Boek: Jew Face - David Groen

Op vier mei herdenken we de gesneuvelde burgers en militairen van sinds de Tweede Wereldoorlog. Op vijf mei vieren we onze vrijheid. Helaas blijven er steeds minder mensen over die hun verhaal kunnen doen over hoe die vrijheid kwam aan het eind van de oorlog. Daarom is het dus steeds bijzonderder om nieuwe boeken te vinden over hen die het overleefden. Jew Face van David Groen gaat echter niet alleen over hen die het overleefden, het gaat ook over degenen die dat mogelijk maakten.

Jew Face gaat over twee mensen en het verhaal over hun vlucht door Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Aan het begin van de oorlog was tien procent van de Amsterdamse bevolking joods. Van iedereen met een wat donkerder uiterlijk werd aangenomen dat hij of zij joods was. Dit werd veroorzaakt doordat deze mensen afstammelingen waren van gevluchte joden uit Portugal en Spanje. Sipora Rodrigues-Lopes was een van die mensen. Nardus Groen zag er meer uit als een normale Nederlander maar woonde in één Amsterdams meest joodse wijken. Door zijn uiterlijk was het voor hem mogelijk om Sipora te helpen om uit handen van de nazi’s te blijven. Zelf werd hij meerdere keren opgepakt maar iedere keer wist hij te ontsnappen. Beiden werden geholpen door ontelbaar veel Nederlandse mensen waaronder meerdere leden van het verzet. Lubertus en Geeske te Kiefte verzorgden zelfs een jaar het onderdak voor Sipora.

David Groen, de jongste zoon van Sipora en Nardus, schreef Jew Face in de derde persoon. Hij laat blijken zelf ook zeer veel te weten over de Joods cultuur en weet dit heel mooi in het boek te verwerken. David heeft een heel cleane schrijfstijl waarbij hij zonder al te veel poespas alles toch gedetailleerd genoeg over weet te brengen. Het enige nadeel op dit moment is nog dat het boek nog niet in het Nederlands te krijgen is maar daar wordt aan gewerkt. Dit boek mag bij geen enkel persoon met interesse over de Tweede Wereldoorlog ontbreken op de boekenplank of e-reader.

 Jew Face is te koop via onder andere Amazon.com. Voor meer informatie kun je terecht op http://hollandsheroes.com