Act of Aggression

Bijna iedereen die de jaren 90 bewust heeft meegemaakt kent het genre real-time strategy. En als je het RTS-genre kent, dan ken je ook het vlaggenschip: Command & Conquer: Generals. In de loop der jaren is er volgens velen geen game meer geweest die het niveau van die game heeft gehaald. Dit was voor een groepje mensen reden om de gamestudio Eugen Systems op te starten. Met Act of War brachten zij al een eerbetoon aan C&C: Generals en nu komen zij met de opvolger Act of Aggression.

Bij Act of Aggression kun je kiezen uit drie speelbare groepen. Het leger van de V.S. (de goedzakken), het Kartel (de slechteriken) en de Chimaera, een groep elitetroepen die onder leiding van de VN opereert. Het spel speelt zich af omstreeks 2030-2050.

Vanaf het begin van de demo die ik te zien kreeg, merk je al de liefde van Eugen Systems voor de ouderwetse RTS-games. De hele look and feel van Act of Aggression doet terugdenken aan C&C. Je begint met het bouwen van een hoofdkwartier, van waaruit je begint met opbouwen van jouw troepenmacht.

Alles draait om grondstoffen. Hiermee bouw je gebouwen en voertuigen, dus een van de eerste dingen die je zult doen is een harvester bouwen en een refinery. Van daaruit ga je los met militaire gebouwen, voertuigen en nog veel meer. Als je eenmaal een degelijk legertje hebt opgebouwd, kun je op zoek gaan naar de vijand, voor zover deze jou nog niet heeft gevonden. Het uiteindelijke doel is namelijk het vernietigen van vijandelijke bases.

Ondanks dat er aan de graphics nog wel wat moet gebeuren, een van de harvesters reed in de demo half ondergronds, geeft deze eerste indruk wel een heel goed gevoel. Toch is de C&C-sfeer niet wat mij het meest aantrok in de game. Ik werd pas echt enthousiast toen de meneer van Eugen ons vertelde dat er een multiplayer in het spel komt van elke variant tussen 1-tegen-1 en 20-tegen-20. Hierbij wordt, hoe groter het aantal spelers, het speelveld groot genoeg gemaakt om de gameplay tof te maken.

Het was heel duidelijk dat Act of Aggression nog niet af was, maar wat er werd getoond was al goed. Het lijkt een echte ouderwetse RTS te gaan worden, met flinke strategische keuzes in de opbouw. De belofte van de 20-vs-20-multiplayer is iets waardoor ik zelf de game al op mijn wishlist ga zetten.

Act of Aggression komt maart 2015 uit op pc.