CD: Perquisite - Carmen van het Noorden OST

Dat Perquisite een begenadigd muzikant is heeft hij in zijn jarenlange samenwerking met rapper Pete Philly ruimschoots bewezen. Nu de twee besloten hebben een punt te zetten achter hun gezamenlijke carrière, is het aan beiden om aan te tonen dat ze ook op eigen benen kunnen staan. Producer Perquisite is de eerste die zich met een solo-product laat zien. Hij componeerde de soundtrack van de eerder dit jaar verschenen speelfilm Carmen van het Noorden.


De film is een eigentijds drama dat zich grotendeels in de Rotterdamse hiphop-scene afspeelt. Het mag dus geen verrassing heten dat ook de soundtrack behoorlijk hiphop-georiënteerd is. Wel zijn er veel klassieke invloeden hoorbaar, waardoor de instrumentale nummers extra sfeer meekrijgen. Dit is echter gelijk de achilleshiel van de plaat. De afzonderlijke composities zouden onder bepaalde filmscènes best goed kunnen werken, maar op de plaat is dit nauwelijks het geval. De gecreëerde sfeer tijdens het ene nummer krijgt dikwijls geen enkel vervolg op het volgende. Zo ontstaat er een onsamenhangende reeks aan afzonderlijk prima composities. Dat sommige instrumentals nog geen minuut duren, doet de plaat ook niet veel goed.

Op een aantal nummers zijn ook gastartiesten te horen. Zo maakt de hoofdrolspeelster uit de film, Sanguita, haar opwachting als zangeres naast rappers Turk en Jiggy Djé in de openingstrack. Het is te hopen dat ze acterend beter uit de verf komt, want haar talent ligt zeker niet bij de zang. Door haar zwalkende openingscouplet begint de plaat direct met een valse start. De behoorlijke coupletten van Turk en Jiggy Djé maken dat niet meer goed. Een aantal nummers later horen we Sanguita nogmaals, ditmaal in een bijrol. Het funky 'Dangerous Woman' excelleert voornamelijk door de tussen rap en zang-pendelende GMB, het achtergrondwerk van Sanguita is een prima aanvulling. Samen met de twee gerecyclede nummers van eerdere Pete Philly & Perquisite-albums is dit het hoogtepunt van de plaat.

Bij vlagen is te horen dat Perquisite gewoon een erg goede producer is, maar als volwaardig album komt de Carmen van het Noorden Soundtrack kwaliteit tekort. Perquisite weet maar geen coherente lijn te creëren, waardoor de nummers afzonderlijk flink aan kracht inboeten. Hierdoor klinkt de plaat eerder als een veredelde demo dan als een volwaardig album. Dat dit ongetwijfeld mede komt doordat de muziek oorspronkelijk gemaakt is voor een film, is een licht excuus. Deze winnaar van het Gouden Kalf voor de beste soundtrack maakt in ieder geval niet benieuwd naar de overige genomineerden.


Label: Unexpected Records/Fu Works Releasedatum: 2009
Waardering:

Kijk voor meer muziek in MUZ.