FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 9 september 2004

De wondere wereld van de muziekfabriek

nathaniel stuurde via de Columnsubmit de volgende column in:

Jarenlang heb ik gedacht dat TMF niks was voor mij. Omdat de presentatie van het niveau niks was, en de muziek nog daaronder. Die fout maken velen met mij. Soms verveel je je. Van die keren dat je je verveelt, staat er soms een televisietoestel in de buurt. En soms, in die gevallen, denk je: laat ik eens kijken hoe het gaat met TMF.

Federer en Henman naar halve finale US Open

Roger Federer en Tim Henman hebben de halve finales van de US Open bereikt. Beide tennisspelers moesten hun partij van woensdag afmaken. Toen werden de wedstrijden door regen overvallen.

Vandaag konden de partijen dan worden afgemaakt. Hoewel er veel wind stond, moesten de spelers de baan op. Henman stond 2-0 in sets voor tegen Dominik Hrbaty. Hij had moeite met de wind en kwam slecht in zijn spel. De derde set ging naar de Slowaak Hrbaty. In de vierde set kwam Henman weer in zijn spel en bleek te sterk voor Hrbaty. Hij won de partij met 6-1, 7-5, 5-7, 6-2.

De partij tussen Federer en Agassi was een echte thriller. Met een 2-1 voorsprong in sets mocht Federer vandaag begonnen. Agassi speelde echter scherp en wist de vierde set te winnen. In de laatste set was het spannend, maar Federer speelde machtig. Hij gaf geen kansen weg op eigen service en brak de service van Agassi. Federer won uiteindelijk in 6-3, 2-6, 7-5, 3-6, 6-3.

Zowel Federer als Agassi hadden last van de wind. Agassi zei achteraf: "Niemand houdt van de wind. Het gaat er alleen om of je er net een iets kleinere hekel aan hebt dan je opponent. Ik heb me er altijd vrij goed thuis in gevoeld. Ik ben 34 jaar, daar wil ik nu niet meer over klagen." Ook Federer vond het moeilijk spelen: "Het was heel, heel zwaar. In zulke slechte omstandigheden heb ik nog maar zelden gespeeld."

PS2 controller voor één hand

Speciaal voor de MMORPG Final Fantasy XI is gisteren een controller voor slechts ťťn hand aangekondigd.

De simpele besturing van Final Fantasy XI zorgt ervoor dat gamers enkel het D-pad en vier knoppen nodig hebben en dat is dan ook alles wat op de controller te vinden is.

De nieuwe controller zal 13 september in Japan uitkomen en zal gebruikt kunnen worden bij alle spellen waar enkel het D-pad en vier knoppen gebruikt worden. Het is erg onwaarschijnlijk dat deze controller naar Europa zal komen.

Ninja Gaiden Hurricane Pack 2 deze maand beschikbaar

Een aantal weken geleden kwam voor Ninja Gaiden de hurricane pack uit. De (gratis!) uitbreiding bevatte nieuwe wapens, nieuwe monsters en zorgde voor een nog snellere gameplay. Alsof dat nog niet genoeg is komt op 27 september de 2e (gratis!) update uit, genaamd Hurricane Pack 2. Voorlopig is alleen bekend dat er een compleet nieuw level inzit.

Dit nieuwsbericht is te vinden in de Xbox-live opties van Ninja Gaiden.

Dode bij schietpartij in Roermond

Sjoerd102 had ons via de nieuws-submit te melden:

Bij een schietpartij in Roermond is een dode gevallen. Twee groepen raakten vanavond in de wijk Roermondse Veld slaags met elkaar, waarna de ruzie ontaardde in een schietpartij. Van beide kanten werd geschoten waarbij een paar gewonden vielen. Een van hen werd door vrienden naar het ziekenhuis gebracht.

Een andere man werd zwaar gewond met een ambulance afgevoerd. In het ziekenhuis bleek dat hij overleden was. De gewonde man is door de politie van de Limburgse stad aangehouden. De anderen zijn voortvluchtig.

[UPDATE] Singstar Party aangekondigd

Na het originele singstar spel is het nu tijd om samen met je vrienden te gaan zingen in het nieuwe Singstar Party. Zing duetten, solos, battles en andere variaties op de originele gameplay.

Natuurlijk zitten in dit spel nieuwe liedjes waardoor het ook leuk is voor iedereen die al op de liedjes van het eerste deel is uitgekeken.

De features van het spel zijn:
* 30 nieuwe liedjes, inclusief de originele videoclip
* uitgebreide multiplayer opties, speel met tot acht mensen samen.
* compatible met de eye-toy. Zie jezelf zingen op tv!
* het gebruik van de liedjes van singstar 1 in dit nieuwe spel door de disc van singstar in te laden
* de mogelijkheid om jezelf te horen zingen en je kunsten op te slaan op een memorycard

Het spel is los te verkrijgen of als een pakket met daarin twee USB microfoons die op de PlayStation 2 kunnen worden aangesloten.

[UPDATE]
Er zijn twee screenhots vrijgegeven van het nieuwe spel:Man met hoofd klem tussen slagboom

Icoon opmerkelijk nieuwsDe politie van het plaatsje Schipholdijk moest donderdagmiddag een onbekende man uit een benauwde positie bevrijden. Door nog onbekende oorzaak was de man met zijn hoofd tussen de slagboom van een brug en het blok waaraan deze is vastgemaakt klem komen te zitten. Zowel de politie als de gealarmeerde brandweer wist niet met welke knop de slagboom zou openen. Omdat het risico bestond dat de slagboom bij een gok juist verder dicht zou gaan, werd de boom aan stukken gezaagd.

Tot nu toe kan de politie niet zeggen hoe de man klem is komen te zitten. Toen de man werd aangetroffen was hij bewusteloos en in diezelfde toestand werd hij naar het ziekenhuis vervoerd. Eenmaal in het ziekenhuis bleek hij niet ernstig gewond en kon hij niet veel later uit eigen beweging weer naar huis.

Omdat de stoplichten van de brug zijn verbonden aan de verkeerslichten van de openbare weg, was het verkeer nabij de brug nog geruime tijd ontregeld.

Full Spectrum Warrior bereikt gouden status op de PC

Het spel Full Spectrum Warrior heeft de gouden status bereikt. Naar alle waarschijnlijkheid zal het spel rond 20 september in de winkels verkrijgbaar zijn. Het spel is al een aantal weken uit op de Xbox en is een redelijk succes te noemen. De PC-versie is aangepast aan het gebruik van de muis en het toetsenbord. Er zijn ook 2 extra levels aan het spel toegevoegd die niet in de Xbox-versie zaten en ook de textures en resolutie zijn verhoogd in de PC versie. Pandemic Studios heeft alle vertrouwen in het succes van FSW op de PC.

Stijging winkeldiefstallen in Nederland

ReadMe had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Algemeen nieuwsHet aantal winkeldiefstallen in Nederland is de afgelopen twaalf maanden sterk toegenomen. In de rest van Europa is daarentegen een grote daling te zien in het aantal winkeldiefstallen.

In de twaalf maanden gemeten tot juli van dit jaar bedroeg de totale schade door winkeldiefstal in de 24 Europese landen ruim dertig miljard euro, het laagste cijfer sinds 2000. De voornaamste redenen voor de stijging in Nederland is de grote belangstelling van bendes uit het Oost-Europa voor Nederland. De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) zegt dat de politie haar best doet tegen de georganiseerde misdaad, maar die moeite haalt vooralsnog weinig uit.

Het aantal diefstallen door het eigen personeel blijft ook een groot probleem. In Nederland pleit de RND pleit voor het snel publiceren van foto's van winkeldieven. De landen uit Midden- en Oost-Europa, met uitzondering van de Baltische staten, hebben het meest te maken met diefstal van het eigen personeel. Lijstaanvoerder is Polen, waar 38% van de totale diefstal gepleegd wordt door personeelsleden. In West-Europa scoren Engeland en Noorwegen hoog op dit vlak.

Brandweerlieden onwel na brand in Born

Na een brand in het Limburgse Born zijn vijf brandweerlieden in het ziekenhuis opgenomen met klachten over misselijkheid, hoofdpijn en irritaties aan de luchtwegen. De brand woedde vanochtend bij autofabrikant NedCar. De vijf waren als een van de eersten ter plaatse en waren in de nabijheid van de loods op het terrein aan het blussen.

In de loods waren chemicaliŽn opgeslagen. Er kwamen bij de brand gevaarlijke stoffen vrij die met name in de directe omgeving een hoge concentratie hadden. Het vuur sloeg over naar de productieruimte waar plaatwerken voor auto's worden gemaakt.

Hoe de brand is ontstaan is vooralsnog niet bekend. Persoonlijke ongevallen hebben zich niet voorgedaan.

Audina-effect voor het badminton

Dat goede prestaties en belangstelling meer sporters opleveren wordt algemeen aangenomen. Na de Olympische medaille van Mia Audina hebben verschillende badmintonclubs al gemeld een duidelijk effect ervan te zien.

Bij het begin van het nieuwe seizoen meldt meestal nog slechts een enkele speler zich aan. Bij grote clubs als Duinwijck in Haarlem en BV Almere hebben twintig nieuwe leden zich aangemeld en bij een kleinere club als SV Metoer in Muntendam kwamen er zestien leden bij. De clubs geven aan dat ze denken dat deze opleving komt door de prestatie van Audina.

Ook de uitgebreide aandacht die het Olympisch badminton op televisie kreeg, zal hebben bijgedragen. Ook de badmintonbond krijgt meer vragen dan normaal van mensen die een club zoeken. Audina zelf speelt komend weekeinde weer gewoon competitie met Velo uit Wateringen tegen Van Zijderveld in Amstelveen.

Neve Campbell niet naakt in bijzijn vader

keetar had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Showbiz nieuwsActrice Neve Campbell wil de premiŤre van haar nieuwste film niet zien in bijzijn van haar vader. De reden is dat ze zich schaamt voor de naaktscenes in de film. Ze heeft haar vader uitgenodigd om bij de vertoning tijdens het filmfestival van Toronto aanwezig te zijn, maar zelf laat ze de voorstelling in de stad waar ze vandaan komt aan zich voorbij gaan.

De film 'When Will I Be Loved' zou vrij expliciete vrijscŤnes bevatten. Vader Campbell, een voormalig dramaleraar, zei tegen zijn dochter dat ze zich niet moest schamen. "Ik begrijp kunst en ik begrijp dit soort dingen. Ik red me wel, geen zorgen. Ik kom er wel overheen", aldus de vader van Neve. De 30-jarige actrice was desondanks niet te vermurwen. "Ik kan gewoon niet naast hem zitten tijdens het bekijken van de seksscŤnes. Ik bedoel, Ik ben naakt, echt poedelnaakt!" Eerder voerde Campbell haar broer dronken, voordat ze hem de film liet zien.


Neve Campbell

Straf van 57 punten in Rusland

De Russische tweede divisieclub Sodovik heeft van de Russische voetbalbond een straf gekregen van 57 punten. Dit omdat de club een niet-speelgerechtigde speler had opgesteld.

Sodovik stond met 66 punten uit 26 wedstrijden aan kop in de Russische tweede divisie. De Georgische verdediger Zviad Dzheladze blijkt achteraf echter niet over een geldig Russisch paspoort te beschikken en was daarom niet speelgerechtigd. Alle wedstrijden waarin hij meespeelde zijn omgezet in een 3-0 verlies voor de club.

De verdediger speelde mee in 19 gewonnen wedstrijden en nu die zijn omgezet in verlies heeft de club 57 punten minder en komt daarom op de laatste plaats in de competitie terecht. In plaats van de promotie, waar de stad Sterlitamak naar uitkeek, moet de club nu vechten voor behoud. In tien wedstrijden moet de club 17 punten inhalen op andere clubs voor een veilige plaats. Als de club degradeert, gebeurt dat ook nog naar de amateurcompetitie en verliest de club de status van profclub.

[UPDATE] Demo FIFA 2005 is online

Vandaag is bekend geworden dat om 5 uur vanmiddag de demo van FIFA 2005 te downloaden is. De demo is 86MB groot en bevat precies ťťn helft van 6 minuten tussen Arsenal en AC Milan in het stadion Highbury. Alle opties behalve "Play Now" zullen uitstaan en ook is de demo niet voorzien van commentaar. Dit is volgens EA gedaan om het formaat van de demo een beetje beperkt te houden.

De demo zal te downloaden zijn op www.fifa2005.ea.com

Boxart FIFA 2005


Update: Op dit moment is de demo nog steeds niet beschikbaar. Wanneer hij er precies zal zijn nu is nog niet geheel duidelijk.


Update: De demo is nog niet via de Fifa 2005 site beschikbaar, maar op worthplaying vind je meerdere mirrors.
Ook via EA zelf is de demo inmiddels verkrijgbaar.

Brand woedt in winkelcentrum Roosendaal

Lynx666, Marcel en -Frankie- hadden ons via de nieuws-submit te melden:

De brand die afgelopen nacht vijf winkels in Roosendaal verwoestte is tijdens het nablussen weer opgelaaid. Het blussen wordt bemoeilijkt door het massaal toegestroomde publiek.

Afgelopen nacht brak er tussen 02:00 en 03:00 brand uit in een voormalige meubelzaak aan de Nieuwe Markt. Het vuur sloeg over op een uitzendbureau, een kapsalon, een softwarezaak, een modewinkel en een brillenwinkel, die allen in brand kwamen te staan. Nog eens vier andere winkels liepen rook- en waterschade op. De brandweer van Roosendaal kreeg hulp van omliggende korpsen en er werden meerdere blusvoertuigen en hoogwerkers ingezet. Rond zeven uur vanmorgen werd het sein brandmeester gegeven, waarna men begon met nablussen.

Dit nablussen ging dus niet echt goed, op dit moment is het vuur weer opgelaaid en staat ook de Blokker in brand. Het vuur woedt op enkele tientallen meters van de kermis, die draait echter gewoon door. Alleen het afsluitende vuurwerk is afgelast.

De oorzaak van de brand van vannacht is nog niet bekend, brandstichting wordt niet uitgesloten.Foto met dank aan Lynx666.

Afpersers bedreigden topspringpaard

Een topspringpaard is het mikpunt geweest van afpersers. De eigenaar, een zakenman uit Enschede, moest het dier laten onderduiken om te voorkomen dat topcriminelen het paard iets zouden aandoen. De 59-jarige zakenman zegt tussen 2001 en april 2004 te zijn geterroriseerd door de 39-jarige B. uit Enschede en de 38-jarige Van der G. uit Glanerbrug. Het tweetal zou 15 miljoen euro van hem hebben geŽist.

Springpaard De Sjiem was bij de Olympische Spelen van 2000 met ruiter Jeroen Dubbeldam nog goed voor een gouden medaille. De eigenaar, de schoonvader van Dubbeldam, hoorde vorig jaar dat zijn afpersers hun oog hadden laten vallen op De Sjiem. Toen ťťn van de criminelen was gesignaleerd in de wei waar het paard liep, raakte de bezitter in paniek. Hij wisselde het paard voor een ander paard, en liet de manege in de gaten houden door de politie.

De EnschedeŽr zegt zijn afpersers 300.000 euro te hebben betaald. "Ik was vogelvrij en de politie kon niets uitrichten, omdat er destijds nog geen bewijzen waren. Wel stonden de afpersers dagelijks voor mijn deur. Ik ging er bijna aan onderdoor", aldus de zakenman. Inmiddels is Justitie overtuigd van de schuld van de beide verdachten. Volgens officier van justitie G. Dam worden de mannen verdacht van nog twee afpersingszaken. Hiervoor verschijnen ze in november voor de rechter. De ontkennende verdachten zouden in de jaren 90 tot een knokploeg hebben behoord die zich in de Twentse seksindustrie geregeld schuldig maakte aan mishandelingen.

Springpaard De Sjiem
De Sjiem met ruiter Jeroen Dubbeldam

Happy Birthday!

Allereerst mensen, wil ik jullie een stukje taart aanbieden, dat nog van gisteren over was.

Eerst ging ik in een Surinaams schooluniform naar school, maar op mijn verjaardag heb ik besloten om mijn Zeeman overhemd aan te doen. Dit is eigenlijk wel een speciaal overhemd, omdat ik aan de voorkant, daar waar het borstzakje zit, 2Mini met een gelpen heb geschreven. Het ziet er wel aardig uit. Dit had ik trouwens gedaan alleen voor het schoolfeest. Roxy wilde dat we beiden helemaal in het wit gingen met een rood accent. Het thema was overigens Havana .

Maar goed, iedereen vroeg dus natuurlijk: "Waarom 2Mini echt?!" op een kakkermanier. Tja, wat wil je als je op een kakkersschool zit. Toevallig had ik de avond ervoor goed geslapen, dus ik was weer helemaal hyper. Ik antwoorde dus: "Sup... this the shit weetje..."

Ik wil niet zeggen dat ik me lekker voelde, omdat ik een jaartje ouder was, maar gewoon, ik had goed geslapen.
En als ik nu eenmaal helemaal hyper ben, dan ben ik in een goeie bui. Ik nam dus zo'n 10 mensen mee naar de warung (surinaams/ javaans eethuis) waar ik werk. Gelukkig zat de stemming er goed in en werd het nog een leuke dag.

Maar natuurlijk... natuurlijk kan ik niet al mijn weblog vrienden onuitgenodigd voor een feestje laten. Daarom geef ik jullie hierbij een uitnodiging voor mijn party! Vele leuke en bekende mensen komen. Zoals een goeie vriendin Jordan Capri in de partybus lounge. Wat sletjes bij de dance section. Wat kakkermeisjes in de Denmark Hall. Van het ene land, gaan we naar de andere.. naar de United States of America. Een party is niks zonder originele partyhoertjes. En als laatst, represent Azie natuurlijk ook. Bekende mensen zoals Lange Frans, Baas B en Ali B komen natuurlijk ook, maar niet zonder Tara Reid.
Dit meisje gaat overigens achter een van de draaitafels staan.

"Let's pump up the volume and get that beat started, show everything you have, just be retarted."

ben 17 geworden trouwens...

Screenshots van nieuwe Wario Ware en Yoshigame

Na het succes van Wario Ware voor de GBA en de Gamecube zou Nintendo gek zijn om geen vervolg uit te brengen. De ontwikkeling van het tweede deel volgt dan ook gestaag. Verder is er nog niks bekend over de game, maar het is te hopen dat deel twee de nodige verniewing met zich meebrengt. Dezelfde formule met andere spelletjes zal waarschijnlijk niet gaan werken. Nintendo kennende zullen ze genoeg vernieuwende elementen kunnen verzinnen om ook deze game weer aantrekkelijk te maken.

Rechtsboven zijn de eerste beelden van de nieuwe Yoshigame voor de GBA te vinden, die al eerder werd aangekondigd. De naam van de nieuwe game is ondertussen ook bekend: 'Yoshi's Universal Gravitation'.

Aan de screenshots te zien lijkt de game in ieder geval grafisch erg op Yoshi's Story voor de N64. Deze platformgame in tekenboekstijl was niet echt een succes, mede door de lage moeilijkheidsgraad. Zou dit Yoshi's eerste topgame worden waarin hij helemaal alleen (SMW2 had nog altijd Baby Mario opsleeptouw) de hoofdrol speelt?

Dufaux stopt met wielrennen

Laurent Dufaux stopt aan het eind van dit seizoen met wielrennen na een loopbaan van 14 jaar.

De 35-jarige Zwitser verschijnt aankomende week, in de ronde van Lazio, voor het laatst aan de start. Dufaux, nu rijdend voor Quick Step - Davitamon reed in het verleden onder meer voor Festina, ONCE en Saeco.

Dufaux won in zijn lange loopbaan onder meer een etappe in de Tour en de Vuelta en de WB-wedstrijd Kampioenschap van ZŁrich in 1996. In 1996 werd Dufaux bovendien vierde in de Tour de France.

Freire wint zesde etappe Vuelta

Rabobank heeft het eerste succes van deze Vuelta binnen. Oscar Freire wist vandaag de massasprint te winnen.

In het begin van de etappe was het even schrikken voor een aantal favorieten. Er was een groep van 30 man ontsnapt en favorieten Oscar Sevilla en Isidro Nozal waren met die groep meegesprongen. De grote ploegen lieten zich echter niet in de luren leggen en pakten de kopgroep terug.

Kevin Hulsmans, Martin Hvastija en Manuel Quinziato kregen wel de ruimte om voor de dagzege te gaan. Ze kregen maximaal acht minuten voorsprong, maar het peloton rekende ze tegen het einde van de etappe weer in.

In het slot van de etappe zat nog een beklimming van de tweede categorie. Het peloton viel uit elkaar, maar omdat er vooraan niet werd doorgereden kwamen grote groepen renners terug. Alessandro Petacchi bleef echter op achterstand en kon dus niet meesprinten.

In de massasprint leek Zabel zijn kans te pakken. In de laatste meters kwam Oscar Freire echter nog over hem heen. Stuart O'Grady werd derde. Voor Freire was het de eerste zege sinds Milaan - San Remo.

Uitslag:
1. Oscar Freire (Spa) 3.48.23
2. Erik Zabel (Dui) z.t.
3. Stuart O'Grady (Aus) z.t.
4. Cristian Moreni (Ita) z.t.
5. Mig.Ang.Martin Perdiguero,Spa z.t.
6. David Fernandez Domingo,Spa z.t.
7. Stefano Garzelli (Ita) z.t.
8. Alejandro Valverde (Spa) z.t.
9. Juan Manuel Garate Cepa (Spa) z.t.
10. Luis Pasamontes Rodriguez,Spa z.t.
11. Pedro Horillo (Spa) z.t.
12. Luis Perez Rodriguez (Spa) z.t.
13. Roberto Sgambelluri (Ita) z.t.
14. Aitor Gonzalez Jimenez (Spa) z.t.
15. Damiano Cunego (Ita) z.t

Klassement:
1. Manuel Beltran (Spa) 22.35.39
2. Floyd Landis (VS) z.t.
3. Denis Mentsjov (Spa) + 0.04
4. Alejandro Valverde (Spa) + 0.09
5. Cadel Evans (Aus) + 0.16
6. Benoit Joachim (Lux) + 0.23
7. Francisco Mancebo (Spa) + 0.39
8. Carlos Garcia Quesada,Spa + 0.47
9. Victor Hugo PeŮa (Col) z.t.
10. Tyler Hamilton (VS) + 0.50
11. Aitor Gonzalez (Spa) + 0.52
12. Santiago Perez (Spa) + 1.01
13. Roberto Heras (Spa) + 1.07
14. Carlos Sastre (Spa) z.t.
15. Dario David Cioni (Ita) + 1.14

Meisje verzint verkrachting tijdens schoolkamp

Rabrynil had ons via de nieuws-submit te melden:

Een 17-jarig meisje uit Nijmegen dat vertelde dat ze verkracht was op een schoolkamp in Overasselt, heeft gelogen. Tegenover de politie heeft ze verklaard dat ze de verkrachting heeft verzonnen.

Het meisje vertelde een leraar dat een 17-jarige medescholier haar verkracht zou hebben. Aangezien ze ook licht gewond was, nam hij haar mee naar een ziekenhuis. Later deed ze aangifte. De jongen vertelde echter dat hij seks met haar had gehad op vrijwillige basis. Toen de politie het meisje opnieuw hoorde, gaf zij dat ook toe.

De jongen is woensdagavond weer in vrijheid gesteld. Of het kamp nog doorgaat is niet bekend.

Uitwedstrijden Oranje mogelijk niet op tv

Het sportmarketingbureau Sportfive vraagt zoveel geld voor de rechten van de uitwedstrijden van het Nederlands elftal van de kwalificatie voor het WK 2006, dat de kans bestaat dat deze wedstrijden niet op televisie te zien zullen zijn.

De drie grote tv-bedrijven in ons land (Publieke Omroep, RTL en SBS) vinden het bedrag van 1 miljoen euro per wedstrijd te duur. Sportfive bezit de rechten van de duels.

Volgens chef sport L. MŁller van SBS zijn ook de NOS en RTL Nederland niet van plan ruim een miljoen te betalen voor een uitwedstrijd van Oranje. SBS zendt nu wel de thuiswedstrijden uit. "Maar het bedrag dat nu wordt gevraagd is bijna het dubbele van wat we voor de thuisduels moeten betalen. De volgende wedstrijd is op 9 oktober tegen MacedoniŽ. Als Sportfive deze krankzinnige woekerprijs niet verlaagt, dan betwijfel ik of dit duel in beeld komt. Maar voor die datum is er natuurlijk nog heel wat mogelijk. Het verbaast ons zeer dat ze deze prijs vragen; die verdienen we niet eens voor de helft terug via reclames", zo zegt MŁller.

De fractie van de SP heeft donderdag Tweede-Kamervragen gesteld over de kwestie aan staatssecretaris Van der Laan (Media). De partij wil vermijden dat de wedstrijden achter de decoder verdwijnen. "Er moet maar eens een goed gesprek worden gevoerd met de KNVB en de NOS, want Oranje hoort voor iedereen toegankelijk te zijn. De commercie in het voetbal heeft voor de supporters al genoeg verknald", zegt SP-woordvoerster F. Vergeer.

Overigens zei Van der Laan gisteren in de Tweede Kamer dat wedstrijden van Oranje op een 'evenementenlijst' staan die uitgezonden moeten worden op een 'open net'.

Uitwedstrijden Oranje mogelijk niet op tv

borisz had ons via de nieuws-submit te melden:

Het sportmarketingbureau Sportfive vraagt zoveel geld voor de rechten van de uitwedstrijden van het Nederlands elftal van de kwalificatie voor het WK 2006, dat de kans bestaat dat deze wedstrijden niet op televisie te zien zullen zijn. De drie grote tv-bedrijven in ons land (Publieke Omroep, RTL en SBS) vinden het bedrag van 1 miljoen euro per wedstrijd te duur. Sportfive bezit de rechten van de duels.

Volgens chef sport L. MŁller van SBS zijn ook de NOS en RTL Nederland niet van plan ruim een miljoen te betalen voor een uitwedstrijd van Oranje. SBS zendt nu wel de thuiswedstrijden uit. "Maar het bedrag dat nu wordt gevraagd is bijna het dubbele van wat we voor de thuisduels moeten betalen. De volgende wedstrijd is op 9 oktober tegen MacedoniŽ. Als Sportfive deze krankzinnige woekerprijs niet verlaagt, dan betwijfel ik of dit duel in beeld komt. Maar voor die datum is er natuurlijk nog heel wat mogelijk. Het verbaast ons zeer dat ze deze prijs vragen; die verdienen we niet eens voor de helft terug via reclames", zo zegt MŁller.

De fractie van de SP heeft donderdag Tweede-Kamervragen gesteld over de kwestie aan staatssecretaris Van der Laan (Media). De partij wil vermijden dat de wedstrijden achter de decoder verdwijnen. "Er moet maar eens een goed gesprek worden gevoerd met de KNVB en de NOS, want Oranje hoort voor iedereen toegankelijk te zijn. De commercie in het voetbal heeft voor de supporters al genoeg verknald", zegt SP-woordvoerster F. Vergeer.

Overigens zei Van der Laan gisteren in de Tweede Kamer dat wedstrijden van Oranje op een 'evenementenlijst' staan die uitgezonden moeten worden op een 'open net'.

Explosieven gevonden in Russische bioscoop

junkieXXXL had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuws In een bioscoop in Sint Petersburg in Rusland is meer dan een kilo aan explosieven ontdekt. De politie vond negenhonderd gram plastic explosieven, tweehonderd gram dynamiet, zelfgemaakte ontstekingen, een wapen en kogels. Naar aanleiding van de vondst zijn een aantal mensen gearresteerd. Dat meldde de plaatselijke politie en het ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag. Het bioscoopgebouw werd sinds zes maanden gerenoveerd.

Rusland verkeert in een verhoogde staat van paraatheid na de recente reeks aanslagen. Volgens bronnen binnen de veiligheidsdiensten van Rusland zouden de gearresteerde personen criminelen zijn.

Bij aanslagen door Tsjetsjeense rebellen is het al eerder gebeurd dat er voor de aanslagen explosieven op locatie werden verstopt. Bij de gijzeling in een musicaltheater in Moskou in oktober 2002, waarbij 130 mensen om het leven kwamen, hadden handlangers van de rebellen ook vooraf explosieven in het theater verstopt.

Ook in de school in Beslan, waar vorige week een gijzelingsdrama aan honderden mensen het leven kostte, hebben de daders mogelijk vooraf explosieven in de school verstopt. De schoolleiding zou een aantal ontvoerders herkend hebben als bouwvakkers die in de school gewerkt hadden.

Dawn of war demo komt morgen uit

THQ maakte onlangs bekend dat Warhammer 40.000 gold was gegaan en in de winkels zal liggen over een paar weken. Maar je kunt morgen al Relics nieuwe real time strategy PC game spelen. De Dawn of War demo zal bestaan uit zowel een single player missie als een voorproefje van de skirmish mode.

In de 319MB wegende demo leid je de beste soldaten van de mensheid in een vroege campaign missie. De speler kan ook zijn space-marine vaardigheden verbeteren tegen de computer AI op 2 skirmish kaarten.
Nederlander wereldkampioen Magic the Gathering

Een anonieme Fok!er had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Algemeen nieuwsJulien NuijtenDe Nederlander Julien Nuijten is op 15-jarige leeftijd wereldkampioen Magic geworden. Dit is een record, nog nooit wist zo’n jonge speler de titel te behalen. Ook behaalde Julien de titel voor ‘Rookie of the Year’.

Magic the Gathering is het grootste en meest gespeelde trading card game van de wereld. Het spel werd in 1993 bedacht door Richard Garfield en werd daarna in korte tijd razend populair. Hierna volgden velen ander kaartspelen, zoals Pokemon en Yu-Gi-Oh.

Julien had geen beter tijdstip kunnen kiezen om wereldkampioen te worden, dit jaar was het hoogste bedrag ooit verbonden aan de titels. Maar liefst 52.366 dollar mocht de Nederlander mee naar huis nemen.

Nederland overheerste op het toernooi. Maar liefst 2 Nederlanders eindigden in de top 8. Alleen Canada evenaarde dit getal. Kamiel Cornelissen, de tweede Nederlander, viel af in de kwartfinale. Duitsland boekte succes in het teamtoernooi. Ze wonnen met 2-1 van het Belgische team.

Voor meer informatie over het verloop van het tournooi, foto's en video's, check de site van Magic the Gathering

Patty Brard zoekt God bij de EO

Patty Brard gaat naar alle waarschijnlijkheid op zoek naar God. In navolging van Catherine Keyl en Henny Huisman zal Brard voor de Evangelische Omroep (EO) een serie programma's maken waarbij ze op haar geheel eigen manier zoekt naar de diepere betekenis van het christelijke geloof.

De EO heeft Brard zelf benaderd. De omroep zocht naar een uitgesproken televisiepersoonlijkheid en kwam op de diva. Volgens een woordvoerder van de EO is zij wel toe aan een beetje bezinning. Brard heeft echter nog geen toezegging gedaan om God te gaan zoeken. Wel zijn er al gesprekken geweest tussen beide partijen.

Voor het zover is komt eerst Patty's nieuwe programma binnenkort op tv, genaamd Patty's Fort. In de volksmond heet dit programma ook wel de Klysma-show, omdat zij en een handvol BN'ers hun darmen reinigen voor de camera.
Brard
Patty Brard is toe aan bezinning.

Spaanse gevangenis verislamiseert radicaal

Icoon Buitenlands nieuws In de Spaanse provincie Salamance is een gevangenis aan het veranderen in een radicale islamitische instelling. Dat meldt de Spaanse dagkrant El Mundo. Ongeveer 110 islamitische gevangenen zouden hun wil opleggen aan de overige 1400 gedetineerden.

De algemene leeszaal is inmiddels door de islamieten confisqeerd en tot moskee uitgeroepen. Niet-moslims mogen de ruimte niet meer betreden. Ook wordt vijfmaal daags door de gevangenis opgeroepen tot gebed. Dat gebeurt onder meer kort voor middernacht en dan weer heel vroeg in de morgen hetgeen de woede wekt bij de andere slapende gevangenen.

Hoewel de cipiers trachten de fanatieke islamieten gescheiden te houden van de rest, meldt een medewerker dat de gevangenis nog altijd een kruitvat is. Andere gedetineerden zijn de fundamentalistische medegevangenen meer dan beu.

'Kok duwde duurdere HSL door strot PvdA'

Icoon politiek binnenland nieuws Voor de commissie-Duivestijn is vandaag het PvdA-Kamerlid Van Heemst verschenen. Hij deed daarbij een opvallende uitspraak. Premier Kok zou de dure tunnel voor de HSL onder het Groene Hart, en daarmee de aanleg van deze hogesnelheidsverbinding, in 1996 door de strot van de PvdA-fractie hebben geduwd. De tunnel maakte het tracť 900 miljoen euro duurder.

Van Heemst was destijds een vurig voorstander van een alternatief plan en wilde er een motie over indienen. Volgens de politicus zinspeelde Wim Kok erna op een kabinetscrisis tijdens een onderonsje.

Het was Van Heemst gelijk duidelijk dat hij de motie, die hij samen met D66 indiende, moest intrekken. De PvdA-fractie besloot toen terug te gaan naar het voorstel van de tweede voorkeur, welke enkel door de VVD werd gesteund.

KNVB maakt excuses aan TsjechiŽ

KNVB-directeur Henk Kesler heeft namens de Nederlandse voetbalbond zijn excuses aangeboden aan TsjechiŽ.

In het programmaboekje, dat door de KNVB was opgesteld voor de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Oranje en TsjechiŽ, stond dat middenvelder Marek Heinz een zoon was van bondscoach Karel BrŁckner. Dit blijkt echter enkel een roddel te zijn.

Bovendien stond in het programmaboekje ook de verkeerde vlag afgedrukt bij TsjechiŽ, en klopte het Tsjechisch volkslied, dat werd gespeeld in de Amsterdam ArenA. niet.

Georgina Verbaan in Evakostuum

Quartz had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Showbiz nieuws
Actrice en zangeres Georgina Verbaan is ingegaan op een aanbod van maandblad Playboy voor een naaktreportage. Het blad waarin Georgina in Evakostuum is te bewonderen, wordt vanaf 12 november verkocht.

Georgina, bekend van de serie 'Goede Tijden, Slechte Tijden' en films als 'Costa!' en 'Volle Maan', was nog niet eerder naakt te zien. Voor het maandblad maakt ze, volgens eigen zeggen, een uitzondering. Haar vriend Jort Kelder zei dat hij aan de ene kant trots is, maar dat het hem aan de andere kant wel een apart gevoel geeft dat heel Nederland zijn vriendin naakt kan zien.

Dit jaar komen er nog twee films uit waarin Georgina acteert, namelijk 'Eric of 't klein Insectenboek' en 'Amazones'.
Georgina Verbaan
Georgina Verbaan

Dead or Alive Ultimate Limited Edition Controllers

Voor Dead or Alive Ultimate zijn speciale limited edition Xbox controllers op de markt verschenen. De controllers zijn voorzien van fraaie plaatjes van drie verschillende DOA babes; Kasumi, Lei Fang en Tina.

De controllers worden ontwikkeld door NubyTech in opdracht van Tecmo, dat eerder ook al verantwoordelijk was voor de Ninja Gaiden controller. Of de controllers ook naar Nederland komen is nog niet bekend. Wel kun je ze online bestellen bij gamestop

Football Manager 2005 details

Een medewerker van Sports Interactive heeft een aantal zaken voor Football Manager 2005 bekend gemaakt. Zo komen er bijvoorbeeld 51 (!) speelbare landen. De rest vind je hieronder:

Playable first-team divisions 158
Playable first teams 2,351

Playable reserve-team divisions 70
Playable reserve teams 1,000

Youth-team divisions 117
Youth teams 1,651

Total league divisions 345
Total league teams 5,002

Maximum number of playable international teams 94
3 Levels of international team (First, Under-21, Under-19)
Under-23 teams (Olympics) 16

Total of playable international teams 298

Total number of playable teams 5,300

Voor Nederland zijn er twee speelbare divisies, de Holland Casino Eredivisie en de Gouden Gids Divisie. Een complete lijst van divisies per land vind je HIER!

Vrouwgerichte gamebeurs van start

Een nieuwe gamebeurs voor en over vrouwen is vandaag van start gegaan in Austin, Texas. De beurs wordt georganiseerd door de Women's game Conference en richt zich vooral op de manier waarop vrouwen betrokken zijn bij games. Zo zullen er presentaties zijn over de rol van vrouwen bij de ontwikkeling van games, maar ook de rol van vrouwen Ūn games.

Het is geen conferentie waar men zomaar even voor de lol heen kan gaan, het goedkoopste kaartje (voor studenten) kost al $85. De conferentie is dan ook vooral gericht op developers en publishers, en niet op het gewone publiek. Voor dat geld mag je trouwens ook een bezoekje brengen aan de Austin Game Conference, een beurs die zich richt op het online multiplayer aspect van games.

Blunder politie stelt verdachte op vrije voeten

junkieXXXL, Bas028 en Freeflyer hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Een blunder van de politie heeft ervoor gezorgd, dat een 21-jarige verdachte weer op vrije voeten is gesteld. De Pool had een 85-jarige vrouw uit de Gelderse plaats Vaassen tijdens een overval op haar ernstig mishandeld. Vermoedelijk is de man dankzij de vrijbrief het land uitgevlucht.

De fout is ontstaan, doordat de dader niet op heterdaad betrapt kon worden. Hierdoor moest de politie aan het Openbaar Ministerie toestemming vragen om de man op te pakken. Die toestemming bleek na arrestatie van de man niet verleend te zijn, dus moest de politie hem op bevel van de officier van justitie laten gaan.

Panis stopt met Formule 1-races

Olivier Panis zal na dit seizoen stoppen als rijder in de
Formule 1-races. Hij blijft de komende twee jaar nog wel testrijder bij Toyota en zal ook promotionele activiteiten blijven verrichten voor het team.

De positie van Panis stond al langer onder druk. Na het aantrekken van Ralf Schumacher bleven er geruchten gaan dat Toyota nog een tweede coureur zou aantrekken. Nu heeft de 38-jarige coureur een respectvol einde van zijn formule 1-loopbaan gerealiseerd. Hij blijft aan Toyota verbonden als testrijder en als adviseur van Toyota Drivers' Academy, een programma voor jonge coureurs.

Panis gaf in een verklaring aan lang te hebben getwijfeld: "Mijn beslissing komt na maanden van diep nadenken. Ik ben blij dat Toyota langer van mijn diensten gebruik wil maken. Ik heb een sterke relatie met iedereen bij Toyota en ik ben erg tevreden dat ik mijn werk als teamvertegenwoordiger op en buiten het circuit kan voortzetten."

Teambaas Tsutomu Tomita is blij dat Panis bij het team betrokken blijft: "We zijn erg blij dat Olivier ons aanbod om nog twee jaar bij Toyota te blijven heeft geaccepteerd. Zijn input is voor ons team van onschatbare waarde en we zien zijn rol als cruciaal voor de toekomstige ontwikkeling van het team. Zijn uitstekende technische feedback kan goed worden benut in zijn testrol."

Schotse Hooglanders in strijd tegen homo's

Beasjtie had ons via de nieuws-submit te melden:

Het recreatiegebied Spaarnwoude wil Schotse Hooglanders in gaan zetten als middel tegen homo's die in het openbaar de liefde bedrijven. Het idee van de runderen in te zetten tegen de overlast van een bepaalde groep is geopperd door bestuurslid van Hoogdalem-Arkema van het recreatieschap.

Volgens het bestuurslid zijn het vooral de bezoekers van het Westhoffbos en het Noorderbos die klagen over mensen die hier hun seks beleven. Het bestuurslid verklaart: "Ik heb niets tegen mensen die seks bedrijven, maar wel in het openbaar. Dat kan natuurlijk niet op plekken waar mensen hun hond uitlaten of met hun kleinkinderen wandelen."

Student kraakt eeuwenoud wiskundig vraagstuk

Knilessew en plakkert- hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Een Eindhovense student aan de Fontys Hogeschool heeft een eeuwenoud wiskundeprobleem gekraakt. De student, G. Uytdewilligen, bedacht na twee jaar puzzelen een formule waarmee de nulpunten van elke wiskundige vergelijking berekend kunnen worden.

De Fontys Hogeschool Toegepaste Natuurwetenschappen waar Uytdewilligen studeert noemt de ontdekking " een enorme wiskundige doorbraak". In 1832 werd voor de laatste keer geprobeerd de formule te berekenen.

Uytdewilligen zelf verklaarde dat juist gezien die eeuwenlange worsteling het "een uitdaging" was het puur theoretische vraagstuk op te lossen. "Ik voelde me altijd al thuis in het denken in abstracties. Vooral de hogegraadsvergelijking van de nulpunten intrigeerde me omdat wetenschappers hier al sinds eeuwen een oplossing voor proberen te vinden."

Vier nieuwe kandidaten Pro Tour

De UCI heeft vier nieuwe kandidaten goedgekeurd om deel te nemen aan de Pro Tour. Het Belgische Davitamon-Lotto, het Spaanse Euskaltel en de Italiaanse teams Fassa Bortolo en Liquigaz staan op de voorlopige lijst van teams.

Door de commissie die de inschrijvingen beoordeelt, zijn met deze teams erbij 17 teams goedgekeurd voor deelname. Volgend jaar zullen echter maar 18 teams mogen deelnemen. In november zal de uiteindelijke teamkeuze bekend worden gemaakt.

Indien deze teams de bankgaranties kunnen geven, een goede rennerslijst kunnen inleveren en verschillende randvoorwaarden niet worden veranderd, zullen waarschijnlijk geen wijzigingen meer worden aangebracht in de lijst met teams. Voor teams die nog niet zijn goedgekeurd is de druk nu erg hoog om de laatste plek te proberen te bemachtigen.

Tot nu toe zijn goedgekeurd voor de Pro Tour:
Quick-Step
T-Mobile
Illes Balears
Liberty Seguros
Gerolsteiner
Phonak
Cofidis
Rabobank
FDjeux.com
Discovery
Crťdit Agricole
CSC
Saunier Duval
Davitamon-Lotto
Euskaltel-Euskadi
Liquigas
Fassa Bortolo

Moskee in Enschede doelwit vandalen

In Enschede is een moskee aan de Tweede Emmastraat afgelopen nacht besmeurd met hakenkruizen. Ook werd gepoogd de moskee in brand te steken. Tegen de deuren van de hoofdingang waren een paar vuilniszakken met huisafval en houten balken gelegd en in brand gestoken.

De brandweer wist door snel in te grijpen te voorkomen dat de brand veel schade aanrichtte. Nu is er slechts lichte rook- en roetschade en een verbrande toegangsdeur.

Naar de reden van de brandstichting en het bekladden kan de politie slechts gissen: ''Het kan om vandalisme gaan, maar ook een racistische achtergrond hebben". Een onderzoek is ingesteld.

ABC-eilanden hebben weinig last van Ivan

Re_plaY had ons via de nieuws-submit te melden:

De Benedenwindse Eilanden hebben relatief weinig last gehad van de orkaan Ivan. De wervelstorm trok vanochtend rond 7.00 uur Nederlandse tijd langs het noorden van Aruba, terwijl de windsnelheid niet boven kracht 5 uitkwam. Op Bonaire en CuraÁao werd windkracht 7 op de schaal van Beaufort gemeten.

Ivan neemt echter nog steeds in kracht toe en kan zich ontwikkelen tot een orkaan uit de zwaarste categorie (vijf). De wervelstorm trekt op het moment richting Jamaica. Het eiland kan rond tussen 14.00 en 17.00 uur Nederlandse tijd de eerste problemen verwachten. Het oog van de orkaan zal vanavond waarschijnlijk recht over de hoofdstad Kingston trekken, waardoor daar windsnelheden van 220 kilometer per uur gemeten kunnen worden.

Vivendi's line-up voor de rest van het jaar!

Vivendi Universal Games heeft zojuist release data vrijgegeven voor hun games van de rest van 2004:

28-sep-04: Evil Genius (PC)
15-okt-04: Crash Bandicoot Twinsanity (PS2)
22-okt-04: Leisure Suit Larry (PC, XBOX)
22-okt-04: Tribes Vengeance (PC)
29-okt-04: Leisure Suit Larry (PS2)
29-okt-04: Men Of Valor: Vietnam (PC, XBOX)
19-nov-04: Spyro A Hero's Tail (PS2, XBOX, GCN)
3-dec-04: Fight Club (PS2, XBOX)
Q4 2004 TBC : World of Warcraft (PC)
Q4 2004 TBC: Half Life 2 (PC)

Klachten over gereformeerde scholieren

Leerlingen van het streng gereformeerde Van Lodensteincollege in Hoevelaken blijken al tijden voor overlast te zorgen als ze met de fiets van en naar school rijden. De reformatorische scholieren zijn herkenbaar doordat de meisjes rokken dragen. De klachten gaan vaak over gedrag dat thuis en op school niet wordt getolereerd, zoals spugen en schelden naar andere weggebruikers.

Een 14-jarige scholier is nu op het matje geroepen omdat hij maandag een 80-jarige man een greppel inreed en hem daar liet liggen. De bejaarde moest uitwijken na een plotselinge manoeuvre van de fietsende scholier, die een sjaggie aan het draaien was. Andere langsfietsende scholieren boden de man wel de hulpende hand aan. Volgens de directeur van de school is de knaap een stukje verderop wel gestopt. Toen hij zag dat anderen zich om het slachtoffer bekommerden, is hij doorgereden. ''Maar dat valt natuurlijk niet goed te praten, wij verplichten hem om langs te gaan bij de man om zijn excuses te maken.''

Bewoners uit Leusden hebben overigens al geregeld geklaagd over het gedrag van de Lodo's, zoals de leerlingen van het college worden genoemd.

De school is wat betreft leefregels die ze stelt wel zeer streng. Zo worden leerlingen geacht ’s zondags zo mogelijk tweemaal de kerk te bezoeken met hun ouders. Jongens en meisjes dienen als zodanig gekleed te gaan, dus zůnder sekseoverschrijding in kleding en uiterlijk. ''Moderne lectuur, televisie, popmuziek, disco en sportverdwazing moeten zorgvuldig gemeden worden. Bijbelse vreemdelingschap past ons'', zo valt onder meer te lezen op de website van de school.

Advocaat redt vrouw uit water

Benky had ons via de nieuws-submit te melden:

Een Rotterdamse advocaat heeft gistermorgen een 18-jarige vrouw gered die van de Erasmusbrug afgesprongen was. Toen de 33-jarige advocaat, die op weg was naar het Gerechtsgebouw, omstanders hoorde roepen dat er iemand in het water lag, aarzelde hij geen moment en sprong in de Maas.

De man zwom naar het meisje toe en greep een reddingsboei die door anderen in het water was gegooid. Daar hielden de twee zich aan vast tot ze met een bootje uit het water konden worden gehaald.

Vrouw vindt klassieke auto in tuin

Icoon opmerkelijk nieuwsEen vrouw uit Welwyn Garden City (Engeland) heeft tijdens het grasmaaien een zestig jaar oude auto ontdekt die begraven was in haar tuin. De eigenaresse, die anoniem wil blijven, belde naar een lokaal archeologenteam toen ze iets van metaal ontdekte onder het grasveld achter haar huis. Na graafwerkzaamheden van het team, haalden ze een unieke Ford V8 Pilot naar boven.

Bedekt met stalen platen onder een frame van spoorbielzen, heeft het geheel waarschijnlijk gediend als schuilplaats tegen luchtaanvallen. De auto, die begraven was zonder motor en wielen, zou rond 1935 zijn gebouwd en had toen een nieuwprijs van 700 euro.

Een Ford V8 club uit Engeland die de auto herkende zei: We zijn compleet verrast. Meestal vinden we dit soort auto's bij mensen in schuurtjes." Een woordvoerder van een oorlogsmuseum zei: "Ik heb er nooit van gehoord, dat een auto als schuilplaats tegen luchtaanvallen werd gebruikt."

Uit onderzoek blijkt dat het voertuig in 1948 door arbeiders ook al eens is opgegraven, maar die hem daarna weer begroeven. Omdat niet bekend is wie de eigenaar van de auto is, wordt er nog besloten of de auto voor bezichtiging wordt hersteld of dat hij weer onder de grond wordt gestopt.
Ford V8 Pilot
Ford V8 Pilot in originele staat

Aanslag bij Australische ambassade Jakarta

TopGear, Re_plaY, Klingon, Ketama9, Sessy, Chillmeister en Mikkel hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Bij een bomaanslag voor de Australische ambassade in Jakarta zijn zeker 8 doden gevallen en meer dan 100 gewonden. De explosie was tot op vijf kilometer afstand te horen en richtte veel schade aan. Volgens AustraliŽ gaat het zeker om een gerichte terreuraanslag tegen hun land.

Wie precies achter de aanslag zit, is niet duidelijk. De Indonesische politie vermoedt dat de terreurdaad het werk is van de Maleisische terreurverdachte Azahari. De MaleisiŽr is ťťn van de spilfiguren van de zuidoost-Aziatische militante terreurgroep Jemaah Islamiyah, die aan al-Qaeda gelinkt wordt.

De Nederlandse ambassade in Jakarta, die in dezelfde straat staat als de Australische, is tot nader order gesloten.

Vandaag werd juist gemeld dat Jemaah Islamiyah eigenlijk ťťn grote terroristische familie is. Onderzoek heeft uitgewezen dat door zeker 100, vooral gearrangeerde, huwelijken er zeer uitgebreide familiebanden zijn tussen leden van het netwerk. Zie hier voor verdere info.

De terreurgroep zat ook achter de bloedige aanslag in 2002 op een discotheek in Bali, waar zo'n 200 doden vielen, meest Australische toeristen.

Dode man in auto gevonden

Icoon misdaad nieuwsOp de parkeerplaats van een restaurant in Esbeek heeft de politie Midden en West Brabant in een auto het ontzielde lichaam van een man gevonden. De man die achter het stuur zat van een voertuig met Belgisch kenteken, bleek te zijn neergeschoten. Toen de politie de man aantrof, bleek de motor van de auto nog te draaien, dat heeft de politie vandaag bekend gemaakt.

De identiteit van de man is nog onbekend. De technische recherche die de zaak in onderzoek heeft, is op zoek naar getuigen die mogelijk iets op de drukke parkeerplaats gezien hebben. Van de daders ontbreekt nog ieder spoor.

Eerste beta patch voor Doom3

De eerste patch voor Doom3 is uitgebracht. Het gaat hier om een Beta versie, die niet officieŽl wordt ondersteunt. Gebruik hiervan is dus geheel op eigen risico. De update brengt een aantal kleine verbeteringen met zich mee, die vooral te maken hebben met het multiplayer gedeelte. Zo is bijvoorbeeld de crash bij een dubbele playernaam in een server verholpen en ook is er nu een eerste cheat detectie systeem. De patch kun je hier downloaden.

De volledige patchlist:

"[...]
GENERAL
- Querying a cvar (typing name with no value on the console) now also prints out help text
- Updated some cvar docs

STABILITY
- Fixed desktop crash when loading a QuickSave made when during influence in EPD Lab in Alphalabs 1
- Fixed game freezing if in-game MP menu is opened just after a change map vote
Passes and just before the map changes.
- Fixed duplicate player names shutting down a server during map changes

INTERFACE
- Fixed scrolling lists with arrow keys while holding control crashing game
- Added toggle functionality to movement commands (i.e. toggle crouch as opposed to holding the button down) - Added in_togglecrouch, in_togglerun, & in_togglezoom
- Added dialog to multiplayer video settings menu telling user that changes require exiting game before they'll take effect
- Fixed remote password field only displaying 3-4 characters at a time. - Fixed g_voteFlags so that spectator and nextmap could be individually toggled - Made print screen bindable.
- Made Alt-Gr (right alt) bindable separately for European versions. For english
versions, right alt and left alt both bind as "alt" so that US users who currently have something bound to right alt don't have their config affected by the update.
- Added mouse wheel scrolling to server list (gui list boxes).

NETWORKING/MULTIPLAYER
- Bumped damage up on rocket jumping in multiplayer
- Decreased damage from chaingun to 25 in multiplayer
- Exploding barrels to full damage to attacker in multiplayer
- Increased height for falling damage in multiplayer
- Made r_skipNewAmbient, r_skipSpecular, r_skipBump, and r_shadows cheat protected
- Made g_fov modifiable in mutiplayer from 90 to 110
- Changed server protocol version from 1.33 to 1.34
- Changed idEntity::SetName to allow entities to be named after startup during network games
- Changed idClass:: PostEventArgs to allow script threads to post events during network games
- Changed net_allowCheats to allow cheat commands during network games
- Fixed projectile launched from wrong position when player exits teleporter while holding fire
- Fixed rocket launcher dealing no splash damage to player at certain angle in Edge 2
- Fixed light from flashlight remaining after player is killed.
- Fixed frags going negative when over 64. Maxfrags now at 100.
- Fixed -1/1 ammo count while dropping weapon in multiplayer
- Fixed no rockets in view-model rocket launcher when first picked up - Exploding barrels now give credit for kills to the player who damaged the barrel in multiplayer
- Fixed chaingun flickering on/off when spectating another player in Tourney - Fixed no "You lose" message being played for loser in Last Man Standing.
- Added join messages when players join an MP game.
- Fixed players stuck spectating when no spectators vote is passed.
- Added chat and connection interrupted icons - Fixed Frag Chamber doors killing player if they're moving towards them just as they
open (kill trigger was turned off too late in the script).
- Added build for a dedicated server executable (DooM3Ded.exe) on Win32.
- Fixed problems with server list:
- wrong server being joined when sorting
- wrong server being joined when filtering
- server list not being sorted initially by ping.
- Chat text no longer converts high-ASCII chars to periods
- Fixed problem with players logging on and being stuck in spectator mode, yet not really spectating
- Fixed Incorrect scoring information appears on scoreboard - Fixed backpack secret exploit on d3dm5 "Lights Out"
- Added chat/lag icons
- Elevators now return to their home position even if someone is standing on them

RENDERING
- r_aspectRatio now uses 0, 1, or 2 (4:3, 16: 9, 16:10)
- Fixed in-game videos disappearing if you go to the menu and return
- Fixed inconsistent worldview of players exiting teleporter. SOUNDS
- Fixed weapon sounds always playing the first sound in a sound shader instead of randomly picking one.
- Fixed bullet ricochet sound when punching glass.

LOCALIZATION
- Localized key names in bind menus
- Localized multiplayer text
* warmup text
* spectator text
- "QuickSave" name in save / load menu is now localized
- Fixed key binding issues with European (Italian, French, Spanish) keyboards
* all keys should be bindable now
* this includes modifying scan tables
- Fixed pickup items not being localized. Not fixed in MP, as this would require
including the .map files in the update. Any user maps created with update code should have the correct string id required for localization, however.
- Fixed "General Access" not being localized on PDAs.
- Added pure exclusions for all files that were causing pure server connection problems between mixed languages.
- Localized "Press any key..." in binding menus.
- Localized messages that client receives from the server when kicked or the server
shuts down.
- Localized "Server Full" message.
- Fixed Huffman encoding in decl manager so all characters have a minimum frequency
of one. This allows an optimal bit code length and fixes a memory overrun assert
and crash when loading Russian decls.
- Map names in Save / Load menu are now localizable.
- Removed hard coded english text from "Player is ready" message in MP.
- Fixed Italian accented i showing up as ^ and vice versa
[...]"


[update] Grote brand bij Nedcar in Born

Bij autofabriek Nedcar in het Limburgse Born is vanochtend rond vijf uur een grote brand uitgebroken. Ongeveer dertig brandweerlieden zijn ingezet bij de bestrijding van het vuur, waaronder de bedrijfsbrandweer van Nedcar.

De brand ontstond in of vlak bij een opslagplaats, waar onder andere giftige stoffen opgeslagen liggen. De hevige rookontwikkeling zorgde ervoor dat de brand van veraf zichtbaar was. Voorzover bekend zijn er geen gewonden gevallen. Over een mogelijke oorzaak is nog niets bekend.

Nedcar produceert voor Mitsubishi en Smart verschillende modellen. Het bedrijf is de enige serieproducent van personenauto's in Nederland.

Update 9.10
De brandweer meldt dat de brand onder controle is. Wel wordt er nog nageblust. Er zijn geen slachtoffers gevallen. Honderd mensen kunnen vandaag niet aan het werk in de plaatwerkerij, die bij de brandhaard in de buurt ligt.

Lobont zorgt voor Roemeens relletje

De positie van Bogdan Lobont als aanvoerder bij het Roemeense elftal is hem afgenomen. Hij kreeg de straf omdat hij donderdagnacht het nachtleven is ingedoken.

RoemeniŽ zit in dezelfde groep als Nederland en speelde de afgelopen dagen tegen MacedoniŽ en Andorra. Tijdens het trainingskamp voor deze wedstrijden doken donderdag Lobont en Mutu het nachtleven in. Bondscoach Anghel Iordanescu kwam erachter en toonde zich verre van blij met de twee spelers.

Het incident haalde ook de Roemeense media en die wilden straffen zien. Voor Mutu was het geen probleem, omdat hij toch al geschorst was voor de wedstrijd tegen Andorra. Lobont speelde wel, maar moest zijn aanvoerdersband afgeven aan Daniel Pancu.

Alarm!

Sinds kort is mijn vader lid van een interessant -enigszins wetenschappelijk- blad. In het begin had ik er weinig belangstelling voor. Ik ben wel een lezer, maar als ze met termen gaan gooien waar ik een woordenboek bij nodig heb, dan gaat de lol er voor mij al snel af. Maar ja, nieuwsgierig ben ik natuurlijk wel en het duurde dan ook niet erg lang voor ik dat blaadje zelf in mijn handen had. En wat bleek: niets geen wetenschappelijke poeha, gewoon begrijpelijk Nederlands. Kortom: de dikke Van Dale bleef in de kast, en ik op de bank met dat blad.

Een artikel over het vluchtgedrag van de gemiddelde mens, trok mijn aandacht. Het blijkt namelijk dat we over het algemeen vrij rustig blijven als ergens een alarm afgaat. Op zich trouwens iets goeds. We hebben niets aan een paar honderd hysterisch schreeuwende mensen zodra een alarm iets van zich laat horen. De kalmte bewaren en je naar de nooduitgang begeven, is hoe het hoort. Maar waar zitten die nooduitgangen eigenlijk? Ik moet toegeven dat ik het ook niet weet. Als ik mijn boodschapjes bij de AH sta te doen, dan let ik echt niet op nooduitgangen en denk al helemaal niet aan vluchtroutes. Een brandoefening zou de uitkomst kunnen bieden.

Zo dachten ze er op het kantoor waar ik voorheen werkte ook over, en dus werd er een oefening aangekondigd. Het alarm zou ergens diezelfde week afgaan en wij moesten ons dan zo spoedig mogelijk naar buiten begeven. We deden er een beetje lacherig over en lachten nog harder toen we allemaal een printje kregen met vluchtinstructies. Maar toen het moment aanbrak dat het alarm het ook daadwerkelijk op een brullen zette, keken we elkaar ietwat onzeker aan. Moesten we nu gaan hollen of zo? En was het niet beter om eerst de computer uit te zetten? En hoe zat het met onze tas? Moesten we die ook laten staan? Liever niet, hoor. Mijn geld zit daarin, en m'n lunch.
Al met al sloften we nog een minuut of vijf heen en weer voor we besloten dat we toch maar naar buiten moesten. Als er echt brand zou zijn geweest, stond de rook tegen die tijd waarschijnlijk al tot aan onze bovenburen en waren wij er niet meer geweest. Maar och, het was 'maar een oefening'. Dus waarom zouden we ons zo haasten?

Volgens het blad gaat het praktisch altijd zo. Men neemt het niet serieus en blijft zelfs zo kalm dat je bijna zou denken dat er niets aan de hand is. Zelfs al is dat wťl het geval, dan zijn we nog niet in staat te geloven dat ťcht zo is, en dus blijven we rustig om ons heen kijken en twijfelen of we nu wel of niet naar de nooduitgang moeten lopen.

Die nooduitgang blijkt overigens zelf ook een probleem te zijn. Dat je hem bij de AH niet weet te vinden, is niet zo raar. Maar dat je ze op je eigen werk ook niet weet te lokaliseren, is natuurlijk best absurd. Voor scholen geldt precies hetzelfde: vraag een willekeurige leerling waar de dichtsbijzijnde nooduitgang zich bevindt en hij of zij kijkt je bedenkelijk aan.
Ik vraag me dan meteen af: wat doe je als er eens daadwerkelijk brand is? Eerst nog even rustig je les afmaken, je tas inpakken en naar de hoofduitgang banjeren? Volgens mijn zusje -waarmee ik gisteren over dit onderwerp sprak- zou dat best eens het geval kunnen zijn.
Zo'n alarm is 'slechts' een geluid. Denk bijvoorbeeld aan de sirene die we maandelijks horen. We zijn er zů aan gewend dat we zoiets niet (meer) identificeren als acuut gevaar, terwijl dat eigenlijk wel zou moeten. Tot het moment dat er rook of vuur te zien is, blijft men vaak vrij rustig. Maar zodra die dingen wťl te zien zijn, begint een ware run op de uitgang. Instinctief ga je dan naar uitgang waardoor je ook naar binnen bent gekomen (of een andere bekende uitgang in de buurt), maar de nooduitgangen blijven onaangeroerd. Je denkt er simpelweg niet bij na, omdat je op zo'n moment maar ťťn ding voor ogen hebt: ik moet naar buiten, en snel! En niet: ik moet naar buiten, dus ik ga een nooduitgang zoeken.

Thuis heb ik de zolder tot mijn beschikking. De enige uitwegen die ik bij het uitbreken van een brand heb zijn: een steile trap (die ik in de duisternis niet op- of af durf te lopen) en een dakraam. Aangezien rook stijgt, zou dat dakraam de snelste weg naar veiligheid zijn. Zonder touwladder kom ik echter nergens. Wie weet moet ik er eens ťťn aanschaffen... Gewoon voor de zekerheid. Een ongeluk zit in een klein hoekje...

Ghaly niet akkoord met schikking

Feyenoord-speler Hossam Ghaly heeft een schikkingsvoorstel van vier duels schorsing naast zich neergelegd.

De openbaar aanklager van de KNVB deed het voorstel vanwege een elleboogstoot die Ghaly uitdeelde aan Danny Mathijssen tijdens de wedstrijd Willem II- Feyenoord (0-4). Scheidsrechter Dick van Egmond zag het incident toen over het hoofd.

Omdat Ghaly niet akkoord gaat het met de schikking, buigt de tuchtcommissie van de KNVB zich nu over de zaak. Vrijdag zal hierover uitspraak worden gedaan.

Davenport en Koeznetsova naar laatste vier

Lindsay Davenport heeft zich voor de zevende keer in haar loopbaan geplaatst voor de halve finales van de US Open.

De als vijfde geplaatste Amerikaanse had maar 45 minuten nodig om de Japanse Shinobu Asagoe te verslaan, setstanden waren 6-1 en 6-1.

Na een regenonderbreking van acht uur werd de Japanse op alle fronten overklast door Davenport. Zelfs op de eerste service van Asagoe wist Davenport meer punten te scoren.

Svetlana Koeznetsova plaatste zich ook voor de laatste vier. De Russische versloeg haar landgenote Nadia Petrova in twee sets; 7-6 en 6-3.

Uitslagen WK kwalificatie (8/09)

Het Nederlands elftal is op weg gegaan naar het WK in Duitsland. Hierbij vind je de uitslagen van de gespeelde wedstrijden in de kwalificatiestrijd.

Groep 1
Een compleet programma in groep 1. RoemeniŽ en Finland ondervonden geen problemen. Nederland daarmee voorlopig op zes punten achter de Roemenen.

Nederland - TsjechiŽ (2-0)
33' Van Hooijdonk 1-0
84' Van Hooijdonk 2-0

Andorra - RoemeniŽ (1-5)
2' Cernat 0-1
5' Pancu 0-2
16' Niculae 0-3
28' Pujol 1-3 (pen)
70' Niculae 1-4
85' Pancu 1-5

Rood: Lima (80/And)

ArmeniŽ - Finland (0-2)
24' Forssell 0-1
67' Eremenko 0-2 (ed)

1RoemeniŽ330099-3
2Finland320166-2
3Nederland110032-0
4MacedoniŽ210134-2
5TsjechiŽ100100-2
6ArmeniŽ200200-5
7Andorra200201-8

Groep 2
Rotan schoot OekraÔne in blessuretijd alsnog langs Kazachstan (1-2). Griekenland beging geen nieuwe misstap, na de nederlaag eerder tegen AlbaniŽ, de Turken bleven echter wel overeind.

Kazachstan - OekraÔne (1-2)
GeorgiŽ - AlbaniŽ (2-0)
Griekenland - Turkije (0-0)

1GeorgiŽ330099-3
2OekraÔne211043-2
3AlbaniŽ210132-3
4Turkije202021-1
5Denemarken101011-1
6Griekenland201111-2
7Kazachstan100101-2

Groep 3
Veel doelpunten in groep drie. Slowakije liet het tegen Liechtenstein niet bij een training. Luxemburg dacht even aan een zege, maar zover kwam het niet tegen Letland. Portugal won dankzij vier goals in het laatste kwartier op de valreep van Estland.

Luxemburg - Letland (3-4)
Slowakije - Liechtenstein (7-0)Vittek 3x
Portugal - Estland (4-0)

1Slowakije3210711-2
2Portugal220066-0
3Estland320166-5
4Letland210134-5
5Rusland101011-1
6Liechtenstein200201-9
7Luxemburg300304-11

Groep 4
Frankrijk verslikte zich niet, ondanks dat het geruime tijd met tien man streed tegen de FaerŲer. IsraŽl kwam op achterstand thuis tegen Cyprus, maar maakte dat op tijd weer goed. Het is spannend in groep vier.

FaerŲer Eilanden - Frankrijk (0-2)rood: Vieira (56/Fra)
IsraŽl - Cyprus (2-1)
Zwitserland - Ierland (1-1)

1Zwitserland211047-1
2Ierland211044-1
3Frankrijk211042-0
4IsraŽl211042-1
5Cyprus200201-5
6FaerŲer200200-8

Groep 5
Noorwegen blijft wisselvallig, dit keer moest het een kwartier voor tijd toezien hoe Wit-Rusland zich een punt toe-eigende. ItaliŽ had aan een vroege goal van del Piero voldoende in en tegen MoldaviŽ.

Noorwegen - Wit-Rusland (1-1)
MoldaviŽ - ItaliŽ (0-1) rood: Dadu (77/Mol)
Schotland - SloveniŽ (0-0)

1ItaliŽ220063-1
2SloveniŽ211043-0
3Wit-Rusland101011-1
4Schotland101010-0
5Noorwegen201112-3
6MoldaviŽ200200-4

Groep 6
Het zwaarste duel in groep 6 werd gespeeld in Wales. De teams van Wales en Noord-Ierland kwamen met geweld een remise overeen. Engeland kon zich na het gelijke spel in Wenen geen nieuw puntverlies permitteren, de Polen werden geklopt (1-2). Oostenrijk voert de groep echter aan na een zege op Azerbeidzjan. Roland Kollmann (ex-FC Twente) was opnieuw trefzeker.

Polen - Engeland (1-2)
Oostenrijk - Azerbeidzjan (2-0)
Wales - Noord-Ierland (2-2) rood: Savage (9/Wal), Hughes (9'/NIr), Healy (21'/Wal)

1Oostenrijk211044-2
2Engeland211044-3
3Polen210134-2
4Wales202023-3
5Azerbeidzjan201111-3
6N-Ierland201112-5

Groep 7
Spanje bleef op bezoek in BosniŽ op een 1-1 steken. Litouwen had geen kind aan San Marino. De strijd in groep zeven kent echter nog weinig onderscheid.

Litouwen - San Marino (4-0)
BosniŽ Herzegovina - Spanje (1-1)

1Litouwen211045-1
2ServiŽ & Montenegro110033-0
3BelgiŽ101011-1
4BosniŽ-Herz.101011-1
5Spanje101011-1
6San Marino200200-7

Groep 8
Zweden liet zich thuis verrassen door de Kroaten. Srna zette met zijn doelpunt de Zweden met beide benen op de grond. Hongarije boekte een nuttige zege tegen IJsland.

Zweden - KroatiŽ (0-1)
Hongarije - IJsland (3-2)

1KroatiŽ220064-0
2Bulgarije110033-1
3Zweden210137-1
4Hongarije210133-5
5IJsland200203-6
6Malta100100-7

Basketbalteam onderuit tegen Estland

Een gewonnen oefentoernooi ten spijt is de eerste EK kwalificatieinterland voor de herenbasketballers verloren gegaan. Oranje verloor in Riga nipt met 91-88 van de Esten.

Oranje speelde aanvankelijk een goede wedstrijd. In het derde kwart stond de ploeg zelfs nog even met 61-71 voor. De persoonlijke fouten gaven echter de doorslag. Topper Francisco Elson moest zes minuten voor tijd reeds gaan zitten. Raoul Heinen en Mike Nahar volgden hem nog. De Esten speelden zich daarna vrij en schoten zich uiteindelijk naar een krappe driepuntsoverwinning. Bij Nederland was Kees Akerboom met 24 punten topscorer.

Nederland is ingedeeld in een groep met BosniŽ Herzegovina, Estland en Turkije. Na zes wedstrijden (elke tegenstander uit en thuis) zullen de twee best geklasseerde landen een EK-ticket verdienen. De nummers drie en vier spelen met zeven andere teams om ťťn resterend EK-ticket.

De stand:
1 Turkije 1-2 (75-65)
2 Estland 1-2 (91-88)
3 Nederland 1-0 (88-91)
4 BosniŽ Herzegovina 1-0 (65-75)

Star Wars Trilogy: Apprentice of the Force screens

Het lijkt tegenwoordig wel of er elke week een nieuwe game met het Star Wars logo word aangekondigd. Zo heeft Lucas Arts ook maar bedacht dat het tijd werd voor een Star Wars titel op de GBA, en die komt er nu aan met de titel Star Wars Trilogy: Apprentice of the Force.

Jij bent Luke Skywalker en moet afreken met the Empire. Hierin moet je ook een training tot jedi volgen en zul je de levels ook co-op kunnen spelen.

In deze GBA titel zullen fans allerlei lokaties herkennen en tegen karakters bekend uit de film kunnen vechten. Benieuwd? Hier is alvast een lading screenshots.
Het spel is vanaf 24 september in de winkels te koop.
Laatste reviews en specials
special
Westerborkpad - In het spoor van de Jodenvervolging
review
Star Wars Battlefront II
review
Birds of Prey (and the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn)
review
Zombie Army 4: Dead War
review
Warcraft 3: Reforged
special
Vijf gametips voor de maand februari
©FOK.nl e.a.