CD Review: Amateur Night in the Big Top

Happy Mondays. Misschien wel de meest hedonistische popgroep aller tijden en met hun met soul, house en rap gelardeerde feestpop sterk verbonden aan de house- en ravecultuur van eind jaren tachtig en begin jaren negentig. In 1985 opgericht door de broertjes Shaun en Paul Ryder. 'Bummed' uit 1989 bracht nationaal succes, gevolgd door internationaal succes met de opvolger 'Pills Thrill 'N Bellyaches' uit 1990. De groep maakte op het podium gebruik van de diensten van 'danser' en sambaspeler Bez, een onwaarschijnlijk popidool dat de interne 'lad culture' van de Mondays tot een geslaagd showelement maakte. The Happy Mondays gingen in 1992 voorspelbaar ten onder aan hun eigen onverantwoordelijkheid en sleepten in hun val ook het toch al noodlijdende Factory mee.

Daarna is het even stil rond Shaun Ryder. Terwijl de media speculeerde dat Ryder aan de grond zou zitten en wilde verhalen over drugs was Shaun Ryder alweer bezig om een nieuwe band op te richten. In 1995 is daar Black Grape, bestaande uit Shaun, rapper Kermit, drummer Ged, gitarist Wags en natuurlijk soulmate en ex-Happy Monday Bez. In juli van dat jaar verschijnt het debuutalbum 'Its Great When You're Straight' waarvan de meest bekende single 'Reverend Black Grape' is, een nummer 10 hit in Engeland. In 1996 verlaten Kermit en Bez de band. In dat jaar verschijnt 'England's Irie', een lied voor het Engelse voetbalteam. Wederom een top 10 hit. Maar daarna wordt het stil rond Black Grape. In 2000 verschijnt dan een biografie van Shaun Ryder met de titel 'Hallelujah', over Shaun Ryder en de Happy Mondays.

Na een Happy Mondays reunie in 2001, kondigt Shaun Ryder aan een solo album op te gaan nemen en in 2003 is daar dan eindelijk Amateur Night in the Big Top.