Abraham Lincoln: Vampire Hunter

In Abraham Lincoln: Vampire Hunter zien we hoe Abraham Lincoln (Benjamin Walker) al jong zijn ouders verliest aan vampieren en in training gaat om deze bloedzuigers te verslaan. De titel komt over als de titel van een slechte B-horrorfilm, maar je doet de film onrecht aan te denken dat dit ook zo is.

poster

Abraham Lincoln: Vampire Hunter is gebaseerd op het gelijknamige boek van Seth Grahame-Smith die ook het filmscript schreef en onder meer ook Pride And Prejudice And Zombies heeft geschreven. De productie was in handen van Tim Burton (Edward Scissorhands, Dark Shadows) wat dus automatisch garant staat voor een stevige dosis campy horror, zo ook de keuze voor regisseur Timur Bekmambetov (Nightwatch, Daywatch).

Maar deze film is meer, de afgelopen jaren werden we overspoeld met films en serie's waarin vampieren erg romantisch werden afgespiegeld (Twilight, Vampire Diaries, Interview With a Vampire), of door lust gedreven verleidelijke mannen en vrouwen waren (True Blood). Zo niet in deze film, hierin zijn vampieren wat ze zijn, bloeddorstige monsters in een menselijke verschijning en het grootste icoon van de Amerikaanse geschiedenis, Abraham Licoln, gaat ze bestrijden met een enorme zilveren aks. Het levert een zeer originele en onvoorspelbare film op.

still

Er is uitgepakt voor deze film, authentieke kostuums gecombineerd met een gothic look, mooie settings zoals het straat en tijdsbeeld van New Orleans, prachtige achtervolgingsscènes zoals één te midden van een kudde wilde paarden en één op een trein die over een brandende brug over een ravijn rijdt en sterke actiescènes. Natuurlijk is het erg ongeloofwaardig dat het verhaal van de vampierjager over dat van het levensverhaal van Abraham Licoln en zijn omgeving is geplakt. Als je dat niet kunt accepteren vind je het waarschijnlijk een baggerfilm, maar als je dat los laat en meegaat in de fantasie van de schrijver en de filmmakers zit je toch wel te kijken naar een bombastische indrukwekkende horrorfilm.

Het is natuurlijk absurd dat de grote Amerikaanse revolutie afgespiegeld wordt als een strijd tussen mensen en monsters, waarbij de slavernij er met de haren bij getrokken is, een oorlog om de ziel van het goede. Abraham legt halverwege de film zijn aks aan de kant en gaat het kwaad politiek bestrijden, dan zakt de spanning even weg, maar gelukkig is dat maar tijdelijk. Ook zitten er grote tijdsprongen in de film wat het verhaal niet ten goede komt en een herinnering die in de vorm van een animatiefilmpje verbeeld wordt is een vreemde keuze en stijlbreuk. Maar als je gaat voor een avondje spanning en gedachteloos vermaak is Abraham Lincoln: Vampire Hunter absoluut een aanrader!