DVD: The Alps

De titel van deze dvd laat niets aan de verbeelding over als het gaat om het onderwerp: The Alps. Het gaat hier uiteraard om de overbekende bergketen in Europa: de Alpen. Door velen bezocht, door sommigen beklommen, door een enkeling meester gemaakt.


Eiger Noordwand
In deze van oorsprong in IMAX-bioscopen getoonde film staat de Eiger centraal, een berggedeelte in de Alpen. Deze ijs-steenwand is voor menig bergbeklimmer een uitdaging, zo ook voor John Harlin III. Opgegroeid in de bergen is het niet verwonderlijk dat hij de ijswand wil beklimmen, ondanks dat hij de gevaren kent (hij verloor zijn vader als gevolg van een 'klimongeluk'). Om zijn overleden vader te eren, besluit hij 40 jaar na diens dood alsnog de Eiger Noordwand te beklimmen. Hij doet dit samen met twee andere klimmers: Robert en Daniela Jasper. Zijn vrouw en dochter zullen vanuit het dal zijn support zijn. De hele klim wordt door het IMAX-opnameteam in beeld gebracht, met gevaar voor eigen leven.


IMAX versus dvd
Ondanks dat de dvd niet op IMAX-formaat te bekijken is, doet hij het op een breedbeeld-LCD toch ook behoorlijk. De beelden zijn adembenemend. Het zou zo een National Geographic-uitzending kunnen zijn. De makers hebben niet alleen aandacht voor de klim van John, maar er is ook ruimte voor wat meer inzicht in het ontstaan van de Alpen en hoe deze zich ecologisch verhouden tot de wereld. Naast de Eiger komt ook de bekende Matterhorn aan bod, in 1865 voor het eerst beklommen door Edward Whymper.

The Alps kan zeker tippen aan het eerder uitgebrachte Everest. De beelden spreken voor zich, maar aangevuld met prachtige muziek is het geheel compleet. Adembenemende natuur gecombineerd met een spannend avontuur. 45 minuten puur genot voor de natuurliefhebber, en voor de bergliefhebber in het bijzonder. IMAX of thuisbioscoop, deze dvd mag er wezen.

Label: Releasedatum: 31 maart 2009 Kijkwijzer:
Waardering Film: Waardering extra's: n.v.t.

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.