Conan

Grote gespierde mannen met een ballenknijper van bont gemaakt. Een zwaard zo hoog als een huis waarmee tegenstanders doormidden worden geklieft. Een stem als Barry White zo laag, en met de intelligentie van de gemiddelde tomatenplant. Ja inderdaad, barbaren gaan het helemaal maken in 2007! Eigenlijk doen ze dit al sinds 1932 toen Robert E. Howard begon met het schrijven van fantasy verhalen over Conan the Cimmerian, welke later zeer succesvol zijn verfilmd met Arnold Schwarzenegger in de rol van deze gespierde vieze ongeciviliseerde bruut. Na jarenlange relatieve stilte over Conan komen er nu ineens twee games uit, Age of Conan: Hyborian Adventures (een MMORPG die zich afspeelt in de wereld van Conan), en deze game, simpelweg Conan genaamd. Kan de game de levensstijl van een barbaar goed overbrengen?

Het spel is, zoals je mag verwachten van een barbaar, een actiegame met zwaarden. Er is een verhaal, met een tovenaar die bevrijdt wordt en Conan\'s wapenuitrusting jat, en Conan die z\'n wapenuitrusting terug wil hebben en ondertussen ook maar een koningin helpt en naakte vrouwen bevrijdt. Maar dat is natuurlijk allemaal ondergeschikt aan het mensen doorklieven. De game probeert gelukkig niet teveel af te leiden van de actie, alleen af en toe een \"zet je schouder tegen een pilaar en duw hem omver\"-achtige puzzel. Het gewone vechten beslaat uit twee manieren van slaan (een snelle en een trage aanval), de mogelijkheid om tegenstanders vast te pakken/een elleboogje te geven, en te blokken. Dit vechten kan op drie manieren, met een enkel zwaard (en eventueel een schild), met twee zwaarden of met een dubbelhandig zwaard. De meeste tegenstanders gaan met elke manier van vechten wel dood, sommige tegenstanders zijn echter te snel om ze met een dubbelhandig zwaard te kunnen raken, of te sterk om met twee zwaarden nog te raken.

Per zwaardsoort zijn verschillende combo\'s beschikbaar, die gekocht kunnen worden met runen die vrijkomen als je een vijand afmaakt (andere runen zorgen voor health en mana), en wat een combo\'s zijn het. Mijn favoriet moet toch wel een \"parry-move\" zijn, als een vijand je aanvalt en je blokt op het laatste moment, dan kan je door snel op de aangegeven knop te drukken een soort fatality maken waarbij de vijand meteen dood is. Mijn lievelingsactie is hierbij dat Conan zijn zwaard in de lucht gooit, de vijand oppakt ook in de lucht gooit en mid-air in de lengterichting door midden hakt. Al moet ik zeggen dat het direct afhakken van iemand\'s armen als hij vervelend doet ook altijd wel bevalt, net als de mogelijkheid om mensen tegen spikes te gooien of ze als een vis dood te slaan op de grond. Het leuke hiervan is ook dat het bloed alle kanten op spuit, en ook blijft liggen. Na een pittig gevecht (het is niet ongewoon om tegenover 15 man te staan) zijn dan ook overal spetters te vinden. Die 15 man komen ook van pas, na een lange combo van hits gaat je zwaard zingen en doe je meer damage, natuurlijk wel alleen als je in de tussentijd zelf niet wordt geraakt. Blokken is dus zeker nuttig, in tegenstelling tot alleen maar de aanval.