Overlord II

2009 is het jaar waarin Nederland aan de wereld laat zien dat we hier ook een goed potje kunnen programmeren. Kwamen eerder dit jaar al Killzone 2, The Chronicles of Spellborn en Rocket Riot uit, nu is het tijd om Het Grote Rescenserend Oog op Overlord II te laten vallen.

In Overlord II neem je wederom de controle van de Overlord op je, een boom van een vent gemaakt uit puur kwaad met een randje zwarte magie. Je wordt als klein Overopdondertje uit je dorp gegooid en overgeleverd aan The Empire, een soort Asterix & Obelix-achtige Romeinen die van plan zijn om alle magie uit de wereld te helpen. Met wat hulp van enkele Minions (Gremlin-achtige wezens die staan te springen om jouw bevelen uit te voeren, en daarnaast ook goed dienst kunnen doen om vuur mee te stoken) weet je te ontsnappen aan The Empire en kun je in jouw ondergrondse kasteel rustig uitgroeien tot de kwade overheerser die je hoort te zijn.

Zoals nu al verklapt is, zijn net als in het eerste deel trouwens, de Minions erg belangrijk voor de game, je zult ze moeten besturen om vijanden te verslaan, puzzels op te lossen, schatten voor je op te pakken of dwergen in de fik te steken. Je kunt de Minions op twee manieren besturen, je kunt iets targetten (bijvoorbeeld een vijand) en er dan enkele op af sturen, of je kunt de Minions “sweepen”. Dit sweepen houdt in dat je de Minions met je rechterstick kunt besturen, je kunt ze dus naar voren laten rennen, over dat kleine bruggetje heen, achter die grote struiken en dan bijvoorbeeld het katapult in. Deze manier van besturen zat ook al in de eerste Overlord en blijft een erg originele manier om je hulpjes te besturen. Het is daarom ook extra zuur dat het niet altijd even lekker werkt. Soms stuur je je Minions ergens op af en doen ze precies wat je wilt: ze vallen met zijn twintigen tegelijkertijd die dikke feeën aan of rammen het huisje waaruit die pesterige Elfen komen direct kapot. Maar af en toe doen ze dit niet, dan stuur je de hele groep op een vijand af en gaat er maar eentje vechten, of ze lopen blindelings langs allemaal goud dat ze eigenlijk op zouden moeten pakken en aan jou zouden moeten geven. Qua combat valt het natuurlijk op te lossen door een vijand te targetten en op deze manier Minions op hem af te sturen, maar ook hierbij lukt het niet altijd om netjes grote groepen Minions op een vijand af te sturen. Jammer, want het sweepen is een erg slimme manier om Minions op een directe manier te besturen zonder de controle over jouw Overlord kwijt te raken.

Het spel komt nu misschien wat simpel over, maar het is meer dan alleen rondrennen en dikke mensen op hun hoofd slaan. Er zijn in totaal vier verschillende Minions te vinden: de Browns voor close-combat, de Reds voor de vurige lange afstand, de Greens voor de sneaky kills en de Blues voor het helen van anderen en het overbruggen van water. Door een limiet aan de hoeveelheid Minions die je tegelijkertijd bij je kunt hebben moet je goed kiezen met wat voor combinatie je op stap gaat, maar ook hoe je de Minions gebruikt. Reds zijn namelijk enorm sterk op langere afstand, maar laat tegenstanders te dichtbij komen dan zijn ze vrij snel dood. Dit gegeven biedt een gezonde dosis strategie bovenop de actievolle gameplay en voegt zeker een extra leuke dimensie toe aan de combat.