Nieuws Jaaroverzicht 2003

Jaaroverzicht Menu Januari Juli Augustus Februari Maart April September Oktober MeiNovemberJuniDecember


Spanning op Roland Garros

Zelden was Roland Garros zo spannend voor het Nederlandse publiek, en het begon allemaal op zondag 1 juni. De 24-jarige Martin Verkerk uit Alphen weet zich op deze dag namelijk te plaatsen voor de kwartfinales van het prestigieuze Franse tennistoernooi. Alleen Tom Okker (1969 en 1973) en Richard Krajicek (1993 en 1996) gingen hem voor.

Verkerks tegenstander in de kwartfinale van 3 juni is Carlos Moya. Na een 2-0 voorsprong van Verkerk (6-3, 6-4) lukt het de Spanjaard de stand op 2-2 (5-7, 4-6) te krijgen. In een bloedstollende laatste set weet Verkerk echter met 8-6 te winnen, wat hem een plaats in de halve finale oplevert. Deze wedstrijd trekt bijna twee miljoen televisiekijkers.

De halve finale op 6 juni gaat tussen Verkerk en de Argentijn Guillermo Coria. Met drie sets (7-6, 6-4, 7-6) verslaat Verkerk Coria, al is het niet eenvoudig. De eerste en laatste set moesten met een tie-break besloten worden en Coria weet diverse games met een breakpoint te winnen.

Verkerk na zijn overwinning op Coria
De reactie van Verkerk na zijn overwinning op Coria

Op 8 juni neemt Verkerk het op tegen de Spanjaard Juan Carlos Ferrero, die in de halve finale de winnaar van vorig jaar, Albert Costa, versloeg. Dit is de eerste keer dat een Nederlandse man in de finale van dit toernooi staat, alleen Kea Bauman wist in 1927 de vrouwenfinale te winnen. Voor Verkerk is dit zijn eerste Grand Slam-finale en de verwachtingen bij het Nederlandse publiek zijn groot.

De finale wordt echter gewonnen door Ferrero. Drie sets (1-6, 3-6 en 2-6) zijn genoeg om Verkerk genoegen te doen laten nemen met de tweede plaats. Deze partij werd door 2,6 miljoen Nederlanders bekeken, volgens de publieke omroep een unicum.

De halve finale van dit toernooi, welke op zaterdag 6 juni gespeeld werd, werd overigens gewonnen door de Belgische Justine Hénin-Hardenne. Zij won met 6-0 en 6-4 van haar landgenoot Kim Clijsters.


1 juni
De vrouw van oud-Philipstopman Roel Pieper raakt ernstig gewond bij een steekpartij in haar achtertuin. Pieper zelf raakt lichtgewond. Idols-sterren Jim en Jamai zullen een wassen beeld in Madame Tussaud's krijgen en een Canadese universiteit wil lessen in virus schrijven gaan aanbieden.

2 juni
De Nederlandse tak van de Arabisch Europese Liga (AEL) wordt opgericht. In Australië vat een operatietafel vlam tijdens een operatie waardoor de patiënt derdegraads brandwonden oploopt. Een visverkoper uit Maastricht raakt eveneens ernstig verbrand als een bestelbusje tegen zijn kraam aanrijdt. 3100 studenten raken mogelijk hun uitwonende beurs kwijt omdat hun adresgegevens niet in overeenstemming zijn met de gemeentelijke gegevens.

3 juni
De gevangenissen in Nederland blijken zo vol te zitten dat gevangenen steeds vaker vervroegd vrijkomen om ruimte te maken. Een agent van het korps Rotterdam-Rijnmond wordt ervan verdacht prostituees te hebben verkracht door misbruik te maken van zijn gezag. De Franse rechtse regeringspartij UMP wil een wetsvoorstel indienen dat het dragen van hoofddoekjes op scholen verbiedt en een Duitse pizzabezorger krijgt een boete opgelegd omdat hij in een salade had gespuugd.

4 juni
Onderzoeker Peter Siebelt beweert dat er een direct verband bestaat tussen Volkert van der Graaf en GroenLinks. Een Lutheraanse predikant in Denemarken zorgt voor ophef door te verklaren dat God niet bestaat en in een noordwestelijke provincie van Pakistan wordt de Sharia ingevoerd. Technisch directeur Leo Beenhakker van Ajax blijkt twee keer in elkaar geslagen te zijn door hooligans.

5 juni
Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft een systeem ontwikkeld waarbij het hele doen en laten van mensen gecontroleerd kan worden. De betreffende persoon moet hiervoor wel vooraf toestemming verlenen. In Breda wordt een casino in een klooster geopend. De verbouwing van het Catshuis, de ambtswoning van de minister-president gaat 15 miljoen euro kosten. De Duitse politicus Jürgen Mölleman pleegt zelfmoord door uit een vliegtuig te springen.

6 juni
Vandaag gaat een nieuwe ronde van de Miss & Mister FOK! verkiezing van start, welke uiteindelijk gewonnen zal worden door Jerruh en Jory. In de Spaanse hoofdstad Madrid wordt 110 kilo olifantenhaar in beslag genomen en in China werd een baby levend door haar opa begraven omdat ze lelijke lippen zou hebben.

7 juni
De 34e editie van muziekfestival Pinkpop in Landgraaf is vandaag begonnen. Voor de eerste keer sinds jaren is het festival niet uitverkocht. AOL Time Warner spant een rechtszaak aan tegen de website netschaapje.nl. Deze zou teveel lijken op de merknaam Netscape. In Engeland hebben archeologen de opdracht gekregen om een drol van 1000 jaar oud te repareren aangezien een leraar deze uit zijn handen liet vallen. Een groot aantal kinderen is op het station van Krommenie getuige van een zelfmoord. In India heeft een man twintig uur in een lijkenhuis gelegen omdat men dacht dat hij dood was.

Archeologen claimen mummie van Nefertiti gevonden te hebben

Een aantal Britse archeologen, onder leiding van Joann Fletcher, claimt de mummie van de legendarische Egyptische koningin Nefertiti "gevonden" te hebben. De mummie werd al in 1989 door Franse archeologen in een zijkamer van de tombe van Amenhotep II gevonden, maar omdat de mummie erg beschadigd was, werd er weinig aandacht aan besteed. De mummie van Nefertiti

Volgens de Britse archeologen wijst alles er echter erop dat de mummie aan de beeldschone vrouw van godsdiensthervormer Achnaton toebehoort. Zo is de rechterarm in een koninklijke positie gebogen en moet de vrouw uit de 18e dynastie stammen. Andere archeologen, zoals de Egyptenaar Al-Zahaf, zijn echter niet overtuigd van het gelijk van de Britten.


8 juni
De Verenigde Staten willen 13.000 moslims uitzetten die zich niet hebben gemeld bij de immigratiedienst en een 34-jarige hoofdagent loopt in Landsmeer brandwonden op als een fles wasbenzine ontploft. Deze was gebruikt om een stapeltje kranten in de fik te steken. In het Duitse Mönchengladbach overlijdt een 5-jarig meisje na een onbedoelde ballonvaart.

9 juni
De Poolse bevolking stemt massaal voor toetreding tot de Europese Unie. China is bezig de langste brug ter wereld te bouwen. De brug tussen Sjanghai en Hangzhoe moet 36 kilometer lang worden. In Barcelona zijn 7000 mensen naakt op de foto gegaan voor fotograaf Spancer Tunick.

10 juni
In het Pinksterweekeinde zijn zeker veertien mensen in het verkeer om het leven gekomen. Groot-Brittannië wil voorlopig nog niet over op de euro. De film The Matrix (reloaded) is in Egypte om sociale en religieuze redenen verboden. Een 15-jarige jongen uit Assen veroorzaakt een ravage door met de auto van zijn ouders drie geparkeerde wagens te rammen. Het monster van Loch Ness is door onafhankelijke personen meer dan drie keer gezien.

11 juni
In de Amerikaanse staat Arkansas is de eerste graancirkel van dit jaar verschenen. De Europese Unie wordt er door de Verenigde Staten van beschuldigd opzettelijk de pogingen om vervolging door het Internationale Strafhof te voorkomen, te ondermijnen. Het lied Smells like Teen Spirit van de groep Nirvana is door de Amerikaanse muziekzender VH1 uitgeroepen tot beste popsong van de afgelopen 25 jaar. Uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is gebleken dat meisjes op school ijveriger zijn dan jongens. Uit een Noors onderzoek bleek dat één op de veertien Noren seksloos is.

12 juni
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft besloten dat de Verenigde Staten het komende jaar onschendbaar blijven voor het Internationale Strafhof. Volgens een Amerikaanse peiling is de populariteit van president Bush sterk gedaald. In Roosendaal werden deze week 83 verbande cavia's gevonden, die onder andere van een kinderboerderij gestolen werden. Het Spaanse eiland Menorca wordt geteisterd door een kwallenplaag. Bij een brand op een industrieterrein in Geleen raken drie brandweermannen gewond, waarvan één ernstig. Hij loopt zware brandwonden op.

13 juni
De publieke zenders vragen minister Brinkhorst om extra frequenties. De twee Albert Heijn-medewerkers die al eerder werden gearresteerd omdat ze een winkeldief te hard hadden aangepakt, belanden andermaal in de cel omdat ze een dief te hard aangepakt zouden hebben. Het leven van crimineel Klaas Bruinsma zal verfilmd worden en gsm's met camera's worden verboden in Australische zwembaden.

14 juni
Het eerste concept van de Europese Grondwet is afgerond. Schrijver Otto Veenhoven bekent in zijn nieuwste boek dat hij 48 jaar geleden zijn stiefvader heeft vermoord en drie Amerikaanse mannen komen na 17 jaar vrij aangezien DNA-testen hebben uitgewezen dat zij niet de daders kunnen zijn. Talkshowpresentator Jerry Springer wil de politiek in. Een routine-controle van de politie op het Maastrichtse woonwagenkamp Vinkenslag kan niet doorgaan omdat de bewoners de ambtenaren niet toelaten. De EO-jongerendag was met 32.000 bezoekers volledig uitverkocht.

15 juni
De FBI vindt tijdens een drugsjacht in Miami een gouden Oscar-beeldje. Het beeldje werd samen met 54 andere drie jaar geleden in Los Angeles gestolen. De caviamoorden in Roosendaal worden opgelost: een 21-jarige man bekende tenminste honderd diertjes omgebracht te hebben. Uit een Belgisch onderzoek blijkt dat fietsen het seksleven kan schaden en snurken verslechtert volgens Duitse onderzoekers de prestaties op school.

16 juni
Een islamitische basisschool in de buurt van de omstreden Al-Fourqaan moskee in Eindhoven wordt in brand gestoken. In het stadsmuseum van Woerden is het kunstwerk "Goudvissen schilderen" na enige bedreigingen weggehaald. Het kunstwerk werd namelijk gemaakt door in verf gedoopte vissen te laten spartelen op het doek. Een chauffeur van Coca-Cola zou ontslagen zijn omdat hij liever Pepsi dronk en een 80-jarige vrouw uit Pakistan blijkt al vier maanden zwanger te zijn.

17 juni
Tussen Amsterdam en Haarlem ontspoort een ammoniak-trein. In Dordrecht duwde een 21-jarige man een buggy met daarin zijn twee kinderen in het water. Een pretpark in Denemarken is na vele klachten gestopt met de verkoop van lollies in de vorm van een penis en twee inwoners uit Hoorn zijn opgepakt omdat ze op een schoolplein lagen te vrijen. Een Britse man blijkt achttien jaar lang een dubbelleven te hebben geleid door zijn vrouw en vriendin niets te vertellen van de ander.

Prinses Máxima is drie maanden zwanger

Op 18 juni wordt bekend gemaakt dat prinses Máxima al drie maanden zwanger is. Nieuwszender Business News Radio is de eerste met dit nieuws en baseert de informatie op een e-mail die het koninklijke paar aan vrienden en familieleden had gestuurd.

Pas om 17.00 uur bevestigt de Rijksvoorlichtingsdienst de zwangerschap:
"Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden is in verwachting. De geboorte van het eerste kind van Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima is voorzien voor medio januari 2004. De Prins en de Prinses laten weten 'dankbaar en blij' te zijn."
Volgens de hoofdredacteur van de Story is het nieuws bewust op een woensdag bekend gemaakt. Dit is namelijk de verschijningsdag van de roddelbladen, waardoor zij nu het nakijken hebben. Concurrent Weekend meldt in de uitgave van 18 juni zelfs nog dat een zwangerschap er voorlopig niet in zou zitten.


18 juni
Bij een explosie op een scheepswerf in Made raakt één man zwaargewond en vindt een ander de dood. De zoon van een brandweerman heeft in Texas uit verveling veertig branden gesticht. De man zat zelf bij de vrijwillige brandweer. In Zweden is een nieuwe techniek voor het 'verwerken' van lijken uitgevonden: vriesdrogen. Een 30-jarige inwoner van Gorinchem smijt zijn barbecue van twaalf hoog naar beneden omdat hij kwaad werd op de brandweermannen die van beneden naar hem keken en een Oostenrijker die onder invloed was van butaangas heeft zijn eigen tenen gefrituurd en opgegeten.

19 juni
De voorzitter van de Amerikaanse senaatscommissie drugsbestrijding eist van Nederland een agressievere XTC-bestrijding. Een 45-jarige man uit Zwolle blijkt zijn dochter jarenlang gruwelijk mishandeld te hebben. In India is een man zich letterlijk dood geschrokken toen hij een horrorfilm bezocht.

20 juni
Vandaag wordt bekend gemaakt dat op de 21ste voor de eerste keer een zaterdageditie van de gratis krant Metro zal verschijnen. Twee Nederlandse bejaarden zijn in de bossen van het Finse deel van Lapland 32 uur vermist geweest. Een Chinese zakenman heeft zichzelf als slaaf aangeboden om zijn schulden te kunnen betalen en een kaaimanspelletje wordt een 12-jarige jongen fataal: hij wordt gegrepen door een kaaiman en overlijdt.

21 juni
In Houten zal een heuse UFO-landingsbaan twee rotondes komen opfleuren. Een sekswinkel in Leeuwarden brandt uit. Dit tot vreugde van de omwonenden die liever een woning zien in hun buurt. Een 14-jarig Amerikaans meisje dient een aanklacht in omdat ze op school geschorst is wegens een T-shirt met de tekst 'Barbie is a lesbian'. Een voormalig Rooms-Katholieke priester uit de VS krijgt dertig jaar cel opgelegd voor het misbruik van twee minderjarige jongens.

22 juni
De Belgische genocidewet is onder grote druk van de VS aangepast. Daardoor zijn aanklachten voor misdaden die niet door of tegen een Belgisch staatsburger zijn gepleegd, niet langer mogelijk. Drie Amsterdamse islamitische scholen blijken in hun stadsdeel de hoogste Cito-score te hebben behaald. De Open Dagen van de Luchtmacht op vliegbasis Twente in Enschede hebben 300.000 bezoekers getrokken en op het verjaardagsfeestje van de Britse prins William wordt een indringer opgepakt.

Rechtszaak tegen Volendamse cafébaas Jan Veerman

Op 23 juni begint de rechtszaak tegen Jan Veerman, eigenaar van café De Hemel in Volendam, waar op 1 januari 2001 brand uitbrak. Bij deze brand kwamen veertien jongeren om het leven en raakten driehonderd anderen gewond, van wie sommigen zeer ernstig.

Veerman staat samen met zijn 26-jarige dochter en de 35-jarige bedrijfsleider John Veerman, geen familie, terecht op verdenking van dood en brand door schuld en het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel. De politie constateerde na de brand dat kerstversiering het zicht op de nooduitgangbordjes belemmerde. Veerman ontkent dit. Hij erkent wel dat er tralies voor de ramen zaten, maar volgens hem moest dit van Bouw- en Woningtoezicht.

Café De Hemel De Officier van Justitie eist tegen de Veerman de maximale straf voor deze misdrijven: zestien maanden cel. Tegen de bedrijfsleider wordt voor dezelfde feiten tien maanden geëist. Dochter Laura hoort voor alleen dood door schuld drie maanden tegen zich eisen.

Op de zitting van 18 juli bevindt de rechtbank van Haarlem Veerman op alle punten schuldig. Hij wordt veroordeeld tot twaalf maanden voorwaardelijk en een werkstraf van 240 uur. De celstraf is voorwaardelijk omdat de rechter het belangrijker vindt dat Veerman zijn tijd kan besteden aan de afhandeling van de zaken met de slachtoffers. Vanuit de gevangenis wordt dat moeilijk. De werkstraf dient als vergelding en boetedoening ''om zijn schuld aan de maatschappij te voldoen". Ook mag hij gedurende twee jaar zijn beroep niet uitoefenen. John Veerman en Laura Veerman worden vrijgesproken.


23 juni
Volgens Forbes Magazine is de koninklijke familie lang niet zo rijk als gedacht. Van de dertig moskeeën in Rotterdam willen er twintig een actieve bijdrage leveren aan de integratie en volgens Edison Media Research schaadt het downloaden van liedjes de cd-verkoop wel degelijk.

24 juni
Op de kermis in Weerselo worden twee meisjes uit een attractie geslingerd. De meeste winkeliers blijken de Tabakswet niet na te leven. Tachtig procent van de rokers onder de zestien zegt nog gewoon sigaratten en shag te kunnen kopen. De Duitse Justitie stelt een onderzoek in naar een echtpaar dat hun negen dagen oude baby heeft meegenomen naar een concert van de hardrockband AC/DC en de Duitse gemeente Kranenburg schrapt Adolf Hitler van de lijst met ereburgers.

25 juni
Op FOK! staat het 30.000e nieuwsbericht. De twee Zoetermeerse scholieren die in Praag een vrouw beroofden krijgen ieder één jaar gevangenisstraf opgelegd. Uit een onderzoek is gebleken dat de gemiddelde Nederlander asocialer is dan de gemiddelde Europeaan en na een actie van de Katwijkse SGP wordt een poster met blote mannenbillen verwijderd. Sky Radio beschuldigt Noordzee FM ervan een kopie te zijn van het station.

26 juni
In Amsterdam rijdt een trauma-ambulance voor dieren rond, bedoeld voor dieren die in direct levensgevaar verkeren. Voor de rechtbank van Leeuwarden is een dode man veroordeeld, aangezien niet was doorgegeven dat de verdachte overleden was. De gemeente Nijmegen verbiedt een optreden van DJ Tiësto uit angst voor een grote toeloop van bezoekers. Een 28-jarige Kameroense voetballer overlijdt tijdens de halve finale van de Confederations Cup.

27 juni
In Den Haag schiet een motoragent een man dood die hem kort daarvoor in zijn been had gestoken. Het Riagg is van plan deze zomer ook spreekuur in Marokko te houden. Een Gronings paar heeft 30 jaar lang de sociale dienst opgelicht en daardoor ten onrechte 186.000 euro opgestreken. Een doofblinde man steekt op een jet-ski de Noordzee over. Met deze actie haalt de man geld op voor een instituut voor doofblinde patiënten.

28 juni
In Den Haag doet zich een grote gas-explosie voor. Hierbij vallen zeventien gewonden, sommige van hen zijn er ernstig aan toe. Tennisser Paul Haarhuis beëindigt zijn carrière en het grootste reuzenrad ter wereld zal in Singapore gebouwd worden. Op tv-zender BNN wordt het meest gevloekt en de Nederlandse abortusboot vaart voor de tweede keer de Poolse haven uit om abortussen uit te voeren in internationale wateren.

29 juni
De mogelijke sluiting van de Nederlandse legerbasis in Seedorf (Duitsland) leidt tot een demonstratie van 2000 mensen. De NASA stelt de lancering van een raket met een tweede Mars-robot nogmaals uit. In de Amerikaanse stad Chicago komen twaalf mensen om als een houten balkon instort en een Australische mijnwerker amputeert zijn eigen arm nadat hij klem kwam te zitten.

30 juni
Prins Johan Friso verlooft zich met Mabel Wisse Smit. Vliegbasis Twente zal gesloten worden. Actrice Katherine Hepburn overlijdt op 96-jarige leeftijd. NAC zal voortaan in het MyCom-stadion spelen en de FIFA heeft besloten dat voetballers hun shirt niet meer op het veld mogen uittrekken.

Jaaroverzicht Menu Januari Juli Augustus Februari Maart April September Oktober MeiNovemberJuniDecember