Party Review: Mystery Land 2003

Mystery Land werd 11 jaar geleden voor het eerst georganiseerd door ID&T. Sindsdien heeft Neerlands' oudste dance-festival al heel wat verschillende locaties aangedaan. Eindhoven Airport, SixFlags, de Maasvlakte en vorig jaar Ruigoord waren allemaal al aan de beurt geweest. In de loop van de jaren is Mystery Land getransformeerd van een nachtelijk hardcore-feest naar een enorm festival overdag met verschillende muziekstijlen. Mystery Land werd dit jaar gehouden op het Floriade-terrein, bij de Haarlemmermeer.

Onderweg naar de Floriade kreeg ik er al behoorlijk wat zin in. Op de snelweg kwam ik veel auto's tegen, waarvan duidelijk was dat ze ook naar Mystery Land zouden gaan. Sommige passagiers waren bizar uitgedost, de meeste gewoon in hun 'zaterdagavond-stapkleding'. De locatie werd al op de snelweg met borden aangeduid, dus fout rijden kon haast niet. Aangekomen werd iedereen door verkeersregelaars naar een enorm grasveld gedirigeerd, alwaar we de auto (voor 8 euro) konden parkeren. Na een wandeling van een kilometer kwam ik bij de ingang.De entreeprocedure verliep goed en iedereen stroomde snel het enorme festivalterrein op. Zoals gewoonlijk bij ID&T-feesten kreeg iedereen een Z-card uitgedeeld, waarop naast een mooie plattegrond, ook de line-up van de 12 (!) verschillende tenten en area's op stond. Bovendien stonden ook de laatste vertrektijden voor het openbaar vervoer er keurig op vermeld.

Aangezien ik via de Noord-ingang het terrein op kwam, kwam ik eerst langs de tent van de Twix Talentroom. Ik heb hier even kort gekeken, maar ben daarna verder gelopen om eerst even het hele terrein te verkennen. Tegenover de Talentroom was het gebied van 'All is One'. Net als vorig jaar hadden ze een tipi-kamp opgebouwd, wat er erg sfeervol uitzag. Ook hier ben ik maar kort geweest, aangezien de andere muziekstijlen en tenten me toch meer trokken. Na wat drankbonnen te hebben gekocht (5 bonnen voor 10 euro), liep ik verder langs de hardcore-area van 'The Third Movement' richting de opvallende 'piramide' die hoog boven het terrein uitsteekt. (zie plattegrond hierboven, linkerzijde) De piramide is een soort grote heuvel, met een weg en een trap naar boven. Bovenop de piramide was er een kleine plek ingericht voor 'Rauw', terwijl onderaan de piramide het grootste openluchtpodium was opgebouwd: dat van 'Q-dance'. Met hardstyle-toppers als Bas & Ram, Pila, Dana en Technoboy zou het daar waarschijnlijk heel de dag enorm druk worden.

Aan de andere kant van de piramide was een flinke tent van 'Cocoon' neergezet. Onderweg stonden er wat eettenten en de merchandising-tent van ID&T. Over de brug gelopen, kwam je langs een reuzenrad en daarna de tent van 'Lexion'. Lexion had goed werk gemaakt van de inrichting van de tent. Het podium zag er erg gaaf uit met allerlei glimmende glitterattributen. Ook naast de Lexion-tent stonden verschillende eetkramen, waar je tegen inlevering van food-muntjes (5 munten voor 5 euro) de inwendige mens kon verzorgen. De dampende beats van Lexion brachten mij richting de 'Mainstage'. Die zag er dit jaar weliswaar wat minder spectaculair uit dan de houten boot van vorig jaar, maar dat mocht de pret zeker niet drukken. De zon brak inmiddels vol door en op het veld bij de mainstage werd het intussen behoorlijk heet en druk. Via een leuk weggetje langs een vijver kwam je bij de laatste drie tenten. Dit waren die van 'Subliminal Sessions', 'Splendid' en 'Rush'.


Nu ik zo over het hele terrein had gelopen, besefte ik wel dat het een unieke en fantastische locatie was voor een feest als deze. In de verschillende stukjes bos waren overal spinnen, vleermuizen en vlinders opgehangen en er liepen elven en andere sprookjesfiguren rond ter decoratie. Op de stukken gras en de kunstmatige heuvels kon iedereen naar hartelust neerploffen om even te chillen of te zonnen.

De Rush-tent was de eerste tent waar ik echt een tijdje ging staan dansen. DJ Lacroix voorzag het publiek van heerlijk relaxte housemuziek waarop je lekker kon 'indansen' en de sfeer begon er goed in te komen. Rond 13.00 uur was het al heel druk overal. Na een stuk gehoord te hebben van Tomcraft en later Futureshock bij de mainstage, was het tijd om weer terug te gaan naar Rush. Daar zou om 14.00 uur DJ Roog draaien. Roog, behoorlijk populair, draaide heerlijk en de tent stond op z'n kop. Ook in de Splendid-tent was het goed toeven. Zeker als er een MC live gaat meeblŤren op de UK Garage-muziek is het gaaf om te zien en horen. De Subliminal Sessions-tent was aan het begin nog wat leeg, maar raakte naarmate de dag vorderde toch ook wel aardig gevuld met partypubliek. Eerlijk gezegd ben ik hier maar heel even geweest. Ondertussen was in de Lexion-tent ook G-Spott live bezig. Alhoewel hij vooral bekend is zijn commerciŽle plaatjes met Josť, bewees hij dat hij ook live behoorlijk goed kon mixen. Heel gaaf was bijvoorbeeld zijn mix van 'Junior Jack - E samba' met de Anthem van Black Sensation 2003. Na een tijdje bij G-Spott te hebben gestaan liep ik nog even terug naar de Rush-tent. Inmiddels was Victor Coral daar bezig. Hij werd geassisteerd door een kerel die live de beat trommelde en bovendien was er de gelegenheids-MC en tevens Rush-hostess Miss Nickie Nicole. Na Victor Cor(rrrrr)al liep ik via de Cocoon-tent, waar Marco Carola bezig was met heerlijke relaxte techno, naar boven op de piramide. Inmiddels stond Joost van Bellen daar al weer een paar uurtjes te draaien. Alhoewel hij goede muziek draaide, kwam ik eigenlijk alleen maar voor het uitzicht. Bijna bovenop de piramide stond bovendien een hijskraan van een bungy-jumpcentre. De ťťn na de ander liet zich daar voor 50 euro naar beneden vallen.

Benieuwd of heel de dag leuk was? Lees verder!