Back 4 Blood

Na jaren wachten is er dan een spirituele opvolger van Left 4 Dead: Back 4 Blood. Vorige week was er een gesloten bèta voor mensen die een preorder hadden (of tijd te veel hadden en een uur naar Twitch moesten kijken voor een bèta-code drop). Dit weekend kan iedereen eens kijken of de zombieknaller iets is. Onze eerste indruk lees je hier.

Net zoals Left 4 Dead knal je in Back 4 Blood hordes zombies af. Natuurlijk ondersteunt de game ook co-op, anders zou het geen spirituele opvolger zijn. Na een paar avonden gamen zijn we daar al over uit: Back 4 Blood is tof in PvE. Je kunt uit verschillende personages kiezen. Ze heten hier Cleaners, maar lekker boeien. Je krijgt niet alleen een uiterlijk, maar elk personage geeft ook een specifieke bonus aan het team. Kies je Holly dan krijgt het hele team meer stamina, terwijl Evangelo iedereen een speedboost geeft. Dat is maar een klein gedeelte van de game, want de echte customization zit in kaartsysteem.

Voordat je aan een serie missies begint, kun je in het kamp je deck met kaarten samenstellen. Deze kaarten veranderen de gameplay iets. Kaarten kunnen extra health of damage geven, of zorgen dat je jouw wapen sneller laadt. Dan wordt een shotgun opeens een stuk dodelijker als je het op die manier tegen de hordes zombies op moet nemen. Sommige kaarten hebben zelfs invloed op het hele team, zoals extra munitiecapaciteit voor iedereen.

Back 4 Blood - Deck (Foto: Warner Bros.)

Als je eenmaal in een missie zit, dan is het zombies knallen, munitie oppakken zodat je kunt blijven knallen en zo een weg naar een safe room vrijmaken. Voor een missie begint krijg je een challenge voor extra geld. Denk aan speedrun, of het doel om geen vogels te laten schrikken. Doe je dat laatste, dan verschijnen er nog eens extra zombies, zodat je nog meer te knallen hebt. Heel veel variatie is er niet, het gaat puur om aantallen. Er zijn wat zombies die van afstand aanvallen met spuug en een bom-grage dikzakzombie, maar over het algemeen is het vooral kwantiteit.

De echte problemen komen er als je een van de bazen tegenkomt. Dat zijn vaak veel grotere wezens. In één missie kwam een enorme Ogre uit de grond. We kregen hem niet helemaal dood tijdens onze eerste kennismaking, maar een tijdje later mochten we het nog eens proberen. Wel met zijn healthmeter op het punt waar we eindigden tijdens de eerste battle.

Back 4 Blood - Safehouse (Foto: Warner Bros.)

De PVE van Back 4 Blood is juist door de paar specialere wezens in combinatie met hordes standaard zombies erg leuk. Je moet soms snel beslissingen maken, wanneer gebruik je die ene granaat die je gevonden hebt? Of je gaat stil langs vogels en opeens komt er een bende zombies achter je aan. Je draait om, je schiet en realiseert je dat je een paar vogels hebt laten schrikken. Crap, dat wordt nog meer zombie-ellende. Op de lastigere moeilijkheidsgraden heb je dan nog eens minder kogels te vinden, waardoor je nog eens handiger om moet gaan met situaties.

Er is ook een PvP-modus in Back 4 Blood. In deze modus is het Cleaners vs zombies. Na een korte periode waarin de mensen naar wapens en items kunnen zoeken, worden de hordes losgelaten. Op dat moment gaan de door AI gecontroleerde standaard zombies af op de Cleaners, terwijl de andere partij de speciale varianten kunnen besturen. Mijn favoriet is de Hocker, die grote afstanden kan springen, vijanden kan vertragen met plakkend spuug en dan erop los kan gaan. Ondertussen wordt er a la Battle Royale een cirkel steeds kleiner, zodat de actie zich steeds in een kleinere arena afspeelt. De Cleaners gaan in ieder geval nooit winnen. Na die eerste ronde worden de teams gewisseld. Na die tweede ronde wordt er gekeken welke groep Cleaners het langst heeft overleefd, die wordt uitgeroepen tot winnaar.

De PvE van Back 4 Blood gaat goed zijn, al moet je wel met echte spelers spelen om er echt alle lol uit te halen. Je team is altijd met vier man, als je met minder spelers bent wordt de rest van de slots met AI-bots ingevuld. PvP heeft een leuk concept, maar er zijn echt wel veel meer modi nodig om PvP lang interessant te houden. Dat gaan we pas in oktober zien, want dan komt Back 4 Blood uit op Playstation, Xbox en pc. Het ondersteunt ook nog eens crossplay, zodat iedereen met en tegen elkaar kan vechten. Vooral naar hoe dat laatste gaat ben ik wel benieuwd, pc-spelers hebben een voordeel met de besturing en met slechte beveiliging ook nog eens mogelijkheden tot hacks. Gelukkig kun je crossplay uitzetten als je een match opzet, zodat je een bewuste keuze kan maken.