Film: Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest

Piraten spreken altijd tot de verbeelding. Van die stoere zeebonken die wel van een pretje houden, constant aan de rum zijn en daar voornamelijk liederen over zingen. Oh, en af en toe kapen ze een schip, jatten ze daar de rum van en zuipen ze lekker verder.

Het is niet helemaal de correcte beschrijving van een ideaal romantisch beeld van een piraat, maar dat mag. De Pirates of the Caribbean filmserie is immers ook niet al te serieus. Sterker nog, de knipoog in de films is zo vet, dat je erover uitglijdt. Maar dat geeft niet. Dat hoort. Nee, dat moet, anders is er misschien wel geen zak aan.
Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest is het vervolg op The Curse of the Black Pearl. In deze film werden we voorgesteld aan Jack Sparrow, een kapitein die zijn schip door muiterij verloor. De bemanning ervan heeft in zijn afwezigheid een vervelende vloek opgelopen: zolang ze niet ieder stukje van een kostbare schat hebben teruggebracht naar de plek waar deze gevonden was, bleef iedere piraat van de Black Pearl een 'ondode', een levende dode. Je begrijpt, fantasy is een belangrijke factor in de films.

In het vervolg draait het avontuur van Sparrow, gespeeld door Johnny Depp, samen met Will Turner (Orlando Bloom) en zijn verloofde Elizabeth Swann (Keira Knightley) om Davy Jones, onherkenbaar gespeeld door Bill Nighy. Deze piratenkapitein heeft zijn hart verloren, letterlijk en figuurlijk, en heeft om zijn nek de sleutel tot de kist waar zijn hart, kloppend en wel, in zit. Sparrow zoekt die 'dodemanskist' en gaat niets uit de weg om dat voor elkaar te krijgen. Je begrijpt het al, een dikke laag fantasy, nergens zo dik dat het vervelend wordt, is ook hier aanwezig. En dan heb ik het nog niet eens gehad over Jones' verschijning. De man is een octopus, qua hoofd, en hij en zijn hele bemanning lijken te bestaan uit samengevoegde vissen.
De avonturen van onze piraten zijn ook in deze film voorzien van de nodige actie, spectaculaire scenes, natuurlijk een dosis spanning, maar ook humor. In een gemiddelde zaterdagavond-bioscoopzaal kun je bij Dead Man's Chest rekenen op enkele lachsalvo's, mede door het wederom meesterlijke acteerwerk van Johny Depp. Hij weet de onverschrokken captain Jack zo neer te zetten, dat je soms niet weet of hij nou een watje eerste klas, een moedige doch nichterige piraat, of gewoon te dronken om stoer te doen is.

Het concept van de filmserie, waarvan de derde reeds in productie is, is gebaseerd op een attractie van Disney. Dat is er ook aan af te zien, want de film voelt aan als een ritje in de achtbaan. Je wordt van scene naar scene geslingerd, van lachsalvo naar spannend gevecht, en terug naar welgeteld één filmzoen. Deze ingredienten zorgen ervoor dat Dead Man's Chest niet lijdt aan het Syndroom van de Vervolgfilm: deze 150 minuten doen nergens onder voor de eerste film, en scheppen hoge verwachtingen voor wat waarschijnlijk het slotstuk van een trilogie zal worden.


Label: Disney Releasedatum: 13 juli 2006
Kijkwijzer: Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!