Game Review: Freelancer

Single Player

In Single Player mode speel je eigenlijk mee in een film, althans zo voelt het. Je volgt namelijk de verhaallijn (dit hoeft niet maar zonder de verhaallijn kom je niet ver), maar hebt daarbinnen toch genoeg bewegingsvrijheid om het spel niet saai te maken.

Het is ook helemaal niet erg om de verhaallijn te volgen, mede door het spannende verhaal. Als je het spel speelt zul je merken dat het je pakt en dat je verder wil spelen om nou eindelijk eens te weten te komen hoe alles in elkaar steekt. En wees niet bang, je geduld zal worden beloond.

Wat kleine minpuntjes mogen ook genoemd worden. Zo is het in het begin storend dat alle gesprekken die je met personen in de bars op planeten dezelfde structuur hebben. Ze vragen je in het begin of je nieuw bent, jij zegt ja, ze zeggen voor wie ze werken, wat voor relatie ze hebben met de planeet waar je je bevindt (soms hebben ze er een basis en is de planeet dus 'van hen', soms hebben ze gewoon een relatie met de partij die de planeet wel bezit) en vervolgens krijg je een aanbod. Soms gewoon wat informatie, soms een baantje en weer een andere keer de mogelijkheid om, tegen groffe betaling, je reputatie bij andere partijen wat op te krikken zodat je bijvoorbeeld voor hen werk kan doen. Als je eenmaal doorhebt dat je met ESC door het saaie praatwerk heenkunt (net zoals je er korte filmpjes mee kunt skippen als je bijvoorbeeld landt op een planeet), is het helemaal niet storend en kun je vrolijk je gang gaan.

Een ander minpuntje is dat de missies die je uitvoert terwijl je langzaam meer ontdekt over de toedracht van de aanval op Freeport 7 niet bijster origineel zijn. Het is eigenlijk altijd 'schiet dit schip/deze schepen kapot' of 'spoor deze bad guy op, schiet z'n schip kapot en neem zijn reddingscapsule en/of lading mee'. Geen groot minpunt want de verhaallijn houdt je genoeg bezig, maar wat meer variatie was niet mis geweest.

Multiplayer

Dan de Multiplayer optie. Ik moet eerlijk zeggen dat ik deze nog niet zo heel vaak heb gespeeld, maar vast staat dat je hierin meer vrijheid hebt dan de Single Player mode. Geen verhaallijn om te volgen, je kiest je eigen pad. Ga je handelen in allerlei goederen door het heelal? Ga je criminelen opsporen en vernietigen? Of hang je de piraat uit en jat je wat je maar wil? Het kan allemaal, met al je vrienden (of juist tegen ze!).

Op zich een prima mogelijkheid om je lang te vermaken, zou je denken. Op zich is dat zeker zo, maar ook de Multiplayer mode heeft minpunten. Zo moet je namelijk op iedere server waarop je speelt opnieuw je level opbouwen. Je begint standaard met wat credits en een standaard schip. Naarmate je meer ervaring opdoet stijgt dit level en kun je dus zwaardere wapens en schepen aanschaffen. Al vloekend zocht ik een andere server toen de dag na mijn eerste Multiplayer spel bleek dat de server waarop ik de dag ervoor had gespeeld, niet meer bestond. Je mag weer helemaal onderaan de ladder beginnen. Begrijpelijk, maar vervelend.