Preview: MS Flight Simulator 2004

Om nou te zeggen dat deze Flight Simulator compleet anders/beter is dan alles hiervoor, nee. Maar Flight Simulator 2004 ziet er wel beter uit dan ooit! Wat is er nieuw?

Weer

Hoe belangrijk kan weer zijn, zul je zeggen. Nou, als je een dag in de lucht doorbrengt, weet je dat het weer heel belangrijk kan zijn. Daarom is weer een belangrijke factor in een simulator zoals deze.

Het nieuwe weersysteem in FS 2004 is dynamisch, gebaseerd op echte atmosferische natuurkunde. Klinkt ingewikkeld, is het ook. Wat je merkt is dat het weer gewoon heel realistisch overkomt. De wolken zijn in 3D, wolkenpartijen kunnen veranderen en het is zelfs mogelijk om, als je aan internet hangt, het weer aan te passen aan de omstandigheden zoals die op dat moment zijn op de plaats waar je vliegt!

Om niet alles ingewikkeld te maken kun je met een paar muisklikken een standaard weersituatie kiezen. Een zware storm, bliksem, regen, sneeuw, kies maar uit!

Interactive Air Traffic Control (ATC)

ATC werd vanaf versie 2002 eindelijk opgenomen en vanaf dat moment is er continu aan gewerkt. In deze versie zijn vooral de mogelijkheden op vliegvelden met meerdere landingsbanen uitgebreid; het is bijvoorbeeld mogelijk om een andere landingsbaan aan te vragen.

GPS

Waar zouden we in de moderne wereld van transport zijn zonder GPS? Precies, daarom heeft Microsoft de Garmin GPS 500 en 295 opgenomen in FS 2004.

In de Beta die FOK! kreeg om te testen werkte de GPS niet (aanklikken van de GPS in onze Cessna deed FS 2004 crashen), maar ik heb er alle vertrouwen in dat dat in de uiteindelijke versie is opgelost.

De cockpit

De cockpits zien er in FS 2004 nog beter uit en bedienen van apparatuur is makkelijker dan ooit. Gewoon met je muis wijzen en klikken en je bedient de radio, het landingsgestel, de flaps, vrijwel alles.

De omgeving

De omgeving waarin je vliegt is er ook op vooruit gegaan. De landings/startbanen zien er beter uit, de vliegvelden zijn met meer detail vormgegeven (zie de screenshot van Schiphol hiernaast) en licht- en luchteffecten zijn erg mooi.


Learning Center

Het Learning Center bevat ontzettend veel informatie. Microsoft noemt het een 'website op cd', ik noem het een schat aan informatie. Tijdens de simulatie nog wat vraagjes? Even in het Learning Center kijken dan! Handboeken, procedures, uitleg over mogelijkheden in Flight Simulator, het staat er allemaal.