Sam & Max Ep 203: Night of the Raving Dead

Het zit onze contractloze politievrienden niet mee ook. Net terug van een heerlijk ontspannen uitje op Paaseiland zien ze dat de hele stad overlopen wordt door zombies. Na een uiteraard gestresst telefoontje van de commissaris gaan Sam & Max er op uit om de Zombie Factory te vinden. Oh, en ze willen uiteraard de hand van Jesse James terug en nu heeft een of andere rotzombie het in zijn ondode hoofd gehaald om deze te stelen. Onvergeefelijk!

De COPS vertellen het harige tweetal over Stuttgart Online, een internetdienst speciaal gericht op zombies. Dit brengt Sam & Max uiteraard naar Duitsland, waar ze al snel een spookachtig kasteel vinden met daarin een tragisch hippe vampier met dubbele tepelpiercing. Jurgen, zoals deze Eurotrash Duitse techno liefhebber heet, is van plan om de wereld over te nemen met zijn leger zombies, iets wat Sam & Max natuurlijk niet op zich kunnen laten zitten!

Zoals elke eerdere episode is ook deze weer volgeladen met grappen. Zoals het een goede adventure betaamt klik je natuurlijk overal op waar maar op geklikt kan worden, en op alles geven Sam en/of Max een leuke reactie. Erg leuk is ook om te zien hoe Duitse techno belachelijk gemaakt wordt en hoe er overal referenties naar Resident Evil opduiken (zo is er een rol voor in een typmachine te vinden, vertelt een zombie over zijn ervaringen bij een bedrijf waar men probeerde supersoldaten te creeeren en komt zelfs een keer het \"You Are Dead\"-scherm langsrollen). De puzzels zijn wisselend, sommigen zijn erg goed te doen, bij anderen is het doel erg duidelijk maar zijn enorm rare gedachtesprongen nodig voor je je beseft hoe je ooit tot het doel komt.

Zoals ook al eerder is meegemaakt zal je nu ook weer een minigame moeten spelen in de auto, ditmaal is het de bedoeling om SOL (Stuttgart Online) CD\'s \"uit te delen\" aan zombies die langs de weg staan. Niet alleen is dit een leuke referentie naar de oneindige sloot AOL cd\'s die iedereen thuisgestuurd kreeg in het vorige millenium, het is daarnaast ook leuk om CD\'s tegen zombies aan te schieten, al is het uiteraard wel weer een simpele minigame. Maar het is en blijft natuurlijk een adventuregame, niet een actie-adventure game waarin wat moeilijkere minigames meer op hun plek zouden zijn.

Wat wel jammer is, is dat er toch een soort gevoel van herhaling optreedt. Karakters uit het vorige seizoen komen terug, zelfs een complete locatie is rechtstreeks gekopieerd uit een eerdere episode. En natuurlijk is het leuk dat er veel oude bekenden meedoen, maar meer aandacht voor de nieuwelingen zou ook leuk zijn. Stuttgart is wel echt een leuke nieuwe locatie, maar je zal toch ook een flink deel van je tijd doorbrengen in de bekende locaties uit eerdere episodes, zoals bij Sybil en in Stinky\'s Diner.

De graphics zijn niet mooier dan normaal, maar de art-richting is wederom goed gekozen. De zombies komen allemaal goed fout over, de omgevingen zien er goed uit en alles klopt gewoon binnen de game. Het geluid verdient wel extra aandacht, de zombies klinken geweldig (al helemaal zodra je ze kunt verstaan) en de muziek is ook heerlijk cliché. Precies zoals het hoort!