Magie & Illusie

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt. Vreemde vogels die je in eerste instantie misschien uitlacht. Tot ze uit hun zakken een pak kaarten trekken en een truc bij je uithalen. Verbazing neemt de macht over. Slim als je bent vertel je dat je weet hoe het werkt en het op je eigen voorwaarden nog wel eens wil doen. De beste man doet het nogmaals en weer zet hij je op je plaats. Heb jij altijd deze vreemde vogel willen zijn in plaats van de zogenaamde slimmerik? Dan heeft Nintendo nu voor jou Magie & Illusie op de DS uitgebracht. Ik zal uiteraard geen trucs of geheimen verklappen, zodat je straks fijn iedereen in de maling kan gaan nemen.



Bij aanschaf van dit pakket krijg je een stelletje Nintendo kaarten erbij, zodat je meteen de fijne kneepjes uit het vak kunt leren. Op de cartridge zelf staat niet zozeer een spel, maar meer een applicatie. Spelen doe je hier niet mee, want het zijn goocheltrucs op de DS. Je komt in een zogenaamde goochelwinkel terecht waar een vreemde vrouw je opwacht. Je kunt kiezen voor “Solo Magic” waarin je zelf toch weer de dupe bent. Je DS vraagt je iets te doen (soms in combinatie met het kaartspel) en vervolgens krijg je een goocheltruc voor je kiezen. Deze trucs stellen niet al te veel voor en je zal ze dan ook binnen de kortste keren door hebben. Dan gaan we naar de “Magic Show” waarin je zelf mag gaan goochelen. Je krijgt een lijstje met trucs waarvan de meesten nog vrijgespeeld moeten worden. Vervolgens krijg je eerst de uitleg van de truc, waarin duidelijk vermeld wordt hoe je het ongeveer moet presenteren om het geloofwaardig te maken. Daarna kun je gaan oefenen of je kunt meteen naar je moeder/vader/vriendin/hond stappen en ze het instituut in proberen te goochelen. Het is aan te raden om even te oefenen, want als je het niet goed doet sta je zelf voor paal en moet je de grote verdwijntruc op jezelf toepassen. Als laatst heb je nog “Magic Training” waarin je een aantal spelletjes kunt vinden, waar niet bijster veel aan is. Het is de bedoeling je skills op het gebied van magie op te krikken, zoals het schrijven in spiegelbeeld of in je hoofd tellen op de seconde precies. Waar zit dan het spelgedeelte vraag je je misschien af? Net als de brein trainers en de wiskunde testers, werk je hier met een systeem waarin je moet spelen om vrij te spelen. Elke dag kun je “Magic Points” verdienen door trucs te doen. Er is een maximum aan punten wat je per dag kunt halen, dus stoeien met de interne klok van de DS is weer eens vereist als je ongeduldig bent.

De presentatie van het spel is heel overzichtelijk en geheel in de magie sfeer. De menu’s zijn overzichtelijk, de uitleg van de trucs is duidelijk en de uitvoering van de trucs zit ook heel leuk in elkaar. Jammer is alleen dat mevrouw Barbara, de eigenaresse van de goochelwinkel, vooral veel woorden uit haar mond tovert en je de teksten niet kunt skippen. Best vreemd als je weet dat je de uitleg van de trucs wel kunt skippen. De trucs zelf zijn goed uit te voeren en snel heb je door welke trucs het best bij je passen. Zo heb je een truc waarin je twee kaarsen op het scherm ziet. Blaas in de microfoon en ze gaan beiden uit. Vraag dan iemand om een kaars te kiezen, laat die persoon blazen en zie hoe alleen de gekozen kaars uitgaat. Dit soort trucs zijn leuk om te doen, maar mijn voorkeur gaat toch naar de trucs waarbij je de kaarten gebruikt, aangezien je dan wat meer tastbaar bezig bent en de factor van verbazing een aardig stukje hoger ligt. Als gratis tip wil ik ook meegeven dat je voor elke truc de tijd moet nemen. Mensen zijn eigenaardige wezens en vinden niets leuker dan jou op je bek zien gaan. Laat je niet gek maken, vertel de truc niet, lach ze uit. Jij bent de illusionist, jij bepaalt de regels. Meerdere malen hebben mensen al tegen mij gezegd dat ze het met hun regels wilden doen. Gewoon lachen, negeren en verbazen die hap.



De trucs zijn voorzien van een leuk mysterieus muziekje, wat leuk is om een beetje extra sfeer neer te zetten. De menu’s hebben echter te kampen met wat standaard riedeltjes en piepjes, waardoor je meestal je geluid pas open schuift als je een truc gaat beginnen. De allerleukste toevoeging van het pakket is het spel kaarten. Dit zijn natuurlijk magische kaarten en als je weet hoe je ermee om moet gaan begint de lol pas echt. In combinatie met de DS geeft dit een meer tastbaar geheel, zodat je slachtoffers niet zomaar denken dat de DS wat rekenwerk doet, maar daadwerkelijk de kaart die de persoon heeft gekozen weet te raden. Geloof mij, als ze een aantal keren achter elkaar de juiste kaart op de DS zien verschijnen zijn ze volledig van de spreekwoordelijke kaart.

Dat brengt ons meteen bij het grote conflict. Trucs doen met de DS en de kaarten zorgt er voor dat de DS er eigenlijk met de eer vandoor gaat. Wil je zelf met de eer strijken, dan kun je zelf leuke trucs verzinnen die je met het kaartspel kunt doen. Laat iedereen de kaarten maar controleren, want de kaarten zijn gewoon allemaal hetzelfde aan de achterkant en er zitten geen dubbele in of iets dergelijks. Dit zorgt ervoor dat je oneindig veel plezier aan dit pakketje kunt beleven, mits je natuurlijk de geheimen weet te bewaren. Gebruik je liever de DS erbij dan moet je niet vergeten de trucs af te wisselen, want hier prikken mensen wat sneller doorheen. Hoe heerlijk is het om iemand te horen smeken om de truc nog een keer te herhalen. Hoe heerlijk is het om gewoon te zitten lachen en te zeggen dat je best een andere wilt doen, maar dat herhalingen niet gedaan worden. Nu weet ik hoe Hans Klok zich elke avond voelt, zonder het Pamela Anderson gedeelte dan natuurlijk.