Nieuws Jaaroverzicht 2003

Jaaroverzicht Menu Januari Juli Augustus Februari Maart April September Oktober MeiNovemberJuniDecember


Irak: een turbulente maand

Irak Irak kwam in oktober veel in de media, vaak in negatieve zin. Ook op FOK! hebben we Irak uitvoerig op de FrontPage gehad. Hieronder een kort overzicht.

Op 2 oktober hebben de Verenigde Staten een nieuwe versie gereed van de VN-resolutie voor Irak. Washington komt tegemoet aan een aantal bezwaren die diverse landen hadden tegen een eerder voorstel. De ontwerptekst, die niet openbaar is gemaakt, voorziet in een grotere rol voor de VN bij de wederopbouw van Irak. Dezelfde dag maakte de New York Times bekend dat de Amerikaanse president Bush wil dat het Congres nog eens 600 miljoen dollar uitgeeft aan de zoektocht naar bewijs voor massavernietigingswapens in Irak. Op dezelfde dag vond er een aanslag op een Amerikaans konvooi plaats.

Naast het verdrijven van het regime van Saddam Hoessein waren de massavernietigingswapens een belangrijke reden voor de Verenigde Staten om Irak binnen te vallen. Irak zou er vele bezitten, maar toch wil de zoektocht niet echt vlotten. Zo zegt CIA-adviseur David Kay op 4 oktober, dat er signalen zijn dat de wapens uit het land zijn gesmokkeld, voordat het regime van Saddam Hussein ten val kwam. Meerdere Irakezen zouden dat tegen hem gezegd hebben.

,,We hebben informatie die wijst op beweging naar Iran, Syrië, Jordanië, vooral alle landen die ten noorden aan Irak grenzen.''

Op 9 oktober wordt een politiebureau in Bagdad getroffen door een zware aanslag. Hierbij kwamen zeker drie politiemensen en vijf burgers om het leven. Ook raakten er twintig mensen gewond. De chauffeur liet de auto vol met explosieven voor het politiebureau in de sjiitische wijk Sadr City exploderen.

Intussen neemt in de VS de kritiek op Guantanamo Bay toe, waar 650 gevangen worden vastgehouden zonder enig uitzicht op een proces. De negatieve publiciteit noopt Bush ertoe dat hij de boeg omgooit. Met het oog op de presidentsverkiezingen in 2004 in de Verenigde Staten is Bush begonnen met een pr-offensief. Hij wil hiermee de positieve ontwikkelingen in Irak beter benadrukken. Bush' populariteit kwam onlangs op een historisch dieptepunt.

Tijdens de wekelijkse radio-toespraak hoorden de Amerikanen het begin van het pr-offensief. Zo zei Bush dat Irak een land is waar "de markten bloeien, de winkelschappen vol liggen, de olie stroomt en de satellietschotels als paddestoelen uit de grond schieten. Sinds de bevrijding van het land, zijn er duizenden nieuwe bedrijven opgericht. Met onze assistentie bouwen de Irakezen wegen, havens en treinsporen om de commercie op gang te brengen."

De volgende dag werd de toespraak van Bush al overschaduwd door een zware bomaanslag op het Bagdad Hotel in de Iraakse hoofdstad. Hierbij kwamen zeker tien mensen om het leven. Vele tientallen mensen raakten gewond. De aanslag is een grote tegenslag voor President Bush, dat deze week met een pr-offensief startte. In het hotel, dat onder meer dienst doet als het hoofdkwartier van de CIA, zouden veel Amerikanen verblijven.

En zo kunnen we nog even doorgaan met de aanslagen, die hieronder kort zijn opgesomd:

Op 27 oktober wordt Irak door een reeks van aanslagen getroffen, waaronder een bomexplosie bij het Rode Kruis. Op 29 oktober zuchtte Irak onder een nieuwe golf van aanslagen.

Ondertussen wordt de discussie over het Irak-beleid in de VS heviger. Zo wil de regering nog eens 87 miljard dollar extra uittrekken voor Irak, voornamelijk voor militaire operaties. De oorlog leidt mede tot een recordhoog begrotingstekort. Hierdoor neemt het verzet tegen het beleid toe, temeer omdat de CIA onder vuur ligt.

Bush kondigde in mei het einde van de oorlog af, maar nog lang is er geen rust in Irak, met dagelijks aanslagen.


1 oktober
Deze dagen vierden we het 4-jarig bestaan van FOK!. Ook bleek uit een onderzoek van TNO dat antennes van UMTS-masten kunnen leiden tot gezondheidsklachten bij omwonenden. Leontien Zijlaard-van Moorsel verbeterde het werelduurrecord van Jeannie Longo. De Brabantse fietste 46,349 kilometer, ruim een kilometer meer dan de Française, die in december 2000 tot 45,094 kwam. Uit cijfers van de internationale branchevereniging van de platenmaatschappijen IFPI bleek dat de verkoop van muziek met bijna elf procent is gedaald ten opzichte van de eerste zes maanden in 2002.

2 oktober
In Rotterdam stak een overvaller de 18-jarige zoon van een winkeleigenaar dood. Het slachtoffer werd in de hartstreek geraakt en overleed op weg naar het ziekenhuis. In Indonesië werd de terrorist Ali Ghufron, alias Mukhlas, ter dood veroordeeld voor het organiseren van de aanslagen op Bali, een jaar geleden. Tweede-Kamerlid Geert Wilders wordt met de dood bedreigd. Hij heeft aangifte gedaan bij de politie.
Bont voor Dieren, de Partij voor de Dieren en de Vereniging Proefdiervrij hebben fel geprotesteerd tegen de aanpak van gewelddadige dierenrechtactivisten door middel van een terrorismewet. Dit leidde tot een hevige discussie op de FrontPage. De omstreden Arrahmane moskee in Amsterdam kan in beginsel niet gesloten worden. Dat zei minister Remkes van Binnenlandse Zaken op 2 oktober in antwoord op een verzoek daartoe van de Tweede-Kamerleden Geert Wilders (VVD) en Camiel Eurlings (CDA).

3 oktober
Tijdens een seminar bij de Anne Frank Stichting, dat werd bijgewoond door een kleine vijftig leraren uit heel Nederland, bleek dat het haten van joden (antisemitisme) onder jongeren toeneemt. Loeki de Leeuw, het stuntelige leeuwtje dat al jaren tussen de STER-reclamespotjes in acteert, is het slachtoffer van z'n eigen "succes". De reclame-organisatie heeft voor de publieke omroep zoveel reclamezendtijd verkocht, dat er geen ruimte meer over is voor Loeki.

4 oktober
Mannen die op commando zaad moeten produceren, ten behoeve van een reageerbuisbevruchting, leveren kwalitatief betere sperma als zij een pornofilm bekijken. Dat blijkt uit onderzoek van het Academisch Ziekenhuis Maastricht. Bij een Palestijnse zelfmoordaanslag in een restaurant aan de zuidrand van de Israëlische havenstad Haifa kwamen zeker 19 om het leven. Die dag werd ook bekend dat een vijftienjarige bolletjesslikker is opgepakt. Thuiszittende ambtenaren blijken Den Helder jaarlijks miljoenen euro's te kosten.

5 oktober
De voormalige Britse minister Robin Cook schrijft in zijn dagboek dat premier Blair begin maart tegenover hem heeft erkend dat Saddam Hussein geen vernietigingswapens bezat die een werkelijke bedreiging inhielden voor de strategisch meest belangrijke steden. Het Israëlische leger heeft een trainingskamp van de Islamitische Jihad in Syrië aangevallen. De VVD wil af van positieve discriminatie van vrouwen en etnische minderheden. Ook Katwijk blijkt een beperking van allochtonen te willen invoeren.

6 oktober
In Californië in de stad Thousand Oaks komen al jaren golfballen uit de lucht vallen, maar het is nog steeds een raadsel waar deze vandaan komen. In de stad Utrecht ondervonden buspassagiers een groot deel van de dag veel hinder van een actie tegen het kabinetsbeleid. De psychologisch illusionist Derren Brown probeerde zich in een live-uitzending niet door het hoofd te schieten. Brown overleefde zijn Russische Roulette. Yasser Arafat roept de noodtoestand uit in de Palestijnse gebieden. Op de Frontpage vond een pittige discussie plaats over de stelling: "Horeca moet prijzen tien procent verlagen". Die dag werd ook bekend dat het Meldpunt Discriminatie Internet vele honderden klachten heeft ontvangen over ongewenste spam van een extreemrechtse website.

7 oktober
Het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft verklaard dat Noord-Korea weigert nog verder met Japan over zijn omstreden kernwapenprogramma te praten. In de eerste drie kwartalen van dit jaar bleek een recordaantal bedrijven failliet te zijn gegaan: 6.289. Een hoogbejaarde vrouw van 86 in Schiedam bleek verkracht te zijn. Ook het dure Endemol-programma 'Masterplan', dat een soort nieuwe Big-Brother moest worden, lijkt af te stevenen op een totale flop.

Ahold, Albert Heijn en de prijzenoorlog

Dit icoon is voor velen herkenbaar inmiddels Oktober is ook een maand, waarin Ahold en Albert Heijn veelvuldig in het nieuws kwamen. Lees hieronder wat er allemaal op de FrontPage over te vinden was.

Op 2 oktober maakte Ahold, eigenaar van onder meer Albert Heijn, haar jaarcijfers van 2002 pas bekend, vanwege malversaties in de boekhouding. Ahold heeft vorig jaar een nettoverlies geleden van 1,2 miljard euro en een omzet geboekt van 62,7 miljard euro. Dat blijkt uit de langverwachte jaarcijfers van het bedrijf. Het verlies over 2002 is vooral het gevolg van de fraude met de boekhouding van de Amerikaanse dochter US Foodservice, die begin dit jaar aan het licht is gekomen.

De Vereniging van effectenbezitters (VEB) dreigde op 6 oktober naar de rechter te stappen, wanneer Ahold ondanks de slechte cijfers zou doorgaan met haar omstreden beloningsregeling van topman Moberg. Naar verluidt krijgt de topman een vast salaris van 1,5 miljoen euro en een bonus van maximaal 2,5 keer dat bedrag. Bij ontslag ontvangt hij een dubbel jaarsalaris en een dubbele bonus. Het leidde tot diverse protestacties, met als gevolg dat Moberg zijn beloningsregeling aanpaste.

Op 18 oktober kwam er dan vreugdevol nieuws voor de consumenten. Een prijzenoorlog begon tussen de supermarkten, die nog altijd aan de gang is.

Een kort overzicht van de prijzenoorlog in oktober en november:

ronde 1: AH verlaagt de prijzen van ruim duizend producten. Anderen volgen.
ronde 2: AH verlaagt de prijzen van 300 artikelen, anderen volgen weer.
ronde 3: Super de Boer en Konmar verlagen de prijzen van 250 producten
ronde 4: Edah zet de vierde ronde in, door opnieuw vele artikelen te verlagen in prijs.
ronde 5: AH verlaagt de prijs van 300 producten.
ronde 6: Discounters slaan terug

Hoewel de consument profiteert van de prijzenoorlog, geldt dit lang niet voor iedereen. De prijzenslag heeft negatieve gevolgen voor de discounters zoals Aldi en Lidl, maar ook de kleine zelfstandige ondernemer. Zo viel afgelopen woensdag het eerste slachtoffer.



8 oktober
Het bericht 'Escortservice vanuit gevangenis', dat op 27 september in het dagblad De Telegraaf verscheen, blijkt door de betreffende gedetineerde en het dagblad in scène te zijn gezet. De Syrische ambassadeur in Spanje zei dat zijn land keihard zal terugslaan mocht Israël opnieuw doelen in Syrië aanvallen. Integratiedeskundige Jan Beerenhout vindt dat er weer een verbod op huwelijken tussen neven en nichten moet komen. Dit omdat binnen Turkse en Marokkaanse kring op vrij grote schaal getrouwd wordt binnen de familie. De 43-jarige Anja Joos bleek inderdaad te zijn overleden aan de mishandelingen die ze opliep, nadat ze een blikje bier en een pak hondenbrokken had gestolen in de Dirk van den Broeksupermarkt aan het Marie Heinekenplein in Amsterdam.

9 oktober
Nog altijd was het lot van de ruim 50.000 Australische schapen op het Nederlandse schip Cormo Express niet bezegeld. Australië was bezig de diverse opties te bekijken wat met de schapen te doen. Één van die mogelijkheden was de schapen te slachten en in zee dumpen. De politierechter in Breda sprak drie het vonnis uit over van discriminatie beschuldigde portiers, van de Tilburgse discotheken The Talk of The Town en FIOD. Minister de Geus blijkt de Tweede Kamer onjuist en onvolledig geïnformeerd te hebben over de kosten voor de inrichting van het peperdure directiegebouw van uitkeringsinstantie UWV.

10 oktober
De vakbond FNV blijkt bereid te zijn de lonen te bevriezen. In de Verenigde Staten werd een Amerikaan ter dood veroordeeld wegens de moord op een Indiër. Een man gekleed in een ouderwets duikerspak loopt 41km over bodem van Loch Ness om geld te verzamelen voor een fonds tegen leukemie. Formule 1: er gingen die dag geruchten dat Verstappen mogelijk naar Jaguar gaat.

11 oktober
Opnieuw reden de bussen niet als protest tegen de kabinetsplannen. Gretta Duisenberg, de vrouw van Wim Duisenberg (president van de Europese Bank), maakte bekend in november opnieuw naar Ramallah te gaan. Het Nederlands Elftal speelde op 11 oktober in Eindhoven tegen Moldavië. Het speelde op het gemak en won met 5-0. In het Limburgse Steyl overleed een pastoor tijdens het vieren van de huwelijksmis.

12 oktober
"Wanneer de anti-islamistische stemming in de Nederlandse samenleving blijft aanhouden, dan zullen moslimorganisaties ophouden met investeren in een dialoog met de omringende maatschappij." Deze uitspraak kwam van H. Mahawat Khan, die voorzitter is van de organisatie van ahmadiyya-moslims AAII(L)N. Opnieuw een felle discussie op de Frontpage. Binnen het CDA zijn er plannen om het kraken van woningen te gaan verbieden. Die dag werd ook bekend dat de 19-jarige vrouw S. Vrijburg uit Zwolle een klacht in wil dienen tegen de rechtbank uit haar woonplaats omdat een rechter weigerde haar toegang te verlenen met een niqaab aan. Duitsland werd bij de dames wereldkampioen voetbal. In een spannende finale werd Zweden na verlenging met 2-1 verslagen.

13 oktober
Zeker 1500 Palestijnen zijn dakloos geworden na Israëlische acties in de Gazastrook. Acht mensen werden gedood en tachtig mensen raakten gewond. Een pas 19-jarige automobilist uit Winschoten raakt zijn rijbewijs kwijt. Toevallig surveillerende agenten constateerden dat de jongeman 160 kilometer per uur reed, terwijl ter plaatse maar 60 is toegestaan. Europa's grootste Aziatische olifant, Radza, heeft zijn onderkomen in het Noorder Dierenpark in Emmen gesloopt.

14 oktober
In Nederland wordt de groep Islamieten met de dag groter. Zo is het aantal Islamieten het afgelopen decennium verdubbeld. Op dit moment zijn het er zo'n 920.000. Dit zou blijken uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De Islam is de vierde geloofsgroep in Nederland. RIAA en BREIN blijken KaZaA niet te mogen gebruiken. Nokia is niet verantwoordelijk voor de ontploffingen van haar toestellen. Dit schreef het Financieele Dagblad op basis van een TNO onderzoek. Het Commissariaat voor de Media maakte bekend te gaan onderzoeken of BNN op een foutieve manier leden heeft geworven op een onderwijsbeurs in Utrecht.

15 oktober
De VS blokkeren een veroordeling van Israël. Hier kan de bouw van een muur tussen Palestijns gebied en Israël, die zeer omstreden is, doorgaan. De 30-jarige C.A. werd veroordeeld tot 18 jaar cel voor een discomoord in Nijmegen. In een ziekenhuis op het Caribische eiland Dominica overleed de 128-jarige Ma Pampo. Bij rellen in de Bredase binnenstad pakte de politie meer dan vijftig Britse relschoppers op.

Mabelgate en het koninklijk huis

Prins Johan Friso De oktobermaand was ook de maand van 'Mabelgate'. De media berichtten uitvoerig over de nieuwste rel binnen het koninklijk huis. Ook op de FrontPage hebben jullie veel kunnen lezen hierover. We geven jullie een klein overzicht hieronder.

Op 30 september werd gemeld dat de verloofde van prins Friso, Mabel Wisse Smit, geen verhouding heeft gehad met de topcrimineel Klaas Bruisma. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst op verzoek van Smit laten weten na een verhaal in het Algemeen Dagblad. Het bericht was een reactie op het artikel in het Algemeen Dagblad, waarin werd gesuggereerd dat Mabel wèl het liefje van Bruinsma was.

Toen kwam de televisieuitzending van Peter R. de Vries. Door die uitzending kwam het voorgenomen huwelijk tussen prins Johan Friso en Mabel Wisse Smit steeds meer onder vuur te liggen. Uit een uitzending van misdaadverslaggever Peter R. De Vries bleek namelijk dat Wisse Smit veel vaker contact heeft gehad met de in 1991 geliquideerde Amsterdamse maffiabaas Klaas Bruinsma, dan zij eerder toegaf.

Mabel Wisse SmitNa deze uitzending begon de mediahype pas echt goed rondom 'Mabelgate'. Een dag later meldde het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen dat het kabinet erop aanstuurt om de Toestemmingswet voor het huwelijk van prins Johan Friso met Mabel Wisse Smit niet in te dienen. Daarnaast was er vanuit een andere hoek kritiek op de uitzending. Zo zei een voormalige lijfwacht van Klaas Bruinsma, Geurt Roos, dat de uitspraken van Charlie da Silva met betrekking tot Mabel Wisse Smit niet kloppen. Hij noemde Da Silva een fantast.

Op 5 oktober werd bekend dat er mogelijk een extern onderzoek naar Mabel zou komen door het kabinet. Volgens Etienne U. had Bruinsma geen liefdesrelatie met Mabel Wisse Smit. Dat zei de ex-vriendin van Bruinsma, Ottolien Lels, ook in de Volkskrant op 7 oktober.

Op 9 oktober lieten elf buitenlandse vrienden van de verloofde van prins Johan Friso, Mabel Wisse Smit, hun verontwaardiging kenbaar maken over de manier waarop de verloofde van prins Johan Friso in Nederland wordt behandeld.

De volgende dag, 10 oktober was de climax rondom de rel. Premier Balkenende liet op een persconferentie weten dat het kabinet geen Toestemmingswet voor het op handen zijnde huwelijk van prins Friso en Mabel Wisse Smit zal aanvragen. De premier zou onjuiste en onvolledige informatie na drie gesprekken in juni hebben gehad. De buitenlandse media gingen er gretig op in.

Al gauw kreeg de AIVD veel kritiek te verwerken. Zo wilde een aantal kamerfracties duidelijkheid over de rol die de AIVD speelde bij het onderzoek dat is gedaan naar het verleden van Mabel Wisse Smit. Twee dagen later, op 13 oktober werd er een radiostilte afgekondigd rondom de AIVD. Uiteindelijk werd bekend dat de AIVD niets viel te verwijten omtrent het antecedentenonderzoek naar Mabel Wisse Smit. Doordat de wet de AIVD beperkte, had de inlichtingendienst geen legale mogelijkheden om te onderzoeken of Mabel Wisse Smit de waarheid vertelde over haar verleden.

De rel kreeg toch nog een staartje. Zo bleek dat Wisse Smit haar dossier al kende, voordat ze op gesprek ging bij premier Balkenende. Een dag later was het dossier plotsklaps verdwenen.


Prins Johan Friso en Mabel Wisse Smit



16 oktober
Bij een aanslag op een internationaal konvooi van diplomaten in de Gaza-strook, kwamen drie Amerikanen om het leven, een vierde raakte gewond. Een computerspel bleek een Eindhovenaar te inspireren tot een bizarre moord. Een geilheidspleister die de hoeveelheid van het "mannelijk" hormoon testosteron verhoogt bij vrouwen, blijkt ook voor een aanzienlijke verhoging in de seksuele lusten van vrouwen, die door het verwijderen van hun eierstokken minder zin hebben in seks, te zorgen. Ook werd bekend dat de grondwet het niet mogelijk maakt om een grens in te stellen aan de vestiging van allochtonen. Bovendien zou een limiet in strijd zijn met internationale verdragen. In Brussel werd een Nederlandse ambtenaar van de Europese Commissie gearresteerd door de Belgische justitie, wegens miljoenenfraude omtrent graanprijzen.

17 oktober
Na klachten van GroenLinks Tweede-Kamerlid Kees Vendrik heeft de fabrikant van Mars besloten zijn nieuwe scholencampagne aan te passen. Marokkaanse jongens in Amsterdam blijken zich veel vaker schuldig te maken aan wangedrag en criminaliteit dan tot nu toe werd aangenomen. De LPF-fractie in de Tweede Kamer maakte op 17 oktober bekend met een initiatiefwetsvoorstel te komen waarmee het voor werknemers in overheidsdienst verboden wordt zichtbaar uitingen van een religie te dragen. In twee maanden tijd blijkt een bijstandsmoeder uit Kerkrade 200.000, - euro te hebben opgemaakt.

18 oktober
Bijna wekelijks komt een groeiende groep van op dit moment enkele tientallen autochtone jongeren in Rotterdam bijeen om een beginselprogram uit te werken voor NieuwRechts. Eén van de draagvleugelboten van vervoersbedrijf Connexxion is in de Amsterdamse Coenhaven in het Westelijk Havengebied tegen een kade gevaren. Daarbij vielen acht of negen lichtgewonden. Een onderzoeksjournalist van de Amerikaanse krant The New Hampshire Gazette heeft ontdekt dat de opa van de Amerikaanse president George W. Bush jarenlang zaken deed met de Nazi's.

19 oktober
Een 24-jarige man uit Tanzania sneed, in de hoop mededogen van zijn schuldeisers te krijgen, zijn penis eraf. Thailand werd op 19 oktober door de Verenigde Staten aangewezen als een 'belangrijke niet-NAVO-bondgenoot'. De SP wil dat er een commissie modernisering monarchie komt.

20 oktober
De anti-allochtonenpartij SVP wint de Zwitserse parlementsverkiezingen. Door velen wordt de partij als extreem-rechts afgeschilderd. De nieuwe Outlook blijkt gevoelig te zijn voor zelfvernietigende e-mails. Nederland blijkt ongeveer 66.000 internet verslaafden te tellen. Dat bleek uit een onderzoek van het Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen & Verslaving (IVO).

21 oktober
De Duitsers die maanden in Algerije waren gegijzeld, moeten definitief tussen de 1092 en 2301 euro gaan betalen voor hun bevrijding. Dezelfde dag geeft Prins Bernhard aan het meer dan zat te zijn dat er opnieuw geschreven en beweerd wordt dat hij in 1942 aan Adolf Hitler een brief zou hebben geschreven. 21 oktober was ook de dag dat de eerste treinen uitvielen door bladval. De KNVB meldde dat er een tekort aan arbiters dreigt te ontstaan door geweld op veld.

22 oktober
Internetwinkel Bol.com heeft voor het eerst in haar bestaan winst weten te maken. De Arabisch Europese Liga van Dyab Abou Jahjah maakte bekend in België zijn eigen scoutingafdeling van moslims te hebben opgericht. Er vielen harde woorden bij de integratie-commissie in Rotterdam. Dit gebeurde ook op de FrontPage. Israël maakte bekend door te gaan met het bouwen van de omstreden muur.

23 oktober
De Arabisch Europese Liga eist excuses van bevooroordeelde onderzoekers, media, publiek, politici en politie, naar aanleiding van de berichten over criminele Marokkaanse jongeren. Het aantal criminele jongeren zou een stuk lager zijn dan wordt beweerd. De LPF is van mening dat de Nederlandse grenzen de komende jaren gesloten moeten blijven voor werknemers uit de voornamelige oostbloklanden. Er was poollicht te zien in Nederland. Enkele inwoners van Breda werden gewekt door een harde knal. Er bleek een flitspaal aan de Julianalaan te zijn opgeblazen.

24 oktober
Israël kondigde aan het aantal nederzettingen te gaan uitbreiden. De Antilliaanse premier Mirna Godett dreigt de landingsrechten in te trekken van de KLM en Air Holland. De Concordemaakte haar allerlaatste commerciële vlucht. Het SBS6-programma 'Hart in Aktie' sleepte tijdens het 38e Gouden TeleVizier-Ring Gala de Gouden TeleVizier-Ring in de wacht

De twist om het stabiliteitspact

De Europese Unie De Europese Unie blijkt in oktober toch niet die standvastige unie te zijn als gewenst is. Met name op het financiële gebied blijken er grote meningsverschillen binnen de Unie te bestaan. Lees hieronder meer!

Op 2 oktober wordt bekend dat het kabinet wil dat er voor de afdracht aan de Europese Unie een maximum wordt afgesproken. Dat zei staatssecretaris Nicolai van Europese Zaken in de Telegraaf. Nederland is al jaren de grootste netto-betaler aan de EU.

Op 7 oktober kwamen de eerste haarscheurtjes in de Economische Monetaire Unie (EMU). De Europese Commissaris van Monetaire Zaken Solbes is van mening dat het geplande begrotingstekort van Frankrijk tè hoog blijft. Frankrijk maakte afgelopen nacht bekend dat ze van plan is om het begrotingstekort te verlagen naar 3,6 procent. In 2003 zal Frankrijk op een tekort uitkomen van vier procent. Voor zowel 2003 als 2004 voldoet Frankrijk niet aan de eisen van het stabiliteitspact. Daarin staat dat een land een begrotingstekort van maximaal drie procent van het Bruto Nationaal Product mag hebben. Met deze richtlijn probeert de Europese Unie de munt stabiel te houden.

De Europese UnieNog geen week later werd bekend dat het begrotingstekort van Duitsland dit jaar op een recordbedrag van 41,9 miljard euro komen. Dit komt overeen met 4,1 procent van het bruto binnenlands product. Het nieuws werd door de minister van Financiën, Eichel, voor de tv-zender ZDF bekendgemaakt. Eichel wijt het oplopende tekort op de begroting van Europa's grootste economie aan teruglopende overheidsinkomsten en hoge uitgaven aan werkeloosheidsuitkeringen.

Dezelfde dag werd bekend dat Brussel het begrotingstekort Frankrijk gaat toestaan. Toen was het hek van de dam bij sommige landen. Met name Minister Zalm van Financiën had forse kritiek op de gang van zaken. Dit werd hem niet in dank afgenomen. Ook de president van de Nederlandsche Bank, Wellink leverde forse kritiek. Momenteel staan alleen Oostenrijk en Finland aan de zijde van Nederland.

Intussen moet Duitsland van de EU vier miljard extra bezuinigen en maakte het bekend haar pensioenstelsel te versoberen. Frankrijk daarentegen krijgt geen dwangmaatregelen opgelegd, alhoewel de discussie hierover nog niet voorbij is.



25 oktober
Het aantal dierproeven in Nederland blijkt in 2002 met 1,3 procent te zijn gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Volgens advocaten Eveline Groenendaal en Gerard Hamer van een Marokkaanse verdachte in de zaak Anja Joos, heeft de Amsterdamse burgemeester Job Cohen de Marokkaanse gemeenschap onnodig gestigmatiseerd. Opheffing dreigt er voor Leefbaar Nederland. Ook ging die nacht de wintertijd in, waardoor de klok een uur teruggezet moest worden.

26 oktober
BN/De Stem meldde dat zeven leerlingen van Marokkaanse komaf die op verschillende scholen in Roosendaal zaten, na de grote vakantie niet zijn teruggekeerd in de schoolbanken; ze zijn spoorloos verdwenen. De CDA-fractie in de eerste kamer maakte bekend tegen een aantal bezuinigingsvoorstellen te zullen stemmen, wanneer zou blijken dat deze tot een te grote achteruitgang leidden qua koopkracht. Het Israëlische leger blies in de Gazastrook drie flatgebouwen in aanbouw op.

27 oktober
Deze dag berichtten we jullie van een unieke gebeurtenis op de zon. Voorzitter van de vakbond FNV, Lodewijk De Waal, wilde de leden FNV buiten spel zetten. Dit na onenigheid over het te voeren beleid. De PvdA maakte bekend te willen dat het voor deelnemers aan een inburgeringscursus niet alleen maar theorie, maar ook een praktische zaak wordt. Ook werd bekend dat privé-notities van een Amsterdamse PvdA'er waren uitgelekt.

28 oktober
BNN behaalde deze dag de 150.000 benodigde leden. In de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein waren op 50 plekken invallen gedaan bij leden van de neonazistische groepering Combat 18. De Tweede-Kamerfracties van VVD, CDA en LPF vroegen het kabinet om opheldering over de financiering van de Essalam-moskee in Rotterdam-Zuid. Ze wilden weten of het klopt dat een belangrijke financier van wat de grootste moskee van Europa moet worden, minister Hamdan bin Rashid al-Makhtoum van de Verenigde Arabische Emiraten is.

29 oktober
Qurei maakte bekend de Palestijnse premier te zullen blijven. In het Friese Dokkum kwam het tot ongeregeldheden bij het asielzoekerscentrum. Leerlingen van het Dockinga College gooiden stenen naar woningen van asielzoekers. Een ziekenhuispastor bleek voor tienduizenden euro's aan collectegelden gestolen te hebben. Een 22-jarige inwoner van Maastricht stond terecht wegens poging tot doodslag op een jongetje van anderhalf jaar oud. Hij wilde het kind laten verbranden door een zeer hete douche.

30 oktober
Immigratie en emigratie blijken volgens het CBS in evenwicht te zijn. Minister Dekker van Volkshuisvesting maakte bekend de huren vanaf juli 2005 fors te willen verhogen. Ze hoopt zo de doorstroming op de woningmarkt te verbeteren. Gretta Duisenberg spant tegen Luuk Koelman een kort geding aan, vanwege een omstreden column. Na een IVF-behandeling bleek een 69-jarige vrouw uit Mexico zwanger te zijn geworden van haar dode echtgenoot.

31 oktober
Er komt een proef met het afronden op 5 eurocent. DJ Tiësto één in DJ top 100: hij werd voor het tweede opeenvolgende jaar gekozen tot beste dj ter wereld door het Engelse DJ Magazine. De WAO-keuring voor allochtonen wordt, als het aan het CDA ligt, verscherpt. De wedstrijd PSV-Ajax kreeg voor Scheidsrechter Eric Braamhaar een vervelende nasmaak. De wedstrijd verliep rommelig. Braamhaar had daar een vervelende hoofdrol in. Nu is hij naar aanleiding van zijn arbitrage bij deze wedstrijd een paar keer telefonisch bedreigd.

Jaaroverzicht Menu Januari Juli Augustus Februari Maart April September Oktober MeiNovemberJuniDecember