DVD: Tyson

Mike Tyson staat te boek als één van de meest legendarische boksers ooit. Van de 58 partijen die hij gedurende zijn carrière vocht, won hij er 50, waarvan maar liefst 44 met een knock-out. Het zwaargewicht stond bekend om zijn explosieve boksstijl, maar net zo goed om zijn controversiële gedrag buiten de ring. Gevolg daarvan was dat zijn grootse sportprestaties dikwijls overschaduwd werden door verscheidene botsingen met vrouwen, media en justitie. In de nieuwe documentaire Tyson van vriend James Toback ontpopt deze enfant-terrible zich als een onbegrepen persoon met een leven vol strubbelingen.


Interessant genoeg voor een avondvullende documentaire is het verhaal van Mike Tyson absoluut. Wat Tyson van de rechttoe-rechtaan levensverhalen onderscheidt is de oprechtheid die de hoofdpersoon tentoonspreidt. Waar we de bokser de afgelopen 25 jaar vooral zagen als een hard, meedogenloos beest, ontpopt 'Iron Mike' zich in deze documentaire als een zachtmoedig mens met een klein hartje. Af en toe versneden met oude beelden horen we de bokser 90 minuten lang praten over zijn leven. Ietwat eenzijdig dus, maar desondanks is de film absoluut niet kritiekloos. Tyson blijkt een goed verteller en hij steekt bij tijd en wijlen ook de hand in eigen boezem.

Tyson is onder meer erg openhartig over de relatie met zijn toenmalige trainer Cus D'Amato. Deze gelauwerde trainer nam Tyson op jonge leeftijd onder zijn hoede en leidde hem naar zijn eerste grote succes, de wereldtitel voor zwaargewichten. Vlak na deze prestatie overlijdt D’Amato echter plotseling, een gebeurtenis die volgens Mike zelf een belangrijke oorzaak vormt voor zijn latere losgeslagen gedrag. De emotie die bij Tyson ruim 20 jaar later nog loskomt wanneer het over D'Amato gaat, geeft aan hoe belangrijk deze man voor hem was. Ook wanneer het over andere, pijnlijke onderwerpen gaat, zoals zijn gevangenisstraf voor mishandeling en het bekende oorbijt-incident, is Mike Tyson erg open en oprecht.

Ietwat oneerbiedig gezegd heeft regisseur Toback dus niet al te veel werk hoeven verrichten bij het filmen van deze documentaire. De speelduur wordt vrijwel volledig gevuld door één lange monoloog van Tyson zelf en dat blijkt een prima keuze. De voormalig bokser sleurt de kijker zonder gêne mee in zijn boeiende leven. Hij intrigeert onophoudelijk en zijn teksten zijn pijnlijk oprecht. Zo krijgt dit vechtbeest na decennia eindelijk een menselijk gezicht en alleen daarom al is Tyson meer dan de moeite waard.


Label: A Film Releasedatum: oktober 2009 Kijkwijzer:
Waardering film: - Waardering extra's: n.v.t