DVD: Russell Brand In New York City

Is het nou die gast uit Forgetting Sarah Marshall, die gek die bij de MTV Video Music Awards in een monoloog vertelde dat iedereen maar even op Obama moest stemmen of is het toch Mr. Perry? Russell Brand verovert langzamerhand de wereld. 

Russell Brand In New York dvd cover

De Engelse alleskunner is naast zanger, presentator en columnist ook - en eigenlijk vooral - cabaretier. En dat is nu precies de rol die je te zien krijgt in Russell Brand in New York. De flamboyante komiek brengt zijn grappen naar Amerika en daar mag de rest van de wereld nu ook van genieten. Wanneer Brand opkomt denk je direct: "Gast, wat heb je met haar gedaan?!" Vervolgens zie je de rest van zijn voorkomen en dan past het eigenlijk precies; een rockstar op en top. De eerste set grappen zijn wat lastig te verteren; ze zijn wel grappig, maar voor meer dan een klein opgetrokken mondhoekje zorgt het niet.

Na een minuut of 10/12 begint het echt leuk te worden en worden de grappen scherper. Brand grijpt in dat begin vooral terug op de voor Amerika erg schokkende monoloog die hij hield bij de MTV VMA's in 2009. Dit betoog staat als extra op de dvd en is zeker het bekijken waard en het verdient eigenlijk aanbeveling deze te bekijken voordat je de show kijkt. Naarmate de minuten vorderen, wordt de show steeds beter en beter en ga je harder en harder lachen. 

Russell Brand In New York screenshot

Natuurlijk komt ook zijn filmdebuut uit 2008 (Forgetting Sarah Marshall) nog even aan de orde. Over zijn rol als acteur maakt hij tal van grappen, maar ook over de manier waarop hij Mila Kunis probeerde te versieren. Russell Brand in New York is niets meer en niets minder dan de opname van de - geknipte - show van Brand in New York. De stukjes die geknipt zijn, staan op de dvd als extra, maar daar straks meer over. Waar je in het begin erg moet wennen en denkt dat het eigenlijk alleen maar tegen kan vallen na zijn legendarische rol als Aldous Snow, wordt de show steeds leuker en gekker, precies zoals je eigenlijk van deze dwaas mag verwachten. Brand is toch echt stukje bij beetje iedereen aan het inpalmen en zorgt ervoor dat we eigenlijk niemand echt meer serieus moeten nemen. Hij doet het in ieder geval niet meer. 


Extra's

De dvd wordt gelukkig opgeleukt met een aantal extra's. De eerste is meteen de belangrijkste: de beruchte monoloog van Brand tijdens de MTV VMA's in 2009. Omdat hij hier in zijn show op in gaat, is het aan te raden deze even te bekijken voor je de show bekijkt. Zeker is dat jij in ieder geval harder lacht dan het publiek daar. Daarnaast staat op de dvd een aantal scènes dat uit de show geknipt is. Dat lijkt vreemd, maar het gaat hier om een vervelende fan in het publiek die iets schreeuwt naar Brand en waar hij op in gaat. Als een vaardige cabaratier weet hij ook hier weer een grap van te maken: erg sterk. De aan Sting ontleende titel 'An Englishman In New York' is de laatste extra. Hierin zie je hoe de charmeur extraordinaire door New York wandelt, op de foto gaat met fans, handtekeningen uitdeelt en vooral grappig is. Het is leuk om te zien dat de Britse komiek zijn strepen aardig verdiend lijkt te hebben in de VS en als hij op dit niveau blijft, gaan we nog veel van hem horen.