Boek: I Am Number Four

I am number four kennen we natuurlijk al van de film die momenteel in de bioscopen draait. De rechten voor deze film werden in 2009 door Dreamworks gekocht. De Engelstalige versie van het boek kwam in augustus 2010 op de markt, en de Nederlandse vertaling is nu ook leverbaar. Is het nu een boek gebaseerd op een film of een film gebaseerd op een boek?

Die laatste vraag is vrij simpel te beantwoorden. Het is een boek gebaseerd op het filmscript. De schrijver van het boek, Pittacus Lore, is namelijk de naam van één van de ouderlingen van de planeet Loriën waar de hoofdpersonen uit dit boek vandaan komen. Vaak resulteert dit in een boek dat het openslaan nog niet waar is. Met I am number four wordt echter het tegendeel bewezen. De spanning en de gebeurtenissen gaan erin als peperkoek wat resulteert in een heerlijk, en makkelijk lezend boek.

I am number four gaat, zoals de titel al zegt, over iemand die nummer vier is. Hij is één van de negen gardes die als kind van hun eigen planeet Loriën zijn moeten vluchten voor de Mogadoren. Samen met hun begeleiders de Cêpanen leren ze omgaan met hun erfgaves en de superkrachten waar ze over beschikken. Nummers één tot en met drie zijn al vermoord dus is het nu de beurt aan nummer vier. Hij zal al zijn krachten en erfgaves nodig hebben om het gevecht te overleven.

Zoals gezegd trekt dit boek je helemaal in het verhaal en is alles vrij simpel te volgen. Het is namelijk geschreven voor jonge volwassenen waarbij de Amerikanen er blijkbaar vanuit gaan dat een moeilijk verhaal te lastig voor ze is. Toch maakt dit het boek niet minder interessant voor de wat oudere lezers. Het is gewoon een lekker boek om even tussendoor te lezen. Wat wel jammer is, is dat het verhaal eigenlijk niet af is. Aan het einde heb je het idee nog een heel stuk te missen. Ook dit lijkt een typische Hollywood actie te zijn, net zoals er bij een film duidelijk open eindes zijn voor de eventuele vervolgen gebeurt dat ook bij het boek. Waarschijnlijk zal je dus niet, zoals bij bijna iedere andere boekenreeks wel het geval is, halverwege de serie kunnen beginnen.