Game Review: Medal of Honor: Allied Assault

In 'Medal of Honor: Allied Assault' kruip je in de huid van Luitenant Mike Powell van het 1e Ranger Bataljon. Powell heeft zijn moed en expertise op militair gebied meer dan eens bewezen. Al tijdens zijn opleiding aan de Amerikaanse militaire academie Westpoint was hij een uitblinker. Luitenant Powell is daarom gevraagd als 'special infantryman' bij The Office of Strategic Services (OSS) De OSS is opgericht na het drama bij Pearl Harbor (7 december 1941) en draagt zorg voor missies met betrekking tot sabotage, spionage en 'search and rescue', veelal achter vijandelijke linies.

Generaal Wedemeyer komt al vóór de aanval op Pearl Harbor op het idee van een massale invasie van noord-west Europa. De Generaals Eisenhower en Marshall gaan daarin mee en zo worden de grote lijnen voor 'Operatie Overlord' duidelijk. De oorspronkelijke datum voor 'Operatie Overlord' wordt gezet op 1 april 1943. Het desastreuze optreden van de Geallieerden bij het Franse Dieppe, augustus 1942, maakt echter duidelijk dat de Duitsers alleen kunnen worden verslagen met een enorme, goed gecoordineerde actie. Het wordt duidelijk dat de opbouw van troepen langer gaat duren dan oorspronkelijk gedacht werd. Nadat de VS bovendien mee gaat doen aan operaties in Noord-Afrika, Sicilië en Italië, wordt in mei 1943 besloten dat D-Day verplaatst wordt naar 1 mei 1944. De troepenopbouw die in dat jaar in Engeland plaatsvindt, is de grootste ooit...

Jij, als Luitenant Mike Powell, wordt in het spel uitgezonden op een aantal gevaarlijke en gevarieerde missies. De OSS weet iedere keer weer een mooie opdracht voor je te vinden, zoals het saboteren van vijandelijke kampen, het stelen van documenten en het ontzetten van gestrandde, geallieerde militairen.

Voor het bereiken van je doelen heb je de beschikking over een hele zwik aan wapens, explosieven en soms ook voertuigen. Een aantal keren moet je samenwerken met andere soldaten om de missie te halen.

Het doel van het spel? De missies halen en natuurlijk...:
de medailles

De ere-medailles krijg je niet automatisch. Het wil namelijk niet zeggen dat je na het uitspelen van een missie, direct ook die medaille krijgt. Sommige medailles worden toegekend door tussentijdse objectives, of omdat je bijvoorbeeld al je mannen in leven weet te houden.