DVD: Schudden - Zout

Cabaret is tegenwoordig gemeengoed geworden. Waren er vroeger (vroeguh!) nog maar enkelen, vooral mannen, die het vak verstonden, tegenwoordig kom je bijna om in de cabaretiers en cabaretières. Om je dan te onderscheiden zul je met iets nieuws moeten komen. De heren van Schudden doen dat zeker. Emiel de Jong en Noél van Santen hebben een vorm van cabaret weten te creëren die het midden houdt tussen toneel en mime. En dat alles onder een paraplu van cabaret. In de seizoenen 2006 tot en met 2008 stonden zij op de planken met hun show 'Zout'. En hiervan is begin maart een dvd verschenen met, hoe verrassend, de naam Zout. Dus ga er voor zitten en laat je verrassen. Zeker als je de heren nog nooit hebt aanschouwd is het een onderdompeling in een nieuw genre cabaret dat je zal bevallen.

ZOUT. Mors het niet. Mis het niet!
Zo schrijven de heren zelf op hun site over hun show: 'ZOUT. Mors het niet. Mis het niet!' En met deze dvd is het ook niet meer te missen. Wat een lekker stukje theater, en dat gewoon in je huiskamer. Leve de dvd-speler! Als je een vergelijking wilt maken met andere bekende namen, denk dan aan Droog Brood, maar eigenlijk heeft Schudden geen vergelijking nodig; zij zijn zichzelf en moeten dat bovenal blijven. De registratie van hun show Zout op dvd biedt de kijker de mogelijkheid om thuis te genieten van pure show. Komisch, ontroerend, alledaags, fysiek, mimisch. Allemaal benamingen die je kunt loslaten op wat Emiel en Noél laten zien. Typetjes die voorbij komen variëren van vader en zoon, tot toiletjuffrouw, beer en berenmenner. Al deze typetjes resulteren in een continue stroom van verkleedpartijen, een klein meisje zou er dol op zijn.

Er zijn wat mindere kritieken geweest in de pers ('vmbo-gehalte' en 'schuifdeurencabaret' om maar twee voorbeelden te noemen), toch mag de show er nog altijd wezen en is de aanschaf van de dvd, beoordeeld met vier sterren, toch altijd nog geen weggegooid geld. Al blijft staan dat je er van moet houden. Maar is dat niet met alles zo?


Het duo 'in blik'


De heren van Schudden nader bekeken
Zoals al eerder aangegeven bestaat Schudden (voorheen: Geschud nog Schudden voor gebruik) uit Emiel de Jong en Noél van Santen. Het begin van veel cabaretiers is het studentencabaret, blijkbaar een goede en vruchtbare bodem voor dit genre. In 2004 wonnen ook deze heren een prijs in dit 'prestigieuze' circuit, en wel de jury- en publieksprijs op het Groninger Studenten Cabaret Festival. Korte tijd daarna werden ze tweede op het nog bekendere Camerettenfestival. Na deze successen korten de heren de naam in naar het eerder genoemde Schudden, dat bekt gewoon lekkerder. Hun shows hebben als kenmerk vooral fysiek theater, gelardeerd met mime en slapstick. Een frisse noot in het almaar drukker wordende cabaretwereldje. Vooral hun vermogen het alledaagse te gebruiken, en dan het alledaagse in de breedste zin van het woord: van alledaagse voorwerpen tot hun eigen lijven, maakt dat de kijkers (of dat nu in het theater is of thuis op de bank) zich erin herkennen. Een heerlijk, nieuw, verfrissend genre dat zeker een vaste plaats verdiend.

Met de uitgave van een dvd haal je dit duo nu lekker zelf in huis en kun je genieten van een middagje of avondje cabaret nieuwe stijl. Of je de show nu live hebt gezien of hem voor de eerste keer bekijkt, de dvd laat zich zeker meerdere keren bekijken.


Label: Universal Pictures dvd Releasedatum: 13 maart 2008
Kijkwijzer: Waardering film: Waardering extra's: n.v.t.