Jackie

De tweeling Sofie (Carice van Houten) en Daan (Jelka van Houten) zijn grootgebracht door een homostel, hun moeder Jackie (Holly Hunter) was een Amerikaanse hippie die alleen als draagmoeder heeft gediend en na de bevalling uit beeld is verdwenen. Maar nu de meiden volwassen zijn krijgt Sofie op een dag een telefoontje uit Amerika dat haar moeder naar een revalidatiecentrum gebracht moet worden. Jackie heeft verder geen familie dan alleen haar dochters in Nederland en of die haar dan maar even naar dat revalidatieentrum willen brengen. Sofie en Daan reizen af naar New Mexico voor een ontmoeting met hun moeder en een roadtrip over de dorre snelwegen en langs de kleinste gehuchten volgt.

Het feit dat de film over een roadtrip gaat is voor een Nederlandse film al redelijk uniek, zov eel valt er in Nederland niet te road trippen. Daarvoor moet je toch echt de grens over, zoals we dat ook al zagen in Rabat. Maar het levert vaak fijne films op die een vakantiegevoel geven, dus lang leve de Nederlandse roadtripfilms. Inherent aan dit genre is het feit dat zo'n reis vaak een inzichtgevend effect heeft, grote ontwikkelingen. Zo ook in Jackie, de zusterband wordt aangetrokken en het avontuur rondom het ontmoeten van hun moeder verandert beide levens ingrijpend. Dat Jelka en Carice ook echt zussen zijn versterkt hun rollen enorm, natuurlijk ook in geloofwaardigheid, maar ook in naturel spel. De grapjes, de ruzie's en het gevit over en weer zijn op een heel natuurlijke manier in beeld gebracht. Holly Hunter overtuigt absoluut ook als moeder, een sociaal vervreemde kluizenare met de nodige survival-skills. Deze vrouwen in één film levert een ijzersterke combinatie op.

Poster

Wat een heerlijke film is Jackie, Antoinette Beumer bewees met Loft en De gelukkige huisvrouw al dat ze mooie indringende films kan maken. Het is dan ook niet vreemd dat Reinout Oerlemans als producent voor deze film wederom voor haar koos en zijn reeks succesfilms weer kan aanvullen met een topper. De samenwerking met Carice bleek ook in De gelukkige huisvrouw en Komt een vrouw bij de dokter een zeer geslaagde. De keuze voor Jelka van Houten om de zus van Carice in Jackie te spelen lijkt dan ook een vanzelfsprekende, maar is dat niet, want Jelka is als filmactrice nauwelijks bekend. Liefhebbers kennen haar wel uit de musicals Turks fruit, Hair en Dromen zijn bedrog. Het theaterpubliek wist dus al wat ze kon, acteren en zingen, en hoe mooi ze kan zingen kan ze in Jackie uitgebreid tentoon spreiden. Dit zou zo maar eens een grote carrièreboost voor haar kunnen zijn.

scenefoto

De film zit vol opnames in het prachtige ruige landschap van New Mexico, het verhaal is aangrijpend en meeslepend, het acteerwerk van de hoofdrolspelers is sterk. De thematiek, familiebanden, is universeel, iedereen zal zich herkennen in verschillende situaties en of je het dan over Nederlandse zussen hebt of een Amerikaanse moeder-dochter relatie, die emoties zijn over de hele wereld hetzelfde. Een schitterend moment in de film is het weerzien van een broer en een zus na 30 jaar, de stilte die meer dan woorden zegt en de tijd die daarvoor genomen wordt maakt die scene tot een hoogtepunt. Jackie is een eerlijke en oprechte film, een tragi-komedie die op geen enkel moment vals sentiment wordt. Het enige kleine minpunt is dat het einde wat gekunsteld is, maar daarvoor moet je deze Nederlandse topfilm toch echt zelf gaan zien!