DVD: Metal: A Headbanger's Journey

Ik zal de release van de DVD van deze documentaire aangrijpen om iets te vertellen over de inhoud en niet zozeer de relevantie van de dvd. Daarover kan ik kort zijn: er staan geen noemenswaardige extra's op.

Er is veel over geschreven en gediscussieerd in de bijna veertigjarige geschiedenis van heavy metal. Stereotypen werden daarbij niet vermeden. Een intelligente benadering van de subcultuur en muziekstroming is een zeldzaamheid. Dat het onderwerp wel degelijk op niveau benaderd kan worden bewijst Metal: A Headbanger's Journey.Het is ontzettend verleidelijk om headbangers in één hokje te duwen. Er zijn binnen de heavy metal tegenwoordig even zoveel stromingen als er bands zijn. De makers van Metal: A Headbanger's Journey zoeken met name naar de overeenkomsten van iedereen met een metal heart. Zij hanteren daarbij een antropologische aanpak. Ze kijken dus naar het gedrag van de praktiserende metalheads, hoe anderen daarop reageren en wat hun plaats is in de maatschappij. Dat levert een goed en eerlijk beeld op: van het ontstaan van de cultuur tot het heden en de veranderingen binnen de groep. Regisseur/antropoloog/metalfan Sam Dunn interviewt hiervoor een aantal van de meest vooraanstaande leden van de metalscene: Ronnie James Dio, Geddy Lee, Alice Cooper, Dee Snider, Lemmy, Tommy Iommi, Bruce Dickinson, Tom Araya en anderen. Hij beleeft als Canadees de Europese metalcultuur op Wacken Open Air en komt tot een aantal conclusies. De belangrijkste is dat heavy metal globaal als een echte religie beschouwd kan worden en dat je als gelovige van die religie het allemaal niet te serieus moet nemen.

Headbangers met 'Devil Horns'

In het hoofdstuk over Noorse black metal blijkt dat sommige muzikanten wel degelijk iets te serieus omgaan met hun status. Leden van onder anderen Hades Almighty, Gorgoroth, en in mindere mate Enslaved laten zien dat ze een grens overschrijden met hun fundamentalistische opvattingen over hoe muziek moet bijdragen tot de vernietiging van het christelijke geloof. Geen greintje zelfspot of humor te bekennen. Au sérieux keuren ze de daden van hun collega's begin jaren negentig van de vorige eeuw goed. Toen werden er in Noorwegen een groot aantal kerken in de hens gezet in de strijd tegen het christendom.

Wat ik een beetje mis in deze documentaire zijn de conflicten binnen de cultuur. Ondanks de algemene opvattingen over hoe metalheads zich gedragen en er uitzien (bierdrinkende, zwartgeklede getatoeëerde mannen en vrouwen die nauwelijks een vlieg kwaad doen) vind ik dat het met die eenheid binnen de scene reuze meevalt. Hoeveel hebben fans van Tool nu met die van Manowar gemeen?

Metal: A Headbanger's Journey is een helder en leerzaam portret over één van de meest controversiële en succesvolle subculturen en muziekgenres van de laatste veertig jaar. Het genreoverzicht, dat gebruikt wordt als leidraad, is een reuze-interessant schema om na afloop nog eens te kijken hoe het ook alweer allemaal historisch in elkaar steekt.
Voor die-hard metalfans is het wellicht gesneden koek maar voor iedereen met voorgekauwde meningen en vooronderstellingen is deze film verplicht. Al ben ik bang dat een hoop vooroordelen wel alleen maar versterkt worden...

Trailer


Label: Seville Releasedatum: 22 februari 2007 Kijkwijzer: Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!