DVD: Tupac Resurrection

Op 7 september van het jaar 1996 werd Tupac Amaru Shakur neergeschoten in Las Vegas. Zes dagen later overleed hij aan de gevolgen van de schotwonden. Hier eindigt de carrière van een tot dan toe redelijk succesvolle rapper, maar pas na zijn dood wordt hij een legende. Idiote theoriën over een mogelijke terugkeer na zeven jaar doen de ronde en er zijn mensen die in hem de nieuwe messias zien. Gelukkig gaat deze documentaire daar dus niet over. Aan de hand van oude interviews en andere beelden en geluidsfragmenten vertelt 2PAC zijn visie op zijn leven.

De intro is misschien nog ietwat mysterieus. Hij vertelt immers over zijn dood en dat hij bij God is, weg van alle ellende op aarde. De dood hoeft niet negatief te zijn, maar hij wil nog één maal zijn verhaal vertellen. Een verhaal over zijn jeugd, waar armoede centraal staat en zijn moeder Afeni een rolmodel is. Als lid van de Black Panthers, een radicale zwarte burgerbeweging, werd Afeni opgepakt en opgesloten vanwege haar mening. Op het moment dat ze vast zit, is ze zwanger van haar eerste kind. De vader is op dat moment niet bekend, maar enkele leden van de Panthers steunen haar. Vlak nadat ze uit de gevangenis komt wordt haar zoon Tupac Amaru geboren.

Afeni krijgt ook nog een dochter, maar er is wederom geen vader aanwezig om het gezin te onderhouden. In New York leidt de familie armoede en de jonge Tupac vindt het vreselijk. Zijn enige manier om zijn gedachten te verzetten is toneel. Daarin kan hij iedereen spelen die hij wil zijn. De familie vertrekt vanuit New York naar Baltimore en ondanks dat het leven daar bijzonder zwaar is, bevalt het Tupac daar wel. Op school doet hij veel aan ballet, dans en klassiek toneel. Al snel ziet hij het verschil met zijn vrienden die naar heel andere scholen gaan. Hij ontwikkelt al snel een aversie tegen ‘het systeem’.

2pac2


Wegens geldgebrek werd ook Baltimore verlaten en met z’n drieën vertrokken ze naar Marin City, een stadje in Californië. Ook hier heerste armoede en Tupac begint zijn visie steeds verder te ontwikkelen. Ondertussen raakt moeder Afeni verslaafd aan de crack en Tupac verlaat gedesillusioneerd het ouderlijk huis. Hij probeert een wat bij te verdienen met het handelen in drugs, maar daar heeft hij totaal geen talent voor. De pooiers en dealers vinden hem wel sympathiek en steunen hem financieel. Via via komt hij terecht bij de dan zeer populaire groep Digital Underground en na een tijdje als roadie gewerkt te hebben mag hij zijn muzikale debuut maken op de single ‘Same Song’.

Vanaf dat moment verloopt zijn leven in een stroomversnelling. Zijn debuutalbum ‘2PACalypse Now’ slaat in als een bom en levert hem veel fans op. De harde teksten, die volgens Tupac zelf het leven in de Ghetto’s beschrijven, worden niet door iedereen gewaardeerd. Conservatieve politici vonden al dat geweld en gescheld maar niets en er werd opgeroepen tot een boycot van zijn muziek. In die periode maakte hij ook zijn filmdebuut in Juice. De eerste aanvaringen met politie en justitie vinden plaats en zijn overtuigingen worden radicaler en de Thug Life filosofie begint zich te ontwikkelen.

Dan komt er een keerpunt in zijn leven. Hij wordt beschuldigd van seksueel misbruik, de beelden van een geboeide Tupac gaan de hele wereld over. Hijzelf beweert bij hoog en laag niks gedaan te hebben en denkt erin te zijn geluisd. Dat vermoeden wordt versterkt als hij in afwachting van zijn proces door een aantal onbekenden wordt neergeschoten. Op wonderbaarlijke wijze overleeft hij 5 schoten en na een aantal dagen loopt hij het ziekenhuis uit. In een interview beschuldigt hij Puff Daddy, zijn oude vriend Notorious B.I.G. en zijn groep Junior Maffia er van achter deze aanslag te zitten en de oorlog tussen de East- en West-Coast is geboren. Daar bovenop wordt Tupac ook nog eens veroordeeld voor het seksueel misbruiken van een fan.

2pac3


Het gevangenisleven bevalt hem niet en hij lijkt door te draaien. Beroemdheden hebben het daar altijd hard te verduren. Zijn derde album, met de toepasselijke titel ‘Me Against The World’, is op dat moment het best verkochte album in de VS en hij zit vol inspiratie voor een volgend album. Dat verschijnt op het label van Suge Knight, een ex-football speler met een bijzonder lang strafblad. De reden die 2PAC geeft om juist bij dit label te tekenen is hard en duidelijk: “Fear is stronger than love”.

Eigenlijk gaat het vanaf dat moment bergaf met zijn leven. Hij heeft constant ruzie met verschillende mensen, hij is in constant gevecht met justitie en hij is licht ontvlambaar. Zijn album ‘All Eyez On Me’ verkoopt als een tierelier, maar het was onvermijdelijk dat er iets zou gebeuren. Hij had zoveel mensen kwaad gemaakt dat het afwachten was tot er wat gebeurde.

Op 7 september 1996 gaat hij met een aantal vrienden naar een bokspartij tussen Mike Tyson en Bruce Seldon. In de foyer van het MGM Grand casino raakt hij slaags met een onbekende, maar gaan toch naar de wedstrijd kijken. Op de weg naar huis wordt de auto met daarin Suge Knight en Tupac Shakur onder vuur genomen en de laatste wordt afgevoerd naar het University Medical Centre in Las Vegas, waar hij zes dagen later officieel dood wordt verklaard.