CD: Top Notch - Extravaganza Mixtape

Na het succesjaar 2008 met releases van onder meer Kempi en De Jeugd van Tegenwoordig luidt Nederlands hiphop-label Top Notch het nieuwe jaar in met de Extravaganza mixtape. Op deze gratis te downloaden mixtape zijn naast de eerder genoemde namen ook al hun labelgenoten te horen. De nummers zijn vakkundig aan elkaar gemixt door DJ Flexican en de tape wordt verrassend genoeg gehost door cabaretier Najib Amhali. De mixtape is gratis te downloaden op de site van het label, een fysiek exemplaar krijg je, zolang de voorraad strekt, bij aankoop van een Top Notch product.

Naast al eerder verschenen nummers staan er op de mixtape ook een aantal gloednieuwe, exclusieve tracks. Drie van Winne, één Arabisch nummer van Salah Edin en allerlaatst een samenwerking van voormalig Opgezwolle-leden Sticks en Rico met stadsgenoot Typhoon. Al deze artiesten hebben aangekondigd dit jaar met een nieuw album te komen en vooral het Zwolse trio weet met 'Schouders Ophalen' een sterk voorproefje te presenteren. Ook Winne komt prima voor de dag, al is het wel aan de nummers af te horen dat ze de door hem zelf aangekondigde klassieker Winne Zonder Strijd niet gehaald hebben. De Arabische titelsong van Salah Edins aankomende album Horr lijkt alleen voor de echte liefhebbers te zijn weggelegd.



Op Extravaganza worden ook twee nieuwe artiesten van het Top Notch-label onthuld: DJ Flexicans eigen groep Flinke Namen en r&b-zanger Jayh. Van de vierkoppige Flinke Namen-formatie is het aanstekelijke 'Rol Je Raam' en het mindere 'Eymaardusen' te horen. Jayh komt uitstekend voor de dag met het door Willie Wartaal geassisteerde 'Delilah', afkomstig van Jayh’s geweldige mixtape Jayh.nl. Nederland lijkt met Jayh eindelijk een goede r&b-zanger met veel hitpotentie in huis te hebben. Andere nieuwkomers zijn de mannen van Zwart Licht, bestaande uit MC Akwasi en DJ Hayzee. Eind januari verschijnt hun debuutplaat Bliksemschicht en daarvan zijn op Extravaganza alvast twee nummers te horen. Zowel 'Wat Sorry' als 'Vanaf Nu' zijn reden genoeg om naar meer materiaal uit te kijken. Op beide nummers legt Akwasi indrukwekkende recht-voor-je-raap-raps neer op de sterke beats van Hayzee.

De rest van de 30 tracks tellende mixtape bestaat voornamelijk uit vorig jaar verschenen nummers. Zo zijn Kempi en De Jeugd van Tegenwoordig beiden goed vertegenwoordigd met 3 stuks. Ook Dio's beider singles en de Opposites-hit 'Sjonnie & Anita' komen voorbij. Voor ieder wat wils dus, en dit alles foutloos aan elkaar gemixt door DJ Flexican. Op het hostwerk van Najib Amhali valt wel het één en ander aan te merken. Hoewel hij nergens écht vervelend wordt, moet je wel erg melig zijn om zijn flauwe grappen te kunnen waarderen. Een kleine bloemlezing: "Kempi.. is dat een haan? Kemphaan? Nee..?", "Je hebt kleine namen, je hebt grote namen, [..] en je hebt ook Flinke Namen!!" en "En dan nu de Jeugd van Tegenwoordig met Holleeder R mix.. Oooh... Hollereer Remix! Ik dacht al, wat is een R mix?". Hilarisch.

Eigenlijk is de Extravaganza mixtape nog het best te omschrijven als een geslaagde potpourri van het recente Top Notch-oeuvre om de luisteraar warm te maken voor al verschenen en nog te verschijnen platen. Daardoor is de tape zowel voor doorgewinterde hiphopluisteraars als nieuwsgierige, ruimdenkende muziekliefhebbers een prima product. Hoewel het voor de eerste groep niet veel nieuws onder de zon zal zijn, is het ook voor hen meer dan de moeite om de goed gemixte tocht langs hits en exclusives te nemen.

Top Notch Extravaganza downloadlinks:
Top Notch webserver: Extravaganza_Mixtape_2009.zip
Sharebee (zShare, Rapidshare etc.): http://sharebee.com/13a04640

Tracklist:

01. Intro met Najib Amhali
02. The Opposites, Sjaak, Dio & P. Fabergé – 100% Vooraan
03. De Jeugd Van Tegenwoordig – Buma In Me Zak
04. Kempi – Lord
05. The Opposites – Sjonnie & Anita
06. Winne – 911
07. U-Niq – Straatkennis
08. Kempi – Wakker In Du Cel
09. Flinke Namen – Rol Je Raam
10. Typhoon & The New Cool Collective – Bumayé (Live in Paradiso)
11. Winne - Je Voelt Me
12. Dio ft. Sef – Tijdmachine
13. Salah Edin – Horr
14. Sticks, Rico & Typhoon- Schouders Ophalen
15. Flinke Namen – EyMaarDusEn
16. Zo Moeilijk – Controle
17. Zwart Licht – Wat Sorry
18.Jayh ft. Willie Wartaal - Delilah
19. Kempi ft. Winne & RB Djan – Haat & Verraad
20. Salah Edin ft. Bishop Lamont, Focus... & Mr. Probz – Vrouwtje Is Een Bitch (Aftermath Remix)
21. Duvelduvel – Wijd Verspreid
22. U-Niq ft. Opgezwolle – Politiek
23. Zwart Licht – Vanaf Nu
24. Winne – Het Is Niet Anders
25. Typhoon – Zo Niet Mij
26. Zo Moeilijk – Nijmeegse Modo
27. De Jeugd Van Tegenwoordig – Hollereer (Rimeroni Vumani Remix)
28. Phatt – Deze Donkere Jongen Komt Zo Hard (R&B Remix)
29. Dio ft. Voicst - Het Is Je Boy
30. De Jeugd Van Tegenwoordig – Datvindjeleukhè
31. The Partysquad ft. Sef, Dio & Sjaak – Licht Van de Laser



Label: Top Notch/Universal Releasedatum: januari 2009
Waardering: