Nieuws Jaaroverzicht 2003

Jaaroverzicht Menu Januari Juli Augustus Februari Maart April September Oktober MeiNovemberJuniDecember


Eeuwfeest Tour de France

Tour de FranceJuli is traditioneel de maand van de Tour de France. Dit jaar bestaat de Tour de France 100 jaar. De eerste rit in de tour van 1903 werd op naam geschreven van Maurice Garin, die op een naar huidige begrippen zeer verouderde fiets 467 kilometer aflegde van Parijs naar Lyon.

Tegenwoordig is er de proloog: een korte individuele tijdrit over enkele kilometers. De openingsrit van dit jaar wordt verreden in 6,5 kilometer en voert van de Eiffeltoren naar de Avenue de la Motte-Picquet in Parijs. De Australiër Brad McGee schrijft deze proloog nipt op zijn naam in 7 minuten en 26 seconden.

Winnaars van de openingsrit in '03

De eerste week is de week van de vlakke etappes en natuurlijk de valpartijen. De overwinning in de eerste etappes komt twee maal op naam van Alessandro Petacchi en één maal op naam van Baden Cooke. Dan volgt de ploegentijdrit: een grote overwinning voor de US Postal ploeg van Lance Armstrong, die de andere ploegen op minstens 30 seconden achterstand weet te rijden. Door de overwinning van US Postal komt Victor Hugo Pena in het geel, en is daarmee de eerste Colombiaan ooit die het geel mag dragen. In etappe 5 en 6 laat Petacchi opnieuw zien de sterkste sprinter van het peloton te zijn. Zijn etappezeges worden wel enigszins overschaduwd door de afwezigheid van topsprinter Mario Cipollini, wiens ploeg niet werd geselecteerd voor deelname aan de tour.

Op zaterdag 12 juli doemen de eerste echte bergen op. De etappe van Lyon naar Morzine-Avoriaz zet Frankrijk op zijn kop: het wordt dé dag van de Franse renner Richard Virenque. In een ontsnapping die al begint na 40 kilometer dwingt hij niet alleen respect af door de etappe met ruime voorsprong te winnen en het geel om zijn schouders te krijgen, ook sprokkelt hij gedurende de etappe genoeg punten bij elkaar om de Bolletjestrui te mogen dragen (bergklassement).

Veel plezier hebben de Fransen niet van de overwinning. De volgende dag stelt Lance Armstrong al orde op zaken. Al moet hij in de etappe naar Alpe d'Huez renners Iban Mayo en Alexandre Vinokourov voor laten gaan, het geel zit vanaf deze dag om de schouders van de Amerikaan. Dit zal ook zo blijven, al blijft Vinokourov lang op enkele seconden van Armstrong. Ook Armstrongs grootste concurrent, Jan Ullrich, komt nog dicht bij Armstrong als hij op 18 juli oppermachtig is in de tijdrit van Gaillac naar Cap' Découverte. Ullrich wint met 1:36 voorsprong op Armstrong en nadert de Amerikaan zo op 34 seconden. Als hij daar de volgende dag nog eens 19 seconden van af snoept lijkt het ineens niet meer zo vanzelfsprekend dat Armstrong, die de jaren hiervoor steeds oppermachtig was, de tour zal winnen.

Servais Knaven wint in BordeauxDe etappe van Dax naar Bordeaux zorgt voor de enige Nederlandse etappezege dit jaar. Servais Knaven, die al zes keer eerder in de tour reed, weet in zijn zevende ronde van Frankrijk eindelijk een verdiende kroon te zetten op het werk. 15 kilometer voor de meet rijdt Knaven weg uit een kopgroep van tien man, om vervolgens op zeventien seconden voorsprong van de groep de etappe op zijn naam te schrijven. Nederlanders Leon van Bon en Bram de Groot, die zich ook in die kopgroep bevinden, finishen respectievelijk als vierde en als negende.

Op de voorlaatste dag van de tour krijgt Jan Ullrich voor het laatst de kans om de ronde op zijn naam te schrijven. In de tijdrit van Pornic naar Nantes moet de Duitser 65 seconden goedmaken op Lance Armstrong. Tijdens de rit komt Ullrich echter ten val (fragment Radio Tour de France), waardoor Armstrong zijn voorsprong op Der Jan weet vast te houden en in Parijs in het geel gaat finishen. De bolletjestrui (beste klimmer) is voor Richard Virenque, beste jonge renner is Denis Menchov en de groene trui voor het puntenklassement, waarvan de uitslag dit jaar pas op de meet in Parijs wordt beslist, gaat naar de Australiër Baden Cooke.

Het podium van 2003



1 juli
Op deze dag heeft een Arnhemse politierechter drie jongeren uit Nijmegen van Marokkaanse afkomst geprezen over de manier waarop zij ingrepen bij een mishandeling. Ook zei Volkert van der Graaf tijdens het hoger beroep in de zaak Pim Fortuyn, dat hij hem niet opnieuw zou vermoorden mocht hij de kans krijgen. Later die dag werd bekend dat in de Nijverheidssingel in Breda een boot waarop een coffeeshop was gevestigd is gezonken, waarschijnlijk door een overstroomde wasmachine.

2 juli
De dag waarop in Den Haag een 20-jarige taxichauffeur met 115 km p/u door de bebouwde kom raast en waarop in hetzelfde Den Haag, Maxima veroordeeld wordt voor de aanrijding waarbij ze betrokken was in oktober 2001. Verder brak er een rel uit in het Europees Parlement door de uitspraak van Berlusconi die tegen een lid van de Duitse SPD, Schultz, zei dat die in een film over een nazi-kamp perfect de rol van commandant zou kunnen spelen.

3 juli
Deze dag werd in Zambia een baby geboren met vier benen en drie handen. Verder heeft het kind ook drie nieren en een abnormale lever maar haar toestand is stabiel. Verder staat er vanaf vandaag 25 miljoen dollar op het hoofd van Saddam Hoessein en brak er een grote brand uit in de cacao-opslag van Furness Logistics in Zaandam.

4 juli
In het ziekenhuis Rijnstate in Arnhem is een vrouw bevallen van een baby van zeven kilo en geeft oud-dictator Saddam Hoessein een teken van leven. verder werd de Xbox gehackt en werden door een fout bij KPN overledenen weer in het telefoonboek gezet.

5 juli
Veel doden bij een aanslag op een rockfestival in Moskou. Dichter bij huis vallen er gewonden bij een aanslag in Delfgauw. In België komt het steeds vaker voor dat Marokkaanse en Turkse meisjes hun maagdenvlies laten herstellen en een vrouw in het Belgische Borgloon komt om het leven door het per ongeluk om laten vallen van een geladen riotgun


6 juli
Voor de derde keer op rij is de 25-jarige Japanner Takeru Kobayashi wereldkampioen hotdog-eten geworden. Hij wist in twaalf minuten 44,5 hotdogs naar binnen te werken. Roger Federer heeft de herenenkelspelfinale van Wimbledon 2003 gewonnen. In een eenzijdige finale versloeg Federer zijn opponent Mark Philippoussis in straight sets: 7-6 (7-5) 6-2 7-6 (7-3). Opsporingsambtenaren hebben dit weekeinde in Tilburg twee mannen op heterdaad betrapt, toen zij mierenpoppen probeerden te ontvoeren. De omstreden president Mugabe van het Afrikaanse land Zimbabwe krijgt ondanks de economische malaise in zijn land een enorme loonsverhoging.

7 juli
Bij de tongpiercing van de Britse Becky Nuang (26) is de bliksem ingeslagen. Het meisje was op vakantie op Korfu toen de bliksem neersloeg in haar tongpiercing. Voor de zesde keer op rij is het wereldkampioenschap vrouwensjouwen een prooi voor Estland geworden. De populaire Baltische "traditional" werd ditmaal in het Finse dorp Sonkajarvi, nabij de poolcirkel, gehouden. Hier wist de Est Egle Soll zijn partner Margo Uusorg als snelste over een 250 meter lang parcours met hindernissen te dragen. Een ander Ests koppel werd tweede. Op de nacht van zondag op maandag werd in Alkmaar een 28-jarige horecaportier in het hoofd geschoten waarschijnlijk was de schutter iemand die wraak genomen heeft omdat hij niet toegelaten werd.


Vierdaagse

brug vierdaagse Zoals elk jaar was in Nijmegen ook dit jaar weer de wandel vierdaagse. Nog nooit deden zoveel wandelaars mee aan de Vierdaagse als dit jaar. Daarmee was de Vierdaagse, die voor de 87e keer werd gehouden, het grootste wandelevenement ter wereld. Zo'n 45.000 deelnemers probeerden het felbegeerde Vierdaagsekruis in de wacht te slepen.

De Vierdaagse is maandagavond traditioneel geopend met de vlaggenparade in het Goffert-stadion. In de nacht van maandag op dinsdag gingen om vier uur de eerste wandelaars van start. De organisatie laat de wandelaars steeds in kleine groepen op het parcours om opstoppingen te voorkomen. De route voerde dinsdag langs Arnhem en Elst door de Betuwe.

DJ Tiësto was dit jaar niet welkom om op te treden. "Het is volstrekt onverantwoord", aldus een woordvoerder van de gemeente. Er is overleg geweest met hulpdiensten en concertorganisatoren als Mojo en ID&T. Uit dit overleg is de conclusie getrokken dat er veel meer mensen op het optreden af zullen komen dan de 3000 waar plaats voor is.

Door de hitte van afgelopen jaar had de organisatie zelfs besloten om op woensdag de afstanden van de 40 en 50 kilometer in te korten vanwege de hitte en de luchtvoschtigheid. De mensen die 30 kilometer liepen moesten dezelfde afstand overbruggen. Militairen moesten ook gewoon hun 40 kilometer lopen maar dan wel zonder bepakking. De laatste keer dat er wijzigingen werden aangebracht in het parcours was in 1972. Destijds was het ook zo warm.

onthaalRuim 40.000 mensen hebben de finish gehaald van de Vierdaagse in Nijmegen. De wandelaars werden vrijdag onthaald op de Via Gladiola door honderdduizenden mensen. De eerste wandelaars waren daar zelfs al aan het einde van de ochtend. 41.114 mensen begonnen die ochtend aan de laatste dag van de vierdaagse. De route voerde onder andere door Cuijk. In totaal vielen tijdens de vier dagen 4106 mensen uit.


8 juli
In ons buurland België is een Vlaamse gemeente berispt voor het plaatsen van zogenaamde kiss and ride-verkeersborden. In Singapore zijn artsen bezig met de operatieve scheiding van eenSiamese tweeling. Verder werd de oorzaak van de ramp met het Amerikaanse ruimteveer Columbia bekend en werd in Eindhoven een geweldadige jeugdbende opgerold. In Noorwegen raakte een taxichauffeuse van de weg doordat ze haar concentratie verloor omdat een 43-jarige man het masturberen was in haar taxi.

9 juli
Het zat er natuurlijk al aan te komen maar op deze dag gaf Britney Spears dan eindelijk toe geen maagd meer te zijn. In de Verenigde Staten is een 39-jarige man na negentien jaar uit zijn coma ontwaakt. In Los Angeles (Californië) zijn twee kinderen gestikt in een hete auto. De NS is met reizigersvereniging Rover overeengekomen dat de prijs van een treinkaartje verhoogd mag worden mits het bedrijf haar dienstverlening verbetert. In Bloemendaal werd een juwelierszaak op de Bloemendaalseweg overvallen door twee gewapende mannen.

10 juli
De nieuwbouw van de megagrote moskee in Rotterdam-Zuid is onzeker geworden nu de voorzitter van het stichtingsbestuur, sjeik Alsayegh, nog altijd zijn handtekening niet heeft gezet onder een grondruilcontract met de gemeente. De Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade (HVRB) zet een nieuw middel in tegen vermissing van kinderen. Op de stranden van Scheveningen en Kijkduin zijn polsbandjes voor de kinderen te krijgen, waarop ouders de naam van hun kind en hun mobiele nummer kunnen schrijven. De medewerkers van vliegbasis Twente klagen de staat aan om sluiting van de vliegbasis te voorkomen en in Nieuw-Zeeland heeft een machinist een vriendin doodgereden terwijl ze een spoorwegovergang opreed.

11 juli
In Beverwijk wordt niet echt getreurd om een gistermorgen ontploft eetcafé aan de Schans. De belastingdienst van Heerlen werd beschuldigd van valsheid in geschrifte. Diverse asielzoekers zouden hebben meegewerkt bij de ruiming van dood pluimvee maar werken onder hetzelfde sofinummer. De voormalige Iraakse minister van Informatie Mohammed Saeed al-Sahhaf wist te melden dat de voormalige dictator Saddam Hoessein nog altijd leeft en momenteel in Irak is om daar zijn terugkeer voor te bereiden. De bekendste clown van Nederland, Bassie van het illustere duo Bassie en Adriaan, gaat in de toekomst.verder met een vrouw.

12 juli
In het persvliegtuig dat George Bush volgt op zijn reis door Afrika is een verstekeling aangetroffen. De man had geen papieren bij zich en vloog mee van Zuid-Afrika naar Oeganda. Vier Belgische jongens zijn door de politie opgepakt in zwembad Mosaqua in het Limburgse Gulpen. De jongens zouden drie Landgraafse meisjes hebben aangerand. Bij een ongeval op een spoorwegovergang aan de Roland in Castenray (Limburg) zijn zaterdagmiddag twee vrouwen om het leven gekomen. Het record achtbaanzitten werd verbeterd door de Amerikaan Richard Rodriques.

13 juli
In Kashmir, India, is een bus van een bergweg gereden nadat het een ander voertuig raakte. De bus viel in een rivier waarbij minstens zestien mensen om het leven kwamen en negentien mensen gewond raakten. Valse eurobiljetten zijn steeds moeilijker van echte te onderscheiden. Winkeliers kunnen nu zelfs al niet meer op hun UV-lampen bij de kassa vertrouwen. De dag waarop Saddams regime is gevallen, zal in Irak een nationale feestdag worden.

14 juli
Vandaag werd de stad New York aangeklaagd door een bodybag-producent uit New Jersey (VS) omdat ze niet willen betalen voor 100.000 lijkzaken welke waren besteld na de aanval op het World Trade Center. Een 17-jarige invalide jongen uit Helmond is op het station in elkaar geslagen omdat hij niet snel genoeg uit de trein stapte. Paul Rosenmöller, voormalig lijsttrekker van Groenlinks, wordt presentator bij de IKON. In de herfst zal hij zijn debuut maken op radio en televisie. Hij zal dan het debatprogramma 'de Andere Wereld' presenteren. Een boer uit de West-Chinese regio Chongqing zit de komende veertien jaar achter de tralies, omdat hij in 1999 een reuzenpanda-jong dood geschoten heeft. Vanmiddag is op afrit 31 van de A2, onder Veldhoven, een tankauto in brand gevlogen. Volgens de politie zit er vermoedelijk LPG in de tank.

15 juli
Onderzoek door wetenschappers van het Ohio State University en de University of Maine heeft aangetoond dat vrouwen liegen over hun seksleven, en net zoveel seksuele partners hebben gehad als mannen. In Franeker verloor een automobilist de macht over het stuur en reed de voorgevel van een huis binnen. Gerard Joling heeft beslag laten leggen op de complete oplage (50.000 exemplaren) van het augustusnummer van het maandblad Quote. Veel etherpiraten wijken uit naar Duitsland nu de Nederlandse overheid op hen jaagt.


Anti-pornokeurmerk

Het stop de porno logo Deze maand werd door de jongeren van de ChristenUnie het eerste anti-pornokeurmerk uitgereikt aan de eigenaar van het C1000-filiaal Sijbolt Greidanus omdat hij weigert om Playboy, Penthous, Actueel en andere blootbladen in zijn winkel te verkopen.

Door dit soort acties probeert de winkeleigenaar de "verloedering van de maatschappij" tegen te gaan. Boven zijn winkel heeft hij al jaren een gebedsruimte voor klanten. Greidanus is blij met het 'Stop de Porno'-keurmerk. Hij is van mening dat het voor een "omschakeling in de denkwijze van mensen" kan zorgen.

De ChristenUnie-jongeren die het keurmerk in het leven riepen, zijn van plan om het de komende tijd aan meer organisaties en instanties te overhandigen. Bovendien verzamelen ze handtekeningen van mensen die, net als zij, vinden dat porno uit het straatbeeld en van websites moet verdwijnen.

Verder starten de jongeren van de ChristenUnie een website tegen porno. Kim Holland vond vervolgens dat het tijd werd voor een tegen actie waar de ChristenUnie tegen in verweer kwam.

Kim HollandEnkele dagen later gaf Kim Holland er de brui aan en stopt met pro-porno actie. Wie nu naar de site surft treft alleen nog een verklaring van Kim Holland aan.
quote:
De actie christenunie.tv was een ludieke manier om de ongenuanceerde manier waarop de ChristenUnie omgaat met het begrip PORNO aan de kaak te stellen. Bloot is geen porno. Als dat zo was zouden er voor topless recreatie op stranden bordeelvergunningen moeten gelden. Topless en bedekt naakt is derhalve een geaccepteerd goed in Nederland. Het bevorderen van het weren van bladen die wat borsten laten zien is dan ook volstrekt buiten alle proporties.
Als ChristenUnie zich hard wil maken voor het weren van PORNO uit de publieke ruimte, laat zij dan eerst eens goed definieren wat zij onder PORNO verstaat. Is Aktueel PORNO? Is Panorama PORNO? NO! Bloot moet kunnen in de openbare ruimte. Bloot en sex zijn de dingen die de mensen bezig houden. Niet alleen mannen. Ook de vrouwenbladen bulken van de artikelen die te maken hebben met sex.
Vrouwen laten zich zonder probleem "zien" op het straks. Dat is Nederland 2003. Gelukkig maar! Laten we niet proberen de tijd terug te draaien maar beseffen dat bloot hier geen taboe meer is.
Porno buiten het zicht van kinderen en argeloze winkelende mensen? Prima. maar dan ook POR-NO. Bloot is eigenlijk POR-YES! Als de CU dat nou eens als uitgangspunt neemt en niet alles over 1 kam scheert dan heeft deze actie in elk geval zijn doel bereikt!


aldus Kim Holland.


16 juli
De stad Pirapora do Bom Jesus in Brazilië werd bedekt met schuim nadat een enorme hoeveelheid wasmiddel en shampoo in de lokale rivier was gedumpt. Harry Visser, de man uit Hoofddorp die in ruil voor drie kratjes bier caravans uitleent aan mensen met een minimumloon, zou de boel oplichten. Verschillende mensen hebben inmiddels aangifte gedaan bij de politie. Een 16-jarig meisje uit China heeft zelfmoord gepleegd, omdat haar moeder geen CD voor haar wilde kopen van popzanger Leslie Cheung. In Zevenaar is een 32-jarige man overleden aan de verwondingen van een familieruzie.

17 juli
Een groepje jongeren, dat aan het zwemmen was, heeft woensdagmiddag een mortiergranaat en zeker honderd patronen gevonden in de Oude Rijn bij Bodegraven. Een volgens de politie mongoloïde man overvalt in Hamburg een bank. In het Zuid-Hollandse Brielle voorkomt een kamermeisje de verkrachting van een collega in het hotel waar zij werkzaam was.

18 juli
In Almere is een flitspaal getroffen door de bliksem. Het gerechtshof in Amsterdam heeft Volkert van der Graaf in hoger beroep veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf. De Volendamse cafébaas Jan Veerman is door de rechtbank in Haarlem op alle punten schuldig bevonden aan de brand van 1 januari 2001 in café 't Hemeltje. Op het Indonesische eiland Sulawesi is vandaag een vulkaan uitgebarsten.

19 juli
In Beverwijk werd kinderboerderij �Ankie�s Hoeve� geteisterd door een dierenbeul die al zeker zeventig dieren op een gewelddadige manier om het leven bracht. De 'Jackson Five' zal weer gaan optreden. De broers werken momenteel aan een album. Ook Michael is van de partij. Drie als KPN-monteur verklede mannen hebben een 58-jarige vrouw uit Chaam opgelicht. De Zwitserse Nicole Petignat gaat de eerste vrouwelijke scheidsrechter worden in de geschiedenis van de UEFA Cup.

20 juli
Rubens Barrichello heeft vandaag zijn eerste overwinning van dit seizoen behaald. In de Grand Prix van Groot-Brittannië bleef de Braziliaan Juan Pablo Montoya en Kimi Raikkonen op het podium voor. Twee containerschepen zijn zondagochtend in het Nauw van Bath op de Westerschelde met elkaar in aanvaring gekomen. Een palletbedrijf aan de Kalshoven in Breda is in vlammen opgegaan. Door de brand was er een enorme rookontwikkeling boven Breda-Noord.

21 juli
In het Duitse Dortmund is een man omgekomen bij een bungeejump vanaf de Dortmunder televisietoren, hij viel vanaf 150 meter te pletter. Een 55-jarige man uit Nieuwaal is verdronken toen hij één van zijn kinderen, die in het water was gevallen, probeerde te redden. In Wenen (Oostenrijk) hebben artsen voor het eerst een tong getransplanteerd. Drie Duitse toeristen zijn voor de kust van Kreta verdronken, nadat het gebied waarin ze zwommen plotseling werd getroffen door een zogenaamde meltemi. Dit zijn gevaarlijke stormen die metershoge golven veroorzaken.

22 juli
In Tilburg hebben ruim 300.000 mensen de Roze Maandag van de Tilburgse kermis bezocht. Bij een aardbeving in het zuidwesten van China zijn zeker elf doden en 200 gewonden gevallen. In twee populaire vakantieoorden in Spanje, Alicante en Benidorm, aan de Spaanse Costa Blanca, zijn dinsdagmiddag bomaanslagen in twee hotels gepleegd. Op de Eiffeltoren in Parijs is aan het einde van de middag brand uitgebroken. Het vuur ontstond door kortsluiting in de radio- en televisie-installatie van de Franse publieke omroep op de bovenste verdieping van de toren.

23 juli
In een dorp in Congo zijn Franse soldaten gestuit op 22 in stukken gehakte lichamen van ouderen, vrouwen en kinderen. Paul de Leeuw kondigt aan van 6 oktober tot eind maart 2004 een reality-soap te gaan maken die vanuit zijn huis zal wordt uitgezonden. De eerste groep Nederlandse militairen die mee zullen gaan helpen in de internationale stabilisatiemacht in Irak, is dinsdagnacht vanuit Koeweit naar het zuiden van Irak vertrokken.

24 juli
In het westen van Duitsland hebben hevige regen, harde wind, overstromingen en blikseminslagen veel schade aangericht. In Ecuador zijn twee Nederlandse toeristen om het leven gekomen bij een dubbele roofmoord Op de N224 zijn twee politiemannen en een arrestant om het leven gekomen bij een verkeersongeluk. In Ooltgensplaats (Zuid-Holland) is een vierjarig jongetje om het leven gekomen nadat hij was aangereden door een vrachtwagen. In Amsterdam heeft een politieagent donderdagmiddag een verdachte neergeschoten.

Tony Blair in de problemen door de Oorlog

Blair en Bush De Britse premier Tony Blair is deze maand vaak in het nieuws verschenen door zijn betrokkenheid bij de oorlog in Irak.


De maand begon met een bericht dat Blair door de mand gevallen zou zijn omdat door de informatie die MS Word allemaal wegschrijft in een bestand achterhaald zou zijn dat medewerkers van de Britse regering ook aan het wapen rapport hadden geschaafd. Later noemt Blair een uitzending van de BBC "absurd" omdat ze beweerden dat er rapporten zouden zijn aangedikt om de oorlog te versnellen. De parlementaire commissie kwam niet verder dan dat Blair twijfelachtige informatie te sterk naar voren heeft gebracht.

Verder lag Blair onder vuur in het Britse Lagerhuis. Iain Duncan Smith, de leider van de conservatieven in het Britse Lagerhuis, zei in de laatste zitting voor het zomerreces dat hij vond dat premier Blair zijn communicatiechef Alastair Campbell moet ontslaan. Als Blair dat niet doet, dan zal "niemand nog een woord geloven van wat u zegt", aldus Smith.

Door het tijdschrift 'The New Statesman' werden psychologen en psychiaters gevraagd om zich uit te spreken over de Minster President van Engeland: Tony Blair. Hieruit concludeerde het tijdschrift: "er lijkt iets zorgwekkend niet te sporen in de geest van Anthony Charles Lynton Blair, een man die niet echt weet wie of wat hij is." De woordvoerder van Tony Blair heeft hierop officieel laten weten dat de premier niet gek is.

Ook werd de Britse Irak-expert Dr. David Kelly eerst vermist en later dood aangetroffen. Kelly werd eerder die week onder zware druk gezet door de Lagerhuiscommissie, zodat hij meer duidelijkheid zou geven omtrent zijn betrokkenheid bij de BBC berichten. Later werd duidelijk dat de Britse regering de identiteit van wapenexpert David Kelly niet had willen beschermen. Hoge ambtenaren van Defensie hadden de Britse regering geadviseerd om dat wél te doen.

Al met al dus een zware maand voor de Britse premier die meerdere malen behoorlijk op een negatieve manier in de schijnwerpers stond.


25 juli
Tilburg gaat de harde kern van Antilliaanse criminele jongeren keihard aanpakken. De rechtbank in Den Haag heeft twee broers uit die stad veroordeeld wegens moord tot 20 en 10 jaar gevangenisstraf. Wetenschappers hebben op Groenland ijs van 120.000 jaar oud naar boven gehaald. Ze waren al zeven jaar lang bezig met boren naar het oude ijs.

26 juli
De Australische roodrugspin is nu ook buiten haar landsgrenzen te vinden. Zo zijn enkele exemplaren van de dodelijke spin al in België aangetroffen. Men vreest nu voor een internationale plaag. Barcelona-speler Patrick Kluivert is de toegang tot de Verenigde Staten ontzegd. Vanwege zijn veroordeling in Nederland in mei 1996, voor het veroorzaken van een ongeluk met dodelijke afloop, had hij een speciaal visum moeten aanvragen. Roermond werd opgeschrikt door twee misdrijven waarbij veel geweld werd gebruikt. Een bejaarde man is aan de gevolgen van de mishandeling overleden, een andere man raakte zwaargewond.

27 juli
President Arroyo van de Filippijnen heeft het leger bevel gegeven de opstand van militairen in de hoofdstad Manilla te beëindigen. In Hengelo werd een 42-jarige vrouw doodgestoken. Zo'n 24 portiekwoningen in de Schiedamse Dijk Beneden in Rotterdam zijn zwaar beschadigd door een ontploffing, die even voor 12:00 uur plaatsvond. Een 42-jarige man heeft in Duitsland ruim twee jaar lang het lichaam van een gepensioneerde man verborgen gehouden in zijn appartement. De Cubaanse president Fidel Castro heeft fel uitgehaald naar de Europese Unie.

28 juli
Justitie in China heeft een onderzoek ingesteld naar een vrouw die wordt verdacht haar zoontje te hebben verkocht. Zondagochtend moest de Eindhovense politie met pistool een inwoner uit dezelfde stad tot stoppen dwingen. De 39-jarigeman reed met zijn auto in op het uitgaanspubliek bij het voetgangersgebied, Stratumseind. De bij een archeologische opgraving in Southward, Londen gevonden koker blijkt crème te bevatten. De beroemde Amerikaanse acteur en komiek, Bob Hope, is vandaag op 100-jarige leeftijd overleden.

29 juli
Ongeveer tachtig Antillianen en Somaliërs zijn elkaar te lijf gegaan op het Verdiplein te Tilburg. Ze gebruikten hierbij honkbalknuppels en stokken, aldus de politie, die bij de vechtpartij ingreep. In de dierentuin van Chisinau, de hoofdstad van Moldavië, is een 10-jarig meisje haar rechterarm verloren. Het werd afgebeten door een tijger die ze wilde aaien. In Bangladesh is een mannelijke inwoner ter dood veroordeeld omdat hij in 1998 zijn toen 9-jarige echtgenote bijtend zuur in het gezicht gooide. Een 65-jarige Haarlemmer is de politie vandaag hevig te lijf gegaan om zo te voorkomen dat zijn woonboot versleept zou worden. Hij ontving de politie met onder andere een bijl, een hooivork, een speer en straattegels. Een 73-jarige Taiwanese vrouw, die al meer dan 50 jaar pijn had tijdens seks, bleek een naald in haar vagina te hebben.

30 juli
Het Academisch Ziekenhuis in Groningen heeft te kampen met een ernstig tekort aan sperma voor kunstmatige inseminatie. Een 17-jarige Rotterdammer heeft in de middag een buschauffeur en twee reizigers in Breda met een broeksriem mishandeld. Op de luchthaven van Parijs heeft de Franse douane ruim 54,2 kilo cocaïne in beslag genomen. Na 235 lessen in een tijdsbestek van zes jaar heeft onze nieuwsposter Chanty nu dan toch echt haar rijbewijs gehaald.


31 juli
Bij het opruimen van zijn zolder heeft een man uit Winterswijk woensdag een brandbom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Een afwijzing voor de vrijwillige brandweer is de oorzaak van zeven bosbranden in Zuid-Frankrijk. Elvis-ontdekker Sam Phillips is op tachtigjarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in de Amerikaanse stad Memphis. Een priester in Italië is overleden nadat hij zeven kinderen van de verdrinkingsdood heeft gered. De 44-jarige Stefano Gorzegno was met ongeveer vijftig kinderen tussen de twaalf en zestien jaar een dagje naar Termoli aan de Adriatische kust. Nederland kan zich opmaken voor een hittegolf. Dat voorspelt weerbureau HWS tenminste. Het bureau verwacht tropische temperaturen. Vanaf maandag zijn volgens HWS in het binnenland maxima van lokaal 30 graden mogelijk.


Jaaroverzicht Menu Januari Juli Augustus Februari Maart April September Oktober MeiNovemberJuniDecember