.

Volgens Balassopoulos kregen gemeentewerkers voor hun werk bij de laatste verkiezingen zestig euro, een fractie van wat andere overheidsmedewerkers ontvingen. "We hebben om een waardige betaling gevraagd. Als het land geen geld heeft, dan is dat niet vanwege ons, want een medewerker van het ministerie van binnenlandse zaken krijgt 1800 euro - dat is drie keer het salaris van een medewerker van de gemeentereiniging. Het is een provocatie."

Balassopoulos zei dat een oplossing nog ver weg is en dat het wellicht een 'chaos' wordt.

Als het dispuut niet wordt opgelost dan kan de regering een rechter vragen de staking illegaal te verklaren. Een bron bij de regering zei donderdag dat de interimregering 'alle noodzakelijk maatregelen' zal treffen om ervoor te zorgen dat de verkiezingen niet worden verstoord.

100 vogelsoorten in Amazone kans op uitsterven

Ontbossing in de Amazone heeft ervoor gezorgd dat honderd vogelsoorten het risico lopen uit te sterven. Dat heeft vogelbeschermingsorganisatie BirdLife International donderdag gezegd.

De risico's voor vogels die in het Zuid-Amerikaanse regenwoud leven zijn voorheen onderschat, stelt Birdlife. De organisatie waarschuwt dat veranderingen in de Braziliaanse boswet de situatie kunnen verergeren.

Negentig vogelsoorten uit de Amazone zijn dit jaar op de internationale Rode Lijst van Bedreigde Diersoorten geplaatst of hebben een hogere risicostatus gekregen. Drie soorten worden ernstig bedreigd en zes andere staan in de tweede categorie van dieren die het meeste risico lopen uit te sterven.

Uit de Rode Lijst, die donderdag verscheen, blijkt dat dertien procent van alle 10.064 vogelsoorten ter wereld wordt bedreigd. Birdlife houdt zich bezig met alle vogelsoorten op de Rode Lijst van de Internationale Bond voor Natuurbescherming.

Alpe d'HuZes brengt bijna 28,5 miljoen op

De deelnemers aan de Alpe d'HuZes hebben dit jaar samen een recordbedrag van bijna 28,5 miljoen euro ingezameld voor kankeronderzoek. Dat heeft stichting Alpe d'HuZes donderdagavond bekendgemaakt na afloop van de actie. Vorig jaar leverde de actie ongeveer 21 miljoen euro op.

De ruim achtduizend deelnemers gingen verspreid over twee dagen zes keer met de fiets of te voet de Alpe d'Huez op. Onder hen kankerpatiënten, gehandicapten en bekende Nederlanders.

Het definitieve bedrag dat aan KWF Kankerbestrijding wordt overgemaakt, wordt 7 oktober bekendgemaakt. De organisatie verwacht een eindbedrag van rond de dertig miljoen euro.

Vernielingen joodse begraafplaats Oekraïne

Vandalen hebben in het westen van Oekraïne vernielingen aangericht op een joodse begraafplaats met slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Dat heeft de politie donderdag gezegd.

Petro Jezjor, politiewoordvoerder van de stad Rivne, zei dat meerdere onbekenden woensdagavond een herdenkingsplaat en straatlantaarns hebben vernield op de begraafplaats, waar de moord op 17.500 joden tijdens de Holocaust wordt herdacht.

Jezjor zei dat de daders metalen delen van de straatlantaarns hadden gebruikt om beledigende zinnen uit te beelden en die over de begraafplaats hadden verspreid. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

De leider van de joodse gemeenschap in Rivne, Hennady Frayerman, sprak van een verschrikkelijk incident.

Bolt verslaat Powell in Oslo

Sprinter Usain Bolt heeft vandaag tijdens de Bislett Games in Oslo het sprintduel met Asafa Powell gewonnen. De Jamaicaanse wereldrecordhouder kwam onder niet ideale omstandigheden toch nog tot 9,79 seconden. Zijn landgenoot Powell finishte als tweede in 9,85.

Bolt en Powell gelden als de topfavorieten voor de olympische sprint in Londen in augustus. Drievoudig olympisch kampioen Bolt bleef net iets boven zijn beste seizoenstijd van 9,76 die hij vorige week neerzette in Rome. 

De 100 meter bij de vrouwen, waar geen van de Jamaicaanse en Amerikaanse toppers aan de start stond, werd gewonnen door Ezinne Okparaebo. Met 11,31 was de Noorse fors langzamer dan Carmelita Jeter begin mei. Toen liep Jeter 10,81.

Geen zorgen bij A. Schleck na val

Andy Schleck kwam tijdens de lange tijdrit in het Critérium du Dauphiné ten val. De schrik zat er wel even in bij de Luxemburger, maar hij hield geen grote schade over aan de val. Ook zijn voorbereiding op de Tour de France kwam niet in gevaar.

"Het feit dat ik hier sta en niet in een ambulance lig, is een goed teken", vertelde hij achteraf tegen De Telegraaf. Zijn vormpeil lijkt desondanks nog niet goed, al maakt de winnaar van de Tour van 2010 zich geen zorgen. "De afgelopen jaren had ik in de Ronde van Zwitserland ook altijd een kleine achterstand, maar in de Tour stond ik er altijd."

Fitch verlaagt kredietwaardigheid Spanje

Kredietbeoordelaar Fitch heeft donderdag de kredietwaardigheid van Spanje verlaagd van A naar BBB. Volgens Fitch neemt de kans toe dat Spanje externe financiële hulp nodig heeft.

Het herkapitaliseren van Spaanse banken kost volgens Fitch zestig tot honderd miljard euro waardoor de staatsschuld veel zal oplopen. De Spaanse economie blijft volgens de kredietbeoordelaar in 2012 en 2013 nog in recessie.

De financiële problemen in Spanje maken het moeilijk adequaat op te treden bij de hervorming van de bankensector, waardoor de kans dat het land externe hulp nodig heeft toeneemt, aldus Fitch.

Mathijsen reist mee naar Charkov

Joris Mathijsen reist vrijdag met het Nederlands elftal mee naar Charkov, waar een dag later de wedstrijd tegen Denemarken wordt gespeeld. Eerder was er sprake van dat de met een hamstringblessure kampende verdediger achter zou blijven in Krakau, de thuisbasis van Oranje, om behandeld te worden.

Mathijsen zal de eerste wedstrijd tegen Denemarken in ieder geval nog niet in actie komen. Als de vooruitzichten slecht zijn, heeft bondscoach Bert van Marwijk nog tot vrijdag 18.00 uur de tijd om een vervanger voor de verdediger van Malaga op te roepen. Het Nederlands elftal vliegt vrijdagochtend om 10.00 richting Oekraïne.

Het meereizen van Mathijsen naar Charkov zegt in principe nog niets over zijn inzetbaarheid in de rest van het toernooi. "Maar het is in ieder geval geen slecht teken", meldt een woordvoerder van de KNVB.


Mathijsen reist meer naar Charkov (Foto: Novum)

Spaanse trucker zit dik negen uur achter stuur

Een Spaanse vrachtwagenchauffeur heeft donderdag in Ridderkerk een forse bekeuring gekregen omdat hij veel te lang achter het stuur zat. Hij bleek 9,5 uur onafgebroken te hebben gereden, vijf uur meer dan wettelijk is toegestaan. Om dat te verhullen had de 49-jarige trucker met de tachograaf geknoeid, laat de politie weten.

De chauffeur werd van de weg gehaald omdat hij nogal slingerde en de vangrail raakte. De man bleek donderdagochtend te zijn vertrokken vanuit een plaats in de buurt van Parijs en in een ruk via Luxemburg te zijn doorgereden naar Ridderkerk.

De Spanjaard kreeg een boete van 2050 euro en een rijverbod van negen uur.

'Militaire interventie in Mali onvermijdelijk'

Een militaire interventie in Mali wordt steeds waarschijnlijker. Dat heeft de Afrikaanse topdiplomaat Nassirou Bako donderdag gezegd. Hij riep de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op om regionale machten bij een dergelijke operatie te steunen.

Bako is minister van buitenlandse zaken van Benin en woordvoerder van de huidige voorzitter van de Afrikaanse Unie. Hij deed zijn uitlatingen in Ivoorkust, waar een groep Afrikaanse leiders die belast zijn met het vinden van een oplossing voor de crisis in Mali donderdag bijeen was gekomen. In Mali, een land dat ooit als modeldemocratie werd beschouwd, is het zeer onrustig sinds op 21 maart een coup werd gepleegd en rebellen vervolgens in het noorden van het land de macht grepen.

De militaire optie lijkt volgens Bako 'steeds onvermijdelijker te worden', maar volgens hem kan die beslissing niet eenzijdig worden genomen door Ecowas, het regionale blok van West-Afrikaanse landen. Bako zei dat Ecowas-lidstaten een resolutie willen indienen bij de Veiligheidsraad, in de hoop dat de VN een militaire operatie in Mali steunen.

Vlaar: "Ik ben natuurlijk wel bezig met een basisplaats"

Joris Mathijsen moet door zijn hamstringblessure minimaal de eerste wedstrijd van het Nederlands-elftal tegen Denemarken aan zich voorbij laten gaan. Daardoor is de kans gegroeid dat Ron Vlaar zaterdagavond zijn opwachting in de basis maakt.

De Feyenoorder was tijdens de, met 6-0 gewonnen, oefenwedstrijd tegen Noord-Ierland nog trefzeker en zegt klaar te zijn voor Oranje. "Ik heb me de afgelopen jaren enorm ontwikkeld, vooral de laatste maanden van het afgelopen seizoen."

“De blessure van Joris is natuurlijk een domper. Jammer voor de groep. Zonde, een belangrijke speler voor ons. Dat zal nu op een andere manier ingevuld moeten worden. Ik ben natuurlijk wel bezig met een basisplaats. De opstelling is nog niet bekend, maar de kans is aanwezig dat ik begin.”

Ron Vlaar is slechts zeven keer uitgekomen voor het Nederlands-efltal, maar volgens de verdediger hoeft dat geen minpunt te zijn. "Dat zijn nu eenmaal de feiten. Maar het gaat erom wat je in het veld laat zien. Ik weet wat ik kan. Er wordt van mij verwacht dat ik veel praat. Je moet elkaar scherp houden om als ploeg te winnen. Het gaat nu echt beginnen. Morgen richting de Oekraïne, daar moet het gebeuren."

Lagutin wint grote prijs van Gippingen

Sergey Lagutin heeft in Zwitserland de Grote Prijs van Gippingen gewonnen. De Oezbeek van Vacansoleil-DCM was aan het eind de beste van een kopgroep van drie. Vladimir Gusev van team Katusha en Georg Preidler uitkomend voor Team Type 1 werden tweede en derde.

De Oezbeek reed in deze lastige koers met twee medevluchters na een half uur weg uit het peloton. Aan de finish hield het trio iets meer dan een halve minuut over op een groep van zeven achtervolgers. Lagutin bleek over de snelste sprintersbenen te beschikken.

Ploegleider Hilaire Van Der Schueren is verheugd met de overwinning.“Lagutin rijdt al sinds 2009 in onze ploeg en hij zet zich altijd in voor de ploeg. Het is mooi dat hij nu zelf eens kan winnen nadat hij al vaak dichtbij winst was,” aldus de Belg. Met Lagutin hebben nu acht verschillende Vacansoleil-DCM renners een koers gewonnen in 2012.

Beste Nederlander was Wout Poels. De kopman van Vacansoleil-DCM tijdens de aankomende Tour de France werd dertiende. 

Limburgse zorggroep onder verscherpt toezicht IGZ

Twee regio's van stichting Zorggroep Noord- en Midden-Limburg zijn onder verscherpt toezicht gesteld van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De kwaliteit van de geleverde zorg is onvoldoende, waardoor er volgens de inspectie risico's voor de veiligheid van patiënten zijn.

Het verscherpte toezicht geldt voor de sectoren verpleging en verzorging en voor thuiszorg in de regio's Horst-Venray en Venlo. De inspectie kreeg veel meldingen over de kwaliteit van de zorg in deze regio's. Het ging volgens de IGZ soms om ernstige calamiteiten.

De zorggroep heeft zes maanden de tijd om de situatie te verbeteren. De inspectie neemt bestuursrechtelijke maatregelen als blijkt dat het bestuur van de zorggroep geen of onvoldoende vorderingen maakt.

Hockeydames winnen opnieuw in oefentoernooi

Nederland speelde donderdag haar tweede wedstrijd van de Investec Cup in Londen. De ploeg van Max Caldas bleek na rust veel sterker dan de tegenstander uit Ierland, 5-0. Kelly Jonker scoorde drie van de vijf doelpunten voor Oranje.

Oranje kwam drie minuten voor rust op voorsprong door een doelpunt van Jonker. Diezelfde Jonker verdubbelde in de tweede helft de score. Marilyn Agliotti tekende voor de 3-0. Het slotakkoord was voor twee speelsters van Amsterdam. Ellen Hoog scoorde de vierde treffer, waarna Jonker haar derde doelpunt van de avond liet aantekenen.

Aanvoerster Maartje Paumen, afgelopen dinsdag tegen Australië nog goed voor beide doelpunten, zat net als Floortje Engels op de tribune. Zaterdag speelt Nederland de halve finale van het oefentoernooi in de Engelse hoofdstad. De tegenstander is nog niet bekend.

Heitinga: "Aan onze stand verplicht Denen te verslaan"

John Heitinga kijkt met veel vertrouwen uit naar het duel met Denemarken. Volgens de Everton-verdediger zal Oranje geen genoegen nemen met minder dan een overwinning.

Heitinga zal tijdens het duel van zaterdag tegenover Nicklas Bendtner komen te staan. Voor de verdediger is de boomlange aanvaller van Sunderland geen onbekende, want namens Everton vocht Heitinga al de nodige duels met hem uit. Volgens de voormalig Ajacied verliepen die duels meestal succesvol.

"Ik ben hem al vaak tegengekomen en dat is altijd goed gegaan." Hoewel Oranje zaterdag in Charkov als favoriet aan de aftrap zal staan, wil Heitinga van onderschatting niets weten. "Ze kunnen voor een verrassing zorgen. Het verwachtingspatroon is wat lager in deze zware poule", zo zegt de verdediger tegenover Zie.nl.

Heitinga denkt dat de druk daarom veel groter is voor Nederland, die als een van de favorieten voor de EK-titel wordt gezien. "Niemand verwacht iets van hen", vervolgt hij. "We zijn aan onze stand verplicht om Denemarken te verslaan."

Onenigheid in EU over grenscontroles

De 27 ministers van binnenlandse zaken van de Europese Unie hebben donderdag een voorstel verworpen dat het Europees Parlement toezicht zou geven op de instelling van grenscontroles door nationale regeringen.

Het Schengenverdrag, waaronder binnen het grootse deel van Europa zonder paspoort kan worden gereisd, is een van de belangrijkste wapenfeiten van de EU. In het verdrag staat echter dat de individuele landen de vrije beweging van mensen over hun grenzen kunnen tegenhouden als er 'een serieuze bedreiging voor de openbare orde of de binnenlandse veiligheid is'. Nu veel Europese landen kampen met economische crises, staat het verdrag vanwege illegale migratie uit landen van buiten de Schengenzone onder druk.

De ministers ontmoetten elkaar donderdag in Luxemburg om een voorstel van EU-commissaris voor binnenlandse zaken Cecilia Malström te bespreken. Het voorstel zou het Europees Parlement meer zeggenschap geven over wanneer en hoelang grenscontroles kunnen worden ingesteld.

Frankrijk en Duitsland hebben, samen met enkele andere landen, al vaker aangegeven dat naar hun mening de nationale regeringen daarover moeten beslissen. "We staan klaar om te handelen als de veiligheid van de burger in gevaar is", zei de Duitse minister van binnenlandse zaken Hans-Peter Friedrich.

Malmström zei teleurgesteld te zijn over de uitkomst van het overleg, maar voegde eraan toe dat onderhandelingen over de kwestie door zullen gaan, met als doel een 'Europees mechanisme' te bewerkstelligen.

Ook parlementsvoorzitter Martin Schulz toonde zich teleurgesteld. "Vrije beweging in een gebied zonder interne grenzen is een van de pilaren van de Europese Unie", zei hij. "Het Europese Parlement accepteert geen enkele extra reden voor het instellen van grenscontroles zonder een goed mechanisme om te evalueren en controleren of het noodzakelijk is of niet."

Storing bij landelijk politienummer

Het landelijke politienummer voor niet-spoedeisende zaken 0900-8844 kampt donderdagavond met een storing. Het nummer is daardoor soms niet bereikbaar, laten verschillende politiekorpsen weten.

Het alarmnummer 112 is wel gewoon bereikbaar, maar dat is alleen bedoeld voor spoed. Mensen die niet dringend de politie nodig hebben, wordt geadviseerd later op de avond nog eens te proberen het landelijke politienummer te bereiken.


Geen spoed, geen politie...

Annan wil nieuw plan voor Syrië

Syrië-gezant Kofi Annan heeft de internationale gemeenschap opgeroepen zich samen achter een nieuwe poging te scharen om het escalerende conflict in Syrië te beëindigen. Annan sprak donderdag voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

"Als we ons daadwerkelijk scharen achter één proces en handelen en spreken met één stem, dan denk ik dat het nog altijd mogelijk is om het ergste te voorkomen en om Syrië uit de crisis te helpen", zei Annan.

Annan zei dat zijn vredesplan niet wordt geïmplementeerd en hij legde de schuld daarvan grotendeels bij de Syrische president Bashar Assad. In een boodschap aan de VN-Veiligheidsraad zei hij dat er 'consequenties' moeten zijn voor de landen die pogingen tot vrede frustreren.

Waarschijnlijk zal Annan donderdag op een besloten bijeenkomst met de Veiligheidsraad een groep wereldmachten en belangrijkste regionale spelers, waaronder Iran, vragen met een strategie te komen om het conflict te beëindigen, aldus VN-diplomaten. Annan zou een 'contactgroep' willen formeren wiens voorstel acceptabel moet zijn voor zowel Rusland en China als voor Europa en de VS.

Donderdagavond dineert Annan volgens ingewijden met de ambassadeurs van de vijf lidstaten die een permanente plek in de Veiligheidsraad hebben; de VS, Rusland, China, Groot-Brittannië en Frankrijk.

C. Poulsen begint op de bank bij Denemarken

Christian Poulsen, aanvoerder van Denemarken, begint de wedstrijd tegen Nederland zeer waarschijnlijk op de bank. Bondscoach Morten Olsen geeft de voorkeur namelijk aan William Kvist en Niki Zimling.

"Een aparte situatie", liet Poulsen, die aan zijn vierde eindtoernooi gaat beginnen, op de website van de Europese voetbalbond (UEFA) weten. "Natuurlijk zou ik liever spelen, maar ik heb vrede met de situatie. Ik probeer het elftal vanaf de bank zo veel mogelijk te helpen. Daniel Agger is nu aanvoerder."

Toch kan Poulsen (32) de keuze van Olsen wel begrijpen. "We hebben veel jonge, talentvolle spelers in de selectie. Op basis van trainingen kan je wel zien welke elf in de basis staan."

Onderzoek naar Maastrichts raadslid

Burgemeester van Maastricht Onno Hoes laat een onderzoek doen naar raadslid Jan Hoen van de lokale partij CVP. Dat meldden Limburgse media donderdagavond. Hoen zou betalingen hebben aangenomen van het kerstevenement Winterland, terwijl hij er in de raad over meestemde. Hij wekte daarmee de schijn van belangenverstrengeling.

Hoen zegt zelf dat het om onkostenvergoedingen ging, maar de fractievoorzitters in de gemeenteraad willen er het fijne van weten en klopten bij Hoes aan. Die besloot donderdag na overleg met de fractievoorzitters een onderzoek te laten doen naar het raadslid.

Dressuurruiter Gal leidt na eerste onderdeel op NK

Ruiter Edward Gal heeft na het eerste onderdeel van de nationale titelstrijd dressuur de leiding. Met Undercover kwam de man uit Harskamp donderdag in de Grand Prix in Hoofddorp tot een score van 75,766. Er volgen nog twee onderdelen.

Gal neemt ook de tweede positie in. Met paard Romanov scoorde hij 74,362. Hans Peter Minderhoudt staat gedeeld tweede met Gal met paard Tango kwam hij tot dezelfde score. Anky van Grunsven staat met Salinero op de vierde plek. Hun score was 73,830. 

Op basis van de resultaten van het NK en het nog te verrijden CHIO van Rotterdam stelt bondscoach Sjef Janssen zijn equipe voor Londen samen. Adelinde Cornelissen, nagenoeg zeker van Londen, doet niet mee in Hoofddorp.

Downing: "Engeland niet bang voor Frankrijk"

Engeland-aanvaller Stewart Downing waakt voor de kwaliteiten van Frankrijk, maar meent geen angst te hebben voor het elftal van bondscoach Laurent Blanc.

Engeland en Frankrijk zijn in groep D wellicht de twee grootste favorieten. De grootmachten treffen maandag elkaar al in de eerste groepswedstrijd. Downing kijkt uit naar het duel, maar is op de hoogte van de kwaliteiten van de tegenstander. "Ze zijn een goed team, maar dat zijn wij ook. We kennen hun sterktes en zwaktes en trainen daar deze week op."

"Frankrijk ziet er vooral voorin erg goed uit en ze hebben enkele geweldige individuele spelers", vervolgt Downing tegenover diverse aanwezige media. "Gelukkig hebben wij die ook, maar het is duidelijk dat het een zware wedstrijd zal worden. Ik denk echter niet dat we bang voor ze zijn. Het wordt een geweldige openingswedstrijd en we hebben vertrouwen in een goed resultaat."

Engeland kende tot dusver al behoorlijk wat tegenslag en zag Gareth Barry, Frank Lampard en Gary Cahill allemaal wegvallen met blessures. "We zijn de afgelopen twee oefeninterlands ongelukkig geweest met het verlies van Frank en Gary", beseft Downing. "Het zijn twee grote spelers en ze hebben veel gepresteerd in de kwalificatie. Het is teleurstellend, maar het is ook een kans voor anderen om hun stempel te drukken."

[RG] Rojer strandt in halve finales dubbelspel

Jean-Julien Rojer is er op Roland Garros samen met zijn Pakistaanse partner Aisam-Ul-Haq Qureshi  niet in geslaagd de finale van het dubbelspel te bereiken. Het duo was in de halve finale niet opgewassen tegen het Amerikaanse duo Bob en Mike Bryan.

De als tweede geplaatste broertjes wonnen de wedstrijd in twee sets: 6-3 en 7-6(6). In de finale treffen de Bryans, al winnaar van elf Grand Slams, het als eerste geplaatste Wit-Russisch/Canadese duo Max Mirni en Daniel Nestor. Zij versloegen in hun halve finale de Italianen Daniele Bracciali en Potito Starace in twee sets:  6-3 en 6-4.

Filemon Wesselink vader van zoon

Het gezin van Filemon Wesselink is uitgebreid met een zoon. De 33-jarige BNN-presentator is 14 mei vader geworden van Sebastiaan, bevestigt een woordvoerder van zijn werkgever BNN donderdag.

Het jongetje heet voluit Sebastiaan Matthijs David Wesselink. De bevalling is 'uitstekend' gegaan en moeder en zoon maken het goed.

Michaela, de vriendin van de presentator, beviel begin 2010 al van een dochter, die de naam Danique kreeg. Begin dit jaar werd bekend dat ze opnieuw in verwachting was.

Hoogerland en Poels naar Zwitserland

Johnny Hoogerland en Wout Poels rijden vanaf zaterdag mee in de Ronde van Zwitserland. Dit heeft de ploegleiding van Vacansoleil vandaag bekend gemaakt. Vorig jaar pakte de formatie twee dagzeges.

Ook Sergiy Lagutin maakt deel uit van de selectie. Hij pakte eerder vandaag nog de zege tijdens de GP Canton d’Argovie. Daarnaast geven ook Kris Boeckmans, Marco Marcato, Rafael Valls, Nikita Novikov en Martin Mortensen acte de présence.

Borut Bozic en Thomas de Gerndt, de twee renners die Vacansoleil vorig jaar twee zeges bezorgden, zijn er dit naar niet bij.

Gebruik een Dual Shock op een 360

RaptorFire komt met een usb-stick die het mogelijk maakt om een 360-controller op een PlayStation 3 te gebruiken, of andersom. Ook Wiimotes worden ondersteund waardoor je een uitgebreide keuze hebt voor je favoriete console en controller.

Engadget heeft een tijdje Battlefield 3 voor PS3 gespeeld met een Xbox 360-controller en 'things went smoothly' wat dus veel goeds belooft. Op dit moment zijn er nog geen prijzen en releasedatum bekend. 

cronusDe Cronus-stick (bron: Engadget)

Wiggins tempert verwachtingen voor Tour

Bradley Wiggins lijkt in de komende Tour de France één van de favorieten te worden. De Brit is heer en meester in de Critérium du Dauphiné en lijkt uit te groeien tot de te kloppen man in in Frankrijk.

Toch wil Wiggens nog niets weten van La Grande Boucle. "Dit is de Dauphiné. De Tour is nog ver weg", aldus de Brit die eerder vandaag de 50 kilometer lange tijdrit won. Het verschil met wereldkampioen Tony Martin bedroeg maar liefst 34 seconden. "Leuk om later aan je kinderen te vertellen."

Ook over de eindzege in de Dauphiné bleef Wiggins nuchter en sprak namens het team. "We moeten bij de les blijven, maar we staan er goed voor."

Sony maakt zich geen zorgen over Vita

Het is duidelijk geworden dat Sony zich weinig zorgen maakt over de tegenvallende verkoopcijfers van de PlayStation Vita. De cijfers begonnen redelijk goed maar daalden al snel. Eerder gaf Sony tijdens de E3 aan dat ze voorlopig geen prijsverlaging aan aankondigen. Volgens CEO Jim Ryan gaat nieuwe content de verkoopcijfers omhoog brengen.

"In Europe we're three months in - in Japan a little bit longer. I think that all history in the Japanese market indicates that it's real killer content that provides the stimulus to hardware sales - and that continues to be the case. There's a lot going on - a lot of very Japanese specific content that wouldn't really resonate with the Western world. We're very relaxed and confident about the prospects for Vita this year and beyond."

Volgens Ryan kunnen we binnenkort een hele reeks aan nieuwe content verwachten. Met games als FIFA, LittleBigPlanet, Call of Duty en Assassin's Creed zijn er genoeg games onderweg om de verkopen te zien stijgen. Ryan heeft vooral veel lof over voor Call of Duty's Vita-shooter Black Ops Declassified.

"It's fantastic that it's coming at Christmas time, and I think that it's going to provide a huge stimulus for the platform."

Polen vestigt hoop op 'supertrio'

Polen en Griekenland openen morgenavond om 18:00 uur het EK voetbal. Van de onderlinge duels tussen beide landen waren de Polen met tien zeges het meest succesvol.

Polen is voor de tweede keer actief op een EK voetbal. De eerste editie was voor het land geen succes. In 2008 leed de formatie in de groep met Kroatië, Duitsland en Oostenrijk twee nederlagen en werd eenmaal gelijk gespeeld.

De huidige ploeg is rondom een zogenaamd 'supertrio' gebouwd. Het gaat om spits Robert Lewandowski, die dit seizoen 30 goals in 46 wedstrijden maakte, middenvelder Jakub Blaszczykowski en verdediger Lukasz Piszczek. Zij pakten met hun club Borussia Dortmund de Duitse landstitel en blaken daardoor van het zelfvertrouwen.

Reïncarneren met ZombiU

Dinsdag kondigde Ubisoft een nieuwe titel aan voor de Wii U, genaamd ZombiU. Alles wat je verwacht van een zombiegame zit ook in deze game: beperkte inventory die je kan beheren via de Wii U-controller, beperkte ammunitie en alles wat voor handen ligt gebruiken om zombies mee te slachten. De game heeft ook een interessante nieuwe functie: reïncarnatie.

Zodra je dood gaat, en dat zal wel vaker gebeuren, spawn je niet ergens bij een vast checkpoint. Je keert terug in het lichaam van een willekeurig persoon bij een safehouse. Zo kan het gebeuren dat je als een mannelijke mid dertiger begint maar al snel als jonge 18-jarige blondine rondrent. Jouw 'oude' lichaam verandert naar een zombie en kun je dus al snel weer tegenkomen. Zodra je je oude ik vermoord hebt, kun je weer al je items bij elkaar sprokkelen en je tocht vervolgen.

ZombiU

Rommedahl wil Willems moeilijke avond bezorgen

Dennis Rommedahl kijkt uit naar de groepswedstrijd tegen Nederland, die zaterdag om 18:00 uur begint. De Deense aanvaller krijgt als directe tegenstander met Jetro Willems, de debutant op het EK voetbal.

Rommedahl heeft zich in elk geval voorgenomen om het Willems flink lastig te maken. "Als ik het goed kan benutten en de spelers om me heen ook hun taak volbrengen, kan hij een moeilijke avond krijgen", liet de voormalig speler van onder meer Ajax en PSV aan de NOS weten.

Naast de wedstrijd tegen Nederland nemen de Denen het ook nog op tegen Portugal en Duitsland.

Hoge Raad kan kansloze zaken sneller afvoeren

De Hoge Raad kan zaken die geen kans maken op cassatie per 1 juli sneller afdoen. Door deze zaken er bij binnenkomst uit te filteren, kan de hoogste rechtsinstantie zich beter richten op de zaken die wel geschikt zijn voor inhoudelijke behandeling. De Hoge Raad had al de mogelijkheid om deze zaken versneld af te doen via een verkorte motivering, maar ze doorliepen wel de hele procedure.

Dit wordt mogelijk gemaakt door de Wet versterking cassatierechtspraak, waarmee de regering het advies volgt van de commissie-Hammerstein, die in 2008 vaststelde dat een aanzienlijk deel van de zaken die worden voorgelegd aan de Hoge Raad daar niet voor in aanmerking komt. Het gaat dan om zaken niet tot cassatie kunnen leiden, bijvoorbeeld als wordt geklaagd over een feitelijke beslissing van de rechter.

De wetswijziging heeft ook gevolgen voor de advocatuur. Voorheen konden alleen advocaten uit het arrondissement Den Haag in civiele cassatiezaken optreden. Voortaan kunnen advocaten uit het hele land zich bij de civiele cassatiebalie inschrijven, mits zij voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen.

U2-bassist voor miljoenen bestolen

De voormalige persoonlijk assistent van bassist Adam Clayton van popgroep U2 wordt ervan verdacht haar baas voor 2,8 miljoen euro te hebben bestolen. Dat bleek donderdag voor de rechtbank in Dublin, aldus Ierse media. De vrouw zou tussen 2004 en 2008 181 keer cheques van de muzikant hebben gestolen en verzilverd.

Op dat moment woonde de vrouw gratis in het landhuis van de bassist in een buitenwijk van Dublin. Ze was begonnen als huishoudster maar had zoveel vertrouwen van Clayton gewonnen dat ze werd gepromoveerd tot persoonlijk assistent en bij hem ging wonen. De vrouw spreekt de verdenkingen tegen.

U2-bassist voor miljoenen bestolen
U2-bassist voor miljoenen bestolen (Foto: ANP)

Aangespoeld Japans drijfdok bedreigt natuur VS

Een door de tsunami van vorig jaar in Japan op drift geraakt drijvend dok is aangespoeld op de Amerikaanse kust. Het dok heeft, sinds het 11 maart vorig jaar door de vloedgolf werd meegesleurd, een zeereis van achtduizend kilometer afgelegd.

Het drijfdok maakte de reis niet alleen. Bij aankomst op het strand van Newport in de noordwestelijke Amerikaanse staat Oregon waren miljoenen zeediertjes en -plantjes aan boord. De uitheemse krabbetjes, zeesterren en algen bedreigen de flora en fauna van de Amerikaanse westkust, vrezen zeebiologen. De autoriteiten in Oregon overwegen het drijvende dok volledig schoon te schrapen en de ongewenste vreemdelingen op het strand te begraven zodat ze zich niet in de VS verspreiden.

De tsunami tilde destijds vier drijvende steigers van de kade in het Japanse vissersplaatsje Misawa. Een landde aan op een eilandje even verderop, van twee andere is nooit meer wat vernomen. De vierde is nu, na ruim een jaar, alsnog terecht.


Aangespoeld Japans drijfdok bedreigt natuur VS (Foto: Novum)

Bedenker 'Even Apeldoorn bellen' overleden

De bedenker van de reclamecampagne 'Even Apeldoorn bellen', Aad Muntz, is woensdag op 77-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn zoon, programmamaker Rob Muntz, donderdag bekendgemaakt. Aad Muntz werkte van 1969 tot 1995 bij verzekeraar Centraal Beheer Achmea die in de jaren tachtig de populaire reclames lanceerde.

Volgens Muntz, die in 1993 reclameman van het jaar werd, waren de humoristische reclames niet daadwerkelijk bedoeld om mensen naar de verzekeraar te laten bellen. In zijn memoires schreef hij dat de slogan 'Even Apeldoorn bellen' bedacht was om de naam en het karakter van het bedrijf bekend te maken. "Het was beslist niet de bedoeling dat die slogan letterlijk zou worden genomen".

Onder leiding van Muntz kwamen ruim dertig commercials met de slogan tot stand die zowel in Nederland als in het buitenland bekroond werden met reclameprijzen.


Bedenker 'Even Apeldoorn bellen' overleden (Foto: Novum)

Winter weg als trainer Toronto

Aron Winter is opgestapt als trainer van Toronto. De 45-jarige Nederlander is bij de Canadese club opgevolgd door de Brit Paul Mariner.

Vorig jaar stelde Toronto Winter als trainer aan en direct werd de Canadese titel geprolongeerd. De prestaties in de Noord-Amerikaanse Major League Soccer waren echter een stuk minder. Toronto verloor de eerste negen duels en won twee weken geleden pas voor het eerst. Philadelphia werd toen verslagen en Danny Koevermans scoorde de enige treffer.

Lichaam bejaarde Zwolse drenkeling gevonden

Duikers van de marine hebben donderdagmiddag in Zwolle het lichaam van een sinds eind vorige maand vermiste bejaarde zwemmer gevonden. Dat meldt het ministerie van Defensie. De 76-jarige Zwollenaar verdween 25 mei bij een zwempartij op de Wythmenerplas.

De hulpdiensten zochten na de verdwijning al meerdere dagen vergeefs naar zwemmer. Zes marineduikers verleenden donderdag op verzoek van de politie in Zwolle assistentie bij het zoeken naar het stoffelijk overschot. Ze zochten het water onder meer af met een op afstand bestuurbare onderwaterrobot.

De man zwom vaker in de Wythmenerplas. Hij verdween onder water op een plek waar de bodem zich op zo'n vijftien tot twintig meter diepte bevindt.

Helikopter vermist in hooggebergte Peru

Een helikopter met veertien passagiers aan boord is boven het Peruaanse hooggebergte spoorloos verdwenen. Reddingswerkers zoeken naar de bemanning en de elf Zuid-Koreanen, twee Oostenrijkers en een Peruaan die zij vervoerde, zei de Peruaanse politie.

Woensdagmiddag had de verkeersleiding voor het laatst contact met de heli, zei politiewoordvoerder Hector Dulanto. Die was op dat moment op weg naar de antieke stad Cuzco, waar eigenaar Helicusco is gevestigd. Boven Hualla Hualla, dat op zo'n vierduizend meter hoogte ligt, werd de verbinding verbroken.

Helicusco wilde met een andere heli de speurders naar het verloren toestel bijstaan, maar die moest aan de grond blijven vanwege het slechte weer.


Helikopter vermist in hooggebergte Peru (Foto: Novum)

Miiverse berichten worden gecontroleerd

Het achterlaten en versturen van berichten met behulp van de Miiverse service is één van de mogelijkheden die de nieuwe Wii U, en later 3DS en smartphone, zal gaan bieden. Nintendo zou echter Nintendo niet zijn als ze de tere kinderzieltjes niet zouden beschermen.

De grote baas van Nintendo, Satoru Iwata, heeft bekend gemaakt dat Nintendo de berichten die via Miiverse verspreid worden op drie manieren zal controleren. Allereerst is er een automatisch filter dat scant op obscene woorden.  Er is daarnaast een moderator die alle posts leest en controleert en tot slot kunnen users zelf aangeven of een bericht niet netjes is. Volgens Iwata zou een vertraging van ongeveer een half uur genoeg moeten zijn zodat een moderator het bericht kan controleren op inhoud.

Santos: "We willen Griekse volk gelukkig maken"

Bondscoach Fernando Santos hoopt dat Griekenland tijdens het komende EK net zo'n indruk kan achterlaten als het elftal van 2004, dat destijds Europees kampioen werd.

Griekenland kende een succesvolle kwalificatiereeks en eindigde in een groep met onder meer Kroatië en Israël ongeslagen bovenaan. Voor de ploeg van bondscoach Santos begint het toernooi morgenavond met een duel tegen Polen. De Portugese oefenmeester hoopt dat zijn ploeg het land niet teleur zal stellen. "We willen het Griekse volk zo gelukkig mogelijk maken."

Santos verwacht een gedreven Griekenland. "We hebben bewezen dat we met veel passie kunnen vechten en zijn vastberaden om iets neer te zetten", aldus de bondscoach op de persconferentie. In 2004 wist Griekenland nog een enorm succes te behalen door het EK in Portugal te winnen. Destijds lukte dat onder Otto Rehhagel.

Santos wil echter niet teveel vergelijkingen maken tussen het elftal van toen en nu. "Meneer Rehhagel heeft een van de grootste successen in het Griekse voetbal geboekt. Alle Grieken zijn hem hier dankbaar voor. Desondanks heeft elke coach zijn eigen ideeën en filosofie. Dat moet je respecteren. Vergelijkingen zijn nooit goed."

Schippers vindt filmverbod eerste hulp overbodig

Een verbod op het filmen op de spoedeisende hulp is niet nodig. Het is namelijk al verboden om mensen in zeer kwetsbare situaties op de eerste hulp te filmen. Dat zei demissionair minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) donderdag tijdens het debat over het omstreden tv-programma 24 uur: Tussen Leven en Dood.

SP'er Renske Leijten had de bewindsvrouw gevraagd om een eind te maken aan het filmen op de eerste hulp of in ambulances. Schippers noemde haar voorstel echter overbodig. De SP wil iets verbieden wat al 'hartstikke verboden' is, zei ze. Daarom is er ook 'fors opgetreden' tegen het ziekenhuis en de tv-producent.

Tijdens het debat uitten alle partijen hun afschuw over het programma. "Immoreel en illegaal", zei Leijten. Hanke Bruins Slot (CDA) noemde het programma 'schandelijk en moreel verwerpelijk'. Ook wat haar betreft horen camera's niet thuis op de spoedeisende hulp.

De VVD oordeelde dat het ziekenhuis er een 'potje' van heeft gemaakt. Tot een verbod op filmen wilde Kamerlid Karin Straus niet overgaan. Er ligt een taak voor hulpverleners om de camera's te weren, stelde zij. "Niet iedereen op de spoedeisende hulp verkeert in een levensbedreigende situatie."

De beelden voor het omstreden programma waren opgenomen op de spoedeisende hulp van het VU medisch centrum in Amsterdam. RTL schrapte de show na de eerste uitzending op verzoek van het ziekenhuis na een storm van maatschappelijke verontwaardiging.

Verschillende patiënten die tegen hun zin zijn gefilmd hebben aangifte gedaan tegen het VUmc, de behandelend artsen en producent Eyeworks. Eyeworks en het ziekenhuis zijn door het Openbaar Ministerie inmiddels aangemerkt als verdachten, omdat het medisch beroepsgeheim is geschonden.

Tijdens het debat werd er op aangedrongen dat de beelden van het progamma worden vernietigd. Schippers vindt ook dat dit moet gebeuren, maar zij kan daartoe niet besluiten. Dat is aan het College Bescherming Persoonsgegevens, en dat is een onafhankelijke toezichthouder.

De bewindsvrouw wilde niet zeggen of het tv-programma gevolgen moet hebben voor de raad van bestuur van het ziekenhuis. Daarvoor wil ze eerst het strafrechtelijk onderzoek van het OM afwachten.


Schippers vindt filmverbod eerste hulp overbodig (Foto: Novum)

Humble Indie Bundle 5 krijgt drie extra games

De Humble Indie Bundle 5 voegt drie extra games aan zijn lineup. BraidSuper Meat Boy en Lone Survivor worden nu aan het pakket toegevoegd waar al BastionPsychonautsLimboSuperbrothers: Sword & Sworcery EP en Amnesia: The Dark Descent in zaten.

Gamers die de bundel al hadden gekocht kunnen de nieuwe games gratis downloaden, anderen moeten meer betalen dan het gemiddelde bedrag dat wordt neergelegd voor de bundel.

Kind vaker voor de geboorte al onder toezicht

De laatste jaren worden steeds vaker verzoeken gedaan om ongeboren kinderen onder toezicht te stellen. In 2009 ging het nog om 132 verzoeken, in 2011 waren dat er 251. Een woordvoerster van de Raad voor de Kinderbescherming heeft donderdag een bericht van het programma De Vijfde Dag hierover bevestigd. Het gaat dan om bijvoorbeeld ongeboren kinderen van moeders met psychische problemen of met een verslaving.

Ondertoezichtstelling is mogelijk vanaf 24 weken zwangerschap. Verloskundigen, artsen of andere hulpverleners melden bij de Raad voor de Kinderbescherming hun zorgen. Vervolgens wordt uitgezocht of die zorgen terecht zijn. Als de rechter bepaalt dat dat zo is, wordt het toezicht uitgevoerd door Bureau Jeugdzorg. Een gezinsvoogd houdt in de gaten hoe het gaat met de moeder en haar ongeboren kind.

Kind vaker voor de geboorte al onder toezicht
Kind vaker voor de geboorte al onder toezicht (Foto: ANP)

Oekraïense spelers opgeknapt

Goed nieuws voor de bondscoach van Oekraïne, Oleg Blochin. De tien Oekraïense spelers die na een diner in een Duits hotel last hadden van voedselvergiftiging, zijn hersteld en kunnen gewoon weer trainen.

Blochin zei eerder nog dat hij sabotage niet uitsloot. Teamarts Leonid Mironov heeft echter gezegd dat de spelers last hadden van een bedorven ingrediënt in een salade.

Oekraïne speelt maandag zijn eerste groepswedstrijd in Groep D tegen Zweden. Ook Frankrijk en Engeland zitten in die groep.

Nederlands gezin komt om door explosie Italië

Een Nederlands gezin is donderdag om het leven gekomen in de Zuid-Italiaanse plaats Conversano. De slachtoffers, een man, een vrouw en een kind van 18 maanden, bevonden zich in een pand dat 's ochtends instortte na vermoedelijk een gasexplosie.

Het zou gaan om een gezin uit Woudsend in Friesland. Ze zijn uit het puin gehaald na een urenlange zoekactie. Volgens reddingswerkers droegen de leden van het gezin nog hun pyjama.

De man is volgens de lokale autoriteiten van Italiaanse afkomst, maar alle slachtoffers hebben de Nederlandse nationaliteit. Het gezin was enkele dagen geleden aangekomen in Conversano voor een vakantie. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is nog niet duidelijk wanneer de slachtoffers worden gerepatrieerd.

Door de explosie stortten twee oude gebouwen aan een nauwe straat in het centrum van Conversano in. Een gebouw was leeg en in het andere gebouw zaten vooral toeristen. Tien mensen zijn gewond geraakt. Reddingswerkers met honden zochten donderdagnamiddag nog naar mogelijke andere slachtoffers. De zoektocht werd bemoeilijkt doordat de straat waar de gebouwen aan liggen maar enkele meters breed is.

Volgens burgemeester Giuseppe Lovascio van Conversano is de instorting mogelijk veroorzaakt door een explosie op de eerste verdieping van een van de gebouwen. Omdat in de omgeving een gaslucht hing, wordt gedacht aan aan gasexplosie. Door de ontploffing zijn ook andere panden beschadigd die moesten worden ontruimd. Ongeveer 50 mensen zijn voorlopig dakloos geraakt.

Nederlands gezin komt om door explosie Italië
Nederlands gezin komt om door explosie Italië (Foto: ANP)

FOK!filmtips van de dag: Public Enemy Number One

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Public Enemy Number One 1

Vanavond gaan we voor een heerlijke misdaadfilm op RTL7. Vanaf 20.30 uur is op die zender de door Jean-François Richet geregisseerde Public Enemy Number One te zien. De maar liefst 246 minuten durende film wordt vanavond in twee delen uitgezonden.

Public Enemy Number One 3

In de film zien we het levensverhaal van Jacques Mesrine, een gangster die al snel de meest gezochte crimineel van Frankrijk werd in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Mesrine stond bekend om zijn vermommingen en als vrouwenversierder, maar vooral ook om gedurfde bankovervallen, lucratieve ontvoeringen en uitbraken uit de gevangenis.

Public Enemy Number One 2

Frankrijk heeft altijd al een naam hoog te houden gehad op het gebied van de misdaadfilm. Denk maar aan de harde films uit de jaren zestig en zeventig met bijvoorbeeld Jean Gabin. Ook Richet tapt uit ditzelfde vat. Neem daarbij de sterke cast met Vincent Cassel, Cécile De France en Gérard Depardieu in de belangrijkste rollen en je weet dat je een film kan zien die je als filmliefhebber eigenlijk niet mag missen. Zet dus wat te snacken en te drinken klaar en geniet dik vier uren van een ouderwets goede Franse gangsterfilm in een modern jasje.

Veel kijkplezier

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

[RG] Sharapova ten koste van Kvitova naar finale

Maria Sharapova heeft op Roland Garros de finale bereikt. De Russin was in de halve eindstrijd Petra Kvitova met tweemaal 6-3 de baas. Door de winst en het verlies van Viktoria Azarenka in de achtste finales, is Sharapova vanaf maandag de nieuwe nummer één van de wereldranglijst.

Sharapova trok de eerste set snel naar zich toe en een break in de vierde game van de tweede set leek het duel te beslissen. Kvitova brak echter gelijk terug en trok de stand gelijk. De Tsjechische maakte daarna echter te veel fouten waardoor Sharapova alsnog de set en dus de partij naar zich toe wist te trekken.

Snow White and the Huntsman

Sneeuwwitje wordt dit jaar in diverse rolprenten door filmmakers geëerd, het is immers 200 jaar geleden dat de gebroeders Grimm Sneeuwwitje aan hun verzameling toevoegden. Iedereen kent het verhaal van dit wereldberoemde sprookje, dus het is een uitdaging om hier iets verrassends mee te doen. Eerder dit jaar kwam Mirror Mirror al uit, een zoete komische familiefilm en nu is het de beurt aan de duistere variant Snow White and the Huntsman voor een iets oudere doelgroep.

Advocaat heeft fitte Russische spelersgroep

Dick Advocaat, de bondscoach van Rusland, heeft vandaag op een persconferentie gezegd dat hij met een fitte spelersgroep toewerkt naar de eerste wedstrijd van de Russen op het EK. Morgen speelt Rusland tegen Tsjechië.

De knieblessure van doelman Igor Akinfejev blijkt mee te vallen. Toch zal niet hij, maar Vjatsjeslav Malafejev het doel van de Russen verdedigen.

Na de 3-0 zege in de oefeninterland tegen Italië wordt Rusland gezien als outsider voor de Europese titel. "Die zege geeft ons zelfvertrouwen, maar betekent niets. Tegen Tsjechië is het een andere wedstrijd,” zo zei Advocaat vandaag.

Brandweerlieden omgekomen bij bosbrand Siberië

Zeker acht Russische brandweerlieden zijn om het leven gekomen terwijl ze een enorme bosbrand in het zuiden van Siberië onder controle probeerden te krijgen. Dat hebben de Russische autoriteiten donderdag bekendgemaakt.

De slachtoffers maakten deel uit van een team van veertien brandweerlieden die met parachutes het gebied van de brand insprongen. Een plotselinge verandering van de windrichting heeft er mogelijk voor gezorgd dat de brand in de regio Tiva zich verspreidde en de mannen gevangen kwamen te zitten.

De overige zes brandweerlieden wisten aan de vlammen te ontkomen. Een van hen is met zware brandwonden in het ziekenhuis opgenomen. Volgens de autoriteiten waren de slachtoffers zeer goed getrainde brandweerlieden met jarenlange ervaring in het bestrijden van bosbranden.

Momenteel woeden er veertien bosbranden in Tiva. Bijna tweehonderd brandweerlieden zijn ingezet om het vuur te bestrijden.

Sony mogelijk niet naar gamescom

Sony heeft op de E3-beurs aangegeven dat ze nog niet zeker weten of ze naar aankomende gamescom komen in Keulen. Het bedrijf is nog in gesprek met de organisatoren maar heeft nog geen enkel contract getekend.

Sony kijkt zelf ook of het nodig is om jaarlijks aanwezig te zijn op de beurs. Gamescom is de grootste gamebeurs ter wereld die toegankelijk is voor consumenten. Nintendo zal dit jaar naast THQ en SEGA niet aanwezig zijn op de gamescom. Of we Sony aan dat lijstje kunnen toevoegen is nog niet zeker.

Wammes geeft strijd om ticket Spelen op

Jeffrey Wammes komt komend weekend bij challengerwedstrijden in het Belgische Gent niet in actie. De turner moet zich vanwege een blessure aan zijn knie terugtrekken. Hierdoor geeft hij zich in feite gewonnen in de strijd om een olympisch ticket met Epke Zonderland.

Eerder dit jaar vocht Wammes nog met succes de aanwijzing van Zonderland bij de rechter aan. Hij kon in de wedstrijden daarna alsnog aantonen waarom hij en niet Zonderland deelname aan de Olympische Spelen in Londen verdiende.

"Op het EK ging het voor Epke en mij mis en in Maribor raakte ik geblesseerd," zo zegt Wammes. "De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik het niet heb kunnen laten zien. Ik wens Epke veel succes."

Lahm linksback tegen Portugal

Philipp Lahm is fit genoeg om zaterdag in de basis te beginnen als Duitsland het opneemt tegen Portugal. De 28-jarige aanvoerder speelt tijdens het eerste groepsduel van de Duitsers op het EK linksback. Dat liet bondscoach Joachim Löw weten. Lahm had gisteren alleen een hersteltraining afgewerkt.

Lahm komt mogelijk Cristiano Ronaldo tegen als directe tegenstander. "Een fantastische speler", liet de verdediger weten. Omdat Lahm linksachter speelt, wordt de andere backpositie ingevuld door Jérôme Boateng of Lars Bender.

Ook Sami Khedira deed weer volledig mee met de training, nadat hij gisteren nog aan de kant bleef met spierklachten. Löw kan daardoor over een volledig fitte groep beschikken tegen Portugal. Het Nederlands elftal en Denemarken zijn de andere opponenten in poule B.


Duitse aanvoerder Lahm linksback tegen Portugal (Foto: Novum)

Achttien jaar cel voor steekpartij na feest Almere

Een 34-jarige man uit Almere is donderdag veroordeeld tot achttien jaar celstraf voor de moord op een plaatsgenoot en een poging tot doodslag op diens vriendin. Het eveneens 34-jarige slachtoffer overleed aan zijn verwondingen nadat de Almeerder hem vorig jaar vijftien keer stak bij het verlaten van een feestje. De vrouw raakte zwaargewond bij de steekpartij.

De rechtbank in Lelystad legde de man veertien jaar cel op voor de moord, en voor de poging tot doodslag nog eens vier jaar. De rechters oordeelden dat sprake was van moord met voorbedachten rade omdat de Almeerder het mes waarmee hij de man doodstak al had laten zien op het feestje. Ook werd meegewogen dat de steekpartij op een publieke plaats plaatsvond.

Dat de Almeerder niet wilde meewerken aan onderzoek van het Pieter Baan Centrum werd door de rechtbank niet in het nadeel van de Almeerder uitgelegd. Omdat de geestelijke gesteldheid van de man hierdoor niet in kaart kon worden gebracht, is die buiten beschouwing gebleven.

De officier van justitie achtte de man twee weken geleden nog volledig toerekeningsvatbaar en 'levensgevaarlijk', waarop een kwart eeuw cel werd geëist. Een woordvoerder van het OM laat weten dat nog geen besluit is genomen over een eventueel hoger beroep.

Zimling: "Van Bommel is niet de snelste"

Niki Zimling ziet kansen tegen Nederland. De Deense middenvelder denkt dat zijn land vooral zijn eigen spel moet blijven spelen om Oranje pijn te doen.

Zaterdagavond kruisen Nederland en Denemarken de degens in Charkiv. Hoewel Oranje als favoriet het eerste groepsduel ingaat, acht Zimling zijn ploeg zeker niet kansloos. De voormalig middenvelder van N.E.C. Nijmegen ziet vooral op het middenveld perspectief voor Denemarken.

"Ze hebben enkele grote jongens, maar Mark van Bommel is bijvoorbeeld niet de snelste", aldus Zimling tegenover diverse aanwezige media. "Hij rent ook niet al te veel. We moeten dus gewoon doorgaan met ons eigen spel, waarin we vooral de passing goed uitvoerden. Op die manier kunnen we misschien langs hen spelen en zo vrije trappen forceren."

Ploeggenoot William Kvist sluit zich bij Zimling aan. "Ik ben niet bang. We zijn gewend aan spelers die erg fel zijn. Ze zijn fysiek erg sterk, dat zijn wij ook op een andere manier. We zullen ze moeten verslaan met onze eigen methodes.

Hughton nieuwe trainer Norwich City

Norwich City heeft Chris Hughton aangesteld als nieuwe trainer. De voormalig Iers international is de opvolger van Paul Lambert, die verhuist naar Aston Villa. Hughton was afgelopen seizoen trainer van Birmingham City, dat uitkomt op het tweede niveau in Engeland. Eerder had hij Newcastle United onder zijn hoede.

Norwich eindigde onder Lambert als promovendus op een knappe twaalfde plaats in de Premier League. "Het wordt heel moeilijk om die prestatie te overtreffen", denkt de 53-jarige Hughton. "Al is het wel degelijk mijn bedoeling om de club weer een stapje verder te brengen."

[Upd] Muse in najaar naar Nederland vanwege nieuwe cd

Muse brengt in september zijn langverwachte zesde plaat uit. De Britse rockband plaatste een videoclip op zijn website, waarin wordt verkondigd dat de nieuwe cd 2nd Law heet en vanaf september in de winkel ligt. In december komt de band naar de Amsterdamse Ziggo Dome.

Muse bracht de afgelopen dertien jaar vijf albums uit. De laatste cd Resistance stamt uit 2009, hier zijn hits als Uprising en Undisclosed Desires van afkomstig.

Frontman Matt Bellamy liet eerder weten zijn muziekcarrière op een laag pitje te zetten om zich te richten op zijn gezin. Zijn verloofde, actrice Kate Hudson, beviel vorig jaar van hun eerste kind samen, zoon Bingham. Als songwriter droeg hij zijn taken over aan zijn bandmaatje Chris Wolstenholme.

Op maandag 17 december verzorgt Muse een optreden in de nieuwe concertzaal Ziggo Dome te Amsterdam, meldde Het Parool woensdagmiddag. De kaartverkoop start donderdag 14 juni om 10.00 uur; toegangsbewijzen kosten 50 en 55 euro.

Dit artikel is woensdag om 18.34 uur herzien.


Muse - 2nd Law - Album Trailer

Verbaan & Van Doesburg in Vlaamse komedie

Georgina Verbaan en Bracha van Doesburg hebben rollen in de Vlaamse zwarte komedie Frits & Franky. Ook de Nederlandse acteurs Peter Paul Muller en Jack Wouterse spelen in het vervolg op de Vlaamse succesfilm Frits & Freddy uit 2010. Dat maakte distributeur Independent Films donderdag bekend.

Muller en Wouterse spelen twee boeven die na een geslaagde kraak hun buit kwijtraken, omdat hun vluchtautochauffeur, de rol van Verbaan, een ongeluk krijgt. De twee nietsvermoedende vrienden Frits en Franky vinden de tas met geld per ongeluk en zijn in één klap rijk. Van Doesburg speelt Jolien, op wie Franky hopeloos verliefd wordt.

Frits & Franky wordt wederom geregisseerd door Marc Punt, die ook weer verantwoordelijk is voor het scenario. Frits & Freddy ging over twee broers die het als bijbelverkopers aan de stok kregen met een zware crimineel. Franky, gespeeld door Sven De Ridder, is een neef van Frits, wederom een rol van Peter Van den Begin.

Frits & Franky moet in februari 2013 in de bioscopen draaien.


Verbaan en Van Doesburg in Vlaamse komedie (Foto: Novum)

Lohan stapt uit maffiafilm met Travolta

Lindsay Lohan is toch niet te zien in de maffiafilm Gotti: In the Shadow of My Father. Haar pr-medewerkers konden geen overeenkomst sluiten met de producenten, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite Radar Online.

Deze beslissing is opmerkelijk, want Lohan leek juist de draad van haar carrière weer op te pakken. De rest van de cast is niet mis. Zo speelt John Travolta de rol van John Gotti sr. en zijn ook Al Pacino, Ben Foster en Kelly Preston in de film te zien.

"Lindsay heeft het grootste respectvoor regisseur Barry Levinson en hoopt in de toekomst met hem samen te kunnen werken", zegt een woordvoerder van de actrice. Ze is momenteel bezig met de opnames van Liz & Dick, waarin ze Elizabeth Taylor speelt.

De opnames van Gotti: In the Shadow of My Father moeten later dit jaar van start gaan. De film moet ook dit jaar nog verschijnen.


Lohan stapt uit maffiafilm met Travolta (Foto: Novum)

Jamie Foxx wil presidentschap in White House Down

Jamie Foxx is officieus in onderhandeling voor de rol van Amerikaanse president. Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety. In het actiedrama White House Down van Roland Emmerich wordt tijdens een Amerikaanse staatsgreep het Witte Huis ingenomen door paramilitairen.

Channing Tatum speelt een geheim agent die voor de president in de bres springt. Over de rest van de cast is nog niets bekend.

Foxx is vooral bekend van rollen in Collateral en Miami Vice en won een Oscar voor zijn vertolking van zanger Ray Charles. Hij is momenteel bezig met de opnames van Quentin Tarantino's nieuwste film, de western Django Unchained. Hierin speelt hij de ontsnapte slaaf Django.

White House Down moet niet worden verward met White House Taken. Die film, met Gerard Butler in de hoofdrol en geregisseerd door Antoine Fuqua, gaat over een terroristische aanval op het Witte Huis. White House Taken staat gepland voor 2014.

Emmerich heeft voor White House Down het grotere budget. Daarnaast heeft de film vanwege het script van James Vanderbilt, die ook de nog te verschijnen The Amazing Spider-Man schreef, voorrang gekregen van producent Sony. White House Down verschijnt eind volgend jaar.


Jamie Foxx wil presidentschap in White House Down (Foto: Novum)

Katy Perry komt je Sims vergezellen

Mensen houden van The Sims. Mensen houden van Katy Perry. De ideale combinatie hiervan zou een Katy Perry DLC-pakket zijn voor The Sims 3, toch? Dit is ook precies wat EA vandaag uitgebracht heeft. De Sims™ 3 Katy Perry Pakt uit is een addon voor de game en is vanaf vandaag beschikbaar.

De addon brengt je nog meer accessoires dan voorheen. Hierdoor krijg je nog meer mogelijkheden om je Sim aan te passen, aldus EA. Denk hierbij aan decoraties, meubels, kleding en kapsels. Niet alleen kun je je Sim aanpassen, maar ook alles om hem/haar heen. 

"In De Sims 3 Katy Perry Pakt uit ontvang je al mijn favoriete spullen van de California Dreams Tournee samen in één accessoirespakket! Je kunt je net zo vaak omkleden als ik tijdens mijn optredens heb gedaan," aldus Katy Perry. "Alle rekwisieten zijn zo grappig en leuk; je kunt er je hele wereld mee omtoveren tot een virtueel Candyfornia™!"

In De Sims 3 Katy Perry Pakt uit hebben spelers volledige toegang tot de virtuele stijl van Katy's Candyfornia™, met nieuwe locaties en nog meer kleding en voorwerpen. Van enorme snoeprekwisieten tot meubels in woestijnstijl, zoals een bananasplitbank en een cupcakestoel, De Sims 3 Katy Perry Pakt uit levert een unieke ervaring in de karakteristieke stijl van Katy Perry.

Bovendien is er een collectie van zoete en pittige pakjes en kapsels van Katy Perry aan de game toegevoegd, zodat spelers hun Sims nog gevarieerder kunnen kleden. We lichten nog maar een tipje van de sluier op als we je vertellen dat je snoeperige pakjes, cupcake-wikkeltops en jurkjes met pepermuntmotief mag verwachten in dit accessoirespakket.

Spelers kunnen ook drie nieuwe locaties verkennen, die al helemaal af zijn en heel eenvoudig in de steden van de Sims kunnen worden geplaatst. Sims kunnen heerlijk verkoeling zoeken in het Natuurlijke Pattybad, het nieuwe zoete openbare zwembad, of lekker van de buitenlucht genieten in het Bonbon Gazon Park. Je Sims kunnen een prachtige dag in de zon gezellig afsluiten in de Plezierige Taarthal, dé ontmoetingsplek van de stad.


Bethesda wist dat Elder Scrolls Online discussies zou opwerpen

Bethesda verwachtte veel gemengde reacties op The Elder Scrolls Online, zelfs voordat de game in productie zou gaan. Veel gamers vinden het niet prettig als een gamereeks verandert, aldus Bethesda. "Gamers hebben altijd een verwachting hoe een reeks verder moet gaan en dat kunnen we niet altijd waarmaken."

“From the very beginning when it was first conceived we knew the reaction would be mixed. It’s not all that different than what we went though with Fallout 3, which is, you’re taking this thing that everybody knew and loved like this. Now in that case it was same genre, different developer, different approach. This is an RPG, but MMO is a different in how things work.”

Daarnaast geeft Pete Hines aan dat gamers Skyrim willen, maar dan in een multiplayer-setting. En dat is onmogelijk, aldus Bethesda. De wereld van Skyrim is te groot om deze te gebruiken als een multiplayergame.

“I certainly felt that some people were going to expect Skyrim, but massively multiplayer, which, if we could have done that, we would have just done that, right? We would have just done Skyrim that lets you play with a thousand other people. There’s always that issue of meeting expectations or what people had in their mind’s eye. It’s really early. We’ve only shown the barest glimpse of it. We’ve got an awful lot of stuff to talk about that’s new for the genre and new for MMOs, things people haven’t tried before, that are doing things in a different way."


Bethesda is nog lang niet klaar met de game. Hines geeft aan dat ze mensen met de game willen laten spelen voordat ze de reacties gaan gebruiken. Een MMO maken voelt aan als een marathon in plaats van een sprint, aldus Hines.

“We’re going to give it time and give ourselves a chance to explain all the other things we’re doing, let people see it, let people play it. It’s a marathon, especially with an MMO. You see an MMO demo, that doesn’t mean anything to me. What means something to me is, what’s it like when I sit down for three or four hours. Is that engaging? Is that unique? Is that compelling? Is there any reason for me to want to come back the next day? We want to keep informing, but get it to the point where people play it, because it’s just a wholly different thing experiencing when you play it versus when you watch somebody.”

[RG] Errani stunt met finaleplaats

Sara Errani heeft voor het eerst in haar carrière de finale van een grandslamtoernooi bereikt. De 25-jarige Italiaanse drong door tot de eindstrijd van Roland Garros door met 7-5, 1-6 en 6-3 te winnen van de Australische Samantha Stosur (6). Errani, die als 21e is geplaatst, was in Parijs nooit verder gekomen dan de tweede ronde.

Errani hoefde niet eens spectaculair te spelen om de finale te bereiken. De Italiaanse leunde vooral op haar spel op de baseline en maakte veel minder onnodige fouten dan haar Australische tegenstandster (twintig tegenover 42). Dat Stosur veel meer winners maakte (56 tegenover 21) deerde Errani niet.

Stosur stond in 2010 al in de finale van Roland Garros, die toen verloren ging tegen Francesca Schiavone, maar die ervaring hielp haar niet. De winnares van de US Open speelde weliswaar prima in de tweede set, maar in de derde begon de foutenlast weer op te lopen. Een 3-0 achterstand poetste ze nog weg, een nieuwe break tegen op 4-3 werd haar alsnog fataal.

De tegenstandster van Errani in de finale is nog niet bekend. Die moet komen uit de partij tussen Maria Sharapova (2) en Petra Kvitova (4). De vrouwenfinale van Roland Garros wordt zaterdag gespeeld.

Karma is een bitch

Een botte lul, een egocentrische bal en een luie hond. Ik ben het allemaal wel eens genoemd en eigenlijk klopt het ook gewoon: ik ben een botte lul, ik ben een egocentrische bal en ik ben een luie hond. Van mijn luiheid hebben anderen zo goed als geen last. Bot en egocentrisch zijn kun je echter eigenlijk alleen wanneer je in de buurt bent van anderen. Daar kan men dus last van hebben, maar dat kan mij niets schelen: ik ben bot en egocentrisch.

'Star Wars 1313 is een lineaire achtbaanrit'

Wie van grote open werelden houdt en hierin lekker wil rondwandelen, moet geen Star Wars 1313 kopen. Creative director Dominic Robilliard heeft in een interview aangegeven dat gamers weinig vrijheden zullen hebben. Het verhaal is lineair maar zit vol met spektakel. "It’s more of a crafted rollercoaster ride."

“This version of the game is definitely going to be more along [a] linear path. It’s more of a crafted rollercoaster ride. You’re not going to have much freedom where you go location-wise, but again within those levels you will have more freedom than you might expect.”


Naast deze informatie is er nog weinig vrijgegeven. De releasedatum staat nog niet vast en zelfs de platformen zijn niet bekend. Tijdens de E3 werd de game gespeeld met een Xbox-controller dus we kunnen vaststellen dat de game minimaal op de Xbox 360 uit zal komen. Als we dan verder redeneren, kunnen we hopen dat de game daarnaast ook op PlayStation 3 en Windows zal verschijnen.

Saddams persoonlijk secretaris geëxecuteerd

De persoonlijk secretaris van wijlen de Iraakse leider Saddam Hussein is geëxecuteerd. Abed Hamid Hmoud is donderdag opgehangen, zei een woordvoerder van het Iraakse ministerie van justitie. Zijn lichaam wordt in de loop van donderdag overgedragen aan zijn familie.

Hmoud was een van de vijftien hooggeplaatste Irakezen die zijn berecht voor hun aandeel in het brute geweld waarmee het regime de sjiitische opstand na de eerste Golfoorlog in 1991 neersloeg. Hij was schuldig bevonden aan het vervolgen van de sjiitische oppositie en indertijd verboden religieuze partijen, liet een rechtbankmedewerker weten.

Op de Amerikaanse lijst van meestgezochte handlangers van Saddam Hussein moest Hmoud slechts Saddam zelf en diens zonen Qusai en Odai laten voorgaan. De vijftiger was de ruitenaas in het kaartspel dat het Amerikaanse leger uitdeelde als geheugensteuntje bij de klopjacht naar Saddams voortvluchtige vertrouwelingen. Hmoud bepaalde wie toegang kreeg tot Saddam en was een van de schaarse personen die diens volledige vertrouwen genoten. Hmoud, een verre neef van Saddam, stamde net als hij uit de noordelijke stad Tikrit.

Sinds een Amerikaanse invasiemacht Saddam Hussein in 2003 uit de macht verdreef hebben de nieuwe machthebbers een reeks van zijn vooraanstaande vertrouwelingen terechtgesteld. De laatste executie was die van Saddams beruchte neef die naam maakte als 'Ali Chemicali', in januari 2010. Langjarig minister van buitenlandse zaken Tariq Aziz zit sinds 2010 in de dodencel.


Saddams persoonlijk secretaris geëxecuteerd (Foto: Novum)

Zwitsers kopen euro's om wisselkoers te beschermen

De Zwitserse centrale bank heeft in mei zijn reserves aan buitenlandse valuta's met ongeveer 66 miljoen euro vergroot naar 303,8 miljoen euro. De aankopen dienden vooral ter bescherming van het koersplafond van de Zwitserse frank ten opzichte van de euro, liet de centrale bank donderdag weten.

Sinds september hanteert Zwitserland een koersplafond van 1,20 frank voor een euro. Zodra de frank verder in waarde stijgt, grijpt de centrale bank in door euro's op te kopen. Woensdag was een euro 1,201 frank waard.

Zwitserland wordt door veel investeerders gezien als een veilige haven in de eurocrisis. Ze stallen hun geld liever in harde Zwitserse franken in Zwitserland dan dat ze hun tegoeden in euro's aanhouden.

De frank steeg het afgelopen jaar zo sterk in waarde, dat de Zwitserse export daaronder begon te lijden. Ook middenstanders kregen last, doordat veel Zwitsers voor hun dagelijkse boodschappen uitwijken naar de goedkopere buurlanden Frankrijk en Duitsland.


Zwitsers kopen euro's om wisselkoers te beschermen (Foto: Novum)

Weer explosievenalarm op politiebureau Assen

Op het hoofdbureau van de Drentse politie in Assen is donderdagmiddag opnieuw explosief materiaal aangetroffen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is opgeroepen en de eerste verdieping is ontruimd, laat een politiewoordvoerder weten. Dinsdag werd ook al explosief materiaal aangetroffen in het pand aan de Balkengracht.

Het materiaal werd aangetroffen op de afdeling forensische opsporing, op de eerste verdieping van het gebouw. Het explosieve materiaal dat dinsdag werd gevonden, lag daar ook. Toen ging het om spullen die tijdens een onderzoek in beslag waren genomen. Het is nog niet duidelijk of dat nu ook het geval is.

De rest van het vijftien verdiepingen tellende gebouw hoeft vooralsnog niet te worden ontruimd. "We wachten eerst de bevindingen van de EOD af."

Denemarken stemt in met kerkelijk homohuwelijk

Het Deense parlement heeft donderdag een wet goedgekeurd die het homoseksuele stellen mogelijk maakt in de kerk te trouwen. De wet wordt 15 juni van kracht.

Tot dusverre konden homohuwelijken in Denemarken slechts worden opgeluisterd met een korte lutherse ceremonie, aan het eind van een reguliere kerkdienst, die van overheidswege wordt aangeboden.

In 1989 was Denemarken het eerste land ter wereld waar homo's een geregistreerd partnerschap konden aangaan. Sinds 1997 werd de korte kerkelijke ceremonie aan het eind van een reguliere dienst aangeboden.

Andere Scandinavische landen als IJsland en Zweden staan al volledige huwelijksceremonies toe voor homo's. Onder de nieuwe wetgeving behouden Deense geestelijken wel het recht de voltrekking van een homohuwelijk te weigeren.

Veroordeelde militair onterecht ontslagen

De militaire inlichtingsdienst MIVD heeft ten onrechte een militair ontslagen vanwege een veroordeling. Dat heeft de rechtbank in Zwolle donderdag beslist. De inlichtingendienst van defensie trok de 'verklaring tot geen bezwaar' van de militair in nadat bekend werd dat hij veroordeeld was. Mogelijk behouden tachtig militairen nu hun baan op basis van deze uitspraak.

"De rechter heeft nu gezegd dat niet slechts de veroordeling bekeken moet worden voorafgaand aan intrekking van de verklaring", laat de advocaat van de militair, Michael Ruperti weten. Bij een veroordeelde defensiemedewerker zou ook gekeken moeten worden naar het functioneren en resocialiseren na de veroordeling. " De MIVD doet dat steevast niet", meldt de advocaat.

Ruperti vertegenwoordigt bijna twintig militairen die na striktere controles van de MIVD hun baan kwijt zijn geraakt als gevolg van een veroordeling. Volgens hem is de uitspraak van donderdag 'superbelangrijk'.

Een woordvoerder van Defensie laat donderdag in een reactie weten de uitspraak van de rechter te bestuderen en zich te beraden op een vervolg. Het ministerie van Defensie kan namens de MIVD binnen zes weken in hoger beroep tegen de rechterlijke uitspraak.

Wiggins slaat toe in tijdrit Dauphiné

Bradley Wiggins heeft donderdag de tijdrit in het Critérium du Dauphiné gewonnen. De Brit verstevigde daardoor zijn leiding in het algemeen klassement. Hij legde de 53,5 kilometer van Villié-Morgon naar Bourg-en-Bresse af in 1:03.12. De Duitse wereldkampioen Tony Martin van Omega Pharma-Quick-Step eindigde als tweede op 34 tellen.

De jonge Nederlander Wilco Kelderman werd verrassend vierde. De 21-jarige renner van Rabobank, die zelfs enige tijd de snelste tijd had staan, gaf 1.25 minuten toe op Wiggins. De Australiër Michael Rogers (Sky) klokte op 1.11 van de winnaar de derde tijd.

Wiggins kreeg tijdens zijn tijdrit zelfs nog Cadel Evans in zicht. Uiteindelijk wist hij de BMC-renner, die niet verder kwam dan de achtste tijd, net niet te passeren. Wiggins heeft in het klassement een voorsprong van 38 seconden op Martin. Kelderman staat knap zesde, één plaats achter Evans.

Molyneux komt met DLC van 61.000 euro

Peter Molyneux heeft bekendgemaakt dat zijn eerste game met 22 Cans, Curiosity, DLC krijgt van zo'n 61.000 euro. Curosity is een grote zwarte kubus bestaande uit vele kleine kubussen.

Wat er in de kubus zit is een geheim maar het is iedergeval een prijs voor degene die daar als eerste aankomt. Mensen die de meedoen aan de game kunnen voor zo'n 0,73 eurocent een nieuwe pikhouweel aanschaffen om de kleine kubussen weg te hakken. Wie een pikhouweel wil die zo'n 100.000 keer sterker is, koopt er eentje voor 61.000 euro.

Volgens Molyneux is het geen makkelijke manier om geld te verdienen maar een test over de psychologische waarde van het geld. Daarnaast wil hij ook onderzoeken hoe de uitslag van wat er in de kubus zit zich verspreid via Sociale Media. Hoe deze tests allemaal uit de bus komen zullen bijdragen aan de vorm die 22 Cans hun nieuwe game zal krijgen binnen nu en twee jaar.

Curiosity moet binnen nu en enkele weken uitkomen voor iOS en pc.

Kalveren willen TU/e binnen

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) heeft woensdagavond opvallend bezoek gehad. Een zevental leergierige kalveren stond op de trappen van Vertigo, het gebouw waar de faculteit Bouwkunde gehuisvest is.

Volgens Cursor, het informatie- en opinieblad van de TU/e, waren woensdagavond rond half acht in totaal veertien kalveren ontsnapt uit een perceel tussen de Sumatralaan en de Dommel. Zeven van hen bleven in een naastliggend perceel grazen, de andere zeven gingen het terrein van de TU/e op.

De dieren keken hun ogen uit op de campus. En passant joegen ze een hardloper de stuipen op het lijf. Uiteindelijk bleven de dieren steken voor de deuren van het gebouw Vertigo, op de trappen. Daar wisten beveiligers van de TU/e de dieren in te sluiten met bouwhekken.

Gealarmeerde politieagenten wisten via de oormerken van de dieren de eigenaar, Johan Lijten, te achterhalen. Deze werd naar de TU/e-campus gebracht. "Ik kreeg ze heel makkelijk mijn veekar in, dat viel me mee. Een uurtje later waren ze in een ander weitje al weer goed op hun gemak." Waarom de dieren zijn uitgebroken, weet Lijten niet. Nadat de koeien weg waren, waren de brandweer en het bedrijf Heijmans nog zeker een uur in de weer om de koeienstront van het gebouw te verwijderen.

Ichi

Of het nu gaat om de AAA-titels van Guerrilla, de volwassen 2D-hits van Ronimo of het retro-arcade geweld van Vlambeer: de Nederlandse game-industrie timmert flink aan de weg. Zo ook Stolen Couch Games, een kleine ontwikkelaar die eerder dit jaar met Kids vs. Goblins kwam. Ditmaal brengen ze, in samenwerking met Jay van Hutten, Ichi naar iOS, pc en Mac. Welkom in een abstracte wereld van krijtstreepjes, hersenbrekers en vingervlugheid.

PvdA wil niet te veel bezuinigen

De PvdA wil de komende jaren niet te veel bezuinigen. Dat zorgt voor meer koopkracht, meer groei en meer werkgelegenheid, staat in het verkiezingsprogramma 'Nederland sterker en socialer' dat donderdagmiddag werd gepresenteerd in Den Haag.

Partijleider Diederik Samsom wil Nederland met economische groei, investeringen en meer banen uit de crisis helpen. De afgelopen twee jaar is dat niet gelukt. "Een falend recept van eenzijdige bezuinigingen en een taboe om de noodzakelijke hervormingen door te voeren heeft ons land doen afglijden", schrijft hij.

En de Kunduz-coalitie laat Nederland nog een 'rondje extra in de vicieuze cirkel van bezuinigingen' draaien, waardoor Nederland verder in de recessie wegzakt. In plaats daarvan presenteert Samsom een agenda van 'groei en optimisme' die is gestut op de pijlers hervormingen, investeringen en een 'verstandig en eerlijk' begrotingsbeleid.

Om de investeringen van bedrijven in Nederland op gang te krijgen wordt voor tweehonderd miljoen euro vrijgemaakt voor fiscale maatregelen. Er komt een Nationale Investeringsbank voor het midden- en kleinbedrijf, dat hierdoor voor honderden miljoenen aan extra kredieten krijgt. De 'forenzentaks' uit het begrotingsakkoord wordt teruggedraaid.

Ook wil de PvdA honderden miljoenen investeren in de kenniseconomie en het onderwijs. Het collegegeld voor technische studies verdwijnt. Samsom pleit verder voor een duurzame 'industriepolitiek', zodat er straks een nieuwe energievoorziening is wanneer de fossiele brandstoffen opraken. De energieproductie moet in 2050 volledig duurzaam zijn.

Door alle investeringen duurt het nog even voordat de sociaaldemocraten het huishoudboekje op orde hebben. Pas aan het einde van de volgende kabinetsperiode in 2017 is sprake van begrotingsevenwicht.

Om deze investeringen te kunnen betalen moeten huishoudens met inkomens vanaf 150 duizend euro zestig procent aan inkomstenbelasting gaan betalen. De hypotheekrenteaftrek wordt aangepakt en de bankenbelasting verhoogd. Ook wordt er bezuinigd en daarbij richt de partij de pijlen opnieuw op defensie.

De krijgsmacht moest de afgelopen jaren al fors inleveren. Maar de crisis vraagt om 'scherpe keuzes', ook bij defensie. Delen van de krijgsmacht moeten worden samengevoegd met andere landen en de organisatie moet verder worden 'gestroomlijnd'. De duikboten worden afgeschaft.

De PvdA laat het pensioenakkoord gedeeltelijk los. De AOW-leeftijd gaat in 2017 met een halfjaar omhoog en in 2020 volgen nog eens zes maanden. In 2025 gaat de AOW-leeftijd naar 67 jaar. De overdrachtsbelasting voor starters wordt afgeschaft en zij kunnen bij de aanschaf van een huis ook aanspraak maken op speciale startersleningen.

Schoppende amateurvoetballer voorlopig vrij

De 23-jarige amateurvoetballer van DOS Kampen die wordt verdacht van zware mishandeling mag zijn berechting in vrijheid afwachten. De rechtbank in Zutphen ziet onvoldoende gronden om na zeven weken hem nog langer in voorarrest houden. De man schopte medio april tijdens een duel tussen zijn club en Zwart Wit '63 uit Harderwijk een tegenstander bij een massale vechtpartij meermaals in het gezicht.

Een 20-jarige speler van de Kampenaren werd acht wedstrijden geschorst wegens slaan. Beide spelers werden door hun club geroyeerd. Het 27-jarige slachtoffer van het geweld werd door de KNVB overigens ook voor acht duels geschorst. Ook hij had zijn tegenstander getrapt.

Beide ploegen kregen een punt in mindering in de competitiestand. DOS Kampen moest daarnaast een boete van honderd euro betalen en Zwart Wit '63 het dubbele. Beide clubs worden door de voetbalbond als medeplichtig gezien aan de vechtpartij.

Wanneer de rechtszaak dient is nog onbekend.

Beatles-museum Hamburg dicht wegens bezoekerstekort

Het Beatles-museum in Hamburg ziet zich genoodzaakt zijn deuren te sluiten. Beatlemania trekt te weinig bezoekers en gaat daarom eind deze maand dicht.

"Vanwege de enorme tekorten zien we geen andere mogelijkheid dan het museum te sluiten", vertelde manager Folkert Koopmans aan de Duitse krant Hamburger Morgenpost. Het museum in de tweede stad van Duitsland trok in zijn driejarig bestaan zo'n 150.000 bezoekers, te weinig om uit de kosten te kunnen komen.

"We moeten helaas erkennen dat de belangstelling voor de Beatles in deze stad, ondanks de positieve reacties van bezoekers, niet zo groot is als we hadden gehoopt", aldus Koopmans over het museum, dat geen overheidssteun ontvangt.

De Beatles legden begin jaren zestig de basis voor hun carrière in het uitgaansgebied Sankt Pauli in Hamburg. Twee jaar lang stonden de Britten regelmatig op de bühne van clubs aan de Reeperbahn.

Positie weigerambtenaar verandert niet

Aan de positie van weigerambtenaren wordt niet getornd door een voorstel om de status van ambtenaren te veranderen. Dat schrijft demissionair minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) donderdag aan de Kamer. Over de positie van ambtenaren die weigeren twee mannen of twee vrouwen te huwen was ophef ontstaan.

De Kamer behandelt een initiatiefwet van D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya om van ambtenaren gewone werknemers te maken. Zo hebben ambtenaren op dit moment geen arbeidscontract, maar worden ze aangesteld, waardoor allerlei speciale regels gelden. Door de ambtenarenstatus af te schaffen, worden de arbeidsvoorwaarden flexibeler.

Over de status van weigerambtenaren waren vragen gesteld door Paul Ulenbelt van de SP. COC Nederland uitte woensdag zijn bezorgdheid over het voorstel. De homobelangenorganisatie was bang dat de rechtspositie van weigerambtenaren zou worden versterkt.

De Tweede Kamer nam in november een motie aan waarin het kabinet werd opgeroepen de ruimte voor gewetensbezwaarde ambtenaren af te schaffen. Tegen het voorstel stemden de drie christelijke partijen - CDA, ChristenUnie en SGP - en, tegen heug en meug, de liberale VVD.


Positie weigerambtenaar verandert niet (Foto: Novum)

Ilicevic valt geblesseerd af bij Kroatië

Kroatië heeft kort voor de start van het EK een tegenslag te verwerken gekregen. Middenvelder Ivo Ilicevic kan niet meedoen aan het toernooi in Polen en Oekraïne. Hij liep woensdag tijdens een training een kuitblessure op, laat bondscoach Slaven Bilic weten.

De 25-jarige Ilicevic, die onder contract staat bij Hamburger SV, wordt vervangen door Sime Vrsaljko, een 20-jarige speler van Dinamo Zagreb. Bilic zei donderdag dat sterspeler Luka Modric wel volledig is hersteld van een lang seizoen met Tottenham Hotspur.

Kroatië speelt zondag zijn eerste groepsduel tegen Ierland. Dat duel staat onder leiding van Björn Kuipers. De andere opponenten in poule C zijn Spanje en Italië.

Marokkaanse atleten gepakt via biopaspoort

De internationale atletiekfederatie IAAF heeft de Marokkaanse atleten Abderrahim Goumri en Hanane Ouhaddou op basis van hun biologische paspoort een voorlopige schorsing opgelegd. Het Franse L'Équipe meldt dat er bij het duo abnormale bloedwaarden waren gevonden. Eerder werd al de Portugese marathonloper Helder Ornela vanwege dezelfde reden geschorst.

Goumri is langeafstandloper en heeft in de marathon van New York al tweemaal een derde plaats behaald. Zijn collega Ouhaddou werd op het afgelopen WK bij de vrouwen op de 3.000 meter steeple chase achtste. Het IAAF wil ze voor vier jaar schorsen, maar mochten ze bekennen dan kan de schorsing gehalveerd worden.

Derde verdachte juweliersmoord Den Haag

De politie heeft een derde verdachte aangehouden voor de fatale overval op een juwelier in Den Haag. De 27-jarige man werd vorige week donderdag aangehouden in het huis van bewaring in Almere. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag donderdag.

Voor de overval op de juwelier aan de Beeklaan op 25 april zaten al twee 19-jarige Hagenaars vast. De 27-jarige man wordt verdacht van medeplichtigheid aan de overval. Hij heeft mogelijk de twee eerder aangehouden verdachten met een auto naar en van de juwelier vervoerd.

Politie en justitie hebben de aanhouding niet eerder naar buiten gebracht in het belang van het onderzoek.

Mishandelde inbreker was mogelijk uit op drugs

De 18-jarige inbreker die maandag in Den Bosch werd mishandeld door de 27-jarige bewoner van het pand, was mogelijk op zoek naar drugs. Toen agenten de woning doorzochten troffen ze drugs aan. Wellicht mishandelde en bedreigde de bewoner de Haagse inbreker omdat hij op zoek was naar de verdovende middelen. De drugs zijn in beslag genomen, meldt de politie.

De bewoner hield de inbreker anderhalf uur vast in zijn huis aan de Busschietersstraat. In die tijd werd de Hagenaar in elkaar geslagen en met de dood bedreigd. Beide mannen werden maandag aangehouden. De bewoner werd aanvankelijk verdacht van mishandeling, bedreiging en vrijheidsbeneming. Daar komt nu betrokkenheid bij drugshandel bovenop.

Mogelijk was er ook een tweede inbreker in het spel die wist te ontkomen. De politie heeft nog geen idee van zijn identiteit en doet verder onderzoek. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Nog geen arrestaties voor rellen Laakkwartier

De politie in Den Haag heeft nog geen aanhoudingen verricht voor de onrust die dinsdagavond in het Laakkwartier ontstond. Dat laat een woordvoerder donderdag weten. Een groep van ongeveer vijftig omstanders in de Haagse wijk bekogelde agenten met zwaar vuurwerk en stenen toen die een vuurwapengevaarlijke man wilden arresteren.

Omdat de prioriteit bij de arrestatie lag, werd dinsdag geen van de omstanders opgepakt. Een extra peloton politieagenten moest worden ingezet om de veiligheid van het arrestatieteam te waarborgen en de rust te doen wederkeren. Een dag later werd bekend dat de politie enkele rechercheurs op het geweld tegen de agenten heeft gezegd.

De politie was dinsdagavond op de Hildebrandstraat voor de aanhouding van een verdachte van een schietpartij van twee jaar geleden. Burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen noemde het geweld tegen de agenten onacceptabel.

Ryse niet ver genoeg om getoond te worden

Ryse, een Xbox-exclusieve game van Crytek is nog niet ver genoeg qua ontwikkeling om meer dan de, op de E3 2011 getoonde, concept trailer te laten zien. De game is nog wel in ontwikkeling en zal later weer getoond worden.

"We're just not at a point right now to show the game, and instead of ... we're still working with Crytek, we're still extremely committed to the relationship, but we want to make sure that we're putting our best foot forward every time we show the game," aldusPhil Spencer, corporate vice president van Microsoft Studios."You'll see more about that game, no doubt."

De ontwikkeling van Ryse zou verplaatst zijn van Crytek Budapest naar Crytek Frankfurt. Het lijkt er echter op dat de game geen pure Kinect-game meer zal zijn, zoals in eerste instantie aangekondigd. Kinect zal echter nog steeds deel uit maken van de game.

Oranje traint weer zonder Mathijsen

Het Nederlands elftal heeft donderdag opnieuw zonder Joris Mathijsen getraind. De 32-jarige verdediger werkte apart van de groep oefeningen af. Hij heeft nog last van een hamstringblessure, die hij tijdens een oefeninterland tegen Bulgarije opliep.

Bondscoach Bert van Marwijk beslist vrijdag of Mathijsen bij de selectie blijft. De speler van Malaga mist sowieso het groepsduel tegen Denemarken van zaterdag. Een eventuele vervanger moet 24 uur voor de eerste wedstrijd zijn aangemeld bij de UEFA.

De training van Oranje was de laatste in Krakau voor het treffen met Denemarken. Vrijdagavond staat er een oefensessie op het programma in het Metaliststadion van Charkov, waar de eerste EK-wedstrijd wordt gespeeld.


Oranje traint weer zonder Mathijsen (Foto: Novum)

Miyamoto werkt aan nieuwe game

Tijdens een interview op de E3 heeft Shigeru Miyamoto, de man achter onder andere Zelda en Pikmin, aangegeven dat hij aan een nieuwe game werkt, in de tijd die hij naast zijn baan als executive manager heeft.

"One thing I want to clear up," aldus Miyamoto, "people like to ask me if I want to do a small project with a small team. I do like working with a small team, and I'm working with a number of small teams on a lot of different ideas, but the problem is because of all these different roles that I have to fulfill, it takes me a long time to write the design document." Het werken met kleine teams zorgt er tegelijkertijd voor dat het langer duurt voordat er iets getoond kan worden. "maybe this time next year I'll have something ready to show you that perhaps will illustrate that idea."

Miyamoto heeft bevestigd dat hij momenteel aan een design document werkt. "I have some storyboards that I have to draw before I finish this trip." "It's fun. I use Flipnote Studio to draw my storyboards."

Miyamoto

Crimineel eist miljard dollar van erven Jackson

De nabestaanden van Michael Jackson hebben een bizarre aanklacht aan hun broek hangen. Een veroordeelde criminele dame, die beweert dat ze een relatie had met de zanger, eist een miljard dollar omdat Jackson geheimen over haar zou hebben geopenbaard. Dat meldt de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

Kimberly Griggs, die in 1979 naar eigen zeggen een relatie kreeg met Jackson, stelt dat de zanger op albums als Off the Wall, Thriller en Bad over haar zong. In ruil daarvoor zouden haar de rechten op de liedjes zijn beloofd. Nadat de King of Pop overleed, was Griggs met stomheid geslagen toen bleek dat ze niet was opgenomen in zijn testament.

Griggs heeft jaren in de gevangenis gezeten. Ze werd onder meer veroordeeld voor inbraak en diefstal.

Spaanse Grand Prix tot 2019 op kalender

De Grand Prix van Spanje zal nog zeker tot en met 2019 op de Formule 1-kalender staan. De kranten Marca en Dario Sport melden dat de organisatoren van de races in Barcelona en Valencia overeen zijn gekomen om de wedstrijden om de beurt te houden. In 2013 is Barcelona aan de beurt.

Zowel de wedstrijden in Barcelona als in Valencia kampen met tekorten, waardoor ze mogelijkheid onderzochten om de race afwisselend te kunnen organiseren, zoals nu in Duitsland al gebeurt met Hockenheim en de Nürburgring. Tot nu toe werd in Barcelona de Grand Prix van Spanje verreden en in Valencia de Grand Prix van Europa. Laatstgenoemde baan had al een clausule in het contract staan dat mocht Barcelona een jaar geen race organiseren dat dit dan de Grand Prix van Spanje genoemd zou mogen gaan worden.

Watch Dogs mogelijk ook naar Wii U

Ubisoft senior vice president Tony Key bevestigde tijdens een interview met IGN dat de game Watch Dogs zal verschijnen voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc. Een Wii U-versie is zeker ook niet uitgesloten. Dit laatste kon hij echter op dit moment nog niet bevestigen. "We have so many titles in development for Wii U right now that we need to keep that team focused and this is a very very ambitious game. But it’s not out of the question.

Watch Dogs werd maandagnacht tijdens de persconferentie van Ubisoft gepresenteerd. In de wereld van Watch Dogs worden hele steden gerund door een centrale computer, de zogenoemde 'ctOS'. Je speelt als Aiden Pearce, een hacker die dus invloed over de hele stad kan uitoefenen.

Agenten plukken man met geweer uit Haagse tram

De politie heeft donderdagochtend een man opgepakt die in Den Haag op pad was met een dubbelloopsgeweer. De man was met het geweer ingestapt in een tram van de Randstadrail. De bestuurder van de trein zag het wapen uit een vuilniszak steken en schakelde de politie in.

De politie plukte de man op de Oude Haagweg in de loop van de ochtend uit de tram. Het geweer bleek volledig gedemonteerd. Omdat het wapen ook in stukken niet op een dergelijke manier vervoerd mag worden, is de man meegenomen.

Over de identiteit van de arrestant en over de vraag of hij een vergunning had voor het wapen kon een politiewoordvoerder nog niets zeggen.

Tilburg pakt opdringerige hoeren aan met voetbalwet

Vijf Tilburgse prostituees hebben een gebiedsverbod van drie maanden opgelegd gekregen voor de omgeving van het Wilhelminapark. Burgemeester van Tilburg Peter Noordanus (PvdA) besloot donderdag de maatregel op basis van de 'voetbalwet' in te zetten vanwege de vele klachten die over de dames van lichte zeden binnenkwamen.

De prostituees veroorzaakten problemen rond het Wilhelminapark door hun agressieve manier van klantenwerving. Zo werden auto's tot stoppen gedwongen, autoportieren opengerukt en mannelijke passanten op agressieve wijze aangesproken rond de afwerkplekken aan de Lange Nieuwstraat, Stedekestraat en Gasthuisring in de Brabantse plaats.

Politie en gemeente laten weten alle mogelijke middelen in te zetten om de overlast van verslaafden, dak- en thuislozen en prostituees aan te pakken. De voetbalwet werd ruim anderhalf jaar geleden in het leven geroepen om voetbalhooligans in het gareel te houden. De wet verschaft burgemeesters onder meer de mogelijkheid mensen die zich misdragen voor maximaal negentig dagen een gebiedsverbod op te leggen.

Olsen: "Mini-WK voor Denemarken"

Volgens de Deense bondscoach Morten Olsen is zijn ploeg de underdog van Groep B op het EK. Komende zaterdag speelt Denemarken de eerste poulewedstrijd tegen het Nederlands elftal.

Tegen Oranje zal de ploeg zich ver laten terugzakken in de hoop op een creatieve ingeving van Christian Eriksen. "Thomas Sörensen, Daniel Agger, William Kvist, Eriksen en Bendtner zijn onze spelers die we eigenlijk niet kunnen missen", zegt Olsen, die Sörensen al heeft zien afhaken. "Als een aantal van hen wegvalt, wordt het heel moeilijk. Denemarken is maar een klein land, we hebben niet zoveel talent als Nederland of Duitsland."

Denemarken heeft een kleine kans om de poule door te komen, zegt de bondscoach. "We spelen tegen teams met grote individuele kwaliteiten. Robben en Sneijder, Cristiano Ronaldo en Nani, Götze en Schweinsteiger: dat zegt eigenlijk alles. Het wordt een mini-WK met drie loodzware opponenten. Maar zij moeten en wij willen. Dat is onze motivatie."

Eerste trailer voor Tarantino's Django Unchained

Er is een eerste trailer verschenen voor Django Unchained. De eerste kennismaking met de langverwachte spaghettiwestern van Tarantino focust zich voornamelijk op de relatie tussen de bevrijde slaaf Django (Jamie Foxx) en de Duitse premiejager Dr. King Schultz (Cristoph Waltz).

Naast Foxx en Schultz zien we onder meer Kerry Washington (Fantastic Four), Samuel L. Jackson (Pulp Fiction), Kurt Russell (Death Proof), Don Johnson (Machete), James Remar (Dexter), James Russo (Public Enemies), Walton Goggins (The Shield), RZA (G.I. Joe: Retaliation), M.C. Gainey (Lost), Tom Savini (Planet Terror) en Anthony LaPaglia (Without a Trace) in de belangrijkste rollen. Leonardo DiCaprio (Inception) is in de film te zien als de gewetenloze plantage-eigenaar Calvin Candie.


Django Unchained is vanaf 23 januari 2013 in de Nederlandse bioscopen te zien.

Chelsea verhuist niet naar Battersea Power Station

Het voorstel van Chelsea om een nieuw stadion te bouwen naast het Battersea Power Station is afgewezen. De winnaar van de Champions League wilde naast de voormalige elektriciteitscentrale een stadion laten verrijzen dat plaats biedt aan zestigduizend toeschouwers. Volgens de BBC krijgt een ander voorstel de voorkeur.

Chelsea dacht erover om het huidige onderkomen te verlaten om beter te kunnen concurreren met clubs als Arsenal en Manchester United. Op Stamford Bridge is plaats voor 42 duizend fans, aanzienlijk minder dan bij de rivalen.

In de plannen van Chelsea waren ook kantoorruimte, winkels en betaalbare woningen opgenomen. Het voorstel voor de locatie van twee Maleisische ondernemingen, SP Setia en Sime Darby, krijgt echter de voorkeur.

Zynga koopt Tomb Raider-ontwikkelaar

Buzz Monkey, de ontwikkelaar van Tomb Raider-games zoals Legend en Underworld, is gekocht door Zynga. Het is de achttiende studio die door Zynga is gekocht. Buzz Monkey werd in 2001 opgericht door voormalige ontwikkelaars van Dynamix, de studio die Tribes maakte.

Buzz Monkey heeft al eerder met Zynga samengewerkt aan de game FrontierVille. Hoeveel Zynga precies voor de studio heeft betaald is niet bekend.

Bij depressie minder pillen, meer praten

Mensen die kampen met een depressie moeten voortaan minder snel aan de medicijnen. Ze moeten eerst het advies krijgen het met psychotherapie te proberen. Dat is de teneur van een herziene richtlijn van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De eigen verantwoordelijkheid van de patiënt krijgt in de nieuwe richtlijn meer aandacht.

Iemand met klachten over depressiviteit zou van de huisarts eerst voorlichting moeten krijgen. Als daarna wordt geconstateerd dat de patiënt een depressie heeft zouden dagstructurering en een kortdurende behandeling van een psycholoog de eerstvolgende stap moeten zijn. Pas daarna komen psychotherapie en antidepressiva in zicht.

Slechts als de depressie ertoe leidt dat iemand niet kan functioneren in zijn sociale omgeving, ernstig lijdt onder de klachten of nog andere psychische aandoeningen heeft, zou meteen psychotherapie of een antidepressivum aangeboden moeten worden.

Nederlandse apothekers verstrekten in 2010 acht miljoen keer antidepressiva. Het gebruik steeg met twee procent ten opzichte van het jaar ervoor. De medicijnen kostten bij elkaar ruim 42 miljoen euro, meldt de Stichting Farmaceutische Kengetallen.

In brand gestoken kat Nieuwleusen was al dood

De verbrande kat die dinsdag in het Overijsselse Nieuwleusen werd gevonden was al enkele dagen dood toen het dier in brand werd gestoken, blijkt uit autopsie van een dierenarts. Eerder werd nog uitgegaan van een brute afslachting. Getuigen zagen nog onbekende jongeren het dier in de hens zetten, meldt een woordvoerder van de politie.

Agenten troffen de kat dinsdagmiddag aan op een hangplek voor jongeren aan de Parklaan. De eigenaar heeft zich bij de politie gemeld en aangifte gedaan. De politie is nog op zoek naar de daders.

Luminous Studio-engine is gemaakt voor RPG's

In een interview met de Famitsu vertelde Yoichi Wada, CEO van Square Enix, meer over de nieuwe Luminous Studio-engine. De engine is gemaakt voor action-RPG's en gewone RPG's. Square Enix moest voorheen telkens een bestaande engine aanpassen voordat ze deze konden gebruiken voor een RPG.

De Luminous Studio-engine wordt niet verkocht aan ontwikkelaars buiten Square Enix. Wel kan een externe studio gebruik maken van de engine als Square Enix een contract met ze tekent voor een project. Wada hoopt dat Square Enix de engine eind dit jaar al in gebruik neemt.

Wada wilde niet zeggen of er een nieuwe Final Fantasy wordt gemaakt met deze engine, maar legde de nadruk op nieuwe IP's. Hoewel de engine vooral is gemaakt voor RPG's is het ook mogelijk om games met veel actie, of juist games zonder actie te maken. Er is dus veel mogelijk met Luminous Studio.

Als laatste merkte Wadaop dat de engine uniek is omdat deze los van een game is ontwikkeld. De Source en Unreal Engine werden allebei samen met games ontwikkeld.

Hieronder staan twee foto's waarop de werking van de engine te zien is.

Luminous StudioLuminous Studio

Donald Trump wil 'megastudiostad' bouwen

Donald Trump heeft zijn zinnen gezet op het bouwen van enkele gigantische film en tv-studio's. De multimiljonair wil imponeren met zijn 'studiostad' die acht tot tien hectare groot moet worden, schrijft de Amerikaanse krant The Miami Herald.

De 65-jarige Trump wil zijn Trump Studio City bouwen in zijn thuisstad Miami in de Amerikaanse staat Florida. Het studioterrein zou twee keer zo groot worden als dat van Universal in het in dezelfde staat gelegen Orlando.

"Met zes tot acht hectares kunnen deze studio's ieder type film aan en iedere tv-serie waar je maar van kunt dromen", zei Trumps advocaat, die de plannen dinsdag presenteerde. Lokale politici zijn enthousiast over het project dat voor duizenden nieuwe banen zorgt. De autoriteiten gaan de plannen nu nader bekijken.

Burgermeesterskandidaat Joe Martinez loopt ook warm voor het bouwproject in zijn stad. Hij prijst vooral de locatie van de studiostad. "Wat heeft Los Angeles dat wij niet hebben? Zij liggen niet zo dicht bij Zuid-Amerika als wij", aldus de lokale politicus. "En niet zo dicht bij de financiële hoofdstad van de wereld en Europa als wij."

Ov-kaart langstudeerder geldig tot januari

Studenten die hun recht om gratis te reizen verliezen als de Tweede Kamer de komende weken instemt met het wetsvoorstel daarover, zijn hun ov-kaart nog niet per 1 september kwijt. Volgens staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) vervalt die pas per januari. Dat werd donderdag duidelijk in Kamerdebat.

Volgens de staatssecretaris geldt het gratis reisrecht van 'zittende kaarthouders' per kalenderjaar. Dit betekent dat studenten die meer dan een jaar uitloop hebben, hun kaart nog vier maanden langer kunnen gebruiken. Voor langstudeerders die de kaart opnieuw moeten aanvragen, geldt de regel wel per 1 september, aldus Zijlstra.

De uitleg van de staatssecretaris is een andere dan de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), onderdeel van het ministerie, vermeldt. Daar lezen de langstuderende studenten nu nog dat ze hun ov-kaart vanaf 1 september moeten stopzetten.

Dan Aykroyd speelt manager Liberace

Dan Aykroyd gaat de manager spelen van Liberace in Behind the Candelabra. In deze tv-film is Michael Douglas te zien als de excentrieke pianist en Matt Damon als diens levenspartner Scott Thorson. Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety.

Seymour Heller, zoals de manager heette, vertegenwoordigde Liberace van 1950 tot diens dood in 1987. Hij had altijd grote problemen met Thorsons relatie met zijn cliënt.

De 59-jarige Aykroyd is veruit het bekendst van zijn rollen als Elwood Blues in The Blues Brothers en als Dr. Raymond Stantz in de Ghostbusters-films. Hij probeert de reeks over de spokenjagers de laatste jaren nieuw leven in te blazen, tot nu toe zonder resultaat.

Behind the Candelabra is gebaseerd op Thorsons autobiografie My Life With Liberace en wordt geregisseerd door Steven Soderbergh. De opnames gaan deze zomer van start. De film verschijnt volgend jaar in de Verenigde Staten en Canada bij HBO. De Amerikaanse betaalzender gaat daarna op zoek naar internationale distributeurs.


Dan Aykroyd speelt manager Liberace (Foto: Novum)

George Clooney regisseert Cuba-drama

George Clooney kruipt weer op de regiestoel. De acteur gaat The Yankee Comandante regisseren over de Amerikaan William Alexander Morgan die Fidel Castro en andere Cubaanse rebellen hielp om dictator Fulgencio Batista van zijn troon te stoten. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Clooney regisseerde en schreef vorig jaar het politieke drama The Ides of March. Voor het script kreeg hij een Oscarnominatie. De film waar Clooney nu zijn tanden in gaat zetten, is gebaseerd op een artikel dat vorige maand verscheen in het Amerikaanse tijdschrift New Yorker. Morgan werd als enige buitenlander in Cuba naast Che Guevara benoemd tot commandant.

De filmmaker kan niet meteen aan de slag met The Yankee Comandante. Clooney gaat eerst The Monuments Men regisseren, een film over nazi's die kunstschatten plunderen. Daarnaast is hij nog te zien naast Sandra Bullock in het 3D-ruimtedrama Gravity. Wanneer zijn Cuba-drama in productie gaat, is nog niet bekend


George Clooney regisseert Cuba-drama (Foto: Novum)

Samuel L. Jackson speelt mediamagnaat in Robocop

Samuel L. Jackson heeft een rol in de remake van Robocop. Hij gaat Pat Novak spelen, een charismatische mediamagnaat en sterke kracht in de wereld van Robocop. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Het personage dat Jackson gaat spelen zit niet in de originele film uit 1987. Zijn rol lijkt wellicht nog het meest op het Robocop-personage Dick Jones, de machtige directeur van het wapenbedrijf dat de half-robotische politieagent maakt.

De 63-jarige Jackson is in de bioscopen te zien als Nick Fury in The Avengers en neemt momenteel Quentin Tarantino's wraakdrama Django Unchained op, waarvan donderdag de eerste trailer uitkwam.

De remake van Robocop wordt geregisseerd door de Braziliaanse Tropa de Elite-maker Jose Padilha. De Zweedse Joel Kinnaman is te zien als Robocop en Gary Oldman speelt de wetenschapper die hem maakt. Het origineel uit 1987 werd geregisseerd door Paul Verhoeven en betekende zijn definitieve doorbraak in Hollywood.

De opnamen van Robocop beginnen in september in de Canadese stad Toronto. De sciencefictionfilm moet volgend jaar in de bioscopen draaien.


Samuel L. Jackson speelt mediamagnaat in Robocop (Foto: Novum)

Heracles neemt Van Loo over van Groningen

Heracles Almelo heeft de ervaren doelman Brian van Loo vastgelegd. De 37-jarige Almeloër komt transfervrij over van FC Groningen, waar zijn contract afliep. Hij moet zich bij de Heraclieden schikken in een rol op het tweede plan, achter eerste keus Remko Pasveer. Ook de 19-jarige keeper Renze Fij komt over van Groningen.

Van Loo stond eerder van 1999 tot 2006 onder contract bij Heracles. Daarna vertrok hij naar Groningen, waar hij tot 78 optredens kwam. "We hebben met Van Loo een ervaren tweede doelman kunnen aantrekken en met Fij wederom een talentvolle keeper uit de gezamenlijke voetbalacademie", zei algemeen directeur Nico-Jan Hoogma.

Voor Dennis Telgenkamp is door de aanwinsten geen plaats meer. De 24-jarige goalie vertrekt op huurbasis naar SC Cambuur. Zijn contract werd wel verlengd tot de zomer van 2016.

Cronenberg werkt aan Eastern Promises 2

David Cronenberg heeft net Cosmopolis af, maar plannen voor een nieuwe film gonzen alweer door zijn hoofd. "We gaan misschien wel een vervolg maken op Eastern Promises", vertelt hij aan Novum Nieuws.

De Canadese regisseur wil daarvoor de cast van het eerste deel uit 2007 weer bijeenbrengen. "De film zal dan weer met Vincent Cassel en Vigo Mortensen zijn." Of een vervolg op het misdaaddrama er ook gaat komen is nog onduidelijk. "Het is nog niet zeker, maar het is iets dat ik heel graag zou willen maken."

Cronenberg geeft nog niets prijs over de plot van zijn film. In Eastern Promises speelt Mortensen een undercoveragent en Cassel een Russische moordenaar. Vroedvrouw Anna Khitrova, een rol van Naomi Watts, raakt per ongeluk betrokken bij de Russische maffia en komt in aanraking met de twee mannen.

De 69-jarige Cronenberg werkt nog altijd stevig door aan zijn filmcarrière. Vorig jaar leverde hij het psychologische drama A Dangerous Method af, waarin Mortensen te zien was als de psycholoog Sigmund Freud.

Zijn drama Cosmopolis draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Don Delillo uit 2003. "Dat boek is heel profetisch", zegt Cronenberg daarover. In Cosmopolis speelt Twilight-acteur Robert Pattinson een New Yorkse bankier die zijn miljoenen in een dag ziet verdampen.


Cronenberg werkt aan Eastern Promises 2 (Foto: Novum)

Derek de Lint speelt schoonvader Amhali in Valentino

Derek de Lint heeft getekend voor een rol in Valentino. De 61-jarige acteur speelt in de romantische komedie de schoonvader van Najib Amhali, maakte producent Lemming Film donderdag bekend.

Ook Mimi Ferrer, bekend van De Co-assistent, en Gouden Kalf-winnaar Nasrdin Dchar zijn aan de cast toegevoegd. Eerder werd bekend dat Elise Schaap naast Amhali de hoofdrol vertolkt in Valentino. De regie is in handen van Remy van Heugten, die eerder series als Van God Los en Feuten maakte.

De opnamen vinden deze zomer plaats. De film verschijnt eind januari.


Derek de Lint speelt schoonvader Amhali in Valentino (Foto: Novum)

ZombiU gaat misschien multiplatform

Ubisoft denkt erover na om ZombiU ook op andere platforms uit te geven, na de release op Wii U. Dit gaat alleen gebeuren wanneer het team erin slaagt om 'alles wat het spel cool maakt' goed over te zetten naar de andere platforms.

"ZombiU was vooral ontworpen als een geweldige Wii U-game. Om te zorgen dat het spel gaat werken op andere platforms moeten we heel veel van wat het spel cool maakt aanpassen," vertelt Tony Key, vice president of sales van Ubisoft. "Ik zeg niet dat dat niet kan, maar het gaat zeker niet lukken binnen zes maanden."

Key ziet het wel positief in: "We zullen zeker iets leren van de ontwikkeling voor de Wii U. Deze kennis kunnen we overdragen naar de SmartGlass-technologie en zelfs de cross-talk op PlayStation 3 en Vita."

Terugkeer Franse GP nog ver weg

De terugkeer van de Grand Prix van Frankrijk op de Formule 1-kalender is nog ver weg. De nieuwe Franse minister van Sport Valerie Fourneyron is niet enthousiast over het evenement en twijfelt of de plannen voor reanimatie haalbaar zijn. De laatste F1-race in Frankrijk was in 2008.

Fourneyron had gisteren een ontmoeting met een delegatie van het circuit Paul Ricard en zij lieten in L'Équipe weten dat de minister weinig vertrouwen in de plannen heeft. "De afvaardiging is niet overtuigd van het verlangen van de nieuwe regering om de toewijding van de vorige overheid voor een Formule 1-race op Paul Ricard na te leven. De nieuwe minister van Sport gaf aan dat ze niet geloofde in de financiële inschattingen en is van mening dat de gemeenschap niet juist is geïnformeerd over de onderhandelingen met Bernie Ecclestone."

Morgen spreekt Fourneyron met een delegatie van Magny-Cours, maar ze geeft ook hen weinig hoop. "Er is nog veel te doen voor de levensvatbaarheid van een Franse Grand Prix. Ik weet dat deze kwestie een beetje is overhaast in de verkiezingsperiode, daarom wilde ik eerst alle betrokken ontmoeten."

Rellen in Chinese Foxconn-fabriek

De situatie in de beruchte Foxconn-fabrieken lijkt nog steeds niet te zijn verbeterd. Afgelopen maandagavond liep het totaal uit de hand. Na een melding van diefstal in een slaapzaal voor mannen ontstonden er opstootjes tussen de werknemers en beveiligers.

Andere arbeiders gebruikten deze opstootjes om hun ongenoegen te tonen over andere zaken zoals de lange werktijden en slechte werkomstandigheden. Uiteindelijk verzamelden duizend mensen zich in de hogere verdiepingen van het gebouw. Zij gooiden vuilnisbakken, stoelen, potten, flessen en vuurwerk naar beneden en verwoestten enkele openbare voorzieningen. Na twee uur kwamen er honderden agenten naar de fabriek en werden de rellen de kop ingedrukt.

Vorig jaar verloren twee arbeiders hun leven nadat er een explosie plaatsvond bij de productielijnen. In deze Foxconn-fabriek worden voornamelijk producten voor Apple gemaakt. Foxconn heeft nog acht andere fabrieken in China, deze maken producten voor, onder andere, Microsoft en Amazon.

Foxconn

Robin Gibb in koets rondgereden voor begrafenis

Het lichaam van Robin Gibb wordt vrijdag voorafgaand aan zijn begrafenis met een koets rondgereden door zijn Engelse woonplaats Thame. Volgens zijn familie was het de wens van de zanger, die vorige maand overleed, om op die manier afscheid te nemen van zijn fans.

"Op zijn verzoek neemt hij definitief afscheid van zijn fans en zijn stad Thame", laat de familie van Gibb weten op Facebook. De begrafenis wordt gehouden in St Mary's Church en is besloten. Tijdens de dienst wordt muziek van de Bee Gees gedraaid.

Gibb stierf op 20 mei op 62-jarige leeftijd aan de gevolgen van darmkanker. Hij werd eind jaren zestig beroemd als lid van de Bee Gees, die hits scoorden als Stayin' Alive en Night Fever.

Kuipers fluit Ierland - Kroatië op EK

Björn Kuipers heeft zondag de leiding over het EK-duel tussen Ierland en Kroatië. De Nederlandse scheidsrechter wordt bijgestaan door grensrechters Sander van Roekel en Erwin Zeinstra. Richard Liesveld en Pol van Boekel zijn de extra assistenten naast de doelen. De wedstrijd in groep C begint om 20.45 uur.

De 39-jarige Kuipers floot dit seizoen 24 duels in de Eredivisie. Hij kwam daarnaast zes keer in actie in de Champions League. Ook was hij arbiter tijdens het kwartfinaleduel tussen Barcelona en AC Milan. Kuipers is de enige Nederlandse scheidsrechter in Polen en Oekraïne.

Het treffen tussen het Nederlands elftal en Denemarken is zaterdag in handen van de Sloveen Damir Skomina.

Crusader Kings 2 krijgt nieuwe DLC

Paradox Interactive heeft aangekondigd dat hun meest recente RTS-release, Crusader Kings 2, in de loop van juni nieuwe DLC en een patch zal krijgen. De nieuwe DLC zal Sword of Islam gaan heten.

De DLC zal voor het eerst in het bestaan van de serie de islamitische landen speelbaar maken. Hiervoor worden onder andere nieuwe events, karaktereigenschappen en titels geschreven voor de islamitische karakters. Ook zal de huidige interface, die gotisch aandoet en voor christelijke landen is geschreven, voor de nieuwe speelbare islamitische landen vernieuwd worden. Het aantal speelbare landen en culturen zal door deze DLC fors toenemen, alleen de heidense landen zullen nog onspeelbaar blijven.

De patch, die tegelijk met de DLC uit zal komen, neemt onder andere het westen van Afrika onder handen door een nieuwe cultuur, verschillende provincies en drie nieuwe landen toe te voegen. Ook zal een nieuw systeem voor de benaming van islamitische landen geintroduceerd worden. Vanaf de tier 'Hertogdom' en hoger zullen landen naar de heersende familie genoemd worden, zoals toen gebruikelijk was. Verder zullen zeven nieuwe rijken van de hoogste tier 'Keizerrijk' toegevoegd worden, al zullen de eisen om deze rijken te vormen relatief hoog zijn.

Een trailer kun je hieronder bekijken.

Wii U gaat meer dan 200 euro kosten in Japan

In een interview met Nikkei Newspaper heeft Iwata verteld dat de Wii U waarschijnlijk meer dan 20,000 yen gaat kosten. Dat is omgerekend ongeveer 200 euro. De kans is klein dat Nintendo de Wii U gaat verkopen voor hetzelfde bedrag als de huidige Wii.

"The new platform will provide deeper game experiences than what even the most passionate gamer have realized before," vertelde Iwata gisteren. "It will let everyone see games in a different way."

Zalm ziet geen problemen in privatisering post

Als het huidige PostNL niet geprivatiseerd was, zou het bedrijf nu een 'enorme bleeder op de rijksbegroting' zijn geweest. Dat zei oud-minister van Financiën Gerrit Zalm (VVD) donderdag voor de parlementaire onderzoekscommissie van de Eerste Kamer over het privatiserings- en verzelfstandigingsbeleid.

Volgens Zalm was telecombedrijf PTT als staatsbedrijf nu allang uit de markt geconcurreerd. Hij vindt niet dat de privatisering is mislukt, 'de post wordt nog steeds bezorgd'. De problemen die zich nu voordoen in de postsector, hadden zich ook voorgedaan zonder de privatisering, zei de oud-minister. "Mensen waren nog steeds gaan e-mailen of sms'en als het postbedrijf overheidsbezit was gebleven."

Als liberaal ondersteunde Zalm privatiseringen en verzelfstandigingen door te zeggen dat 'waar concurrentie plaats kan vinden een overheid niet sterk in dienstverlening hoeft te zitten'. Toch was de VVD'er niet positief over alle privatiseringen van overheidsdiensten de afgelopen jaren. Over de privatisering van het vroegere IJkwezen, het huidige Nederlands Meetinstituut, zei hij dat de motieven misschien te gedreven waren door het terugdringen van overheidspersoneel.

Wat betreft Schiphol was het volgens Zalm een goede zet geweest als de overheid een gedeelte van de aandelen had verkocht aan andere partijen. "Externe aandeelhouders waren tot kritischere bevraging van de raad van bestuur gekomen dan de huidige ambtelijke vertegenwoordiging uit Den Haag." De luchthaven is nu volledig in handen van de rijksoverheid en de gemeenten Amsterdam en Rotterdam.


Zalm ziet geen problemen in privatisering post (Foto: Novum)

Duizenden huishoudens Zuid-Limburg zonder stroom

Ruim veertienduizend huishoudens in de Zuid-Limburgse plaatsen Beek, Meerssen, Nuth en Stein zitten sinds donderdagochtend zonder stroom. Netbeheerder Enexis heeft uit voorzorg een transformatorstation in Beek uitgeschakeld, omdat er rook uit kwam. Wanneer de huishoudens weer op stroom kunnen reken kan een woordvoerder van Enexis niet zeggen.

De rookontwikkeling in het transformatorstation aan het Huynhof ontstond rond 10.30 uur. De brandweer zuigt de rook van het gebouw af. Als het weer veilig ism gaan medewerkers van Enexis uitzoeken wat er mis is.

Fans Justin Bieber bestormen Engelse studio

Honderden hysterische Justin Bieber-fans hebben woensdagnacht een tv-studio bestormd in een poging een glimp op te vangen van hun idool. De zanger was in Londen om een show op te nemen met Alan Carr.

Zo'n driehonderd 'Beliebers' wisten langs beveiligers te glippen. "Het was ronduit beangstigend", vertelt een bron aan de Britse boulevardkrant The Sun. "Het zijn maar tieners, maar ze waren echt hysterisch en hadden maar één doel: Justin Bieber zien. Het was een heksenketel." Tv-bazen slaagden er op het laatste moment in om toegangsdeuren naar het hoofdgebouw af te sluiten, zodat Bieber gespaard bleef.

Aanbidders van het Canadese tieneridool zorgen geregeld voor reuring. Zo vielen er vorige week tientallen gewonden toen Bieber een gratis concert gaf in Oslo. In de straten rond het podium ontstond een enorme chaos.

Gebouwen in Zuid-Italië na gasexplosie ingestort

Als gevolg van een gasexplosie zijn in het Zuid-Italiaanse Conversano twee gebouwen ingestort. Tien mensen, onder wie een kind, hebben daarbij lichte verwondingen opgelopen. Dit heeft de burgemeester van Conversano gezegd.

De explosie, het gevolg van een gaslek, voltrok zich in het historische centrum van het stadje. In ieder geval een van de ingestorte gebouwen stond leeg. Van het tweede gebouw is dat nog niet helemaal zeker. De gewonden vielen in aangrenzende gebouwen.

Conversano ligt in de 'hak' van Italië, ten zuiden van Bari.

'Kiloknallerkip beter voor milieu'

De plofkip heeft een erg slecht leven, maar is wel relatief goed voor het milieu. De 'kiloknallerkip' scoort beter dan andere kippen op iets meer dan de helft van alle milieuaspecten, zoals het telen van voer, voerverwerking en landgebruik. Dat blijkt uit onderzoek van promovenda Sanne Dekker van Wageningen University.

Consumenten kopen vanwege de leefomstandigheden tegenwoordig minder vaak plofkipvlees. Het milieu heeft volgens Dekker echter baat bij die slechte omstandigheden. "Een beter welzijn voor de kip leidt tot meer milieubelasting", licht de onderzoekster toe. Hoewel de kippen een beroerd leven hebben, blijft de duurzaamheid die dat oplevert volgens Dekker onderbelicht in de discussie over het vlees.

Plofkippen zitten in kleine ruimtes en worden in zes weken vetgemest tot 'vleeshompen' van 2,2 kilo. Ze kunnen vaak nauwelijks lopen door overgewicht en hebben veel antibiotica nodig vanwege ontstekingen aan hun poten.

Voedingsmiddelenproducenten Nestlé en Unilever deden de plofkip eerder dit jaar in de ban onder druk van Wakker Dier. De bedrijven gaan voor hun producten kippen gebruiken die een beter leven hebben gehad. Albert Heijn liet in februari weten gewoon door te gaan met het verkopen van plofkipvlees.

[NHL] Titel Los Angeles Kings laat op zich wachten

De ijshockeyers van Los Angeles Kings zijn er voor eigen publiek nog niet in geslaagd de Stanley Cup te veroveren. Na drie overwinningen voor de Kings deed New Jersey Devils woensdag iets terug: 1-3. Los Angeles krijgt zaterdag in New Jersey opnieuw de kans om de finale van de Amerikaanse profcompetitie NHL te beslissen.

De Kings kunnen voor het eerst in het 45-jarig bestaan winnaar worden van de Stanley Cup. Ze moeten dan wel zien af te rekenen met goalie Martin Brodeur, die met 21 reddingen een groot aandeel in de zege van zijn ploeg had. Adam Henrique gooide het duel met ruim vier minuten op de klok in het slot voor de Devils.


Titel Los Angeles Kings laat op zich wachten (Foto: Novum)

Defoe terug naar Engeland na overlijden vader

Jermain Defoe heeft de Engelse selectie voor het EK tijdelijk verlaten. De vader van de 29-jarige aanvaller is woensdagnacht plotseling overleden, meldt voetbalbond FA. Defoe sluit voor het eerste groepsduel weer aan bij de selectie van bondscoach Roy Hodgson.

Engeland begint de Europese titelstrijd maandag met een treffen tegen Frankrijk. Zweden en medeorganisator Oekraïne zijn de andere tegenstanders in poule D.

343 Industries drukt stempel op Halo 4

Gamestudio 343 Industries drukt zijn eigen stempel op de Halo-serie met het schietspel Halo 4. Leidinggevend producent Chris Lee benadrukt voor de camera van Novum Nieuws dat het schietspel een andere toon krijgt dan zijn voorgangers.

"We blijven trouw aan de oorsprong, maar doen wel ons eigen ding", zei Lee. Dinsdag heeft Microsoft voor het eerst nieuwe beelden van het schietspel getoond. De spelwereld van Halo 4 heeft meer detail dan dat van zijn voorgangers.

Net als zijn voorgangers beschikt Halo 4 over uitgebreide mogelijkheden om online te kunnen spelen. Gamers kunnen nieuwe spelfuncties vrijspelen door punten te verdienen.

Halo 4 verschijnt begin november voor de Xbox 360.


343 Industries drukt stempel op Halo 4

Danica Patrick in Sonic-racegame

JR Motorsports-coureur Danica Patrick wordt een gamepersonage in het racespel Sonic & All-Stars Racing Transformed. Dat heeft SEGA woensdag bekendgemaakt. De Amerikaanse rijdt in november tijdens de Nascar-races in een Sonic-auto.

Patrick wordt in de racegame bijgestaan door bekende gamepersonages van gamebedrijf SEGA. Onder meer Sonic The Hedgehog, Tales, Knuckles en Samba di Amigo zijn in het spel verwerkt.

Sonic & All-Stars Racing Transformed wordt dit najaar uitgegeven voor verschillende computers waaronder Nintendo's gloednieuwe spelcomputer Wii U en 3DS.


Danica Patrick in Sonic-racegame

[RG] Murray: "Ik moet fitter worden"

Tennisser Andy Murray werd gisteren in de kwartfinale van Roland Garros uitgeschakeld door David Ferrer. De Schot moest na afloop van de wedstrijd de conclusie trekken dat hij conditioneel tekort is gekomen tegen de Spanjaard.

"Ik moet tijdens Wimbledon fysiek wat beter voor de dag komen. Daar ga ik de komende tijd aan werken. Dat is belangrijk, ik was vaak buiten adem aan het eind van een rally," meldde hij tegen de BBC. Toch is hij tevreden. "Ik verloor gewoon van een betere gravelspeler, dat kan gebeuren."

Murray kampt daarnaast met een rugblessure, maar hij zal vanaf komende maandag wel deelnemen aan grastoernooi op Queens. "Ik heb het er eigenlijk nog niet over gehad met mijn team, maar het plan is volgens mij nog steeds om mee te doen aan Queens. De afgelopen jaren is dat altijd een goede voorbereiding geweest op Wimbledon."

Ruim 200 kilo cocaïne in Rotterdamse containers

De douane heeft afgelopen weekeinde vier containers met in totaal 212 kilo cocaïne onderschept in de Rotterdamse haven. De drugs zijn in totaal ongeveer vijf miljoen euro waard, meldt het Openbaar Ministerie in Rotterdam. De smokkelaars durfden hun drugstassen waarschijnlijk niet meer uit de containers te halen toen ze de douane in actie zagen komen

De douane kwam de harddrugs op het spoor bij het controleren van containers op het haventerrein. Een drugscontainer stond nog op een boot. Het gaat waarschijnlijk om verschillende zendingen, aangezien de containers verschillende bestemmingen hadden.

De douane werkte bij de controles samen met de fiscale opsporingsdienst FIOD en de zeehavenpolitie. Het samenwerkingsverband is nog op zoek naar de smokkelaars. De cocaïne is vernietigd.


Ruim 200 kilo cocaïne in Rotterdamse containers (Foto: Novum)

Alguersuari: "Red Bull merkt weinig van veranderde vloer"

Jaime Alguersuari is ervan overtuigd dat Red Bull Racing in Canada weinig last zal hebben van de vloer van de RB8 die na inmenging van de FIA aangepast moest worden. De Spanjaard schrijft in zijn column voor de BBC dat de gaten die er in zaten weinig invloed hebben op de snelheid van de bolide.

"Ik denk niet dat de auto’s van Red Bull erg veel verliezen door de beslissing van de FIA over de gaten in de vloeren. We weten eigenlijk ook vrij weinig van de invloed die de vloer had op de prestaties. Het lijkt eigenlijk niet zo’n cruciaal onderdeel, zeker niet op de rechte stukken."

Eerder liet Red Bull-adviseur Helmut Marko zich al uit in soortgelijke bewoordingen. Hij zei bovendien dat Red Bull de vloer waarmee in Bahrein en Monaco gewonnen werd komend weekend al niet zou gaan gebruiken.

Lokale interruptie: Bestemmingsplannen, middel of doel op zichzelf?

Een van de dingen waar de gemeente over gaat zijn bestemmingsplannen. In een bestemmingsplan leg je voor een bepaald gebied vast, wat er de bedoeling is en wat niet. Zo voorkom je dat de stad een rommeltje wordt of dat burgers onnodig last krijgen van elkaars activiteiten. Je wilt immers niet dat een overlastgevend bedrijf zomaar in een woonwijk kan gaan zitten.

Terpstra blijft bij Quick Step

Omega Pharma-Quick Step kan ook de komende twee jaar gebruik maken van de diensten van wielrenner Niki Terpstra. De Nederlander bereikte een mondelinge overeenkomst met de Belgische formatie.

Terpstra won dit jaar onder andere de semi-klassieker Dwars Door Vlaanderen. Teammanager Patrick Lefevre is blij met de ontwikkelingen. "Wij wilden Niki heel graag houden", vertelde hij. "Binnen de ploeg is iedereen enthousiast over hem."

Lefevre was kan tevreden zijn met de prestaties van de Nederlander in het huidige seizoen. Terpstra reed van voren mee in de Ronde van Vlaanderen, de Amstel Gold Race en Parijs-Roubaix. De mondelinge overeenkomst moet alleen nog op papier komen. "Het is voor ons een hele logische zaak om met hem verder te gaan", liet Lefevre weten. "Er is nog niet getekend, maar we hebben elkaar het woord gegeven."

'Wifi loopt tegen technische grens aan'

Wifi loopt tegen zijn technische grenzen aan. Vooral in drukke gebieden met veel netwerken en apparaten die gebruikmaken van draadloos internet, heeft het systeem moeite efficiënt te blijven werken. Door de toenemende vraag naar internet wordt het er waarschijnlijk ook niet beter op, meldt Universiteit Twente donderdag op basis van onderzoek.

Hoe meer apparaten tegelijkertijd gebruikmaken van een draadloos netwerk en hoe meer netwerken er actief zijn, hoe meer bandbreedte wordt gebruikt voor verschillende controlemechanismen. Die mechanismen nemen ruimte af van dataverkeer naar sites waar gebruikers daadwerkelijk verbinding mee maken.

Een draadloze internetverbinding zou daardoor in de praktijk vaak twee keer langzamer zijn dan de fabrikant claimt. "De voornaamste reden hiervoor is dat de technologie sinds de introductie van de wifistandaard in de jaren tachtig niet wezenlijk meer is gewijzigd", stellen de onderzoekers. Dit terwijl er sindsdien steeds meer draadloze netwerken en gebruikers actief zijn.

Wifi is een inefficiënte mannier van communiceren geworden, stellen de onderzoekers. Ze dringen er bij fabrikanten op aan te onderzoeken hoe wifiverbindingen in drukke gebieden kunnen worden verbeterd.

EK Vandaag

Ook vandaag weer een overzicht wat het Nederlands elftal vandaag uitspookt en wanneer je wat op TV kan zien. 


Training: 

Het Nederlands elftal zal om 11:00 uur een besloten training afwerken.


TV

Tijdstip Programma Zender
12.00 NOS Studio Sportzomer (h) Nederland 1
13.10 NOS Sportjournaal Nederland 1
16.15 Zapp Sport EK Voetbal Nederland 3
16.50 Zapp Sport EK Voetbal Nederland 3
18:45 NOS Sportjournaal Nederland 1
22:05 Andere Tijden Sport Nederland 1
22:30 VI Oranje RTL 4
22:45 NOS Studio Sportzomer (h) Nederland 1
00:10 NOS Studio Sportzomer (h) Nederland 1

'Stuntpolissen gevaar voor zorg dure verzekerden'

Het binnenhalen van gezonde, jonge en hoogopgeleide zorgverzekerden via goedkope polissen vormt een gevaar voor de zorg voor klanten die duurdere zorg nodig hebben. Daarom moet het stunten met polissen aan banden worden gelegd, adviseert een commissie aan minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD).

Dat schrijft de Volkskrant donderdag. Het advies van de commissie-Don wordt donderdag aangeboden aan de minister.

Zorgverzekeraars die vooral aandacht hebben voor het maken van winst op polissen van gezonde klanten, beknibbelen vaak op de goede zorg voor mensen met een chronische ziekte, ouderen en mensen met een lagere opleiding die vaker naar de dokter gaan, stelt de commissie onder leiding van NMa-bestuurder Henk Don. De regels moeten daarom zo worden aangepast dat het minder aantrekkelijk wordt om vooral gezonde klanten te werven.

Om de risico's van stunten te beperken wil de commissie ook het maandelijks kunnen overstappen aan banden leggen. Door deze mogelijkheid stappen mensen over als zij ziek worden. Hierdoor worden de hogere kosten afgewenteld op verzekeraars met uitgebreidere pakketten.

De commissie maakt zich ook zorgen over de gevolgen van het uitdunnen van basispakketten. Veel zorg wordt daardoor overgeheveld naar aanvullende pakketten, waarvoor de verzekeraar echter niet iedereen hoeft te accepteren. Dit gaat vooral ten koste van mensen die vaker ziek worden.

[NBA] Oklahoma City Thunder in finale

Oklahoma City Thunder heeft zich als eerste ploeg geplaatst voor de finale van de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. De Thunders waren woensdag voor eigen publiek met 107-99 te sterk voor San Antonio Spurs. De eindstand in de best-of-sevenserie werd daarmee op 4-2 gebracht.

Het vooraf favoriet geachte San Antonio had de eerste twee ontmoetingen gewonnen, maar daarna kwam Oklahoma op dreef. Dankzij vier zeges op rij werd een plek in de eindstrijd bemachtigd. De volgende tegenstander komt uit het treffen tussen Boston Celtics en Miami Heat. De Celtics leiden momenteel met 3-2.

Kevin Durant had woensdag met 34 punten en 14 rebounds een belangrijk aandeel in de overwinning. Russell Westbrook voegde daar 25 punten aan toe voor Thunder, dat halverwege nog tegen een achterstand van vijftien punten aankeek.


Oklahoma City Thunder in finale NBA (Foto: Novum)

'Woordvoerder Sharia4Belgium opgepakt'

Fouad Belkacem, de woordvoerder van de fundamentalistische moslimorganisatie Sharia4Belgium, is donderdagochtend opgepakt. Dat melden Vlaamse media. De arrestatie zou te maken hebben met rellen in de Brusselse deelgemeente Sint-Jans-Molenbeek vorige week.

Justitie zou in Belkacem de aanstichter van de rellen zien, die uitbraken toen de politie een vrouw met een gezichtssluier arresteerde die zich niet wilde identificeren. Het Openbaar Ministerie in Antwerpen wilde de arrestatie donderdagochtend niet bevestigen. Mogelijk worden in de loop van de dag nadere mededelingen gedaan.

Belkacem werd eerder dit jaar in België veroordeeld voor het aanzetten tot haat. Ook in Nederland is hij omstreden. De radicale moslim zou eind vorige maand spreken op een congres in Amsterdam. Daarop liet minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) weten dat hij in Nederland zou worden opgepakt omdat Marokko hem zoekt in verband met drugshandel.

Geen nieuwe jeugdgevangenis in Amsterdam

Er wordt geen nieuwe jeugdgevangenis gebouwd in Amsterdam-West. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) heeft donderdag laten weten dat hier geen plannen voor zijn. Volgens de bewindsman zou dat kapitaalvernietiging zijn omdat eerder de jeugdinrichting de Doggershoek in Den Helder werd gesloten.

Onder meer Het Parool schreef eerder dat de gemeente al met de plannen zou hebben ingestemd. De krant meldde onlangs dat het ministerie en de gemeente de instelling vlak bij een snelweg in de Lutkemeerpolder in de wijk Osdorp wilden bouwen, zodat gevangenen snel van en naar de rechtbank vervoerd zouden kunnen worden.

Merkel: niet wachten op onwillige landen

Duitsland wil met andere bereidwillige Europese landen werken aan een sterkere politieke en economische unie. Dat zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel donderdag op de Duitse televisie.

"We hebben meer Europa nodig", stelde Merkel. "Een begrotingsunie en vooral een politieke unie. We moeten stap voor stap voor stap verantwoordelijkheden overdragen aan Europa."

Volgens Merkel hoeft de integratie niet voor alle landen even snel te gaan. Bereidwillige landen kunnen een kopgroep vormen om de integratie te versnellen. "Het kan niet zo zijn dat we niets doen omdat een bepaald land nog niet wil volgen", aldus de bondskanselier.

Overheid heeft rampensite crisis.nl eindelijk af

De vernieuwde website crisis.nl, waar bij rampen en andere calamiteiten informatie te vinden is, is donderdag in de lucht gegaan. Vorig jaar zomer werd nog uitgegaan van een opleverdatum van eind 2011. De nieuwe website kan twee miljoen bezoekers tegelijk aan. Nieuws van de website wordt voortaan ook via sociale media verspreid.

De vernieuwingen vloeien voort uit de kritiek die opstak na eerdere rampen. Zo was de site, die sinds 2005 bestaat, tijdens de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk begin vorig jaar een uur uit de lucht. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) beloofde enkele dagen later beterschap. "Dat gaan wij gewoon verbeteren."

Volgens het ministerie is de vertraging te wijten aan de uitgebreide tests die de afgelopen maanden zijn uitgevoerd. De tests richtten zich onder meer op de bruikbaarheid en de beveiliging. "We wilden op alle onderdelen een 10 scoren", licht een woordvoerder toe. "Met een 7 kun je niet tevreden zijn voor een site als deze."

Overigens dacht de overheid aanvankelijk de nieuwe site - die gebruikt kan worden door gemeenten en overheidsdiensten - pas in 2013 gereed te hebben.

'IO Interactive wil een vervolg op Hitman: Sniper Challenge'

Gamers die een pre-order hebben geplaats voor Hitman: Absolution, hebben een code gekregen voor een bonusgame genaamd Hitman: Sniper Challenge. In de game krijg je de controle over Agent 47 die met zijn sniper een doelwit moet vermoorden.

Volgens Roberta Marchesi, ontwikkelaar van Hitman Absolution, zijn er veel positieve reacties ontvangen van gamers. Dankzij de reacties is het mogelijk dat IO Interactive in de toekomst meer gaat werken aan missies waarbij Agent 47 een doelwit moet maken met behulp van zijn sniper. “I can’t go into detail, but yes, we’re definitely interested in exploring that gameplay. The response isn’t falling on deaf ears, let’s put it that way", aldus Roberta Marchesi.

Agent 47 heeft zich op het dak van een hoog gebouw genesteld waarbij tegenover hem een feestje gaande is inclusief zijn doelwit, Richard Strong. Het is de bedoeling dat je Strong en al zijn bodyguards uitschakelt, hierbij kan je dit op diverse manieren doen. Hitman: Absolution zal op 20 november in de winkels liggen voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Agent 47

Stickers plakken met Paper Mario

Nintendo liet eerder weten dat Paper Mario: Sticker Star alleen op Nintendo 3DS uitkomt. Vandaag heeft Nintendo een trailer vrijgegeven en krijgen we wat meer te weten over de game. Zo is de game ook digitaal verkrijgbaar via Nintendo's eShop.

Het verhaal begint tijdens de jaarlijkse Sticker Fest, en onze grote boze Bowser besluit aldaar om een grap uit te halen door zes Royal Stickers te verspreiden over het land. Het is vervolgens aan Mario en zijn elfje Kersti om samen door woestijnen, bossen en onder andere sneeuwgebergten te zoeken naar de stickers. De game moet eind dit jaar verschijnen voor Nintendo 3DS.

Nieuwe Villarreal-coach Preciado overleden

Op de dag van zijn aanstelling als trainer van Villarreal is Manolo Preciado overleden aan een hartstilstand. De trainer werd slechts 54 jaar. Woensdag tekende Preciado nog een contract bij de naar de Segunda División gedegradeerde club.

De coach zal echter nooit aan zijn werkzaamheden kunnen beginnen. Preciado was tijdens zijn trainersloopbaan werkzaam bij onder meer Racing Santander, Murcia, Levante en Sporting de Gijon. Bij laatstgenoemde club was de coach zes jaar werkzaam. Deze zomer vond hij het tijd voor een nieuwe uitdaging. 

Creëer je eigen avontuur in Scribblenauts Unlimited

Nintendo heeft bekendgemaakt dat Scribblenauts Unlimited naast Nintendo 3DS en Wii U ook gaat verschijnen op pc. Daarnaast heeft Nintendo een nieuwe trailer vrijgegeven van de avonturen van Maxwell en zijn magische notitieblok.

In Scribblenauts Unlimited is het mogelijk om elk object te verzinnen, schrijf het op je touchscreen van Wii U of Nintedo 3DS en het verschijnt in de wereld van Scribblenauts. Lijkt het je leuk om een cavia te maken met een raket op zijn rug? Teken het en je creatie komt tot leven. De game krijgt dit keer ook een verhaalmodus waarin we meer te weten komen over Maxwells magische notitieblok.


Zuig mee met Luigi in Luigi's Mansion: Dark Moon

Nintendo heeft tijdens een 3DS-presentatie aangegeven dat Luigi's Mansion: Dark Moon ook digitaal verkrijgbaar gaat zijn via Nintendo's eShop. Daarnaast is er een trailer vrijgegeven van de game. Luigi's Mansion: Dark Moon moet rond de kerstdagen verschijnen op Nintendo 3DS.

Luigi's Mansion: Dark Moon is het vervolg op Luigi's Mansion die destijds voor de GameCube verscheen. In de game krijgen gamers de controle over Mario's bange broer die met zijn geliefde stofzuiger gaat jagen op diverse spoken die hij vervolgens opzuigt met zijn stofzuiger in verschillende spookhuizen.

Minister van defensie VS in Afghanistan

De Amerikaanse minister van defensie Leon Panetta is donderdag voor een bezoek in Afghanistan aangekomen. Hij wil van de Amerikaanse bevelhebber John Allen een inschatting van de stand van zaken en de plannen voor een vermindering van de Amerikaanse troepenmacht in Afghanistan bespreken.

Panetta erkent dat de opstandelingen beter georganiseerd lijken te zijn en vaker aanvallen en aanslagen uitvoeren. Maar hij houdt vol dat het algehele niveau van geweld is afgenomen en dat de Amerikaanse commandanten niet zijn verrast. "Het is belangrijk dat wij ons bewust zijn van het soort aanvallen waar wij de rest van de zomer mee te maken krijgen", zei hij woensdag tegen verslaggevers tijdens een tussenstop in India.

In een korte toespraak tot Amerikaanse militairen op de luchthaven van Kabul oefende Panetta opnieuw druk uit op Pakistan, dat voor veel opstandelingen een schuilplaats en uitvalsbasis is. "Wij hebben iedere verantwoordelijkheid om onszelf te verdedigen en wij zullen duidelijk maken dat wij bereid zijn de strijd met hen aan te gaan en wij moeten Pakistan onder druk zetten om dat eveneens te doen", zei hij.

Woensdag kwamen bij zelfmoordaanslagen op een markt in het zuiden van Afghanistan 22 mensen om het leven. In het oosten werden volgens Afghaanse functionarissen bij een Amerikaanse luchtaanval geen militanten gedood, maar burgers die een bruiloft vierden.

De Verenigde Staten willen tot eind september 23 duizend Amerikaanse militairen uit Afghanistan terugtrekken, waardoor er nog zo'n 68 duizend overblijven. Hun plaatsen moeten in het oosten en zuidwesten van het land door Afghaanse veiligheidstroepen worden ingenomen. De Afghaanse eenheden zullen door Amerikaanse adviseurs worden bijgestaan.

Panetta oefende in de voorbije dagen onverholen kritiek uit op Pakistan. Een hooggeplaatste Amerikaanse regeringsfunctionaris zei donderdag dat de recentelijk opgevoerde droneaanvallen op militanten in Pakistan voor een deel voortkomen uit frustratie over de houding van Islamabad. Het ergert de Amerikanen met name dat Pakistan talmt om het Haqqani-netwerk aan te pakken. Deze groep wordt voor de meeste recente aanslagen op Amerikaanse militairen verantwoordelijk geacht.


Minister van defensie VS in Afghanistan (Foto: Novum)

CD: Keane - Strangeland

Voor het eerst sinds jaren lijkt de Engelse band Keane weer op de band die in 2004 doorbrak met het succesvolle album Hopes and Fears. Hits als 'This Is The Last Time', 'Somewhere Only We Know', 'Bedshaped' en Everybody's Changing' bestormden de Europese hitlijsten. Zanger Tom Chaplin is afgevallen en afgekickt en oogt fris en fruitig en songschrijver en pianist Tim Rice-Oxley heeft het experimenteren de rug toegekeerd.  Met het nieuwe album Strangeland grijpt de band terug op de melancholische sound van het eerste album én evenaart de band het record van Robbie Williams door met vijf albums op rij op nummer 1 in de hitlijsten te belanden. Dat belooft wat!

Alarm over Nederlandse vingerafdrukken in VS

D66 slaat alarm over eventueel gebruik door de Amerikanen van vingerafdrukken uit Nederlandse paspoorten. Kamerlid Gerard Schouw heeft het er helemaal niet op. Hij wil dat minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) Nederlandse biometrische gegevens afschermt tegen de Verenigde Staten en zelfs dat de Europese commissie actie onderneemt.

Binnenlandse Zaken besteedt de productie van Nederlandse reisdocumenten uit aan het bedrijf Morpho BV in Haarlem, onderdeel van de ook in Amerika actieve Safran Group. Daardoor zouden ze in de VS kunnen beschikken over biometrische gegevens (vingerafdrukken, gezichtsscans) van Nederlanders, vreest Schouw: "En dat terwijl biometrische gegevens niet feilloos zijn en identiteitsvervalsing mogelijk is. Het kabinet beschermt het recht op privacy van Nederlandse burgers niet goed genoeg."

Actie van de Europese Commissie is hard nodig, denkt Schouw: "Europese landen mogen niet ondergeschikt worden gemaakt aan wetten van derde landen. Dit moet tussen de Europese Commissie en de Amerikaanse regering worden opgelost." Schouw dient donderdag een motie in om voor elkaar te krijgen dat het kabinet zich inzet voor een internationale oplossing voor de kwestie.

Ook zijn partijgenote Europarlementariër Sophie in 't Veld vindt het volgens eigen zeggen: "onaanvaardbaar dat we klakkeloos accepteren dat wetten van buiten de EU voorrang krijgen op EU-wetten, nota bene op ons eigen grondgebied. Het gaat hier om de VS, morgen gaat het om China."

Uit een brief van minister Spies valt op te maken dat de soep misschien niet zo heet wordt gegeten als zij wordt opgediend. "Het is niet uitgesloten dat de Amerikaanse autoriteiten persoonsgegevens uit de databank van Morpho BV kunnen vorderen.", noteert de bewindsvrouw, "maar dat zal door de Amerikaanse rechter worden getoetst met inachtneming van Europese en Nederlandse regelgeving."

Omdat ze echter ook niet afhankelijk wil zijn van de Amerikaanse rechter, is Spies in overleg getreden met Morpho om te bezien of kan worden uitgesloten dat persoonsgegevens aan de Amerikanen moeten worden verstrekt. Dat wordt nu onderzocht.

Diablo 3-patch 1.03 maakt inferno makkelijker

Onze vrienden van Blizzard zitten niet stil en ze beschouwen Diablo 3 dan ook als een game die ze constant uit zullen bouwen en tweaken. Net als Diablo 2, die tot bijna 10 jaar na release nog patches ontving, is patch 1.03 een maand na release van de opvolger alweer in de picture.

Hoewel 1.02 nog net een week uit is moet later deze maand patch 1.03 uitkomen, waar Wyatt Cheng, Senior Technical Game Designer, een blogpost op Battle.net aan wijdt. 

Eén van de dingen die opvallen bij de devs is de moeilijkheidsgraad van Inferno. Hoewel de allermoeilijkste mode bedoeld is om je nachtmerries te bezorgen vinden ze het toch allemaal een tikkie te uitdagend. Act I is volgens hen precies goed, maar Act II, III en IV zouden een beetje te moeilijk zijn. Na 1.03 zal met een beetje degelijke uitrusting de boel iets beter te behapstukken zijn.

Daarnaast zullen ze onder andere de lootdrops aanpassen, zodat er iets vaker een stuk betere Legendary-wapens zullen vallen, maar ook iets minder als je veel Nephalem Valor hebt opgebouwd. Hoe ze dat precies voor zich zien werken kun je op de blogpost lezen.

Overigens hoef je niet te verwachten dat het allemaal makkelijk zal worden, want ze gaan ook de reparatiekosten van uitrusting flink ophogen. Hoe flink? Wat dacht je van 4 tot 6 keer de normale waarden? Zo willen ze een balans slaan tussen goede vooruitgang en minder teruggaan naar dezelfde baas. 

Ook gaan ze de Attack Speed-aanpassing op uitrusting enigszins verminderen omdat spelers dit als een vereiste zien voor een goede uitrusting. Ze vinden dit iets teveel het gamebeeld bepalen en neigen ernaar de waarden over het algemeen te verlagen.

Misschien een daadwerkelijk leuke verbetering is het verminderen van de kosten voor zowel de Jeweler als de Blacksmith. Zo kost een nieuwe juweel maar liefst één juweel minder en zijn de kosten voor beiden drastisch verminderd.

Dit en een paar andere fixes zullen later deze maand naar je toe komen. Bekijk de blogpost hier.

Ballast Nedam verdacht van betalen steekpenningen

Ballast Nedam wordt er van verdacht in de periode van 1996 tot 2004 illegale betalingen aan buitenlandse agenten te hebben gedaan. Het Openbaar Ministerie en de FIOD zijn daarom een strafrechtelijk onderzoek gestart naar het bouwbedrijf. Dat meldt Ballast Nedam donderdag.

Het bouwbedrijf stelt de kwestie in januari 2011 zelf onder de aandacht van het Openbaar Ministerie te hebben gebracht. Ballast zegt volledig mee te werken aan het onderzoek.

Retro Studios is hard aan het werk

Retro Studios is afwezig op de E3 omdat ze nog hard aan het werk zijn met een nieuwe project. Reggie Fils-Aime, baas van Nintendo Amerika, heeft aangegeven dat hij niet kan verklappen waar de ontwikkelaar mee bezig is.

Retro Studios is de ontwikkelaar achter het succesvolle Donkey Kong Country Returns. Fils-Aime heeft aangegeven dat we ook binnenkort nog niks van de studio te horen krijgen. De baas geeft aan er van te houden om mensen te verrassen maar dit is één geheim dat hij voorlopig moet bewaren.

Rusland en China: geen interventie in Syrië

Rusland, China en de vier andere landen die samenwerken in de Shanghai Coördinatie Organisatie (SCO) hebben zich in een gezamenlijke verklaring gekeerd tegen militaire interventie in Syrië. Ook het afdwingen van een machtswisseling in Syrië en eenzijdige sancties wijzen de SCO-landen af.

De verklaring komt in de aanloop naar de discussie over Syrië bij de Verenigde Naties. Rusland en China blokkeren tot nu toe pogingen om in VN-verband de druk het regime van de Syrische president Bashar al-Assad op te voeren. De verklaring lijkt erop te duiden dat beide wereldmachten niet van plan zijn hun opstelling te veranderen.

Bonden waarschuwen over dubbel effect forenzentaks

Het afschaffen van de onbelaste reiskostenvergoeding op het woon-werkverkeer door de Kunduz-coalitie raakt forenzen twee keer in de portemonnee. Niet alleen de reiskosten worden nu belast, ook de toeslagen die zij ontvangen gaan omlaag. Daarvoor waarschuwen de vakbonden donderdag.

Het dubbele effect ontstaat doordat de reiskostenvergoeding wordt opgeteld bij het inkomen. Hierdoor daalt de hoogte van de huur-, zorg-, en kinderopvangtoeslag. Het effect op de koopkracht loopt in de honderden euro's, schrijven FNV, CNV en MHP.

Volgens de vakcentrales kan het fors verlagen van de toeslagen 'helemaal niet de bedoeling zijn'. "Het lijkt erop dat de Kunduz-partijen hier niet over hebben nagedacht", schrijven de bonden. Zij vrezen dat werken nog minder aantrekkelijk wordt, omdat reizen naar werk ver van de woonplaats te duur wordt en verhuizen op de huidige woonmarkt geen optie is.

De belasting op het woon-werkverkeer is een van de meest omstreden maatregelen geworden in het begrotingsakkoord van VVD, CDA, GroenLinks, ChristenUnie en D66. Alleen die laatste partij lijkt van plan de maatregel op te nemen in het verkiezingsprogramma voor 12 september. De bonden roepen de politiek op hiervoor zo snel mogelijk helderheid te geven, 'nog vóór de verkiezingen'.

Agenten beschoten bij Barendrecht

Agenten zijn woensdagnacht bij Barendrecht beschoten. Toen ze een auto wilden controleren werden ze onder vuur genomen. Niemand raakte gewond, laat de politie weten.

De auto met drie inzittenden werd om 01.45 uur gecontroleerd. Nadat er vanuit de auto was geschoten volgde een achtervolging over der A15, de A4 en de A20. Uiteindelijk werd de auto op de Burgemeester Meineszlaan klemgereden.

Na een achtervolging werd een verdachte opgepakt. Hierbij loste de politie een waarschuwingsschot. De twee andere inzittenden wisten te ontkomen. Naar hen wordt nog gezocht.

A50 weer volledig open

De A50 is weer open in beide richtingen. Dat meldt de ANWB donderdagochtend. Donderdagavond, na de spits, zullen nog wel spoedreparaties worden uitgevoerd.

De weg werd woensdag aan het einde van de middag in beide richtingen afgesloten nadat een vrachtwagen bij knooppunt Paalgraven bij Schaijk tegen de middenpijler van een viaduct was gereden. De pijler kwam door de klap los te staan, waarop de snelweg uit voorzorg in beide richtingen werd afgesloten. Ook verkeer over het viaduct werd stilgelegd.

Bij het ongeluk waren geen andere voertuigen betrokken. De Poolse chauffeur van de vrachtwagen raakte lichtgewond. De oorzaak van het ongeluk is nog onduidelijk.

'Kroongetuige La S. vrijgelaten'

Peter La S. is maandag vrijgelaten. De kroongetuige in het liquidatieproces is in het diepste geheim op vrije voeten gesteld, meldt nrc.next op basis van opsporingsbronnen.

La S. zat vast op verdenking van moord, maar in ruil voor medewerking met het Openbaar Ministerie in het passageproces werd tegen hem slechts acht jaar cel geëist. Hij heeft twee derde van die straf uitgezeten.

Op basis van de getuigenissen van La S. werd vorige maand tegen zes verdachten van liquidaties in de Amsterdamse onderwereld levenslang geëist. De advocaat van La S. zegt te vrezen voor de veiligheid van zijn cliënt nu de vrijlating is uitgelekt.

'Hackers bedreigen Sharia4Holland'

De radicaalislamitische organisatie Sharia4Holland wordt bedreigd door hackers. Computerkrakers die opereren onder de naam Anonymous dreigen gehackte computergegevens en e-mailverkeer van leden van de salafistische club te openbaren als zij hun 'toon in het maatschappelijk debat' niet matigen. Dat meldt De Telegraaf.

Anonymous zegt de leden van Sharia4Holland al maanden te volgen. De hackers claimen dat ze beschikken over e-mails waarin ze in het Arabisch communiceren over terroristische activiteiten en mogelijke plannen en financieringen vanuit het buitenland.

Deze beschuldigingen worden niet gesteund door het vrijgegeven bewijsmateriaal, schrijft de krant.

Ajax begint competitie tegen AZ

Ajax begint de Eredivisie op 12 augustus met de topper tegen AZ. Dat blijkt uit het concept competitieprogramma dat de KNVB woensdag naar buiten bracht. De eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen is de Brabantse derby tussen promovendus Willem II en NAC Breda. Die wedstrijd wordt op vrijdag 10 augustus afgewerkt. De Eerste Divisie gaat in hetzelfde weekeinde van start.

Donderdag bespreekt de voetbalbond dat concept met afgevaardigden van clubs, gemeenten en politie. Als alles naar wens verloopt wordt maandag het definitieve speelschema bekendgemaakt.

Kampioen Ajax speelt de toppers tegen Feyenoord op 28 oktober en 20 januari, de eerste dag na de winterstop. Eerst treffen de twee kemphanen elkaar in de Kuip. Het duel begin 2013 wordt in de Arena afgewerkt. PSV speelt 23 september thuis tegen Feyenoord en gaat 24 februari volgend jaar op bezoek in Rotterdam. De laatste topper uit de competitie is FC Twente - PSV op 12 mei.

Campbell snapt thuislaten Ferdinand niet

Sol Campbell vindt het ongeloofwaardig dat Manchester United-verdediger Rio Ferdinand niet is opgeroepen voor het Engelse team. Dat schrijft de oud-international in zijn column in de Engelse krant Guardian. "Ik heb nooit geloofd dat Rio vanwege 'voetbaltechnische redenen' uit de selectie is gelaten." Ferdinand werd ook niet opgeroepen toen Gary Cahill geblesseerd afviel.

Campbell gelooft dat het niet selecteren van Ferdinand te maken heeft met een incident tussen Rio's broertje Anton en John Terry. De aanvoerder van Chelsea zou Anton Ferdinand, die bij Queens Park Rangers speelt, racistisch hebben bejegend en moet zich na het EK voor de rechter verantwoorden.

Desondanks denkt Campbell dat Rio Ferdinand en Terry gewoon samen kunnen spelen. "Deze jongens zijn profs die voor hun land willen spelen. Ik zou ze zeker allebei hebben geselecteerd. Ze zijn in vorm en brengen ervaring mee die broodnodig is op een groot toernooi."

Als Ferdinand zelf niet samen met Terry in een team had gewild, dan had bondscoach Roy Hodgson hem de ruimte moeten geven voor die beslissing. "Hodgson had hem persoonlijk moeten spreken en kijken hoe hij er in stond. Gezien Rio's staat van dienst verdiende hij dat zeker."

Als ooit naar buiten komt dat ras een rol heeft gespeeld bij de keuze van Terry boven Ferdinand dan weet Campbell wat hem te doen staat. "Ik zou de FA vertellen dat ze mijn 73 interlands terug kunnen hebben en mijn naam uit de geschiedenisboeken kunnen schrappen. Ik zou niet langer bekend willen staan als iemand die voor Engeland heeft gespeeld."

'Wii U mogelijk rond november'

Na een kort overleg en een advies dat ze het bij Nintendo moeten navragen heeft een Ubisoft-medewerker in onderstaand filmpje aangegeven dat de Wii U rond november gelanceerd gaat worden.

Op basis andere informatie zoals het releasedatumschema van Wii U-spellen kan dit wel eens goede gok zijn. Enkele Wii U-games komen uit tijdens de lanceerperiode maar het gros rond de feestdagen. Ook in de Nintendo-persconferentie is aangegeven dat de console rond de feestdagen uitkomt. In Amerika kennen ze in november de feestdag Thanksgiving met aaneensluitend Black Friday, een dag waar grote kortingen gegeven worden en heel Amerika naar de winkels rent.

Bekijk hieronder het interview en op 5:45 de vraag wanneer de Wii U uitkomt.

Fire Emblem: Awakening krijgt Westerse release

Grote Nintendo-baas Reggie heeft tijdens een gesprek bevestigd dat Fire Emblem: Awakening naar Amerika komt. Of de game ook een Europese release krijgt is nog niet bekendgemaakt.

De game zelf is niet aanwezig op de E3-beurs. Nintendo heeft eind april al een Amerikaanse domeinnaam voor de game geregistreerd na de release in Japan maar heeft er officieel nooit iets over gezegd. Fire Emblem: Awakening is exclusief voor de Nintendo 3DS.

Marcel Wintels niet voor CDA in Tweede Kamer

Marcel Wintels is niet beschikbaar voor de lijst van het CDA. Dat heeft de voormalige kandidaat voor het lijsttrekkerschap donderdag bekendgemaakt. Wintels won als relatieve outsider tien procent van de stemmen bij de verkiezing, die werd gewonnen door Sybrand van Haersma Buma.

De voorzitter van Fontys Hogescholen laat in een verklaring weten dat 'goed en serieus heeft nagedacht' of hij zich beschikbaar zou stellen voor de lijst. Ook heeft hij veel gesprekken gevoerd met CDA'ers met 'Haagse ervaring'.

"Deze gesprekken en de verschillende functies en verantwoordelijkheden die ik heb en welke ik met veel plezier vervul, hebben mij na zorgvuldige afweging ertoe gebracht af te zien van een plaats op de lijst voor de Tweede kamer voor het CDA."


Marcel Wintels niet voor CDA in Tweede Kamer (Foto: Novum)

Medische sites gekeurd op betrouwbaarheid

Een nieuw, speciaal keurmerk moet mensen helpen met hun zoektocht naar betrouwbare medische informatie op het internet. Donderdag wordt het gepresenteerd in de vorm van de ZegelGezond, een online keurmerk waarvoor medische sites zich kunnen aanmelden.

Volgens de makers van ZegelGezond zijn er zo'n 15.000 websites met medische informatie in Nederland en is ongeveer de helft daarvan niet betrouwbaar, omdat de informatie verouderd, incompleet of zelfs onjuist is. Vandaar dat, na aanmelding, een website langs een hele lijst criteria wordt gelegd om een zegel te krijgen.

Bovendien wordt een website die een keurmerk, oftewel een zegel, verdient, getest en met een cijfer gewaardeerd door een groep experts uit het veld en een groep ervaringsdeskundigen zoals patiënten.

Via de website ZegelGezond.nl kan, dankzij het zegel en de beoordeling, gezocht worden naar de best gewaardeerde sites in de database. In het voortraject hebben zich zo'n 75 organisaties ingeschreven voor een zegel en hebben tientallen er al een verdiend. De makers hopen het aantal gewaardeerde sites snel uit te breiden.

Medische sites gekeurd op betrouwbaarheid
Medische sites gekeurd op betrouwbaarheid (Foto: ANP)

Weeronline.nl slachtoffer van cyberaanval

Computers van internetgebruikers die de afgelopen twee weken de website van weeronline.nl hebben bezocht, zijn mogelijk geïnfecteerd met een kwaadwillend computervirus. Dat meldt de weerdienst donderdag op zijn website.

Door een cyberaanval hebben hackers toegang gehad tot het advertentiesysteem van weeronline.nl. Internetgebruikers met een verouderde virusscanner of een niet meer ondersteunende browser hebben hierdoor mogelijk gevaar gelopen.

Volgens de weersite zijn de betroffen servers inmiddels vervangen. Het bezoeken van weeronline.nl is inmiddels niet meer gevaarlijk.

Weeronline.nl slachtoffer van cyberaanval
Weeronline.nl slachtoffer van cyberaanval (Foto: ANP)

Twee doden bij ongeluk op A2

Bij een ernstig ongeluk op de A2 zijn donderdagnacht twee mensen om het leven gekomen. Drie personen raakten gewond. Het ongeval vond plaats bij Abcoude. Sinds 02.45 uur is in de richting Amsterdam slechts een rijstrook open, meldt de politie.

Bij het ongeluk waren twee auto's betrokken. In de ene auto zaten vijf personen, een van hen bleef ongedeerd. De bestuurder van de andere auto raakte gewond. De oorzaak van het ongeluk wordt onderzocht.

EK-hit: Harry Vermeegen en Rick in de morgen - Kampioen (lalala)

Harry Vermeegen is weer terug met een EK-liedje! Je kan je vast nog wel het nummer 'Dennis Bier' herinneren. Dit liedje maakte Harry toentertijd bij het EK 2000. En was speciaal gemaakt voor Dennis Bergkamp. Nu is hij dus weer terug, maar ditmaal niet alleen. Hij zingt samen met Rick van Velthuysen van Radio Veronica. Hoe vinden jullie deze terugkomst van Harry Vermeegen?

Knäckeboot

Er stond weinig wind vandaag. Kapitein Söfring Hansson keek tevreden uit over het kalme water van de haven. Het indrukwekkende schip voer vanaf het Driekronenpaleis in de richting van de havenmond. 'Een historische dag,' dacht de kapitein. '10 augustus 1628. Drie jaar lang is er aan dit schip gebouwd en nu is het dan zover.' Hij voelde een zachte windvlaag. De Vasa schommelde licht en maakte iets slagzij. 'Geen nood,' sprak de kapitein zachtjes voor zich uit. 'Dit schip is de trots van de vloot. Het is ontworpen door de meest ervaren scheepsbouwers uit heel West-Europa en vervaardigd door de beste handwerkslieden.' Kapitein Hansson was er zeer fier op dat hij het schip als eerste de haven uit mocht varen.

Fahrenheit 451-schrijver Ray Bradbury overleden

Schrijver Ray Bradbury is in zijn woonplaats Los Angeles op 91-jarige leeftijd overleden. Bradbury, schrijver van legendarische verhalen zoals Fahrenheit 451, The Ilustrated Man en The Martian Chronicles, overleed na een langdurig ziekbed. Het overlijden is door de uitgever van de schrijver bekendgemaakt.

Bradbury's bekendste werk is Fahrenheit 451, over een maatschappij waar censuur heerst en brandweermannen boeken verbranden. Het boek was de schrijver zo lief dat hij vlak voor zijn dood een grafsteen kocht met daarop alleen de tekst: Ray Bradbury - Author of Fahrenheit 451.

In de afgelopen zestig jaar werden de verhalen van Bradbury bestsellers en werden meerdere malen verfilmd voor series zoals The Twilight Zone en Ray Bradbury Theater. Ook op het witte doek was het werk van Bradbury te aanschouwen in onder meer Francois Truffauts Fahrenheit 451 uit 1966 en Jack Claytons Something Wicked This Way Comes uit 1983. Momenteel wordt er nog gewerkt aan een verfilming van het boek Dandelion Wine. Bradbury schreef ook het scenario voor John Hustons verfilming van Moby Dick in 1956 en werd in 1993 met een Emmy beloond voor de tv-film The Halloween Tree.

Bradbury's vrouw Marguerite overleed in 2003 na een huwelijk van 57 jaar. De schrijver wordt overleefd door vier dochters, Susan Nixon, Ramona Ostergren, Bettina Karapetian, en Alexandra Bradbury en acht kleinkinderen.


Ray Bradbury: R.I.P.

Sniper: Ghost Warrior 2 wordt bloederig met DLC

Het vervolg op Interactives verrassend goed ontvangen game Sniper: Ghost Warrior, zou oorspronkelijk de optie bieden om lichaamsdelen van vijanden af te schieten. De ontwikkelaar laat nu weten dat deze gamefeature als downloadable content kan worden binnengehaald, wanneer Ghost Warrior 2 uitkomt. 

Michael Sroczynski, producer van de snipergame, liet gamesite Joystiq weten dat het "afschieten van lichaamsdelen" als functie was verwijderd om zo te voorkomen dat het spel een verbod zou krijgen in Duitsland. Sroczynski verwees naar deze content als DLC en zag het niet als een update. Desondanks beloofde hij dat de downloadable content geheel gratis binnen te halen zal zijn voor de PC, Xbox 360 en de PS3. 

Sampdoria dicht bij promotie naar Serie A

Sampdoria heeft een goede stap gezet op weg terug naar de Serie A. De Genuezen, die vorig jaar degradeerden, wonnen woensdag de heenwedstrijd in de finale van de play-offs van de Serie B met 3-2 van Varese. Vrijdag staat de return in Varese op het programma. Die club kwam sinds de jaren tachtig niet meer op het hoogste niveau uit.

In Spanje werd de eerste ronde van de play-offs in de Segunda División afgewerkt. Hercules Alicante speelde thuis met 1-1 gelijk tegen Alcorcon. Cordoba en Real Valladolid kwamen niet tot scoren: 0-0. Zaterdag staan de returns op het programma. Op 13 en 17 juni maken de winnaars van de eerste ronde uit welke club promoveert.

Geen steun voor maximaal dierenaantal in megastal

De Tweede Kamer wil geen landelijke norm voor het maximum aantal dieren in megastallen. Dat bleek woensdag tijdens een debat met demissionair staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA).

Bleker stelde dinsdag in een brief aan de Kamer een maximum te stellen aan de aantallen kippen, kalveren en koeien in megastallen. VVD, CDA, ChristenUnie en PVV vinden echter dat provincies en gemeenten goed in staat zijn om dat zelf te regelen. De partijen willen pas wetgeving overwegen als een advies van de Gezondheidsraad over de risico's van megastallen daar aanleiding toe geeft. Dat advies wordt in het najaar verwacht.

PvdA, GroenLinks, D66 en de Partij voor de Dieren (PvdD) konden zich wel vinden in het voorstel van Bleker. Zowel PvdD als PvdA vroeg Bleker of hij de bouw van megastallen die de voorgestelde norm zouden overschrijden, stil kon leggen. De staatssecretaris antwoordde dat hij daar nu geen wettelijke instrumenten voor heeft en dat de bouwplannen dus geen halt kan worden toegeroepen.

Bleker wacht nu met een wettelijke verankering van de norm tot het rapport van de Gezondheidsraad uitkomt. In de tussentijd gaat hij in gesprek met de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het Interprovinciaal Overleg om tot afspraken te komen over megastallen.

Verder zei hij dat zijn voorstel niet was ingegeven door redenen van dierenwelzijn of het milieu. Volgens hem kunnen beiden aspecten op elke schaal worden gewaarborgd en gaat het meer om een principe. "Het gaat om de maatschappelijk ethische vraag of wij een grote industriële schaalvergroting van boerderijen wenselijk vinden in Nederland."

Ook Elvis Presley wordt hologram

Elvis Presley staat binnenkort weer op het podium. Het bedrijf Digital Domain Media Group ontwikkelde eerder een hologram van de in 1996 overleden rapper 2Pac, en gaat nu met de King of Rock and Roll aan de slag. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite The Hollywood Reporter.

Digital Domain Media laat weten dat de virtuele Elvis gebruikt wordt voor een film, televisie en ook op andere locaties zal het hologram te zien zijn. Er bestaat een mogelijkheid dat er concerten met de digitale versie van de zanger worden georganiseerd. Binnenkort wordt aangekondigd waar en wanneer fans een nabootsing van de in 1977 overleden Elvis kunnen zien.

De hologramtrend werd gezet door Dr. Dre toen hij in april op het podium stond met een virtuele 2Pac. Digicon Media maakte vervolgens bekend ook een show te ontwikkelen waarin een hologram van Marilyn Monroe samen met andere sterren optreedt. Er gaan geruchten dat verschillende sterren door middel van de techniek weer tot leven worden gebracht, zoals Michael Jackson.

Hogere pakkans overvallers door videosysteem

Politie en justitie gaan nauwer samenwerken met particuliere alarmcentrales, winkels en horecaondernemingen om overvallers sneller te kunnen pakken. Door middel van een nieuw videosysteem, Live View, kunnen agenten direct inschatten hoe ernstig te situatie is.

Aangesloten winkels en bedrijven kunnen met een druk op de knop een particuliere alarmcentrale inschakelen, die direct actuele camerabeelden binnenkrijgt. Als er werkelijk een overval gaande is, wordt de politie ingeschakeld. Agenten weten zo meteen wat de situatie is, hoeveel overvallers er zijn, of er wapens worden gebruikt en of er gewonden zijn.

De politie kan vervolgens besluiten hoeveel man er worden ingezet en of een helikopter of ambulance nodig is. Overvallers kunnen op hun vlucht ook makkelijker worden gevolgd.

Het systeem werd woensdag in Den Haag gepresenteerd door demissionair minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). Hij verwacht dat het een doeltreffend middel is in de strijd tegen overvallen. Ook hoeft zo minder worden uitgerukt voor vals alarm.

Een aantal meldkamers van de politie is inmiddels aangesloten op Live View. De rest volgt nog dit jaar.

Poetin prijst samenwerking met China

De Russische president Vladimir Poetin heeft woensdag het belang benadrukt van de militairen samenwerking tussen Rusland en China. Poetin is in Beijing voor de jaarlijkse top van de zes lidstaten tellende Shanghai Coördinatie Organisatie (SCO). Rusland, China en vier Centraal-Aziatische landen proberen via deze organisatie regionale integratie te bevorderen en de invloed van het Westen te beteugelen.

Poetin zei dat de krijgsmachten van Rusland en China in de toekomst nog nauwer gaan samenwerken, onder meer op het gebied van militaire oefeningen.

De leden van de SCO willen een rol spelen bij het stabiliseren van Afghanistan, na het vertrek van de NAVO-troepen in 2014. China zou daarbij het voortouw moeten nemen. "Wij blijven erbij dat zaken in een bepaalde regio ook door landen in die regio moeten worden opgelost", aldus de Chinese president Hu Jintao. "We moeten waken tegen invloed van buiten de regio en zelf een grotere rol spelen bij de vreedzame wederopbouw in Afghanistan."

'Aanval op piratendorp Somalië'

Troepen uit de semi-autonome Somalische regio Puntland hebben een aanval uitgevoerd op een piratenleider in Somalië. Dat heeft een bron in Puntland woensdag gezegd.

De troepen openden vanuit een helikopter het vuur op het dorpje Bali Dhidid, waar de piratenleider, die mogelijk gewond raakte, verbleef. Drie voertuigen werden vernietigd maar de piratenleider wist te ontkomen, aldus de bron. Een dag eerder voerden militairen uit Puntland nog een aanval uit op het stadje Bargal, dat in handen is van piraten.

VUmc en Eyeworks verdachten in onderzoek programma

Het VUmc en Eyeworks zijn als verdachten aangemerkt in het strafrechtelijk onderzoek naar het omstreden televisieprogramma 24 Uur: Tussen Leven en Dood. Het ziekenhuis en het productiebedrijf worden verdacht van schending van het medisch geheim. Eyworks wordt bovendien verweten heimelijke opnames te hebben gemaakt.

Justitie heeft voor het onderzoek nog geen personen als verdachte gehoord of aangemerkt, laat het Openbaar Ministerie in Amsterdam woensdag weten. Het VUmc en Eyeworks zijn als bedrijf verdacht. Het OM gaat nog wel vertegenwoordigers van beide organisaties als getuige horen.

Vorige week zei advocaat Peter Plasman, die gedupeerde patiënten bijstaat, in Nieuwsuur nog dat hoofd van de spoedeisende hulp Jaap Bonjer en bestuursvoorzitter Elmer Mulder door justitie als verdachten worden gezien in de zaak. Het ziekenhuis liet toen al weten verbaasd te zijn over die uitspraken. Ook justitie kon die niet bevestigen.

Tegen het ziekenhuis en het productiebedrijf deden in februari acht mensen aangifte. Ze zouden zonder toestemming voor het RTL-programma zijn gefilmd op de afdeling spoedeisende hulp van het Amsterdamse ziekenhuis. Na de vervroegde uitzending van de eerste aflevering, besloot de zender de rest van de serie te schrappen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.