Dr. Seuss' The Lorax

In Dr. Seuss' The Lorax is het de grootste wens van Audrey om een echte boom in haar tuin te hebben, Ted, die heimelijk verliefd op haar is, gaat daarom op zoektocht om een echte boom te vinden voor Audrey. In Thneedville waar zij wonen zijn er namelijk alleen maar kunstbomen, opblaasbare struiken en mechanische bloemen, zelfs de lucht komt uit een fles.

Poster

Van zijn oma hoort Ted dat hij op zoek moet naar de Once-ler die buiten de stad woont, die kan hem vast wel vertellen waar hij bomen kan vinden. Als Ted in de woestenij buiten de stad de Once-ler vindt verteld deze hem hoe hij voor zijn uitvinding, de Thneed, alle bomen heeft gekapt en hoe hij door het omhakken van de bomen het beschermwezen van bomen, de Lorax, heeft doen ontwaken.

scenefoto

Dr. Seuss is voor Amerika wat Annie M.G. Schmidt is voor Nederland, hij schreef tientallen kinderboeken waarvoor hij ook de tekeningen maakte. Sinds How the Grinch Stole Christmas in 2000 in Nederland in de bioscopen kwam is zijn bekendheid hier ook groeiende, daarna kwamen The Cat in the Hat en Horton Hears a Who uit met wisselend succes. De herkenbare tekenstijl van Dr. Seuss komt ook in al die films terug, intense kleuren en buitenissige kapsels, zo ook zijn grappige rijmgebruik.

scenefoto

Dr. Seuss' The Lorax is een vrolijke kinderfilm met veel liedjes, schitterend kleurgebruik en veel humor, dit is mede te danken aan regisseurs Chris Renauld en Kyle Balda en scriptschrijver Ken Daurio, die eerder ook Despicable Me maakten, sommige karakters in The Lorax doen ook wel aan die film denken. Het verhaal is erg dun -het is dan ook een kinderfilm- maar wel eentje waardoor je met een dikke grijns naar buiten komt.

scenefoto

Uiteindelijk heeft de film zelfs nog een boodschap in petto, geheel in de stijl van Dr. Seuss die vooral toch ook pedagogisch wilde zijn. De uitvinding die de Once-ler had gemaakt, de Thneed, is eigenlijk een gadget zoals wij die in onze wereld ook kennen, een vrij nutteloos hebbedingetje wat vervolgens iedereen wil hebben. Maar voor de vervaardiging van die Thneed sneuvelen alle bomen, de kunstmatige wereld van Thneedville lijkt wel heel perfect, die wereld gaat er echter kapot aan. De boodschap die Dr. Seuss wil meegeven is dat je de wereld weer gezond kan maken maar dat je dat wel zelf moet doen. "Unless someone like you cares a whole awful lot, nothing is going to get better. It's not"

.