CD: Jayh - Jayh.nl

De Nederlandse R&B-scene ligt al jaren behoorlijk op zijn gat. Juist daarom is de ogenschijnlijk zo plotselinge komst van talent Jayh des te opvallender. Eind vorig jaar toonde hij met zijn gratis te downloaden mixtape Jayh.nl aan dat het ook in het Nederlands mogelijk is behoorlijke R&B-songs te maken. Daarvoor was deze Nederlandse Antilliaan al een tijdje op de achtergrond bezig. Als onderdeel van het productieteam Art Officials zorgde hij voor de PartySquad-hit 'Wat Wil Je Doen' uit 2005 en hij verzorgde ook al vocale gastbijdragen op onder andere het succesvolle album Verder van Lange Frans & Baas B.



Zijn échte doorbraak beleefde hij met zijn Jayh.nl. Deze mixtape leverde Jayh een platencontract bij het TopNotch-label op en als eerste release is er nu een geüpdate versie van Jayh.nl verschenen. Bovenop negen songs van de originele tape staan er op de CD tevens vier extra nummers. Twee van deze vier tracks waren al eerder te horen. 'Cool' met Dio stond namelijk al op diens debuutplaat Rock en Roll en de PartySquad-cover 'Licht van de Laser' verscheen ook al op de TopNotch Extravaganza Vol.2 mixtape. 'Cool' is vooral door de stuwende productie van Reverse een uitstekend nummer. 'Licht van de Laser' was in de originele versie al een uiterst zwakke song en Jayh weet daar met zijn akoestische variant geen verandering in te brengen. Zelfs het gezellige gitaartje wil het nummer maar niet aanstekelijk maken. Van het tweetal nieuwe nummers is 'De Liefde' met Sef de betere. Op de rustgevende beat van Sotu The Traveller vraagt het duo zich af waar de liefde gebleven is. Inhoudelijk dus niet erg interessant, maar het is nog altijd beter dan So Fly' met een Lange Frans op de automatische piloot.

Tekstueel weet Jayh überhaupt nauwelijks te overtuigen, maar dát is in het genre meer regel dan uitzondering. En zo slalommen we langs nummers over liefde voor dames, het verlangen naar dames, het dilemma tussen geld en dames én, jawel, seks met dames. Gelukkig gaat dit alles wel gepaard met even aanstekelijke vocalen als melodieën, wat het geheel zeker de moeite waard maakt. Bovendien zijn de nummers qua sound erg gevarieerd. Waar 'Delilah', met een geestig couplet van Willie Wartaal, een regelrechte pophit lijkt, is 'Mijn Baby' een mooie ballade met een lekkere zouk-twist. Even later kunnen we bobbelen op de party-track 'Gymnastiek' met K-Liber 4 Life.

Jayh heeft geen geweldige zangstem, maar storen doet dit allerminst. Met overtuiging zingt hij zich door het brede scala aan beats heen, af en toe geholpen door collega-rappers als Darryl en Kempi. Met de meeste nummers is ook weinig mis, maar de toevoegingen ten opzichte van de originele mixtape zijn toch wel erg karig. Dit fysieke exemplaar van Jayh.nl lijkt daardoor vooral uitgebracht voor de nieuwe kennismakers en de échte fans.

Extravaganza
Bij aankoop van een TopNotch-release ontvang je zolang de voorraad strekt de TopNotch Extravaganza Vol. 3 mixtape. Hierop staan onder meer nummers van de Flinke Namen, Damaru en Winne. De mixtape is ook gratis te downloaden via www.top-notch.nl


Label: TopNotch Releasedatum: 2009
Waardering: