Ice Age 4: Continental Drift

In Ice Age 4: Continental Drift gaan de drie vrienden, de sabeltandtijger Diego (Dennis Leary), de mammoet Manny (Ray Romano) en de luiaard Sid (John Leguizamo) op hun vierde avontuur door de prehistorie. De vaste ingrediënten van de Ice Age-ilms zijn wederom overeind gebleven: een reis, vriendschap en familie. Gelukkig is een van de belangrijkste onderdelen van de films Scrat de eekhoorn ook van de partij voor de nodige dosis humor. Dit alles in 3D en ook in een Nederlandse versie met de stemmen van Ernst Daniël Smit, Carlo Boszhard, Jack van Gelder, gers Pardoel, Froukje de Both en Lieke van Lexmond.

Aan het begin van de film is te zien hoe Scrat, wederom door een onhandige poging zijn hervonden eikel te begraven, een grote wereldwijde verandering in gang stelt, namelijk het draaien van de aarde en daaropvolgende breuk van de werelddelen. Door de grote aardverschuiving die er ontstaat storten Manny, Diego en Sid met een ijsschots in zee en wordt Manny gescheiden van zijn vrouw en dochter. Vastberaden om de familie te herenigen beginnen zij aan een tocht over zee met hun ijsschots en stuiten zij onderweg op een bende piraten.

poster

Een vierde deel van Ice Age, was dat nou nodig? Nee. Hoewel er nu gebruiktgemaakt kan worden van de 3D-technologie en er nog voldoende te lachen valt in de film, is het concept intussen wel tot op de laatste druppel uitgemolken. Daarbij komt dat het effect van 3D een minimale toevoeging heeft aan deze film. Er zijn intussen ook te veel zijpersonages opgevoerd in de vorige films die nauwelijks nog een toegevoegde waarde hebben, maar waarvan de makers kennelijk geen afscheid hebben kunnen nemen. Scrats avonturen met zijn eikel gaan gelukkig nog steeds niet vervelen. Tijdens de scènes van Scrat komt het thema van Ode an die freude uit Beethovens negende symfonie telkens voorbij wat in Scrats laatste scènes tot een onverwachte apotheose komt. Verder blijft de focus van het verhaal voornamelijk op de avonturen van de drie vrienden.

Nieuwe personages zoals de piratenbende, waaronder Shira (Jenifer Lopez) een wit sabeltandtijgervrouwtje en Kapitein Gutt (Peter Dinklage), een baviaan, los gebaseerd op personages uit Schateiland, zijn nauwelijks boeiend te noemen. Maar de ontmoeting tussen Diego en Shira opent wel weer een deur naar een, godverhoede, vijfde deel. Ook de oma van Sid is een nieuw personage in de film. Deze is geslaagder dan de piraten, zij zorgt nog geregeld voor een lach. Maar als er dan toch zo nodig een vijfde deel van Ice Age moet komen, laat dat dan een film zijn waarin met name Scrat de hoofdrol heeft.