FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 13 augustus 2021

“Houd IndiŽherdenking Nederlands”

“Houd de Indiëherdenking gewoon Nederlands”. Dat zeggen Hans Moll en Micha’el Lentze, voorzitter en bestuurslid van Federatie Indische Nederlanders (FIN), vandaag in respectievelijk De Telegraaf en op TPO. Zij nemen daarmee stelling tegen het activisme dat steeds vaker de kop opsteekt rondom de herdenking.

“Helaas proberen ‘antikoloniale’ activisten ieder jaar weer de 15 augustus-herdenking nog ‘inclusiever’ te maken. Zo zouden we ook de tijdens de bezetting omgekomen Indonesiërs moeten herdenken. Zelfs Indonesiërs die daarna, tijdens de dekolonisatieperiode tussen 1945-1949 door Nederlandse militairen zijn gedood, hebben volgens deze activisten recht op de 15 augustus herdenking. Een oproep die uiting geeft aan de huidige excuus-cultuur en in het verlengde ligt van de wens Nederland aan de schandpaal van het kolonialisme te nagelen. Dit morele gemorrel aan de Indiëherdenking is misplaatst en smakeloos. De Indiëherdenking is er in de eerste plaats voor de (Indisch-)Nederlandse slachtoffers. Houd de Indiëherdenking gewoon Nederlands” aldus Moll, die ook vraagtekens plaats bij de aanwezigheid van de Indonesische ambassadeur bij de herdenking.

“De Indiëherdenking is een Nederlandse herdenking en daarom staan we traditiegetrouw stil bij de (Indisch-)Nederlandse slachtoffers en zij die ook voor Nederland het leven lieten, zoals Molukkers en andere minderheidsgroepen. Voor de activisten een ware doorn in het oog” signaleert Lentze. “Een Indonesische invulling vertroebelt echter de herdenking en leidt af van waar het op 15 augustus primair over zou moeten gaan: de Nederlandse slachtoffers. Een groep die, met het beruchte Indisch Zwijgen, nooit heeft kunnen spreken over de verschrikkingen die zij aan den lijve hebben moeten ondervinden. Eerst als gevolg van het Japanse racisme, daarna vanwege Indonesische terreur. Deze groep heeft één moment in het jaar dat er aandacht is voor hun leed, voor hun verhaal. Waarom moet dat van hen worden afgepakt?” vraagt Lentze zich hardop af.

Activisten zoeken vaker de publiciteit rondom 15 augustus. Vorige week was er nog irritatie over een nieuw Indisch monument in Ede, omdat in een begeleidende tekst het kolonialisme op de hak zou worden genomen. Daarmee dacht de gemeente de wind uit de zeilen te nemen van een groep activisten, die verwoed probeerden het monument voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog tegen te houden. Volgens de gemeente berustte de gewraakte passage op een misverstand en is zij niet van plan te zwichten voor de activisten. Tot opluchting van veel bezorgde Indische Nederlanders. Ook vorig jaar was de ergernis groot toen bekend werd dat activisten de herdenking wilden verindonesiseren. Kort daarop werd het Indisch Monument in Den Haag, ondanks waarschuwingen voor een op handen zijnde vernieling, ontheiligd door (pro-)Indonesische activisten.

Op 15 augustus herdenkt Nederland ieder jaar de capitulatie van Japan in 1945 en daarmee het einde van de Tweede Wereldoorlog. In totaal zijn er tijdens de oorlog in Azië, zowel binnen als buiten de jappenkampen, zeker 25.000 (Indische) Nederlanders om het leven gekomen. Voor veel Nederlanders betekende 15 augustus 1945 geen einde van oorlog, want vrijwel direct brak de Bersiap aan, dat Maleis is voor “Wees paraat” of “Geef acht!”. Het is de strijdkreet van Indonesische (para)militaire organisaties en bendes, die vrijwel direct na de capitulatie van Japan dood en verderf zaaiden onder met name niet-Indonesiërs in voormalig Nederlands-Indië. Het exacte aantal Nederlandse (burger)slachtoffers dat tijdens de Bersiap is gevallen is tot op de dag van vandaag onduidelijk. De schattingen variëren tussen de 5.000 en 30.000 doden en 15.000 vermisten.

Uitslag Go Ahead Eagles - sc Heerenveen

sc Heerenveen heeft de openingswedstrijd van het seizoen gewonnen. Dankzij een treffer van Tibor Halilovic won de Friese club in de Adelhaarshorst met 0-1 van Go Ahead Eagles.

Go Ahead Eagles keek bij de terugkeer na vier jaar in de eredivisie al snel tegen een achterstand aan. Een schot van Halilovic werd van richting veranderd en belandde buiten bereik van doelman Warner Hahn in het doel. Na de 0-1 was Heerenveen de betere ploeg, maar bij rust was het nog altijd 0-1.

In de tweede helft kwam de thuisploeg beter voor de dag. Go Ahead Eagles kreeg enkele mogelijkheden op de gelijkmaker, maar ze waren erg slordig in de afwerking, al was invaller Marc Cardona nog dichtbij maar de paal stond de verdiende gelijkmaker in de weg. Daardoor bleef het 0-1 en neemt sc Heerenveen de drie punten mee naar Friesland.

Go Ahead Eagles

0 - 1

sc Heerenveen

     7' Halilovic
 
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 6.000
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Hahn
Deijl
Nauber
J.Bakker
Kuipers
Berden (Cardona/67)
Brouwers (Botos/67)
P.Rommens
Lucassen
Oratmangoen (Heil/74)
Lidberg (Mulenga/ 73)
  Mulder
v.Ewijk
v.Beek
Dresevic
Kaib
Kongolo
Halilovic (De Jong/73)
J.Veerman
v.Bergen
H.Veerman (Hajal/89)
v.d.Heide (F.Stevanovic/67)

Random Pics van de Dag #388

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Stam/Schoon naar halve finales EK beachvolleybal; Keizer/Meppelink klaar

Beachvolleybalsters Sanne Keizer en Madelein Meppelink zijn vrijdag in de kwartfinales van het Europees kampioenschap in Wenen uitgeschakeld. Katja Stam en Raïsa Schoon staan wel in de halve finales.

De 36-jarige Keizer en de 31-jarige Meppelink gingen met 20-22 en 19-21 onderuit tegen Nina Betschart en Tanja Hüberli uit Zwitserland. Het Nederlandse duo was in 2018 nog de beste van Europa. Eind vorige maand beleefden Keizer en Meppelink een teleurstellend optreden op de Olympische Spelen in Tokio. Ze strandden na drie nederlagen al in de groepsfase.

Stam en Schoon plaatsten zich eerder op de dag voor de halve finales door Victoria Bieneck en Isabel Schneider uit Duitsland met 21-19 en 23-21 te verslaan. Eerder op de dag wonnen ze ook al van onze landgenoten Marleen van Iersel en Pleun Ypma: 21-16 en 21-15. Om de finale te bereiken moeten de 22-jarige Stam en de 19-jarige Schoon zien af te rekenen met Anastasija Kravcenoka en Tina Graudina uit Letland. 

Bij de heren stonden de tussenronde en achtste finales op het programma.  Stefan Boermans haalde samen met Yorick de Groot de kwartfinales door eerst Estse duo Kusti Nolvak/Mart Tiisaar met 25-23 en 21-14 te verslaan. In de achtste finales wachtte het Belgische koppel Dries Koekelkoren/Tom van Walle. De Zuiderburen werden met 21-15 en 21-18 naar huis gestuurd. 

Ook Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen staan in de kwartfinales. Zij waren groepswinnaar en hoefden maar één partij te spelen. Ze wonnen met 21-15 en 21-18 van het Letse koppel Martin Plavins en Edgars Tocs. Voor Christiaan Varenhorst en Van der Velden zit het EK erop. Ze verloren met 21-13 en 21-19 van het Russische duo Semenov en Leshukov. 

Zaterdag staan de halve finales en de finale bij de dames op het programma. De heren spelen de kwartfinales en verdelen de medailles zondag. 

Bundesliga voorlopig gratis te zien via YouTube

Nederlandse fans van de Bundesliga kunnen de wedstrijden voorlopig niet via een Nederlandse tv-zender bekijken. De duels zijn de komende tijd gratis te zien via YouTube. Dit heeft de Nordic Entertainment Group (NENT Group) laten weten. 

De NENT Group heeft voor zes jaar de rechten gekocht en gaat de Bundesliga uitzenden via Viaplay. Het Zweedse bedrijf lanceert Viaplay in Nederland echter pas in Q1 van 2022. Zolang er geen tijdelijke zender gevonden is, zal Bundesliga te zien zijn via YouTube. Vanavond om 20:30 start het nieuwe Bundesliga-seizoen. Kampioen Bayern München gaat op bezoek bij Borussia Mönchengladbach.  Er is geen Nederlands commentaar, alleen in het Engels.

De Bundesliga-duels waren de afgelopen jaren bij ESPN te zien. Het Zweedse bedrijf kwam nog niet tot een licentiedeal met een Nederlandse tv-partij voor het uitzenden van de wedstrijden van dit seizoen op een zender. Het bedrijf wil daar verder niets over kwijt.

"Ik ben blij dat we de wedstrijden kunnen aanbieden terwijl we ons intussen klaar maken voor de grote lancering van Viaplay in Nederland", zegt NENT-topman Peter Nørrelund in een reactie. Wat Viaplay moet gaan kosten is nog niet duidelijk. De NENT Group kocht onlangs ook de uitzendrechten van onder andere de Britse Premier League en de Formule 1, beide vanaf 2022. Zowel de Premier League als de Formule 1 worden momenteel uitgezonden door Ziggo Sport.

FOK! Wat een weer: kwalitatief ondermaats

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Yip Yap Yo!

De komende tijd is het weerbeeld kwalitatief uitermate ondermaats. Het gaat hem voorlopig niet worden met een periode van warm en zonnig weer. Het is echt vleesch noch visch weer. De temperaturen gaan omlaag en heel veel zon zal er ook niet zijn. Ook de regenliefhebbers hoeven zich geen illussies te maken, want ook de hoeveelheden neerslag zijn vrij beperkt. Alleen op maandag kunnen er wat meer buien vallen. Toch lijkt dit alleen maar in het noorden te gaan gebeuren.

Gisteravond viel er op vrij veel plaatsen onverwacht wat lichte regen. Meer dan 0,1 tot 1 mm viel er niet.

Vandaag viel het ook enigszins tegen. De bewolking voerde meer de boventoon dan dat ik gisteren had verwacht. De zon gaf zich echter niet helemaal gewonnen, maar op veel plaatsen is het aantal uren zon toch beperkt gebleven. In het zuiden is het nog net 25 graden geworden. In de rest van het land lag het kwik meest tussen de 20 en 23 graden. Er stond een zuidwestelijke wind.

Vannacht houden we dit weerbeeld met een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. De minima liggen rond de 14 graden.

Morgen is er zeker in het noorden nog meer bewolking aanwezig en daar kan ook af en toe een beetje regen vallen. Niet erg gezellig dus. In het midden is de bewolking ook vrij dominant, maar kan de zon af en toe nog even doorbreken. In het zuiden is de kans op opklaringen wat groter, maar een heldere hemel lijkt mij ook daar te hoog gegrepen. Als de zon even goed schijnt kan het nog zo'n 24 graden worden. In de bewolkte gebieden is 22 graden wel het maximum en het noorden nog iets lager. De wind is westelijk en kracht 3 tot 4.

Zondag neemt de kans op een lichte bui wat toe en beginnen de temperaturen al wat te zakken. De maxima liggen dan tussen de 19 en 22 graden. De wind is en blijft een westelijke voorkeur houden.

Ik zei het al: volgende week is het weinig soeps. Alleen de temperaturen zakken nog verder en halen slechts een bescheiden 17 tot 20 graden. Nu en dan een klein beetje zon en af en toe een beetje regen.

Fijn weekend luitjes!  

De duinen in Bergen (Foto: DJMO)
Een mooie foto in de duien bij Bergen. DJMO was daar onlangs. (Foto: DJMO)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Kijk terug: COVID-19-persconferentie Mark Rutte en Hugo de Jonge

Demissionair premier Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge houden vanavond om 19.00 uur weer een persconferentie over de coronamaatregelen. De verwachting is dat de maatregelen in het hoger onderwijs worden versoepeld, in tegenstelling tot de maatregelen omtrent de festivals. Zo meldt AT5.

De persconferentie is zoals gebruikelijk  hier om 19.00 uur live te volgen op FOK!:

De al dan niet versoepelde maatregelen worden vanochtend eerst besproken in de ministerraad. Het kabinet heeft zich, zoals gebruikelijk in deze crisis, deze week laten informeren door het Outbreak Management Team (OMT). Tijdens de wekelijkse update werden afgelopen maandag nog geen nieuwe maatregelen aangekondigd.

Die komen er naar verwachting nu wél, al zijn het er waarschijnlijk niet veel. Donderdag meldde de NOS al wat waarschijnlijk de grootste wijziging is: het volledig openen van het mbo en het hoger onderwijs, zonder anderhalvemetermaatregel. Waarschijnlijk geldt er wel een maximumaantal van 75 studenten per collegezaal. Of er mondkapjes gedragen moeten worden is nog onduidelijk.

Dutch Grand Prix
Naar verwachting komt er vanavond ook meer duidelijkheid over de Formule 1 in Zandvoort op 3, 4 en 5 september. Het evenement kan doorgaan omdat iedereen vaste zitplaatsen heeft, zou het kabinet stellen. Daarnaast vinden er - in tegenstelling tot festivals - geen overnachtingen op het terrein plaats. Wel mag maar tweederde van de tribunes worden gevuld.

Die festivals kunnen waarschijnlijk geen versoepelingen verwachten: daarvoor vindt het OMT het naar verluidt nog te vroeg. De huidige maatregelen - met onder andere een maximum van 750 bezoekers - zullen waarschijnlijk worden verlengd tot half september. Dat geldt ook voor de sluitingstijd van de horeca om middernacht.

KKD: speelronde 2, de kop is eraf

Vanavond begint speelronde 2 van de Keuken Kampioen Divisie, vanavond zijn er maar liefst acht wedstrijden; schakelgenot dus. Ook de eerste wedstrijd van de Eredivisie begint om 20:00 uur. Daar zien we een bekende terug, SC Heerenveen bezoekt de Adelaarshorst van het gepromoveerde Go Ahead Eagles. Daarnaast is er ook nog een wedstrijd in het schakelprogramma van de Bundesliga.

MVV ontvangt De Graafschap, MVV won hun eerste uitwedstrijd terwijl De Graafschap ging nat in hun Vijverberg tegen Roda JC. NAC Breda krijgt Telstar op bezoek, beiden speelden vorige speelronde gelijk. Excelcior gaat bij de nummer 1, Roda JC op bezoek na een verlies op eigen terrein. De topper lijkt deze week FC Volendam - ADO Den Haag te zijn, beiden verloren niet. FC Emmen speelt een thuiswedstrijd tegen FC Eindhoven, ook zij speelden vorige week gelijk. Door naar Helmond Sport - Jong AZ, Helmond verloor de eerste uitwedstrijd waar hun tegenstander van vanavond de eerste thuiswedstrijd won. TOP Oss ontvangt VVV-Venlo, deze wedstrijd kent nog geen verliezer. De laatste wedstrijd voor vanavond is Almere City FC - Jong FC Utrecht, die dan weer geen winnaar kent vooralsnog, beide verloren hun eerste wedstrijd.

Maandag zijn er dan nog twee wedstrijden te spelen om 20:00; Jong Ajax ontvangt FC Dordrecht en FC Den Bosch gaat op bezoek bij Jong PSV.

Minister-president Rutte bij Nationale Herdenking 15 augustus 1945

Minister-president Rutte neemt zondag 15 augustus 2021 deel aan de herdenking van de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945. De herdenking vindt plaats bij het Indisch Monument in Den Haag.

Door de capitulatie van Japan kwam er 76 jaar geleden een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië en daarmee voor het gehele Koninkrijk der Nederlanden. De Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 organiseert jaarlijks deze herdenking voor alle burger- en militaire slachtoffers uit voormalig Nederlands-Indië dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door Japan werd bezet.

Naast de minister-president zijn ook minister Bijleveld van Defensie en staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aanwezig.

Tijdens de herdenkingsbijeenkomst leggen minister-president Rutte en staatssecretaris Blokhuis namens de Rijksministerraad een krans bij het Indisch Monument. Ook andere autoriteiten en vertegenwoordigers van betrokken organisaties leggen een krans. Voorafgaand daaraan worden voordrachten gehouden. De ceremonie wordt afgesloten met een defilé langs het Indisch Monument.

Taliban neemt Pul-i-Alam in, nog circa 50 km van Kabul verwijderd

Sinds de NAVO-troepen Afghanistan hebben verlaten, zijn de Taliban op ramkoers. Ze nemen de ene grote stad na de andere in. De verovering van Kabul lijkt slechts een kwestie van tijd.

Update 17.00 uur: 
Kunduz, Kandahar en op weg naar Kabul, in Afghanistan vallen de grote steden de een na de ander in handen van de Taliban. Vaak duren de gevechten niet lang omdat de Afghaanse soldaten nauwelijks weerstand bieden aan de naderende strijders. In een week tijd veroverden de islamisten verschillende provinciale hoofdsteden, meest recentelijk Herat, de derde grootste stad van het land.

Met Pul-i Alam hebben de militante islamitische Taliban zojuist een provinciehoofdstad ingenomen die slechts ongeveer 50 kilometer ten zuiden van Kabul ligt. Duurt het nog 30 dagen voordat de Taliban in de hoofdstad zijn, of toch 60 dagen? Hier zijn verschillende opvattingen over. Maar bijna niemand twijfelt eraan dat de Taliban op korte termijn in Kabul zullen zijn.

Het Afghaanse leger heeft 300.000 soldaten en politieagenten, evenals tienduizenden milities, terwijl de Taliban slechts ongeveer 30.000 man hebben. "Cijfers zeggen niet alles", zegt Thomas Ruttig. Deze Afghanistan-expert heeft meer dan drie decennia ervaring in het land, onder meer als medewerker van verschillende VN-missies. "Je kunt nu zien dat het NAVO-trainingsconcept heeft gefaald." De Afghaanse troepen zijn gedemoraliseerd, vooral door de onvoorwaardelijke terugtrekking van de Amerikanen en andere NAVO-troepen. "Voor velen lijkt de regering in Kabul het niet waard om te verdedigen vanwege de systematische corruptie", zegt hij.

Een voorbeeld is de verovering van de 120.000 inwoners tellende stad Aibak in de provincie Samangan in het noorden van het land. Volgens provincieraadslid Machboba Rahmat hebben de veiligheidstroepen de stad gewoon verlaten. Daarvoor vroegen ze het ministerie van Defensie om luchtaanvallen, maar ze kregen geen gehoor, zei hij. "Ze hadden de gedachtengang dat als de regering geen aandacht aan hen schenkt ze hun leven niet zouden riskeren voor de regering", vertelde Rahmat vorige week. Na de verovering van Gasni beschuldigden twee provinciale raden de gouverneur van het sluiten van een geheime overeenkomst met de Taliban en de overgave van de stad.

Wat er in de veroverde steden gebeurt, bevestigt de vrees. De intern ontheemden in Afghanistan berichtten over de wrede behandeling van de bevolking door de islamisten. "De Taliban slaan en plunderen", zei Rahima, die met honderden andere vluchtelingen kampeerde in een park in Kabul nadat ze de provincie Scheberghan was ontvlucht. "Als er een jong meisje of een weduwe in een familie aanwezig  is, nemen ze haar met geweld mee. We zijn gevlucht om onze eer te beschermen."

"Mijn grote zorg is dat de veldcommandanten van de Taliban nu een wraakcampagne voeren en de mensen vermoorden die met de oude regering hebben samengewerkt", zegt Afghanistan-expert Ruttig. Er zijn tekenen dat dit in sommige gebieden al is gebeurd. Dit geldt in het bijzonder voor degenen die voor NAVO-troepen hebben gewerkt. "De jonge Taliban-generatie is erg wraakzuchtig."

Eerdere berichtgeving:
De Taliban zet zijn opmars in Afghanistan gestaag voort en hebben Kandahar, de op een na grootste stad van het land ingenomen. De VS en het VK sturen troepen om de terugtrekking van diplomatiek personeel te beschermen.

De radicale islamitische Taliban verklaarden de op een na grootste stad van Kandahar te hebben ingenomen tijdens hun opmars in Afghanistan. "Kandahar is volledig veroverd", aldus een Taliban-woordvoerder op Twitter. "De moedjahedien hebben het Martelarenplein in de stad bereikt."

Een lokale inwoner vertelde aan persbureau AFP dat het Afghaanse leger zich blijkbaar had teruggetrokken. Talloze soldaten gingen naar een militaire faciliteit buiten de stad. De belangrijkste overheidsinstellingen in de stad in het zuiden van het land zijn in handen van de islamisten,  dit werd bevestigd door twee parlementariërs en een provincieraad van het persbureau dpa.

Ook de belangrijke stad Lasckar Gah in het zuiden van Afghanistan is inmiddels volledig in handen van de Taliban gevallen, aldus regionale politici, naar wie de instanties dpa en AFP verwijzen. Over de hoofdstad van de provincie Helmand werd al weken gevochten.

Taliban veroveren op twee na grootste stad
Blijkbaar nam de Taliban ook de derde grootste stad van het land in, de belangrijkste overheidsinstellingen van Herat in het westen van het land zijn ook in handen van de islamisten, bevestigen drie lokale functionarissen van het persbureau dpa. Volgens informatie van persbureau AFP hebben de extremisten onder meer het hoofdbureau van politie ingenomen en hun vlag op het dak gehesen.

Aan de val van de historische stad met naar schatting 600.000 inwoners gingen wekenlange aanslagen en gevechten aan vooraf. De Taliban werden aanvankelijk in toom gehouden door de veiligheidstroepen en milities van de lokale politicus en voormalig krijgsheer Ismail Chan, en werden in sommige gevallen ook succesvol teruggedrongen. Maar gisterochtend viel de strategisch belangrijke stad Ghazni in het zuidoosten.

VS stuurt 3.000 extra soldaten
Drie grote steden, waaronder de hoofdstad Kabul, staan nog steeds onder Afghaans bewind. Maar gezien de snelle opmars van de Taliban, verwachten de Amerikaanse geheime diensten volgens de Washington Post dat Kabul binnen 30 tot 90 dagen in handen van de islamisten zal vallen. De Amerikaanse president Joe Biden verdedigde dinsdag het terugtrekken van het Amerikaanse leger. De Afghanen moeten nu "vechten voor hun eigen staat", zei hij in het Witte Huis.

Met het oog op de snelheid waarmee de Taliban Afghanistan inneemt heeft de VS aangekondigd het ambassadepersoneel de komende weken tot een minimum te beperken. Bovendien zullen 3.000 extra soldaten naar de luchthaven van Kabul worden verplaatst om een ordelijke terugkeer van een deel van het personeel te ondersteunen, zei het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en Defensie.

"Het is geen evacuatie. Het is geen volledige terugtrekking", zei de woordvoerder van Buitenlandse Zaken Ned Price. Hij gaf geen informatie over hoeveel mensen de ambassade zullen verlaten. De Taliban heeft heel duidelijk gesteld dat ze niet van plan waren diplomatieke instellingen aan te vallen, zei Price. Maar men zal niet vertrouwen op de woorden van een groep als de Taliban. Om deze reden worden nu "verstandige voorzorgsmaatregelen" genomen.

Groot-Brittannië stuurt ook soldaten
Eerder had Price aangekondigd dat de VS  de voormalige door hen ingehuurde Afghaanse arbeiders sneller dan eerst gepland het land uit wilden krijgen. Voor tolken en andere Afghaanse werknemers die represailles zouden kunnen vrezen als de Taliban aan de macht komen, zouden er in de toekomst dagelijkse vluchten moeten zijn om hen uit Afghanistan te halen..

Ook Groot-Brittannië wil zijn landgenoten en Afghaanse tolken snel het land uit krijgen. Om dit mogelijk te maken, worden 600 soldaten naar Afghanistan gestuurd, zei de Britse minister van Defensie Ben Wallace. Volgens de BBC zijn er naar schatting nog 4.000 Britten in Afghanistan.

Terugtrekking Amerikaanse troepen voor eind augustus
Het Amerikaanse leger had gepland om Afghanistan eind augustus verlaten. Dit is nog steeds het plan, benadrukte de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie, John Kirby. Na de terugtrekking zouden slechts een paar honderd soldaten achterblijven - vooral om de Amerikaanse ambassade te beschermen. 

De Amerikaanse president Joe Biden gaf dit voorjaar de opdracht tot terugtrekking. Op dat moment waren er nog ongeveer 2.500 Amerikaanse soldaten in het land. Aan het begin van deze week was de terugtrekking al voor meer dan 95 procent voltooid, volgens het Amerikaanse leger.

Dood Carlo (27) op Mallorca mogelijk gevolg van ruzie om 'omgestoten drankje'

De gewelddadige dood van de 27-jarige Carlo uit Waddinxveen op het Spaanse eiland Mallorca, was mogelijk het gevolg van een uit de hand gelopen ruzie over een omgestoten drankje in een feestcafé. Dat zegt een 20-jarige jongen uit de provincie Utrecht, een van de dertien getuigen die bij de politie een uitgebreide verklaring heeft afgelegd. Het Openbaar Ministerie wil vanwege het lopende onderzoek nog niet op de inhoud van de verklaring ingaan.

In zijn getuigenverklaring geeft de jongen nieuwe inzichten in de mogelijke aanleiding van de mishandelingen op Mallorca. "Ik was met een vriend aan het feesten in een kroeg op de boulevard, vol met Nederlanders. Het was eigenlijk best gezellig, tot er vlak bij de bar een glas bier uit iemands handen werd geslagen. Ik weet niet of dat per ongeluk of expres gebeurde, maar er ontstond een enorme ruzie tussen twee groepen.” De vriendengroep van Carlo was hierbij betrokken volgens de getuige. 

De Gooise verdachten zouden al de hele avond amok aan het maken zijn in het uitgaansleven en bemoeiden zich buiten met de ruzie over 'het omgestoten biertje'. De avond had volgens de getuige anders kunnen eindigen, er werd geroepen dat Carlo zijn tong had ingeslikt en de getuige wilde met zijn EHBO ervaring Carlo te hulp komen. De Spaanse politie kwam echter te plaatse en joeg iedereen aan de kant met een wapenstok, zodat het de getuige onmogelijk werd gemaakt om EHBO te verlenen aan Carlo. Pas toen de ambulance arriveerde werd er eerste hulp gegeven aan Carlo.

Vanmorgen is een derde verdachte van de fatale mishandeling op Mallorca gearresteerd, de 18- jarige Mees T. uit Hilversum.

Hoogleraar gezondheidsrecht: 'Geen wetswijziging nodig voor vaccinatieplicht'

Een vaccinatieplicht is niet zonder meer in strijd met de Nederlandse vrijheidsrechten, legt rechter en hoogleraar gezondheidsrecht Aart Hendriks uit. Overheid en bedrijven kunnen een vaccinatieplicht opleggen.

Keuzevrijheid
Terwijl de landen om ons heen, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië, steeds meer vaccinatieverplichtingen opleggen, is Nederland nog erg terughoudend. Dat is logisch gezien onze grondwet, maar hoogleraar gezondheidsrecht aan de Universiteit Leiden en rechter plaatsvervanger Aart Hendriks is er meer ruimte voor een vaccinatieplicht dan nu gedacht wordt. “Op grond van wet- en regelgeving is een vaccinatieplicht vanuit de overheid momenteel niet toegestaan. Volgens de grondwet is er keuzevrijheid om te kiezen voor een vaccinatie”, vertelt Hendriks aan de Jurist. “Tegelijkertijd wordt ook voorgeschreven dat de overheid maatregelen moet nemen ter bescherming van de volksgezondheid.” De overheid mag in noodsituaties afwijken van de grondwet. Ook bedrijven kunnen onder bepaalde omstandigheden een vaccinatie verplicht stellen voor hun medewerkers. Als deze tenminste proportioneel is en niet discrimineert. Lees meer hierover bij Skipr.

COVID-19: 2.718 positief getesten en 6 doden, totaal 1.897.344 en 17.900

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2.718 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.897.344 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM. 

Van de gemelde personen zijn er 73 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 450 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 13 patiënten opgenomen, er liggen nu 196 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 6 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.900 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Voorselectie Jong Oranje kent veel debutanten

Bondscoach Erwin van de Looi heeft in de voorselectie van Jong Oranje maar liefst 22 debutanten opgenomen. Na het EK van afgelopen zomer, waar de halve finale het eindstation was, moest de oefenmeester gedwongen afscheid nemen van veel spelers die gezien hun leeftijd niet meer speelgerechtigd zijn. Jong Oranje neemt het op 7 september op tegen de leeftijdsgenoten van Moldavië. 

Coach Erwin van de Looi: "Voor Jong Oranje begint op 7 september de weg naar het EK 2023. We beginnen met een nieuwe lichting van spelers die na 1 januari 2000 geboren zijn en hebben hiervoor afscheid moeten nemen van een generatie spelers. De vorige EK-kwalificatiereeks is zeer succesvol verlopen en hierdoor waren we voor het eerst sinds 2013 ook weer op het EK. Dit smaakt natuurlijk naar meer en we gaan er met deze nieuwe lichting ook alles aan doen om dit voor elkaar te boksen. Als coach van Jong Oranje kijk ik er in ieder geval erg naar uit om ook met deze nieuwe generatie een goed en hecht team te smeden dat op het hoogste niveau kan meestrijden met de allerbesten."

Onder andere basisspelers als Calvin Stengs, Justin Kluivert, Deyovaiso Zeefuik en Dani de Wit zijn uitgespeeld bij Jong Oranje. Dat zorgt ervoor dat Van de Looi voor veel nieuwe namen moet kiezen. Zo maakt kersverse Ajax-doelman Jay Gorter een kans op een plek in de selectie net als Liverpool-verdediger Sepp van den Berg en SC Heerenveen-rechtsback Milan van Ewijk.

Ramon Hendriks en Wouter Burger zitten erbij namens Feyenoord, terwijl Van de Looi ook heeft rondgekeken in de Eerste Divisie. Zo mogen Vicente Besuijen (ADO Den Haag) en Mickey van de Ven (FC Volendam) hopen op een definitieve uitnodiging. De grootste naam in de selectie is Myron Boadu, die voor zeventien miljoen euro naar AS Monaco verkaste. Hij gaat mogelijk concurreren met Bologna-aanwinst Sydney van Hooijdonk.

In de voorselectie zitten 32 spelers. Er zullen er dus nog negen afvallen. Het EK wordt gespeeld in Roemenië en Georgië. Jong Oranje treft in de kwalificaties Moldavië, Zwitserland, Wales, Bulgarije en Gibraltar. Voor de groepswinnaar ligt er een ticket klaar, evenals de beste nummer twee. De overige nummers twee spelen een playoff tegen elkaar. 

Selectie Keepers: Jay Gorter (Ajax), Calvin Raatsie (Ajax), Kjell Scherpen (Brighton & Hove Albion), Fabian de Keijzer (FC Utrecht), Bart Verbruggen (RSC Anderlecht).

Verdedigers: Jeremie Frimpong (Bayer Leverkusen), Mitchel Bakker (Bayer Leverkusen), Ian Maatsen (Conventry City), Neraysho Kasanwirjo (FC Groningen), Jayden Oosterwolde (FC Twente), Micky van de Ven (FC Volendam), Ramon Hendriks (Feyenoord), Wouter Burger (Feyenoord), Ludovit Reis (Hamburger SV), Sven Botman (Lille OSC), Sepp van den Berg (Preston North End FC), Milan van Ewijk (SC Heerenveen), Melayro Bogarde (TSG 1899 Hoffenheim), Ki-Jana Hoever (Wolverhampton Wanderers FC);

Middenvelders: Jurgen Ekkelenkamp (Ajax), Kenneth Taylor (Ajax), Immanuel Pherai (Borussia Dortmund), Daniël van Kaam (FC Groningen), Quinten Timber (FC Utrecht), Kenzo Goudmijn (Sparta Rotterdam);

Aanvallers: Vicente Besuijen (ADO Den Haag), Myron Boadu (AS Monaco), Sydney van Hooijdonk (Bologna FC), Daishawn Redan (Hertha BSC), Fodé Fofana (PSV), Brian Brobbey (RB Leipzig), Joshua Zirkzee (RSC Anderlecht)

Het nutteloze feitje van de dag: Hele bekende atlas

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We hebben hem allemaal op school in onze handen gehad of hebben hem in de kast de staan, de Bosatlas. Maar wist je dat de befaamde atlassenreeks zijn naam te danken heeft aan de Groningse onderwijzer Pieter Roelf Bos. Hij was in 1877 samensteller van de atlas die nodig was omdat het schoolvak aardrijkskunde werd ingevoerd op de HBS. Onder de naam 'Bos' Schoolatlas der geheele aarde' verscheen in dat jaar de eerste editie van wat uit zou groeien tot 'de Bosatlas'. Tot zijn overlijden in 1902 bleef Bos verantwoordelijk voor de samenstelling en bewerking van de atlassen.

Het nutteloze feitje van de dag: Hele bekende atlas (WikiCommons/Charles01)
Het nutteloze feitje van de dag: Hele bekende atlas (WikiCommons/Charles01)

Beachvolleybalsters Keizer/Meppelink en Stam/Schoon naar kwartfinales EK

De Nederlandse beachvolleybalkoppels Sanne Keizer/Madelein Meppelink en Katja Stam/Raïsa Schoon hebben de kwartfinales bereikt van het Europees kampioenschap in Wenen.

Stam en Schoon rekenden in de tweede ronde in twee sets af met landgenoten Marleen van Iersel en Pleun Ypma: 21-16 en 21-15. Stam en Schoon lieten zien waarom zij naar de Olympische Spelen mochten en niet Van Iersel samen met Iepma. Keizer en Meppelink, de Europees kampioenen van 2018, versloegen in de achtste finales het Duitse duo Kim Behrens en Sandra Ittlinger, ook in twee sets: 21-17 en 21-15.

Later vandaag staan de kwartfinales bij de vrouwen op het programma in Wenen. Keizer en Meppelink spelen om 18.30 uur tegen oude bekenden Nina Betschart en Tanja Hüberli uit Zwitserland, die ze in 2018 in de finale van het EK versloegen. Stam en Schoon spelen om 16.30 uur tegen het Duitse duo Bieneck/Schneider, dat in de groepsfase van het EK met 2-1 verloor van Keizer en Meppelink.

Stefan Boermans en Yorick de Groot wisten zich in het mannentoernooi te plaatsen voor de achtste finales. Het Nederlandse duo rekende in twee sets af met Nõlvak/Tiisaar uit Estland (25-23 en 21-14). De achtste finales bij de mannen staan ook nog op het programma vandaag. Daarin komen ook Christiaan Varenhorst/Steven van de Velde en Alexander Brouwer/Robert Meeuwsen in actie.

Van Gaal neemt Rensch en Malacia op in voorselectie Oranje, Stekelenburg bedankt

Louis van Gaal heeft de eerste voorselectie van Oranje bekendgemaakt voor de aanstaande kwalificatieduels voor het wereldkampioenschap voetbal. Begint september spelen we tegen Noorwegen (Oslo, 1 september), Montenegro (Eindhoven, 4 september) en Turkije (Amsterdam, 7 september).

Opvallende namen op de lijst zijn Ajax-keeper Remco Pasveer en Ajax-verdediger Devyne Rensch. Ook linkervleugelverdediger Tyrell Malacia van Feyenoord staat in de eerste selectie. Denzel Dumfries staat niet op de lijst. Donderdag werd bekend dat de transfer naar Internazionale zo goed als rond is, maar de rechtsback mist wedstrijdritme.

Opvallende afwezige is ook Maarten Stekelenburg. De ervaren keeper van Ajax (39) was bij het EK nog eerste keus, maar heeft besloten zijn interlandcarrière te stoppen. Verdediger Matthijs de Ligt is geschorst voor het eerste duel in Noorwegen, maar staat toch op de lijst.

Van Gaal: "Iedereen weet dat de interlandweek in september erg belangrijk is en de voorbereidingstijd heel kort. Dat betekent dat we spelers nodig hebben die er meteen staan. Niet alle clubs en spelers zijn even ver in de voorbereiding, dus daar moet ik rekening mee houden. Een aantal spelers heb ik daarom nu niet op de lijst gezet. Maar ik wil benadrukken dat iedereen bij mij in beeld is en blijft."

Het is voor Van Gaal zijn derde termijn als bondscoach. Het Nederlands elftal staat tweede in de poule, met 1 punt minder dan Turkije en evenveel punten als Noorwegen en Montenegro. Alleen de winnaars van de groepen plaatsen zich voor het WK. De nummers 2 krijgen een herkansing in de play-offs. 27 augustus weten we wie definitief bij de groep zitten. 

De volledige voorlopige selectie:
De voorselectie: Nathan Aké (Manchester City), Donny van de Beek (Manchester United), Steven Berghuis (Ajax) Justin Bijlow (Feyenoord), Daley Blind (Ajax), Memphis Depay (Barcelona), Virgil van Dijk (Liverpool), Joël Drommel (PSV), Cody Gakpo (PSV), Ryan Gravenberch (Ajax), Frenkie de Jong (Barcelona), Davy Klaassen (Ajax), Teun Koopmeiners (AZ), Tim Krul (Norwich City), Matthijs de Ligt (Juventus), Tyrell Malacia (Feyenoord), Donyell Malen (Borussia Dortmund), Remco Pasveer (Ajax), Devyne Rensch (Ajax), Marten de Roon (Atalanta Bergamo), Guus Til (Feyenoord), Jurriën Timber (Ajax), Stefan de Vrij (Inter), Wout Weghorst (VfL Wolfsburg) en Georginio Wijnaldum (Paris Saint-Germain).

Ondernemersvertrouwen hoger aan begin derde kwartaal 2021

Het ondernemersvertrouwen nam aan het begin van het derde kwartaal van 2021 verder toe en bereikte het hoogste niveau sinds het begin van de meting in 2008. Met name binnen de horeca nam het ondernemersvertrouwen fors toe. Ook in alle andere bedrijfstakken waren ondernemers optimistischer gestemd, behalve in de bouwnijverheid. Dit melden het CBS, KVK, het Economisch Instituut voor de Bouw, MKB-Nederland en VNO-NCW op basis van de Conjunctuurenquête Nederland.

De gegevens voor dit onderzoek zijn begin juli 2021 verzameld.

De stemmingsindicator kwam aan het begin van het derde kwartaal 2021 uit op een recordhoogte van 18,4. Dit is meer dan 16 punten hoger dan een kwartaal eerder, toen het ondernemersvertrouwen voor het eerst sinds de coronacrisis positief was. Ondernemers oordeelden positiever over de geboekte resultaten van de het afgelopen kwartaal dan begin april. Ook zagen ze de aankomende drie maanden zonniger in. Gedurende het tweede kwartaal 2021 zat Nederland in de tweede lockdown, maar vanaf 26 juni zijn de coronamaatregelen versoepeld en golden nog weinig beperkingen. Op 10 juli werden de regels weer iets aangescherpt vanwege oplopende coronabesmettingen.

Ondernemersvertrouwen (Bron:CBS)
Ondernemersvertrouwen (Bron:CBS)

Vertrouwen nam binnen horeca het meest toe
Binnen vrijwel alle bedrijfstakken nam het ondernemersvertrouwen toe en waren ondernemers positief gestemd. Het pessimisme onder de horecaondernemers sloeg om en de horeca was aan het begin van het derde kwartaal van 2021 zelfs de meest optimistische bedrijfstak. De afgelopen vijf kwartalen waren horecaondernemers juist nog het somberst gestemd. Begin juli was de omzetverwachting binnen de horeca positiever. Ook gaven horecaondernemers aan dat de gerealiseerde omzet en het economisch klimaat in de afgelopen drie maanden verbeterden. Begin april was de horeca nog gesloten.

Ondernemers binnen de bouwnijverheid waren net als voorgaand kwartaal positief gestemd, maar het ondernemersvertrouwen nam wel iets af. Binnen de verhuur en handel van onroerend goed hielden de positieve en negatieve ondernemers elkaar in balans.

Meer ondernemers ervaren personeelstekort
In de Conjunctuurenquête wordt elk kwartaal gevraagd welke belemmeringen ondernemers ervaren bij de productie en bij zakelijke activiteiten. Bijna 32 procent van de ondernemers ervaarde aan het begin van het derde kwartaal 2021 helemaal geen belemmeringen bij de bedrijfsactiviteiten. De belemmering waarmee ondernemers aan het begin van het derde kwartaal het meest mee werden geconfronteerd was personeelstekort, ongeveer 23 procent gaf dit aan. Dit is meer dan het dubbele van het gemiddelde voor dezelfde periode in de jaren 2012–2020.

Het percentage ondernemers dat met een personeelstekort kampte lag begin juli 2021 binnen alle bedrijfstakken hoger dan het langjarig gemiddelde. Binnen de zakelijke dienstverlening, waaronder bijvoorbeeld uitzendbureaus en autoverhuurbedrijven vallen, was het aantal ondernemers dat personeelstekort als belangrijkste belemmering ervaarde relatief het grootst, namelijk ruim 35 procent. Het aantal horecaondernemers dat een personeelstekort ervaarde lag meer dan driemaal zo hoog als het langjarig gemiddelde. Ook nam het aantal ondernemers dat personeelstekorten meldde relatief veel toe in de detailhandel en in de cultuursector.

Personeelstekort als voornaamste belemmering (Bron:CBS)
Personeelstekort als voornaamste belemmering (Bron:CBS)

OM eist celstraf wegens stiekem opnemen slaapkamerfilmpjes bij werkgever

De officier van justitie heeft donderdagmiddag achttien maanden celstraf waarvan zes maanden voorwaardelijk geëist tegen een 51-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats die ervan wordt verdacht heimelijk opnames te hebben gemaakt in de slaapkamer van het huis waar hij als schoonmaker werkte.

Als schoonmaker had de man vrij toegang tot de woning van de vrouw, ook als de vrouw zelf afwezig was. De man had van de vrouw het wachtwoord van het WiFi-netwerk gekregen, zodat hij via zijn telefoon naar muziek kon luisteren. De man beschaamde het vertrouwen van de vrouw: hij sloot een draadloos cameraatje aan op de router van de vrouw en verborg dat cameraatje in haar slaapkamer. Dankzij de internetverbinding kon hij vanaf een afstand live meekijken.

Op de telefoon van de verdachte zijn verschillende filmpjes aangetroffen waarop de vrouw met haar vriend intiem was. Bij de doorzoeking van de woning van verdachte is meer beeldmateriaal van seksuele aard aangetroffen. Het is helaas niet gelukt de identiteit van de personen op die filmpjes te achterhalen.

De man wordt verdacht van hacken, afluisteren van gesprekken, het stiekem vervaardigen van seksueel beeldmateriaal en het bezit daarvan. De verdenking geldt de periode van 1 januari 2020, het moment dat artikel 139h van het Wetboek van Strafrecht in werking is getreden, tot 12 april 2021, de dag dat de man werd aangehouden. In artikel 139h staat onder meer dat het strafbaar is om seksueel beeldmateriaal te delen met als doel een ander schade toe te brengen.

De officier van justitie vanmiddag op zitting: “Verdachte heeft als schoonmaker toegang tot het privédomein van de vrouw toevertrouwd gekregen. Dat vertrouwen is nogal wat, want in je eigen huis, en dan met name in je eigen slaapkamer, daar ben je volledig vrij in je doen en laten. (-) Uit de verklaring van de vrouw blijkt dat dit alles bij haar heeft geleid tot gevoelens van onzekerheid, onveiligheid en angst. Zij zal tot in lengte van jaren moeten leven met de angst dat er op enig moment beelden van haar seksuele activiteiten kunnen opduiken op het internet.”

1800 jaar oude boeketten ontdekt onder piramide in verwoeste stad Mexico

Volgens een bericht in de Mexicaanse media zijn er vier boeketten bloemen aangetroffen onder een piramide in de Mexicaanse verwoeste stad Teotihuacán, de leeftijd wordt geschat op meer dan 1800 jaar.

De verantwoordelijke archeoloog Sergio Gómez sprak van een zeer belangrijke vondst. De bundels werden ontdekt in een tunnel 18 meter onder de tempel van de god Quetzalcóatl - een van de drie belangrijkste piramides van de "Stad der Goden", ongeveer 50 kilometer ten noordoosten van Mexico-Stad. De bloemstelen waren in goede staat, zo werd gezegd. Wat voor bloemen het waren en waarvoor ze dienden is nog onduidelijk. Er zijn verdere onderzoeken gestart. De onderzoekers hopen dat de resultaten nieuwe inzichten opleveren in de riten die in de tempels werden uitgevoerd.

Teotihuacán ontwikkelde zich tussen de eerste en de zevende eeuw na Christus tot een van de machtigste steden in pre-Columbiaans Amerika en een van de grootste metropolen ter wereld - in zijn hoogtijdagen woonden er meer dan 100.000 mensen. Om redenen die nog niet helemaal duidelijk zijn, werd de stad verlaten. Het complex werd in 1987 uitgeroepen tot Unesco-werelderfgoed en is een van de belangrijkste toeristische attracties in Mexico.

Derde verdachte aangehouden voor gewelddadigheden Mallorca

De politie heeft vanmorgen, 13 augustus 2021, een derde verdachte aangehouden in het onderzoek naar de gewelddadigheden op 14 juli op Mallorca. Het gaat om een 18-jarige man uit Hilversum. Ook heeft er een doorzoeking in zijn woning plaatsgevonden. De verdenking tegen hem is medeplegen doodslag, poging doodslag en openlijk geweld.

De man wordt verdacht van betrokkenheid zowel bij het geweld in de horecagelegenheid in El Arenal op Mallorca, als bij het geweld op de boulevard. Bij dit geweld raakte een 27-jarige man uit Waddinxveen dodelijk gewond; andere slachtoffers liepen (zwaar) lichamelijk letsel op. De verdenking tegen deze 18-jarige Hilversummer is gebaseerd op verklaringen en beelden. Dit betreft zowel beelden die al beschikbaar waren, als aanvullende beelden die een getuige ter beschikking heeft gesteld. De verdachte wordt maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

In het onderzoek hebben inmiddels dertien getuigen een verklaring afgelegd of zullen dat binnenkort doen. Ook is er een nieuwe aangifte gedaan, in totaal zijn het er nu negen. De twee verdachten die eerder zijn aangehouden, de 18-jarige en 19-jarige Hilversummers, staan op donderdag 19 augustus op de raadkamer van de rechtbank, die een beslissing zal nemen over de verlenging van het voorarrest. De beide mannen worden verdacht van medeplegen doodslag op het 27-jarige slachtoffer uit Waddinxveen en medeplegen poging doodslag op zijn vriend. De 19-jarige wordt ook verdacht van medeplegen poging doodslag op een slachtoffer in de horecagelegenheid. Naar verwachting zullen er nog nieuwe aanhoudingen volgen.

Beachvolleybalduo Varenhorst/Van de Velde stunt tegen wereldkampioen

Het Nederlandse beachvolleybalduo Christiaan Varenhorst en Steven van de Velde heeft donderdag een knappe zege geboekt op de EK beachvolleybal in Wenen. Het duo won van de Russische wereldkampioenen Viacheslav Krasilnikov en Oleg Stoyanovskiy, tevens winnaar van olympisch zilver. Ook de andere Nederlandse koppels zijn het EK goed begonnen. 

Varenhorst en Van de Velde wonnen eerder op de dag van de de Italianen Jakob Windisch/Samuele Cottafava (2-1), waardoor ze vanuit de groepsfase direct doorstomen naar achtste finales.

Stefan Boermans en Yorick de Groot wonnen van het Oostenrijkse duo Alexander Huber/Christoph Dressler (2-0). Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen waren te sterk voor het Duitse duo Nils Ehlers/Simon Pfretzschner met 2-0. Later op de dag speelden de Nederlandse duo's tegen elkaar. Brouwer en Meeuwsten wisten dat duel met 2-0 te winnen, waardoor ook zij naar de achtste finales gaan. Voor Boermans en De Groot wacht de tussenronde. 

Bij de dames plaatsen Katja Stam en Raïsa Schoon plaatsten zich voor de achtste finales. In drie sets waren ze te sterk voor het Italiaanse duo Marta Menegatti/Viktoria Orsi Toth (19-21, 21-14, 15-13). Woensdag verloren Stam en Schoon hun eerste wedstrijd van het Zwitserse duo Esmée Böbner/Zoé Vergé-Depré met 0-2, waardoor de tussenronde nodig was. De twee andere Nederlandse duo's, Madelein Meppelink/Sanne Keizer en Marleen van Iersel/Pleun Ypma, hadden zich al wel meteen geplaatst voor de tweede ronde door allebei de groepswedstrijden te winnen.

Vrijdag worden in het vrouwentoernooi de achtste finales en kwartfinales gespeeld. De heren komen alleen in actie voor de tussenronde. Boermans en De Groot spelen tegen Nõlvak/Tiisaar uit Estland.  

FOK! Wat een weer: weerman Stephan5 precies 9 jaar op FOK!

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hiep hiep hoera!!

Het is een historische dag vandaag. Op deze 12 augustus ben ik officieel 9 jaar weerman/redactielid op FOK! Soms met een kleine onderbreking, maar onkruid vergaat niet en ik ben altijd weer terug gekomen. Dit ongelofelijke feit wil ik heel graag met jullie vieren, dus ik zet mezelf hierbij uitgebreid in het zonnetje! Wat een blindlegger hé? Als cadeau voor jullie plaats ik hieronder een speciaal danklied voor mijzelf. 

In 9 jaar weer zijn er veel mooie weersituaties geweest. Ik moet wel zeggen dat de laatste twee maanden wel de moeilijkste waren, gezien de complexe en vaak ook heftige situaties in binnen- en buitenland. Inmiddels is het even wat rustiger geworden. Toch zegt dit zeker nog niets gezien de enorme hitte in Zuid-Europa. Hierdoor is de Middelandse zee ruim 3 tot 4 graden warmer dan normaal wat daar in het najaar voor heel heftige buien kan gaan zorgen. 

Terug naar eigen land. Het was op zich een goede dag vandaag. Er waren flinke perioden met zon, maar er kwam ook zeker bewolking voor. Soms sluierbewolking, soms stapelwolken en uiteindelijk ook middelbare en dikkere bewolking. Het is zelfs niet helemaal droog gebleven. In het zuidwesten is een beetje lichte regen gevallen. Niet veel, maar toch. De temperaturen lagen een fractie lager dan verwacht en lagen tussen de 21 en 26 graden. In het noordwesten koelde het zelfs nog iets verder af.

Komende nacht trekken de wolkenvelden in het zuidwesten geleidelijk aan de Noordzee op of lossen op.  Dan blijven er brede opklaringen over en koelt het af tot een graad of 13. Prima slaapweer dus.

Morgen zijn er dan weer flinke perioden met zon. Af en toe drijft er wat sluierbewolking over of ontstaan er opnieuw wat kleine stapelwolken. Het blijft wel overal droog. De maxima komen wel iets lager uit dan vandaag en liggen tussen de 20 en 25 graden. Er staat een matige zuidwestelijke wind. 

Heel opvallend is de zware onweersbui boven Frankrijk die nu de westelijke Alpen heeft bereikt. Verder kwamen er onweersbuien voor in het noordoosten van Europa. Toch was het weerbeeld verder meestal droog met veel zon. Uiteraard was het erg heet in het zuiden van Europa.

In onze omgeving gaan de temperaturen eerder dalen dan stijgen. In de loop van het weekend neemt ook de kans op wat regen weer toe.

Ik ga een feestje bouwen met kaviaar en Champagne.   (Ooh ja, voor de eventuele zuurpruimen: SATIRE! )

Medemseblik (Foto: DJMO)
DJMO had vandaag mooi weer in de omgeving van Medemblik. (Foto: DJMO)

Een feestje voor Stephan5!

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #134 (not very sfw!)
special
Weekend gifdump #97
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #134
special
FOK! Zien en doen: Maritiem Museum Rotterdam
special
AI Picture Gallery #59
special
Random Pics van de Dag #797
©FOK.nl e.a.