FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 24 september 2010

Uitslagen Jupiler League speelronde 7 (1)

Vanwege de wedstrijden in de KNVB beker van deze week waren er vanavond maar vier wedstrijden in de Jupiler League. Hieronder vind je de uitslagen en de vernieuwde stand.

RKC Waalwijk, dat net als twee jaar geleden in de Jupiler League grossiert in gelijke spelen, heeft vanavond afstand genomen van medetitelkandidaat Go Ahead Eagles. Op bezoek in Deventer werd het 1-3. Het was De Groot die RKC na 28 minuten op voorsprong zette, gevolgd door de 0-2 van Boerrigter in de 41e minuut. Go Ahead deed nog voor rust wat terug via Janota, wat de ruststand tot 1-2 maakte. Direct na rust vergrootte RKC de voorsprong weer, Benson maakte in de 46e minuut de 1-3. In het restant werd door beide ploegen niet meer gescoord, waardoor Go Ahead in zeven duels al tegen een vierde nederlaag opliep.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
Telstar RBC Roosendaal 1-3
Go Ahead Eagles RKC Waalwijk 1-3
Almere City FC FC Emmen 1-1
Fortuna Sittard FC Volendam 1-2

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Zwolle 6 5 1 0 15 11 - 1
2 FC Volendam 7 4 3 0 15 14 - 8
3 FC Eindhoven 6 4 2 0 14 11 - 2
4 Helmond Sport 6 4 1 1 13 7 - 4
5 RKC Waalwijk 7 3 4 0 13 14 - 8
6 SC Cambuur 6 4 0 2 12 9 - 4
7 Sparta Rotterdam 6 3 2 1 11 22 - 11
8 FC Den Bosch 6 3 1 2 10 13 - 10
9 RBC Roosendaal 7 3 1 3 10 10 - 8
10 Go Ahead Eagles 7 3 0 4 9 11 - 10
11 FC Emmen 7 1 2 4 5 9 - 14
12 Telstar 7 1 2 4 5 7 - 13
13 MVV Maastricht 6 2 3 1 2 9 - 9
14 FC Dordrecht 6 1 0 5 2 6 - 10
15 BV Veendam 6 1 2 3 1 6 - 12
16 Almere City FC 7 1 1 5 1 6 - 23
17 AGOVV Apeldoorn 6 2 0 4 0 8 - 13
18 Fortuna Sittard 7 0 1 6 -1 7 - 20

Voor meer statistieken kijk je op de speciale Jupiler League-pagina.

FIA zet rijschool voor talenten op

Een opmerkelijke zet in de autosport: autosportfederatie FIA heeft een rijschool voor talenten opgezet. De FIA Institute's Academy richt zich op talenten in de leeftijd van 17 tot en met 23 jaar in alle takken van de autosport en zal eerst aan tien rijders onderdak gaan geven.

Er zal in ieder geval één deelnemer bij zitten uit Azië en Oceanië, West-Europa, Oost-Europa. Midden-Oosten en Afrika en minimaal één uit Noord, Midden en Zuid-Amerika. Deze talenten krijgen hulp van de National Sporting Association om hun talenten en houdingen te verbeteren.

Ze krijgen begeleiding van onder meer wereldkampioen in het rallyrijden Robert Reid die als bijrijder veel furore maakte. Ook tweevoudig Le Mans-winnaar en oud-Formule 1-coureur Alexander Wurz is één van de coaches. Het programma zal alleen eerst in Europa van start gaan, maar moet later wereldwijd een vervolg krijgen.

Bejaarde komt om na ongeluk met caravan

Een 72-jarige man is vrijdagmiddag in het Brabantse Biest-Houthakker om het leven gekomen nadat hij probeerde te voorkomen dat een caravan tegen een huisje aan zou rijden. De man overleed ter plekke aan zijn verwondingen, meldt de politie.

Het ongeluk gebeurde rond 13.15 uur op een mini-camping aan de Biestsestraat. De man uit Oosterhout wilde met zijn vrouw de camping verlaten en had een caravanmover klaargezet bij zijn auto. Met de mover kan een caravan gemotoriseerd naar zijn plaats worden gemanoeuvreerd.

Toen de man de mover wilde afkoppelen kwam onder meer de caravan in beweging. Hij probeerde te voorkomen dat de caravan tegen het huisje reed. Omstanders riepen nog dat hij weg moest gaan, maar de man raakte bekneld en overleed.

Zijn vrouw en andere getuigen werden door de politie opgevangen.

Red Bulls weer vooraan in Singapore

De Red Bulls van Sebastian Vettel en Mark Webber waren vandaag in de eerste vrije trainingen voor de Grand Prix van Singapore als vanouds weer de snelste. Na alle controverse rond de flexibele vleugels wordt wederom aangetoond dat de karakteristiek van de baan bepaalt welk team er vooraan rijdt in de Formule 1.

De strengere tests van de FIA met betrekking tot de voorvleugels maken dan ook niet uit. "We wisten dat het geen verschil zou maken. We zouden juist vreemd hebben opgekeken als we opeens langzamer waren dan in Budapest. Onze auto heeft aan iedere test voldaan en we blijven gewoon ons best doen om de auto zo snel mogelijk te maken," zei Webber die in de ochtend de snelste was.

Vettel deed dit in de middag, maar dat zei hem verder niets. "Het is natuurlijk beter om bovenaan te staan, dan achter te liggen. Maar verder hecht ik er weinig waarde aan. Het belangrijkst is dat de auto geen kuren vertoonde. De rest is koffiedik kijken."

'Groot verschil Marokkanengemeenten'

Marokkaanse jeugd uit Ede, Gouda, Utrecht en Zeist worden vaker verdacht van een misdrijf dan Marokkaanse jongeren in andere gemeenten met een grote dichtheid van Marokkanen. Dat schrijft De Volkskrant vrijdag op basis van een rapport van onderzoeksinstituut Risbo van de Erasmus Universiteit.

In Gouda werd in 2009 13,8 procent van de Marokkaanse jongeren tussen de 12 en 24 jaar oud verdacht van een misdrijf. In Utrecht was dit 13 procent en in Eindhoven 5,8 procent. In alle 22 onderzochte gemeenten werd 3,7 procent verdacht van een misdrijf.

In steden als Rotterdam, Den Haag, Amsterdam en Lelystad verlaten percentueel nauwelijks meer Marokkanen school zonder een diploma dan het gemiddelde in deze gemeenten. In Leiden, Ede en Nijmegen is het percentage jonge Marokkaanse werkzoekenden drie keer zo hoog als gemiddeld.

Timmer: "Jammer dat sponsor Liga uitlekte"

Marianne Timmer vind het jammer dat uitgelekt is dat Liga sponsor zal gaan worden van haar nieuwe schaatsploeg. Volgens de drievoudig olympisch kampioene is de deal nog niet helemaal rond.

"Het is voor 99% zeker, ik verwacht dat we volgende week de ploeg officieel presenteren. Maar zolang het definitieve contract nog niet is getekend, is de deal nog niet honderd procent rond. Daarom ga ik inhoudelijk nog niet op de zaak in, ik heb wel eens eerder meegemaakt dat juist het ontbrekende procent de doorslag gaf," zei Timmer die samen met Margot Boer en Annette Gerritsen een team vormt tegen NUsport.

"Ik vind het wel jammer dat de naam is gelekt, we zijn hier al een tijdje mee bezig en ik had het fijn gevonden, vooral ook voor de sponsor, als we het nieuws in een mooie teampresentatie bekend hadden kunnen maken."

"We hadden in feite niets meer toen we weg gingen bij Control. Ik ben een hoop mensen en bedrijven ook erg dankbaar voor wat ze voor ons hebben gedaan de laatste maanden. Op facilitair gebied hebben we veel kosteloze hulp gekregen om ons gedegen te kunnen voorbereiden op het nieuwe seizoen. Tegelijkertijd hebben we zo de tijd gekregen om een goede en gedegen sponsoring rond te krijgen."

Gelderlanders kunnen aangifte doen via Skype

Inwoners van de politieregio Noord- en Oost-Gelderland kunnen vanaf 1 november voor een aantal strafbare feiten aangifte doen via Skype met webcam. Het korps is de eerste politieregio in Nederland die deze mogelijkheid biedt. Met de nieuwe mogelijkheid kunnen mensen vanaf elke plek ter wereld op afspraak aangifte doen.

Het enige wat mensen nodig hebben is een computer met internetverbinding, Skype, een webcam en een headset met microfoon. Op het afgesproken tijdstip neemt een medewerker van de politie via Skype contact op met de aangever.

Vervolgens wordt allereerst de identiteit van de aangever vastgesteld, bijvoorbeeld doordat de aangever een paspoort of rijbewijs voor de webcam houdt. Daarna vindt de aangifte op de normale wijze plaats, met als enige verschil dat de politiemedewerker en de aangever niet in dezelfde ruimte zitten. Als de aangifte is opgenomen, wordt deze schriftelijk uitgewerkt en naar de aangever ter ondertekening verstuurd.

De aangiftemogelijkheid maakt onderdeel uit van de aanpak van het korps van cybercrime, zoals heling via verkoopsites en hacken. De politie probeert aan de ene kant de kennis in de organisatie ten aanzien van deze vorm van criminaliteit te vergroten, aan de andere kant moet het voor burgers makkelijker worden aangifte te doen van zaken die met cybercrime te maken hebben. "Het 'aanboren' van nieuwe aangiftekanalen past bij deze aanpak", stelt het korps.

Een politiewoordvoerder legt uit dat aanvankelijk alleen van zaken rond cybercrime via Skype aangifte kan worden gedaan, omdat per definitie dit soort strafbare feiten via de computer plaatsvinden. "De slachtoffers zullen er dan ook meer mee bekend zijn. Maar het is de bedoeling op termijn het aantal strafbare feiten waarvan aangifte via Skype kan worden gedaan, uit te breiden."

De regio introduceerde onlangs ook al de mogelijkheid van telefonische aangifte.

Uitbraak gevangenis Braziliaanse tieners

Vrijwel alle gevangenen van een Braziliaans jeugddetentiecentrum zijn vrijdag in opstand gekomen tegen hun bewakers en ontsnapt. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt.

De woordvoerder van jongerenzaken in de staat Sao Paulo, Lucas Tavares, zei dat 47 van de 55 tieners die werden vastgehouden in het Mogi Mirim-detentiecentrum hun bewakers wisten te overmeesteren en vervolgens via de toegangspoorten ontsnapten. Tien van hen konden snel gepakt worden.

De meeste voortvluchtigen zijn tussen de zestien en achttien jaar oud en zaten vast voor misdaden als drugshandel, diefstal en moord, aldus Tavares.

Boete voor Sutil

Voor Adrian Sutil is de eerste dag van de Grand Prix van Singapore in mineur geëindigd. De Duitser eindigde met de Force India achterin nadat hij met een zwaarbeschadigde bolide rondreed. Het leverde hem zelfs een boete van 10.000 euro op.

Sutil ging in de tweede vrije training te wild over de kerbstones en beschadigde daarbij de ophanging van zijn bolide. Volgens de regels moet hij dan de auto zo snel mogelijk parkeren, maar de Force India-rijder verzuimde dit te doen, waardoor hij een boete kreeg.

"In de middag voelde ik mij op mijn gemak, maar ik maakte een klein foutje en ging in de chicane over de kerbstone. De auto werd gelanceerd en toen deze op de grond kwam brak de voorwielophanging af."

McLaren-rijders: "Medaillesysteem werkt niet"

McLaren-coureurs Jenson Button en Lewis Hamilton zijn tegen het medaillesysteem dat Formule 1-baas Bernie Ecclestone in Singapore weer ter sprake heeft gebracht. Daarbij wordt de coureur die de meeste races wint kampioen, terwijl het nu nog de coureur met de meeste punten is.

Volgens Ecclestone wordt de titelstrijd er alleen maar spannender door, maar Hamilton is een andere mening toegedaan. "Ik kan goed met Bernie overweg, maar in dit geval ben ik het niet met hem eens. Ik denk niet dat het een eerlijke weergave is van een coureur z'n prestaties als je hem alleen beloont voor de races die hij wint," zei Hamilton tegen Autosport.

Ook een spannende titelstrijd trekt Hamilton in twijfel. "Als Red Bull dit jaar niet zoveel pech had gehad en al haar poles had verzilverd, zouden ze al heel snel kampioen zijn geweest. In dat geval zou het kampioenschap een erg eenzijdige aangelegenheid geweest zijn. Ik denk niet dat de fans dat zouden waarderen."

Button snijdt nog een belangrijk punt aan. "Zo'n systeem is alleen voor de koplopers in het kampioenschap leuk. Er zijn - als je dit seizoen als graadmeter gebruikt - dan namelijk maar een stuk of vier teams die aanspraak kunnen maken op de medailles. Als je zo'n systeem invoert, wordt het erg moeilijk voor de kleinere teams," zei de regerend kampioen die weet dat de teams achter de topteams hun eigen strijd om de punten voeren. "Je kunt bovendien niet zeggen dat de nieuwe puntentelling niet werkt. Het is een hartstikke spannend seizoen."

Ahmadinejad: VS achter aanslagen 9/11

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad blijft de gemoederen bezighouden op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Hij riep de VN vrijdag op onderzoek doen naar de terreuraanslagen van 11 september 2001, waardoor vooral New York werd getroffen.

In zijn toespraak donderdag had Ahmadinejad al gesuggereerd dat de Amerikaanse regering achter de terreuraanslagen zat. Westerse diplomaten, onder wie de Nederlandse vertegenwoordigers, verlieten daarop de zaal.

Op een persconferentie een dag later herhaalde Ahmadinejad zijn beschuldiging. "Er is iets gebeurd, en onder het mom van die gebeurtenis werden twee landen binnengevallen. Als gevolg daarvan zijn tot nu toe honderdduizenden mensen omgekomen", zei de Iraanse leider. Hij noemde het tijd 'dat smoesje te herzien'.

Ahmadinejad wil VN-onderzoek 11 september
Mahmoud Ahmadinejad wil VN-onderzoek 11 september (Foto: ANP)

"Nadal moet naar lichaam luisteren"

Wil Rafael Nadal nog lang het mannentennis domineren dan moet hij volgens de Spaanse sportarts Mikel Sanchez naar zijn lichaam luisteren. De Spanjaard bleef dit seizoen vrijwel blessurevrij, won de Grand Slams Roland Garros, Wimbledon en de US Open én zal dit jaar afsluiten als de nummer één van de wereld.

Sanchez hielp Nadal vorig jaar van de blessure aan de kniepezen af, wat hem een belangrijk deel van het seizoen kostte. Nadal is een powertennisser en dat kan hem opbreken. "Rafael zal zijn spel niet aanpassen en in hetzelfde ritme blijven spelen. Er bestaat een risico dat hij opnieuw last krijgt van zijn pezen," zei Sanchez.

Trailer Sint grote hit op YouTube

Een promotiefilmpje van Sint, de nieuwe film van regisseur Dick Maas, is een grote hit op de videowebsite YouTube. De zogenoemde 'trailer’ werd sinds de lancering donderdag al 100.000 keer bekeken.

Met Sint keert regisseur Maas terug naar het horrorgenre waarmee hij in de jaren tachtig doorbrak. De regisseur maakte toen hits als De Lift en Amsterdamned. Zijn nieuwe film stelt dat de bekende bisschop Sinterklaas geen kindervriend is, maar een bloeddorstige maniak die met veel plezier kinderen onthoofdt. Het hoogtepunt van de film is een achtervolging te paard over de besneeuwde daken van Amsterdam.

De hoofdrollen worden vertolkt door Egbert Jan Weeber, Huub Stapel en Caro Lenssen. Sint draait vanaf 11 november in de Nederlandse bioscopen.

Trailer Sint grote hit op YouTube
Trailer Sint grote hit op YouTube (Foto: ANP)

[Video] WK-babe geilt presentator op

Hoewel we het afgelopen WK allemaal zo snel mogelijk willen vergeten, is er een ding aan wie menigeen met plezier terugdenkt. Larissa Riquelme, de Paraguayaanse schone die wereldberoemd werd door haar tieten te gebruiken als gsm-houder. De WK-babe heeft op de Mexicaanse tv het een talkshowhost onlangs erg moeilijk gemaakt.

Riquelme, die haar plotselinge beroemdheid zoveel mogelijk uitbuit met onder andere een naaktfotoreportage, legt een tv-presentator het vuur aan de schenen. Zo legt ze zijn hand diverse malen op haar borst. Uiteindelijk geeft ze hem zelfs een vurige kus op de mond. Het 'slachtoffer' maakte uiteraard geen bezwaar.


Paul de Leeuw zou het echter volledig koud laten...

Midden-Amerika maakt zich op voor storm Matthew

Nicaragua is begonnen met de evacuatie van alle mensen op de route van de tropische storm Matthew. Dat maakte president Daniel Ortega bekend.

Verwacht wordt dat de storm later vrijdag aan land komt en volgens het Amerikaanse centrum voor orkanen in Miami kan Matthew voor vijftien tot 25 centimeter regen zorgen. Daardoor ontstaan mogelijk vloedgolven en modderstromen. De windsnelheden van Matthew liggen momenteel rond de 85 kilometer per uur.

Vluchten naar het gebied zijn geannuleerd wegens slecht zicht. In Honduras besloot de regering in het hele land een staat van preventieve alertheid uit te roepen.

Ver weg boven de Atlantische Oceaan drijft Lisa intussen rustig richting noordwesten met windsnelheden van maximaal 75 kilometer per uur.

Anthrax en meer in Rock Band DLC van komende week

Sinds Rock Band uit is, komt Harmonix elke week met extra liedjes die je tegen betaling kunt downloaden.Deze week zullen we van meerdere bands kunnen genieten. De band Anthrax komt met vijf liedjes, en voor de rest zijn er nog vijf andere artiesten die hun kunsten laten zien.

Anthrax – “Among the Living”
Anthrax – “I’m the Man”
Anthrax – “Indians” +
Anthrax – “Madhouse (Live)” +
Anthrax – “Metal Thrashing Mad (Live)” +
My Chemical Romance – “I’m Not Okay (I Promise)”
My Chemical Romance – “Welcome to the Black Parade”
30 Seconds to Mars – “Closer to the Edge” +
Atreyu – “Coffin Nails”
Buckcherry – “Out of Line”
The Doobie Brothers – “Listen to the Music” +
The Doobie Brothers – “Long Train Runnin’” +

De liedjes met een + erachter zijn te downloaden voor Lego Rock Band

De liedjes zijn beschikbaar vanaf dinsdag 28 september voor de Wii en de Xbox 360 en vanaf woensdag 29 september voor de PlayStation 3. Elk los liedje kost €1,49 of 160 MS points of 200 Wii points. Het 'Anthrax Pack 01' kost 680 MS Points of €6,59.

Gangstar: Miami Vindication nu in de AppStore

De nieuwe Gangstar-game van Gameloft is gisteren uitgekomen. Deze free-roam game die behoorlijk wat trekjes heeft van Grand Theft Auto: Vice City is sinds gisteren te downloaden in de AppStore. Het spel is tot op heden alleen beschikbaar voor de iPhone en de iPod Touch.

In Gangstar: Miami Vindication ben jij op zoek naar je verloren broertje die zich in Miami in de nesten heeft gewerkt. In totaal zul je je broertje vinden en vooral veel schieten in 75 missies. Het verhaal van het spel is geschreven door dezelfde schrijver van de populaire serie The Wire. De trailer is hieronder te zien, de game kost €5,49.

Dopingjager Bordry vervroegd met pensioen

Pierry Bordry stapt enkele maanden eerder dan gepland op als voorzitter van de Franse antidopingwaakhond AFLD. Dat maakte de 71-jarige Fransman vrijdag bekend. Bordry vertrekt op het moment dat er een opvolger voor hem is gevonden, waarschijnlijk volgende maand. Zijn mandaat liep nog tot volgend jaar juli.

Bordry, die vijf jaar aan het hoofd stond van de AFLD, geeft geen reden voor zijn vervroegde afscheid. Wel zegt hij met een goed gevoel de deur achter zich dicht te trekken. "Statistieken wijzen uit dat het AFLD de meest efficiënte antidopingorganisatie ter wereld is. Daar ben ik best trots op."

Eerder deze maand liet Bordry nog van zich horen in het onderzoek naar het vermeende dopinggebruik in de US Postal-ploeg van Lance Armstrong. De Fransman bood de onderzoekers aan om de Armstrongs B-stalen uit de Tour de France van 1999 naar de Verenigde Staten te sturen om deze te laten controleren op sporen van epo.


(Foto: Novum)

Boogerd: "Moerenhout verdient vrije rol op WK"

Michael Boogerd denkt dat de Nederlandse wielrenners in Geelong in Australië alleen een kans hebben als ze in een vrije rol zijn en op avontuur moeten gaan. De oud-renner denkt dat Lars Boom, Sebastian Langeveld, Karsten Kroon en met name Koos Moerenhout misschien wel een kans hebben op een goed resultaat.

"Koos is heel vaak sterk op kampioenschappen. Hij heeft twee keer de Nederlandse titel gewonnen en het scheelde niet zo veel of hij had in 2005 ook de regenboogtrui gehad. In Madrid reed hij iedereen uit het wiel. Als Paolo Bettini niet zo gefrustreerd was geweest, was Koos of ik wereldkampioen geworden. Ik vind ook dat hij dit keer een vrije rol moet krijgen. Dat heeft Koos de laatste jaren wel afgedwongen. En met zijn ritzege in de Eneco Tour heeft hij laten zien dat hij in vorm is," zei Boogerd in De Telegraaf.

Van Boom weet Boogerd nog niet wat hij kan. "Met Lars weet je het nooit, al vraag ik me af of hij zijn goede vorm van de laatste maand kan doortrekken. Uit eigen ervaring weet ik dat zoiets moeilijk is. Ik heb wel begrepen dat hij afgelopen week ziek is geworden. Dat is natuurlijk een forse tegenvaller, zo vlak voor het WK. Maar Lars is wel een jongen die zich specifiek kan richten op eendagswedstrijden en dan met name op kampioenschappen. Ik hoop dat hij nog een keer zijn goede vorm kan laten zien."

Lucille Werner viert jubileum met parachutesprong

Lucille Werner heeft vrijdag een spannende parachutesprong ondernomen. Ter ere van het nieuwe seizoen van Lingo sprong de presentatrice boven vliegveld Teuge uit een vliegtuig.

Naast de sprong is er ook zilveren heliumballon losgelaten. Wie de Lingo-ballon vindt, mag meedoen met het bekende woordspelletje. "Het is zowel voor het programma als voor mij persoonlijk een feestje", laat de presentatrice weten. De 42-jarige Werner viert deze maand haar vijfjarig jubileum bij het programma.

De sprong van Werner wordt maandag 27 september tijdens de 4500e aflevering van Lingo uitgezonden. Lingo bestaat sinds 1987 en is daarmee het langstlopende spelletje van de Nederlandse televisie. Eerder namen Robert ten Brink, François Boulangé en Nance de presentatie van het programma op zich.

Lucille Werner viert jubileum met parachutesprong (foto: Novum) 

Rotterdammer gepakt na wilde achtervolging

De politie heeft vrijdagochtend in Rotterdam een 25-jarige man aangehouden na een wilde achtervolging. De Rotterdammer reed onder meer een fietser omver en knalde tegen een politie-auto aan. Hij reed in een gestolen auto en had gedronken.

Agenten hielden een vrouw aan in de Zwart Janstraat, toen zij de man roekeloos voorbij zagen rijden. Andere agenten werden ingeschakeld. Op de hoek van de Zwaanshals en de Noordmolenstraat reed de man de fietser aan. Op het Hofplein reed hij tegen de politiewagen aan. De gewonde fietser kon ter plaatse worden behandeld.

De politie zette de achtervolging in, maar de Rotterdammer negeerde de stoptekens en reed verder richting de Jacob Catsstraat. Bij een inhaalmanoeuvre raakte hij nog een auto. Uiteindelijk kwam hij tegen een bestelbus tot stilstand.

Bij de achtervolging werd de politie gehinderd door een busje. De bestuurder bleek de 22-jarige broer van de autobestuurder te zijn. De 59-jarige vader meldde zich ook nog en ging een aantal agenten te lijf. De drie zijn aangehouden.

Bierpul ideaal slagwapen op Oktoberfest

Het Oktoberfest gaat er dit jaar ruiger aan toe dan ooit. Tijdens deze tweehonderdste editie heeft men beduidend vaker naar de bierpul gegrepen dan andere jaren. Niet om uit te drinken, maar om er een ander persoon mee te rammen.

In de eerste vijf dagen van het festival is de zogeheten 'Maßkrüge', de eenliterse bierpul, al vijftien keer ingezet als slagwapen. In dezelfde periode vorig jaar was dit nog slechts negen keer, zo heeft de politie van München vandaag laten weten.

De reden van een dergelijk vechtpartijtje blijft vaak onduidelijk. "Een van de redenen is de enorme hoeveelheid alcohol", gist de politie. Het voorstel om voortaan de godendrank maar in plastic glazen te tappen, werd vijf jaar geleden direct verworpen. Bier drinken uit plastic glazen is simpelweg heiligschennis en de enorme pul hoort nu eenmaal bij de status van het Oktoberfest, zo luidde het tegenargument.

Oktoberfest
Zolang ze maar van de mooie vrouwen afblijven...

Huizen bouwen en Sims maken in The Sims 3 console trailer

Vorig jaar kwam EA met het nieuwste spel uit de Sims-familie. The Sims 3 werd een immens succes op de pc en komt dan ook weldra uit voor de verschillende consoles.

EA heeft onlangs een trailer op het net geplaatst die toont wat je Sims allemaal kunnen doen in The Sims 3. Het spel ligt vanaf 28 oktober in de winkelrekken voor de PlayStation 3, Xbox 360, Nintendo Wii, en DS.

Conrector heeft fapvriendschap met jongen

De politie van North Wales, een plaats in de Amerikaanse staat Pennsylvania, heeft vanochtend ene Charles Hurst opgepakt op verdenking van kindermisbruik. Hurst wordt ervan beschuldigd een verregaande vriendschap te hebben gehad met een dertienjarige jongen, terwijl hij destijds juist adjunct-directeur van een middelbare school was. Masturbatie vormde een zeer belangrijk onderdeel van de vriendschap, zo concludeerde de recherche.

Volgens onderzoekers raakte Hurst bevriend met een dertienjarige jongen. Samen brachten zij uren met elkaar door, waaronder uitstapjes naar de sportschool, skiën en basketbalwedstrijden. De destijds nog conrector van de Pennbrook Middle School overlaadde de knul met cadeautjes en gaf hem zelfs zakgeld.

Ongeveer een jaar geleden veranderde de vriendschap toen Hurst het onderwerp masturbatie introduceerde. Hij maakte de knul wijs dat rukken hem 'slimmer en gelukkiger' zou maken. Samen spraken ze tweemaal daags over masturberen, zowel via sms'jes als mondeling. Hurst zou het kereltje elke keer maar liefst een dollar hebben gegeven als hij na het rukken Hurst zou bijpraten over deze ervaring.

De beste man is vanochtend opgepakt en zal vanmiddag, plaatselijke tijd, nog worden voorgeleid. Hij wordt beschuldigd van het in gevaar brengen van het welzijn van een kind, het omkopen van minderjarigen en cocaïnebezit.

Hurst
Hurst, een ware kindervriend

Brandbrief tegen bezuinigingen op kunstsector

Het nieuwe kabinet moet niet met de botte bijl snoeien in de subsidies voor kunst en cultuur. Het korten van honderden miljoenen op deze sector heeft 'verstrekkende gevolgen' voor de gehele samenleving, staat in een brandbrief aan de onderhandelaars Mark Rutte (VVD), Maxime Verhagen (CDA) en Geert Wilders (PVV).

De brief is ondertekend door een groot aantal vertegenwoordigers van de top van het Nederlandse bedrijfsleven, politici, wetenschappers en directeuren van grote kunstinstellingen. Onder hen zijn Jos Nijhuis (Schiphol), Hans Wijers (Akzo Nobel), Wim Pijbes (Rijksmuseum) en voormalig NAVO-chef en CDA-prominent Jaap de Hoop Scheffer.

Zij wijzen er op dat de creatieve sector 'een breed erkende groeidiamant' is in de Nederlandse economie. "Iedereen weet of kan weten dat kunst en cultuur een enorme economische impact hebben."

Ook spelen kunst en cultuur een rol bij de internationale promotie van Nederland, het vestigingsklimaat voor bedrijven en het enthousiasmeren en ontwikkelen van talent. "Kunst en cultuur zijn dus veel meer dan de optelsom van zichzelf. Ze zijn een publieke zaak en essentieel voor menselijke, maatschappelijke en economische ontwikkeling."

Het verschaffen van subsidie is geen doel op zich, maar een middel om 'kunst en cultuur te laten bloeien en zo een rijkere en aangenamere samenleving te creëren', stellen de auteurs. "Dat kunst en cultuur zichzelf niet geheel kunnen terugverdienen, is geen teken van zwakte, maar een vorm van reële kwetsbaarheid."

Kunstenaars en instellingen kunnen alleen in staat worden gesteld meer eigen inkomsten te genereren en zo onafhankelijker te worden, wanneer de overheid daarvoor de basis legt. "Daarom vragen wij u met klem om onevenredige bezuinigingen te voorkomen en kunst en cultuur te bezien in een brede visie op de toekomst."

Karelse en Aandewiel samen hoofdtrainer NAC

John Karelse en Gert Aandewiel maken het seizoen samen af als hoofdtrainer van NAC Breda. Dat zijn de trainers vanmiddag overeengekomen met technisch directeur Jeffrey van As. Het duo nam de functie al waar sinds het vertrek van Robert Maaskant op 21 augustus.

"We wilden in beginsel de manier van werken van de afgelopen jaren, met een hoofdtrainer en drie assistent-trainers, voortzetten", zegt Van As op de website van NAC. "Maar als je twee goede, gediplomeerde trainers in dienst hebt, wil je alleen iemand aantrekken als die ten opzichte van hen daadwerkelijk een toegevoegde waarde vormt."

Van As heeft zich wel georiënteerd op de trainersmarkt. "Wij kiezen voor een duo omdat zij al jaren intensief samenwerken en elkaar uitstekend aanvullen. Het zou dus niet logisch zijn de een boven de ander aan te stellen." Karelse en Aandewiel hadden al de leiding tijdens vier eredivisiewedstrijden, waarin NAC zeven punten behaalde.

Bettini pareert kritiek van Cipollini

Paolo Bettini heeft de kritiek van Mario Cipollini over zijn selectiebeleid gepareerd. De oud-topsprinter vindt dat de Italiaanse bondscoach een fout heeft gemaakt door sprinter Daniele Bennati niet te selecteren voor de wegwedstrijd van het WK, op 3 oktober in Melbourne.

"Ik laat geen renners thuis die beter zijn dan de geselecteerden", verdedigt Bettini zich tegenover Cyclingnews. "Ik geef geen cadeautjes weg. Iedereen die hier is, heeft laten zien in goeden doen te zijn."

Bettini vindt dat de huidige conditie van Bennati en het parcours in zijn nadeel spreken. "In de Vuelta was hij niet in vorm", vervolgt de 36-jarige Bettini. "Ik had hem rugdekking kunnen geven en toch kunnen oproepen. Maar het parcours is zwaar en we willen de koers hard maken."

De Krekel ging ook nog in op zijn keuze voor Vuelta-winnaar Vincenzo Nibali ten faveure van oud-wereldkampioen Alessandro Ballan. "Alessandro zou een rol als leider kunnen hebben, maar hij was niet goed genoeg in vorm", vindt Bettini. "Dat is het tegenovergestelde van Vincenzo, die nog beter is dan ik dacht."

Bettini is ervan overtuigd dat het WK niet op een massasprint uitdraait. "Mark Cavendish blijft niet tot aan het einde bij de grote groep, anders hebben we er met z'n allen wel compleet naastgezeten."

Uitslagen Italië speelronde 4

Midweeks is in Italië de vierde speelronde van de Serie A afgewerkt. FOK!sport geeft je ook nu weer een overzicht van de gebeurtenissen in de Italiaanse competitie en natuurlijk de tussenstand na vier speelronden.

Juventus - Palermo

Na een korte opleving tegen Udinese vorige week (4-0), heeft Juventus weer teleurgesteld in de Serie A. In het thuisduel met laagvlieger Palermo werd terecht met 1-3 verloren. Juventus stond vanaf het beginsignaal te slapen en kwam al na twee minuten op acjterstand. Mauricio Pinilla kon zomaar door de Juventus-verdediging lopen en gemakkelijk afronden. Hij miste in eerste instantie, maar Javier Pastore was er als de kippen bij om de rebound binnen te rammen: 0-1.

De Oude Dame toonde weinig goede wil en bleef maar aanmodderen, zonder dat er echt gevaar werd gesticht. Louter Allessandro Del Piero onderscheidde zich op positieve wijze, maar de routinier zag zijn poging op het aluminium belanden. Een minuut daarvoor had Pastore hetzelfde gedaan namens Palermo. Na de rust was Josip Ilicic de gevierde man met zijn treffer na een kwartier. Juventus was niet bij machte om wat uit te richten en keek even later zelfs tegen een nog grotere achterstand aan; Cesare Bovo werkte de 0-3 binnen. Vincenzo Iaquinta redde de eer voor Juve, dat onderaan de Serie A blijft bungelen.

Internazionale - Bari

Inter, met Wesley Sneijder terug in de basis, had het voor de pauze nog lastig met Bari. De ban werd na een klein half uur gebroken door Diego Milito, die onlangs nog een gesprek met trainer Rafael Benitez aanvroeg voor de reden van het vele wisselen van de Argentijn. Milito maakte tegen Bari echter een einde aan de doelpuntloze periode.

De twee doelpunten van Milito werden onderbroken door twee treffers van zijn aanvalspartner Samuel Eto'o. De Kameroener mocht in de tweede helft twee keer aanleggen voor een strafschop en was in beide gevallen koel voor Bari-doelman Jean-Francois Gillet. Inter komt door overwinning aan kop in de Serie A met tien punten uit vier duels.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Juventus Palermo 1-3
Internazionale Bari 4-0
Catania Cesena 2-0
Lazio AC Milan 1-1
Cagliari Sampdoria 0-0
Bologna Udinese 2-1
Napoli Chievo 1-3
Lecce Parma 1-1
Brescia AS Roma 2-1
Genoa Fiorentina 1-1

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Internazionale 4 3 1 0 10 8-2
2 Chievo 4 3 0 1 9 8-4
3 Brescia 4 3 0 1 9 6-5
4 Catania 4 2 1 1 7 6-4
5 Lazio 4 2 1 1 7 6-5
6 Cesena 4 2 1 1 7 3-2
7 Cagliari 4 1 3 0 6 5-1
8 AC Milan 4 1 2 1 5 6-4
9 Sampdoria 4 1 2 1 5 6-5
10 Parma 4 1 2 1 5 5-4
11 Napoli 4 1 2 1 5 6-7
12 Bologna 4 1 2 1 5 5-6
13 Genoa 4 1 2 1 5 4-5
14 Bari 4 1 2 1 5 3-6
15 Juventus 4 1 1 2 4 8-7
16 Palermo 4 1 1 2 4 6-6
17 Lecce 4 1 1 2 4 2-6
18 Fiorentina 4 0 2 2 2 3-5
19 AS Roma 4 0 2 2 2 4-9
20 Udinese 4 0 0 4 0 2-9

Reactor Petten weer dicht

De kernreactor in Petten is sinds vrijdagmiddag stilgelegd. Een beveiligingssysteem meldde dat een van de koppelingen niet goed vast zat. Na reparatie kan de reactor vermoedelijk zondag weer worden gestart. Dat meldt een woordvoerder van de Nucleair Research & consultancy Group (NRG).

Tijdens de reparatie worden volgens de zegsvrouw ook andere koppelingen nagelopen. Het euvel komt volgens haar vaker voor. Het stilleggen van de reactor heeft niets te maken met eerdere problemen waardoor de reactor onlangs maandenlang stillag, stelt de woordvoerder.

De hogefluxreactor in de Noord-Hollandse plaats is verantwoordelijk voor een groot deel van de wereldproductie van isotopen. De isotopen worden gebruikt om kanker te behandelen.

[WvdW] Voorbeschouwing FC Twente - Ajax

Komend weekend staat wederom in het teken van een speelronde uit de Eredivisie. Deze week staan er weer een aantal mooie duels op het programma. De Wedstrijd van de Week is echter niet geheel verrassend. De keuze is namelijk gevallen op het treffen tussen FC Twente en Ajax.

FC Twente

FC Twente is de regerend landskampioen in de Eredivisie en kende in de nieuwe voetbaljaargang een prima start. De Tukkers wonnen dit seizoen driemaal, maar speelden ook drie keer gelijk. Roda JC, sc Heerenveen en Heracles slaagden er allemaal in om een punt van de ploeg uit Enschede af te snoepen. Mede door deze gelijke spelen staat de formatie van trainer Michel Preud'homme op vierde plaats en heeft het vier punten achterstand op koploper Ajax.


FC Twente beschikt over Luuk de Jong ... (Wikimedia Commons/Fakwes)


Ook op Europees vlak doet FC Twente het goed. De ploeg uit Enschede debuteerde dit seizoen in de Champions League en speelde zijn eerste groepswedstrijd tegen Internazionale. Na 90 minuten stond er 2-2 op het scorebord; een uitslag, die veel mensen vooraf niet hadden verwacht. Deze maand reizen de Tukkers nog af naar Engeland om tegen Tottenham Hotspur te spelen. Ook het Duitse Werder Bremen zit in de poule van de regerend landskampioen.

Trainer Preud'homme kan in het duel tegen Ajax in elk geval niet beschikken over Bart Buysse en Emir Bajrami. Beide spelers zitten in de lappenmand en komen niet in actie. Achter de namen van Dwight Tiendalli, Marc Janko en Nacer Chadli staat een vraagteken. Zij kampen met lichte pijntjes.

Ajax

Voor Ajax is het seizoen uitstekend begonnen. De Amsterdammers begonnen de ouverture bij FC Groningen en speelden daar doelpuntloos gelijk. In het vervolg werd er niet meer verloren, waardoor de Amsterdammers koploper in de Eredivisie zijn. Vorige week wist de ploeg met enige moeite van Feyenoord te winnen. In de Rotterdamse Kuip werd het uiteindelijk 2-1 voor de mannen van trainer Martin Jol.


... en Ajax heeft zijn broer Siem (Wikimedia Commons/Paulblank)


In Europa gaat het de Ajacieden nog niet voor de wind. In de eerste groepswedstrijd van de Champions League werd met 2-0 van Real Madrid verloren. De score voor de Madrilenen had nog hoger uit kunnen vallen, als zij de vele kansen hadden benut. In de Nederlandse competitie gaat het Ajax, afgaand op het aantal gemaakte doelpunten, in elk geval beter af. In zes wedstrijden werd al achttien keer het doel gevonden.

Bij Ajax is er voor morgenavond slechts één afwezige. Ahemed Mido Hossam is nog niet wedstrijdfit en daardoor niet inzetbaar.

Historie

Morgenavond wordt het 61e treffen tussen FC Twente en Ajax gespeeld. Beide ploegen stonden in het kader van de Johan Cruijff Schaal, die aan het begin van het seizoen werd gespeeld, ookal tegenover elkaar. FC Twente ging toen, via een treffer van Luuk de Jong, met de prijs aan de haal.

Laatste vijf ontmoetingen

Datum Competitie Thuis Uit Uitslag
31/07/2010 Johan Cruijff Schaal Ajax Twente 0 - 1
07/02/2010 Eredivisie Ajax FC Twente 3 - 0
08/11/2009 Eredivisie FC Twente Ajax 1 - 0
10/05/2009 Eredivisie Ajax FC Twente 1 - 0
01/11/2008 Eredivisie FC Twente Ajax 0 - 2

Wedstrijdinformatie

De 61e editie van het duel tussen FC Twente en Ajax staat voor zaterdagavond op het programma en wordt in de Grolsch Veste gespeeld. De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Pieter Vink en begint om 20:45 uur.

Discussieer onder dit bericht alvast over de mogelijke opstellingen en de eventuele uitslag!

Geheugensteuntje FOK! Voetbalmanager Ronde 7/8

De zevende en achtste KNVB-speelronde in de Eredivisie staan weer op de agenda. Denk eraan dat je nog even hebt om wijzigingen in je FOK! Voetbalmanagerteam op te slaan. Dat geldt dus ook voor degenen die zich onlangs hebben ingeschreven en hun voetbalteam nog niet konden bevestigen.

De FOK! Voetbalmanager 2010/2011 sluit voor Ronde 7/8 op morgen, zaterdagmiddag 25 september om 17:59 uur, dus zorg dat je voor die tijd je (gewijzigde) team opgeslagen hebt!

Ben je op vakantie geweest of ga je nog op vakantie? Niet getreurd: er is nog niets verloren als je een ronde moet missen. Zeker aan het begin van de FOK!competitie ligt alles nog open, en heb je nog alle kans om je concurrenten in- of bij te halen. De bal is rond, toch?

Schrijf je hier alsnog in voor de FOK! Voetbalmanager 2010/2011. Je moet wel geregistreerd zijn op FOK! En als je al een team hebt, heb je dus nog tot morgenmiddag 17:59 uur om je wijzigingen door te voeren en op te slaan.

Zondagavond 3 oktober na 24:00 uur gaat de manager weer open en is Ronde 7/8 gespeeld. Daarna kan er weer een Puntenbericht opgemaakt worden. Pas na 19 september kun je dus eventuele wijzigingen in je team weer bevestigen, in de tussentijd kun je alleen wat proberen met verschuivingen. Je kunt je wel wel inschrijven en je aanmelden bij een subleague, maar geen voetbalteam samenstellen inclusief opslaan.

Van Beukering wordt international voor Indonesië

Jhon van Beukering wordt international. De spits van Go Ahead Eagles debuteert binnenkort in het nationale elftal van Indonesië. Volgende maand oefent het Aziatische land tegen Uruguay en Honduras.

De in Velp geboren Van Beukering heeft Indonesische roots. Na een gesprek met de voetbalbond besloot de 26-jarige aanvaller zich beschikbaar te stellen voor het land. Van Beukering speelde al jeugdinterlands voor Nederland, maar gewijzigde FIFA-regels maken een latere naturalisatie mogelijk. De aanvaller kwam namens Vitesse, FC Zwolle, De Graafschap, NEC en Go Ahead Eagles in 206 competitieduels in Nederland in actie, waarin hij 77 keer scoorde. 

Muziek uit de jaren 90 op 3FM

Sinds vanavond 18:00 uur is men bij 3FM weer eventjes terug in de tijd met de 90's Request. Een week lang blikken de dj's van het radiostation terug op de jaren 90 en de muziek die uit die tijd voortkwam.

Dagelijks zal de band Stereo bij Giel Beelen over de vloer komen om samen met artiesten als Bertolf en Lange Frans hits uit de jaren 90 te coveren. Andere gasten zijn 2 Unlimited en 2 Brothers on the 4th Floor.

De themaweek zal volgende week vrijdag worden afgesloten met de 90's Request Top 100, waarbij de 3FM-dj's de meest aangevraagde jaren 90-platen van 9:00 tot 18:00 zullen draaien. Stemmen op jouw favoriete 90's-hit kan tot donderdag 12:00 uur.

Speciaal voor de gelegenheid heeft FOK! de deuren geopend naar het forum The Nineties. Wat zijn jouw herinneringen aan de jaren 90?

Brand Maastricht mogelijk oorzaak vissterfte

De brand die begin deze week woedde op een industrieterrein in Maastricht, heeft waarschijnlijk aan honderden vissen het leven gekost. Vrijdagochtend werden honderden dode vissen in een zijarm van het Julianakanaal gevonden. Aan de zijarm zit ook het bedrijf waar de brand woedde. Waardoor de vissen precies zijn overleden, wordt nog onderzocht, meldt een woordvoerder van de gemeente.

Volgens de woordvoerder bestaat de kans dat de vissen zijn gestorven door zuurstoftekort als gevolg van de brand. "Het is mogelijk dat rook door regen is neergeslagen op het water, waardoor het zuurstoftekort is ontstaan."

Metingen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wezen eerder echter nog uit dat er niets met het water aan de hand is, tekent de woordvoerder aan. De brandweer is in ieder geval alvast begonnen met zuurstof het water in te pompen.

De brand brak maandagmiddag uit op het terrein van een bedrijf op het industrieterrein Beatrixhaven. Het vuur ontstond in een van de houtshredders, waarna een stapel afvalhout van vijftig bij vijftig meter en met een hoogte van tussen de tien en vijftien meter vlam vatte.

Maandagavond waren de vlammen gedoofd, maar de brandweer kan de kern van het sloophout dat daarna nog smeulde, moeilijk blussen omdat er een berg van circa vijfduizend kubieke meter houtsnippers omheen lag. Die zijn per schip weggevoerd. Vrijdagochtend wist de brandweer de smeulende kern te blussen.

Jan Smit scoort twaalfde nummer 1-hit

Jan Smit heeft opnieuw een nummer 1-hit te pakken. Het nummer 'Zie Wel Hoe Ik Thuis Kom' is vrijdag op de eerste plek binnengekomen in de Single Top 100. Het is de twaalfde single van de Volendamse zanger die op nummer een belandt.

Smit geniet nog altijd van het succes. "Jaaaaaaaa, wat een lekker gevoel om zo het weekend in te gaan", schrijft hij op zijn website. De 24-jarige zanger stoot zijn bevriende collega's van de 3JS van de troon. Zij stonden afgelopen week samen met Ellen ten Damme op nummer een met hun nummer 'Wat Is Dromen'.

Op de b-kant van 'Zie Wel Hoe Ik Thuis Kom' staat een duet van Jan met zijn zusje Monique Smit. Broer en zus namen samen een cover van het nummer 'When You're Gone' op. Bryan Adams en Spice Girl Mel C scoorden eind jaren negentig een grote hit met het nummer.


Jan Smit (Foto: Novum)

Brits terreurniveau verhoogd door Ierse dreiging

Groot-Brittannië heeft vrijdag het dreigingsniveau van een terroristische aanslag verhoogd van 'beperkt' naar 'substantieel'. Volgens het ministerie van binnenlandse zaken is er een 'sterke mogelijkheid' dat Ierse dissidenten geweldsdelicten plegen.

Vorige week waarschuwde het hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst MI5 dat tegenstanders van het vredesproces in Noord-Ierland voor het eerst sinds 2001 weer in Britse steden kunnen toeslaan.

Dino S. gedagvaard in liquidatieproces

De onlangs opgepakte Dino S. is vrijdagmiddag gedagvaard binnen het liquidatieproces Passage. Hij wordt verdacht van uitlokking van de moord op Thomas van der Bijl en Kees Houtman en het leiding geven aan een criminele organisatie. De 49-jarige S. is in bewaring gesteld, meldt het Openbaar Ministerie in Amsterdam.

De Amsterdammer is volgens justitie al langere tijd een belangrijke verdachte in een aantal onderzoeken in het Passageproces. S. was volgens het OM al aan het begin van het Passageproces gedagvaard, als hij destijds niet voortvluchtig was geweest.

Op 5 oktober vindt een regiezitting plaats in het proces tegen S.

Uitslag tweede vrije training Singapore

Sebastian Vettel heeft de snelste tijd neergezet tijdens de tweede vrije training voor de Grand Prix van Singapore. De Duitser was zijn teamgenoot Mark Webber ruim zes tienden te snel af. Jenson Button reed de derde tijd, gevolgd door Fernando Alonso en Lewis Hamilton.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Red Bull 1:46.660 29
2 M. Webber Red Bull 1:47.287 +0:00.627 27
3 J. Button McLaren 1:47.690 +0:01.030 28
4 F. Alonso Ferrari 1:47.718 +0:01.058 20
5 L. Hamilton McLaren 1:47.818 +0:01.158 28
6 R. Barrichello Williams 1:48.302 +0:01.642 31
7 F. Massa Ferrari 1:48.341 +0:01.681 28
8 N. Rosberg Mercedes 1:48.679 +0:02.019 26
9 R. Kubica Renault 1:48.855 +0:02.195 15
10 M. Schumacher Mercedes 1:48.889 +0:02.229 31
11 N. Hülkenberg Williams 1:49.153 +0:02.493 32
12 K. Kobayashi Sauber 1:49.438 +0:02.778 30
13 N. Heidfeld Sauber 1:49.558 +0:02.898 26
14 V. Petrov Renault 1:49.608 +0:02.948 30
15 V. Liuzzi Force India 1:49.896 +0:03.236 28
16 A. Sutil Force India 1:49.984 +0:03.324 11
17 J. Alguersuari Toro Rosso 1:50.191 +0:03.531 31
18 S. Buemi Toro Rosso 1:50.896 +0:04.236 35
19 H. Kovalainen Lotus 1:51.878 +0:05.218 30
20 T. Glock Virgin 1:52.150 +0:05.490 22
21 L. di Grassi Virgin 1:53.431 +0:06.771 25
22 J. Trulli Lotus 1:53.526 +0:06.866 27
23 B. Senna HRT 1:54.725 +0:08.065 27
24 C. Klien HRT 1:55.542 +0:08.882 25

Need For Speed: Hot Pursuit toont snelle actie

Er is een nieuwe Need For Speed: Hot Pursuit trailer en deze laat ons snelle actie zien als auto's voor de politie vluchten en er een gevaarlijk kat-en-muisspel ontstaat. Need For Speed: Hot Pursuit komt 19 november naar de Xbox 360, PS3 en de PC en wordt gemaakt in samenwerking met Criterion van de Burnout-serie.

Daarnaast meldt de trailer ook nog eens dat er vanaf 26 oktober een demo beschikbaar komt. Bekijk hieronder de trailer.

 

Werper waxinelicht langer vast

De 29-jarige man die op Prinsjesdag een glazen waxinelichthouder tegen de Gouden Koets gooide, blijft langer vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris van de rechtbank in Den Haag vrijdag bepaald. Hij blijft in ieder geval nog veertien dagen achter de tralies.

De man kwam de afgelopen jaren met justitie in aanraking in verband met bedreiging, belaging en mishandeling. De man heeft psychische problemen. Justitie denkt dat als hij vrijkomt, weer strafbare feiten zal plegen.

De rechter-commissaris vindt dat de man vast moet blijven zitten omdat hij heeft gepoogd zwaar lichamelijk letsel toe te brengen aan mensen in de buurt van de Gouden Koets. Ook wordt hij verdacht van beschadiging van de koets en bedreiging.

Péraud weg bij Omega Pharma-Lotto

Omega Pharma-Lotto en Jean-Christophe Péraud gaan per direct uit elkaar. Dit heeft de Belgische wielerformatie middels een persbericht laten weten.

Péraud kreeg van Omega Pharma-Lotto de kans om prof te worden op de weg, nadat hij in het mountainbiken zijn kunnen al had getoond en ook Frans tijdritkampioen werd in 2009. Door een zware valpartij in de Dauphiné Libéré kon hij zijn prima voorjaar doortrekken naar de Ronde van Frankrijk, maar in de Vuelta a España heeft hij toch getoond dat hij als klassementsrijder zijn mannetje kan staan.

Toch zal Péraud niet uit het peloton verdwijnen, aangezien hij bij een Franse ploeg aan de slag gaat. Er is echter niet bekend gemaakt om welke formatie het gaat.

Vader bekent doden 11-jarige zoon

De 42-jarige vader uit Sint Joost (Limburg) die sinds donderdag vastzit voor de dood van zijn 11-jarige zoon heeft bekend dat hij de jongen in de nacht van woensdag op donderdag om het leven heeft gebracht. Dat maakte het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag bekend.

Het OM in Roermond verdenkt de man van moord of doodslag. De rechtbank in Roermond verlengde het voorarrest van de verdachte vrijdag met veertien dagen.

Resten acht maanden oude foetus in zak gevonden

In de uiterwaarden van de Rijn bij het Gelderse Randwijk zijn de resten gevonden van een foetus van ongeveer acht maanden. Dat meldt de politie vrijdag. De politie gaat uit van een misdrijf.

Een wandelaar ontdekte de resten woensdag rond 15.00 uur in een vuilniszak en waarschuwde de politie. Die nam de vuilniszak in beslag. Onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut wees vervolgens uit dat het gaat om de resten van een ongeveer acht maanden oude foetus.

Hoe de resten in de uiterwaarden terecht zijn gekomen, waar ze vandaan komen en hoe lang ze er al lagen, is nog onbekend. Ook de doodsoorzaak is nog niet vastgesteld. De politie is een onderzoek gestart.

Schorsing Queiroz voorlopig opgeheven

Carlos Queiroz is niet langer geschorst. Het internationale sporttribunaal (CAS) heeft de sanctie, die de Portugese antidopingautoriteit had opgelegd, ongedaan gemaakt. De bondscoach van Portugal moet nog wel zijn beroepszaak afwachten.

Quieroz werd eind augustus voor de duur van een half jaar geschorst, omdat hij tijdens een trainingskamp van de nationale ploeg van Portugal medewerkers van de antidopingautoriteit had beledigd. De Portugese bond kon hier absoluut niet mee leven, waarna de trainer ook nog eens de bons kreeg.

De trainer was het niet eens met de schorsing en vocht deze via het CAS aan; en met succes! In afwachting van het oordeel wordt de schorsing voorlopig opgeheven, waardoor hij weer aan de slag kan.

Koevermans vervangt Berg bij PSV

PSV kiest ervoor om Danny Koevermans zaterdag op te stellen tegen tegen FC Groningen. De spits vervangt Marcus Berg, die voor vier wedstrijden geschorst is. Naast de afwezigheid van de Zweed moet PSV ook Stanislav Manolov missen.

Trainer Fred Rutten liet weten onaangenaam verrast te zijn over de straf van de Berg. "Als je een signaal krijgt dat er bedenktijd bij komt, schept dat een verwachting dat er wat wordt gedaan aan de strafmaat", zei hij over de uitspraak van de comissie van beroep van de KNVB.

PSV en FC Groningen volgen koploper Ajax op twee punten en hebben bij een verlies van de Amsterdammers in Enschede allebei de mogelijkheid om de nieuwe koploper van de Eredivisie te worden. De Groningers wonnen echter nog nooit een uitwedstrijd van PSV.

Beschonken man botst op ambulance

Een beschonken automobilist is donderdagavond in Breda op een ambulance geknald nadat hij door rood was gereden. De ambulance was met een hartpatiënt op weg naar een ziekenhuis, meldt de politie vrijdag.

De ziekenwagen voerde zwaailicht en sirene en reed op de Doornboslaan stapvoets door rood. De 61-jarige automobilist raakte de ambulance aan de rechterkant. Bij het ongeluk raakte niemand gewond, er ontstond alleen materiële schade. De patiënt moest met een andere ambulance naar het ziekenhuis worden gebracht.

Uit een blaastest bleek dat de 61-jarige man uit Breda te veel had gedronken om nog achter het stuur te mogen zitten. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt. In de ambulance was een zogenoemde black-box aanwezig, die alle verrichtingen van de chauffeur van het voertuig registreert. De politie onderzoekt de gegevens nog.

Jans neemt geen risico met Beerens

Ron Jans neemt morgenavond geen risico met Roy Beerens. De aanvaller van sc Heerenveen is inmiddels hersteld van een liesblessure, maar de trainer van de Friezen is nog niet van plan om beroep te doen op de rechtsbuiten.

"Roy is er bijna twee weken uitgeweest. We willen geen risico met hem nemen", was de duidelijke taal van Jans. De trainer hoopte daarnaast op een vermoeid Roda JC, de tegenstander van dienst. Afgelopen zondag speelden de Limburgers gelijk tegen PSV en kegelde twee dagen geleden Feyenoord uit de KNVB beker.

Harm van Veldhoven, trainer van Roda JC, gaat echter uit van een fitte ploeg. "We hebben spelers die snel recupereren", liet hij weten. "Hopelijk kunnen we de goede wedstrijden tegen PSV en Feyenoord een vervolg geven."

Ook aanvaller Morten Skoubo is weer inzetbaar. De Deen is hersteld van een buikspierblessure, waardoor hij de wedstrijden met PSV en Feyenoord moest missen.

Open bèta voor Medal of Honor op de PC

EA heeft aangekondigd dat er een open multiplayer-bèta zal gaan komen voor Medal of Honor op de PC. De bèta zal van 4 oktober tot 7 oktober duren en zal twee nieuwe maps en modes bevatten: Kunar Base in Sector Control en Shahikot Mountains in Combat Mission. Het spel zelf komt 15 oktober uit.

Frank Gibeau, EA Games President, hoopt dat met de bèta dat enig onbegrip en misvatting over patriottisme en respect uit de wereld geholpen wordt. Deze uitspraak komt omdat winkelketen GameStop het spel niet zal verkopen op militaire basissen in Amerika. Volgens Gibeau heeft Medal of Honor altijd veel eerbied voor Amerikaanse en geallieerde troepen, dit spel zal daar niks in veranderen.

Medal of Honor komt 15 oktober uit voor de PC, PS3 en Xbox 360.

Eren
Hen die wij eren

 

Extra hartcontrole voor Kingston

Laryea Kingston is vandaag, tijdens zijn medische keuring, voor een extra controle aan zijn hart naar het ziekenhuis in Arnhem gebracht. Vitesse, de werkgever van de aanvaller, reageerde luchtig op het nieuws.

"Het is niet iets ernstigs, de waarden wijken iets af, ik heb het zelf ook eens gehad", was de luchtige reactie van Theo Bos, trainer van Vitesse. Kingston werd op 31 augustus aangetrokken door Vitesse. Daarvoor kwam de voetballer uit voor Hearts of Midlothian, dat uitkomt in de Schotse competitie.

Kingston speelde nog geen officiële wedstrijd voor Vitesse. Afgelopen dinsdag, tijdens het bekerduel tegen Flevo Boys (6-0) zat hij wel op de bank, maar kwam niet in actie.

NAC Breda waakt voor onderschatting bij Willem II

NAC Breda speelt dit weekend de Brabantse derby tegen Willem II. In aanloop naar het duel met de Tilburgers waken interim-trainers John Karelse en Gert Aandewiel voor onderschatting. De Tilburgse ploeg bezet op dit moment namelijk de achttiende en tevens laatste positie in de Eredivisie.

"Maar dat zegt mij helemaal niks", aldus Karelse. De trainer is van mening dat de Willem II aardig kan voetballen. "Dat Willem II nog geen punten heeft, ligt voor een groot deel aan individuele fouten die er gemaakt zijn. Willem II-thuis is net zo'n moeilijke wedstrijd als elke andere. In de Eredivisie heb je geen gemakkelijke wedstrijden. Wij niet, maar Ajax en PSV ook niet hoor."

De verwachting is overigens dat Rob Penders zijn rentree in het basiselftal zal maken. De speler is hersteld van een lichte blessure aan zijn lies.

[Upd] Treinverkeer Tilburg hervat na vondst pakketje

Het treinverkeer rond Tilburg is stilgelegd vanwege de vondst van een verdacht pakketje op het station van Tilburg. Een deel van het station is afgesloten, meldt een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).

Het pakketje werd rond 10.30 uur gevonden op het perron naast spoor 1. Een explosievenverkenner onderzoekt de inhoud ervan. Hoe het pakketje eruitziet, is niet bekend.

Spoorbeheerder Prorail verwacht dat het treinverkeer van en naar Tilburg rond 14.00 uur kan worden hervat. Reizigers krijgen het advies om te rijden via Rotterdam of Utrecht.

Update 15:50 uur

Het treinverkeer rond Tilburg zal waarschijnlijk rond 16.30 uur weer worden hervat.

Update 16:44 uur - Loos alarm

Het verdachte pakketje was een koffertje. Uit onderzoek van de Explosieven Opruimingsdienst is gebleken dat het niet ging om een bom. 


(Foto: Novum)

Meisje slachtoffer van gang-bang-verkrachting

Een zestienjarig meisje is in Canada het slachtoffer geworden van een gang-bang-verkrachting waarvan de foto's later werden verspreid op internet. De politie doet momenteel onderzoek en roept getuigen op om zich te melden.

Het meisje werd misbruikt tijdens een feestje in Pitt Meadows. Vlak na de verkrachting verschenen er foto's van de gang-bang op internet. De politie meldde op een persconferentie dat de afbeeldingen kinderpornografisch zijn en roept op om de verspreiding van de foto's te stoppen. Agenten menen dat er vijf tot zeven mensen getuigen waren van de onvrijwillige gang-bang.

Het meisje was toen bewusteloos. De politie vermoedt dat het slachtoffer is gedrogeerd met GHB en dat ze deze drug niet vrijwillig heeft geslikt. Een 18-jarige man is inmiddels gearresteerd voor misbruik en een 16-jarige voor het verspreiden van kinderporno.

Leverkussen: Ballack over twee maanden terug

Bayer Leverkussen verwacht over twee maanden weer te kunnen beschikken over Michael Ballack. "We hopen dat hij half november de groepstraining kan hervatten", zegt sportdirecteur Rudi Völler in Die Welt. De aanvoerder van het Duitse elftal liep op 11 september in de uitwedstrijd bij Hannover 96 een fractuur in zijn linkerscheenbeen op.

Leverkussen neemt geen risico met Ballack. "Hij zal alleen spelen als hij honderd procent fit is", heeft Völler laten weten.

Het laatste jaar wordt Ballack door blessures geteisterd. Hij moest door een slepende enkelblessure het WK in Zuid-Afrika aan zich voorbij laten gaan. Afgelopen zomer keerde Ballack terug op het oude nest bij Leverkussen, de club waarvoor hij tussen 1999 en 2002 al uitkwam. Daarna speelde hij voor Bayern München en Chelsea.


(Foto: Novum)

Slecht Nederlands spreken geen reden voor ontslag

De rechtbank heeft de Eindhovense welzijnsinstelling Lumens Groep op de vingers getikt. De organisatie wilde een Turkse werkneemster ontslaan die de Nederlandse taal slecht spreekt, maar dat mag niet.

Volgens de rechtbank heeft Lumens er weinig aangedaan om ervoor te zorgen dat de Turkse de Nederlandse taal onder de knie kreeg en had ze beter begeleid moeten worden. De vijftigjarige vrouw werkte vanaf 1991 als gezinshulp in vooral Turkse gezinnen met een sociale achterstand. Lumens legt tegenwoordige hogere eisen op aan deze functie, waaronder het goed kunnen omgaan met een computer en en het maken van een verslag. Lumens beweert wel degelijk te hebben geprobeerd om het Nederlands van de vrouw te verbeteren.

Zo kreeg ze onder meer een taalcursus. Toen dat niet hielp bood Lumens de vrouw een baan als interieurverzorgster aan, maar daar ging de Turkse niet mee akkoord. Er volgde uiteindelijk ontslag, maar de vrouw vocht dat met succes aan.

Vuilniswagen rijdt rivier in

Een vuilniswagen is vanmiddag in het Gelderse Almen in rivier de Berkel beland. De chauffeur liep daarbij zware verwondingen op en werd met een traumahelikopter naar het ziekenhuis afgevoerd.

De bijrijder van de vuilniswagen kwam er vanaf met lichte verwondingen. Op het moment van het ongeluk zat de afvalauto vol met troep. Er waren twee kranen nodig om de vuilniswagen uit het water te vissen.

Dries Roelvink ruziet met ex-vrouw

Dries Roelvink trouwde onlangs voor de twee keer in zijn leven, maar zijn ex-vrouw is nog niet uit beeld. Dries betaalt al anderhalf jaar de hypotheek van het huis van Luciënne en zijn twee zoons. De zanger kan het bedrag niet langer betalen en schakelt een rechter in.

Roelvink moet maandelijks 1600 euro ophoesten voor de hypotheek. "Mijn huidige vrouw Honoria heeft de laatste maanden zelfs meegeholpen met het betalen van die woonlasten", vertelt Roelvink in het AD. "Maar het houdt een keer op. Zij gaat dat niet voor altijd doen."

De 51-jarige zanger hoopt dat zijn vrouw en twee zoons een huurwoning kunnen betrekken. "Dan kan ik pas aan de financiële eis van Luciënne voldoen. Op dit moment is dat gewoon niet haalbaar. Dus nu laat ik het maar aan de rechter over." De rechter buigt zich 6 oktober over de zaak.

Roelvink is erg openhartig over zijn inkomsten. "Er wordt gesuggereerd dat ik drie ton per jaar bij elkaar schnabbel, maar dat is niet waar", zegt de zanger. "Een optreden van een half uur kost misschien 2500 euro, maar daar zie ik zelf maar zevenhonderd euro van terug."


(Foto: Novum)

[Upd] Grote pinstoring nog niet opgelost

Een landelijke storing heeft pinnen vrijdag aan het begin van de middag een uur lang onmogelijk gemaakt. De storing deed zich voor bij geldautomaten en bij pinbetalingen. De oorzaak van de storing is niet bekend. Dat zegt een woordvoerder van Currence, de organisatie achter het pinverkeer.

Volgens de woordvoerder werd ongeveer tachtig procent van de mensen die wilden pinnen, getroffen door de storing. Er wordt volgens hem met man en macht gewerkt aan het achterhalen van de oorzaak van het probleem. "Maar het belangrijkste is dat alles het weer doet."

Storing in het betaalverkeer van deze omvang komen niet vaak voor. Vorig jaar was er ook al eens een landelijke storing, maar die duurde toen langer.

Update 15:46 - Netwerk instabiel

De problemen met het landelijke pinsysteem zijn nog niet opgelost. Volgens beheerder Currence is het netwerk instabiel. De oorzaak is onbekend. 

Castaignos krijgt opnieuw basisplaats van Been

Trainer Mario Been van Feyenoord kiest ook komend weekend tegen NEC voor Luc Castaignos in de spits van zijn elftal. Castaignos blijft de eerste keuze voor de spitspositie wat betreft trainer Mario Been. Dat meldt RTV Rijnmond. De 17-jarige aanvaller start zondag tegen N.E.C. Nijmegen opnieuw in de basis.

Afgelopen zondag tegen Ajax en in het bekerduel van woensdag tegen Roda JC stond Castaignos ook al vanaf het eerste fluitsignaal op het veld. Tegen N.E.C. Nijmegen zal Castaignos ook andere jongelingen Cabral en Mokotjo tegenkomen. Trainer Been houdt vertrouwen in het tweetal, dat verrassend in de basis stond in de verloren bekerwedstrijd tegen Roda.

Been kan zondag in Nijmegen nog steeds niet beschikken over de geschorste Martins Indi en de geblesseerde Vlaar, Mulder, Schenkeveld, Tomasson en Fernandez.

'Eerste dode door resistente kipbacterie'

Een tegen medicijnen resistente bacterie die ook vaak voorkomt in kippenvlees, heeft een eerste leven geëist. Dat meldt de NOS vrijdag. Een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kan het verhaal niet bevestigen.

De patiënt overleed aan een urineweginfectie. Of de patiënt de bacterie door het eten van kip binnen heeft gekregen, is onduidelijk. Op een congres in Leiden zouden onderzoekers nog eens hebben gewezen op het belang van het op de juiste wijze bereiden van kip. Zo moet kippenvlees altijd goed gebakken of gekookt worden. Ook willen de onderzoekers dat supermarkten geen vlees meer verkopen dat resistente bacteriën bevat.

Veel dieren krijgen preventief antibiotica. De laatste tijd is daar steeds meer kritiek op, omdat mensen daardoor gezondheidsrisico's lopen. Door het antibioticagebruik worden bacteriën ongevoelig voor sommige typen antibiotica. Daardoor kunnen zieke mensen onvoldoende of helemaal niet op antibiotica reageren.


(Foto: Novum)

Engelse koningin wilde geld van fonds armen

De Engelse koningin heeft in 2004 geprobeerd de energierekening van haar paleizen te betalen met geld dat bedoeld was voor scholen, ziekenhuizen en minder gefortuneerden. Dat meldde de Britse krant The Independent vrijdag.

Het koningshuis deed aanspraak op het zogenaamde 'Community Energy Fund', een fonds ter tegemoetkoming van de stookkosten in de Britse wintermaanden.

Het verzoek werd volgens de krant in eerste instantie goedgekeurd, maar later toch afgewezen omdat ambtenaren een pr-ramp rond de koningin vreesden.

"Ik voel me een beetje ongemakkelijk als ik denk aan de negatieve publiciteit die de koningin over zich heen krijgt als haar paleis ten koste van, bijvoorbeeld, een ziekenhuis een tegemoetkoming in de stookkosten ontvangt", schreef een ambtenaar de staf van het koninklijk huis.

Engelse koningin wilde geld van fonds armen
Engelse koningin wilde geld van fonds armen (Foto: ANP)

Geheugensteuntje FOK! F1-manager: Singapore

Ronde 15 gaat in voor de FOK! Formule 1-manager. In Singapore is aanstaande zaterdag om 16:00 uur de kwalificatie voor de avondrace en op zondag wordt op het Marina Bay Street Circuit de race vanaf 14:00 uur verreden. Beide evenementen worden uitgezonden op RTL 7 en BBC One.

Uiteraard doet FOK!sport verslag van zowel de vrije trainingen, kwalificatie, als de race. Maar ook voor het laatste nieuws moet je hier zijn. 

De FOK! Formule 1-manager is altijd een extra belevenis als je tv zit te kijken om jouw 'team' aan te moedigen. Vrijdag 24 september om 23:59 uur zal de F1-manager weer op slot gaan voor het raceweekend in België, dus zorg dat je voor die tijd je (gewijzigde) team opgeslagen hebt!

Om direct naar de FOK! Formule 1-manager te gaan klik je hier. Voor meer uitleg over de FOK! Formule 1-manager lees je [Upd] FOK! Formule 1-manager 2010 gelanceerd of de Speluitleg in de manager. Wil je weten welke prachtige prijzen FOK! heeft geregeld? Lees dan dit bericht even!

Wil je meespelen, maar heb je nog geen account op FOK!? Registreer je dan eerst. Veel succes en vooral plezier gewenst met de FOK! Formule 1-manager!

'Geen aanwijzing dat Tanja is omgekomen'

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen aanwijzingen dat de Nederlandse Tanja Nijmeijer is omgekomen bij de aanval deze week van het Colombiaanse leger op de guerrillabeweging FARC. Dat heeft een woordvoerder van het departement vrijdag gezegd.

De meeste lichamen van de omgekomen FARC-strijders zijn volgens hem geïdentificeerd. Het ministerie heeft geen aanwijzingen dat Nijmeijer daarbij is, aldus de zegsman. Over de vraag of de Nederlandse tijdens de legeractie aanwezig was op de locatie, doen volgens hem veel tegenstrijdige berichten de ronde. Daardoor valt daarover nog niets te zeggen.

'Geen aanwijzing dat Tanja is omgekomen'
Geen aanwijzing dat Tanja is omgekomen (Foto: ANP)

Vennegoor in opspraak

Jan Vennegoor of Hesslink wordt mogelijk vervolgd voor het toebrengen van lichamelijk letsel. Door toedoen van de 31-jarige speler van Rapid Wien liep tegenstander Stefan Lexa van SV Ried afgelopen woensdag een zware knieblessure op.

Het Oostenrijks openbaar ministerie stelt een onderzoek in naar de charge van Vennegoor. "Als de overtreding is gemaakt zonder bedoeling de bal te spelen, dan kan er sprake zijn van zware mishandeling, " aldus de officier van justitie in een reactie.

Lexa, van wie nog niet bekend is hoe lang hij aan de kant staat, is van mening dat er sprake is van opzet. "Hij had eerder in de wedstrijd na een onderling duel al gedreigd dat hij mij zou terugpakken".

Goud- en zilverprijs door het dak

De prijs van edelmetalen hebben vrijdag wederom records verbroken. De prijs van goud steeg vrijdagmiddag even naar 1.300,08 dollar per ounce (31,1 gram). Ook de zilverprijs steeg naar een all-time high; met een bedrag van 21,40 dollar per ounce. Hiermee werd het zilverrecord van maart 2008 verbroken, toen de prijs nog 21,24 dollar noteerde.

Veel beleggers zien in de edelmetalen een vluchthaven tegen onveilige valuta en instabiliteit in het globale financiële systeem. Overigens noteert de goudprijs in euro's en andere belangrijke munteenheden nog geen nieuwe records, zilver daarentegen wel. De recente stijging van de goudprijs lijkt dan ook vooral een anti-dollar trade te zijn.

'Goudprijs naar $2.000'
Goudexpert en goudverkoper Willem Middelkoop zei donderdag tegen financieel nieuwszender RTL Z dat hij verwacht dat de prijs van het gele edelmetaal naar 2.000 dollar per ounce zal gaan. "Ik durf mijn reputatie er aan te verbinden", aldus Middelkoop.

Volgens Middelkoop is het heel simpel: "De vraag naar goud is 4.100 ton per jaar en stijgende. De productie is 2.300 ton per jaar en dalende, elk jaar ongeveer met zo'n vijf procent. Dat gat van 1.700 ton kan alleen gedicht worden doormiddel van het omsmelten van oud goud."

DNB verkocht 1.000 ton
Middelkoop: "Centrale banken van landen als India, Rusland en Thailand kopen goud op met de yen's en dollars die ze in kas hebben. Tegelijkertijd zijn westerse centrale banken gestopt met het dumpen van goud. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft nog maar 600 ton in bezit, terwijl we 20 jaar geleden 1.600 ton bezaten."


Goud- en zilverprijzen breken nieuwe records

Voigt gaat nog een jaar door

Wielrenner Jens Voigt plakt nog een seizoen vast aan zijn loopbaan. De 39-jarige Duitser heeft naar eigen zeggen een contract voor één seizoen getekend bij een wielerploeg. Welk team dat is wil hij niet bekend maken.

Voigt mag na dit seizoen vertrekken bij het Team Saxo Bank van Bjarne Riis. Volgens de geruchten zal hij gaan rijden voor Team Luxemburg van de gebroeders Schleck.


Voigt weet van geen opgeven

Amsterdam heeft veel zware drinkers

Een op de vijf Amsterdammers is een zware of overmatige drinker. Dat blijkt uit cijfers van de GGD.

Voor mannen geldt dat ze zware drinker zijn als ze minimaal een keer per week meer dan vijf alcoholische dranken nuttigen. Voor vrouwen geldt hier meer dan drie glazen. Overmatige drinkers zijn mannen die minstens 21 glazen alcohol per week drinken. Bij vrouwen gaat dit om minimaal 14 glazen per week.

Iemand die precies weet hoe het is om alcoholverslaafd te zijn, is Rogier Dijkman. Hij dronk bijna vijftien jaar iedere dag en verloor daardoor zijn vrouw, zijn baan en veel vrienden. Om van zijn verslaving af te komen maakte Dijkman op aandringen van zijn vriendin een jaar lang iedere week een foto van zichzelf. Zo werd hij gedwongen naar zichzelf te kijken. De foto´s en zijn verhaal werden gebundeld in een boek genaamd Kopstoot, het gezicht van alcohol.

ABBA boos over Mamma Pia

Benny Andersson en Björn Ulvaeus van de vroegere Zweedse popgroep ABBA ondernemen juridische stappen tegen de rechtse Deense Volkspartij van Pia Kjaersgaard. De jongerenbeweging van de anti-immigrantenpartij heeft de titel en de tekst van het ABBA-lied Mamma Mia veranderd om de partijleidster te eren.

Op verscheidene partijbijeenkomsten is het lied Mamma Pia te horen geweest. Dat heeft de Britse omroep BBC vrijdag gemeld.

De Deense Volkspartij is de derde partij in het Deense parlement en geeft gedoogsteun aan de regering van premier Lars Lekke Rasmussen. Andersson zegt dat ABBA nooit heeft toegestaan dat zijn muziek voor politieke doeleinden werd gebruikt. Hij hoorde van het gebruik dat de Volkspartij van het ABBA-lied maakte toen een linkse actiegroep hem om een reactie vroeg.

Bestedingen goede doelen online

De opbrengsten en bestedingen van 1250 goede doelen zijn vanaf maandag op internet te raadplegen. Via de site van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) is dan alle informatie over de goede doelen vinden. Het initiatief moet de transparantie van de goede doelen verbeteren, zodat donateurs weten waar ze hun geld aan geven.

Op de site zijn ook jaarcijfers en informatie over vrijwilligers en bestuursleden te vinden. Er kan ook onder meer per gemeente gezocht worden op de opbrengsten van een collecte.

Zorgen over toekomst CDA

Ernst Hirsch Ballin maakt zich grote zorgen om de toekomst van zijn partij, nu het CDA gaat samenwerken met de PVV van Geert Wilders. De demissionaire minister van Justitie en Binnenlandse Zaken heeft daarom spreektijd gevraagd bij het congres van zijn partij, zo bevestigde hij vrijdag. "Dit is heel ingrijpend wat nu aan de orde is."

Hirsch Ballin lijkt zich daarmee te voegen in het koor van partijprominenten dat samenwerking met de PVV afwijst, al houdt de bewindsman zijn kruit nog droog. Hij wilde vrijdag niet zeggen of hij zich inderdaad tegen het regeer- en gedoogakkoord dat momenteel in de maak is, zal uitspreken.

Hij wilde wel kwijt dat hij erg bezorgd is. "Het is zo ingrijpend dat ik mij zorgen maak over wat het betekent voor onze politieke beweging. Ik heb gezien hoe diep dit mensen raakt", zei Hirsch Ballin na afloop van de ministerraad. "

Het partijcongres van het CDA moet instemmen met eventuele regeringsdeelname. Deze ledenraadpleging wordt gehouden zodra VVD, CDA en PVV het eens zijn geworden over de vorming van een rechts minderheidskabinet.

Hirsch Ballin, die zich al eerder kritisch uitliet over het gedachtegoed dat de PVV uitdraagt, heeft bij partijvoorzitter Henk Bleker spreektijd aangevraagd als 'CDA-lid uit Tilburg'. Hij gaat ervan uit dat hij ook zijn zegje kan doen.


(Foto: Novum)

Voetbalclub Arsenal boekt recordwinst

Voetbalclub Arsenal heeft het afgelopen jaar een bruto-recordwinst van 65,8 miljoen euro geboekt. Dat maakt de Engelse club op zijn website bekend. De club van Robin van Persie dankt de stijging vooral aan de bouw van appartementen op de grond van het oude Highbury-stadion. Bovendien ontvingen de Gunners aanzienlijk meer inkomsten uit de Premier League en Champions League.

Daarnaast is de schuld van de bouw van het oude Highbury-terrein volledig afbetaald. De mooie cijfers zorgden voor tevredenheid bij algemeen directeur Ivan Gazidis. "Het afgelopen jaar heeft de club een flinke vooruitgang geboekt en ik ben opgetogen over de mogelijkheden die nog in het verschiet liggen."

Arsenal heeft sinds 2005, toen het de landstitel pakte, geen prijs meer gewonnen. Ondanks de gezonde financiële situatie, weigert Arsenal de geldbuidel open te trekken voor grote namen. "Ons beleid staat voor bouwen op de jeugd en niet voor kopen", zegt Gazidis. "Dat is soms een moeilijke weg, maar als gevolg van dit beleid zien we dat jonge spelers zich geweldig ontwikkelen."

Uitslag eerste vrije training Singapore

Mark Webber heeft in de eerste vrije training voor de Grand Prix van Singapore de snelste tijd gereden. De Australiër bleef met een tijd van 1:54.589 Michael Schumacher en Adrian Sutil voor.

De training op het Marina Bay-circuit begon nat, waardoor het lang duurde voordat de rijders onder de twee minuten over een ronde doken. Op een opdrogende baan werden de rondetijden langzaam verbeterd totdat Jenson Button er met een seconde onderdoor dook. In het slot kwamen er nog enkele rijders onderdoor, waarvan Webber de laatste was. De kampioenschapskandidaten Fernando Alonso en Lewis Hamilton leken het rustig aan te doen.

Uitslag eerste vrije training

Pos. Courer Team Tijd Verschil Ronden
1 M. Webber Red Bull 1:54.589 10
2 M. Schumacher Mercedes 1:54.708 + 0.119 24
3 A. Sutil Force India 1:54.827 + 0.238 15
4 S. Vettel Red Bull 1:55.137 + 0.548 12
5 J. Alguersuari Toro Rosso 1:55.160 + 0.571 20
6 J. Button McLaren 1:55.333 + 0.744 12
7 V. Liuzzi Force India 1:55.510 + 0.921 15
8 S. Buemi Toro Rosso 1:55.523 + 0.934 15
9 R. Kubica Renault 1:55.672 + 1.083 11
10 V. Petrov Renault 1:55.914 + 1.325 20
11 F. Alonso Ferrari 1:56.090 + 1.501 12
12 K. Kobayashi Sauber 1:56.339 + 1.750 22
13 N. Heidfeld Sauber 1:56.458 + 1.869 18
14 N. Rosberg Mercedes 1:56.598 + 2.009 8
15 H. Kovalainen Lotus 1:56.603 + 2.014 12
16 R. Barrichello Williams 1:56.615 + 2.026 17
17 N. Hülkenberg Williams 1:56.840 + 2.251 14
18 L. Hamilton McLaren 1:56.884 + 2.295 9
19 F. Massa Ferrari 1:57.760 + 3.171 22
20 T. Glock Virgin 1:59.034 + 4.445 19
21 J. D’Ambrosio Virgin 1:59.275 + 4.686 16
22 B. Senna HRT 1:59.783 + 5.194 23
23 C. Klien HRT 2:03.424 + 8.835 17
24 F. Fauzy Lotus 2:05.694 + 11.105 11

Skateboarden in 3D met Shaun White

Virtueel skateboarden kan binnenkort in 3D. Game-uitgever Ubisoft heeft donderdag bekendgemaakt dat het spel Shaun White Skateboarding voorzien wordt van de mogelijkheid om het in 3D te spelen. Dat schrijft de gamewebsite Gamasutra.

Shaun White Skateboarding is de tweede game van Ubisoft die 3D-ondersteuning krijgt. In november bracht de uitgever een spel op de markt van de bioscoophit Avatar. Zowel de film als de game waren in 3D te bewonderen. Net als bij de Avatar-game verzorgt het bedrijf Sensio de 3D-effecten.

Ubisoft brengt de skategame volgende maand uit op de Playstation 3, Xbox 360 en Nintendo Wii. De game is alleen op de eerste twee spelcomputers in 3D te spelen.


(Foto: Novum)

Prequel Deadly Premonition in overweging

De horrorgame Deadly Premonition krijgt een prequel. Dat heeft een woordvoerder van gameuitgever Ignition Entertainment gezegd in een interview met de Amerikaanse website 1up.

De ontwikkelaars willen het avontuur van Agent York, het hoofdpersonage uit Deadly Premonition, graag een vervolg geven. "Als je het einde hebt gezien, weet je dat het geen vervolg maar een prequel zou moeten worden", vertelt de vertegenwoordiger.

Het staat nog niet vast dat er een tweede Deadly Premonition komt. De uitgever laat wel weten dat er graag meer gedaan wordt met de avonturen van Agent York.

Deadly Premonition verscheen in februari in de Verenigde Staten. Het spel wordt eind oktober in Europa uitgegeven.


Lotus Racing wordt Team Lotus

Het Formule 1-team Lotus Racing wijzigt vanaf volgend seizoen haar naam in het historische Team Lotus. Dit is de naam waaronder het team van Colin Chapman in 1994 ter ziele ging. De broer van de voormalige Formule 1-coureur James Hunt, David Hunt, beheerde sinds die tijd de rechten over de naam.

Het gedeelte voor de straatauto's kwam in Maleisische handen en met behulp van de Maleisische regering werd in 2009 Lotus Racing gevormd. Dit team debuteerde dit jaar in de Formule 1 en is voorlopig de beste van de nieuwkomers.

"In januari 1995 had ik de vreselijke taak om het loyale personeel van Team Lotus op straat te zetten. Ik beloofde hen, de fans en de media dat de naam zou terugkeren in de Formule 1," zei Hunt die blij is dat hij de naam Team Lotus over kan dragen aan een goede renstal. "Ik wilde het buitengewone erfgoed van Colin Chapman niet verloren laten gaan. Ik geef de naam nu over aan team met de juiste middelen, passie, energie en visie om Team Lotus weer vooraan op de grid te krijgen."

Teameigenaar Tony Fernandes is blij dat het zover is. "Voor ons was het belangrijk om Lotus Racing en Team Lotus samen te brengen, om het verleden en heden te verenigen. Dat is nu gelukt. We zijn er nu nog meer op gebrand om de naam Lotus hoog te houden."

Nijmeegse scholieren getuige van zelfmoord

Een aantal scholieren in Nijmegen is ooggetuige geweest van een zelfdoding. De scholieren fietsten donderdag om half vier naar huis en kwamen daarbij over de Waalbrug waar een 21-jarige inwoner van Nijmegen van de brug afsprong en terecht kwam op de Bemmelsedijk.

De leerlingen zijn door slachtofferhulp onder de hoede genomen en door de politie ondervraagd over het voorval.

Kudryavtseva en Vesnina naar finale in Tashkent

Alla Kudryavtseva heeft de finale bereikt van het WTA-toernooi in Tashkent. De Russische nummer zeven van de plaatsingslijst won in de halve eindstrijd in drie sets van haar landgenote Evgeniya Rodina: 6-1, 3-6, 6-3.

In de eindstrijd treft Kudryavtseva opnieuw een landgenote. De nummer vier van de plaatsingslijst Elena Vesnina was met 6-3, 3-6, 6-4 te sterk voor de een plaats lagere ingeschaalde Roemeense Monica Niculescu.

De finale in Oezbekistan wordt morgen gespeeld.

Duur eerbetoon aan overleden ploeggenoot

In Spanje is de nodige commotie ontstaan over een boete van 3000 euro voor voetballer José Callejon van Espanyol. Hij trok na zijn winnende doelpunt zaterdag in thuiswedstrijd tegen Almeria (1-0) zijn shirt omhoog waarna op zijn hemd een afbeelding te zien was van zijn voormalige ploeggenoot Dani Jarque, die vorig jaar in een trainingskamp plotseling overleed.

De dienstdoende scheidsrechter maakte in zijn wedstrijdrapport melding van het voorval. De arbiter wist evenwel niet dat het om een eerbetoon ging aan de overleden aanvoerder van Espanyol. "Dat had hij mij dan toch even kunnen vragen?", verzuchtte Callejon, die van de tuchtcommissie ook nog een reglementaire gele kaart kreeg.

De Spaanse media spraken vrijdag schande van de handelwijze van de Spaanse voetbalbond. "Wat een waanzin!", kopte sportkrant Marca.

Nieuw onderzoek naar sterfgeval na polioprik

Er komt een nieuw onderzoek naar de dood van een achtjarig jongetje na een vaccinatie tegen onder meer de bof en polio. Dat heeft demissionair minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) vrijdag bekendgemaakt.

De jongen werd in maart 2009 gevaccineerd tegen BMR en DTP en overleed vier dagen later. Zijn dood werd onderzocht door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), maar de ouders van de overleden jongen trokken de onafhankelijkheid van het onderzoek in twijfel.

De Nationale ombudsman is het met hen eens. Het RIVM vervult 'te veel rollen', staat in een vrijdag gepubliceerd rapport over de klachten van de ouders. Het instituut is niet alleen verantwoordelijk voor het inenten van kinderen, maar het registreert ook de bijwerkingen en doet onderzoek naar het verband tussen vaccinatie en bijwerkingen. "Deze vele rollen van het RIVM scheppen een schijn van partijdigheid."

Klink gelast daarom een tweede onderzoek, dat wordt uitgevoerd door het Nederlands Bijwerkingencentrum Lareb. Hoewel Klink niet twijfelt aan de integriteit van het RIVM heeft hij al eerder besloten om de bijwerkingenregistratie van het vaccinatieprogramma voortaan onder te brengen bij Lareb. Dit om 'iedere belangenverstrengeling' te voorkomen.

Jorritsma: 'Almere heeft last van rotmarokkaantjes'

Almere heeft last van acht 'rotmarokkaantjes'. Dat zei burgemeester Annemarie Jorritsma donderdagavond letterlijk op de politieke markt, naar aanleiding van ongeregeldheden woensdagavond op het Saffraanplein in de Almeerse Kruidenwijk.

Daarbij werden onder meer een auto in brand gestoken, een bushokje vernield en een huis met graffiti beklad.

Volgens Jorritsma zijn twee van de acht rotmarokkaantjes aangehouden na een woninginbraak in de Stedenwijk. "De andere zes zitten we op de huid", aldus de Almeerse burgemeester.

Bekentenissen in zaak dode man Den Oever

De twee verdachten die vastzitten voor het doodsteken van een man in Den Oever, hebben bekend. De mannen van 25 en 26 jaar blijven nog zeker een maand langer vast in afwachting van hun proces. Het vermoedelijke steekwapen is gevonden. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Alkmaar vrijdag.

Het 62-jarige slachtoffer werd twee weken geleden dood gevonden door familieleden in zijn woning aan de Hoge Poel in Den Oever. Hij bleek door meerdere messteken om het leven te zijn gekomen. De twee verdachten werden een dag later aangehouden.

Het OM kan nog niets zeggen over het motief van de mannen. Het onderzoek in de zaak loopt nog.

'Doe maar een zak over je hoofd'

Een 23-jarige Britse vrouw met een flinke hoeveelheid tattoo's en piercings zegt vernederd te zijn door een een werknemer van een banencentrum. Die vertelde haar dat ze om werk te vinden maar beter een zak over haar hoofd kon doen.

Hayley O'Neil, die dertig tattoo's en twintig piercings heeft, werd daarnaast geadviseerd 'achter een muur te gaan staan', toen ze vroeg op welke baan ze kon solliciteren. De vrouw verliet het banencentrum uiteindelijk in tranen, nadat ze was weggestuurd onder het motto: wie gaat je zo nou aannemen?

De vrouw kreeg haar eerste tattoo op haar achttiende cadeau van haar moeder, maar voelt zich nu vernederd door de adviseur. Die bood nog zijn excuses aan en hoopte dat Hayley niet beledigd was, maar de schade was niet meer te repareren. "Hij praatte tegen me alsof het maar een fase in mijn leven was, maar dat is het niet. Dit is mijn levenswijze."

Een woordvoerder van het Departement voor Werk en Pensioenen ontkent echter dat er ongepaste uitspraken zijn gedaan. Hij voegde daar nog aan toe dat het centrum standaardtips geeft voor het zoeken naar een baan, en dat advies over kledingstijl daar nu eenmaal bijhoort.

Een foto van de vrouw is hier te zien.

Klien vervangt Yamamoto in Singapore

Christian Klien zal dit weekend in Singapore bij Hispania Racing de vervanger zijn voor Sakon Yamamoto. De Japanner heeft een voedselvergiftiging opgelopen, waardoor hij dit Formule 1-weekend aan zich voorbij moet laten gaan. Hierdoor is Klien aangewezen als zijn vervanger.

"Hij heeft een voedselvergiftiging. Hij is sinds gisteravond al ziek. We hebben gewacht om te kijken of hij kon racen, maar hij voelt zich absoluut niet goed. Christian zal dit weekend rijden, maar we verwachten dat Sakon in Japan weer helemaal de oude zal zijn," zei een woordvoerder van HRT tegen GPUpdate.

Klien reed dit jaar al enkele vrijdagen voor Hispania. De Oostenrijker reed zijn laatste Formule 1-race in Monza in 2006 voor Red Bull. Bij het toenmalige Jaguar maakte hij in 2004 zijn debuut in de F1. In totaal haalde de Oostenrijker die de laatste jaren testrijder was veertien punten.

Kraakbeweging in actie op de Dam

De Amsterdamse kraakbeweging komt weer in actie tegen het aanstaande kraakverbod. Alle hoofdstedelijke krakers en sympathisanten worden opgeroepen de nacht van zaterdag op zondag door te brengen op de Dam. Eind 2009 kwamen al eens tientallen actievoerders op het plein in het geweer tegen de antikraakwet.

De antikraakwet gaat op 1 oktober in. Uit protest tegen het kraakverbod brengen actievoerders de nacht door bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam. De kraakbeweging kondigde vrijdag aan tijdens de nachtelijke actie duidelijk te maken dat ze zich niet bij de nieuwe wet zal neerleggen. "De invoering van de wet zal tot een heftig ontwaken leiden, zowel voor de krakers zelf als de maatschappij om hen heen."

Incestueuze Filipijn krijgt 14.400 jaar

Een Filipijns hof heeft een man veroordeeld tot 14.400 jaar gevangenisstraf, omdat hij bijna een jaar lang zijn dochter vrijwel dagelijks verkrachtte. In 2006 werd de man ter dood veroordeeld, maar een hof van beroep zette dit vonnis om in de langdurige gevangenisstraf.

Het destijds 13-jarige slachtoffer, ze is nu 22, zei dat het misbruik begon in 2001, toen haar moeder naar Hong Kong vertrok om daar te gaan werken. De drie kinderen van de vrouw bleven achter bij de vader in Los Banos, een sloppenwijk ten zuiden van Manilla.

Het meisje werd vrijwel dagelijks verkracht en werd, wanneer zij menstrueerde, gedwongen tot orale seks. Er kwam een einde aan de verkrachtingen toen zij op vakantie was bij de familieleden van haar moeder en aan het einde hiervan niet meer wilde terugkeren en haar familie over het misbruik vertelde.

Berlusconi krijgt zijn zin

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi, tevens voorzitter van AC Milan, heeft weer eens zijn zin gekregen. De schatrijke politicus haalde na de nederlaag van zijn club in de openingswedstrijd in de Serie A tegen Cesena (0-2) hard uit naar scheidsrechter Carmine Russo. "Hij heeft ons bestolen", foeterde de voetbal- en vrouwenliefhebber.

Russo mag inmiddels niet meer fluiten in de Serie A. Hij is voorlopig geschorst wegens een nieuwe wanprestatie afgelopen zondag in het duel tussen Brescia en AS Roma (2-1). Russo onthield de Romeinen twee zuivere strafschoppen en kende de thuisclub juist een dubieuze penalty toe. "Het leek wel of we een blinde als scheidsrechter hadden", schamperde AS Roma-voorzitter Rosella Sensi.

Justitieminister betrapt in bed koningin

De minister van Justitie van Swaziland, Ndumiso Mamba, is ontslagen nadat hij in het bed van een echtgenote van koning Mswati III was aangetroffen. Media in zuidelijk Afrika berichtten al een week over het schandaal, maar in Swaziland zelf houdt de pers zich op de vlakte, berichtte vrijdag het Britse dagblad The Daily Mail.

Premier Sibusiso Dlamini heeft een korte persconferentie gegeven. Hij zei enkel dat Mamba is afgetreden als minister als gevolg van geruchten in het land.

Die begonnen toen de politie een week geleden een luxueus hotel binnenviel ten zuiden van de administratieve hoofdstad Mbabane. In het slaapvertrek van een van de veertien vrouwen van de koning, de 22-jarige ex-Miss Swaziland Nothando Dube, troffen veiligheidsfunctionarissen de minister onder het bed aan. Beelden van deze ontdekking zijn samen met de aanhoudende geruchten verspreid.

Agenten mishandeld bij arrestatie dronkelap

Drie agenten zijn donderdagavond in Joure mishandeld door een grote groep mensen, nadat een dronken man in een politieauto was gekropen. In totaal vijf mensen zijn aangehouden, meldt de politie vrijdag.

De agenten waren naar de jaarmarkt Joustermerke gekomen op verzoek van de uitbater van een horecagelegenheid wegens een vechtpartij in zijn zaak. "Toen de agenten ter plaatse waren meende een van de omstanders in een politieauto te moeten gaan zitten", aldus de politie.

De agenten hielden de dronken man aan, waarna het beschonken publiek zich met de arrestatie ging bemoeien. Twee agenten werden geslagen en een agente werd aan haar haren getrokken.

Agenten moesten hun wapenstok gebruiken en een politiehond inzetten om de orde te herstellen. Meerdere mensen werden door de politiehond gebeten en nog eens vier mensen werden opgepakt. De rest van de avond en nacht bleef het volgens de politie rustig en gezellig.

Mogelijk oudste skelet tot nu toe gevonden

Archeologen zijn bij opgravingen in Swifterbant gestuit op mogelijk de oudste menselijke resten die tot nu toe zijn gevonden in Nederland. In een graf zijn vermoedelijk een stuk van een dijbeen en andere botten van een mens gevonden, die mogelijk stammen uit de periode van vijfduizend tot zevenduizend voor Christus.

Eerdere vondsten in de omgeving, zoals tienduizenden resten van vuursteen, bleken al uit die periode te stammen. Het graf werd deze week gevonden en wordt vrijdag leeggehaald, meldt een woordvoerder van de provincie Flevoland. Het vaststellen van de exacte leeftijd van de gevonden botten duurt enkele weken. Ook of het gaat om resten van een man of vrouw moet nog blijken uit onderzoek.

De oudste resten die tot nu toe in Nederland zijn gevonden, zijn van een skelet dat de naam Trijntje heeft gekregen. Trijntje leefde rond 5000 voor Christus. Haar resten werden in 1997 gevonden in Hardinxveld-Giessendam tijdens opgravingen voorafgaand aan de aanleg van de Betuwelijn .

De opgravingen in Swifterbant aan de Bisonweg hebben te maken met de aanleg van de N23.

Scott, Reeves of Jones mogelijk regisseur Superman

Tony Scott, Matt Reeves en Duncan Jones staan op de kandidatenlijst van producer Chris Nolan om de nieuwe Supermanfilm, Superman: Man of Steel, te regisseren. Dat schrijft de Amerikaanse filmwebsite Deadline.

Filmstudio Warner Bros. stelde begin dit jaar Inception-regisseur Nolan aan om de Superman-franchise van nieuw elan te voorzien na zijn twee succesvolle Batmanfilms. David Goyer heeft het scenario al klaarliggen en de komende weken wordt duidelijk wie de klus krijgt.

Tony Scott, die eerder de actiethriller Unstoppable regisseerde, en Reeves (Cloverfield) worden gezien als topfavoriet. Duncan Jones, die net de opnames van sciencefictionfilm Source Code heeft afgerond, heeft nog geen nieuwe regieklus staan.

Warner wil de film in elk geval voor 2012 op het scherm hebben, aangezien de studio in 2013 een deel van de filmrechten verliest na een rechtszaak die Superman-bedenker Jerry Siegel had aangespannen.


(Foto: Novum)

'Salafistische moskeeën keuren geweld af'

Officiële salafistische organisaties, moskeeën en predikers in Nederland roepen niet op tot geweld. Ze keuren dat af. Ook streven ze geen invoering van de sharia (strenge moslimwetten) in Nederland na. Moslims die met geweld de jihad (heilige oorlog) willen voeren, opereren dan ook buiten deze organisaties.

Dat blijkt uit het vrijdag gepubliceerde onderzoek Salafisme in Nederland van het Instituut voor Migratie en Etnische Studies van de Universiteit van Amsterdam. Salafisme is een zeer orthodoxe stroming binnen de islam. De aanhangers ervan proberen zoveel mogelijk letterlijk volgens de Koran te leven.

Volgens de onderzoekers is het salafisme voor een belangrijk deel een 'gewone' orthodoxe beweging. De aanhangers hebben 'een rigide en eenzijdig' wereldbeeld. "Gelovigen bestrijden de Nederlandse samenleving echter niet actief, maar zijn eerder op zoek naar een plaats binnen de samenleving waarin zij volgens de salafistische leer kunnen leven."

Toch bestaat het risico dat deze moslims niet meedoen aan de maatschappij. Keuzes voor geschikt werk en studie worden in een fanatieke naleving erg moeilijk. Ook kan het problematisch zijn de religieuze adviezen van predikers te 'vertalen' naar de Nederlandse maatschappelijke context.

Belangrijke centra van het salafisme in Nederland zijn onder meer de As-Soennah moskee in Den Haag, de El Tawheed moskee in Amsterdam en de de El-Fourkaan moskee in Eindhoven. De bestuurders van salafistische organisaties hebben weinig contact met andere islamitische instellingen.

Salafistische verenigingen zijn zeer actief in het verspreiden van hun gedachtegoed. Ze organiseren bijvoorbeeld veel lezingen en cursussen. Die worden vaak in het Nederlands gegeven. Mede daardoor trekt het salafisme opvallend veel jongeren. Onder de gelovigen zijn veel Marokkaanse Nederlanders. Ook autochtonen en Somaliërs vormen een belangrijk deel van de aanhang.

De onderzoekers hebben een enquête gehouden onder elfhonderd moslims die oorspronkelijk uit Marokko, Turkije of andere niet-Westerse landen komen. Daaruit blijkt dat ongeveer acht procent van hen streng orthodox is. In totaal gaat het waarschijnlijk om 40.000 tot 65.000 personen. Zij zijn gevoelig voor het salafisme.

De onderzoekers hebben in kaart gebracht hoeveel streng orthodoxe moslims er zijn, omdat het niet mogelijk bleek er precies achter te komen hoeveel salafisten in Nederland wonen. Die willen namelijk vaak niet meewerken aan enquêtes.

'Noord- en Zuid-Korea op rand van oorlog'

Noord- en Zuid-Korea zijn niet ver verwijderd meer van oorlog, waarschuwt een Russische topdiplomaat. Beide landen zouden terughoudendheid moeten betrachten en met elkaar moeten praten. De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Alexei Borodavkin, stelt dat spanningen tussen de twee landen de gevaarlijkste zijn sinds een decennium.

"De verhouding tussen de twee landen kan niet slechter. De enige mogelijke volgende stap is een conflict," aldus Borodavkin. Zijn uitspraken komen twee maanden nadat Noord-Korea een 'heilige oorlog' zwoer te voeren tegen Zuid-Korea en haar grootste bondgenoot, de VS.

De zaak liep al enigzins uit de hand toen Washington en Seoul concludeerden dat een Noord-Koreaanse onderzeeër een Zuid-Koreaans schip had laten zinken in de Gele Zee. Borodavkin wilde toen al een onderzoek dat duidelijk zou maken wie er verantwoordelijk was voor het zinken van het schip, de Cheonan.

Rusland is één van de zes landen dat praat met Noord-Korea over hun nucleaire programma. Borodavkin noemde de verhoudingen tussen de twee buurlanden een 'kater van de Koude Oorlog', en zei alles in het werk te stellen om vijandigheden te voorkomen.

Borodavkin noemt wijselijk geen van beide kampen schuldig, maar stelt dat zowel Noord- als Zuid-Korea verantwoordelijk zijn voor het bewaren van de vrede in de regio. Hij veroordeelt daarom zowel het nucleaire programma van het Noorden, als de toegenomen militaire activiteiten van het Zuiden en de VS.

Binnenkort aangifte via Skype

Aangifte doen via internet van een aantal strafbare feiten is vanaf 1 november mogelijk via Skype met webcam. Een bezoek aan een politiebureau is niet meer nodig. Inwoners in de politieregio Noord- en Oost-Gelderland krijgen de primeur. Dat liet de politie vrijdag weten.

De aangifte kan op afspraak worden gedaan. Op het afgesproken tijdstip neemt de politie via Skype contact op met de aangever. De politie stuurt later de schriftelijk uitgewerkte aangifte naar de aangever voor ondertekening.

De nieuwe aanpak is onderdeel van de regionale aanpak van cybercrime. Het gaat dan bijvoorbeeld om heling via verkoopsites, kinderporno en hacking. Het is de bedoeling dat er in de toekomst ook andere strafbare feiten via Skype kunnen worden aangegeven.

Binnenkort aangifte via Skype
Binnenkort aangifte via Skype (Foto: ANP)

Berg vindt geen gehoor in beroep tegen schorsing

De commissie van beroep van de KNVB heeft PSV-er Markus Berg voor vier duels geschorst. Guyon Fernandez van Excelsior is voor drie wedstrijden geschorst, waarvan eentje voorwaardelijk.

De tuchtcommissie van de KNVB had Berg eerder ook al voor vier duels geschorst. Berg krijgt de schorsing vanwege zijn elleboogstoot tegen Timothy Derijck in de wedstrijd tegen ADO Den Haag.

Fernandez maakte eind augustus, in de wedstrijd tegen AZ, een slaande beweging richting tegenstander Hector Moreno. De tuchtcommissie had de spits aanvankelijk een schorsing van vier duels opgelegd.

Sonic speelt in het casino

Onze favoriete blauwe egel komt terug en hoe! SEGA heeft het Casino Street Zone-gebied onthuld in een trailer. In de trailer zien we Sonic racen door een neon-verlicht level vol speelkaarten, bumpers en rare bochten waarin Sonic met volle snelheid doorheen gaat om de welbekende ringen te verzamelen.

Sonic 4: Episode 1komt eind 2010 naar PSN, XBLA en WiiWare, een precieze datum is nog niet bekend. Bekijk hieronder de trailer.

1,44 miljoen kijkers zien Oh Oh Cherso

Het RTL-vakantieprogramma Oh Oh Cherso heeft wederom een nieuw kijkcijferrecord kunnen vestigen. Volgens vrijdag gepubliceerde cijfers van Stichting KijkOnderzoek scoorde het programma donderdagavond 1,44 miljoen mensen.

RTL is uiteraard in haar nopjes met de hoge kijkcijfers: "Oh Oh Cherso had in de core-doelgroep 20-34 jaar maar liefst 51,9 procent marktaandeel en in 20-49 jaar 35,2 procent." Donderdag werd ook bekend dat de crew van Oh Oh Cherso een single heeft opgenomen. Details over de plaat zijn echter nog niet bekend.

Expeditie Robinson Refreshed scoorde op RTL 5 tevens hoog met 1,34 miljoen kijkers. Beide vakantieprogramma's moesten alleen het achtuurjournaal voor zich laten. Een Dubbeltje Op Z'n Kant In Bedrijf (RTL 4) van onze nationale hulp-Surinamer John Williams wist tevens prima te scoren met 1,07 miljoen kijkers.

Door het succes van de RTL-programma's wist heel RTL Nederland donderdag een marktaandeel te halen van 35 procent, wat meer is dan de Publieke Omroep, dat 34 procent haalde. SBS Groep blijft ver achter met haar zenders, en trok donderdag slechts 18 procent marktaandeel.


Ook presentator John Williams blijft goed scoren met zijn hulpprogramma's

Ecclestone: "Medaillesysteem zo slecht nog niet"

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft het medaillesysteem in de Formule 1 weer ter sprake gebracht. Het huidige puntensysteem brengt volgens hem veel onvrede en ondanks dat het afgelopen winter aangepast is, is er volgens de Brit niets wezenlijks veranderd.

Ecclestone pleitte voor het invoeren van een medaillesysteem, waarbij de eerste plaats goud opleverde, de tweede zilver en de derde brons. De coureur met de meeste gouden medailles wint het kampioenschap. Hierdoor zouden coureurs meer risico nemen en voor de overwinning gaan.

Het systeem sneuvelde voortijdig en in plaats daarvan kwam er een puntensysteem dat 25 punten voor de overwinning geeft en 18 voor plaats twee. "Als we het oude systeem hadden, zouden we nu precies in dezelfde situatie zitten. Dat is vreemd. Het systeem maakt geen enkel verschil. Misschien wordt men nu eindelijk wakker en wordt er over mijn medaillesysteem nagedacht. Als we dat systeem hadden, zou Mark Webber vier gouden medailles hebben en de andere twee mannen drie. Het kampioenschap zou tot de laatste seconde spannend zijn," zei Ecclestone.

Fernando Alonso en Lewis Hamilton hebben dit jaar ieder drie races gewonnen, terwijl Sebastian Vettel en Jenson Button op twee staan. Met dit systeem zou het volgens Ecclestone nog spannender zijn geweest dan nu al het geval is. "De teams zien nu wat er met een medaillesysteem mogelijk zou zijn. Laten we afwachten."

Aissati in voorlopige selectie Marokko

Ismail Aissati is voor het eerst opgeroepen voor het nationale elftal van Marokko. De middenvelder van Vitesse zit in de voorlopige selectie voor het duel in de kwalificatie voor de Afrika Cup tegen Tanzania op 9 oktober. Aissati maakte vorige maand bekend dat hij definitief voor Marokko kiest. Ook FC Twente-aanvaller Nacer Chadli, die in België opgroeide, heeft een uitnodiging ontvangen.

Interim-trainer Dominique Cuperly heeft voor zijn selectie duidelijk rondgekeken in de Eredivisie. Naast Aissati en Chadli werd er ook een plaats in de voorlopige selectie ingeruimd voor Mounir El Hamdaoui (Ajax), Youssef El Akchaoui en Oussama Assaidi (beiden sc Heerenveen). Karim El Ahmadi kreeg verrassend geen uitnodiging. De middenvelder van Feyenoord is normaal gesproken een vaste waarde.

Cuperly fungeert als bondscoach tot de komst van Eric Gerets. De Belg begint pas met zijn werkzaamheden als hij is uitgespeeld met Al-Hilal in de Aziatische Champions League.

Japan laat Chinese kapitein vrij

Japan laat de Chinese kapitein vrij wiens arrestatie door de Japanse marine tot een flinke diplomatieke rel met China heeft geleid. Dit heeft het openbaar ministerie op het Japanse eiland Ishigaki vrijdag laten weten.

De kapitein werd ruim twee weken geleden gearresteerd nadat zijn vissersboot in de buurt van een door beide landen geclaimde eilandengroep in de Oost-Chinese Zee met schepen van de Japanse kustwacht in botsing was gekomen. China was woedend en eiste zijn vrijlating.

Beijing schortte zondag uit protest tegen de gang van zaken alle contacten op hoog ambtelijk niveau met Tokyo op. De Chinese premier Wen Jiabao dreigde Japan met 'verdere acties' als het de kapitein niet zou vrijlaten.

Donderdag werd duidelijk dat de Chinese autoriteiten vier in het land verblijvende Japanners als doelwit voor deze verdere acties hadden uitgekozen. Het Chinese staatspersbureau Xinhua meldde dat een onderzoek was gestart naar de vier Japanners. Gezegd werd dat zij zonder toestemming een militair gebied hebben betreden en militaire doelen hebben gefilmd.

De autoriteiten in de noordelijke stad Shijiazhuang zeiden 'maatregelen' te hebben genomen tegen het viertal, nadat ze 'een bericht hadden ontvangen over hun illegale activiteiten'. Of de Japanners formeel zijn aangehouden is niet duidelijk.

Wekelijkse releaselijst week 38

Releaselijst week 38, 20-09-2010 t/m 26-09-2010, Europese retailgames.

De lijst is deze week lang en er staan enkele toppers in, F1 2010, Guitar Hero, Dead Rising 2, Civilization V en nog veel meer. Komkommer-seizoen is voorbij.

PSP

  • Ace Combat Joined Assault

DS

  • Batman: The Brave and The Bold
  • Obscure: The Aftermath
  • Blue Dragon: Awakend Shadow
  • Little Book of Big Secrets
  • New Carnival Games
  • House
  • Sushi Go Round
  • Face Training
  • Pang: Magical Micheal
  • Arthur and the Revenge of Maltazard

PS3

  • F1 2010
  • Arthur and the Revenge of Maltazard
  • Disney Sing It: Party hits
  • Dead Rising 2
  • Guitar Hero: Warriors of Rock
  • History: Great Battles Medieval
  • Quantum Theory

Xbox 360

  • Dead Rising 2
  • Guitar Hero: Warriors of Rock
  • History: Great Battles Medieval
  • Quantum Theory
  • F1 2010
  • MorphX

Wii

  • Real Heroes: Firefighters
  • Sushi Go Round
  • Disney Sing It: Party hits
  • Trackmania Wii
  • Aladin Magic Racer
  • Guitar Hero: Warriors of Rock
  • Club Penguin: Game Day!
  • Batman: The Brave and The Bold
  • Arthur and the Revenge of Maltazard
  • New Carnival Games
  • Roogoo: Twisted Towers

PC

  • Darksiders
  • Dead Rising 2
  • Civilization V
  • Final Fantasy XIV
  • Arthur and the Revenge of Maltazard
  • History: Great Battles Medieval
  • Garden Simulator 2011
  • F1 2010
  • Spellforce 2: Faith in Destiny
  • Wallace & Gromit's Grand Adventures

GroenLinks wil uitcheckpaal chipkaart op halte

Uitcheckpaaltjes op de halte en een lagere borg kunnen helpen om reizigers te beschermen tegen hoge kosten wanneer ze vergeten uit te checken in het openbaar vervoer. Dat oppert het Rotterdamse GroenLinks raadslid Arno Bonte, al sinds de eerste proeven met de OV-chipkaart een kritisch volger van het systeem.

Uit berekeningen van het Financieele Dagblad blijkt vrijdag dat vervoersbedrijven maandelijks minimaal een half miljoen euro overhouden aan reizigers die vergeten uit te checken in tram, bus of metro en daardoor hun borg van vier euro kwijt zijn. In de trein kost een chipslippertje nog meer: twintig euro per persoon.

De krant heeft cijfers opgevraagd van de drie grote stadsvervoerders GVB, HTM, RET en van de NS. Daaruit blijkt dat dagelijks zevenduizend mensen vergeten uit te checken. Veolia en Connexxion willen geen cijfers geven.

Bonte presenteert vrijdag vijf mogelijke oplossingen die het aantal 'onvolledige transacties' met negentig procent terug zouden moeten brengen. Naast de uitcheckpaaltjes wil hij dat niet het volledige borgbedrag bij een foutje wordt afgeschreven. Het systeem zou moeten herkennen als iemand een retourtje heeft. Dan is ook duidelijk wat de ritprijs zou moeten zijn.

Het borgbedrag zou in de bus en de tram naar twee euro per rit kunnen, vindt Bonte. Daarin gaat het volgens hem namelijk toch vooral om korte ritjes. In de metro kan de borg op vier euro blijven en in de trein op twintig.

Verder wil Bonte dat mensen bij een vergeten uitcheck een e-mail of sms krijgen. Tenslotte zou het ook mogelijk moeten worden om ingehouden borg bij een foute uitcheck via internet terug te vragen. Nu kan dat alleen met een formulier.

Hoeveel de maatregelen kosten weet Bonte niet, maar hij vindt het eerlijker dat de vervoersbedrijven opdraaien voor de problemen met de chipkaart dan de reiziger. "Er was ook beloofd dat het systeem makkelijker zou zijn en de reis niet duurder zou maken."


(Foto: Novum)

Tiendalli wellicht niet tegen Ajax

Het is twijfelachtig of FC Twente-speler Dwight Tiendalli mee zal doen in de topper tegen Ajax morgenavond. De linkerverdediger heeft een kneuzing aan het bovenbeen.

Indien de 24-jarige speler niet op tijd fit is zal Nicky Kuiper op zijn plaats spelen. De ex-Vitessespeler kwam dit seizoen nog niet in actie in de competitie. Ook de inzetbaarheid van spits Marc Janko is nog onzeker.

Boek: Willem van der Does - Met de wetenschap van nu

Psychologie en de actualiteit, dat klinkt als een leuke combinatie. Hoe gebruiken politici psychologische truckjes om kiezer te overtuigen en waarom is het zo moeilijk om een topman te geloven die zijn excuses maakt? In Met de wetenschap van nu bekijkt de Leidse hoogleraar Willem van der Does de actualiteit van de afgelopen jaren met een psychologische bril.

 

 

 

Sampras: "Nadal gaat Federer voorbij"

Volgens oud-toptennisser Pete Sampras, zelf winnaar van veertien Grandslamtitels, zou het record van Roger Federer (16 titels) wel eens verbroken kunnen worden door Rafael Nadal. Vorige maand boekte de Spanjaard zijn negende zege. Daarmee is hij nog ver verwijderd van het record, maar hij is pas 24 jaar oud.

Sampras: "Als Nadal een slim speelschema voor zichzelf samenstelt, kan hij een heel eind komen. Al sluit ik niet uit dat ook Federer de komende jaren zijn record nog verstevigd. Ook de leeftijd van Nadal spreekt in zijn voordeel. De enige vraag is of hij het harde werken fysiek nog jaren aankan. Hoe lang kan zijn lichaam die meedogenloze speelstijl nog aan?"

Sampras denkt niet dat het record een specifiek doel van Nadal is. "Kijk waar hij staat. Nadal heeft alle grote toernooien gewonnen, ook de Olympische Spelen. Ook zijn grootste rivaal overheerst hij", doelde de Amerikaan op de onderlinge resultaten tegen de Zwitser, waarin Nadal met 14-7 leidt.

Gudde ontkent kapitaalinjectie van tien miljoen

Eerder deze week dook het bericht op dat Feyenoord tien miljoen euro rijker zou zijn door een kapitaalinjectie. Onzin, volgens directeur Eric Gudde.

"Het beste wat ik kan zeggen is dat Henk Kesler van de KNVB recent heeft verteld dat wij op de goede weg zijn", zegt Gudde in gesprek met RTV Rijnmond. "Dat zou hij niet hebben gezegd als wij opnieuw met leningen of een nieuw plan van aanpak moesten komen. Wij gaan er ook mee stoppen om allerlei verhalen steeds te ontkennen."

"Wij zijn wel bezig met financieel herstel. Het zijn allemaal kleine stappen die daartoe moeten leiden. Het grote werk moeten wij doen met transfers en kapitaalinjecties van de ‘Vrienden van Feyenoord'", geeft Gudde uitleg.

Feyenoord lijkt af te stevenen op een tekort van 2,5 miljoen euro over het huidige seizoen. Gudde zegt niet bang te zijn voor een sanctie van de KNVB. "Wij hebben keurig in het plan van aanpak onze begroting opgesteld. Daar gaan we ons gewoon aan houden. Ook daar geef ik dus het antwoord op dat Kesler twintig dagen geleden nog zei dat hij blij is hoe wij ons ontwikkelen. Dan zouden we ons plan van aanpak dus niet hoeven aan te passen."

Statistieken Halo: Reach in vergelijking met Halo 3

Bungie houdt zoals we al eerder gezien hebben de statistieken bij van alles wat er met Halo gebeurt, met Halo: Reach nu iets meer dan een week over de toonbank is het tijd voor nieuwe statistieken. Er is voor de grap ook eens gekeken naar Halo 3 in vergelijking met Halo: Reach en er komen opmerkelijke dingen uit.

Zo had Halo: Reach binnen enkele uren na de launch al meer unieke online spelers dan Halo 3 had in de week van 13-9 tot en met 20-9. In diezelfde dagen is Halo: Reach dezelfde aantal keren gespeeld als in de afgelopen 45 dagen Halo 3 gespeeld is. En als laatste in de vergelijking blijkt Halo: Reach in die eerste week vier keer meer unieke online spelers te hebben dan Halo 3 en op het hoogtepunt waren er meer dan 65% meer spelers tegelijkertijd online dan er ooit in Halo 3 spelers tegelijkertijd online waren.

Mocht je dat niet zo indrukwekkend vinden, misschien helpen deze cijfers van Halo: Reach.

  • Meer dan 70.000.000 Halo: Reach spellen zijn bespeeld
  • Meer dan 235.000.000 spelers-spellen zijn gespeeld
  • Meer dan 2.000.000 bestanden zijn geüpload naar Bungie
  • Er is 5.901 jaar gespendeerd aan Halo: Reach multiplayer
  • Er zijn 20.000.000 dagelijkse uitdagingen voltooid
  • Er zijn 709.840 wekelijkse uitdagingen voltooid
  • Er zijn 165.000.000.000 credits verdiend

Boks
Halo: Reach, boks voor de stats

 

Meer mensen shoppen online

Steeds meer Nederlanders winkelen op internet. Het afgelopen halfjaar steeg de omzet van onlinewinkels naar 3,85 miljard euro. Dat is 10 procent meer dan consumenten in de eerste helft van 2009 uitgaven, bleek uit een onderzoek dat belangenorganisatie Thuiswinkel.org vrijdag presenteerde.

Het aantal mensen dat op internet hun slag sloeg steeg met 7 procent naar 7,6 miljoen. In totaal hebben nu 9 miljoen Nederlanders ten minste een keer in hun leven een aankoop op internet gedaan, aldus Thuiswinkel.org.

De consument bestelt steeds vaker op internet, maar geeft per bestelling minder uit. Onlineshoppers betaalden in de eerste helft van 2010 per bestelling gemiddeld 120 euro. Een jaar eerder was dat nog 145 euro.

Meer mensen shoppen online
Meer mensen shoppen online (Foto: ANP)

'Eenzame mensen leven korter'

Eenzame mensen leven minder lang dan mensen met meer sociale contacten. Ze hebben meer stress en missen mensen die ze kunnen wijzen op een ongezonde levensstijl. Dat leidt tot meer ziektes, waaronder hartaandoeningen en alzheimer. Dat blijkt uit nog niet gepubliceerd onderzoek van de VU, schrijft dagblad Trouw.

De Amsterdamse universiteit volgde een groep mensen van 55 tot 90 jaar. Binnen vijftien jaar was veertig procent van de eenzame mensen in de groep overleden tegen dertig procent van de niet-eenzame mensen.

Nieuwe media zijn volgens de VU geen wondermiddel tegen eenzaamheid, Dertig procent van de eenzame mensen heeft er baat bij, maar bij zestien procent benadrukt de communicatie via sociale netwerken en chatsites juist de eigen eenzaamheid.

Eenzame mensen hebben minder sociale contacten via persoonlijke ontmoetingen, telefoon en e-mail, maar chatten beduidend vaker. Bijna een kwart van de eenzame mensen heeft contact met vrienden via chatsites tegen dertien procent onder de niet-eenzamen.

Naar schatting een op de acht volwassen Nederlanders is eenzaam. Drie op de tien voelen zich soms eenzaam.

Deze week is het week van de eenzaamheid. Met de week moet het taboe rond eenzaamheid worden doorbroken en wordt benadrukt dat kleine gebaren een groot verschil kunnen maken.

Vloet: "Het is triest zoals wij ons hier presenteren"

N.E.C. Nijmegen werd gisteravond door FC Dordrecht uitgeschakeld in de KNVB Beker. Trainer Wiljan Vloet kan er met zijn pet niet bij.

Aan de Krommedijk waren de Schapenkoppen met 4-3 te sterk voor N.E.C., dat een lange tijd met tien man speelde. John Goossens pakte in de eerste helft al een rode kaart.

"We verloren alle duels", zei Vloet na afloop tegenover Omroep Gelderland. "We hebben geen over-mijn-lijk mentaliteit bij N.E.C.. Het heeft ook met gogme te maken. Het is triest zoals wij ons hier presenteren."

Vloet spreekt van een wanvertoning. "Dit was een wanvertoning en kan zo echt niet. Het is voor mij onverklaarbaar en we moeten maar eens kijken wat we nu gaan doen", aldus Vloet.

Gamende vrouwen noemen zich geen gamer

Zestig procent van de gamende vrouwen ziet gamen niet als een onderdeel van hun identiteit maar simpelweg als een vorm van vermaak. Voor hen is het vergelijkbaar met het kijken naar een film en het luisteren naar muziek. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek gefinancierd door spelletjesportaal Playfirst. Mannen hebben er minder problemen mee en noemen zichzelf gerust gamer.

In vele andere onderzoeken wordt iedereen die games speelt bestempeld tot gamer. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen mensen die games op Facebook spelen of op een Xbox 360. De ondervraagden wordt nooit gevraagd of zij zichzelf een gamer noemen. Uit het onderzoek van Playfirst komt duidelijk naar voren dat lang niet iedereen op de titel 'gamer' zit te wachten.

Mannen hebben duidelijk minder last van het stempel 'gamer'. Veertig procent van de mannelijke ondervraagden geeft aan zichzelf een gamer te noemen. Ze hechten waarde aan de grafische en technologische kwaliteit van een game, terwijl vrouwen tijdens het spelen van een game ook andere dingen willen kunnen doen zoals bijvoorbeeld chatten, bellen, het huishouden of tv kijken.

Een op de drie Amerikanen tussen de 18 en 34 jaar speelt met grote regelmaat games op websites, telefoons of (spel)computers. Onder vrouwen is vooral het sociale netwerk Facebook populair, terwijl jonge mannen vooral op de iPhone games spelen.

Het onderzoek werd in juni dit jaar uitgevoerd door het Amerikaanse onderzoeksbureau Frank N. Magid Associates Inc. In acht dagen tijd werden 2075 personen ondervraagd.

Kogelstoter twee jaar geschorst

De Tsjechische kogelstoter Remigius Machura is wegens doping voor twee jaar geschorst. Dit is gisteren bekendgemaakt.

In juli van dit jaar werd de atleet, die in 2005 de Europese titel pakte, betrapt op doping. Er werden sporen van een groeihormoon bij hem gevonden. De 24-jarige Tsjech, die ontkent verboden middelen te hebben gebruikt, mist door de schorsing de Olympische Spelen van 2012 in Londen.

Vrouw geëxecuteerd in Virginia

In de Greensville-gevangenis in de Amerikaanse staat Virginia is de 41-jarige Teresa Lewis donderdag geëxecuteerd door middel van een serie injecties. Lewis was ter dood veroordeeld wegens het beramen van de moord op haar echtgenoot en stiefzoon. Volgens haar advocaat was Lewis, die een zeer laag IQ heeft, helemaal niet intelligent genoeg om een dergelijk moordcomplot op touw te zetten. Zij zou niet of nauwelijks toerekeningsvatbaar zijn.

Tegen haar executie was veel protest. Zo hadden meer dan 7300 mensen een verzoek tot uitstel van haar executie ondertekend en had de Europese Unie op clementie aangedrongen. Het Amerikaanse Hooggerechtshof, het hoogste federale rechtscollege, wees dinsdag een verzoek tot uitstel van executie af, waarmee alle mogelijkheden van Lewis en haar advocaat waren uitgeput. Eerder al had de gouverneur van Virginia, Bob McDonnell, het verzoek afgewezen.

Lewis was ter dood veroordeeld voor haar aandeel in twee moorden. Zij had bekend in oktober 2002 twee mannen met geld en seks te hebben betaald om haar man en stiefzoon om te brengen, zodat ze 250 duizend dollar aan levensverzekering zou kunnen opstrijken. De twee mannen die de moorden hebben gepleegd kregen daarvoor levenslang opgelegd. Een van hen pleegde in de gevangenis zelfmoord, na verklaard te hebben dat hij de kwade genius achter het moordcomplot was en niet Lewis.

In Virginia was in 1912 voor het laatst de doodstraf aan een vrouw voltrokken. De laatste executie van een vrouw in de Verenigde Staten was vijf jaar geleden, in Texas.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over het verschil tussen theorie en praktijk.

Twee berichten in het nieuws van vanmorgen. De onderhandelaars van VVD, CDA en PVV zijn het eens geworden over het opstellen van minimumstraffen voor recidivisten. Klinkt leuk. Flink straffen! Maar de man die onlangs bij een roofoverval op een bejaarde vrouw haar in een kast opsloot waardoor ze stikte, bleek een veroordeelde crimineel te zijn die thuis zijn enkelband had doorgeknipt, maar naar wie niet actief door de politie werd gezocht. Dus...

Nintendo is 121 jaar geworden

We zijn een dagje te laat maar gisteren was een mooie dag voor Nintendo. Het bedrijf heeft namelijk 121 jaar geleden het levenslicht gezien. Het begon allemaal als een bedrijf dat speelkaarten maakte in Japan waarna het in de tweede helft van de vorige eeuw de wereld veroverde met zijn elektronische entertainment. Nintendo, Gefeliciteerd!

Op 23 september 1889 werd Nintendo opgericht door Fusajiro Yamauchi in Kyoto. Ze begonnen met het maken van speelkaarten voor in casino's. Later sloten ze een deal met Disney om hun figuurtjes op de kaarten te mogen plaatsen waarmee ze hun kaarten naast casino's konden slijten.

Nu kennen we Nintendo natuurlijk als multinational die spelconsoles en games ontwikkelen en uitgeven. Zo hebben ze in de afgelopen jaren de bekendste karakters in de gamesindustrie het leven gegeven zoals Mario, die pas geleden nog 25 werd, Zelda, Pokemon en vele anderen.

Bij een verjaardag hoort natuurlijk een mooie taart!

Mario Nintendo

Henderson niet naar Commonwealth Games

Greg Henderson heeft afgezegd voor de Commonwealth Games in New Delhi. De Nieuw-Zeelandse renner van Team Sky zegt dat hij zich zorgen maakt over zijn gezondheid en veiligheid in India.

De accomodaties voor de atleten in New Delhi verkeren in slechte staat en hierdoor mijden veel atleten het toernooi. Aan de Commonwealth Games doen atleten mee uit voormalige koloniën en mandaatgebieden van het Verenigd Koninkrijk.

Atleten uit Engeland, Wales en Kenia zullen wel afreizen. Australië moet nog beslissen of ze afreizen naar India.

"De federatie heeft te weinig controle op de organisatie zoals het Internationaal Olympisch Comite in de gaststeden van de Olympische Spelen die wel heeft. Anders had bijvoorbeeld wel eerder duidelijk geworden dat bepaalde dingen niet op tijd klaar zouden zijn,” aldus chef van het Australische olympisch comité, John Coates.

Lampard krijgt terugslag en mist komende drie duels

Frank Lampard heeft een terugslag gekregen tijdens zijn herstel van zijn blessure. Hij moet hierdoor nog drie duels vanaf de kant toekijken.

De laatste wedstrijd die Lampard in het shirt van Chelsea speelde was tegen Stoke City (2-0). Tijdens dit duel verliet hij geblesseerd het veld. Lampard bleek last te hebben van een hernia. Na een operatie zou zijn kwetsuur verholpen zijn en stond zijn rentree gepland voor het duel met zijn oude club West Ham United eerder deze maand.

Maar op de training heeft de Engelse international een terugslag te verwerken gekregen. Volgens The Guardian mist Lampard de komende drie wedstrijden van de club uit het westen van Londen.

De wedstrijden die Lampard moet missen zijn niet de minsten. Hij zal de competitiewedstrijden tegen Manchester City en Arsenal moeten laten schieten. Ook het duel met Olympique Marseille op Stamford Bridge in de Champions League zal hij niet kunnen spelen.

Ruim 26 'politieaanrijdingen' per dag

Het Algemeen Dagblad schrijft vandaag dat politieagenten in 2008 en 2009 in totaal bij 19.363 aanrijdingen betrokken waren. Dat komt neer op ruim 26 aanrijdingen per dag, die grotendeels door de politie zelf veroorzaakt worden.

Het aantal gewonde en omgekomen burgers als gevolg van deze aanrijdingen, bleef beperkt tot respectievelijk  87 en 1. De schade die ontstond bij al deze ongevallen loopt in de miljoenen en daar draait de politie zelf voor op. Vanaf deze maand krijgen agenten extra training.

Korpschef Jan Stikvoort zegt namens de Raad van Korpschefs dat het beter moet, 'maar ongelukken uitsluiten gaat niet'.

Engelse sporters gaan naar India

Naast Kenia zal ook Engeland afreizen naar India om mee te doen aan de Gemenebest Spelen in New Delhi. Dat maakte een woordvoerder van de Engelse delegatie donderdag bekend. De Engelsen geloven dat India er alles aan doet de veiligheid van de atleten te garanderen.

De organisatie van de Gemenebest Spelen ligt onder vuur omdat de situatie in de Indiase hoofdstad onveilig zou zijn voor de sporters. Ook zou er veel mis zijn met de hygiëne in het atletendorp. ,,Wij zien verbeteringen", aldus de zegsman. ,,Al blijven we de situatie zeer kritisch volgen."

Engeland zendt een ploeg van 551 atleten naar India. De eerste van hen vertrokken donderdag al. De geplaagde Spelen moeten op 3 oktober starten. De organisatie doet er alles aan die deadline te halen.

Beckham pikt roddels niet

De Engelse voetbalvedette David Beckham heeft zijn advocaten opdracht gegeven om een Amerikaans weekblad aan te klagen wegens smaad. Volgens het tijdschrift 'In Touch' heeft de voormalige aanvoerder van de nationale ploeg in augustus 2007 in New York een kortstondige affaire beleefd met een prostituee.

"Volstrekt onwaar en compleet belachelijk", betoogde het Beckham-kamp. "Dat hebben we de redactie voor de publicatie ook al laten weten. Helaas leven we in een wereld waar een magazine regelrechte leugens kan afdrukken en denkt daarmee weg te kunnen komen."

Beckham speelt in de Amerikaanse competitie voor LA Galaxy. Hij is elf jaar getrouwd met popzangeres Victoria. Het glamourkoppel heeft drie kinderen. Beckham zou in zijn periode bij Real Madrid volgens de Nederlandse Rebecca Loos een buitenechtelijke relatie met haar hebben gehad.

Beckham pikt roddels niet
Beckham pikt roddels niet (Foto: ANP)

'Regeerakkoord dinsdag of woensdag klaar'

VVD en CDA zijn bijna akkoord over de vorming van een rechts kabinet met gedoogsteun van de PVV. De partijen hopen dinsdag of woensdag een regeerakkoord te kunnen presenteren. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag op basis van bronnen rond de formatie.

De plannen zijn in grote lijnen al klaar en liggen al bijna een week ter controle bij het Centraal Planbureau (CPB). Het CPB berekent welk effect verschillende varianten van de voorgenomen bezuinigingen van achttien miljard hebben op de koopkracht. De partijen hopen vrijdag nog bericht te krijgen van het CPB.

Ingewijden zeggen tegen de krant niet uit te sluiten dat Rutte uiteindelijk kiest voor een variant die 'minder ingrijpend' is. Daardoor zou mogelijk iets minder worden bezuinigd dan achttien miljard. Als handreiking aan de sociale partners zou een voorstel over verhoging van de AOW-leeftijd over worden genomen.

Als er een akkoord is, moeten de fracties van VVD, CDA en PVV ermee instemmen. Vervolgens wordt het akkoord voorgelegd aan de CDA-achterban in een partijcongres. Dat zou dan op 2 oktober plaatsvinden.

De Telegraaf denkt dat het congres een week later plaatsvindt. Volgens die krant wil PVV-criticus en demissionair minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin tijdens het congres het woord voeren. Hij hield zich tot nu toe op de vlakte, maar zou deels op een lijn zitten met andere PVV-critici binnen het CDA, zoals Ab Klink, Herman Wijffels en Cees Veerman.

Medeonderhandelaar en staatssecretaris van Binnenlandsse Zaken Ank Bijleveld kondigt tijdens het congres mogelijk haar vertrek aan. De nummer twee van het CDA wil commissaris van de Koningin in Overijssel worden.

'R'damse ambtenaar bevriend met jihadisten'

Een Rotterdamse topambtenaar is bevriend met een Turkse radicaal-islamitische organisatie die de terreurorganisatie Hamas steunt en de jihad verheerlijkt. Dat schrijft De Telegraaf vrijdag. Volgens bronnen op het stadhuis staat de gemeenteambtenaar te boek als 'een man met extreem religieuze opvattingen'.

De vriendschappelijke band met de organisatie zou aan het licht zijn gekomen door de website van de organisatie, waarop de ambtenaar wordt gefeliciteerd met de geboorte van zijn dochter. De site van Haksöz Haber is een platform voor radicale moslims en anti-Israëlische en anti-Amerikaanse geluiden.

Het International Institute for Counter Terrorism omschrijft Haksöz Haber in een rapport in 2005 als een 'Turkstalige jihad-website die het martelaarschap verheerlijkt, oproept tot weerstand tegen de bezettingen in Irak en de Palestijnse gebieden en scènes van martelingen toont in Irak'.

Leefbaar Rotterdam reageert in de krant geschokt op het nieuws over de ambtenaar. "Onvoorstelbaar dat zulke mensen worden aangenomen voor zulke belangrijke posities. Blijkbaar worden ambtenaren niet meer gescreend voordat ze zich mogen bemoeien met belangrijke zaken als integratie", zegt raadslid Anita Fähmel. Zij eist opheldering van het college.

De ambtenaar, die van 2004 tot 2007 op het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werkte, wil zelf niet reageren in de krant. De gemeente laat weten geen reden te zien aan zijn integriteit te twijfelen.

Proces 'parachutemoord' van start

Voor de rechtbank in het BelgischeTongeren begint vrijdag het proces over de 'parachutemoord', een van meest geruchtmakende moordzaken van de laatste jaren in België. Terecht staat de 26-jarige Els C., die ervan wordt verdacht in 2006 de parachute van de 38-jarige Els Van Doren te hebben gesaboteerd. Die stortte daardoor van een hoogte van 4000 meter te pletter in Opglabbeek in Belgisch Limburg.

Els C. zou hebben gehandeld uit jaloezie. Evenals Van Doren had zij een relatie met een man uit Eindhoven. Maar de verdachte heeft steeds ontkend schuldig te zijn. Harde bewijzen tegen haar zijn er niet, maar ze had wel een motief en de gelegenheid om enkele riemen van de parachute van haar liefdesrivale door te snijden.

De vrouw, afkomstig uit Ternat (niet ver van Brussel), heeft zich woensdag bij de gevangenis in Hasselt gemeld. Daar moet ze minimaal blijven tot de jury een uitspraak heeft gedaan. Het vonnis in deze zaak met ruim tweehonderd getuigen wordt op 20 oktober verwacht. In het voor haar ongunstigste geval krijgt Els C. levenslang.

Proces'parachutemoord' van start
Proces'parachutemoord' van start (Foto: ANP)

Doden door schietpartij in Seattle

Zeker vier mensen zijn donderdag om het leven gekomen door een schietpartij in de stad Seattle in het noordwesten van de Verenigde Staten. Dat heeft de politie laten weten, aldus de krant Seattle Post Intelligencer.

Een vrouw van eind vijftig of begin zestig zou drie familieleden hebben doodgeschoten. De slachtoffers zouden twee vrouwen van nog geen twintig jaar oud en een man van in de dertig zijn. Daarna zou de vrouw die de schoten afvuurde zelfmoord hebben gepleegd.

De politie vond op straat een 42-jarige gewonde vrouw. Ook zij zou door de vrouw met het vuurwapen zijn neergeschoten. Volgens de politie zei de gewonde vrouw: "Mijn moeder is gek geworden".

Doden door schietpartij in Seattle
Doden door schietpartij in Seattle (Foto: ANP)

Hoe werken gevechten in Final Fantasy: The 4 Heroes of Light

Over twee weken komt Final Fantasy: The 4 Heroes of Light naar Europa en er is vandaag al een korte video vrijgegeven waarop we het gevechts-systeem wat nader uitgelegd krijgen. In het filmpje zien we onder andere de "Psyched Up"status en dat we niet altijd de keuze hebben wie we aanvallen.

In Final Fantasy: The 4 Heroes of Light speel je als veertienjarige jongen die opgeroepen wordt om een prinses te redden die in de handen is van de heks uit het noorden. Natuurlijk zal je je queste niet alleen doorstaan en krijg je ondersteuning van andere karakters.

Raving Rabbids maken het wilde westen onveilig

De wilde konijnen van Ubisoft slaan weer toe en dit keer in het wilde westen. In de helaas-nog-steeds-geen-gameplay-trailer zien we hoe de Rabbids terecht komen in een shoot-out met de bekende Billy the Kid. Zoals we niets anders verwachten lopen de dingen niet zoals ze moeten in de trailer.

Raving Rabbids Travel In Time is een exclusieve Wii-partygame waarbij Ubisoft gaat proberen meer diepgang te brengen naar de controls van de mini-games. Raving Rabbids komt 11 november naar de Wii.

 

De schoen en een kontgat

Goed, ga er maar even voor zitten. In dit bizarre reclame spotje van Diesel zijn de hoofdrollen weggelegd voor een gemotoriseerde schoen en een kont. Ja, je leest het goed een kont inclusief gaatje...

En mocht je net als ik wat moeite hebben om te lezen wat er aan het einde van het filmpje in beeld staat hierbij in leesbare letters:

I feel I wasn't made for running, but to kick you tender till the end of time.
Yours,
Diesel Sneaker.

Casillas: "In De Gea zie ik mezelf van elf jaar geleden"

Iker Casillas is zeer te spreken over de kwaliteiten van David de Gea. De jonge sluitpost van Atlético Madrid maakt in het nog prille seizoen grote indruk.

Zo was De Gea schier onpasseerbaar in het duel van vorige week tussen Atlético en FC Barcelona. De Madrilenen werden bij vlagen onder de voet gelopen door de Catalanen, maar hielden lang zicht op een positief resultaat dankzij een briljante De Gea. "Iedereen ziet wat hij de laatste weken presteert", aldus Casillas in gesprek met Reuters.

"Ik ken hem niet persoonlijk, maar hij doet het uitermate goed. Ik zie in De Gea de doelman die ik elf jaar geleden was", zegt Casillas. "Met een goede begeleiding kan hij het erg ver schoppen. Desalniettemin heeft hij nog een lange weg te gaan, maar hij kan nu al rekenen op een invitatie voor het nationale team van Spanje."

De Gea maakte deel uit van de voorlopige WK-selectie van de latere wereldkampioen, maar viel af voor de laatste schifting. Casillas, Victor Valdes en Pepe Reina, allen absolute topkeepers, kregen de voorkeur boven de talentvolle doelman. Naar verluidt staat De Gea in de belangstelling van Manchester United, dat in hem een geschikte opvolger van Edwin van der Sar ziet.

VS loopt weg bij toespraak Ahmadinejad

De Amerikaanse delegatie die aanwezig was bij een bijeenkomst van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties is donderdag weggelopen tijdens een toespraak van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad. De delegatie stapte op nadat Ahmadinejad zei dat sommige mensen menen dat de Amerikanen zelf achter de aanslagen van 11 september 2001 zaten.

In zijn toespraak zei Ahmadinejad dat er drie theorieën zijn over de aanslagen van 11 september. De eerste theorie is dat een 'krachtige en complexe terroristische groepering' zou zijn binnengedrongen in de Amerikaanse inlichtingendiensten en het leger.

De tweede theorie zou zijn dat 'sommige onderdelen binnen de Amerikaanse regering de aanvallen hebben georkestreerd om het instorten van Amerikaanse economie tegen te gaan en de grip op het Midden-Oosten te versterken om zo het zionistische regime te redden'. Volgens Ahmadinejad is het grootste deel van de Amerikaanse bevolking het hiermee eens, evenals andere landen en politici.

De Amerikaanse delegatie stond hierna op en luisterde niet meer naar de derde theorie. Volgens deze theorie waren de aanslagen het werk 'van een terroristische groepering'. De Amerikaanse regering zou de aanslagen echter hebben gesteund en de situatie hebben uitgebuit.

Mark Kornblau, woordvoerder van de Amerikaanse delegatie, gaf kort na de opmerkingen van Ahmadinejad een verklaring uit. "In plaats van de aspiraties en de goede wil van het Iraanse volk te vertegenwoordigen, heeft meneer Ahmadinejad er opnieuw voor gekozen verachtelijke samenzweringstheorieën en antisemitische laster te spuien, die weerzinwekkend, bedrieglijk en voorspelbaar zijn."

De Iraanse president maakte zijn opmerkingen terwijl hij kritiek leverde op de oorlogen in Irak en Afghanistan. Voorts sprak hij over de dreigementen Korans te verbranden. Hij noemde dit een 'boosaardige' daad. Hij hield daarop een Koran in de lucht en zei dat 'de waarheid niet kan worden verbrand'.

Legaer: "De honger is verdwenen bij Anderlecht"

Jonathan Legaer maakt zich zorgen om Anderlecht. De Belgische landskampioen stelde woensdagavond hevig teleur met een 1-1 remise tegen Lierse SK.

Legear spreekt daags na het duel van de slechtste wedstrijden van het seizoen. "Een mindere prestatie? Nee, ik durf zelfs verder gaan. Dit was de slechtste match van het seizoen", aldus de middenvelder in diverse Belgische media. "We halen nog lang niet het niveau dat we vorig seizoen haalden."

"Natuurlijk moeten we dit ook niet dramatiseren. We staan nog altijd tweede", vervolgt Legaer, die de vinger op de zere plek weet te leggen. "Kijk, iedere tegenstander plooit zich dubbel tegen ons. De tegenstander trekt achteraan een muur op en wij moeten daar maar door zien te komen. Behalve Club Brugge, Standard Luik en Genk speelt iedereen tegen ons voor een gelijkspel. En bij ons is het net omgekeerd: wij moeten altijd winnen."

De speler van Anderlecht kijkt echter ook naar zichzelf en de ploeg. "De honger is de laatste weken wat uit de ploeg verdwenen. Maar wij zijn een groep. Tezamen gaat het wel lukken om de knop om te draaien.We zijn nog dertig à veertig procent minder goed dan vorig seizoen. We moeten dat niveau zien terug te vinden."

Blessure Harper biedt kansen voor Krul

Steve Harper kan zeker drie maanden zijn doel niet verdedigen in het shirt van Newcastle United. De blessure van de sluitpost betekent goed nieuws voor Tim Krul.

Harper viel afgelopen weekeinde in het competitieduel met Everton uit met een zware schouderblessure. Krul kwam als vervanger binnen de lijnen en hield knap de nul. Bovendien zag hij zijn ploeg via Hatem Ben Arfa met 0-1 zegevieren.

Kort na de wedstrijd werd bekend dat Harper onder het mes moest. Inmiddels is hij succesvol geopereerd. De Engelse goalie staat minimaal drie maanden buitenspel, hetgeen goed nieuws betekent voor Krul.

Woensdagavond verdedigde de keeper van Jong Oranje ook het doel in het duel tegen Chelsea om de League Cup. Newcastle won verrassend met 4-3.

Uitslagen Spanje speelronde 4

Real Madrid heeft in de midweekse speelronde de koppositie in de Spaanse Primera División overgenomen. Dat kwam doordat Valencia en Sevilla punten verspeelden. Barcelona sloot aan door voor het eerst thuis punten te pakken.

Real Madrid ontving Espanyol in het eigen Santiago Bernabéu. In plaats van een mooie show van de thuisploeg kreeg het publiek een theatervoorstelling van arbiter Carlos Clos Gómez te zien. Allereerst gaf hij de thuisploeg een strafschop, die Cristiano Ronaldo verzilverde. Na rust werd het nog wat erger. Pepe werd met tweemaal geel naar de kant gestuurd, en net zo makkelijk toverde Clos Gómez de rode kaart uit de borstzak voor Ernesto Galán. Met tien tegen tien werden de bezoekers zowaar sterker, desondanks viel de beslissing aan de overkant. Gonzalo Higuaín kreeg eindelijk zijn eerste seizoenstreffer tegen de touwen. Hij werd vervangen door Karim Benzema, die eveneens doel trof. Juan Forlín had nog een grote mond tegen de leidsman, hetgeen ook hem op een rode prent kwam te staan.

Koploper Valencia kon bij winst als enige de status van 100% behouden. Daarvoor moest het thuis afrekenen met Atlético de Madrid, maar kwam maar langzaam in de wedstrijd. De Madrilenen buitten de matige start van de thuisclub brutaal uit, en middels een geweldige counter werd via Simão de voorsprong genomen. Pas na rust kon Valencia echt druk zetten, en mochten de fans hopen op een gelijkmaker. Enorme kansen werden echter gevolgd door missers. Tot enkele minuten voor tijd, toen David Albelda een voorzet richting Aritz Aduriz stuurde en de spits raak zag koppen. In de resterende minuten kwamen er zelfs kansen op de overwinning, maar de bezoekers hielden stand en namen een punt mee.

Barcelona moest voor eigen publiek de eerste thuiszege behalen. Sporting de Gijón leek daarvoor een goede tegenstander, en trainer Manuel Preciado had zelfs zo weinig vertrouwen in een goede afloop dat hij een B-elftal het gras van Camp Nou op stuurde. Desondanks hadden de Asturiërs weerstand en wisten ze de nul tot de rust te bewaren. Vlak daarna brak David Villa alsnog de ban, na een uitstekende pass van Dani Alves. Barça speelde slecht, maar had geen moeite om Sporting van de eigen goal weg te houden. De zege kwam dus nimmer meer in gevaar. Sevilla kon de leiding van Real op doelsaldo overnemen als het donderdagavond zou winnen van Racing. De club uit Santander pakte echter een punt mee uit Andalusië, waardoor Sevilla de vijfde plaats inneemt.

Uitslagen:

Datum Thuis Uit Uitslag
21/9 Athletic Club de Bilbao RCD Mallorca 3-0
21/9 CA Osasuna Real Sociedad de Fútbol 3-1
21/9 Real Madrid CF RCD Espanyol 3-0
22/9 UD Almería Levante UD 0-1
22/9 FC Barcelona Real Sporting de Gijón 1-0
22/9 Real Zaragoza Hércules CF 0-0
22/9 Valencia CF Club Atlético de Madrid 1-1
23/9 Getafe CF Málaga CF 0-2
23/9 Villarreal CF Deportivo de La Coruña 1-0
23/9 Sevilla FC Real Racing Club de Santander 1-1

Man steekt huis in brand om uitzetting

Een 39-jarige man uit Utrecht heeft donderdagochtend brand gesticht in zijn eigen woning vlak voordat hij zijn huis uitgezet zou worden. Hij is aangehouden en zit vast. Dat meldt de politie.

De brand werd rond 09.30 uur gesticht in de woning aan de Huijgensstraat. De man weigerde de deur open te doen toen hij zou worden uitgezet. Er ontstond een hevige brand waardoor omwonenden uit twee belendende huizen geëvacueerd moesten worden.

De brandweer ging in het huis op zoek naar de man. Hij werd met een vluchtmasker naar buiten gebracht.

Les per mobiel in Zuid-Afrika

Een Zuid-Afrikaanse denktank biedt wiskundelessen aan via een mobiel platform, omdat veel scholieren zich door een lerarenstaking niet of onvoldoende kunnen voorbereiden op hun examens. Scholieren kunnen via sms-diensten in contact komen met vrijwilligers die hen begeleiden bij hun lessen.

Volgens een woordvoerder van de denktank is de informatie goedkoop en snel. Voor omgerekend tien cent kunnen duizend berichten worden verzonden. En dat komt goed uit, want de examens zijn over een maand en scholieren zijn flink achtergelopen op de lesstof, omdat leraren drie weken in staking waren.

Inmiddels zijn honderd vrijwilligers getest en geregistreerd. Naast de hulp van de vrijwilligers kunnen scholieren ook informatie downloaden van een speciale website.

Vier Nederlanders dood bij ongeluk in Frankrijk

Bij een verkeersongeluk in Frankrijk zijn donderdagmiddag vier Nederlanders omgekomen. Het gaat om een gezin met kinderen van 1 en 3 jaar oud. Ze zaten in een auto die in botsing kwam met twee trucks. Een vrachtwagenbestuurder raakte zwaargewond, melden Franse media.

Het ongeluk gebeurde op de A6 bij Lyon. Aanvankelijk werden drie doden gemeld, maar later overleed ook het vierde gezinslid. Meer informatie over het gezin is nog niet bekend.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.