CD: SOLO - Song 'n Sounds

Op Lowlands 2003 was Michiel Flamman al onder zijn pseudoniem J Perkin aanwezig. Voor een select gezelschap bracht hij enkele nummer ten gehore op gitaar, slechts ondersteund op piano, in de Silent Disco. Enkele muziekliefhebbers zaten er expres, maar voor de meeste aanwezigen, zoals ondergetekende, was dit meer dan een bijzonder aangename verassing. De naam J Perkin doet vaak wat belletjes rinkelen als singer/songwriter, maar is (nog) niet echt bekend. Zo is de dubbelaar Exhibit A/Exhibit B, uitgebracht in 2000 bij Tender, finaal over het hoofd gezien. Een album wat zowel in zijn opzet als kwaliteit opviel en veel lovende kritieken kreeg. Een deel was akoestisch en een deel met band en samples, maar ook de teksten vooral over Perkins biseksualiteit. Het grote publiek kent in elk geval wel I Know, wat gezongen door Birgit (Schuurman) in februari 2001 een hit wordt in Nederland. Ook de tweede single van Birgit, genaamd Lover is van zijn hand.

433fms Silent Disco
De Silent Disco van 433fm op Lowlands 2004

Al is hij al een tijdje bezig, pas in 2003 wordt de naam J Perkin pas echt bekend, vanwege alle media-aandacht rond de koptelefoonconcerten in Utrecht. Op deze wijze kreeg iedereen een soort privé-concert, zonder verstoringen, was het idee. In elk geval was de tijd nu rijp om zelf weer aan een album te gaan werken. Er wordt een band geformeerd onder de naam Perkin, er wordt wat opgetreden, zoals in de eerder genoemde Silent Disco op Lowlands. Dat beviel zo goed, dat Perkin werd opgeheven en Solo geboren was. Solo is dus J Perkin, of beter gezegd Michiel Flamman, samen met toetsenist Simon Gitsel en drijft dus voornamelijk op de emotievolle stem van Michiel Flamman.

J Perkin zegt het zelf nog het beste op zijn site:
"Nederland, o Nederland

23 april 2004, 0:15

In het land waar ontroering Borsato heet en geen publiekstrekker zelf ooit een noot heeft geschreven, daar zwerf ik dolend rond. Daar waar hitlijsten gevuld worden met rip-offs van hetgeen een hit was het jaar ervoor, waar The road ahead, hoger scoort dan het origineel Everybody hurts, daar waar een soapy eerder zanger is dan ster, daar vandaan wil ik vluchten. Soms."