DVD: Aron Gauder - The District (Nyocker)

SubheaderGeen subtiele verfilming van een Romeo & Julliet thema, maar een ondubbelzinnige verwijzing hiernaar. Richie is een Roma en zijn vader vindt het niet goed dat hij verliefd is op Jules. Jules is geen Roma en haar vader vindt het ook niet goed dat Richie verliefd is op Jules. Maar Richie begrijpt dat geld belangrijk is, want vrouwen houden van geld. Dus verzint hij met zijn vrienden een plan. Zo simpel en eenvoudig als het maar kan zijn, ze zorgen ervoor dat er in het district een oliebron komt te liggen. Hoe?, nog eenvoudiger. Ze reizen gewoon terug in de tijd en begraven er een gigantische hoop mammoeten die in hun eigen tijd tot olie zijn vergaan.

Stijl
De animatiestijl van "The District" is rauw: tweedimensionale figuren met een stevige driedimensionale saus van de omgeving. Geen vloeiende manga-actie, maar eerder een SouthPark interactie als de karakters hun dialogen afsteken. Vooral het grove verschil tussen de afwerking van karakters valt geregeld op. Zo krijgen de hoofdpersonen en hun families allemaal hun eigen stijl in dit gekke verhaal. Het district waarin ze wonen is hoofdzakelijk verdeeld tussen Roma's en de 'gewone' Hongaren. De aanwezige politieagenten weten hier prima mee om te gaan en nemen dan ook gretig alle steekpenningen aan die ze kunnen krijgen. Het gaat er dus niet bepaald zachtzinnig en netjes aan toe hoewel het nog veel erger had gekund. Toch zijn de thema's niet direct geschikt voor de jongere kijkers.


Op de dvd volledig ondertiteld

Origineel
De dialogen zijn gelukkig allemaal nog origineel in het Hongaars en passen dus perfect in deze productie. Ook komt er af en toe een dialoog in het Roma voorbij in deze humorvolle film. Zo komen we er achter hoe de continenten zijn gevormd en dat met geld heel erg veel mogelijk is. Met een plot dat niet zou misstaan in een animatieserie als Southpark is "The District" van Aron Gauder absoluut een aanrader voor iemand die van animatiefilms houdt. En daarbij bedoelen we dan niet de brave filmpjes zoals deze door onder andere Disney worden geproduceerd. Als extra op de dvd kun je genieten van sketches en een productiereport waarin je ziet hoe de karakters tot leven zijn gekomen in de film. Een prima aanvulling die deze dvd helemaal compleet maakt.

Label: Filmfreaks Releasedatum: 26 september Kijkwijzer:
Waardering film: - Waardering extra's: