CD: N*E*R*D* - Fly Or Die

Pharrel Williams en Chad Hugo van de Neptunes hebben de afgelopen jaren de hiphop en R&B een nieuwe sound gegeven. Dat hebben we niet alleen kunnen horen, maar ook veelvuldig op tv kunnen zien. In elke hiphop- of R&B video zag je wel het gezicht van Pharrel. Maar, ze willen en kunnen meer.

De opvolger van het debuutalbum uit 2001: "In Search Of..." is meer rock georiënteerd en bevat meer akkoordenwisselingen. Naar mate de muziekkennis van de heren uitbreidt, zijn er ook steeds weer wisselende inspiratiebronnen. Zo gebruikten ze voor dit album veel invloeden van muziek uit de jaren zestig en zeventig. De melodieuze invloeden van The Beatles, de jazzinvloeden en pakkende de refreintjes van Steely Dan of de stevige rock van onder andere Steppenwolf hoor je allemaal terug.

Op "Fly Or Die" gaat het vooral om hiphop gecombineerd met rock. Zo is Good Charlotte frontman Joel Madden te horen op ‘Jump’. Op de track ‘Maybe’ zijn er gastoptredens van de drummer van the Roots, ?uestlove en Lenny Kravitz.

Het album bestaat uit allerlei muzieksoorten die zijn gecombineerd. Ieder liedje wekt een sexy gevoel op. Dat bewijst de hit: "She Wants To Move", met de rode hond, waarbij de zangeres van Mis-teeq in hun clip laat zien wat sexy dansen is.

Dit album bevat ook enkele rustige liedjes met prachtige teksten. In "It's a wonderful place" en de verborgen track "Waiting For You", toont Pharrel zijn gevoel voor emotie en sfeer. En wat toegankelijk is het toch, dat je geen geweldige zangkwaliteiten nodig hebt om mooie liedjes in te blaffen. Beide tracks bewijzen dat N.E.R.D meer in huis heeft dan vette beats en stevige gitaren.

Het laatste nummer op het album is geschreven voor de grootste fan die N.E.R.D heeft. Deze tiener lijdt aan de ziekte kanker. Mildred heet ze.

NERD3


The white sun in the sky all the flowers harmonize. That's where your starry eyes will stand above

N.E.R.D. speelt alle instrumenten zelf en mag gezien worden als een echte band. Fly Or Die is een afwisselend album met veel melodieuze hiphop en een portie rock. Wie laat de hond uit?