WWE 2K20

De meeste sportgames komen elk jaar met een nieuw deel uit en WWE 2K is geen uitzondering. We mochten een preview spelen om te zien wat WWE 2K20 te bieden heeft.

Dit jaar is er iets bijzonders aan de hand. Ontwikkelaar Yukes heeft plaats moeten maken voor Visual Concepts, de makers van NBA 2K. Nu hielpen ze de laatste jaren al mee met de modellen van de Superstars, maar dit jaar hebben ze alles moeten doen. Omdat de code van Yukes niet met de tijd was meegegaan hebben ze de game gedeeltelijk moeten herschrijven. En dat betekent vooral één ding: onder de motorkap is van alles veranderd, maar aan de buitenkant weet je wel wat je mag verwachten. Toch zijn er wat veranderingen ten opzichte van WWE 2K19.

WWE 2K20 - Sasha vs Bayley

Dit jaar gaat de 2K Showcase van WWE 2K20 niet om één persoon, maar om vier Superstars die het vrouwenworstelen in de WWE hebben veranderd. De ‘Four Horsewomen’ zijn Charlotte Flair, Sasha Banks, Bayley en Becky Lynch. De dames staan dan ook in de spotlight in de Showcase, waarin zij in documentaire-stijl uitleg geven over hun leven in de ring en wij als spelers gevechten na mogen spelen uit de carrières van de dames. Zoals het eerste gevecht tussen Charlotte en Natalya. Hierin moet je bijvoorbeeld eerst een arm van Natalya verzwakken door specifieke moves op de arm te richten, haar een slap geven en een signature move van Charlotte uitvoeren. Leuk detail is dat haar vader, Ric Flair, langs de ring loopt. Als er dan een aanval van Natalya pijnlijk aankomt zie je hem ook echt ‘auch’ kijken.

De Tower challenges van het vorige deel zijn ook terug in WWE 2K20. Dit keer is er ook een Superstar die uitleg geeft tussen de tower-fights. Roman Reigns heeft zijn eigen toren waarin we gevechten met The Big Dog mogen spelen. Je speelt bijvoorbeeld de eerste match van hem samen met Seth Rollins tegen Daniel Bryan en Kane. Daar zitten dan geen specifieke opdrachten bij zoals bij de Showcase modus, je mag winnen zoals je wil.

WWE 2K20 - Roman Reigns (Foto: 2K Games)

Nieuwe content is er in de vorm van 2K Originals. Hier speel je dus geen gevechten na, dit zijn compleet bedachte gevechten. Deze content zal na de launch steeds aangevuld worden. Zie het als DLC, waar nog niet helemaal duidelijk is of er gratis DLC is of dat alles betaald zal zijn. De eerste DLC wordt als preorder-bonus gratis vergeven: Bump in the Night. Dit heeft horror als thema. Je krijgt in deze DLC horror-versies van enkele worstelaars zoals Bray Wyatt als The Fiend en als Swampfather, Finn Bálor als Demon King, FrankenStrowman en nog een paar Superstars in een ander kostuum. Er komt ook extra content in 2K Showcase en extra Towers waarin nieuwe verhalen verteld worden tussen de zombie-gevechten door. Natuurlijk zijn er nieuwe arena’s en ook kleding om je eigen MyPlayers uit te dossen.

Daarover gesproken, MyCareer in WWE 2K20 heeft dit keer twee MyPlayers, een mannelijke en vrouwelijke Superstar die vrienden zijn. Je mag dus twee keer door de creator heen om twee versies te maken. Je mag ze dezelfde specialiteit en dergelijke geven, of juist niet, dat mag je zelf weten. Soms ga je met beide spelen in een mixed tag team match, maar vaak zullen ze hun eigen matches moeten uitvechten. De verhaallijn in deze modus zou goed moeten zijn voor zo’n 20 uur.

Het grote nadeel dat er van ontwikkelaar is gewisseld is ook meteen zichtbaar, zeker nu de vrouwelijke Superstars een hoofdrol hebben. Grafisch is WWE 2K20 namelijk niet zo vooruitgegaan ten opzichte van zijn voorganger. Sommige personages hebben duidelijk meer aandacht gehad dan anderen. De weergave van het haar is nog even slecht, en dat is vooral te zien bij het lange haar van vrouwen. Het ziet er simpelweg niet uit als haar. Aan de andere kant is er weer veel detail in en om de ring, en ook in de kleedkamers waar je een robbertje kunt gaan matten.

In de previewversie die ik speelde viel wel een verandering op: de besturing is in WWE 2K20 aangepakt. Dit zou gedaan zijn om het voor nieuwkomers makkelijker te moeten maken, maar ik zie het niet. Dat het voor veteranen in de franchise uitdagend blijft, ja, dat klopt. De grootste irritatie is dat reversals nu standaard onder een andere knop schuilen. Dus ik druk nog steeds snel op een triggerknop zoals vorig jaar om een aanval te reversen, maar er gebeurt niets. Je moet nu de Y-knop indrukken. Controller-settings aanpassen dan maar. De timing van reversals komt nog steeds heel erg nauw. De minigames bij submissions zijn niet makkelijker geworden, zodat het voor nieuwkomers (en veteranen) nog steeds een hachelijke zaak is als je in een submission ligt. De computergestuurde worstelaar heeft er in ieder geval een stuk minder moeite mee.

WWE 2K20 gaat geen baanbrekend deel worden in de franchise. Wel is het de start van een ommekeer die ik volgend jaar hoop te zien. Visual Concepts is dit jaar bezig geweest om de basis te moderniseren, volgend jaar zouden zij en dus ook wij de vruchten daarvan moeten plukken. Nieuwkomers zouden het makkelijker moeten hebben, maar in de matches is dat niet echt terug te zien. De minigames zijn nog steeds lastig en de timing is nog steeds heel strict. Het duurt niet lang meer voordat de release is, vanaf 22 oktober is WWE 2K20 uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.