CD: The Shins - Wincing the Night Away

You gotta hear this one song, it'll change your life I swear

Met het liedje wordt 'New Slang' van The Shins bedoeld. 'New Slang' is prominent te horen in de film Garden State (2004, Natalie Portman, Zach Braff) en voor velen de eerste kennismaking met The Shins. De oneliner onderstreept op z'n minst de pracht van de song die qua thema perfect bij de film past.

The Shins uit Portland is een grote belofte in het indiecircuit sinds Oh, Inverted World (2001) en Chutes too Narrow (2003). Wars van alle trends en zonder enige connectie met het geluid waar hun label Sub Pop bijna twintig jaar geleden faam mee maakte, produceren The Shins aanstekelijke indiepop met folkinvloeden. The Beach Boys worden vaak genoemd als vergelijking maar daarmee duw je ze automatisch ook een beetje in de 60's retrohoek. Deze band staat hoorbaar in de 00's.

Wincing the Night Away is het derde album uitgebracht onder de naam The Shins en is geproduceerd door Joe Chiccarelli (o.a. American music Club, Tom McRae). Wat opvalt is dat er beter nagedacht is over hoe een album als geheel overkomt. Leken eerdere albums als een verzameling liedjes, Wincing the Night Away klinkt qua sound consistent en volwassen. Dat betekent niet per se dat er minder geëxperimenteerd wordt met zangharmonieën en geluidjes, er lijkt alleen beter over nagedacht. Het komt de songs ten goede. Ze zijn ook iets langer.

De single 'Phantom Limb' is representatief voor het hele album, dat ook wat meer melancholische gitaarstructuren herbergt. Andere belangrijke ingrediënten op dit album zijn de behoudende keyboards en de onvermijdelijke akoestische gitaarpartijen. 'A Comet Appears' is geschreven in de semi-akoestische traditie waar ook 'New Slang' een exponent van is. Wat mij betreft het hoogtepunt van het album.

Wincing the Night Away moet voor The Shins de doorbraak worden. Met de derde treffer op rij kan dat zomaar gaan lukken. Het is misschien niet het meesterwerk waar iedereen naar uit keek. Maar de band blijft groeien en dat meesterwerk komt nog wel. Dat stemt mij over de hele linie positief.


Label: Sub popReleasedatum: 23 januari 2007
Waardering:

Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!