Boek: Michael Berg - Blind Vertrouwen

Met zijn debuut Twee Zomers bewees de Nederlandse auteur Michael Berg al dat hij een talent heeft voor het schrijven van thrillers. Met de hoofdpersoon, journaliste Chantal Zwart, ging hij in zijn eerste boek het avontuur aan, om in zijn tweede thriller, Blind Vertrouwen verder te gaan. Wederom een Chantal Zwart-avontuur. Wat zal de Frans/Nederlandse journaliste nu weer meemaken?


Het Franse platteland is niet wat het lijkt
De 30-jarige Chantal Zwart werkt als radiopresentatrice en verslaggeefster bij het lokale station RLP in Limousin. Op een ochtend ontvangt zij in de studio de Nederlandse schrijver Peter Versloot, deze komt om over zijn boek te praten. Het is inmiddels al in Nederland uitgekomen en zal binnenkort in een Franse vertaling worden uitgegeven. Onderwerp van zijn boek is het leven in Reyberat, het dorp waar Versloot samen met zijn vrouw Tamara naartoe is verhuisd, na de scheiding van zijn eerste vrouw. De eerste kennismaking met Peter bevalt Chantal allerminst. Hij is arrogant en onbeleefd, en daarnaast ook weinig aangepast aan het leven in Frankrijk getuige zijn slechte Frans. Wanneer er een passage uit het boek voorgelezen moet worden op de radio, neemt Chantal dit dan ook maar voor haar rekening, anders zouden de luisteraars er weinig van verstaan. Dat deze passage het begin is van een achtbaan aan gebeurtenissen had ze tijdens het lezen niet kunnen bevroeden.

In de voorgelezen alinea komen de inwoners van Reyberat er niet al te best vanaf en dit valt niet in goede aarde bij de bevolking van het landelijke dorpje. Zij nemen zich voor er alles aan te doen om publicatie van het boek tegen te houden, te beginnen met de gang naar de rechter. Helaas voor de dorpelingen beslist die in het voordeel van Versloot; het boek mag gewoon uitgegeven worden. Wanneer vervolgens Peter Versloot wordt doodgeschoten op het terras bij zijn huis, lijkt het vrij duidelijk dat de moordenaar uit het dorp afkomstig is en wraak wil nemen voor de verloren rechtszaak. Maar is de zaak wel zo eenvoudig? En welke inwoner zou het dan geweest zijn? Het hele verhaal wordt nog bizarder als ook Peters vrouw wordt beschoten. In Chantal heeft Tamara een vertrouwelinge gevonden, al zit zij hier niet op te wachten. Maar haar journalistieke instinct maakt dat zij de zaak toch naar zich toetrekt. Hoe zal dit aflopen?

Pseudoniem
Michael Berg gaat in het echte leven onder de naam Michel van Bergen Henegouwen (tja, zo'n mondvol kun je beter niet als auteursnaam hebben...). De van oorsprong geboren Limburger studeerde in Amsterdam aan de Kleinkunstacademie en verdiende vervolgens zijn brood in de muziek. Ook televisie is hem niet vreemd, hij heeft enkele jaren voor de RVU gewerkt. En om het mediale trio te vervolmaken ging Berg ook nog bij de radio werken. Een manusje van alles dus. Al deze talenten voegt hij samen in zijn schrijverskunsten. De elementen in zijn boeken hebben raakvlakken met al zijn 'baantjes' uit het verleden, het is duidelijk dat deze een bron van ideeën vormen voor de schrijver. Sinds 2004 woont hij samen met zijn echtgenote in Frankrijk. Eerder schreef hij het succesvolle debuut Twee Zomers zoals in de inleiding al even werd vermeld en op dit moment is Michael alweer bezig met de derde thriller over Chantal Zwart. Een boek waar terecht reikhalzend naar uitgekeken mag worden, oordelend aan de twee eerste boeken over deze journaliste.

Bergs schrijfstijl is pakkend, spannend, bindend, vlot en verfrissend. Eenmaal begonnen is het moeilijk om te stoppen met lezen... dat moet je ook eigenlijk niet willen. Zodra je het boek dan onverhoopt toch echt weg moet leggen, omdat de aardappels op het vuur moeten bijvoorbeeld, verlang je meteen weer naar het moment dat je het weer kunt oppakken. Dit is een heel sterke kracht van Berg, hij weet de lezer aan het boek en het verhaal te binden. Elk gelezen woord maakt dat je nieuwsgieriger wordt naar de uiteindelijke ontknoping. De spanning blijft tot het eind toe behouden en steeds weer komen er nieuwe, verrassende elementen om de hoek. Een dijk van een thriller, een Nederlandse auteur die met dit tweede boek zijn sporen al meer dan verdiend heeft.

Uitgever: The House of Books ISBN: 978 90 4432 266 8 Pagina's: 352
Waardering:

Kijk voor meer boeken in Boeken.