FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 14 februari 2012

Ongeval A4 na achtervolging politie

Een achtervolging door de politie op de A4 heeft dinsdagavond geleid tot een ongeval ter hoogte van Leidschendam. De achtervolging begon rond half 10 in Amsterdam, waar een automobilist na een verkeersovertreding een stopteken negeerde. Daarna werd de achtervolging ingezet, die naar de A4 leidde.

Bij de achtervolging, waar de korpsen Amsterdam-Amstelland, Hollands Midden en Haaglanden deelnamen, ramde de bestuurder met zijn auto twee politiewagens. Door de tweede botsing kwam de vluchtendebestuurder abrupt tot stilstand. Hij is gewond geraakt en afgevoerd naar het ziekenhuis. Hier wordt hij bewaakt, aldus de politie. Ook een aantal agenten is gewond geraakt door de botsing.

De politie kan nog niet zeggen of de man die op de vlucht sloeg meer op zijn kerfstok had dan alleen de verkeersovertreding. Een groot deel van de A4 is afgezet voor onderzoek. Het is niet duidelijk hoe lang dit gaat duren.

Magnussen mag voor McLaren testen

Het Formule 1-team McLaren zal Kevin Magnussen in november bij de Young Drivers Test in Abu Dhabi zijn debuut in de hoogste autosportklasse laten maken. De Deen is de zoon van oud-F1-coureur Jan Magnussen en zal gaan rijden met de MP4-27.

De 19-jarige Magnussen maakt sinds 2010 onderdeel uit van het opleidingsprogramma van McLaren en heeft onlangs een nieuw contract getekend. Hij reed afgelopen seizoen in de Britse Formule 3 en werd hierin achter de Braziliaan Felipe Nasr tweede. Dit seizoen racet de Deen in de World Series by Renault.

Om zijn debuut in de Formule 1 te kunnen maken zal Magnussen enige tijd in de simulator plaatsnemen en hierbij begeleid worden door McLaren-testrijders Gary Paffett en Oliver Turvey. "Ik ben erg blij met het vertrouwen dat het team in mij toont. Dit is een belangrijke stap in mijn carrière en ik kijk ernaar uit om met het team samen te werken," zei de Deen.

Everton pikt talent op bij City

Everton heeft zich versterkt met Francisco Santos Da Silva junior. De 20-jarige Portugees komt transfervrij over van Manchester City en tekende een contract voor 4,5 jaar. Francisco junior, zoals zijn voetbalnaam luidt, speelde niet in de hoofdmacht voor City.

Toen bleek dat de 20-jarige jeugdinternational gratis overgenomen kon worden, handelde Everton snel, melden de Toffees. De middenvelder wordt bij de nummer tien van de Premier League ploeggenoot van Royston Drenthe en John Heitinga.

Francisco junior speelde jarenlang in de jeugdopleiding van Benfica, maar stapte afgelopen zomer over naar Manchester.

Miley Cyrus maakt Liam Hemsworth onwijs blij

Liam Hemsworth is dolgelukkig met zijn vriendin Miley Cyrus. De twee leerden elkaar kennen op de filmset van The Last Song, waarin ze geliefden speelden. "Ze maakt me echt onwijs blij."

"In het begin wil je professioneel overkomen", vertelt de 22-jarige Hemsworth aan het Amerikaanse mannenblad Details over zijn samenwerking met Miley tijdens The Last Song. "Maar als je bepaalde scenes opneemt met iemand en je moet doen alsof je van diegene houdt, is het niet menselijk als je helemaal niks voelt."

De Australische acteur, die vanaf volgende maand te zien is in The Hunger Games, weet bijna zeker dat hij op een dag wil trouwen. Haast heeft hij echter niet. "Ik ben pas 22."

Chaos in Roemenië en Moldavië door sneeuw

Roemenië en Moldavië gaan gebukt onder hevige sneeuwval. Honderden dorpen en steden zijn ingesneeuwd en grensovergangen en scholen zijn gesloten.

Aangezien de wegen door de sneeuw onbegaanbaar zijn hebben de Roemeense autoriteiten dinsdag helikopters ingezet om mensen in het oosten van het land naar ziekenhuizen te vervoeren.

In het oosten van Roemenië zijn 150 gemeenschappen door de sneeuw van de buitenwereld afgesloten. De barre vrieskou heeft de afgelopen 24 uur aan vijf mensen het leven gekost. Daarmee komt het dodental door de vrieskou in Roemenië uit op 79.

Zo'n vierduizend Roemeense kompels hebben dinsdag aangeboden om met het geld dat zij krijgen voor hun maaltijden blikvoedsel te kopen voor de mensen in de zwaarst getroffen gebieden.

Twee grensovergangen tussen Roemenië en Moldavië zijn tijdelijk gesloten en het treinverkeer heeft te kampen met ernstige vertragingen. Honderden scholen in beide landen hebben de deuren gesloten.

Het oosten van Europa wordt sinds eind januari geteisterd door strenge vorst en hevige sneeuwval. Honderden mensen, veelal daklozen, zijn omgekomen en tienduizenden mensen zijn ingesneeuwd.


Chaos in Roemenië en Moldavië door sneeuw (Foto: Novum)

Beste Anoniem,

Ben je vandaag niet wat vergeten? Niet dat ik er op zat te wachten natuurlijk, maar een kaartje was toch leuk geweest. Of een bloemetje, of een doos chocola…. Ach, never mind. Ik begrijp het ook wel, je hebt het hartstikke druk tegenwoordig. Sinds het digitale tijdperk zijn intrede heeft gedaan, wordt er van alle kanten aan je getrokken. En dan moet je nu eenmaal keuzes maken.

Honderden werken Karel Appel gevonden

Meer dan 400 gestolen schilderijen, tekeningen en notities van de Nederlandse kunstenaar Karel Appel zijn teruggevonden. Ze lagen in een loods in Groot-Brittannië. Appels weduwe heeft de echtheid van de werken bevestigd. Dat heeft de advocaat van het Britse register voor verdwenen kunst, het Art Loss Register, gezegd tegen de krant The Guardian.

De werken van Appel verdwenen in 2002, toen ze werden vervoerd van Appels studio naar de Karel Appelstichting in Amsterdam.

De kunstwerken kwamen aan het licht toen een bedrijf de loods kocht. Bij het leeghalen van het gebouw vonden medewerkers acht dozen met kunst. Die brachten ze naar veilinghuis Bonhams, waar werd vastgesteld dat het om gestolen Appels ging. Na vijf weken onderhandelen was de eigenaar van de loods bereid afstand van de werken te doen.

De Nederlandse schilder overleed in mei 2006 op 85-jarige leeftijd.

Honderden werken Karel Appel gevonden
Honderden werken Karel Appel gevonden (Foto: ANP)

Whitney Houston zaterdag begraven

Whitney Houston wordt zaterdag naar haar laatste rustplaats gebracht. De uitvaart van de zangeres, die zaterdag op 48-jarige leeftijd overleed in Beverly Hills, vindt plaats in de kerk waar ze als kind zong.

Houston zette als koormeisje haar eerste stappen in de muziekwereld in de New Hope Baptist Church in Newark. Zaterdag om 12.00 uur 's middags lokale tijd vindt in dezelfde kerk Houstons uitvaart plaats. Houstons lichaam werd maandag overgevlogen naar haar geboorteplaats Newark.

De zangeres stierf zaterdag aan de vooravond van de uitreiking van de Grammy Awards. Waaraan Houston is overleden is nog onduidelijk. De zangeres werd in een badkuip gevonden, wat zou kunnen betekenen dat ze is verdronken. Een fatale combinatie van medicijnen en alcohol wordt echter ook niet uitgesloten.

[CL] Uitslag Olympique Lyon - Apoel Nicosia

Olympique Lyon heeft de eerste ontmoeting met Apoel Nicosia in de achtste finales van de Champions League gewonnen. In eigen huis wonnen de Fransen met 1-0.

De thuisploeg zette vanaf het begin druk en kreeg ook verschillende kansen om op voorsprong te komen. Met name Källström, Lacazette, Ederson en Bastos waren dicht bij een doelpunt. de Cyprioten lieten echter zien dat ze vooral dankzij een sterke defensie de poulefase van de Champions League waren doorgekomen en slaagden erin met 0-0 de rust te bereiken.

Het eenrichtingsverkeer hield ook in de tweede helft en na bijna een uur spelen gebeurde het onvermijdelijke. Lacazetta scoorde met een schot dat door Jorge nog lichtjes van richting werd veranderd. Ook na dit doelpunt bleef Lyon doordrukken. Het slaagde er echter niet in om nogmaals te scoren. Hierdoor blijft het spannend voor de return op 7 maart.

Olympique Lyon

1 - 0

APOEL Nicosia

 58' Lacazetta
   
 
 Gele kaart: , Pinto, Marcinho (APOEL Nicosia)
 
Stadion: Stade de Gerland, Lyon
Toeschouwers: 37.000
Arbiter: Tagliavento (Ita)
 
Opstelling:   Opstelling:
Lloris
Réveillére
B. Koné
Cris
Cissokho
Lacazetta (Briand/58)
Gonalons
Ederson (Gourcuff/71)
Källström
Bastos
López
  Chiotis
Poursaitidis
Kaká
Jorge
William
Charalambides (Manduca/82)
Nuno Morais
Sousa (Marcinho/72)
Pinto
Trickovski
Aílton (Solari/67)

Ruim tweeduizend klachten over PVV-meldpunt

De afgelopen dagen hebben meer dan tweeduizend mensen een klacht ingediend bij een van de antidiscriminatiebureaus in Nederland over het meldpunt voor overlast van Midden- en Oost-Europeanen van de PVV. Dat meldt de Landelijke Brancheorganisatie van Antidiscriminatiebureaus (LBA) dinsdagavond.

Veel klachten zouden afkomstig zijn van Nederlanders. De klagers vinden het meldpunt discriminerend en denken dat de website wantrouwen creëert tussen mensen uit Midden- en Oost-Europa en de Nederlandse bevolking. Sommigen maken zich zorgen over hun toekomst in Nederland. In de meeste reacties wordt gevraagd actie te ondernemen tegen het meldpunt en de website te laten verwijderen.

De LBA liet eerder al weten dat er waarschijnlijk geen sprake is van strafbare feiten. Het doen van aangifte acht de LBA daarom niet erg zinvol. "Ludieke acties en protesten kunnen er wel toe bijdragen dat politiek en bestuur, landelijk en lokaal, zich distantiëren van het meldpunt en het stigmatiserende karakter veroordelen", aldus de brancheorganisatie.

Wie hinder ondervindt of onheus wordt bejegend naar aanleiding van het meldpunt, wordt wel opgeroepen een klacht in te dienen bij het antidiscriminatiebureau in de eigen regio.

[CL] Uitslag Bayer Leverkusen - FC Barcelona

FC Barcelona staat met één been in de kwartfinale van de Champions League. De Spanjaarden wonnen in het heenduel van de achtste finale met 1-3 bij Bayer Leverkusen. Sánchez wist tweemaal te scoren, terwijl Messi de derde goal maakte. De tegentreffer werd gemaakt door Kadlec.

Barcelona was in de eerste helft de betere ploeg, maar wist ondanks bijna 80% balbezit nauwelijks kansen te creëren. Vlak voor rust was daar echter plots Sánchez, die vrij werd gespeeld voor Leno en de bal binnenwerkte.

Na de rust ging Leverkusen de aanval zoeken en dat loonde zich direct door een goal van Kadlec, die een voorzet van Corluka binnenkopte. Het bleef echter niet lang gelijk. Amper drie minuten na de gelijkmaker omspeelde Sánchez de Duitse doelman en scoorde zijn tweede goal van de avond.

De defensie van Barcelona rammelde daarna enkele malen. De beste kans was halverwege de tweede helft, toen Castro op de paal schoot. Dit gebeurde later ook bij Messi, die met een stiftje Leno versloeg, maar de bal op de paal zag belanden.

Leverkusen probeerde verder aan te dringen, maar kwam niet verder dan een kopbal van Kiessling die in de handen van Valdés kwam. Messi besliste vervolgens twee minuten voor tijd het duel, door na een geslaagde uitbraak een voorzet van Alves binnen te schieten.

Bayer 04 Leverkusen

1 - 3

FC Barcelona

 52' Kadlec
   41' Sánchez 
 55' Sánchez 
 88' Messi 
 
 Gele kaart: Schwaab, Corluka, Castro (Bayer 04 Leverkusen) Thiago (FC Barcelona)
 
Stadion: BayArena, Leverkusen
Toeschouwers: 30.000
Arbiter: Thomson (Sch)
 
Opstelling:   Opstelling:
Leno
Corluka (Da Costa/90 1)
Schaawb
M. Friedrich
Kadlec
L. Bender
Reinartz
Castro
Rolfes (Kiessling/77)
Schürrle (Bellerabi/90)
Augusto
  Valdés
Alves
Mascherano
Puyol
Abidal
Fàbregas
Busquets
Iniesta (Thiago/61)
Sánchez (Cuenca/86)
Messi
Correia (Pedro/69)

'Veiligheid baby-dump.nl in orde'

De veiligheid van baby-dump.nl is dusdanig in orde, dat thuiswinkel.org niet overgaat tot een schorsing van het lidmaatschap. Dat maakte de belangenorganisatie voor webwinkels dinsdag bekend. Baby-dump.nl mag het logo en het certificaat van thuiswinkel.org blijven voeren.

Zondag werd bekend dat de belangenorganisatie had besloten de veiligheid van de webwinkel zou laten controleren door een externe partij. Aanleiding was een lijst met ruim vijfhonderd namen, woonplaatsen, adressen, e-mailadressen en wachtwoorden die vrijdag verscheen.

Aanvankelijk werd gedacht dat de gegevens van KPN afkomstig waren. Een paar dagen daarvoor was bekend geworden dat een server van KPN onlangs was gehackt. Later bleek echter dat de lijst klantgegevens van baby-dump.nl bevatte.

Thuiswinkel.org stelt op basis van de huidige stand van zaken geen reden te zien baby-dump.nl te schorsen als lid. De belangenorganisatie benadrukt echter dat nooit honderd procent kan worden gegarandeerd dat een digitale inbraak geen kans van slagen zal hebben. "Iedere test of scan is slechts een momentopname."

Killing Floor één miljoen keer verkocht

Tripwire Interactive heeft bekendgemaakt dat hun spel Killing Floor ruim één miljoen keer verkocht is in de 2,5 jaar dat het spel nu uit is. De ontwikkelaar heeft verder de volgende statistieken vrijgegeven over het spel.

  • Er zijn bijna twee miljoen Killing Floor-DLC's verkocht
  • Killing Floor is ruim 45 miljoen uur gespeeld
  • Er zijn 440 miljoen Zeds vergeven in Achievements, waaronder een kwart miljoen Christmas Santa's
  • Er worden 20.000 Zeds per uur gedood
  • Er zijn honderden maps gemaakt door de community

Om dit alles te vieren is Killing Floor onderdeel van de Midweek Madness Sale op Steam voor 2,99 dollar.

'Rusland ontsnapt aan kernongeluk'

Rusland is eind december ontsnapt aan een kernramp, toen de kernonderzeeër Jekaterinenburg veranderde in een vuurzee. Het schip zou in tegenstelling tot de officiële lezing niet zijn ontdaan van kernraketten, torpedo's en mijnen, toen het in het dok lag.

Dat meldden Russische media dinsdag, op basis van verklaringen van overheidsfunctionarissen. Het ministerie van Defensie heeft nog geen reactie gegeven op de beweringen.

De brand brak op 29 december uit, toen houten steigers vlamvatten door laswerkzaamheden. De vlammen sloegen daarna over naar de romp van het schip, dat in een dok in Moermansk lag voor onderhoud.

'Kremlin vervangt managers radiozender'

Het Kremlin vervangt met het oog op de presidentsverkiezingen op 4 maart het management van een Russische radiozender die vaak kritisch is over de Russische regering. Dat heeft de hoofdredacteur van Echo Moskvy, Aleksej Venediktov, dinsdag gezegd. De Russische premier Vladimir Poetin zei vorige maand nog dat Echo Moskvy 'buitenlandse belangen dient'.

Volgens Venediktov is de media-afdeling van het Russische staatsgasbedrijf Gazprom, dat twee derde van de aandelen van Echo Moskvy in handen heeft, bezig de leidinggevenden bij de zender te vervangen. Venediktov zegt dat hij en zijn plaatsvervanger tot de mensen behoren die worden vervangen in de raad van bestuur, in een poging de berichtgeving in de aanloop naar de verkiezingen te controleren.

Het einde is in zicht voor Metal Gear Online

Aan alle goede dingen komt een einde. Dit gezegde lijkt nu ook op te gaan voor de online variant in de Metal Gear-serie, Metal Gear Online. Konami heeft aangekondigd dat het spel komende zomer zal worden stopgezet. Het online spel is gestart in 2008 en had in 2009 op een zeker moment 1,3 miljoen members.

Op 21 juni zullen de servers worden stopgezet. Eerder al, op 21 maart, zal de online shop buiten werking worden gesteld. Vanaf eind april zullen er geen nieuwe characters meer kunnen worden gemaakt. Als afscheidscadeau zullen alle uitbreidingen van het spel gratis zijn tot de laatste dag op 21 juni.

[EL] Uitslag SC Braga - Besiktas

Besiktas heeft de eerste wedstrijd van het tweeluik met SC Braga met 2-0 gewonnen. Hierdoor is de kans erg klein dat de Portugezen, net als vorig jaar, tot de finale van de opvolger van de UEFA Cup reiken.

In het eerste half uur slaagde SC Braga erin tot tweemaal toe gevaarlijk te worden, maar slaagde er niet in om te scoren. Vervolgens bracht Hélder Barbosa zijn ploeg de genadeklap toe door na een schwalbe zijn tweede gele kaart van de wedstrijd te pakken. Besiktas profiteerde vervolgens van het overtal, nadat Fernandes de 1-0 liet aantekenen.

Na de pauze had SC Braga eigenlijk een strafschop moeten krijgen, nadat een kopbal van Castro op de arm van Toraman terecht kwam. Niemand van de aanwezige zes arbiters constateerde het voorval, waardoor het spel gewoon doorging. Na bijna een uur spelen gooide Simão de wedstrijd op slot, nadat hij door zijn landgenoot Fernandes werd bediend.

In de slotfase voorkwam de doelman van SC Braga, Kavlak, dat de wedstrijd in Turkije geen formaliteit zou worden.


SC Braga

0 - 2

Besiktas JK


   37' Sivok
 58' Simão
 
 Gele kaart: Korkmaz, Kavlak, Toraman, Simão, Almeida (Besiktas JK)
 Rode kaart: Hélder Barbosa (29/2xg) (SC Braga),
 
Stadion: Estádio Municipal de Braga, Braga
Toeschouwers: n.b
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Quim
Douglão
Ewerton
Miguel Lopes (Paulo César/74)
Custodio (Amorim/68)
Viana
Marcio Mossoró (Carlão/46)
Leandro Salino
Alan
Hélder Barbosa
Lima
  Gonen
Korkmaz
Toraman
Kayhan (Dag/88)
Sivok
Ernst
Fernandes
Uysal
Quaresma (Almeida/66)
Simão (Pektemek/90)
Kavlak

Strafvermindering voor frauderend islamschool-bestuur

In Maastricht heeft de rechtbank de directeur en twee bestuursleden van een islamitische school straffen opgelegd wegens witwassen en valsheid in geschrifte. Abdel K. en El Houssien C werden veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en een gevangenisstraf van 6 maanden voorwaardelijk. De directeur Marcel L kreeg een werkstraf van 100 uur en 2 maanden voorwaardelijk. 

De rechtbank vind dat het gezichtsverlies dat de mannen al hebben geleden in de Islamitische gemeenschap, al als een straf kan worden beschouwd. De rechtbank besloot de mannen daarom strafvermindering te geven.

De rechtbank concludeerde dat de mannen misbruik hadden gemaakt van hun positie om gemeensschapsgeld in hun zak te steken. De school had 5 medewerkers in de boeken staan die helemaal niet bij de school werkzaam waren. De rechtbank bestempelde dit als witwassen.

De school had van 2003 tot 2007 mensen 'in dienst' die er niet werkten. De mannen moeten bijna een kwart miljoen euro terugbetalen van dit ten onrechte gedeclareerde geld.

Lesbisch stel trouwt in Empire State Building

Twee vrouwen die elkaar leerden kennen op de universiteit van Alaska zijn het eerste homoseksuele stel dat is getrouwd in het Empire State Building.

Stephanie Figarelle en Lela McArthur hadden een online wedstrijd gewonnen. Vier koppels wonnen uiteindelijk een trouwceremonie in de wereldberoemde wolkenkrabber.

De twee vrouwen zwoeren elkaar dinsdag trouw in een kapel die speciaal voor de vier trouwerijen was opgezet in het Empire State Building. Na de ceremonie ging het kersverse echtpaar naar het observatiedek van de wolkenkrabber om foto's te laten maken.


Lesbisch stel trouwt in Empire State Building (Foto: Novum)

Eerste screenshot voor Sonic the Hedgehog 4: Episode II

Er is een eerste set screenshots opgedoken op Xbox Live Marketplace voor Sonic the Hedgehog 4: Episode II. Het spel vindt plaats na de gebeurtenissen uit Episode I, waarin Metal Sonic een alliantie aangaat met Dr. Eggman en Sonic en Tails vier nieuwe zones moeten doorkruisen om ze te stoppen.

Sonic the Hedgehog 4: Episode II moet in 2012 uitkomen op Xbox Live Arcade, PlayStation Network, iOS en Android.

Sonic the Hedgehog 4: Episode II

Sonic the Hedgehog 4: Episode II

Sonic the Hedgehog 4: Episode II

Sonic the Hedgehog 4: Episode II

Sonic the Hedgehog 4: Episode II

Sonic the Hedgehog 4: Episode II

Sonic the Hedgehog 4: Episode II

Sonic the Hedgehog 4: Episode II

Sonic the Hedgehog 4: Episode II

Sonic the Hedgehog 4: Episode II

Thijs Römer speelt Anders Breivik

Thijs Römer neemt voor een toneelstuk de rol van Anders Behring Breivik voor zijn rekening. Het stuk Breivik Ontmoet Wilders gaat over een fictieve ontmoeting tussen de Noorse massamoordenaar en de Nederlandse politicus Geert Wilders. Hugo Koolschijn kruipt in de huid van de PVV-voorman.

Het stuk van schrijver Theodor Holman speelt zich af op de Londense luchthaven Heathrow. Vlak nadat Wilders zijn omstreden film Fitna heeft vertoond in de Britse hoofdstad loopt hij Breivik toevallig tegen het lijf. De politicus en de Noorse rechts-extremist, de in juli 77 Noren doodde, raken in gesprek over hoe ver ze bereid zijn te gaan voor hun opvattingen.

"Het is pure fictie", zegt een woordvoerder van De Balie, waar het toneelstuk op 22 en 25 maart te zien is. Het Amsterdamse debatcentrum en Holman willen geen vergelijking trekken tussen Wilders en Breivik. "Het gaat erom dat de twee elkaars nieren proeven."

Sietske H. werkt toch mee aan onderzoek

Sietske H. wil toch meewerken aan een onderzoek naar haar geestelijke gesteldheid. Dat heeft haar advocaat laten weten aan Omroep Friesland.

Eind vorig jaar besloot het gerechtshof in Leeuwarden nog geen uitspraak te doen in de zaak van H., die ervan wordt verdacht haar vier pasgeboren baby's om het leven te hebben gebracht. De tandartsassistente weigerde eerder mee te werken aan een psychologisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum, waardoor het hof geen goed beeld van haar had gekregen.

Daarom besloot het hof dat een klinisch psycholoog van de Van der Hoevenkliniek in Utrecht uitleg moet gaan geven over de wijze waarop onderzoek kan worden gedaan naar de psychische en lichamelijke toestand van H. voor en ten tijde van de geboortes van de baby's.

H. weigerde tot nu toe steeds medewerking, omdat ze bang was tbs opgelegd te krijgen. Volgens haar advocaat wil de tandartsassistente echter antwoord krijgen op de vraag waarom ze het heeft gedaan.

Eén derde mbo'ers leert hun vak niet

Eén op de drie studenten aan het mbo leert zijn vak niet. Dit blijkt uit onderzoek van ROOD, jong in de SP. De indruk van SP-jongeren dat het mbo moet worden verbeterd, wordt hiermee bevestigd. Leon Botter, ROOD-voorzitter: "Op het mbo worden de toekomstige vaklieden opgeleid. Dan is het onacceptabel dat zoveel studenten zeggen hun vak niet te leren. De regering moet zorgen voor meer praktijkgerichte lessen en bevoegde leraren."

Uit het onderzoek van ROOD komt onder meer naar voren dat er regelmatig docenten voor de klas staan die daar niet toe bevoegd zijn. Ook blijkt dat tweederde van de studenten niet op de hoogte is van het feit dat de eigen bijdrage op het mbo een vrijwillige bijdrage is. "Volgens de wet is elke bijdrage naast het schoolgeld vrijwillig, instellingen vertellen dit niet aan hun studenten en dwingen ze om forse bedragen te betalen. Veel scholen stellen de vrijwillige bijdrage verplicht. Op deze manier berooft het management de studenten." zo verklaart Botter in het rapport.

In het rapport staan, tenslotte, ook voorstellen over hoe het mbo verbeterd kan worden. Het geld dat scholen krijgen moet volgens de SP-jongeren daadwerkelijk in de klas belanden. Ook moet het competentiegericht onderwijs stoppen. Botter licht toe: "Een tijdje terug heeft de minister de naam competentiegericht onderwijs geschrapt, maar in de praktijk is het er nog steeds. In plaats van vakkennis, leren studenten over nietszeggende competenties. Niemand heeft iets aan een loodgieter die wel weet dat hij zijn schoenen uit moet trekken, maar de verwarming niet kan repareren. Daarom pleiten wij voor voldoende lessen van bevoegde vakleerkrachten."

Nys wil met mountainbike naar Spelen

Sven Nys heeft nog steeds de ambitie om dit jaar mee te doen aan de Olympische Spelen in Londen. De Belg zal na de Sluitingsprijs in Oostmalle (zondag) meteen overstappen op de mountainbike.

"Op 15 maart vertrek ik al voor een stage naar Zuid-Afrika met slechts één doel in het achterhoofd: kwalificatie voor de Spelen in het mountainbiken," aldus Nys. "Daarvoor heb ik nog vier wereldbekerwedstrijden. Eén plaats in de top twaalf is genoeg. Mocht dat niet lukken dan heb ik in juni het EK in Moskou nog."

Op de Olympische Spelen van 2008 in Peking deed Nys ook al mee aan de olympische mountainbikewedstrijd. Daar eindigde hij uiteindelijk als negende.

[WTT] Haase verliest van zichzelf en van Davydenko

Robin Haase heeft zich niet weten te plaatsen voor de tweede ronde van het ABN Amro World Tennis Tournament. De Hagenaar vocht in de partij tegen Nikolay Davydenko vooral tegen zichzelf en verloor met 7-5 en 6-2.

In de eerste set was er lang niks aan de hand voor Haase, die diverse kansen kreeg op de service van de Rus en makkelijk door zijn eigen servicegames rolde. Op 4-4 brak hij zelfs de Rus, maar daarna kreeg Haase last van de zenuwen en verloor vervolgens zes games op een rij.

Die achterstand kwam hij in de tweede set niet meer te boven en met de game ging Haase minder spelen en verloor uiteindelijk de tweede set vrij kansloos. Door de nederlaag is Jesse Huta Galung nog de enige Nederlander die over is in het toernooi.

Verliefde tieners verkiezen dood boven scheiding

Twee verliefde tieners in Bangladesh zijn van een gsm-mast gesprongen omdat het meisje was uitgehuwelijkt aan een andere man. Dat heeft de Bengalese politie dinsdag gezegd.

De jongen, Soud Sheikh (17), belde zijn broer vlak voor de wanhoopsdaad van het liefdespaar en zei dat hij en zijn vriendin op Valentijnsdag hun dood tegemoet zouden springen om eeuwig bij elkaar te blijven. De geliefden hadden hun handen met een sjaal samengebonden.

De 16-jarige Mithu Mollah werd twee maanden geleden uitgehuwelijkt en naar haar echtgenoot in Dhaka gestuurd. Het meisje keerde echter in het geheim terug naar haar vriendje.

Gotham City Impostors verwijdert profiel en DLC

Gotham City Impostors bevatte profielen en DLC voor enkele gamers. Voor een aantal gamers is dit niet meer zo aangezien het systeem is aangetast door een bug. Profielen zijn verwijderd en worden daardoor ook niet meer met de betaalde DLC geassocieerd. Opnieuw downloaden is dus geen mogelijkheid.

Mensen zijn dus alles wat met de game te maken had kwijtgeraakt en dit niet één keer, maar voor sommigen al meerdere keren. Op het officiële forum loopt al een topic van zo'n 58 pagina's. De ontwikkelaar is ervan op de hoogte en zou ernaar kijken. Nu, na enkele dagen, is er nog niks bekendgemaakt of opgelost. De website van destructoid heeft ook al bij Warner geïnformeerd maar heeft nog geen reactie gekregen.

Jennifer Aniston niet bezig met kinderen

Jennifer Aniston is niet bezig met kinderen krijgen. De 43-jarige actrice, die een relatie heeft met Justin Theroux, bracht onlangs de geruchtenmachine op gang nadat ze was gestopt met roken.

"Als het gebeurt, gebeurt het", zegt Aniston tegen het Amerikaanse mannenblad GQ. "Wat het plan ook is, ik voel me er goed bij." De actrice snapt wel dat mensen dachten dat ze zwanger was. "Ik ben gestopt met roken en dan kom je een paar kilo's aan. Dat zie je, zeker als je geen 20 meer bent. Ik denk dat mensen vooral willen dat ik een kind krijg."

Jennifer zegt niet op zoek te zijn naar het ideale plaatje. "Een huis, een man en kinderen, dat is een beetje cliché", vindt ze. "Kinderen zorgen voor rotzooi!"

Explosie op schip in Botlekgebied

Op een binnenvaartschip in de vijfde petroleumhaven in het Botlekgebied bij Rotterdam heeft dinsdagavond een explosie plaatsgevonden. Niemand is gewond geraakt. Alle opvarenden zijn van boord gehaald, meldt een woordvoerder van de brandweer.

De explosie vond rond 18.45 uur plaats in een benzinetank die voor veertig procent vol zat. Waardoor de ontploffing plaatsvond en hoe het met het schip is, weet de woordvoerder niet.

Apple-aandeel doorbreekt $500 grens

Apple heeft op de Amerikaanse beurs de maandag afgesloten met een recordwaarde van hun aandelen. De waarde per aandeel was zo'n $502,60. De totale waarde van Apple ligt nu rond de $465 miljard.

Apple is de nummer één als het om waarde van het bedrijf gaat. Op de tweede plaats, met een waarde van zo'n 17% minder dan Apple, staat Exxon Mobil. Concurrenten Google en Microsoft zijn samen nog niet eens zo veel waard als Apple alleen. Recordverkopen in 2011 voor het bedrijf hebben bijgedragen aan dit succes. Volgens vele geruchten zal de volgende iPad in maart bekendgemaakt gaan worden.

Winnaars van Catherine

FOK!games mag twee PlayStation 3- en twee Xbox 360-versies weggeven van Catherine! Wilde je kans maken dan moest je een Valentijnskaart voor Catherine maken en haar uitnodigen voor een date. De creatieve bedenksels staan in dit forumtopic. Uit de inzendingen hebben we de volgende winnaars gekozen.

Catherine voor de PlayStation 3 gaan naar Ardi en Poit, voor de Xbox 360-versie zijn GvdW78 en Arcardia de gelukkigen! Zij mogen in de game nog achterhalen of Katherine of Catherine de ware voor hun is.

Verbrand lichaam gevonden in Brabants bos

Een passant heeft dinsdagmiddag in een bos in het Brabantse Knegsel een verbrand lichaam gevonden. Of het slachtoffer een man of een vrouw is, is nog onduidelijk, meldt de politie.

De passant stuitte rond 14.30 uur op het verbrande lichaam in het bos aan de Urnenweg. De politie is een groot onderzoek begonnen en vraagt getuigen zich te melden. Ook is de politie op zoek naar mensen die iemand in hun directe omgeving missen.

PSV polst Faber voor rol als assistent

PSV heeft Ernest Faber gepolst voor een rol als assistent-trainer. De huidige hoofdcoach van FC Eindhoven staat positief tegenover dat aanbod, zo liet de zaakwaarnemer van Faber dinsdag weten. De 40-jarige Brabander speelde een groot deel van zijn carrière voor PSV.

Faber presteert dit seizoen met FC Eindhoven boven verwachting. Ondanks een bescheiden budget staan de Brabanders tweede in de Jupiler League. De oud-verdediger werkt sinds begin vorig jaar ook als assistent van bondscoach Bert van Marwijk bij het Nederlands elftal.

DLC voor Anno 2070 nu beschikbaar

Ubisoft heeft bekendgemaakt dat vanaf vandaag de zogenaamde 'Eden Project'-DLC te downloaden is voor Anno 2070. De DLC neemt de speler mee naar een verdere toekomst. De DLC is te downloaden vanaf Steam.

In de DLC zijn verbeterde technologiën beschikbaar en zijn er nieuwe uitdagingen beschikbaar voor de spelers. Daarnaast is er ook andere DLC te downloaden die je helpt bij het spelen van het spel. De 'Eden Project'-DLC is te downloaden voor €3,99.

Schultz wil top NS niet aanpakken

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) is niet van plan om de raad van commissarissen van de NS te ontslaan. Ook wil zij zich niet mengen in de toekenning van eventuele bonussen aan de top. Dat zei zij dinsdag tijdens een debat over de problemen op het spoor door het winterweer.

PVV en VVD drongen er bij Schultz op aan om de raad van commissarissen van de NS de laan uit te sturen. Ook andere partijen vroegen na de problemen die zich twee weken geleden voordeden om de aanpak van de top van de NS en ProRail, onder meer door een stokje te steken voor de uitkering van bonussen.

Schultz wees er op dat ontslag van de raad van commissarissen alleen mogelijk is als de aandeelhouder, in dit geval de staat, ziet dat de raad niet functioneert. Daar is nu geen reden voor, aldus de minister.

De raad van commissarissen van de NS beslist op haar beurt weer over de toekenning van bonussen aan de directie van de NS. "Dat is dus niet aan mij en niet aan de Tweede Kamer", zei Schultz, die daaraan toevoegde dat zij, gezien alle maatschappelijke commotie, het verstandig zou vinden als de directie van de NS afstand zou doen van een eventuele bonus. ProRail kent geen bonussysteem.

VVD'er Charlie Aptroot vond de opstelling van de minister onbevredigend. "Als wij als aandeelhouder nergens over gaan kunnen we de boel net zo goed verkopen", zei hij. "We moeten het aandeelhouderschap inzetten om zaken te verbeteren."

Schultz zei ook dat ze het 'rondje om de kerk', waarbij treinpersoneel telkens op hetzelfde traject rijdt, niet ziet zitten. Ook betwijfelt ze of de baten van extra investeringen om het spoor winterklaar te krijgen wel opwegen tegen de kosten. Het versimpelen van het spoor is volgens haar ook niet zaligmakend, omdat reizigers dan de rest van het jaar vaker moeten overstappen enkel om de risico's voor die paar dagen winterweer te verkleinen.

De minister herhaalde haar wens om bij slecht weer eerder over te gaan op een aangepaste dienstregeling. Ook moet het probleem van de reizigersinformatie worden aangepakt. Schultz wil de regie voor de aanpak van de problemen meer naar zich toetrekken en zei dat zij ook wil worden afgerekend op haar 'winterrapport'. De Kamerfracties vrezen dat volgend jaar na de eerste sneeuwbui opnieuw eenzelfde debat gevoerd moet worden.

[WTT] Grieperige De Bakker baalt van domme keuzes

Thiemo de Bakker wist dinsdag na de 6-7 (6), 0-6 nederlaag tegen Viktor Troicki in de eerste ronde van het ABN AMRO World Tennis Tournament precies waar hij het had laten liggen. "Die tiebreak moet gewoon van mij zijn. Helaas maakte ik op de beslissende momenten wat domme keuzes."

Na het verlies van de eerste set kwam De Bakker er in het vervolg van de partij totaal niet meer aan te pas. "Ik ben gisteren opgestaan met wat griep, dus was niet honderd procent fit", zocht hij naar een verklaring. "Als je dan de eerste set verliest en niet scherp begint aan de tweede, weet je dat het heel lastig gaat worden."

De Bakker behaalde vorig jaar in Rotterdam de tweede ronde en raakt daarom punten voor de wereldranglijst kwijt. Toch is dat niet zijn voornaamste zorg. "De rest van het jaar heb ik niet zoveel punten te verdedigen", weet de mondiale nummer 245. "Dus ik kan ook zo weer stijgen."

De lage ranking maakt het voor De Bakker wel moeilijker om tot toernooien toegelaten te worden. "Ik verkeer niet in de beste positie. Hopelijk mag ik Indian Wells spelen. Voor de rest heb ik eigenlijk geen idee."

Tijdens die toernooien zal hij niet meer vergezeld worden door coach Ivica Ancic. Om financiële redenen zetten de twee onlangs een punt achter hun samenwerking. "Ik had het liever anders gezien, maar we kwamen er tijdens de onderhandelingen niet uit. Ik wil er niet te lang bij stilstaan. Ik moet toch verder."

De Bakker laat zich voorlopig begeleiden door trainers van de tennisbond KNLTB. "Daar zitten genoeg mensen die me kunnen helpen. Ik ga dus niet op zoek naar een nieuwe trainer."

'Defensie ontslaat massaal veroordeelde militairen'

Defensie wil tientallen militairen die de afgelopen acht jaar zijn veroordeeld ontslaan. Dat stelt advocaat Michael Ruperti dinsdagavond. Bij Ruperti hebben zich sinds begin januari zeven militairen gemeld die met het strengere beleid te maken hebben. "Maar ik begrijp dat het om tientallen zaken gaat."

Ruperti vindt de gang van zaken vreemd. "Van al mijn cliënten kan ik aantonen dat defensie op de hoogte was van de zaken tegen hen. Sindsdien hebben zij carrière gemaakt, zijn ze uitgezonden", vertelt hij.

De militaire inlichtingendienst MIVD zou in juli onderzoeken naar de militairen zijn begonnen. De cliënten van Ruperti kregen vervolgens zonder wederhoor een brief op de deurmat, waarin werd aangegeven dat de voor hun werk benodigde verklaring van geen bezwaar werd ingetrokken. "Daarna worden ze geschorst en vervolgens ontslagen."

FOK!filmtip van de dag: Brewster's Millions

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Brewsters Millions

Vandaag is er maar weinig keus. De Champions League biedt een goed alternatief, maar als je toch liever een film op televisie gaat kijken dan kun je kiezen voor Brewster's Millions, de FOK!filmtip van vandaag. Dit betreft een oude komedie (1985) uit de Verenigde Staten. De regie is in handen van Walter Hill en de hoofdrollen zijn voor Richard Pryor, John Candy en Lonette McKee.  Als een rijk familielid overlijdt krijgt Brewster een test of hij de waarde van geld goed kan inschatten. In dertig dagen tijd moet hij dertig miljoen dollar uitgeven. Op het eerste gezicht lijkt dit een gemakkelijke opgave maar niet is minder waar: hij mag geen aanwinsten doen en geen geld weggeven. Als Brewster slaagt dan is zijn beloning het niet onaanzienlijke bedrag 300 miljoen dollar. Nog een nadeel: niemand mag weten waarom hij dit doet en daarom denkt iedereen dat hij een gestoord mannetje is.

Brewster's Millions is vanavond om 22:20 uur te zien op RTL 7.

Staat moet Limburger betalen voor rijbewijsfraude

De Nederlandse staat moet een schadevergoeding van negenduizend euro betalen aan een man uit Maastricht op wiens naam fraudeurs ruim 1700 motorvoertuigen hadden geregistreerd. Dat heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg dinsdag bepaald.

Volgens het hof hebben de Nederlandse autoriteiten niet snel genoeg maatregelen getroffen toen de man in november 1995 zijn rijbewijs als gestolen opgaf. Tot hij in maart 1997 een nieuw rijbewijs kreeg, kon zijn gestolen rijbewijs als identiteitsbewijs gebruikt worden. Daardoor konden de fraudeurs 1737 motorvoertuigen op de naam van de man registreren.

De man werd vervolgens aansprakelijk gehouden voor verschillende overtredingen en ongelukken. Hij moest ook motorrijtuigenbelasting betalen en verloor zijn sociale voorzieningen gezien het grote aantal voertuigen dat op zijn naam stond.

De man stapte eerder al vergeefs naar verschillende instanties, waaronder het gerechtshof in Amsterdam, om de situatie aan te kaarten.

Monti trekt Rome terug voor Spelen 2020

De Italiaanse premier Mario Monti heeft dinsdag de kandidatuur van Rome voor de Olympische Spelen van 2020 ingetrokken. Volgens hem kan de Italiaanse regering niet de benodigde financiële steun leveren in tijden van economische crisis.

De kosten voor het organiseren van de Spelen werden op bijna negen miljard euro geschat. "Het zou niet passend zijn om het geld van de belastingbetaler in gevaar te brengen", zei Monti na een kabinetsvergadering waarin zijn regering zich unaniem achter het besluit schaarde.

Monti's beslissing komt een dag voor de sluiting van de deadline van het internationaal olympisch comité IOC om een formeel bod in te dienen. Daarin moesten onder meer overheidsgaranties afgegeven worden.

Het Italiaanse IOC-lid Franco Carraro heeft begrip voor de beslissing. "Het spijt me zeer, omdat het Rome-bod serieus was, maar ik respecteer de beslissing van de regering."

Door het afhaken van Rome, dat de Spelen in 1960 al eens organiseerde, blijven er vijf kandidaten over. Het IOC kiest in september volgend jaar de winnaar uit Madrid, Istanbul, Doha, Tokyo en Baku.

Darksiders II komt 29 juni

THQ heeft vandaag bekendgemaakt dat Darksiders II op 29 juni uit zal komen in Amerika en in Europa. Daarnaast zal er ook exclusieve content beschikbaar zijn voor mensen die de game in de pre-order zetten.

  • Death Rides: spelers die de game pre-orderen bij Game Mania of Smartoys ontvangen de ‘Death Rides’-pack. Hierin zitten meerdere exclusieve side-quests, deze pack laat de meest onbevreesde avonturiers toe om meer van de de Maker’s Realm en Dead Plains te verkennen en meer bijkomende ervaring en loot. Help een oude Constuct in zijn strijd tegen de Bloodless en vind Karns verborgen schat in ongeveer 2 uur bijkomende en unieke game play content.
  • Deadly Despair: gamers die pre-orderen bij Bol.com of Playerone zullen sneller het strijdperk inrijden dankzij de ‘Deadly Despair’-pack. Met deze speciale pre-orderaanbieding krijgt het strijdros van Death – Despair - bijkomende snelheid waardoor een speler sneller dan ooit door het uitgestrekte Darksiders-universum kan rijden. Dit is een blijvend voordeel dat de hele game geldig blijft.
  • Angel of Death: wie pre-ordert bij Free Record Shop of 12Game kan de ‘Angel of Death’-pack unlocken. Maak van Death een echte Engel des Doods met een unieke en verbeterde bewapening en bijpassende zeisen, bovendien krijgt je trouwe kraai Dust een visueel spoor wat het makkelijker maakt hem te volgen.

Of de DLC ook los verkrijgbaar is na de release is nog niet bekendgemaakt.

Utrechters weer winnaars Verhoeven-project

Het Utrechtse iO Filmproducties heeft na deel twee en drie ook deel vijf van Paul Verhoevens Entertainment Experience gewonnen. Filmmakers Stephan Brenninkmeijer en Charmène Sloof kregen 1449 van de 4200 stemmen, bijna tweemaal zo veel als Viciefilms, de winnaar van deel vier. Dat maakte de organisatie van het project dinsdag bekend.

In totaal werden vijftien filmpjes van drie minuten ingezonden. Vooral wat betreft de bedscène die in het scenario van deel vijf zit hadden de filmmakers hun creativiteit de vrije loop gelaten. Zo was een van de inzendingen een animatiefilmpje en maakte een andere gebruik van handpoppen.

Het project Entertainment Experience moet twee films opleveren: een van Verhoeven zelf en een samengesteld uit inzendingen van andere filmmakers. De inzendingen zijn steeds op internet te bekijken zodat het publiek kan stemmen. Beide films bestaan uiteindelijk uit acht delen van elk ongeveer drie minuten.


Utrechters weer winnaars Verhoeven-project (Foto: Novum)

Guillermo del Toro maakt 'Beauty and the Beast'

Guillermo del Toro gaat zijn geheel eigen versie van Beauty and the Beast regisseren. Emma Watson is de beoogde hoofdrolspeelster in Beauty, zoals de film gaat heten. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. Del Toro was aanvankelijk alleen betrokken als producent.

Andrew Davies, bekend van de drie Bridget Jones-films, gaat het scenario schrijven. Details over deze bewerking van het bekende verhaal over de mooie Belle, die verliefd wordt op een monster, zijn nog niet bekend. Het script zou eerst zwaar leunen op het boek Beauty: A Retelling of the Story of Beauty and the Beast maar is inmiddels ingrijpend herschreven.

De 47-jarige Del Toro staat bekend om zijn films met spectaculaire monsters en buitenaardse wezens. Zijn zogenoemde 'troll market' uit de film Hellboy II: The Golden Army is nog altijd een van de meest spectaculaire scènes van de afgelopen jaren. Vorig jaar was hij beoogd regisseur van The Hobbit, die toen om financiële redenen zodanig werd vertraagd dat Del Toro van het project moest afzien.

De Mexicaanse regisseur is momenteel bezig met de opnames van de sciencefictionfilm Pacific Rim, die volgend jaar moet uitkomen.


Guillermo del Toro maakt 'Beauty and the Beast' (Foto: Novum)

Glasbak lost lading te vroeg, Mercedes geruïneerd

Een glasbak die bij 't optakelen openvalt en de inhoud over straat strooit. Als het in een reclamespotje gebeurt, wordt er hard gelachen, want zoiets overkomt men nooit. Dat dacht ook de eigenaar van een Mercedes vanmorgen in Groningen. Die stond beteuterd te kijken toen hij z'n auto onder de glasscherven terugvond na een bezoekje aan de kapper. Hij had de auto, met een nieuwwaarde van circa 165.000 euro pas een halfjaar in zijn bezit.

Hij had de auto geparkeerd aan de Kraneweg ter hoogte van de glasbak. Bij het legen van de bak schoot de middelste haak uit de beveiliging, waardoor het mogelijk was dat de bak z'n inhoud op straat, en over de Mercedes, leegde in plaats van netjes in de glaswagen zo luidt de verklaring van de milieudienst. "Hoe het precies kon gebeuren, wordt nog onderzocht".

Om de ravage op te ruimen werden er twee veegmachines en een hogedrukreiniger ingezet. Foto's van de ravage kun je hier bewonderen. Hier kun je ook nog een filmpje bekijken met de eigenaar van de auto.

Nu ook meldpunt Klachten PVV'ers

Een in Sofia in Bulgarije wonende Amsterdammer heeft dinsdag een meldpunt Klachten over PVV'ers op Facebook gezet. Een van de eerste vrienden die zich voor deze Facebookgroep aanmeldden, was PvdA-Tweede kamerlid Frans Timmermans.

In een toelichting stelt initiatiefnemer Koos Jan Schouten dat premier Mark Rutte steeds pijnlijker ervaart dat Geert Wilders vooral goed is voor Geert Wilders. "En wellicht voor zijn (blanke) joods-christelijke medemens. Dus de eerste klacht moet van Mark komen", aldus Schouten op Facebook.

Nu ook meldpunt Klachten over PVVers
Nu ook meldpunt Klachten over PVV'ers (Foto: ANP)

Bitchslappen in Girl Fight

Microprose en Kung Fu Factory hebben de game Girl Fight aangekondigd. Deze vechtgame zal alleen maar dames bevatten die elkaar de haren uit zullen trekken. De game moet aankomende lente uitkomen als downloadbare titel voor XBLA en PSN.

De mysterieuze organisatie The Foundation wil de ultieme vechtster creëren en heeft daarom verschillende knappe dames uit de wereld ontvoerd. Om te ontsnappen aan deze organisatie zul je alles op alles moeten zetten, zelfs de kans dat je nagels inscheuren.

De game zal verschillende dingen hebben om vrij te spelen tijdens het spelen, zoals kostuums, nieuwe bewegingen of meer informatie over de personages. De dames zullen vechten in virtuele arena's waardoor verschillende locaties beschikbaar zijn. Bekijk hieronder de eerste art voor de game.

Girlfight

Girlfight

Girlfight

Girlfight

Girlfight

Toevoegingen tabak dit jaar openbaar

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) publiceert later dit jaar gegevens over de stoffen die worden toegevoegd aan tabak in sigaretten. Dat heeft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) dinsdag laten weten.

Volgens Schippers kost de publicatie meer tijd dan gepland, omdat de gegevens op zo'n manier moeten worden gepresenteerd dat de consument die 'goed kan interpreteren'. De consument heeft volgens de ministers niets aan 'een lijst stoffen en hoeveelheden zonder de juiste context'. Ook moet rekening worden gehouden met bedrijfsgeheimen en concurrentieoverwegingen tussen sigarettenfabrikanten, meldt Schippers.

De SP en het CDA hadden Schippers om uitleg gevraagd over het feit dat het RIVM nog altijd geen gegevens over additieven publiceert, terwijl dat wettelijk wel moet en de tabaksindustrie de gegevens al jaren levert.

Het RIVM meldde afgelopen zomer dat tabaksfabrikanten sigaretten steeds verslavender maken door er stoffen aan toe te voegen. Met stoffen als cacao, suiker en vanille worden de smaak en de geur van sigaretten verbeterd. Het aantal toevoegingen verschilt sterk per merk. Schippers heeft geen plannen om het gebruik van additieven aan banden te leggen.

Winnaar FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Deze week maakte je kans op een posterpakket Het enige wat je moest doen om kans te maken is de Ubi-moeilijke vraag beantwoorden: Wat is het eerstvolgende Ubisoft-spel dat uitkomt? Het antwoord is I Am Alive.

De gelukkige die het T-shirt in de brievenbus mag verwachten is CE_REAL. Gefeliciteerd, de prijs wordt zo spoedig mogelijk opgestuurd! Volgende week maandag is er weer een prijsvraag, tot dan!

Prijs

Zeker 1,4 miljoen euro schade door vorst

Het winterse weer van de afgelopen weken heeft voor zeker 1,4 miljoen euro schade veroorzaakt. Bij verzekeraar Interpolis kwamen tot nu toe achttienhonderd meldingen binnen van schade door bevroren waterleidingen en smeltwater.

De meeste meldingen kwamen uit de provincies Noord-Brabant, Limburg en Gelderland. De verzekeraar verwacht de komende dagen nog veel meldingen te krijgen, omdat veel schades pas zichtbaar worden nu de dooi is ingevallen. Zo springen waterleidingen vaak pas als ze ontdooien.

Het Verbond van Verzekeraars kon dinsdag nog niets zeggen over de totale omvang van de schade.

'Eisenhower had 3 meetings met aliens'

Oud-president van de Verenigde Staten Dwight D. Eisenhower heeft driemaal een ontmoeting gehad met aliens. Ditmaal geen bewering van een of andere alu-hoedjesvouwer, maar van een voormalig adviseur van het Pentagon.

Timothy Good, tegenwoordig een schrijver, zegt dat de 34ste president van de VS de buitenaardse wezens in 1954 heeft ontmoet op een legerbasis in New Mexico. Gesprekken werden gevoerd middels telepatische communicatie. Hierbij waren meerdere getuigen aanwezig, waaronder hoge FBI-functionarissen.

Eisenhower onmoette de aliens in februari 1954 op Holloman Air Force basis. Aan de buitenwereld werd verteld dat de president op vakantie was in Palm Springs. De eerste ontoeting vond plaats met aliens die naar verluidt een Noors uiterlijk hadden. De uiteindelijke overeenkomst werd getekend door aliens die werden geschaard onder het welbekende 'Aliens Greys'-ras.

Dieven stelen busje met bloemen op Valentijnsdag

Uitgerekend op Valentijnsdag is in Haarlem dinsdag een bestelbus met bloemen gestolen. De 38-jarige chauffeur uit Beverwijk had net een boeket bloemen afgeleverd toen hij zijn busje met bloemen en al zag wegrijden, meldt de politie.

Het busje stond geparkeerd op de Rutherfordstraat, waar de chauffeur ook de bloemen bezorgde. Op de bus, een witte Opel Movano, staan bloemen afgebeeld.

[WTT] Vermoeidheid speelde Sijsling parten

Igor Sijsling schreef zijn nederlaag in de eerste ronde van het ABN AMRO World Tennis Tournament mede toe aan vermoeidheid. De Nederlander won vorige week het challengertoernooi in het Franse Quimper en was dinsdag nog niet volledig hersteld. "In de derde set zat ik echt in het rood."

Ondanks zijn zware benen kwam Sijsling tegen Jarkko Nieminen dicht bij een stuntje. De nummer 151 van de wereld verloor met 1-6, 7-6 (7), 5-7 nipt van de Fin, die de 46e plaats bezet. "Al met al ben ik wel tevreden over het niveau dat ik heb gehaald. Ik heb het hem in ieder geval lastig kunnen maken. Het is alleen klote dat ik verloren heb."

Met een zege zou Sijsling 45 punten hebben verdiend voor de wereldranglijst. "Daarom is het erg jammer. Toch hoop ik zo snel mogelijk in de top honderd te staan. Ik leef nu in ieder geval echt voor de sport, dus hopelijk kan ik die sprong maken." De Amsterdammer stond nooit hoger dan de 126e plaats.

Om zijn ambitie kracht bij te zetten, overweegt Sijsling weer met een coach in zee te gaan. "Maar een fulltime coach zie ik niet zitten", vertelt hij. "Ik vind het lastig om dag in dag uit met iemand samen te werken en bovendien is het financieel niet haalbaar. Mogelijk ga ik een coach delen met Thomas Schoorel. Daar zijn we momenteel over in gesprek."

Werkstraf voor maker vuurwerkbom die zoon doodde

Een 45-jarige man uit Utrecht is dinsdag veroordeeld tot een werkstraf van honderd uur voor het tot ontploffing brengen van een vuurwerkbom waardoor zijn eigen zoon van 13 jaar om het leven kwam. Een 46-jarige vriend uit Zaltbommel kreeg van de rechtbank in Zutphen een werkstraf van 240 uur opgelegd.

De twee staken ruim een jaar geleden tijdens de jaarwisseling op een camping in Harderwijk een mortierbom verkeerd om in een kachelpijp. De zoon van de 45-jarige Cornelis van B. stond te dichtbij toen de bom werd afgestoken. Hij werd geraakt door een stuk kachelpijp en was op slag dood.

De rechtbank in Zutphen legde de twee mannen ook een voorwaardelijke celstraf van een jaar op. De opgelegde straffen komen overeen met de straffen die het Openbaar Ministerie twee weken geleden eiste.

Volgens de rechtbank is de onzorgvuldige wijze waarop de twee het vuurwerk afstaken van invloed geweest op de ernst en de omvang van de gevolgen. Dat niet meer mensen zijn geraakt door de gietijzeren scherven, berust volgens de rechtbank op toeval.

Normaal gesproken zouden de verdachten een onvoorwaardelijke gevangenisstraf hebben gekregen. De rechtbank heeft echter besloten daar in deze gevallen van af te zien, omdat de eigen zoon van Van B. op 'gruwelijke wijze' om het leven is gekomen. De verdachten moeten volgens de rechtbank verder, in het besef dat zij hiervoor zelf mede verantwoordelijk zijn."

Kamer wil nog niet instemmen met ACTA-verdrag

De Tweede Kamer vreest dat het omstreden ACTA-verdrag tegen internetpiraterij in strijd is met de grondrechten. Het kabinet moet hierover advies vragen van het Europees Hof van Justitie, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer.

Tegenstanders vrezen dat het verdrag zal leiden tot censuur op internet. GroenLinks-Kamerlid Arjan el Fassed stelde daarom voor het kabinet advies te laten vragen bij het Europees Hof. Hij kreeg steun van SP, PvdA, D66, ChristenUnie, PVV en de Partij voor de Dieren.

Afgelopen weekeinde is in verschillende Europese steden gedemonstreerd tegen het ACTA-verdrag. Enkele Europese landen hebben de ratificatie van het verdrag uitgesteld.

Vrouw doodgestoken in Rotterdam

Een vrouw is dinsdagmiddag om het leven gekomen bij een steekpartij in een woning voor begeleid wonen in Rotterdam. Een 24-jarige verdachte, de bewoner van het pand aan de Spiekmanstraat, is aangehouden, meldt de politie.

De politie werd rond 14.45 uur gewaarschuwd over de steekpartij. Agenten troffen in de woning de zwaargewonde vrouw aan. Reanimatie mocht niet meer baten. In het pand was ook een woonbegeleidster aanwezig, evenals de 24-jarige verdachte. Hij is meegenomen naar een politiebureau voor verhoor. Wat de relatie is tussen de man en de ongeveer 30-jarige vrouw, is nog onbekend.

Leeuwin doodt verzorger

Een leeuwin heeft maandag in een particuliere dierentuin in Zuid-Afrika haar verzorger aangevallen en gedood. Collega's hoorden Joe Ramonetha schreeuwen, maar konden de 63-jarige niet meer helpen.

Ramonetha was bezig de leeuwin te voeren of haar verblijf schoon te maken toen het 11 jaar oude dier hem naar de keel vloog. Onderzoekers stelden naderhand vast dat de veiligheidshekken open waren blijven staan. "Het was een verschrikkelijk ongeluk als gevolg van een menselijke fout", zei de directeur van de dierentuin, Louise Gordon. Het was de eerste aanval met dodelijke afloop in de zoo sinds vijftig jaar, zei zij.

De verzorger werkte sinds 1970 in de dierentuin van Parys, 120 kilometer van Johannesburg. Hij laat een vrouw en vier volwassen kinderen achter. De beheerders van de dierentuin beraden zich nog over het lot van de leeuwin.

Kort verhaal

Iemand las het manuscript van mijn nieuwe boek. In dat boek staan allemaal stukjes die ik hier en op een andere webstek plaatste. Het is een verzamelbundel. 'Ik zal het niet meer hebben over de kwaliteit van je schrijven,' zei de iemand door de telefoon. 'Want die is hoog, dat weet je. Maar als ik het hele boek zo lees, dan merk ik dat na een verhaal of wat mijn aandacht verslapt. Ze zijn allemaal even lang. Je zou afwisseling kunnen aanbrengen door af en toe ook een kort verhaal erin te stoppen. Dat houdt de spanning erin.'

Twee miljoen Skyrim-mods gedownload

Het is nog niet zo heel erg lang geleden dat Bethesda de Skyrim Creation Kit heeft uitgebracht, maar tot op heden zijn er wel al veel mods vrijgekomen. Sinds de uitgave van de kit zijn er al meer dan twee miljoen mods gedownload voor Skyrim. Meer dan 2.500 kits zijn er gemaakt door fans van de game, waaronder de Portal 2-mod.

Daarnaast gaf Bethesda aan dat de game sinds de releasedatum goede verkopen kent. "Sales of the RPG have remained strong since the beginning of the year, with numbers increased substantially on digital and retail for PC and consoles." Wie de kit nog niet heeft, maar wel graag wil hebben... Deze is verkrijgbaar via Steam.

Tien minuten Kingdom Hearts 3D in het Japans

Vers van de pers hebben we vandaag een trailer voor Kingdom Hearts: Dream Drop Distance. In deze trailer krijgen we alvast een voorproefje op de gebeurtenissen die ons te wachten staan in de nieuwe Kingdom Hearts-game. Zo zien we Sora en Riku, de helden van deze game, in het land van de Klokkenluider van de Notre-Dame, en zien we veel oude bekenden terug.

Kingdom Hearts: Dream Drop Distance is een vervolg op Kingdom Hearts II, en zal linken aan de langverwachte Kingdom Hearts III. Wanneer die game uitkomt is nog onbekend, maar dat fans staan te springen om een derde deel binnen de hoofdserie is niet te ontkennen. Misschien dat deze game een pleister op de wonde is voor degenen die wachten.

Bekijk de trailer hieronder.

Adele 'rot een paar jaar op'

Adele heeft, een voor haar fans, schokkende mededeling gedaan. Ze wil de komende jaren de nadruk leggen op de liefde en niet op haar muziek.

De zangeres, die dit weekend nog met zes Grammy's naar huis ging, zegt in de Amerikaanse Vogue dat ze meer aan haar relatie wil werken de komende jaren.

Ze zegt: "Ik rot even op voor een jaar of vier of vijf. Als ik constant aan het werk ben, faal ik in de liefde. Nu heb ik dus genoeg tijd om een vrolijke plaat te schrijven en om gelukkig in de liefde te zijn. Daarna weet ik nog niet wat ik ga doen. Trouwen, kinderen krijgen, misschien leg ik wel een leuk moestuintje aan."

CD: School is Cool - Entropology

Sinds School is Cool in 2010 Humo's Rock Rally won, ging het hard met deze Belgische band. Na de enorme hit 'New Kids in Town' en meer dan zestig optreden, zijn onze Zuiderburen klaar voor de grote doorbraak met het album Entropology. Dat ze het groots en goed aanpakken, blijkt wel uit de enorme media-aandacht en optredens op onder andere Eurosonic. Is School of Cool deze aandacht waard of is het een hype?

Badmintonners snel klaar met Hongarije

De Nederlandse badmintonners zijn het EK voor landenteams goed begonnen. Nederland staat na drie enkelspelen op een beslissende 3-0 voorsprong tegen Hongarije. Dicky Palyama, Eric Pang en Jordy Hilbrink wisten alle drie hun wedstrijd in twee sets te winnen. Daardoor worden de twee geplande dubbelspelen overbodig.

Nederland speelt woensdag de volgende groepswedstrijd tegen Slowakije. Het derde duel in groep 5 is donderdag tegen Oostenrijk. De Nederlandse dames komen woensdag in hun eerste groepswedstrijd in actie tegen Hongarije. Het toernooi dat in Amsterdam wordt gespeeld duurt nog tot zondag.

[WTT] Ook De Bakker exit in Rotterdam

Thiemo de Bakker is er niet in geslaagd om de tweede ronde van het ABN Amro World Tennis Tournament te halen. Onze landgenoot verloor vanmiddag met 7-6 en 6-0 van de als zevende geplaatste Serviër Viktor Troicki.

De Bakker pakte in de tiebreak van de eerste set een voorsprong van 4-1 en 6-4, maar gaf deze uiteindelijk uit handen. Troicki won deze uiteindelijk met 8-6. In de tweede set kwam De Bakker er niet meer aan te pas.

In de tweede ronde neemt Troicki het opnieuw tegen een Nederlander op. Jesse Huta Galung, die in de eerste ronde verrassend van Ivan Ljubicic won, is dan de tegenstander.

Eerder vandaag verloor ook Igor Sijsling zijn partij in de eerste ronde. Jarkko Nieminen was in drie sets te sterk voor onze landgenoot; 6-1, 6-7 en 7-5.a

Ophef over meldpunt verbaast Wilders

Geert Wilders is verbaasd door de vele afkeurende reacties op het meldpunt voor overlast van Oost-Europeanen. De PVV-leider staat er echter nog steeds achter, en spreekt van een 'selectieve verontwaardiging'. Hij vindt de reactie van de tien ambassadeurs die hun afkeer van het meldpunt kenbaar hebben gemaakt 'kleinzielig'.

De PVV opende vorige week een website waar mensen melding kunnen maken van overlast door Oost-Europeanen. Vanuit de Tweede Kamer, maar ook vanuit Brussel, klonk felle kritiek op het meldpunt, dat discriminerend zou zijn. De ambassadeurs van tien Oost-Europese landen maakten in een gezamenlijke brief hun zorgen kenbaar over het meldpunt.

"Waar bemoeien ze zich mee?", reageerde Wilders dinsdag. "Ik zou zeggen, richt je op je eigen land. Wij gaan inventariseren wat een aantal van uw landgenoten voor overlast en verdringing zorgen."

Volgens Wilders discrimineert de PVV niet. "We hadden ook meldpunt op kunnen richten voor de overlast van Canadezen in Helmond, maar dan hadden zich niet zo veel mensen gemeld."

Volgens de PVV-leider zijn er al veertigduizend klachten binnengekomen bij het meldpunt. "Onze mailbox zit vol, en geen duizend blèrende ambassadeurs kunnen daar wat aan veranderen. Meten is weten."

Ook de kritiek vanuit Brussel, onder meer van Eurocommissaris Neelie Kroes, laat Wilders koud. "Ze zijn bang dat hun Europese gedachte wordt doorkruist. Maar wij hebben niet zo veel met de Europese gedachte en we hebben niet zo veel met al die mensen die hier komen werken en wonen."

Wilders wilde niet ingaan op de vraag of er over zijn eigen vrouw, die uit Hongarije komt, ook meldingen welkom zijn. "Ik ga niets over mijn privéleven zeggen, maar ik verzeker u dat ik geen last heb van overlast."

Boetes voor ADO Den Haag en De Graafschap

De aanklager betaald voetbal van de KNVB heeft De Graafschap en ADO Den Haag een boete gegeven. Ze moeten een bedrag van 20.000 euro, waarvan 10.000 euro voorwaardelijk, betalen. Beide ploegen kregen in speelronde twintig hun grasmat niet tijdig speelklaar.

Zowel ADO als De Graafschap beschikken over veldverwarming, maar ondanks dit kregen beide ploegen hun veld niet op tijd klaar. De Eredivisie-clubs nog in beroep gaan tegen de boete.

Gervinho: "Van Persie moet bij Arsenal blijven"

Er wordt al enige tijd getrokken aan Robin van Persie. De Nederlandse aanvaller van Arsenal staat in de belangstelling van vele Europese topclubs. Arsenal-ploeggenoot Gervinho hoopt dat de topscorer van Arsenal langer in het Emirates Stadium blijft.

"Ik wil niet dat Robin van Persie wordt verkocht. Hij is een topvoetballer en een leider", looft Gervinho de Oranje-international. "Het is een droom om met hem samen te spelen. Hij weet de rest van de ploeg nog meer te laten geven."

"Robin is de aanvoerder, de leider van het team, daar bestaat geen twijfel over. Dat zag ik al tijdens mijn eerste dag bij de club", aldus de Ivoriaan. "Het meespelen van Robin zorgt voor een grote psychologische schok bij onze tegenstanders."

Ravage op A27 na ongeval met drie vrachtwagens

De A27 van Breda naar Gorinchem is dinsdagmiddag afgesloten bij Oosterhout-Zuid na een ongeval met drie vrachtwagens. Er zou een flinke ravage zijn ontstaan, meldt de Verkeersinformatiedienst (VID). De VID verwacht de nodige hinder voor verkeer van Breda naar Rotterdam en Utrecht.

Hoelang de weg nog afgesloten is, was rond 17.00 uur nog onduidelijk. Mogelijk duurt het nog uren. Volgens ooggetuigen zitten inzittenden van de vrachtwagens bekneld. Als die eenmaal zijn bevrijd, wordt vermoedelijk een onderzoek ingesteld naar de toedracht van het ongeval.

Vanwege het ongeval stond rond 16.30 uur op de A27 vanaf afrit Breda vijf kilometer file. Er is een omleiding ingesteld, die vooralsnog niet tot files heeft geleid op de omleidingsroute. Wel vormt zich een kijkersfile op de A27 richting Breda bij Oosterhout.

Glasgow Rangers vraagt surseance aan

Glasgow Rangers heeft surseance aangevraagd. De Schotse voetbalclub kampt met een miljoenenschuld. De belastingdienst, een van de belangrijkste crediteuren, was naar de rechter gestapt, waardoor de Rangers gedwongen waren eerder bewindvoerders aan te stellen dan de club aanvankelijk wilde.

Dat Rangers uitstel van betaling wilde aanvragen, kondigde de club maandag al aan. Volgens het Schotse recht hadden ze daarna aanvankelijk tien dagen de tijd om tot een overeenkomst met de schuldeisers te komen. Dit werd echter doorkruist door de stap van de fiscus.

De Rangers krijgen door de surseance tien punten in mindering gebracht, kondigde de Schotse Premier League maandag al aan. Desondanks blijft de club tweede in de stand, maar groeit de achterstand op aartsrivaal Celtic naar veertien punten.

Everton twijfelt over aanvragen Nederlands paspoort

Everton Ramos da Silva gaf onlangs aan dat hij misschien een Nederlands paspoort gaat aanvragen. De spits van Heracles Almelo zegt dat hij twijfelt en nog niet een besluit heeft genomen.

In gesprek met Voetbal International Radio spreekt hij zijn twijfels uit. "Als ik komende zomer niet vertrek, dan vraag ik een paspoort aan." Een tijdje geleden vroeg de centrale verdediger van FC Twente, Douglas Franco Teixeira, al een paspoort aan.

Everton speelt sinds de zomer van 2006 voor Heracles Almelo. Hij kwam toen over van het Braziliaanse Grêmio Barueri. De aanvaller heeft nog een contract tot medio 2013 bij de Heraclieden.

[EL] Olympiakos wint in ijskoud Luzhniki

Olympiakos heeft zich in een uitstekende uitgangspositie geschaard door met 0-1 te winnen op bezoek bij Rubin Kazan. David Fuster maakte de winnende treffer.

Rubin Kazan en Olympiakos waren dinsdagmiddag de eerste ploegen die mochten aantreden in de kruisfinales van de Europa League. In een ijskoud Luzhniki stadion, waar de temperatuur daalde tot dertien graden onder het vriespunt werd al om 12:00 uur afgetrapt. Olympiakos, dat als derde eindigde in de groepsfase van de Champions League stond voor een lastig karwei. Rubin Kazan verloor in Europees verband voor het laatst in eigen huis op 17 februari 2011. Toen was FC Twente met 0-2 te sterk.

Olympiakos begon goed aan de wedstrijd. In het eerste half uur kwam de thuisploeg er niet aan te pas. De Grieken zetten Rubin Kazan vol onder druk en werden gevaarlijk via Kevin Mirallas en Rafik Djebboer. Het was duidelijk dat de ploeg van de Spaanse trainer Ernesto Valverde een uitdoelpunt wilde scoren, om zo het karwei volgende week donderdag af te maken in Athene. Voor het rustsignaal lukte dat nog niet.

Bij Rubin Kazan verliep het spel stroef. De Russen hadden dan ook al sinds 26 november geen competitieve wedstrijd gespeeld aangezien de Russische competitie is onderbroken en pas over ruim twee weken wordt hervat. Door een tactische omzetting in de rust van trainer Kurban Berdyev kwam Rubin beter in de wedstrijd.

Rubin creëerde kleine kansjes, maar het was Olympiakos dat twintig minuten voor tijd op voorsprong kwam. De achterhoede van de thuisploeg kreeg een hoekschop van Mirallas niet goed weggewerkt, waarna David Fuster de bal in het doel ramde. Doelman Giedruis Arlauskis was kansloos.

Olympiakos was op weg naar een uitstekend resultaat, maar kreeg het nog behoorlijk lastig in de slotfase. Zeker nadat doelman Balasz Megyeri twee minuten na de openingstreffer een strafschop veroorzaakte en rood pakte voor een overtreding op Gökdeniz Karadeniz. Roy Carroll mocht zo debuteren voor Olympiakos en zal zijn debuut niet snel vergeten. Hij stopte de strafschop van Bebras Natcho en stelde de overwinning veilig voor de Grieken.

Politie experimenteert met uitschuifbare wapenstok

De politie in Zwolle en Deventer start vrijdag een proef met een uitschuifbare wapenstok. Uit het experiment moet duidelijk worden of het een waardevolle aanvulling is voor agenten die de straat op gaan.

Agenten hebben al langer behoefte aan een langere wapenstok. De korte versie, die nu wordt gebruikt, werkt in de praktijk niet altijd even effectief en is niet gemakkelijk op te bergen.

De uitschuifbare stok is zwaarder en langer en kan indien nodig ongezien worden gedragen. De impact kan vergeleken worden met de lange wapenstok die de Mobiele Eenheid gebruikt, meldt de politie. Verdachten kunnen zo beter op afstand worden gehouden.

De proef duurt tot het einde van het jaar. De wapenstok moet vooral worden ingezet tijdens uitgaansavonden in de twee steden.

Zestig tips over ontvoering meisje Oudenbosch

De politie heeft ruim zestig tips ontvangen over de ontvoering van een 5-jarig meisje in Oudenbosch. Dat meldt de politie dinsdagmiddag. De binnengekomen tips worden onderzocht. De dader is nog spoorloos, evenals de lichtblauwe auto waarin hij het meisje meenam.

De politie heeft 25 rechercheurs op de zaak gezet. Maandag werd bekend dat het slachtoffertje vermoedelijk seksueel is misbruikt.

De politie houdt de omgeving van de school van het meisje in de gaten. Ze werd in de buurt van de school aan de Burgemeester van der Drieslaan meegenomen.

Het lokale opsporingsprogramma Bureau Brabant van Omroep Brabant besteedde maandagavond aandacht aan de zaak. De uitzending wordt dinsdag gedurende de dag meerdere keren herhaald. Dinsdagavond wordt ook in het landelijke televisieprogramma Opsporing Verzocht aandacht besteed aan de zaak.

JSF valt 'iets' duurder uit

De JSF valt duurder uit doordat de Verenigde Staten de aanschaf van 179 toestellen op de lange baan hebben geschoven. Dat heeft het hoofd van het JSF-programma van vliegtuigbouwer Lockheed Martin, Tom Burbage, dinsdag gezegd tegen persbureau Reuters.

De VS maakten maandag bekend de aanschaf van de toestellen uit te stellen als onderdeel van bezuinigingsmaatregelen. Volgens Burbage gaan de gemiddelde kosten per toestel hierdoor 'iets omhoog'. Hij kon niet zeggen hoeveel precies. "Het verandert de dynamiek van het kostenplaatje", zei Burbage.

Nederland heeft twee testtoestellen gekocht. Een volgend kabinet moet besluiten of Nederland helemaal voor de JSF kiest als opvolger van de F-16. Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) heeft eerder gemeld dat de JSF zo'n zestig miljoen euro per stuk zou gaan kosten. De testtoestellen zijn duurder.

[WTT] Nieminen houdt Sijsling van zich af

Igor Sijsling is in de eerste ronde van het ABN Amro World Tennis Tournament uitgeschakeld. Jarkko Nieminen uit Finland bleek met 6-1, 6-7 (7) en 7-5 net te sterk. Eerder op de dag had Andreas Seppi al de tweede ronde bereikt ten koste van Rik de Voest. De Italiaan won zijn eersterondepartij met 1-6, 7-6 (5) en 6-2.

Na in de eerste set te zijn weggespeeld door Nieminen, kwam Sijsling in het tweede bedrijf beter voor de dag. De Amsterdammer, die afgelopen weekeinde in het Franse Quimper een challengertoernooi won, kwam weliswaar een break achter maar maakte die meteen weer goed.

In de tiebreak was Sijsling de eerste die een kans kreeg de set naar zich toe te trekken. Een onterecht niet uitgegeven, maar door Sijsling wel uitgeziene, opslag van de Nederlander betekende een makkelijk punt voor Nieminen en de Fin liep uit naar matchpunt. Dat werkte Sijsling met een fraaie backhandpasseerslag weg en uiteindelijk trok hij de tiebreak met 9-7 naar zich toe.

In de derde set was er weer een vroege break voor Nieminen, maar na een blessurebehandeling vocht Sijsling zich opnieuw terug in de wedstrijd. Op 5-5 had hij zelf een kans om de Fin te breaken, maar dat lukte net niet. Een game later kreeg Nieminen een breakkans en dus een matchpunt op de opslag van Sijsling. De nummer 46 van de wereld liet die kans niet liggen.

'Dit jaar HTC-telefoons met PlayStation-certificering'

Het lijkt erop dat HTC de eerste smartphone-fabrikant naast Sony zelf wordt die een officiële PlayStation-certificering krijgt. De bevestiging komt waarschijnlijk tijdens het aankomende Mobile World Congress in Barcelona.

Met een officieel PlayStation-certificaat is het mogelijk om PlayStation-klassiekers te spelen op je smartphone of tablet. Op dit moment zijn onder andere Xperia Play en Sony Tablet S gecertificeerd.

Rutte niet boos op Verhagen

Premier Mark Rutte (VVD) neemt het vicepremier Maxime Verhagen (CDA) niet kwalijk dat hij vorige week in een interview vooruit is gelopen op de komende bezuinigingen. Dat zei Rutte dinsdag in de Tweede Kamer.

"Verhagen is wat gaan preluderen op de bezuinigingen. Geert Wilders heeft dat ook wel eens gedaan, en ik ben zelf ook niet brandschoon", zei Rutte. "Dat is allemaal niet zo erg, ook al hebben we afgesproken dat niet te doen. Het vertrouwen tussen ons is goed."

Rutte moest in de Tweede Kamer tekst en uitleg komen geven over uitlatingen die Verhagen vorige week deed. Verhagen zei toen dat het kabinet bij de aanstaande extra bezuinigingen ook zal moeten hervormen, bijvoorbeeld op de woningmarkt.

Rutte herhaalde verder dat de gedoogcoalitie pas gaat onderhandelen over extra bezuinigingen als het Centraal Planbureau begin volgende maand met langetermijnvoorspellingen over de economie komt.

Nintendo neemt Mobiclip over

Nintendo heeft Mobiclip overgenomen. Deze Franse ontwikkelaar van videocodecs heeft in het verleden al met Nintendo samengewerkt voor games op GBA en NDS. Beide partijen gaan zich nu richten op development voor Nintendo's nieuwe console, Wii U.

Games waar Mobiclip in het verleden aan meegewerkt heeft zijn onder andere de Professor Layton-serie. De video's in die games zijn mede mogelijk gemaakt door de codecs van Mobiclip.

Mobiclip is op dit moment op zoek naar een software engineer

Speciale headset voor Operation Raccoon City

Capcom heeft aangekondigd dat er een speciale headset in Resident Evil: Operation Raccoon City-thema komt voor PlayStation 3. Deze stereo headset zal gebruikt kunnen worden voor voicechat in de game en kent afzonderlijke volumeregeling voor spraak en geluid.

De specificaties zijn als volgt:

  • Noise-Cancelling Microphone
  • 40mm Neodymium Speaker Drivers
  • Dual Volume Control Unit
  • Built in powered amplifier and Bass Enhancement circuit provides superior audio quality
  • Lightweight Closed Back Style
  • 4 Metre Oxygen Free Copper Cable
  • Plug 'n Play Connector allowing quick and easy connection to the PS3-system 
De headset komt tegelijk met de game in de winkels te liggen, in maart 2012. De adviesprijs ligt op 59 euro.

re

Honderd jaar oude schedel onder woning gevonden

Onder de fundering van een woning in Arnhem is dinsdag een menselijke schedel gevonden. De schedel werd aangetroffen bij graafwerkzaamheden en is vermoedelijk honderd jaar oud. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Vermoedelijk heeft de schedel al langere tijd onder het huis aan de Sloetstraat gelegen. Er zijn geen andere botresten gevonden. Volgens deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut kan een misdrijf worden uitgesloten.

Lokale interruptie: Vergaderen met de fractie

Rogier Verkroost (28) is gemeenteraadslid namens D66 in Eindhoven. Op deze weblogserie beschrijft hij het reilen en zeilen van een lokale politicus.

De maandagavond is voor vrijwel iedere partij in de Eindhovense gemeenteraad de vaste vergaderavond voor de fractie. Deze vind plaats in het stadhuis van Eindhoven. Met alle fractieleden en ondersteuning worden de vergaderingen voorbereid en de standpunten bepaald. Ook worden werkbezoeken verdeeld. Bij de vergadering is het complete fractieteam aanwezig. Laten we die even voorstellen.

EU-leiders praten met premier China

De Europese Unie heeft China dinsdag opgeroepen zijn markten open te stellen, Iran meer onder druk te zetten om over zijn atoomprogramma te onderhandelen en de Veiligheidsraad te steunen ten aanzien van Syrië. Dat heeft EU-president Herman van Rompuy dinsdag gezegd nadat hij met EU-Commissievoorzitter José Manuel Barroso in Beijing gesproken had met de Chinese premier Wen Jiabao.

Van Rompuy zei te hebben gehamerd op de noodzaak van eerlijke kansen voor Europese bedrijven, zoals betere toegang tot de markten, bescherming van investeringen en intellectueel eigendom. Ook had hij Europese zorgen over protectionisme aangekaart.

Wen zei voorafgaand aan de besprekingen dat het zowel in het belang van China als van de Europese Unie is om samen te werken bij het zoeken naar een oplossing voor de Europese schuldencrisis. Behalve over de financiële crisis zouden ze het ook hebben over Syrië, Iran en de plannen van de EU voor de invoering van een CO2-heffing voor luchtvaartmaatschappijen, waar China mordicus tegen is.

Van Rompuy zei dat de economieën van de EU en China zo van elkaar afhankelijk zijn, dat een verandering in het groeicijfer van de een direct merkbare gevolgen heeft voor de ander.

Beijing dringt er bij Europa op aan de schuldencrisis in de hand te krijgen, maar laat nog in het midden of het bereid is te investeren in een noodfonds voor in financiële moeilijkheden verkerende staten. Mogelijk wil het concessies afdwingen ten aanzien van de CO2-heffing. China wil zijn luchtvaartmaatschappijen verbieden die heffing te betalen. Ook de Verenigde Staten en Rusland zijn tegen de heffing.

Van Rompuy zei dat de EU achter de inspanningen van de Arabische Liga staat om het geweld in Syrië te doen ophouden. China wordt samen met Rusland verweten dat het onlangs in de Veiligheidsraad een resolutie heeft geblokkeerd die het aftreden van de Syrische president Bashar Assad verlangde. China zegt dat de resolutie te vroeg in stemming is gebracht, voordat geschillen over het voorstel waren overbrugd.

Van Rompuy zei dat de EU alle leden van de Veiligheidsraad oproept 'verantwoordelijk' te handelen. Wen zei dat in Syrië in de eerste plaats 'oorlog en chaos voorkomen' moeten worden. "China neemt absoluut niet een partij zoals de regering in Syrië in bescherming. Het is aan het Syrische volk om over de toekomst van Syrië te beslissen", zei Wen.

De EU wil ook de steun van China voor druk op Iran om te onderhandelen over zijn omstreden atoomprogramma. "Ik heb met premier Wen onze diepe zorg over het Iraanse nucleaire programma gedeeld en ik heb hem uitgelegd dat onze acties en sancties er op gericht zijn Teheran terug te brengen naar de onderhandelingstafel."

De EU-president zei ook 'als partner en vriend' zorg te hebben uitgesproken over de mensenrechten in China. Wen zei dat een dialoog daarover 'gevoerd moet worden op basis van wederzijds respect en objectiviteit om verder vertrouwen op te bouwen'.

Hackers claimen aanval op website traangasproducent

Hackersgroep Anonymous heeft de website van de Amerikaanse traangasfabrikant Combined Systems platgelegd. Dat hebben hackers dinsdag gezegd. Traangasgranaten van het bedrijf werden vorig jaar in Egypte ingezet tegen antiregeringsbetogers. De website was dinsdag niet bereikbaar.

In een verklaring die op internet werd geplaatst beschuldigen hackers Combined Systems ervan te profiteren van oorlog en 'krankzinnige chemische wapens aan legers en politiemachten overal ter wereld' te hebben verkocht. Volgens Anonymous heeft Combined Systems wapentuig geleverd dat wordt gebruikt 'om revolutionaire bewegingen te onderdrukken'.

De hackers zeiden tevens persoonlijke informatie van klanten van Combined Systems te hebben buitgemaakt en gepubliceerd. Een van de e-mails die zouden zijn buitgemaakt stond onderaan de verklaring van Anonymous. "Het lijkt er op dat onze webhost is gehackt", stond in de e-mail.

Anonymous heeft de afgelopen tijd de verantwoordelijkheid opgeëist voor meer aanvallen op websites en databases. Deze aanvallen zijn steeds vaker gericht op beveiligingsbedrijven en overheidsinstanties. De groep heeft zich solidair verklaard met de protesten die het afgelopen jaar hebben plaatsgehad in de Arabische wereld.

Combined Systems verkoopt verschillende soorten wapens, waaronder gasgranaten, spuitbussen en handboeien. Journalisten en activisten zeiden vorig jaar traangasgranaten van het bedrijf te hebben aangetroffen op het Tahrir-plein in Egypte, waar ze werden ingezet tegen demonstranten. Het bedrijf was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International zei vorig jaar dat Combined Systems in totaal meer dan 46 ton ammunitie, waaronder prikkende chemische stoffen en traangas, aan de Egyptische regering heeft geleverd. Amnesty riep de Amerikaanse regering op de zendingen tegen te houden 'totdat het zeker is dat het traangas en de andere wapens niet zijn verbonden met het bloedvergieten in Egypte'.


Hackers claimen aanval op website traangasproducent (Foto: Novum)

Sportminister: Spanje heeft dopingprobleem

De Spaanse sportminister Jose Ignacio Wert vindt dat zijn land een dopingprobleem heeft dat opgelost moet worden. Dat zei hij dinsdag. Wert wil dat de antidopingwetgeving van zijn land aan de richtlijnen van de mondiale antidopingwaakhond WADA wordt aangepast. Volgens hem 'moet Spanje aan geloofwaardigheid winnen'.

Spanje is de laatste jaren het toneel geweest van een aantal grote dopingschandalen. In 2006 was er Operacion Puerto waarbij een groot aantal wielrenners betrokken zou zijn. Alejandro Valverde werd door een slimmigheid van het Italiaans olympisch comité CONI geschorst voor zijn aandeel, maar de Spaanse justitie deed weinig om de andere betrokkenen te vervolgen.

Ook wielrenner Alberto Contador werd in eerste instantie vrijgesproken van dopinggebruik, maar uiteindelijk werd hij door het sportarbitragehof CAS toch geschorst. Eind 2010 was er ook een dopingschandaal rond atletiektrainer Manuel Pascua.

Loonstrookje wordt volgend jaar eenvoudiger

Het loonstrookje wordt met ingang van volgend jaar eenvoudiger om te lezen. De nieuwe wet over een uniform loonbegrip levert werkgevers op termijn bovendien een besparing op van 380 miljoen euro. Dat schrijft het ministerie van Financiën dinsdag. De wet die dit mogelijk maakt treedt op 1 januari in werking.

Door de nieuwe wet komt er één loonbegrip voor loonbelasting en de premies volksverzekeringen, de premies werknemersverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet. Nu worden verschillende definities en berekeningen gehanteerd.

De vereenvoudiging van de loonstrook was in eerste instantie gepland voor dit jaar. Omdat de nieuwe regels veel werk opleveren voor de Belastingdienst is de invoering uitgesteld. De fiscus was afgelopen jaar al druk met de invoering van het nieuwe toeslagensysteem en was bang voor problemen als de twee vernieuwingen zouden samenvallen.


Loonstrookje wordt volgend jaar eenvoudiger (Foto: Novum)

Fajah Lourens legt zichzelf relatieverbod op

Fajah Lourens heeft zich na de zoveelste teleurstelling in de liefde een relatieverbod opgelegd. "Ik wil minimaal een jaar single blijven", zegt de 30-jarige actrice en dj in Grazia.

"Ik dacht altijd dat de liefdes in mijn leven me overkwamen. Daar ben ik nu van teruggekomen. Want waarom komt er sinds mijn zestiende de ene na de andere man op mijn pad en bij anderen niet? Omdat ik daarvoor openstond", filosofeert Lourens.

"Ik zal nooit meer zo in een relatie stappen", vervolgt de voormalige Goede Tijden, Slechte Tijden-actrice. "Ik heb geleerd verder te kijken dan die eerste verliefdheid. Ik geloof nog steeds in de liefde, maar niet meer in het sprookje. Die bestaan niet."

Sturkenboom haalt uit naar Cruijff

Voormalig interim-directeur van Ajax Martin Sturkenboom heeft hard uitgehaald naar Johan Cruijff. Vorige week bepaalde het gerechtshof dat de aanstelling van Louis van Gaal niet rechtsgeldig was, waarna de Raad van Commissarissen, Sturkenboom en Danny Blind opstapten.

"Ik vind Cruijf een fantastische kerel, zeker als ik hem hoor praten. Maar laat hem alsjeblieft bestuurlijk heel ver weg blijven bij Ajax en bij heel veel andere bestuurlijke organisaties, want hij maakt er gewoon echt een bende van. Cruijff verwijt als pot continu de ketel dat hij zwart ziet," zei Sturkenboom tegen RTV Utrecht.

"Als je ziet hoe dat voortraject gelopen is, waarover ik geïnformeerd ben met stukken alles erbij, dan zie je gewoon dat Cruijff niet coöperatief was, niet mee wil werken, nooit op vergaderingen aanwezig was. Van Basten die bijna gepresenteerd werd door de RvC, die werd door Johan weer gekild. Het is een gebed zonder einde met Cruijff."

Sturkenboom heeft geen spijt dat hij ingestapt is bij Ajax. "Je wordt ergens voor gevraagd en dat streelt je ego. Zeker als je gevraagd wordt door Louis van Gaal. Samen met Danny Blind zag ik die driehoek, met de verschillende kwaliteiten bij elkaar gebracht, wel zitten. Misschien wel stom. Als je het over voetballen hebt is Johan een grotere voetballer dan Van Gaal. Maar of hij een grotere trainer en coach is geweest waag ik te betwijfelen."

De voormalig directeur van FC Utrecht had willen slagen in Amsterdam. De bedreigingen die hij ontving had hij liever uit de media gehouden. "Het is het niet waard geweest. En zeker niet de wijze waarop dat ging. Aan de andere kant ben ik ook niet van marsepein. Het is bekend geworden. Ik heb het niet bekend gemaakt. Ze hebben me achtervolgd met dat verhaal. Op een gegeven moment hield ik het niet meer uit de publiciteit. Dat hebben anderen gedaan."

Stel je vraag aan... Moniek Nijhuis

Op 27 juli gaat in Londen de Olympische Spelen van start. FOK!sport zal daar uiteraard uitgebreid verslag van doen. Ook zijn er vooraf al diverse specials te vinden en ook worden sporters benaderd om jullie vragen te beantwoorden. Dit keer trappen we af met zwemster Moniek Nijhuis.

Moniek Nijhuijs
De 23-jarige Moniek Nijhuis is een schoolslagspecialiste, die in 2003 al haar debuut maakte op een internationaal toernooi. Bij het EK kortebaan behaalde ze toen brons op de 4x50 meter wisselslag. Daarna wist ze op dat toernooi nog zeven maal goud te halen en nog twee maal zilver en eenmaal brons.

Op de andere grote internationale toernooien wist ze nog geen medaille binnen te halen, al was ze met de vierde plaats op zowel het WK (2009) als EK (2010) lange baan er dichtbij. Dit was echter op de niet-Olympische 50 meter. Op de 100 meter schoolslag, die wel Olympisch is, werd ze op het WK langebaan van 2011 achtste.


Moniek Nijhuis in actie (Foto: Pro Shots)

Op de Olympische Spelen heeft Nijhuis zich gekwalificeerd op de 100 meter schoolslag. Daarnaast zal ze ook in actie komen tijdens de 4x100 meter wisselslag estafette, waarbij ze zelfs een reële kans heeft op een medaille, met vrouwen als Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk en Inge Dekker in het team.

Stel nú je vraag!
Heb jij een brandende vraag voor Moniek Nijhuis over haar voorbereiding of verwachting voor de Olympische Spelen of zijn er andere zaken, die je graag wilt weten? Stel je vraag dan nu! De redactie van FOK!sport selecteert uiteindelijk de leukste vragen, die door Moniek Nijhuis beantwoord zullen worden.

Je kunt je vraag tot dinsdag 14 februari 2012 19.00 uur hieronder in een reactie stellen.

'Griekenland stevent af op faillissement'

Griekenland zal er waarschijnlijk niet in slagen een akkoord te sluiten met zijn private schuldeisers over de kwijtschelding van schulden. Hierdoor is een faillissement van het land onvermijdelijk. Dat verklaren bronnen binnen de centrale bank dinsdag aan de Duitse zakenkrant Handelsblatt.

Of de bronnen spreken uit naam van de Europese Centrale Bank of de Duitse Bundesbank, is niet duidelijk. Beide geven geen commentaar.

Griekenland probeert al langere tijd overeenstemming te bereiken met zijn private schuldeisers over een obligatieruil waardoor ongeveer honderd miljard euro aan schulden zou worden kwijtgescholden. Wanneer het land er niet in slaagt al zijn schuldeisers te overtuigen van de schuldendeal, zal de afschrijving van schulden verplicht worden voor de partijen die weigeren akkoord te gaan met een vrijwillige afschrijving.

Volgens de bronnen zou dat betekenen dat kredietbeoordelaars gedwongen worden de schulden van het land de 'default'-status te geven waarmee het land technisch gezien failliet wordt verklaard. Dit zou onvoorziene consequenties hebben voor de financiële markten.

Woensdag komen de ministers van financiën van de eurozone bijeen om te praten over een nieuw steunpakket voor Griekenland. Een schuldendeal met zijn private schuldeisers is een van de eisen waaraan het noodlijdende land moet voldoen om de nieuwe steun ter hoogte van 130 miljard euro te ontvangen.

Greipel wint eerste etappe in Oman

André Greipel heeft vandaag de eerste etappe in de Ronde van Oman op zijn naam geschreven. De Duitse sprinter van Lotto-Belisol was na een rit over 159 kilometer tussen Al Alam Royal Palace en Wadi Al Hoqay de beste in de massasprint. Hij liet Denis Galimzyanov (Katusha) en Tyler Farrar (Garmin) achter zich.

Marcel Kittel, de Duitser in dienst van de Nederlandse wielerformatie Project 1t4i, eindigde als vierde, net voor Peter Sagan van Liquigas. Greipel heeft zijn goede vorm al vroeg in het seizoen weten te vinden. Vorige maand wist hij ook al drie etappes te winnen in de Tour Down Under.

'Politiek schuldig aan winterchaos op spoor'

De politiek is zelf verantwoordelijk voor de chaos die de afgelopen tijd is ontstaan op het spoor. Dat zegt voorzitter Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten, doelend op de splitsing van in vervoerbedrijf NS en spoorbeheerder ProRail.

Volgens Van der Kolk heeft de politiek zich destijds laten leiden door 'het dogma van privatisering en marktwerking'. "Daardoor zou het allemaal beter worden voor de reiziger en vooral veel goedkoper voor de staat. En nu zit de reiziger al jaren met de gebakken peren."

De gebrekkige samenwerking tussen NS en ProRail zorgt er volgens Van der Kolk voor dat het treinverkeer steeds vastloopt bij winterse omstandigheden. Een gebrek aan investeringen in het spoor is de tweede reden, stelt hij.

De Tweede Kamer debatteert dinsdagmiddag over de spoorchaos. Van der Kolk roept de politiek op niet met 'pseudo-oplossingen' te komen, omdat het vertrouwen in de NS dan alleen maar verder zal dalen.


'Politiek schuldig aan winterchaos op spoor' (Foto: Novum)

Naakt tienermeisje vlucht voor politie

Een dronken tienermeisje heeft de politie van het Amerikaanse Corpus Christi zondag handenvol werk bezorgd. De 18-jarige Taylor Burnham stapte 's ochtends in niets meer gekleed dan een paar cowboylaarzen in een auto en ging er als een haas vandoor.

De politie zag het geheel naakte meisje in de vroege uurtjes tussen een Jeep Wrangler en een hek staan. Vervolgens stapte Burnham in het voertuig en reed met een snelheid van 50 kilometer per uur weg.

Hierop zette de politie de achtervolging in. Het tienermeisje reed de stoep op maar zette bij een kruispunt de auto plotseling aan de kant.

Een politieagente heeft zich over de jongedame ontfermd en haar geholpen met aankleden. Ook is Burnham een blaastest afgenomen, die ze met positief gevolg aflegde. Zij zal worden aangeklaagd wegens rijden onder invloed en verzet bij arrestatie.

Burnham
De dame in kwestie (foto: Corpus Christi Police Department)

Mass Effect 3-demo is nu beschikbaar

BioWares Mass Effect 3-demo is nu beschikbaar als download in de Xbox Live Marketplace. De demo is 1,76GB groot en bevat twee singleplayer missies. Voor de eigenaren van Battlefield 3 VIP is er vervroegd toegang tot de multiplayer, de rest moet daarvoor nog wachten tot 17 februari.

"The demo begins in dramatic fashion with the spectacular attack on Earth, followed by a mid-game section showcasing the groundbreaking interactive storytelling, adrenaline-pumping action, ruthless and intelligent enemies, and deep customization that make Mass Effect 3 the must-have title of 2012", aldus een omschrijving van de missie.

Kuipers zes weken langer in de ruimte

André Kuipers blijft zes weken langer in de ruimte dan gepland. Dat laat de astronaut dinsdag weten op zijn weblog. De Sojoezcapsule waarmee nieuwe bemanning half maart naar het internationaal ruimtestation ISS zou afreizen, is afgekeurd na een lektest.

Volgens Kuipers moet een andere Sojoez nu snel gerepareerd worden. Omdat dit niet voor half maart lukt, wordt de lancering twee maanden uitgesteld. Kuipers keert volgens de nieuwe planning nu op 1 juli terug op aarde.

De astronaut schrijft op zijn weblog dat door de vertraging de vakantie met zijn gezin in het water valt. "Aan de andere kant krijg ik meer tijd om hier aan boord te leven en te werken. De dagen zitten stampvol en ik ben blij met elk beetje extra vrije tijd dat ik kan krijgen."

Georgina Verbaan werd ongepland zwanger

De zwangerschap van Georgina Verbaan was niet gepland. De actrice raakte vijf maanden nadat ze haar huidige vriend, trompettist Rob van de Wouw, leerde kennen zwanger. "Plannen ligt niet in mijn aard. Maar het was helemaal goed zo."

"Het was een verrassing, een cadeautje", vertelt Verbaan in een interview met tijdschrift Vega. Haar dochter Odilia werd in oktober 2010 geboren. "Eigenlijk kan het niet mooier. Het was anders misschien helemaal niet gebeurd. Zoiets plannen, alleen het idee al."

De actrice wil vooralsnog geen tweede kind. "Eerst maar even proberen te slapen", zegt Verbaan, die sinds haar zestiende aan slaapstoornis insomnia lijdt. "Het is weer begonnen sinds mijn dochter een halfjaar iedere nacht wakker was. Nu slaapt zij door en lig ik wakker."

De 32-jarige Verbaan besloot vorig jaar het een tijdje rustig aan te doen wegens oververmoeidheid. "Door mijn zwangerschap had ik een tijdje niet gewerkt", legt ze uit. "Ik krijg geen verlof, maar er moet natuurlijk wel eten op tafel komen. Ik werd angstig en ging alles aannemen. Voor een theatertoer speelde ik elke avond."

Ze kon het niet combineren met de zorg voor haar kind. "Ik sliep twee, drie maanden niet. Ik wilde meteen door met de repetities van een nieuw theaterstuk, maar kon echt niet meer. Daar hield het op."

Kramer denkt na over eigen schaatsteam

Sven Kramer overweegt een eigen schaatsteam te formeren. Dat zegt de 25-jarige schaatser in een interview met NUsport. De Fries rijdt nu voor TVM, waar zijn contract aan het einde van het seizoen afloopt.

"Het is zeker geen een-tweetje dat ik bij TVM blijf", vertelt Kramer. Een verandering van ploeg zou in zijn ogen goed kunnen uitpakken voor de olympisch kampioen. "Ik denk dat we bij TVM de meest ideale situatie proberen te creëren, maar dat wil niet zeggen dat het ergens anders niet kan."

De schaatser rijdt sinds 2005 voor het team van de transportverzekeraar en groeide uit tot een van de meest succesvolle schaatsers aller tijden. Hij zou in de voetsporen kunnen treden van Rintje Ritsma. Die zette in 1995 als eerste schaatser een eigen commerciële schaatsploeg op.

Komend weekeinde rijdt Kramer het WK allround in Moskou. De Europees kampioen won de wereldtitel al vier keer eerder. Belangrijkste concurrent in strijd om de titel is Ivan Skobrev. De Rus verdedigt voor eigen publiek zijn wereldtitel.


Sven Kramer denkt na over eigen team (Foto: Novum)

Pandora's Tower komt 13 april

Nintendo heeft de Europese releasedatum voor Pandora's Tower bekendgemaakt. Vanaf vrijdag 13 april (oh oh...) kunnen we de game kopen bij de lokale gameboer. Een adviesprijs is nog niet bekend.

Pandora's Tower vertelt het verhaal over een stad die door monsters aangevallen wordt. Terwijl je ontsnapt kom je een jonge dame tegen die geïnfecteerd blijkt te zijn, langzaam verandert ze in een monster. Je bent de enige die dit kan stoppen door haar monstervlees te voeren. Dit vlees haal je van de eindbazen van 13 verschillende torens die in de game verspreid staan.

'God of War 4 en Medal of Honor bevestigd op LinkedIn'

Op de LinkedIn-pagina van David Thornfield was korte tijd te lezen dat hij bezig is met een drietal games die nog niet officieel aangekondigd zijn. Het betreft God of War 4, Medal of Honor en WWE13

Thornfield is actief op het gebied van animatie en het modelleren van personages in een game en heeft onder andere gewerkt aan Gears of War 3 en Black Ops.

linkedin

Inmiddels is de pagina gewijzigd en staat er driemaal 'onaangekondigde game'. 

Marinier gewond bij training op Noorse piste

Een Nederlandse marinier is maandagmiddag zwaargewond geraakt bij een training in Noorwegen. Hij kwam bij de skipiste van Harstad klem te zitten tussen twee rupsvoertuigen, meldt het ministerie van Defensie dinsdag.

De militairen kregen een koudweertraining. Hoe het ongeluk kon gebeuren, is nog niet duidelijk. De marinier werd met een militaire ambulance maar een ziekenhuis in Harstad gebracht. Hij is later overgebracht naar een ziekenhuis in Tromsø voor verdere behandeling. Zijn toestand is stabiel.


Marinier gewond bij training op Noorse piste (Foto: Novum)

Weer geweld in Bahrein, vragen rond Grand Prix

Het is onzeker geworden of de Grand Prix van Bahrein dit jaar door zal gaan. Vorig jaar werd de race vanwege het geweld in het land afgelast en ook nu zijn er geweldsuitbarstingen, zo melden diverse media.

Net als vorig jaar ligt er een belangrijke verkeersader plat door jongeren die in opstand zijn gekomen tegen het heersende regime. De politie probeert het protest met geweld de kop in te drukken. De Formule 1-autoriteiten bemoeien zich nog niet met de situatie, maar als het geweld aanhoudt dan is het goed mogelijk dat de race in april weer geen doorgang zal kunnen vinden.

'Levenslang voor onderbroekterrorist niet eerlijk'

Een levenslange gevangenisstraf voor Umar Farouk Abdulmutallab, de Nigeriaan die met Kerstmis 2009 probeerde een vliegtuig van Amsterdam naar Detroit op te blazen, is wreed en oneerlijk. Dat heeft de advocaat die Abdulmutallab adviseert dinsdag gezegd. Hij heeft de rechtbank gevraagd de straf ongrondwettelijk te verklaren.

Donderdag moet Abdulmutallab weer voor de rechter verschijnen, dan wordt de strafmaat bekendgemaakt. Vier maanden geleden heeft hij een bekentenis afgelegd. Hij verklaarde toen dat hij handelde uit naam van Al-Qaida. Op de aanklachten tegen Abdulmutallab staat levenslang.

Volgens de advocaat, Anthony Chambers, is er niemand aan boord van Northwest Airlines vlucht 187 gewond geraakt, behalve Abdulmutallab zelf. Hij liep brandwonden in zijn kruis op toen hij probeerde een bom, die hij had verstopt in zijn onderbroek, tot ontploffing te brengen. Abdulmutallab 'accepteert volledig de verantwoordelijkheid voor zijn daden, maar de noodzaak tot evenredigheid wat betreft de strafmaat is leidend', aldus Chambers. "Een levenslange gevangenisstraf is onder deze omstandigheden veel te hoog."

CAS wijst beroep tegen EL-uitsluiting Volos af

De Griekse voetbalclub Volos heeft een beroep bij het arbitragehof CAS tegen uitsluiting voor de Europa League verloren. De Grieken werden door de UEFA uitgesloten omdat ze betrokken waren bij omkoping. Ook een voorwaardelijke straf van drie jaar schorsing met een proeftijd van vijf jaar blijft staan.

Volos werd in Griekenland een divisie teruggezet, maar kreeg in beroep een minder zware straf. Het Griekse ministerie van sport ontnam de ploeg daarop de proflicentie. De UEFA zette Volos enkele dagen voordat de ploeg in de play-offs moest uitkomen tegen Paris Saint Germain uit de Europa League.

Tv-presentatrice live in gezicht gebeten door hond

Een presentatrice van een tv-zender in Denver is tijdens een live-uitzending in het gezicht gebeten door een bijna veertig kilo wegende hond. De onfortuinlijke vrouw, Kyle Dyer, had zeventig hechtingen in haar neus en lippen nodig en heeft inmiddels een huidtransplantatie ondergaan.

Dyer schreef op haar Facebook-pagina dat ze niet kan praten, omdat haar mond is dichtgenaaid, zodat de getransplanteerde huid zich kan hechten en er weer bloed in haar lippen kan stromen. Ze verwacht de komende weken nog een operatie te ondergaan.

Dyer werd gebeten terwijl ze in een live-uitzending een interview deed met de eigenaar van de Argentijnse mastiff en met een brandweerman die een dag eerder de hond uit een vijver had gered. Ze aaide de hond over zijn kop, waarna het dier toehapte. Een video-opname daarvan is op onze weblog te zien.

Man lift mee op treeplank hogesnelheidstrein

Een 26-jarige Amsterdammer heeft in de nacht van maandag op dinsdag geprobeerd op een treeplank van een Duitse hogesnelheidstrein mee te liften. Hij wilde van Berlijn terugreizen naar zijn woonplaats. Dat meldt de politie uit Hannover.

De man werd na een halfuur reizen ontdekt door het treinpersoneel. Dat zette de trein stil en plukte de onderkoelde Amsterdammer van de treeplank af. In Hannover is hij overgedragen aan de politie.

Volgens de politiewoordvoerder is het zeer gevaarlijk mee te liften met een trein, en is het een geluk dat hij is ontdekt. "Hij had de reis naar Amsterdam niet overleefd", denkt de zegsman. "Het was onder de nul graden en de trein reed heel hard." De trein kan snelheden halen tot tweehonderd kilometer per uur.

Henry: "Wordt een onwerkelijke wedstrijd"

Thierry Henry verlaat Arsenal weer na de Champions League-wedstrijd tegen AC Milan en keert terug naar de Verenigde Staten. Henry werd voor twee maanden gehuurd door The Gunners, die hem tijdelijk terughaalden van New York Red Bulls.

De Fransman scoorde drie keer voor Arsenal in de korte periode en vestigde zijn naam clubicoon. Henry hoopt in de Champions League nog eenmaal te schitteren voor Arsenal.

"Het wordt een onwerkelijke wedstrijd", zei de 34-jarige spits tegen The Independent. "Ik ga de wedstrijd gewoon spelen en ik heb er niet aan gedacht wat ik zou doen als ik scoor. Ik wil gewoon de club helpen omdat ik nog één wedstrijd Arsenal-speler ben", aldus de voormalig international.

"Het wordt geen gemakkelijke uitwedstrijd. We hebben het wel over AC Milan", verklaart Henry, die goede herinneringen bewaart aan zijn Champions League optredens in Milaan. In 2003 wist de aanvaller twee keer te scoren voor Arsenal bij de befaamde 1-5 overwinning op Internazionale.

Van der Vaart: "Als je in dit Ajax niet kunt doorbreken"

Rafael van der Vaart maakt zich zorgen over Ajax. De Oranje-international ziet dat het niveau van het eerste elftal sterk afneemt. Van der Vaart hoopt dat er met de komst van Johan Cruijff iets mogelijk is.

"Ik hoop dat het met die wisseling van de wacht weer goed komt", zei hij tegen NUsport. "Op de bestuurlijke chaos heb ik geen zicht. Wel zie ik in het eerste de toptalenten niet meer", verklaart de Oranje-international.

"Als je, met alle respect, in dit Ajax niet kunt doorbreken... Het is ook moeilijk. Ik had nog Aron Winter, Richard Witschge en Jan van Halst om me heen. Nu is alles jong. Er is geen geduld", zei de middenvelder van Tottenham Hotspur, die Robbert Schilder (NAC Breda) als voorbeeld geeft.

"Hij had tijd nodig. Die kreeg hij niet, maar dan zie je hem nu voor NAC Breda tegen Ajax scoren. Wordt misschien geen wereldster, maar die kan prima mee bij Ajax. De laatste jaren haalden ze overal grootverdieners vandaan die niet beter bleken", besluit de voormalig aanvoerder van Ajax.

Ombudsman: Rutte moet reageren op PVV-meldpunt

Premier Mark Rutte (VVD) moet een duidelijk standpunt innemen over het PVV-meldpunt voor overlast door Midden- en Oost-Europeanen. Dat heeft de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer dinsdagochtend gezegd op Radio 4.

Oost-Europese ambassades hebben het recht op een antwoord van de Nederlandse regering op hun klacht dat met het PVV-meldpunt discriminatie wordt bedreven, vindt Brenninkmeijer. Hij ontving in de afgelopen dagen meerdere klachten uit Oost-Europa van onder meer ambassades en de Poolse ombudsman.

Volgens Brenninkmeijer zet het meldpunt aan tot 'wij-zijdenken' en 'wordt er pestgedrag tegenover een bepaalde kwetsbare groep geëtaleerd'. De ombudsman noemt het PVV-initiatief 'een beetje beschamend'.

Rutte liet maandag nog weten dat hij blijft bij zijn weigering om afstand te nemen van het meldpunt. "Ik heb ervoor gekozen niet op iedere uiting van de PVV te reageren. Dat mensen zich laten oplieren door een website, is voor mij nog geen reden om te gaan reageren", zei hij.

De opening van het meldpunt leidt al bijna een week tot veel consternatie. Onder meer Europees commissaris Viviane Reding en werkgeversvoorman Bernard Wientjes spraken zich uit tegen het meldpunt.

Boete voor man die Britse vorstin achterste toonde

Een Australiër is dinsdag tot een boete van omgerekend zeshonderd euro veroordeeld, omdat hij in oktober in Brisbane zijn ontblote achterste naar een autostoet met daarin de Britse koningin Elizabeth II en haar echtgenoot prins Philip keerde. Het is niet duidelijk of het koninklijk paar de man, die de Australische vlag tussen zijn billen had geklemd, heeft gezien.

Na afloop van de rechtszaak zei de veroordeelde, Liam Lloyd, dat hij zijn actie zo zou herhalen, voor de ogen van 'welk opgeblazen elitair persoon dan ook'.

Motief bommelder Schiphol nog onduidelijk

De marechaussee heeft nog altijd geen idee wat het motief was van de 40-jarige Rus die maandag op Schiphol riep dat hij een bom bij zich had. De man wordt dinsdag opnieuw verhoord. Donderdag wordt hij voorgeleid aan de rechter-commissaris, zegt een woordvoerder dinsdag.

De man, die volgens getuigen een verwarde indruk maakte, meldde omstreeks 11.00 uur dat hij een bom bij zich had. Hij gaf zich ruim twee uur later over na onderhandelingen met de marechaussee. Hij bleek geen explosief bij zich te hebben.

De verdachte had zich in een ruimte verschanst vlak bij het Panoramaterras. Wat daar precies is gebeurd, wil de marechaussee nog niet zeggen. Getuigen zeiden maandag dat hij weigerde te betalen bij een restaurant en een wc in vluchtte.

Door de bommelding ontstond veel overlast voor reizigers en het vliegverkeer. Vertrekhal 1 en 2 werden ontruimd en tientallen vluchten liepen vertraging op.


Motief bommelder Schiphol nog onduidelijk (Foto: Novum)

Oprah zegt sorry voor 'beïnvloeden kijkcijfers'

Oprah Winfrey heeft haar excuses aangeboden voor de oproep die ze onlangs deed aan Amerikaanse tv-kijkers. De presentatrice riep via Twitter op om over te schakelen naar haar zender, vooral degenen met meetkastjes voor kijkcijfers. Nielsen, de organisatie achter de kijkcijfermetingen in de Verenigde Staten, was niet blij met de actie.

Oprah verstuurde de tweet zondagavond, vlak voor het begin van haar programma Oprah's Next Chapter op haar eigen zender OWN. De boodschap ging in tegen de regels van Nielsen, dat een dag daarna zijn ongenoegen liet blijken. "Ik heb de tweet verwijderd op het verzoek van Nielsen", heeft Oprah laten weten in een verklaring aan de Amerikaanse krant New York Times. "Ik had geen kwade bedoelingen en verontschuldig me voor het bericht."

De presentatrice heeft zich na het stoppen van haar Oprah Winfrey Show volledig gestort op het runnen van haar zender OWN. De kijkcijfers vallen vooralsnog tegen.

Transformers 4 in zomer 2014 in bioscopen

Het vierde deel in de Transformers-filmreeks verschijnt in de zomer van 2014 in bioscopen. Dat is bekendgemaakt op de website van Michael Bay, die weer de regie op zich neemt. Hij regisseerde ook de eerste drie Transformers-films.

Ook Steven Spielberg is weer betrokken bij de productie. Hij treedt net als bij de eerste drie films op als uitvoerend producent. Bay begint aan het nieuwe Transformers-avontuur zodra hij de opnamen van de film Pain and Gain heeft afgerond.

Producent Lorenzo di Bonaventura laat weten aan MTV dat de vierde Transformers-film min of meer losstaat van de voorafgaande films. "Er is wel sprake van continuïteit, maar er zullen veel nieuwe castleden zijn", zegt hij.

De eerste Transformers-film, over de strijd op aarde tussen de Autobots en de Decepticons, verscheen in 2007. De laatste film draaide vorig jaar in de bioscopen en bracht wereldwijd meer dan een miljard dollar op.


Transformers 4 in zomer 2014 in bioscopen (Foto: Novum)

Pc-verkopen leveren het meest op in Amerika

NPD, een marktonderzoeksbureau in Amerika, heeft bekendgemaakt wat de omzetten zijn van verschillende groepen hardware. Hieruit blijkt dat pc's en laptops nog altijd het grootste aandeel hebben, gevolgd door tv's. Tablets zijn sterk in opkomst.

Consumenten in Amerika gaven in 2011 zo'n 144 miljard dollar uit aan technologische hardware, ongeveer een half procent lager dan in 2010. Zestig procent van dit bedrag kwam terecht bij de vijf grootste categorieën: televisies, computers, tablets, mobiele telefonie en game consoles.

npd

Wat betreft producenten is Apple de grote winnaar. Zij zagen hun omzet met 36 procent stijgen ten opzichte van 2010 en waren verantwoordelijk voor 19 procent van de totale omzet in het vierde kwartaal. Dit is ongeveer twee keer zo veel als de nummer twee HP. 

De winkelketen waar het meest uitgegeven wordt is Best Buy, gevolgd door WalMart en Apple. Staples en Amazon delen samen de vierde plaats. Online verkopen stegen zeven procent en in totaal werd 24 procent van alle aankopen online gedaan. De winkelverkopen daalden ongeveer 2,5 procent ten opzichte van 2010.

Clemente moet Gijón behoeden voor degradatie

Javier Clemente is de nieuwe trainer van Sporting Gijón. De 61-jarige Bask krijgt de rest van het seizoen de leiding over de nummer negentien van de Primera Division. Van de oefenmeester wordt verwacht dat hij de club behoudt voor het hoogste niveau.

Gijón ontsloeg enkele weken geleden trainer Manuel Preciado. Hij werd tijdelijk vervangen door Inaki Tejeda die nu plaats maakt voor de ex-bondscoach van Spanje.

Sporting won van de laatste zeven wedstrijden er slechts een. Zondag werd met 4-0 verloren van Valencia.


Clemente moet Gijón behoeden voor degradatie (Foto: Novum)

Loodsen België staken; scheepvaart lamgelegd

Het scheepvaartverkeer naar de havens van Zeebrugge en Antwerpen is dinsdag vrijwel lamgelegd. De loodsen van de twee havens hebben het werk neergelegd, omdat ze het niet eens zijn met pensioenhervormingen.

De Belgische regering is van plan de pensioenleeftijd met twee jaar te verhogen. De loodsen, die ervoor zorgen dat schepen op een veilige manier de havens kunnen bereiken, eisen dat hun beroep wordt uitgezonderd van de hervormingen.

Rond de zestig schepen konden door de stakingen en de langzaamaanacties de havens niet in. De werkonderbreking kost de haven van Antwerpen, een van de grootste ter wereld, een miljoen euro per uur.

Bejaarde dolfijn viert vijftigste verjaardag

De oudste dolfijn van Europa wordt zaterdag 50 jaar. Het Dolfinarium, waar de bejaarde Skinny sinds haar zesde woont, viert dat door alle 50-plussers zaterdag gratis toegang tot het dierenpark te geven.

Of Skinny ook de oudste dolfijn ter wereld is, weet een woordvoerder van het Dolfinarium niet met zekerheid te zeggen. "Waarschijnlijk is ze nu de op een na oudste dolfijn ter wereld." Skinny kwam in juni 1968 naar Harderwijk en deed honderden shows.

Het Dolfinarium verwacht dat de dieren in het park steeds ouder worden. Door de toenemende kennis over de dieren en hun gezondheid, kunnen trainers snel anticiperen op ouderdomkwaaltjes. In het park zijn inmiddels al acht dieren die een leeftijd hebben tussen de 30 en 50 jaar. Dolfijnen worden normaal gesproken een jaar of 40.


Bejaarde dolfijn viert vijftigste verjaardag (Foto: Novum)

'Huisartsen en ziekenhuizen moeten budget delen'

Huisartsen en ziekenhuizen moeten samen één budget delen. Er wordt nu geld verspild omdat het voor ziekenhuizen financieel aantrekkelijk is zo veel mogelijk verrichtingen en behandelingen te doen, stelt de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Ziekenhuizen en huisartsen krijgen nu een apart budget. Hierdoor worden ze volgens de belangenorganisatie voor patiënten nauwelijks geprikkeld samen te werken.

Ook zou de huidige regeling ziekenhuizen en specialisten aanmoedigen behandelingen uit te voeren die ook door de huisarts kunnen worden gedaan, omdat ze dan meer omzet maken. De kosten zijn dan veel hoger dan wanneer zo'n patiënt door een huisarts wordt afgehandeld, maar daar merken de ziekenhuizen niks van.

Als de ziekenhuizen en huisartsen samen over één budget gaan, worden ze gedwongen samen geld te besparen, redeneert de NPCF. Het geld dat dan overblijft zou moeten worden gebruikt voor een wijkgerichte aanpak.

De belangenorganisatie wil dat het zorgaanbod beter aansluit op de vraag in een wijk of regio. Patiënten zouden minder snel naar de duurdere ziekenhuiszorg worden verwezen als huisartsen en therapeuten beter samenwerken in de wijk. Ook zou beter moeten worden gekeken hoe vrijwilligers en maatschappelijk werkers kunnen worden ingezet.

Verzekeraars moeten dat volgens de NPCF desnoods afdwingen. De organisatie houdt hier binnenkort een rondetafelgesprek over.

'Terugkeer Boilesen tegen Manchester United'

Nicolai Boilesen maakt mogelijk komende donderdag in het Europa League-duel tegen Manchester United zijn terugkeer bij Ajax. De Deense linksback kende maandag met Jong Ajax een succesvolle rentree.

Na bijna vijf maanden blessureleed maakte Boilesen tegen Jong ADO Den Haag (0-7 winst) zijn rentree. Boilesen, die komende donderdag twintig jaar wordt, kampte met problemen aan de hamstring. Hij kijkt positief terug op zijn terugkeer binnen de lijnen.

"Ik ben heel blij dat ik weer heb kunnen spelen", aldus Boilesen op de clubsite van de Amsterdammers. "Ik heb gelukkig nergens meer last van." Boilesen speelde een uur mee tegen Jong ADO Den Haag en wist één van de zeven treffers voor zijn rekening te nemen.

Een comeback in de Amsterdamse hoofdmacht lijkt daardoor ook dichterbij gekomen. Mogelijk komt hij donderdag, op zijn verjaardag, al in actie tegen Manchester United. "Dat wordt dinsdag besproken met Frank de Boer", zei Jong Ajax-trainer Gery Vink. "Nicolai deed het uitstekend. Hij speelde met enorm veel plezier en de wil om te voetballen straalde ervanaf."

Actrice Zina Bethune overleden na aanrijding

Actrice en danseres Zina Bethune is afgelopen zondag overleden nadat ze werd aangereden in Los Angèles De 66-jarige actrice werd tweemaal aangereden toen ze een gewond dier wilde helpen. De dader reed na het ongeluk door.

Volgens een woordvoerder van de politie reed Bethune op de Forest Lawn Drive en parkeerde haar auto op de vluchtstrook om een aangereden dier te helpen. Hierbij werd de actrice door een auto aangereden en daarna nog door een tweede voertuig geraakt. De politie van Los Angèles is nog op zoek naar de bestuurder van een witte auto die bij de aanrijding betrokken was.

De uit New York afkomstige Bethune begon haar loopbaan als gerenommeerd danseres en begon in de jaren vijftig haar carrière als actrice. Zo was ze op het kleine scherm te zien in onder meer The Guiding Light (1952), Love of Life (1951), The Nurses (1962) en Santa Barbara (1984). In 1967 speelde ze, samen met Harvey Keitel, in de debuutfilm van Martin Scorsese, getiteld Call First (ook bekend onder de titel Who's That Knocking at My Door?). De laatste jaren gaf Bethune dans en acteerlessen aan kinderen met een lichamelijke beperking.

Dost: "Van Basten kan reden zijn om te blijven"

Ook bij aanvaller Bas Dost is de aanstelling van Marco van Basten bij sc Heerenveen goed gevallen. De huidige topscorer van de Eredivisie noemt de komst van San Marco zelfs een reden om deze zomer mogelijk niet naar een andere club te verhuizen. Dost ziet Van Basten als een idool.

"Dit kan een reden zijn om te blijven", aldus Dost aan het AD. "Het is wel vroeg om er nu al iets over te zeggen. Ik moet er nog goed over nadenken. Van Basten is in elk geval een aansprekende naam. Dit maakt me we enthousiast." Dost zag vorige winter een overgang naar Ajax op het laatste moment afketsen. Dit seizoen kreeg hij echter weer het vertrouwen van trainer Ron Jans en wist hij zijn vorm uit zijn Heracles-tijd weer terug te vinden.

De aanvaller kan zich echter weinig herinneren van de prestaties van Van Basten, die voor twee jaar tekende bij Heerenveen. "Voor veel spelers is hij een held geweest. Zelf was ik net geboren toen hij stopte maar ik heb wel wat aardige goals van hem gezien. Wat een goede speler, niet normaal. Het lijkt me mooi om met hem te werken."

Trulli vreest Van der Garde niet

Caterham F1 Team-coureur Jarno Trulli maakt zich geen zorgen om zijn stoeltje. De positie van de 37-jarige Italiaan lijkt al tijden onder druk te staan, waarbij nu met name derde rijder Giedo van der Garde genoemd wordt om hem gedurende het seizoen te vervangen.

"Ik maak me er echt niet druk om. Ik wil mijn werk gewoon zo goed mogelijk doen. Dat is het enige waar ik me mee bezig houd, want als ik mijn werk niet goed doe, dan lig ik er sowieso uit. Mijn positie verschilt wat dat betreft niet van die van elke andere coureur in de paddock. Er moet gepresteerd worden, zo simpel is het. De enige vraag daarbij is, en dat is een lastige, of je alles eruit haalt dat erin zit," zei Trulli tegen Autosport.

"Natuurlijk weet ik dat alles in de Formule 1 zomaar van de ene op de andere dag kan veranderen, dat er coureurs met geld rondlopen die op zoek zijn naar een stoeltje en dat economische belangen - zeker in deze tijd - ook meespelen voor een team, maar ik heb een geldig contract op zak en heb niets gehoord waaruit blijkt dat Caterham van me af wil," zei de Italiaan die echter ook moet weten dat Vitaly Petrov lang in beeld was om hem te vervangen.

Nu de Rus uit beeld is wordt de naam van Van der Garde als mogelijke racecoureur genoemd bij de renstal van Tony Fernandes die Heikki Kovalainen als eerste coureur onder contract heeft staan. Trulli weet dat hij niet voor eeuwig in de Formule 1 zal rijden, maar zorgen dat derde rijder Van der Garde hem zal vervangen heeft hij niet. "Ze hebben hem vrij laat vastgelegd en laten rijden omdat het belangrijk is een derde man te hebben met enige ervaring in de auto."

Japan wil WK-wedstrijd in Fukushima

De Japanse voetbalbond wil tijdens het WK voor vrouwen onder 20 een wedstrijd spelen in Fukushima. De bond heeft plannen om een wedstrijd te verplaatsen naar de stad. Daarvoor moet wel het stadion verbouwd worden, zodat het aan de eisen van de FIFA voldoet.

Het gebied rond Fukushima werd vorig jaar maart getroffen door een aardbeving en een tsunami. Hierbij raakte de kerncentrale, die ruim 50 kilometer van de stad staat, zwaar beschadigd. De bond ziet het houden van evenementen in het getroffen gebied als steun voor de bewoners en wil daarmee aantonen dat het er veilig is.

Japan organiseert voor het eerst een jeugd-WK voor vrouwen. Het toernooi wordt gehouden van 19 augustus tot en met 8 september. De Japanse vrouwen wonnen vorig jaar het grote WK.

Konami's Dating Sim is een ware hit

Konami's dating sim, Love Plus, is een echte hit in Japan. De game zorgt ervoor dat je een virtuele vriendin hebt zonder daadwerkelijk de zorgen van een echte vriendin te hebben. De volgende uitbreiding, New Love Plus, komt morgen uit voor de 3DS in Japan. Deze uitbreiding zorgt voor nog meer virtuele vriendinnen.

Gamers kunnen foto's van deze virtuele vriendinnen uitprinten op A3 of A4-papier om zo nog meer tijd met ze door te kunnen brengen. Verder brengt Konami een tool uit die ervoor zorgt dat je de Love Plus-data kan omzetten naar New Love Plus-data om zo je oude vriendin niet uit het oog te verliezen.

New Love Plus introduceert tevens ook Girlfriend Mail, gamers zullen hiermee brieven ontvangen van hun virtuele vriendinnen. De brieven zijn te bereiken via pc en smartphone. De optie is helaas niet gratis, $4 kost Girlfriend Mail. Gamers kunnen ook hun game data linken met Girlfriend Mail, wanneer men dit doet zullen ze brieven ontvangen met daarin bijvoorbeeld de namen van hun huisdieren. Gamers die jarig zijn ontvangen een "speciale mail".. daar is alleen nog niks over bekend.

Bokser Mayweather: "Lin gehypet omdat hij Aziaat is"

New York Knicks-basketballer Jeremy Lin mag dan het sportnieuws beheersen in de Verenigde Staten, volgens bokser Floyd Mayweather is de aandacht voor hem onzin. Lin krijgt volgens hem alleen aandacht omdat hij een Aziaat is. Dat twitterde Mayweather maandag. "Jeremy Lin is een goede speler, maar hij wordt gehypet omdat hij Aziaat is. Zwarte spelers doen iedere avond wat hij doet, maar krijgen niet dezelfde waardering."

Lin is de afgelopen weken uitgegroeid tot een sensatie. De tot dan toe onbekende speler kreeg vanwege blessures een kans en leidde de Knicks naar vijf zeges op rij. Daaronder was een winst op Los Angeles Lakers waarin de zoon van Taiwanese ouders 38 punten scoorde.

Mayweather staat bekend om zijn controversiële en raciaal geladen meningen. Hij heeft zijn rivaal Manny Pacquiao van de Filipijnen meermalen beledigd. In 2010 deed hij dat in een video op internet waarin hij zich racistisch en homofobisch over Pacquiao uitliet.

'Hiddink weer in beeld bij Chelsea'

De matige resultaten van de laatste weken heeft de positie van Chelsea-manager Andre Villas-Boas aan het wankelen gebracht. Zowel bij de fans als de spelers zou de Portugese trainer slecht liggen. De naam van Guus Hiddink gaat daardoor weer rond op Stamford Bridge als mogelijke opvolger.

De resultaten van Chelsea dit seizoen nemen dramatische vormen aan. Dit weekeinde gingen The Blues met 2-0 onderuit bij Everton en daardoor groeide de achterstand op koploper Manchester City naar maar liefst zeventien punten. Fans van Chelsea zongen Villas-Boas al toe dat hij "niet wist wat hij aan het doen was" en dat hij "de volgende dag ontslagen zou worden".

Ook de spelers zouden boos zijn op Villas-Boas. Op hun vrije dag laste de Portugese trainer namelijk een straftraining in. Volgens Villas-Boas was de wedstrijd tegen Everton "de slechtste van dit seizoen".

De Daily Mail weet nu te melden dat ook eigenaar Roman Abramovich genoeg heeft van zijn coach. De Russische geldschieter zou al met de gedachte spelen om Guus Hiddink opnieuw te polsen. De Nederlander volgde in 2008 Luiz Felipe Scolari op en won vervolgens met Chelsea dat seizoen de FA Cup.

Renault: "Wij leveren de meest zuinige motor"

Renault vindt dat het de meest zuinige motoren in de Formule 1 kan leveren. Het Franse merk belevert dit jaar de teams Lotus Renault GP, Red Bull Racing, Caterham en Williams. Volgens Renault F1-baas Jean-François Caubet hebben de coureurs met hun motoren voor een race veel minder brandstof nodig dan de concurrentie.

"De Mercedes-krachtbron heeft misschien vijftien pk meer dan onze motor en ook de Ferrari heeft iets meer vermogen, maar wij hebben een motor die zuiniger is en betere rij-eigenschappen heeft. Doordat onze motor minder verbuikt, kunnen de coureurs van Red Bull met vijftien tot achttien liter minder brandstof aan de races beginnen, en dat is een groot verschil," zei Caubet in de Spaanse krant AS.

Verhoek staat voor debuut bij Twente

Wesley Verhoek zal komende donderdag waarschijnlijk zijn debuut maken voor FC Twente. De aanvaller maakte vorige maand de overstap van ADO Den Haag naar de ploeg uit Enschede.

Trainer Steve McClaren heeft Verhoek opgenomen in de selectie voor het Europa League-duel tegen Steaua Boekarest. Verhoek kwam bij Twente binnen met een blessure aan zijn enkel, maar is hier inmiddels volledig van hersteld. Hij doet weer volop mee met de training.

Nog dit jaar site voor bezwaar tegen verkeersboete

Het moet de tweede helft van dit jaar mogelijk worden online bezwaar te maken tegen verkeersboetes. Op de website van het Openbaar Ministerie komt een digitaal loket waar burgers met hun DigiD kunnen inloggen, zegt een woordvoerder van het Landelijk Parket dinsdag.

Daar worden de bezwaarmakers aan de hand van een schema met vragen begeleid bij het schrijven van hun bezwaar. Ze kunnen ook een digitale bijlage bijvoegen. "Nu moeten mensen nog een brief op papier schrijven en een bijlage bijvoegen. Het staat op onze website wel aangegeven hoe dat moet, maar voor veel mensen blijkt het toch te ingewikkeld", zegt de woordvoerder.

Vaak ontbreken volgens hem gegevens. "Soms zeggen mensen bijvoorbeeld dat ze niet op de locatie van de overtreding waren. Dan moeten wij weer contact opnemen om te vragen of ze kunnen bewijzen of ze ergens anders waren, zo gaat tijd verloren."

Het digitale loket moet het vooral voor de bezwaarmakers gemakkelijker maken. "Ik kan echt nog niet zeggen of het ons tijd gaat besparen. Misschien besluiten wel meer mensen om bezwaar te maken omdat het straks gemakkelijker gaat."

Het loket stelt gelijk een aantal vragen om voor de bezoeker duidelijk te krijgen of zijn bezwaar een kans maakt. Zo wordt gevraagd of hij kan bewijzen dat hij niet op de locatie van de overtreding was. Een bezwaar dat weinig kans van slagen heeft, kan overigens wel nog worden ingediend.

Via de site moet het ook mogelijk worden flitsfoto's op te vragen. Dat kan al bij steeds meer politiekorpsen via mijnpolitie.nl. "Die site gaan wij integreren. De ervaring is dat mensen vaak van een bezwaar afzien als ze zien dat het toch echt hun auto is die op de foto staat."

Vorig jaar werden driehonderdduizend bezwaren ingediend op elf miljoen beschikkingen. In 25 duizend gevallen hoefden de bezwaarmakers uiteindelijk toch geen boete te betalen. Dat kan bijvoorbeeld als ze geflitst werden doordat een hardrijder hen inhaalde.

Acteur David Kelly (82) overleden

Acteur David Kelly is afgelopen zondag in Dublin overleden. De 82-jarige acteur overleed na een kort ziekbed. Kelly was bij het grote publiek vooral bekend van zijn rol als Charlie's grootvader in Charlie and the Chocolate Factory van Tim Burton.

Kelly wordt op 11 juli 1929 geboren in Dublin, Ierland. Als hij acht jaar oud is maakt hij zijn debuut bij het Gaiety theater. Vanaf de jaren vijftig is Kelly in diverse tv-series en films te zien. Zo zien we hem ondermeer in series als ITV Television Playhouse (1958), The Informer (1966), Tales from the Lazy Acre (1972) en Strumpet City (1980). Ook was de acteur op het witte doek te aanschouwen in onder meer Ulysses (1967), The Italian Job (1969), Stryker's War (1985), Mean Machine (2001) en Charlie and the Chocolate Factory (2005).


David Kelly 1929 - 2012.

Rode Kruis opent giro voor slachtoffers Syrië

Het Rode Kruis heeft giro 5125 geopend voor slachtoffers van het geweld van het regime in Syrië. Om de hulpverlening voort te kunnen zetten is volgens het Rode Kruis ruim 11,5 miljoen euro nodig.

Duizenden mensen zijn vanwege het geweld op de vlucht geslagen. De hulporganisatie probeert te helpen door onder meer voedselpakketten, medicijnen, tenten en dekens uit te delen. Ook worden mobiele klinieken ingezet.

De veiligheid van de vrijwilligers is volgens Midden-Oostendeskundige bij het Nederlandse Rode Kruis Ad Beljaars een groot probleem. Hij is net in het gebied geweest en wijst erop dat al meerdere hulpverleners tijdens het werk zijn omgekomen. Het hoofd van de Syrische Halvemaan, de islamitische zusterorganisatie van het Rode Kruis, is onlangs vermoord.

De VN-mensenrechtenchef Navi Pillay stelde maandag dat de wreedheden die het Syrische regime sinds vorig jaar maart begaat neerkomen op misdaden tegen de menselijkheid. Volgens haar zijn al meer dan 5400 mensen gedood.


Rode Kruis opent giro voor slachtoffers Syrië (Foto: Novum)

[NBA] 76ers bezorgen Bobcats opnieuw nederlaag

De basketballers van Philadelphia 76ers hebben Charlotte Bobcats maandag de vijftiende nederlaag op rij toegebracht. In Charlotte werd het 98-89 voor de Sixers. Louis Williams werd met 23 punten topscorer bij de bezoekers. Francisco Elson zat wel op de bank bij de 76ers, maar kreeg geen speeltijd.

Charlotte staat stijf onderaan in de Eastern Conference. Philadelphia is de nummer drie achter Chicago Bulls en Miami Heat. Die laatste ploeg won op bezoek bij Milwaukee Bucks afgetekend met 114-96. LeBron James was met 35 punten de grote man bij de ploeg uit Florida.

Overige uitslagen NBA maandag
Orlando Magic - Minnesota Timberwolves 102-89
New Orleans Hornets - Utah Jazz 86-80
Dallas Mavericks - Los Angeles Clippers 96-92
Golden State Warriors - Phoenix Suns 102-96

Haagse corporatie had zelfde probleem als Vestia

De Haagse corporatie Staedion had net als de Rotterdamse branchegenoot Vestia problemen met een derivatenportefeuille. Hierdoor raakte Staedion medio 2010 in acute liquiditeitsproblemen. Dat bevestigt de corporatie in het Financieele Dagblad van dinsdag.

De problemen werden opgelost door een noodkrediet van de Bank Nederlandse Gemeenten. Inmiddels heeft Staedion de derivatenportefeuille met renteswaps flink teruggebracht. Een dergelijke portefeuille beschermt tegen rentestijgingen. Als de rente echter daalt, vraagt een bank extra bijstortingen.

"We hadden dezelfde problematiek als Vestia", bevestigt directeur van Staedion Willem Krzeszewski in het FD. Hij beklemtoont dat deze wel kleiner waren. Vestia heeft tien miljard euro netto aan derivaten op 5,5 miljard aan leningen. Bij Staedion was dat 505 miljoen op een totaal van 1,3 miljard euro. Nu is dat teruggebracht tot 340 miljoen euro op 1,1 miljard euro aan leningen. "Een op drie is mooi", zegt Krzeszewski.


Haagse corporatie had zelfde probleem als Vestia (Foto: Novum)

'Veel misbruik in orthodox-protestants gezin'

Veel jongeren in orthodox-protestantse gezinnen zijn of worden seksueel misbruikt. Hulpverleners in de zogenoemde bible belt, het gebied van Zeeland tot de Veluwe, ontvangen daar opvallend veel signalen over. Kenniscentrum Movisie is bezorgd en wil dat er een onderzoek naar het misbruik komt, meldt het instituut dinsdag.

Movisie deed onderzoek naar huiselijk geweld maar kreeg onverwacht te maken met meldingen van seksueel misbruik. Een aantal hulpverleners vermoedt dat het seksueel misbruik vaker voorkomt in gesloten orthodox-protestantse gezinnen dan in andere gezinnen.

"Ik dacht dat het één op de vier was die seksueel misbruik meemaakt, maar ik heb nu de indruk dat één op de vier géén incest meemaakt", zegt een van de hulpverleners. Ze kregen onder meer meldingen van meisjes die zowel binnen het gezin als daarbuiten werden misbruikt. Een paar respondenten beschreven voorbeelden van netwerken waarbij meerdere volwassenen dezelfde kinderen misbruiken en dit weten van elkaar.

Volgens Movisie is de drempel om hulp te zoeken te hoog en zijn de situaties zeer lastig bespreekbaar. De problemen worden bovendien met de 'mantel der liefde' bedekt of genegeerd.

Uggie wint Golden Collar Awards

Afgelopen zondag won The Artist al een lading prijzen, sinds vannacht kunnen we er nog eentje bijschrijven. Bij de Golden Collar Awards werd het beeldje voor Beste Hond in een Bioscoopfilm in beslag genomen door de Jack Russell terriër Uggie. Hij won de prijs voor zijn rol van The Dog in The Artist.

2011 was een goed jaar voor filmhonden. Zo zagen we bij de genomineerden Denver, die Skeletor speelt in 50/50, Hummer oftewel Dolce in Young Adult en de Jack Russell terriër Cosmo, die Arthur speelt in Beginners. En natuurlijk de Doberman Blackie (Hugo), die dankzij een ingezonden brief van regisseur Martin Scorsese alsnog genomineerd werd. Uggie maakte trouwens dubbel kans op de prijs aangezien hij ook was genomineerd voor zijn rol van Queenie in Water For Elephants.

Het publiek mag dan dol op de zwijgend blaffende Jack Russell zijn, Michel Hazanavicus, regisseur van The Artist had daar een geheel andere mening over. In een recent interview met Deadline onthulde de levenspartner van de regisseur, Bérénice Bejo, dat Hazanavicus behoorlijk moe werd van het feit dat alle acteurs stukjes worst op zak moesten hebben om de kleine viervoetige acteur aan het werk te krijgen. 

Bejo: "Hij (Hazanavicus) is geen liefhebber van honden. Toen we elkaar voor het eerst ontmoetten had ik een hond bij me, en hij zijn twee dochters. Ik gaf aan dat we elkaar moesten accepteren zoals we zijn. Hij maakte daar een grap over. Hij zei: 'Als ik last heb van je hond kan ik hem opsluiten in een kamer en de deur dicht doen. Dat lukt je niet bij mijn dochters.' En dat vond ik wel eerlijk."

Of de uitreiking van de gouden halsband een voorbode is voor de komende Oscarverkiezingen is nog onbekend. Hier zijn in elk geval nog de andere winnaars van het hondse spektakel.

Beste Hond in een Buitenlandse Film
Koko als Red Dog in Red Dog

Beste Hond in een TV-Serie
Bridgitte als Stella in Modern Family

Beste Hond in een Reality Show
Giggy in the The Real Housewives of Beverly Hills
en
Hercules in Pit Boss

Beste Hond in een Direct-Op-Dvd Film
Rowdy als Marley in Marley & Me: The Puppy Years

Humanitarian Award
Charlize Theron

Legends Honorary Award
Regisseur Michael Vance


Het zal voorlopig nog wel even onrustig blijven bij de lantaarnpalen en brandkranen van Hollywood.

'Guidetti opgeroepen voor Zweedse elftal'

John Guidetti wordt door de Zweedse bondscoach Erik Hamrén opgeroepen voor de oefeninterland tegen Kroatië. De spits van Feyenoord wordt volgens De Telegraaf beloond voor zijn uitstekende vorm bij Feyenoord. Guidetti scoorde dit seizoen al zeventien keer in 21 competitieduels. Dat is ook bondscoach Hamrén niet ontgaan. De keuzeheer neemt Guidetti op in de Zweedse selectie.

De Zweden oefenen op 29 februari tegen Kroatië en de 19-jarige Guidetti kan dan mogelijk zijn debuut maken voor de nationale ploeg. De huurling van Manchester City kwam eerder uit voor jeugdteams van zijn vaderland. Guidetti liet eerder al weten nog hoop te hebben op Euro 2012.

"Ik denk zeker dat ik een kans heb om bij de nationale ploeg te komen. Het zou een droom voor mij zijn om op een eindtoernooi te spelen. Als ik bij Feyenoord goed speel, dan heb ik zeker een kans", aldus de jonge Zweed tegen Goal.com. Zweden plaatste zich achter Oranje voor het EK.

Ridge Racer: Unbounded vier weken uitgesteld

Bandai Namco heeft bekendgemaakt dat het volgende spel in de Ridge Racer-serie vier weken is uitgesteld. In Europa komt het spel nu op 30 maart uit. Een precieze reden is niet opgegeven.

Wel een vage: "The development team felt they needed a little bit of extra time to optimise the game." Dat staat te lezen op de site van Bandai Namco. Wat er precies geoptimaliseerd moet worden, is niet bekend. Bugbear Entertainment, bekend van Flatout, is verantwoordelijk voor de ontwikkeling.

Samaritan-demo benodigt tien Xbox 360'en

Als het aan Epic ligt dan moet de volgende generatie consoles er nog hard aan trekken om gebruik te moeten maken van de populaire Unreal Engine. Nummer vier vereist namelijk 2.5 terraFLOPS.

Dat is tien keer krachtiger dan de huidige Xbox 360. Die heeft 'slechts' 0.25 terraFLOPS. Epic beschrijft de demo zelf als een soort doel waar consoleboeren naartoe zouden moeten werken. In 2014 moet de engine af zijn.

NASA zegt Mars-akkoord met Europa op

De Amerikaanse ruimteorganisatie NASA heeft een akkoord opgezegd waarbij de VS en Europa samen robots zouden sturen naar Mars. De Amerikanen hebben het project voorlopig wegbezuinigd.

Het plan was dat de VS en EU in 2016 een satelliet in een baan rond Mars zouden brengen. Twee jaar later zouden twee robots landen op de 'rode planeet'. De NASA had in 2009 beloofd om omgerekend ruim 1 miljard euro te betalen, de Europese ruimtevaartorganisatie ESA zou 0,9 miljard euro bijleggen voor het zogeheten ExoMars project.

NASA-bestuurder Charles Bolden gaf toe dat het een moeilijke keuze was om de geplande samenwerking met Europa stop te zetten. De NASA dreigt veel experts op het gebied van Mars-missies te verliezen. "Het Mars-project was een van de succesvolste NASA-programma's van de laatste 10 jaar", klaagde professor Scott Hubbard van de Stanford University. De VS hadden onlangs nog de grootste en modernste Mars-robot gepresenteerd, genaamd Curiosity.

Nu de VS afhaken, kan Europa het project wellicht voortzetten met Rusland. De Russen willen graag naar Mars, maar onlangs raakte een raket naar de planeet uit koers.

Politiebonden stellen minister ultimatum

De politievakbonden hebben een ultimatum gesteld aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) over een nieuwe cao. De minister krijgt tot uiterlijk vrijdag 18.00 uur om met een bod te komen dat genoeg aanknopingspunten biedt om verder te praten, anders volgen mogelijk collectieve acties, meldt politiebond ACP maandagavond.

De onderhandelingen over de nieuwe cao raakten eind vorige week volgens de ACP in een impasse. De bonden beschuldigen Opstelten ervan totaal geen bereidheid te tonen een bod te doen dat zal leiden tot een akkoord. De minister zou onder meer de salarissen niet willen verhogen.

De bonden eisen naast meer salaris onder meer ook goede in-, door- en uitstroommogelijkheden. De onderhandelingen over een nieuwe cao vinden plaats tegen de achtergrond van de omvorming van de huidige structuur van 25 regiokorpsen en het Korps Landelijke Politiediensten tot één nationale politie. De bonden eisen daarom ook dat er geen gedwongen ontslagen vallen. Mensen van wie de functie vervalt, moeten van werk naar werk worden begeleid, bij voorkeur binnen de politie.

De bonden waarschuwen Opstelten dat agenten door zijn voorstellen gedemotiveerd kunnen raken en over enkele jaren tot een slechte positie op de arbeidsmarkt kunnen leiden.

Minder Nederlanders op vakantie in buitenland

De komende voorjaarsvakantie gaan minder Nederlanders op vakantie in het buitenland dan vorig jaar. Het aantal vakanties in eigen land blijft gelijk, verwacht het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen.

Ongeveer zevenhonderdduizend Nederlanders trekken volgens het bureau de komende weken naar het buitenland. Dat zijn er honderdduizend minder dan vorig jaar. De ANWB schatte zondag al dat ongeveer honderdtachtigduizend Nederlanders de sneeuw opzoeken. Dat zou vrijdag en vooral zaterdag tot drukte leiden op de wegen in het zuiden van Duitsland en in de Alpen.

Zevenhonderdduizend Nederlanders vieren vakantie in eigen land. Meer dan de helft van de binnenlandse vakanties wordt in een bungalow of vakantiehuisje doorgebracht. Dertig procent kiest voor een hotel.

Om te bezuinigen op vakanties zouden Nederlanders korter, minder ver of minder vaak erop uittrekken. Ook wordt minder aan de vakantie uitgegeven. De scholen in het midden en zuiden van Nederland hebben van 18 tot en met 26 februari vakantie. Het noorden heeft van 25 februari tot en met 4 maart vakantie.

Carlo Boszhard maakt werk van TV Kantine-film

Carlo Boszhard hoopt snel aan de slag te kunnen gaan met een filmversie van de TV Kantine. Eind vorig jaar werd bekend dat hij een film gebaseerd op het populaire programma wil maken. "Ik zou het ontzettend leuk vinden als we dat project van de grond kunnen krijgen", zegt hij.

"We gaan allerlei films parodiëren, van Nova Zembla tot E.T. Denk aan Raiders of the Lost Ark, maar dan met Maik de Boer in de hoofdrol", licht de presentator dinsdag in Spits een tipje van de sluier op. "Ik vind het jammer dat dat een genre is dat we in Nederland eigenlijk niet echt kennen."

De 42-jarige Boszhard is vanaf deze week te zien in twee bioscoopfilms. In de familiefilm Tony 10 speelt hij een leraar en in de horrorkomedie Zombibi vertolkt hij nieuwslezer Jan de Hoop.

[CL] Barça zoekt eerherstel

De Spaanse voetbalclub FC Barcelona gaat dinsdag in de Champions League op zoek naar eerherstel. De ploeg van trainer Josep Guardiola moest zaterdag in eigen land verrassend buigen voor Osasuna en zag de achterstand op koploper Real Madrid daardoor oplopen tot 10 punten. Het leidde in Spanje tot speculaties dat Barça na de vele successen van de afgelopen jaren wat te gemakzuchtig wordt.

De Catalaanse grootmacht gaat dinsdag in de achtste finales van de Champions League op bezoek bij Bayer Leverkusen. De Duitse club kan ook wel een succesje gebruiken in een matig seizoen, waarin het voorlopig zesde staat in de Bundesliga. De return is op 7 maart in Camp Nou.

Olympique Lyon, dat Ajax in de groepsfase op doelsaldo achter zich hield, neemt het dinsdag op tegen Apoel Nicosia. De Cypriotische club zorgde voor een stunt door in de groep Zenit Sint-Petersburg, FC Porto en Sjachtar Donetsk achter zich te houden. Beide wedstrijden beginnen om 20.45 uur.

Politiestaking Rio de Janeiro voorbij

 De politiestaking in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro is maandag beëindigd. Eerder werd gevreesd dat agenten ook tijdens het wereldberoemde carnaval, dat over enkele dagen van start gaat, het werk zouden neerleggen en dat de veiligheid in het geding zou komen.

Fernando Bandeira, hoofd van politievakbond Sinpol, zei dat de agenten hebben besloten de staking te beëindigen, omdat 'we ons Rio geen schade willen toebrengen, zeker niet met carnaval'. Hij waarschuwde echter dat agenten na de feestelijkheden weer over hun grieven willen praten. "Na het carnaval gaan we weer in gesprek om onze eisen opnieuw duidelijk te maken. De beweging leeft nog steeds."

De staking begon vorige week, maar is nooit echt van de grond gekomen. Het aantal agenten dat deelnam was relatief klein en de Braziliaanse autoriteiten hebben nooit een beroep hoeven doen op het leger.

Meer verdachten aangehouden door anonieme tips

Het aantal verdachten dat door een tip bij de anonieme meldlijn voor misdaden M. werd aangehouden is vorig jaar met ruim een kwart (27 procent) toegenomen. Het gaat om ruim zestienhonderd verdachten, meldt de stichting achter de meldlijn dinsdag.

Het aantal tips nam vorig jaar met dertien procent toe om uit te komen op ruim dertienduizend. In een op de acht gevallen leidde een tip tot een aanhouding. Dat is een beter resultaat dan in 2010, toen een tip nog in een op de negen gevallen tot een aanhouding leidde.

De toename van het aantal tips komt doordat steeds meer mensen van de meldlijn horen, zei directeur van Stichting M. Guus Wesselink op Radio 1. Vooral over zaken die langer in de media spelen komen tips binnen. Als voorbeeld noemde hij de Amsterdamse zedenzaak. "Mensen zitten dan met informatie en als ze het steeds weer terugzien willen ze er toch wat mee doen."

Bijna zes van de tien meldingen gaan over drugshandel. Door de meldingen werd onder meer een internationaal drugstransport van 320 kilo cocaïne ter waarde van tien miljoen euro in Antwerpen onderschept. Door de tiplijn zouden tonnen aan hennepplanten en -stekken zijn opgespoord.

Dienstregeling NS woensdag weer normaal

De treinen van de NS rijden vanaf woensdag weer volgens de normale dienstregeling. Dinsdag rijden de treinen nog wel volgens de aangepaste dienstregeling, meldt de NS op zijn website.

Vanwege het winterweer reden de treinen de afgelopen dagen volgens een aangepaste dienstregeling, waarbij minder treinen rijden. Reizigers zijn daardoor langer op weg. Met de aangepaste dienstregeling moest worden voorkomen dat verstoringen zich als een olievlek over het hele spoor verspreiden.

Reizigersorganisaties hadden kritiek op de regeling, omdat die ook werd ingezet terwijl er nauwelijks sprake zou zijn van winterweer.

Resistance: Burning Skies krijgt releasedatum

Resistance: Burning Skies heeft een releasedatum gekregen. In een livechat op het Amerikaanse PlayStation-blog heeft Sony aangekondigd dat het spel op 29 mei gaat uitkomen op PlayStation Vita.

Het zou eventueel nog kunnen dat Resistance: Burning Skies een dag later gaat uitkomen. Op het Europese PlayStation-blog staat namelijk te lezen dat het spel gaat uitkomen op 30 mei.

Welke datum het ook gaat worden, het is in ieder geval zeker dat spelers eind mei de wereld kunnen gaan redden van de Chimera.

Maleisië verdedigt uitzetten Saudiër

Maleisië heeft maandag tekst en uitleg gegeven over de beslissing om een jonge Saudische journalist uit te leveren aan zijn vaderland. Internationale rechtengroepen hadden scherpe kritiek op de uitlevering, maar de Maleisische minister van binnenlandse zaken Hishamuddin Hussein zei dat zijn land geen vrijhaven voor voortvluchtigen is.

Columnist Hamza Kashgari (23) werd donderdag op doorreis naar Nieuw-Zeeland op een luchthaven in Maleisië ingerekend. Zondag werd hij op het vliegtuig naar Saudi-Arabië gezet, waar hij wordt gezocht voor het beledigen van de profeet Mohammed op Twitter. Rechtengroepen vrezen dat hij in zijn vaderland de doodstraf kan krijgen.

"Ik sta niet toe dat Maleisië wordt beschouwd als vrijhaven voor terroristen en personen die door hun land van herkomst worden gezocht", zei Hishamuddin. Beweringen dat Kashgari kan worden gemarteld en gedood noemde hij 'belachelijk'. Saudi-Arabië is een respectabel land, zei hij.

Human Rights Watch was woedend over de Maleisische beslissing Kashgari uit te leveren. De columnist werd in afzondering vastgehouden en had geen toegang tot een advocaat, aldus de rechtengroep. Toen de familie van Kashgari eenmaal een gerechtelijk bevel wist te bemachtigen om de uitlevering tegen te houden zat de Saudiër al in het vliegtuig. "Als hem in Saudi-Arabië de doodstraf te wachten staat, heeft de Maleisische regering bloed aan haar handen", aldus Phil Robertson van HRW.

Verband tussen smog en geheugenverlies

Wonen in een drukke stad of bij een snelweg met veel luchtvervuiling, kan leiden tot een grotere kans op een beroerte en geheugenverlies. Amerikaanse wetenschappers hebben dat geconcludeerd in twee onderzoeken.

Bewoners van Boston bleken vaker een beroerte te krijgen na een piek in de luchtvervuiling. De kans steeg zelfs 34 procent in de 24 uur na de piek, ontdekte Gregory Wellenius van de Brown University in Providence. Hij vermoedt dat het lichaam door de luchtvervuiling slechter in staat is om de bloeddruk op peil te houden. Dat kan leiden tot een beroerte.

In een ander onderzoek bleek de luchtvervuiling van invloed op de snellere veroudering van de hersens. Bij onderzoek van 20.000 oudere Amerikaanse vrouwen bleek hun geheugen en denkvermogen te verslechteren als ze vlakbij luchtvervuiling woonden. In het ergste geval waren de vaardigheden 2 jaar sneller achteruit gegaan dan normaal, aldus Jennifer Weuve van de Rush University Medical Center in Chicago.

Dat verschil merkt een individueel persoon niet, zegt Weuve. Maar op een hele bevolking zou schonere lucht kunnen leiden tot minder gevallen van dementie.

Verband tussen vuile lucht en geheugenverlies
Verband tussen vuile lucht en geheugenverlies (Foto: ANP)

Ook thuis minder gerookt sinds rookverboden

De rookverboden in cafés, restaurants en op het werk hebben er niet toe geleid dat mensen thuis meer gingen roken. Een deel van de rokers besloot juist ook in eigen huis geen sigaret meer op te steken. Dat blijkt uit een Europese studie die dinsdag is gepubliceerd in het vakblad Tobacco Control.

Sinds de rookverboden in Nederland steeg het aantal rokers dat thuis geen sigaret meer opstak met 28 procent. In Frankrijk was dat 17 procent, in Ierland 25 procent en in Duitsland zelfs 38 procent.

Een deel van de liefhebbers gaat nu in de tuin of op de stoep roken, maar het totaal aantal sigaretten per roker is op deze manier toch aanzienlijk gedaald. Dat was althans de trend in Nederland, Ierland en Duitsland, maar niet in Frankrijk.

Het verminderde thuisroken is precies het tegenovergestelde van wat tegenstanders van de rookverboden hadden beweerd. Die meenden bij de invoering dat mensen die niet op het werk of in het café hun sigaretje mogen opsteken, vaker thuis gaan paffen. "De gegevens lijken aan te tonen dat de rookverboden de rokers stimuleren om ook thuis een verbod in te stellen", aldus de onderzoekers onder leiding van Ute Mons van het Duitse instituut voor kankeronderzoek in Heidelberg.

Het onderzoek werd gedaan in 2003/2004 en 2008/2009 onder ruim 4600 rokers in de vier landen. De cijfers zijn vergeleken met Groot-Brittannië, waar geen rookverbod werd ingesteld en het aantal thuisrokers niet is gedaald.

Ook thuis minder gerookt sinds rookverboden
Ook thuis minder gerookt sinds rookverboden (Foto: ANP)

BuZa: zorgen om nucleair programma Iran

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal heeft "met zorg" kennis genomen van de nucleaire ontwikkelingen in Iran. De minister sprak maandag in Oostenrijk met afgevaardigden van het Internationale Atoom- en Energie Agentschap (IAEA). ,,De informatie die ik ontving is niet bemoedigend", aldus Rosenthal

De IAEA zegt dat de ontwikkeling van het nucleaire programma van Iran doorgaat. Het orgaan sprak de zorg uit over de mogelijke militaire dimensie van dat programma. Volgende week brengt de IAEA een nieuw bezoek aan Iran.

Wat Rosenthal betreft is de enige mogelijk voor Iran om uit de impasse te komen door openheid van zaken te geven. ,,Iran is nu aan zet om met bewijslast te komen dat de nucleaire installaties geen militaire maar enkel civiele bedoelingen hebben. Het afgesproken sanctiepakket moet de druk opvoeren."

Rosenthal: zorgen om nucleair programma Iran
Rosenthal: zorgen om nucleair programma Iran (Foto: ANP)

Moody's: lagere waardering 6 eurolanden

Moody's, een van 's werelds invloedrijkste kredietbeoordelaars, heeft maandag zes eurolanden een lagere waardering gegeven, waaronder Italië, Portugal en Spanje. Het bureau wijst op de 'groeiende financiële en macro-economische risico's die voortvloeien uit de eurocrisis'. De onzekerheid over de eurohervorming wordt eveneens genoemd.

Ook Slowakije, Slovenië en Malta zijn volgens Moody's minder kredietwaardig geworden.

Het bureau bestempelt bovendien de vooruitzichten voor Frankrijk, Groot-Brittannië en Oostenrijk voortaan als negatief.

Moody's: lagere waardering 6 eurolanden
Moody's: lagere waardering 6 eurolanden (Foto: ANP)

Museum vol liefdesleed open op Valentijnsdag

Mensen die het niet zo hebben op Valentijnsdag, zich willen laten informeren over de keerzijdes van de liefde of dinsdag gewoonweg geen date hebben, kunnen in Kroatië terecht bij een speciaal museum. In Zagreb staat namelijk het museum voor gebroken relaties, dat vol staat met aandenkens aan echtelijke ruzies en hartenleed.

Op Valentijnsdag trekt het museum in de hoofdstad twee keer meer bezoekers dan op een normale, 'liefdeloze' dag. Gasten kunnen er, in gezelschap of alleen, kijken naar een kapot gegooide tuinkabouter, een afgedankte teddybeer, een trouwjurk uit een mislukt huwelijk en een bijl die werd gebruikt om een interieur kort en klein te slaan.

Alle voorwerpen worden vergezeld met een bijbehorend verhaal over passie, liefdesverdriet of romantiek. "De objecten hier staan voor alle fases van het uit elkaar gaan", zegt medeoprichter van het museum Drazen Grubisic. "We zouden kunnen zeggen dat het een liefdesmuseum is, maar dan ondersteboven".

De bezienswaardigheden komen uit de hele wereld, zoals Manilla, Singapore en Londen. Elk voorwerp wordt omschreven met de duur en locatie van de relatie en een verhaal van de donateur.

De tuinkabouter uit Slovenië werd gegooid naar de auto van een echtgenoot die 'arrogant en harteloos' bleek. De bijl werd door een vrouw uit Berlijn gebruikt om ieder meubelstuk dat haar ex-vriendin had achtergelaten aan stukken te hakken.

Het museum staat tegenover het stadhuis van de Kroatische hoofdstad, waar vele geliefden elkaar eeuwige trouw beloven. Van de duizend voorwerpen in de collectie, worden er honderd getoond.


Museum vol liefdesleed open op Valentijnsdag (Foto: Novum)

Lindsay Lohan vreest dat spullen worden gestolen

Lindsay Lohan is bang dat vreemden met haar inboedel aan de haal gaan. Een verhuizer die spullen van de actrice in een opslag zette, probeert onder meer informatie over de locatie van de opslagplaats te verkopen.

Ook heeft de man foto's van Lindsay's spullen op internet gezet en dreigt hij te onthullen waar de actrice naartoe gaat verhuizen, vertellen bronnen aan de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. Medewerkers van de actrice proberen te achterhalen wie de verhuizer is. Volgens de ingewijden is de politie nog niet ingeschakeld.

De inboedel komt uit Lohans huis in Venice Beach, waar de actrice op nieuwjaarsdag werd lastiggevallen door een indringer. De man kreeg een contactverbod, acht dagen celstraf en een voorwaardelijke straf opgelegd. De blondine maakt zich vooral zorgen omdat ze na het incident zo veel mogelijk uit de schijnwerpers wil blijven.

Onderzoek naar dode man in Zoetermeer

De politie is een onderzoek begonnen naar het overlijden van een 34-jarige man uit Zoetermeer. De overleden man werd maandagochtend rond 05.30 uur gevonden bij het water aan de Palestrinarode.

Om de doodsoorzaak van de Zuid-Hollander vast te kunnen stellen wordt dinsdag sectie op het lichaam verricht door experts van het Nederlands Forensisch Instituut. Er is maandagavond ook een buurtonderzoek in de omgeving van de Palestrinarode.

Afgebrand theater Helmond gesloopt

Theater 't Speelhuis in Helmond moet worden gesloopt. De constructie van het eind vorig jaar door een grote brand getroffen theater is volledig verwoest, meldt de gemeente maandag na onderzoek.

Het monumentale theater van de hand van architect Piet Blom dat in 1977 werd geopend, raakte eind vorig jaar zwaar beschadigd bij de brand. Ook enkele kubuswoningen liepen forse schade op.

De gemeente meldde kort na de brand al te verwachten dat het theater waarschijnlijk niet te herbouwen is. Schade-experts stellen nu volgens de gemeente na onderzoek dat de beste optie voor 't Speelhuis sloop is. Volgens de experts zijn de 'restanten van wat eens 't Speelhuis was total loss' en moeten deze als 'verloren' beschouwd worden.

Onderzoek heeft uitgewezen dat de brand niet is aangestoken.

[Video] Grensrechter stort theatraal neer

Niet alles is wat het lijkt, zo heeft assistent-scheidsrechter Michele Scatoricha bij de wedstrijd tussen Lierse en Zulte Waregem ondervonden. De grensrechter werd door een voorwerp uit het publiek geraakt en stortte neer alsof de wereld verging. De arbiter legde het duel dan ook meteen stil.

Er werd gevreesd voor een zware verwonding bij Scatoricha tot oud-Ajacied Wesley Sonck glimlachend een kartonnen bierhouder omhooghield. De grensrechter zelf was minder blij. "Ik dacht dat het een ijsblok was, was duizelig en dacht dat ik flauw zou vallen. Toen de verzorger mij kwam verzorgen, hoorde ik dat het om een stuk karton ging. Gelukkig hield ik er niets aan over. Eigenlijk is het niet om te lachen! Ik ben vader van twee kinderen en mijn dochter stuurde een sms omdat ze ongerust was."

[Serie A] AS Roma verslikt zich in Siena

AS Roma heeft maandagavond een pijnlijke nederlaag geleden. De Romeinse club ging met 1-0 onderuit bij degradatiekandidaat Siena. Emanuele Calaio wist aan het begin van de tweede helft doelman Maarten Stekelenburg te passeren.

Roma, dat de achtste nederlaag van het seizoen leed, blijft steken op de zesde plaats in de Serie A. Siena verschaft zich door de overwinning wat lucht en staat nu zestiende.

Napoli wist voor het eerst in ruim een maand weer eens een competitiewedstrijd te winnen. Door goals van Miguel Britos en Edinson Cavani werd Chievo met 2-0 verslagen. Napoli staat zevende in de Serie A. Volgende week neemt de club het in de achtste finale van de Champions League op tegen Chelsea.


AS Roma verslikt zich in Siena (Foto: Novum)

[Jupiler League] Opnieuw geen zege voor Willem II

Willem II heeft voor de zesde keer op rij punten laten liggen in de Jupiler League. De Tilburgers bleven thuis tegen Helmond Sport steken op 3-3. Willem II staat zesde, twintig punten achter koploper FC Zwolle. Helmond bezet de negende plaats.

Erik Quekel nam de volledige productie van Helmond voor zijn rekening. Namens Willem II scoorde debutant Istvan Bakx twee keer. Het andere doelpunt kwam op naam van verdediger Jop van der Linden, die zijn eigen doelman passeerde. Willem II had eerder dit seizoen in Helmond nog met 7-0 gewonnen.

AGOVV blijft troosteloos onderaan staan. De hekkensluiter wist in het restant van de vorige maand gestaakte wedstrijd tegen FC Volendam geen punt meer uit het vuur te slepen: 1-2. Kevin Kerr scoorde weliswaar namens AGOVV, maar op 27 januari hadden Robert Mühren en Michel Kramer Volendam aan een 0-2 voorsprong geholpen. De wedstrijd werd daarna gestaakt vanwege een kapotte lichtinstallatie.

Whitney en andere negertjes

Ben ik een cynische klootzak aan het worden? Misschien, ik hoop het niet, maar het zou kunnen. Desalniettemin is het toch uiterst opmerkelijk dat die foto nu ineens op allerlei tijdlijnen verschijnt. Nu Whitney dood is. One person dies and 100 million cry. One million die and no one cries. Laten we er nu even vanuit gaan dat Whitney niet dood was gegaan, wat dan? Waren die hongerkindjes dan niet doodgegaan? Toch wel lijkt me, maar ik ben er stellig van overtuigt dat ik dan niet overal foto's had zien opduiken die mij aan het denken zouden moeten zetten over stervende negertjes.

Fate Of The World

De wereld gaat ten onder! Aardbevingen, overstromingen, tornado's en droogtes verwoesten onze mooie planeet. Is er dan helemaal niemand die hier iets aan kan doen? Jawel, jij kan dat! Niet door twee euro vijftig te storen op giro 555, maar door Fate Of The World te spelen. Je zult weinig invloed hebben op de aarde in de echte wereld, maar een virtuele wereld redden van de hongersnood is ook prima. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.