review
Film: Syriana
Een quote uit Syriana die menig bezoeker bij zal blijven. De nieuwste film van Stephen Gaghan is er eentje die niet goed zal vallen in het conservatieve kamp in Amerika. Machtspelletjes in Washington worden onthuld, en ook over Amerika's rol in het Midden-Oosten komt aan het licht. Of Syriana de 'echte' waarheid weerspiegeld blijft natuurlijk de vraag, interessant is het wel.

De verhaallijn over CIA-agent Bob Barnes, gespeeld door George Clooney, is in ieder geval goed onderbouwd. Het is gebaseerd op het boek See no Evil van voormalig CIA-agent Robert Baer, die ook zijn bijdrage heeft geleverd aan Syriana. Het houdt echter niet op bij het verhaal over Bob Barnes. Ook de corruptie bij de oliemaatschappijen komt aan bod, evenals het leven van een aantal werknemers van een oliemaatschappij in het Midden-Oosten, die na hun ontslag radicaliseren. Dan hebben we het nog geen eens gehad over het verhaal rond Bryan Woodman (Matt Damon), ook werkzaam in de olie-industrie, die probeert een hervormingsgezinde prins in een rijke oliestaat te helpen, en ook nog eens problemen heeft met zijn vrouw na de tragische dood van hun zoon.
Volgen we het nog? Het is constant proberen te begrijpen wie nou precies wie is, wat is zijn of haar rol in het hele verhaal, en aan welke kant ze staan. Traffic, maar dan over de olie-industrie. Geen toeval trouwens, want Gaghan was de scenarioschrijver van die film, waar hij tevens een Oscar voor ontving. Misschien werkt de wirwar van complexe verhalen en personages op je zenuwen, het weerspiegelt ook het wereldje waar de film overgaat. Onoverzichtelijk, niets is wat het voor de buitenstaander lijkt.

Als je dit eenmaal inziet dan is Syriana een genot om naar te kijken. Het probleem wordt vanuit verschillende oogpunten bekeken, en dat houdt je geboeid. Voordeel is ook dat de film totaal niet moralistisch en belerend overkomt. De 'feiten' worden getoond, hoe het geïnterpreteerd wordt is aan de kijker.
Geweldige rollen van Clooney en Jeffrey Wright, mooie verhalen, en met de nodige vaart verteld. Syriana is echter een politieke thriller die niet voor iedereen is weggelegd. Ondanks de geweldige rollen van Clooney en Jeffrey Wright komt de film langzaam op gang, en lijkt het af en toe wel een beetje te langdradig. Verbaas je niet als de helft van het publiek halverwege de zaal verlaat. Heb je echter de nodige interesse in de wereldpolitiek en vindt je twee explosies niet te weinig voor een film die zich afspeelt in het Midden-Oosten, dan is Syriana misschien wel een film voor jou.
Label: Warner Bros. Releasedatum: 2 Maart 2006 Kijkwijzer:


Waardering:






























Ik vond het een geweldige film!!! foto
Zeker aan aanrader voor iedereen!!
Iedereen kijken!
Maar ok de film.
Ja, Amerika is olieverslaafd en hebben een politiek gedreven op olie, dat is waar, maar ik mis een beetje in deze film de rol van Europa.
Europa is zeker niet schoner dan Amerika, dat Europa niet genoemd wordt komt omdat het een Amerikaanse film is gemaakt door een antipatriot.
Kent iemand nog de golfoorlog deeltje 2 foto Frankrijk, Duitsland, Rusland etc waren tegen invasie van Irak. Wil dat zeggen dat ze tegen waren omdat ze het zielig vonden van die mensen, nee. Ze waren tegen omdat dan al hun lucratieve oliecontracten met het huidige regime in een klap teniet werden gedaan en dus weg geld en wel beloofde al betaalde olie.
Daar hoor je niks over terwijl het geen eens schadelijker is dan de bommen en granaten die de VS gebruikt.
De politieke manier van de Europeanen en de sterke arm van de VS is net zo schadelijker alleen zijn de mannen die de oliebelangen van de VS veiligstellen Soldaten en die van Europa mannen in driedelig grijs. Men is geneigd om de soldaten als erger te zien maar er zullen net zoveel doden bij vallen.
Bovendien is George Clooney geen anti-patriot, maar iemand die vindt dat zn land de verkeerde kant op gaat. Dan ben je dus eigenlijk wél een patriot, maar aanhangers (lees: belanghebbenden) van het huidige bewind schilderen je op een heerlijk zwart-witte manier af als anti-patriot. Zoals iedereen die een beetje kritiek op het beleid van de VS heeft meteen een anti-Amerikaan wordt genoemd.
Enige boeiende quotes zijn: George Clooney was goed (met name omdat ie totaal anders leek met die baard), maar die Matt Deamon word je niet goed van. Zijn grote bekendheid schepte verwarring. Totale afrader deze film, nu al de meest overschatte film van 2006 (althans in dit jaar uitgebracht in Nederland). Over het familiegezeik van sommige characters maar te zwijgen, wat een gezeik is dat altijd; daar hoort zo'n film helemaal niet over te gaan. 2,0 deze pulpfilm.
TV series: Boardwalk Empire | Burn Notice | Dexter | Game of Thrones | Impractical Jokers | Luther | Sherlock | Sons of Anarchy
Goede film, verhaal had iets sterker gekund, maar al met al vond ik het een goede film.
Je moet ervan houden en het verhaal moet je wel aanspreken.
XboxLive Gamertag: S2K Mert
Naast deze boodschap vond ik het voor de rest gewoon een zware baggere rukfilm. Ik snap allemaal best dat het 'in' is om een film te maken met een clue, diverse rommelige verhaallijnen die op een of ander moment per toeval elkaar in de film treffen........Maar het wordt tegenwoordig gewoon te erg overdreven. In deze film veel te veel namen, nieuwe scenes heel onduidelijk in beeld gebracht. Cinematografisch gewoon een ramp. Ook al schijnt de maker een 'grote' naam te zijn.
Je krijgt geen goede film door een paar verhaallijnen door elkaar te mengen waarna de kijker kan zeggen..........IK SNAP DE CLUE, jeetje wat een goede film!!!! Maar dit staat los van de boodschap die de film brengt. Die is gewoon goed!
Daarbij is een mening nog steeds een mening, en een mening mag gehoord worden. Graag zelfs. Moet iedereen die reageert dan maar positief zijn?
In Mekka
Dat is pas leuk
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken