DVD: Lang Leve...

Twee jaar geleden ging Pretpark Nederland van Michiel van Erp in première, een Haanstra-achtige documentaire over de (niet bestaande) Nederlandse identiteit. Helemaal uit het niets kwam deze komische documentaire vol met eigenaardige personages en bizarre taferelen niet. Eerder maakte Van Erp namelijk een reeks televisiedocumentaires getiteld Lang Leve..., waar hij zijn stijl steeds meer perfectioneerde.
'Mooiste televisie van de afgelopen jaren'
Gedurende een aantal jaren maakte hij een serie observerende portretten van mensen (veelal uit de provincie) die elk op hun eigen manier op zoek zijn naar geluk of omgaan met een groot verdriet. Met zijn wat aparte manier van interviewen en oog voor detail wist Van Erp prachtige scènes voor de camera te ontlokken. De af en toe wat domme vragen waren net zo aandoenlijk als de onderwerpen van de reeks documentaires. De Volkskrant noemde het 'de mooiste televisie van de afgelopen jaren'.

Sinds kort is het beste van Lang Leve... op één dvd verzameld: acht mooie afleveringen vol vreemde karakters en een hilarisch tijdsbeeld. Af en toe lijk je te kijken naar een land dat niet meer bestaat, maar tegelijkertijd doet het ook sterk denken aan het recente Pretpark Nederland. De meeste geportretteerde personen hebben iets triests over zich heen hangen, zoals de werkloze vorkheftruckchauffeur die zich om laat scholen tot make-up consulent of een groep mannen die tijdens een speciaal weekend in België op zoek gaan naar hun verloren mannelijkheid. Het heeft af en toe iets weg van een persiflage, alsof je naar een aflevering van Jiskefet zit te kijken. Maar Van Erp behandelt zijn onderwerpen wel met respect en de mensen lijken zichzelf te zijn.

Het levert in ieder geval geweldige televisie op. Of het nu gaat om de verslaafde Rini die zijn heil zoekt bij de religieuze genezers van de Levensstroom of de Herenclub de Kiwani's die hun eetfestijn voor het goede doel moeten zien te behoeden voor de storm die op komst is, het is altijd grappig én ontroerend. Op enkele momenten wordt het iets te Man-bijt-Hond-achtig, maar de lengte (40 minuten per aflevering) zorgt ervoor dat door de nodige verdieping het karikaturale zo veel mogelijk vermeden wordt.

Minpunt
Wel een duidelijk kritiekpuntje is dat in bepaalde documentaires twee verhaallijnen door elkaar lopen. Er zijn in dat geval wel enige parallellen te trekken, maar in het geval dat het ene onderwerp veel boeiender is dan de ander, daalt de kwaliteit toch onmiddellijk. Dat is zonde, want bijvoorbeeld het verhaal van de vorkheftruckchauffeur is één van de absolute hoogtepunten van de serie. Daarnaast wordt in dezelfde aflevering echter ook de ´schoonheidspecialiste van het Jaar´ verkiezing geobserveerd. Dat onderdeel is gewoon niet interessant en dwingt je naar de afstandsbediening te grijpen.

Al met al zijn het daadwerkelijk een reeks hoogtepunten van een prachtige serie. Je moet niet meerdere afleveringen achter elkaar kijken, dan wordt het wel iets te veel van het goede. Maar voor wie van de serie heeft genoten en nogmaals een aantal afleveringen terug wil zien, of bijvoorbeeld met plezier naar Pretpark Nederland heeft gekeken, is het zeker een aanrader. Een equivalent is er tegenwoordig niet meer op televisie, deze dvd is een waardig alternatief.


Label: A-Film Releasedatum: januari 2008 Kijkwijzer:
Waardering film: