CD Review: CHICAGO - Soundtrack

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de soundtrack van Chicago is zoals je hem mag verwachten: veel muziek uit de film! Alle liedjes die in de film voorbijkomen, staan ook op de cd. Alle liedjes zijn ook echt gezongen door de acteurs en actrices. Voor het 'begrijpen' van de liedjes is het wel zo makkelijk als je de film of de musical hebt gezien of als je in ieder geval het verhaal van Chicago kent. En wil je cd ook nog mooi vinden, moet je natuurlijk wél een beetje van jazz-muziek houden, want daar staat de cd bol van!

Het album begint met het wereldberoemde 'And All That Jazz', gezongen door de twee vrouwelijke hoofdpersonages Velma Kelly (Catherina Zeta-Jones) en Roxie Hart (Renée Zellweger). Voor diegene die het nummer niet kennen: het geeft je meteen het echte 'Chicago-gevoel'. Doe je ogen dicht, luister en waan je in een donkere, rokerige jazz-kroeg in het Chicago van de jaren '20.

In het tweede nummer, 'Funny Honey', bezingt Roxie Hart haar sullige echtgenoot Amos (John C. Reilly). Hierna wordt de zwaarlijvige 'keeper of the keys', oftewel de corrupte bazin van de vrouwengevangenis, in de strijd gegooid. Mama (Queen Latifah) zingt dit nummer, 'When You're Good To Mama', echt heel gaaf.

Bij de 'Cell Block Tango' is het eigenlijk het beste als je de beelden er bij weet te verzinnen. In de film is dit namelijk een heel mooi stuk, met een goede choreografie. In dit nummer bezingen zes vrouwen uit de vrouwengevangenis waarom ze in de bak zitten. Uiteraard ligt het allemaal aan hun mannen en de vrouwen waren eigenlijk min of meer gedwongen om hun vriend/echtgenoot af te knallen. "I fired two warningshots... into his head" .Benieuwd hoe Richard Gere zingt? In het vijfde liedje is hij te horen. Hij heeft in de film de rol van the silver tongue, the Prince of the courtroom Billy Flynn, een ontzettend gladde advocaat. Natuurlijk gaat het de heer Flynn helemáál niet om het geld en de roem want 'All I Care About (is Love)', zo zingt hij.

'We Both Reached For The Gun' is één van mijn favoriete stukken uit de film. Roxie Hart zit bij Billy Flynn op schoot en ze doen een soort buiksprekers-act, oftewel Billy geeft telkens antwoord voor Roxie en bespeelt zo op een fantastische manier de journalisten. De journalisten worden aan het eind van de scène dan ook uitgebeeld als marionetten. Erg leuk om te zien, maar zeker ook om te horen!

In het nummer 'Roxie' fantaseert Roxie Hart er flink op los over hoe het is als ze straks wereldberoemd is. Velma Kelly merkt dat alle aandacht ondertussen uitgaat naar Roxie in plaats van naar haar. Daarom doet ze een wahopig verzoek tot samenwerking aan Roxie in het nummer 'I Can't Do It Alone'.

Ook Amos mag nog een liedje doen. Halverwege de film komt hij er zelf ook achter dat hij een sul is en dat niemand hem ziet staan. Hij schat zijn eigen verschijning goed in als hij zichzelf 'Mister Cellophane' noemt, iedereen kijkt tenslotte dwars door hem heen.

In het tiende nummer, het rustige 'Dazzle', komt Billy Flynn nog eens solo voorbij. Misschien verwacht je het niet van Richard Gere, maar hij kan echt behoorlijk goed zingen. Het 11e nummer op de cd, 'Class', komt niet voor in de film. Het is een duet tussen Velma Kelly en Mama en het gaat over het feit dat iedereen zo onbeschoft is tegenwoordig.

'Nowadays (Roxie)' is het solo-nummer waar Roxie het mee probeert te maken, maar dat lukt niet echt. Ze wordt bruut afgewezen door talentenjagers. Het nummer erna, 'Nowadays / Hot Honey Rag', is dan toch de langverwachte samenwerking tussen Roxie en Velma. Samen stelen ze wél de show!

Track 14 is het nummer 'I Move On', wat ook door Catherina Zeta-Jones en Renée Zellweger samen wordt gedaan. Ook zij hebben allebei sterke stemmen, zeker niet vervelend om naar te luisteren. Na dit nummer volgen nog twee heel lekkere instrumentale jazznummers van Danny Elfman, 'After Midnight' en 'Roxie's Suite'.

Tot slot staan er nog twee bonus-tracks op de cd, die niet in de film voorkomen, maar geinspireerd zijn op de film. Zo is er 'Cell Block Tango (He Had It Comin')', die in een eigentijds jasje wordt gestoken door Queen Latifah, Lil' Kim en Macy Gray. Je moet er van houden, ik persoonlijk hoor liever het origineel. Het laatste nummer, 'Love Is A Crime', wordt gedaan door Anastacia. Ik weet niet of dit op single uitkomt, maar het is in ieder geval wel een echt 'Anastacia-nummertje'.

Tsjah... wat vond ik nu van de cd? Het antwoord daarop is niet moeilijk: leuk! Zoals jullie in de film-review al hebben kunnen lezen was ik ook erg enthousiast over de film en aangezien alle liedje uit de film op deze cd staan, kan het niet anders dan dat ik ook de soundtrack goed vind. Zoals ik al eerder zei, je moet jazz en musical-nummers wel een beetje kunnen waarderen, anders vind je dit waarschijnlijk niks. Mijn tip: ga de film eerst kijken en als je die goed vindt, ga dan ook de cd eens luisteren!

'CHICAGO - Music from the Miramax Motion Picture' krijgt van mij een 8!Totale speelduur 70:17 minuten
1. Overture/And All That Jazz
2. Funny Honey
3. When You're Good To Mama
4. Cell Block Tango
5. All I Care About
6. We Both Reached For The Gun
7. Roxie
8. I Can't Do It Alone
9. Mister Cellophane
10. Razzle Dazzle
11. Class
12. Nowadays (Roxie)
13. Nowadays/Hot Honey Rag
14. I Move On
15. After Midnight
16. Roxie's Suite
17. Cell Block Tango (He Had It Comin')
18. Love Is A Crime


Producers: Ric Wake, Randy Spendlove
Music Supervisor: Maureen Crowe

http://www.chicagosoundtrack.com
http://www.miramax.com/chicago
http://www.sonymusic.nl

LET OP! Je kunt deze cd winnen met de prijsvraag van deze week!